24.4.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 95/14


Infordran av intresseanmälan för externa experter för att inrätta en arbetsgrupp med vetenskapliga experter vid Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Parma, Italy)

2009/C 95/06

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) är hörnstenen i Europeiska unionens (EU) riskbedömningsverksamhet inom området livsmedels- och fodersäkerhet. Efsa tillhandahåller i nära samarbete med nationella myndigheter och i öppet samråd med berörda parter oberoende vetenskaplig rådgivning och information om befintliga och nya risker.

Efsa har upprättat ett urvalsförfarande för att utarbeta en reservförteckning över:

EXTERNA EXPERTER SOM KAN KOMMA I FRÅGA SOM MEDLEMMAR I EN ARBETSGRUPP MED VETENSKAPLIGA EXPERTER FÖR EXTERN GRANSKNING AV KVALITETEN PÅ DE VETENSKAPLIGA RESULTATEN FRÅN EUROPEISKA MYNDIGHETEN FÖR LIVSMEDELSSÄKERHET

Ref.: EFSA/E/2009/001

Efsa har för avsikt att inrätta en vetenskaplig arbetsgrupp som ska bedöma kvaliteten på de vetenskapliga resultaten (1) inom de områden som har anknytning till Efsas vetenskapliga direktorat, vetenskapliga kommitté och rådgivande grupp.

Externa vetenskapliga experter uppmanas att lämna in intresseanmälningar för att komma i fråga som medlemmar i ovannämnda arbetsgrupp.

EFSA – EUROPEISKA MYNDIGHETEN FÖR LIVSMEDELSSÄKERHET

Efsa är hörnstenen i EU:s system för riskbedömning inom området livsmedels- och fodersäkerhet. Myndigheten tillhandahåller oberoende vetenskaplig rådgivning för att stödja de strategier och beslut som antas av de riskansvariga vid EU-institutionerna och i EU:s medlemsstater. Efsas viktigaste åtagande är att tillhandahålla objektiv, öppen och oberoende vetenskaplig rådgivning och tydlig kommunikation grundad på de senaste vetenskapliga metoderna och uppgifterna.

Efsa samlar Europas främsta experter på riskbedömning inom området livsmedels- och fodersäkerhet. De arbetar på ett oberoende sätt för Efsa – en självständig, självstyrande organisation som förser EU-institutionerna och EU:s medlemsstater med vetenskaplig rådgivning av högsta kvalitet.

Efsa arbetar med vetenskapens viktigaste normer för ögonen, dvs. öppenhet, oberoende och tillgänglighet. Genom ett oberoende, öppet arbetssätt tillhandahåller Efsa den bästa möjliga vetenskapliga rådgivningen och bidrar därför till att stärka det europeiska systemet för livsmedels- och fodersäkerhet.

En detaljerad översikt över Efsas vetenskapliga paneler och arbetsflödet för vetenskapliga yttranden finns på Efsas webbplats.

Vetenskapliga paneler: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_ScientificPanels.htm

Arbetsflöde för vetenskapliga yttranden: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/AboutEfsa/HowWeWork/efsa_locale-1178620753812-WorkflowForScientificOpinions.htm

Mer information om Efsas interna regler: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/AboutEfsa/WhoWeAre/efsa_locale-1178620753812_managementdocuments.htm

Rollen för de externa granskarna av Efsas vetenskapliga resultat

I enlighet med vetenskapliga kommitténs förslag om ett tredelat system för kvalitetsgranskning av Efsas vetenskapliga verksamhet (2) inrättade Efsa under första halvåret 2008 de första två delarna: självgranskningen och den interna granskningen. Efsa håller nu på att inrätta den tredje delen: den externa granskningen.

Den externa granskningen kommer att omfatta en utvärdering av ett urval av vetenskapliga resultat (3) från Efsa som redan har antagits och publicerats för att utvärdera huruvida

bästa praxis för bedömning har följts vid framtagning av resultaten med avseende på insamling, beskrivning, utvärdering och tolkning av vetenskapliga data,

slutsatser och rekommendationer stöds av en adekvat beskrivning av resonemanget bakom tolkningen av vetenskapliga data, med tillräcklig hänsyn till antaganden och osäkerheter,

frågeställningarna tas upp på ett adekvat sätt i slutsatserna.

För att säkerställa att ovannämnda villkor är uppfyllda kommer de externa granskarna att fylla i ett frågeformulär, motsvarande det som används för den interna granskningen, under sin granskning, med fokus på

behandling av frågeställningar,

angivande av mål,

gränserna mellan riskbedömning och riskhantering,

de tillämpade metoderna för statistiska och övriga analyser,

balansen mellan betydelsefulla och mindre betydelsefulla resultat,

indikation om vilken forskning eller information som kan behövas i framtiden,

samstämmigheten mellan slutsatserna och yttrandets/rapportens huvudinnehåll,

uttryck för och rapportering av reservationer,

samstämmigheten mellan sammanfattningen, frågans sammanhang och yttrandets innehåll,

klarheten i sammanfattningen för de riskansvariga.

Undergrupper för extern granskning som består av tre experter, en ordförande och två rapportörer, kommer att inrättas inom arbetsgruppen för vart och ett av de sju verksamhetsområdena (4).

De 24 experterna i undergrupperna kommer att träffas under en heldag på Efsa vid ett plenarsammanträde. Undergrupperna ska sedan granska de vetenskapliga resultaten på annan plats och därefter mötas på Efsa i 2–3 dagar för att sammanställa ett utkast till och enas om utvärderingen för att tillhandahålla återkoppling om förfarandet och det arbete som har genomförts under processen. Experterna stöds av vetenskapliga kommittén och rådgivande gruppen.

Den externa utvärderingen av alla verksamhetsområden ska vara slutförd till slutet av oktober 2009.

Ersättning

Externa experter har rätt till en ersättning på 300 euro för varje närvaro på ett heldagsmöte för att täcka övriga kostnader i samband med deras bidrag till och deltagande i arbetet inom undergruppen för extern granskning. Som kompensation för kostnader i samband med förberedande arbete inför möten har ordföranden för varje undergrupp för extern granskning rätt till ersättning för ytterligare en dag per möte. Varje rapportör har rätt till en ersättning på 600 euro för att täcka kostnader i samband med samordningen av förberedande arbete med utkastet till utvärderingsrapport.

Externa experters kostnader för resor och uppehälle i samband med undergruppens möten kan ersättas på de villkor som gäller för ersättning för kostnader för resor och uppehälle för medlemmar eller externa experter i samband med vetenskapliga kommitténs och de vetenskapliga panelernas möten.

Ansökan

För att komma i fråga för medlemskap i arbetsgruppen för granskning av kvaliteten på Efsas vetenskapliga resultat uppmanas experter att fylla i ansökan på Internet och att ange sina preferenser för högst tre av de sju verksamhetsområdena. Områdena är

bedömning av kemiska risker och närliggande frågor (5),

nutrition och nya livsmedel,

bedömning av biologiska risker och uppgiftsinsamling om zoonoser,

djurs hälsa och välbefinnande,

växtskydd,

genetiskt modifierade organismer,

riskbedömningsmetoder och nya risker.

Krav

För att komma i fråga för medlemskap i arbetsgruppen för granskning av kvaliteten på Efsas vetenskapliga resultat krävs följande kvalifikationer och yrkeserfarenhet (6):

A.

Behörighetskriterier

i)

Universitetsexamen – på doktorandnivå – inom områdena toxikologi, ekotoxikologi, miljövetenskap, kemi, biokemi, livsmedelsteknik, farmakologi, veterinärmedicin, humanmedicin, farmaci, biologi, biovetenskap, agronomi, livsmedelsmikrobiologi, epidemiologi, yrkesmedicin, folkhälsa eller folkhälsorelaterade områden.

ii)

Minst tio (10) års relevant yrkeserfarenhet inom det föredragna verksamhetsområdet på en nivå som kräver ovannämnda kvalifikationer.

iii)

Goda kunskaper i engelska.

iv)

De sökande måste följa Efsas policy angående intressekonflikter och måste fylla i den intresseförklaring som är bifogad intresseanmälan på ett utförligt, sanningsenligt och fullständigt sätt. Observera att intresseanmälan kommer att avvisas om denna del av anmälan inte är fullständigt ifylld.

Mer information om intresseförklaringar finns på: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/AboutEfsa/WhoWeAre/efsa_locale-1178620753812_DeclarationsInterest.htm

v)

De sökande ska vara medborgare i en medlemsstat i Europeiska unionen eller i något av Efta-länderna eller EU:s anslutningsländer. Experter från länder utanför EU kan söka men kommer att beaktas endast om den erforderliga expertisnivån inte går att finna bland experter i EU.

vi)

De sökande får inte ha bidragit aktivt till Efsas vetenskapliga resultat under de senaste två åren, dvs. efter den 15 juni 2007.

B.

Urvalskriterier

Erfarenhet av att genomföra vetenskapliga riskbedömningar och/eller ge vetenskapliga råd inom områden som rör livsmedels- och fodersäkerhet i allmänhet och inom ett eller flera av vetenskapliga kommitténs eller de vetenskapliga panelernas verksamhetsområden i synnerhet.

Dokumenterad vetenskaplig kompetens inom ett område, eller helst flera områden, med anknytning till vetenskapliga kommitténs eller de vetenskapliga panelernas ansvarsområden.

Erfarenhet av granskning av kollegers vetenskapliga arbeten och publikationer, helst inom den vetenskapliga kommitténs eller de vetenskapliga panelernas ansvarsområden.

Yrkesmässig erfarenhet av kvalitetsrevision av vetenskapligt arbete och god praxis för riskbedömning.

Oberoende samt åtagande- och intresseförklaring

Externa experter utnämns i egenskap av privatpersoner. De sökande uppmanas att avge en försäkran om att agera oberoende och utan påverkan utifrån samt en försäkran angående eventuella intressekonflikter som kan göra dem jäviga.

Lika möjligheter

Efsa lägger stor vikt vid att tillämpa likabehandlingsprincipen i sina förfaranden.

Efsas databas över externa experter

Observera att en ansökan om att ingå i databasen över externa experter görs genom ett separat förfarande, se

http://www.efsa.europa.eu/EFSA/AboutEfsa/WhoWeAre/efsa_locale-1178620753812_1178712806106.htm

Sökande som för närvarande ingår i databasen över experter får delta i denna intresseanmälan under förutsättning att de inte aktivt har bidragit till Efsas vetenskapliga resultat under de senaste två åren.

Behandling av personuppgifter i samband med denna infordran av intresseanmälan

Efsa kommer att behandla alla personuppgifter om sökande enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 45/2001 av den 18 december 2000 om skydd för enskilda då gemenskapsinstitutionerna och gemenskapsorganen behandlar personuppgifter och om den fria rörligheten för sådana uppgifter.

Efsas verkställande direktör fungerar som kontrollant för behandlingen av personuppgifter vid det urvalsförfarande som tillämpas i samband med denna infordran av intresseanmälan.

Syftet med behandlingen av personuppgifter är att genomföra ett urval av utvärderare för Efsas externa granskning och personuppgifter behandlas endast i detta syfte.

De sökande har rätt att få tillgång till sina uppgifter och att aktualisera eller korrigera dessa. Däremot får uppgifter som visar att behörighets- och urvalskriterierna är uppfyllda inte aktualiseras eller korrigeras efter sista datum för inlämning av intresseanmälan.

De sökande har rätt att när som helst vända sig till Europeiska datatillsynsmannen.

Inlämning av ansökningar

De sökande uppmanas vänligen att lämna in sin ansökan via Internet tillsammans med sin intresseförklaring och att fylla i ansökningsblanketten på engelska för att därmed underlätta urvalsförfarandet.

Alla sökande till denna infordran av intresseanmälan kommer att informeras per post om resultatet av urvalsförfarandet.

Intresseanmälningarna måste vara inlämnade senast den 15 juni 2009 kl. 24.00 (Lokal tid, GMT +1). För de intresseanmälningar som skickas rekommenderat gäller poststämpelns datum.


(1)  Efsas vetenskapliga resultat kan klassificeras i två huvudkategorier: 1) Vetenskapliga yttranden från en vetenskaplig panel/vetenskapliga kommittén, dvs. yttrande, uttalande eller vägledning från vetenskapliga kommittén/en vetenskaplig panel och 2) övriga vetenskapliga resultat från Efsa, dvs. yttrande från Efsa, vägledning från Efsa, Efsas slutsats angående granskningen av riskbedömning för bekämpningsmedel, motiverat yttrande eller vetenskaplig eller teknisk rapport.

(2)  http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1178628825410.htm (3 augusti 2007)

(3)  dvs. två resultat per enhet varav ett har genomgått intern granskning, plus eventuella känsliga resultat

(4)  Bedömning av kemiska risker och rapporter inom närliggande områden (ska delas upp på två granskningsgrupper), Grupp 1: nutrition och nya livsmedel, bedömning av biologiska risker och uppgiftsinsamling om zoonoser, Grupp 2: djurs hälsa och välbefinnande, växtskydd, genetiskt modifierade organismer, riskbedömningsmetoder och nya risker.

(5)  Omfattar ANS, CEF, CONTAM, DATEX, FEEDAP, PRAPER och PPR.

(6)  Efsa förbehåller sig rätten att rådgöra med tredje part om de sökandes yrkeserfarenhet i samband med deras ansökningar.