28.10.2014   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 382/1


INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG – EACEA/31/2014

Erasmus+-programmet, nyckelåtgärd 3 – Stöd till politiska reformer

Samarbete med civilsamhället inom områdena utbildning och ungdom

(2014/C 382/01)

INLEDNING

Samarbetet med det civila samhällets organisationer inom områdena utbildning och ungdom är mycket viktigt för att ge dessa organisationer en känsla av delaktighet när det gäller strategier och politik för livslångt lärande och för att kunna ta hänsyn till intressenternas förslag och synpunkter på alla nivåer. Det är viktigt för att öka medvetenheten om Europa 2020-strategin för tillväxt och sysselsättning, den strategiska ramen för europeiskt utbildningssamarbete (Utbildning 2020), specifika europeiska politiska dagordningar såsom Bolognaprocessen för högre utbildning eller Köpenhamnsprocessen och Brüggekommunikén för yrkesutbildning samt EU:s ungdomsstrategi. Det är dessutom mycket viktigt för att se till att intressenterna deltar aktivt i genomförandet av politiska reformer i de olika länderna, för att främja deras deltagande i Erasmus+-programmet och andra EU-program och för att sprida resultaten av politik och program, samt god praxis genom deras omfattande medlemsnätverk.

Genom denna inbjudan att lämna förslag kommer i detta sammanhang finansiering att tillhandahållas till de båda följande delarna:

1.

Samarbete med civilsamhället inom utbildningsområdet (del 1).

2.

Samarbete med civilsamhället inom ungdomsområdet (del 2).

Observera att en organisation endast kan lämna in en ansökan under denna ansökningsomgång, antingen för del 1 eller del 2, men inte för båda.

GEMENSAMMA GRUNDVILLKOR SOM GÄLLER BÅDA DELARNA

1.   Allmänna mål

Syftet med denna inbjudan att lämna förslag är att ge strukturellt stöd, så kallat driftsbidrag, till europeiska icke-statliga organisationer och EU-omfattande nätverk som är aktiva på utbildningsområdet eller ungdomsområdet och som strävar efter att uppnå följande allmänna mål:

Att öka intressenternas kännedom om europeiska politiska dagordningar på utbildnings- och ungdomsområdet, i synnerhet Europa 2020-strategin, Utbildning 2020, specifika politiska dagordningar såsom Bolognaprocessen, Brüggekommunikén eller Köpenhamnsprocessen samt EU:s ungdomsstrategi.

Att öka intressenternas engagemang och samarbete med offentliga myndigheter för att genomföra politik och reformer på utbildnings- och ungdomsområdet, såsom de landspecifika rekommendationer som utfärdas inom ramen för den europeiska planeringsterminen.

Att öka intressenternas deltagande på utbildnings- och ungdomsområdet.

Att öka intressenternas delaktighet i spridningen av politiska insatser och program och resultaten av dessa, samt av god praxis bland sina medlemmar och till andra.

Dessa mål bör på ett tydligt sätt införlivas i de sökande organisationernas arbetsplanering, åtgärder och resultat.

2.   Bidragsberättigande

2.1   Vem kan söka

Förslag kan lämnas in av två kategorier av organisationer:

—   Kategori 1: Europeiska icke-statliga organisationer som är verksamma inom utbildningsområdet eller ungdomsområdet.

—   Kategori 2: EU-omfattande nätverk som är verksamma inom utbildningsområdet eller ungdomsområdet.

En organisation kan endast lämna in en ansökan, antingen för kategori 1 eller kategori 2.

För att kunna få bidrag måste den sökande:

Vara en icke-statlig organisation.

Vara icke-vinstdrivande.

Se de detaljerade definitionerna av de två kategorier av behöriga sökande som finns i respektive del.

Nationella programkontor för Erasmus+ och organisationer vars medlemmar huvudsakligen består av nationella programkontor för Erasmus+ (2/3 eller mer) är inte behöriga sökande i denna inbjudan.

2.2   Länder som kan få bidrag

Juridiska personer med säte i något av följande länder får ansöka:

EU-medlemsstater: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike.

De länder i Europeiska frihandelssammanslutningen (Efta) som ingår i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES): Island, Liechtenstein, Norge.

De kandidatländer som omfattas av en föranslutningsstrategi i enlighet med de allmänna principer och villkor som fastställs i de ramavtal som ingåtts med dessa länder med avseende på deras deltagande i EU-program: f.d. jugoslaviska republiken Makedonien och Turkiet.

3.   Finansieringsformer

Genom denna inbjudan att lämna förslag ges möjlighet att ansöka om följande:

Ramavtal om partnerskap (för del 1 och 2).

Årliga driftsbidrag (endast del 2 – ungdom). I detta fall kan en organisation endast lämna in en ansökan, antingen för ettramavtal om partnerskap eller för ett årligt driftsbidrag.

3.1   Ramavtal om partnerskap

Ramavtal om partnerskap omfattar långsiktigt samarbete på EU-nivå. Genom denna typ av avtal formaliseras ett treårigt partnerskap.

Ansökningar om ramavtal om partnerskap måste innehålla följande:

Ett detaljerat arbetsprogram för 12 månader (årligt arbetsprogram) för 2015 samt den information som behövs för att beräkna bidraget (se avsnitt 11.2 i de detaljerade anvisningarna).

En treårig handlingsplan för perioden 2015–2017.

Den treåriga handlingsplanen ska omfatta en strategi med mål och förväntade resultat för perioden 2015–2017, både för hela perioden och för vart och ett av de tre åren, samt de åtgärder som ska genomföras för att garantera att mål och resultat kan uppnås.

Det årliga arbetsprogrammet, som ska baseras på handlingsplanen för perioden 2015–2017, utgör underlag för tilldelning av specifika årliga driftsbidrag för vart och ett av de tre aktuella budgetåren. Det bör tydligt framgå att det föreligger överensstämmelse och komplementaritet mellan programmets fleråriga och årliga beståndsdelar.

3.2   Årligt driftsbidrag (endast tillämpligt för del 2 – ungdom)

Årliga driftsbidrag är avsedda för kortsiktigt samarbete på EU-nivå.

Ansökningar om årliga driftsbidrag ska innehålla ett detaljerat arbetsprogram för 12 månader (årligt arbetsprogram) för 2015 samt den information som behövs för att beräkna bidraget.

4.   Tilldelningskriterier

Kvaliteten på giltiga ansökningar kommer att utvärderas enligt följande tilldelningskriterier (1):

Relevans (högst 30 poäng).

Kvaliteten på arbetsplanens utformning och genomförande (högst 20 poäng).

Antalet deltagare och deras profiler samt antal länder som deltar i aktiviteterna (högst 20 poäng).

Effekt, spridning och hållbarhet (högst 30 poäng).

För att komma i fråga för finansiering måste ansökningarna uppnå

minst 60 poäng totalt och

minst hälften av den maximala poängen för varje tilldelningskriterium ovan (dvs. minst 15 poäng för kriteriet ”Relevans” och kriteriet ”Effekt, spridning och hållbarhet”, 10 poäng för kriteriet ”Kvaliteten på arbetsplanens utformning och genomförande” samt kriteriet ”Antalet deltagare och deras profiler samt antal länder som deltar i aktiviteterna”).

5.   Budget

Denna inbjudan att lämna förslag syftar till att välja ut organisationer för ingående av årliga avtal om driftsbidrag som omfattar budgetåret 2015.

Den totala EU-budgeten för 2015 för denna inbjudan (del 1 och 2) är 6 300 000 euro.

Eacea förbehåller sig rätten att dela ut endast en del av de tillgängliga medlen.

6.   Inlämnande av ansökningar

Ansökningar ska lämnas in på en elektronisk ansökningsblankett (eForm).

Blanketten eForm finns på engelska, franska och tyska på följande internetadress:

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/eacea312014-civil-society-cooperation_en

och måste fyllas i på något av EU:s officiella språk.

Den ifyllda ansökningsblanketten ska skickas in elektroniskt senast den 17 december 2014 kl. 12.00 (Brysseltid), tillsammans med relevanta bilagor (2):

Försäkran på heder och samvete

Andra obligatoriska bilagor (3) måste skickas till genomförandeorganet per e-post inom samma tidsfrist.

7.   Mer information

Ansökningarna ska överensstämma med bestämmelserna i de detaljerade anvisningarna (Applicants' Guidelines – Call for proposals EACEA/31/2014), som finns på följande internetadress:

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/eacea312014-civil-society-cooperation_en

SÄRSKILDA VILLKOR

DEL 1

Samarbete med civilsamhället: Utbildning

1.   Särskilda mål

De organisationer som är aktiva på utbildningsområdet förväntas utveckla och genomföra innovativa, riktade och kreativa strategier och åtgärder för att stödja ett effektivt genomförande av reformer och åtgärder på följande områden:

Främja spetskompetens och innovation genom formella, icke-formella och informella inlärningsmetoder och elevcentrerad förmedling av grundläggande och övergripande färdigheter och kompetenser, bland annat språk, it-kompetens och entreprenörsfärdigheter, öka medvetenheten om innovativa utbildningsresurser såsom öppna utbildningsresurser och storskaliga öppna nätkurser, skapa öppna lärandemiljöer och tvärsektoriella partnerskap med intressenter.

Motverka ”lågkompetensfällan” genom att främja effektiva och hållbara investeringar i utbildning, främja analyser och debatter på EU-nivå samt nationell och regional nivå för att utforska eller utveckla innovativa finansieringsmetoder, öka kunskapsnivån och minimera andelen elever som lämnar skolan i förtid, göra lärandemiljöerna mer attraktiva, underlätta övergången från utbildning till arbete och främja flexibla samt alternativa utbildningsvägar, utveckla yrkesutbildning av hög kvalitet, som inbegriper lärande på arbetsplatsen, praktik eller lärlingsplatser, anpassa yrkesutbildningspolitiken till strategierna för ekonomisk utveckling, främja nya sätt att skaffa sig kvalifikationer i potentiella tillväxtområden eller områden med kompetensbrist, främja lika möjligheter att få tillgång till utbildning av hög kvalitet, även för studerande med ogynnsam bakgrund samt främja innovativa väglednings- och rådgivningsmetoder.

Stödja en ny generation utbildare genom att stärka yrkesprofilen för lärare, utbildare och skolledare genom att förbättra förfarandena för urval och för att rekrytera och behålla personal, erbjuda effektiv grundläggande utbildning, stöd i början av karriären, lärande- och utvecklingsmöjligheter under hela karriären, pedagogisk återkoppling och incitament, stimulera till ömsesidigt lärande och lärgemenskaper, förbättra datainsamling och analyser av utbildning.

Erkänna och värdesätta kompetens genom EU-verktyg för tydlighet och erkännande av tidigare utbildning – däribland icke-formella och informella lärresultat – och erfarenhet, utrusta människor i alla åldrar med bättre och mer relevant kompetens genom livslångt lärande, bland annat genom uppdatering och höjning av kompetens för lågkvalificerade vuxna, utformning, anordnande och utvärdering av utbildning med beaktande av kompetens och tillväxtprognoser samt sysselsättningsdata, utveckling av tvärvetenskapliga utbildningsvägar.

Arbetsplanen bör tydligt visa organisationens potential och kapacitet när det gäller att uppnå konkreta resultat på åtminstone två av dessa områden.

2.   Sökande organisationer

Endast organisationer som överensstämmer med nedanstående definitioner anses behöriga att lämna in en ansökan avseende del 1:

Kategori 1: Europeisk icke-statlig organisation

I förbindelse med del 1 måste sökande organisationer uppfylla följande krav:

Vara aktiva i genomförandet av den strategiska ramen för europeiskt utbildningssamarbete (Utbildning 2020) inom minst en av följande utbildningssektorer: förskoleundervisning, skolutbildning, högre utbildning, yrkesutbildning, vuxenutbildning eller inom minst ett centralt tvärsektoriellt område såsom IKT, språk, entreprenörskapsutbildning osv.

Företräda minst en viktig intressentgrupp såsom studenter, lärare/utbildare/skolledare, utbildningsanordnare, föräldrar osv.

Bedriva sin verksamhet genom en formellt erkänd struktur bestående av a) en europeisk organisation/ett sekretariat (sökanden) som vid tidpunkten för ansökan har haft sitt juridiska säte i ett programland i minst två år, och b) nationella organisationer/filialer (4) i minst tolv länder som kan få bidrag och som har en stadgeenlig relation till det europeiska organet/sekretariatet.

Vara oberoende av offentliga myndigheter, politiska partier och kommersiella organisationer.

Ha minst en fast avlönad heltidsanställd.

Kategori 2: EU-omfattande nätverk (formellt nätverk)

I förbindelse med del 1 är ett EU-omfattande nätverk en paraplyorganisation av europeiska icke-statliga organisationer (enligt definitionen av europeiska icke-statliga organisationer i kategori 1. Det som utmärker ett sådant EU-omfattande nätverk är att dess medlemmar är icke-statliga organisationer på EU-nivå. En europeisk paraplyorganisation företräder därmed ett mycket stort antal intressenter och täcker en rad olika politiska områden. Den ska uppfylla följande krav:

Den måste vara sammansatt av juridiskt självständiga icke-statliga organisationer (enligt definitionen i kategori 1 som är aktiva när det gäller genomförandet av den strategiska ramen för europeiskt utbildningssamarbete (Utbildning 2020).

Den måste uppfylla följande tre krav:

a)

Företräda mer än en representativ intressentgrupp, t.ex. elever (på alla utbildningsnivåer), läraryrket (inbegripet lärare, utbildare och skolledare), föräldrar osv.

och

b)

Vara aktiv inom samtliga nedanstående sektorer:

Förskoleundervisning.

Skolutbildning.

Högre utbildning.

Yrkesutbildning.

Vuxenutbildning.

och

c)

Vara aktiv på mer än ett stort tvärsektoriellt område (såsom IKT-utbildning, språkutbildning, entreprenörskapsutbildning osv.) där minst en av ovanstående representativa intressentgrupper deltar.

Vara formellt etablerad, dvs. vid tidpunkten för ansökan vara en juridisk person som har varit lagligt registrerad i minst två år i ett land som kan få bidrag (sökanden ska lämna in en kopia av den ansökande organisationens stadga och ett officiellt registreringsintyg).

Ha minst 20 medlemsorganisationer (icke-statliga organisationer enligt definitionen i kategori 1.

Vara oberoende av offentliga myndigheter, politiska partier och kommersiella organisationer.

Ha minst en fast avlönad heltidsanställd.

3.   Aktiviteter

För att vara bidragsberättigande måste verksamheten ha en direkt koppling till de allmänna och särskilda målen för denna inbjudan och beskrivas i ett årligt arbetsprogram.

Här följer en vägledande, icke-uttömmande förteckning:

Insatser för att underlätta intressenternas tillgång till och deltagande i genomförandet av EU:s politiska prioriteringar på området utbildning.

Utbyte av erfarenhet och god praxis, kontaktnät och partnerskap med andra intressenter.

Kapacitetsuppbyggnad för medlemsorganisationerna, däribland ömsesidigt lärande, utbildning, rådgivning, vägledning och handledning för att göra de politiska åtgärderna effektivare.

Initiativ och evenemang för att öka medlemsantalet i den europeiska icke-statliga organisationen/det EU-omfattande nätverket.

Tematiska och landspecifika studier, analyser, undersökningar och rapporter om EU-utbildning och utbildningsprioriteringar, framför allt inom ramen för Europa 2020-strategin (den europeiska planeringsterminen, landspecifika rekommendationer) och den strategiska ramen för europeiskt utbildningssamarbete (Utbildning 2020).

Insatser för att öka medvetenheten, informera, sprida och främja kunskap (seminarier, workshoppar, kampanjer, möten, offentliga debatter, samråd m.m.) om EU:s politiska prioriteringar på området utbildning och om EU:s finansieringsinstrument (EU-program – framför allt Erasmus+ samt EU:s struktur- och investeringsfonder) för att stödja dessa prioriteringar. Insatser som leder till synergieffekter mellan Erasmus+-programmet och andra finansieringskällor på EU-nivå eller nationell/regional nivå uppmuntras.

Samarbetsprojekt för att öka det politiska inflytandet över målgrupper och/eller system.

Verksamheten kan bedrivas på EU-nivå eller på gränsöverskridande, nationell, regional eller lokal nivå.

4.   Budget

Den totala EU-budgeten för samfinansiering av samarbete med civilsamhället på utbildningsområdet uppgår till 2 500 000 euro.

Som en indikation:

Ungefär 90 procent av den tillgängliga utbildningsbudgeten kommer att gå till europeiska icke-statliga organisationer i kategori 1.

Ungefär 10 procent av den tillgängliga utbildningsbudgeten kommer att gå till nätverk av europeiska icke-statliga organisationer i kategori 2.

Det maximala årliga driftsbidraget under 2015 inom ett treårigt partnerskapsavtal kommer att vara följande:

 

Kategori 1: Europeisk icke-statlig organisation

125 000 euro

 

Kategori 2: EU-omfattande nätverk

200 000 euro

DEL 2

Samarbete med civilsamhället: Ungdom

1.   Särskilda mål

De organisationer som är aktiva på ungdomsområdet och som kommer att stödjas inom ramen för denna inbjudan förväntas bedriva verksamhet som syftar till följande:

Att förbättra unga människors anställbarhet, särskilt genom insatser som främjar utveckling av kompetens och färdigheter genom icke-formell utbildning.

Att öka ungdomars makt och inflytande i samhället och deras medverkan i beslutsprocesser.

Att bidra till europeiska ungdomars personliga, sociopedagogiska och yrkesmässiga utveckling.

Att bidra till utveckling av ungdomsarbete på europeisk, nationell, regional eller lokal nivå.

Att bidra till diskussion om/utveckling av politiska frågor som berör ungdomar och ungdomsorganisationer på EU-nivå eller nationell, regional eller lokal nivå.

Att främja interkulturellt lärande, respekt för mångfald, samt för värden som solidaritet, lika möjligheter och mänskliga rättigheter bland ungdomar i Europa.

Att främja integreringen av ungdomar med färre möjligheter i samhället.

2.   Sökande organisationer

För samarbete med civilsamhället på ungdomsområdet gäller följande definitioner:

 

Kategori 1: En europeisk icke-statlig organisation ska

bedriva sin verksamhet genom en formellt erkänd struktur bestående av a) en europeisk organisation/ett sekretariat (sökanden) som vid tidpunkten för ansökan har haft sitt juridiska säte i ett land som kan söka bidrag i minst ett år, och b) nationella organisationer/filialer (4) i minst tolv länder som kan söka bidrag och som har en stadgeenlig relation till det europeiska organet/sekretariatet,

vara aktiv på ungdomsområdet och bedriva verksamhet som stöder genomförandet av handlingsområdena i EU:s ungdomsstrategi,

engagera ungdomar i förvaltningen och styrningen av organisationen.

 

Kategori 2: Ett EU-omfattande nätverk (informellt nätverk) ska

vara sammansatt av rättsligt självständiga ideella organisationer som är aktiva på ungdomsområdet och bedriver verksamhet som stöder genomförandet av handlingsområdena i EU:s ungdomsstrategi,

fungera genom en informell förvaltning, bestående av a) en organisation som vid tidpunkten för ansökan har haft sitt juridiska säte i ett land som kan söka bidrag i minst ett år och som har till uppgift att samordna och stödja nätverket på EU-nivå (sökanden), och b) andra organisationer som är verksamma i minst tolv länder som kan söka bidrag,

engagera ungdomar i förvaltningen och styrningen av organisationen.

3.   Aktiviteter

De ansökande organisationerna ska lägga fram en sammanhållen arbetsplan med ideella, ungdomsledda insatser som bidrar till målen för inbjudan.

Det kan bland annat handla om följande verksamhet:

Icke-formellt och informellt lärande samt aktivitetsprogram med ungdomar och unga arbetstagare som målgrupp.

Aktiviteter för kvalitativ utveckling av ungdomsarbete.

Insatser för utveckling och främjande av verktyg för erkännande och tydlighet på ungdomsområdet.

Seminarier, möten, workshoppar, samråd, debatter med ungdomar om ungdomspolitiken och/eller europeiska frågor.

Samråd med ungdomar som bidrar till den strukturerade dialogen på ungdomsområdet.

Aktiviteter för att främja ungdomars aktiva deltagande i det demokratiska livet.

Aktiviteter för att främja interkulturellt lärande och förståelse i Europa.

Medie- och kommunikationsaktiviteter och -verktyg om ungdomsfrågor och europeiska frågor.

4.   Budget

Den totala EU-budgeten för samfinansiering av samarbete med civilsamhället på ungdomsområdet uppgår till 3 800 000 euro.

Som en indikation:

Ungefär 70 procent av den tillgängliga budgeten för ungdomsområdet kommer att gå till organisationer i kategori 1 (europeiska icke-statliga organisationer) vars verksamhet uteslutande är inriktad på ungdomar.

Ungefär 10 procent av den tillgängliga budgeten för ungdomsområdet kommer att gå till organisationer i kategori 1 (europeiska icke-statliga organisationer) som har en bredare verksamhet, varav en del dock är inriktad på ungdomar.

Ungefär 20 procent av den tillgängliga budgeten för ungdomsområdet kommer att gå till organisationer i kategori 2 (EU-omfattande nätverk) vars verksamhet uteslutande är inriktad på ungdomar.

Det maximala årliga driftsbidraget kommer att vara följande:

 

Kategori 1: Europeisk icke-statlig organisation

50 000 euro för ansökningar om ramavtal om partnerskap.

35 000 euro för ansökningar om årliga driftsbidrag.

 

Kategori 2: EU-omfattande nätverk

50 000 euro för ansökningar om ramavtal om partnerskap.

35 000 euro för ansökningar om årliga driftsbidrag.


(1)  Mer information om tilldelningskriterierna finns i avsnitt 9 i de detaljerade anvisningarna.

(2)  Andra administrativa dokument som krävs enligt de detaljerade anvisningarna ska skickas med e-post till Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur senast den 17 december 2014 kl. 12.00 (Bysseltid) till följande e-postadress: Del 1: EACEA-CIVIL-EDU@ec.europa.eu – Del 2: EACEA-YOUTH@ec.europa.eu.

(3)  Mer information om tilldelningskriterierna finns i avsnitt 14 i de detaljerade anvisningarna.

(4)  Den icke-statliga organisationen måste tillhandahålla bevis på att alla nationella organisationer/filialer har stadgeenliga relationer till det europeiska organet/sekretariatet.