1.7.2006   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 154/19


Talan väckt den 25 april 2006 – British Nuclear Group Sellafield mot kommissionen

(mål T-121/06)

(2006/C 154/48)

Rättegångsspråk: engelska

Parter

Sökande: British Nuclear Group Sellafield (Sellafield Förenade kungariket) (ombud: advokaterna J. Percival, A, Renshaw, J. Isted, G. Bushell och R, Plender)

Svarande: Europeiska gemenskapernas kommission

Sökanden yrkar att förstainstansrätten skall

ogiltigförklara det ifrågasatta beslutet, eller,

alternativt ogiltigförklara åtgärderna som föreskrivs i artiklarna 2, 3 och 4 i det ifrågasatta beslutet,

förplikta svaranden att ersätta rättegångskostnaderna, och

vidta alla andra åtgärder som domstolen anser vara lämpliga.

Grunder och huvudargument

Sökanden ifrågasätter kommissionens beslut av den 15 februari 2006 på grundval av ett förfarande enligt artikel 83 i Euratom-fördraget (BNG Sellafield Limited). Genom det ifrågasatta beslutet utfärdade kommissionen en varning enligt artikel 83.1 a EA. Kommissionen framhåller att sökanden har åsidosatt vissa bestämmelser i Euratom-fördraget och förordning nr 302/2005 (1) som avser dess särskilda rapporteringsskyldigheter och bestämmelserna om tillgång till vissa hjälpmedel. Kommissionen uppmanade följaktligen sökanden att vidta särskilda åtgärder inom de tidsperioder som föreskrivs i det ifrågasatta beslutet.

Till stöd för sin talan anför sökanden för det första att kommissionen saknar behörighet att anta det ifrågasatta beslutet och de åtgärder som sökanden åläggs. Enligt sökanden har kommissionen inte rättslig behörighet att anta de ålagda åtgärderna, inklusive de åtgärder som avser principer om kvalitetsförsäkran och standarder för bokföring av kärnämne och kontroller, vilka överskrider befintliga säkerhetsslagstiftningars tillämpningsområde.

Sökanden anför också att svaranden har åsidosatt subsidiaritetsprincipen eftersom de ålagda åtgärderna gör intrång på de relevanta nationella myndigheternas behörighet.

Enligt sökanden grundar sig det ifrågasatta beslutet, i dess helhet eller delvis, vidare på säkerhetsintressen snarare än på säkerhetsanordningsintressen och artikel 83 EA är följaktligen inte den korrekta rättsliga grunden för att anta det ifrågasatta beslutet.

Sökanden anför för det andra att kommissionen åsidosatte ett grundläggande processrättsligt krav genom att inte genomföra ett komplett och riktigt förfarande enligt artikel 83 EA.. Sökanden anför att kommissionen inte informerade den om dess invändningar, inte kallade till sammanträde och åsidosatte sökandens rätt till försvar.

För det tredje åberopar sökanden att kommissionen, när den fastslog att sökanden hade brutit mot säkerhetsanordningsbestämmelser, åsidosatte Euratom-fördraget och dess rättsregler avseende tillämpningen genom att begå ett uppenbart bedömningsfel och åsidosätta rättssäkerhetsprincipen.

För det fjärde åberopar sökanden att proportionalitetsprincipen och principen om berättigade förväntningar har åsidosatts.

Slutligen anför sökanden att kommissionen åsidosatte sökandens rätt till försvar och dennes rätt till en rättvis rättegång genom att bryta mot sin skyldighet att informera sökanden om ändamålet avseende de åtgärder som föreskrevs genom åläggandet i tillräckligt god tid för att bereda sökanden en möjlighet att kommentera dem innan det ifrågasatta beslutet fattades.


(1)  Kommissionens förordning (Euratom) nr 302/2005 av den 8 februari 2005 om genomförandet av Euratom:s kärnämneskontroll uttalande från rådet och kommissionen (EGT L 54, s. 1)