20.11.2004   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 284/27


Talan mot Europeiska gemenskapernas kommission, väckt den 17 september 2004 av J.

(Mål T-379/04)

(2004/C 284/53)

Rättegångsspråk: italienska

J. har den 17 september 2004 väckt talan vid Europeiska gemenskapernas förstainstansrätt mot Europeiska gemenskapernas kommission. Sökanden företräds av advokaten Carlo Forte.

Sökandena yrkar att förstainstansrätten skall:

ogiltigförklara tillsättningsmyndighetens beslut av den 10.6.2004 att avslå klagandens klagomål mot samma myndighets beslut av den 31.10.2003 och den 10.12.2003, genom vilka sökanden inte tillerkändes utlandstillägg och bosättningsbidrag och förpliktades återbetala de belopp som hon mottagit härför och följande bestämmelser i tjänsteföreskrifterna inte befanns tillämpliga: artikel 4.1 a andra strecksatsen sista meningen i bilaga VII, artikel 5.1 i bilaga VII och artikel 85,

ogiltigförklara de nämnda besluten av samma myndighet av den 31.10.2003 och av den 10.12.2003,

besluta om de åtgärder som krävs för att sökandens rättigheter skall tillgodoses, jämte betalning av dröjsmålsränta, och

förplikta svaranden att betala rättegångskostnaderna.

Grunder och huvudargument

Sökanden i detta mål arbetade som forskare vid nationella forskningsrådet i Bryssel, innan hon accepterade en tjänst som tillfälligt anställd vid kommissionens generaldirektorat för forskning. Hon ifrågasätter svarandens vägran att tillerkänna henne utlandstillägg och bosättningsbidrag.

Svarandens ställningstagande grundas på uppfattningen att det statliga forskningsrådet inte kan anses ingå i den offentliga förvaltningen och skall anses utesluten från italiensk statlig verksamhet eftersom rådet inte utför något statligt uppdrag eller tillgodoser några statliga direkta intressen.

Till stöd för sin talan gör sökanden framför allt gällande att artikel 4.1 a andra strecksatsen och artikel 5.1 i bilaga VII till tjänsteföreskrifterna tillämpats på felaktigt sätt eftersom hennes ställning som statlig tjänsteman gör att hon skall tillerkännas det bidrag som vägrats henne. Den bedömningen delas även av det belgiska utrikesministeriet som tilldelat sökanden ett ”särskilt identitetskort” där följande ställning angetts ”Fonctionnaire italienne en mission officielle en Belgique”.

Sökanden har i detta hänseende anfört att det statliga forskningsrådet är en offentligrättslig juridisk person som enligt gällande statliga föreskrifter ges ett behörighetsområde (tillhörande den centrala makten), materiella resurser och en organisatorisk struktur, vilken just består av offentligt anställda och av de regler som är tillämpliga på dessa.

Sökanden gör även gällande att artikel 85 i tjänsteföreskrifterna har åsidosatts.