8.4.2004   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

CE 88/169


(2004/C 88 E/0177)

SKRIFTLIG FRÅGA E-0143/04

från José Ribeiro e Castro (UEN) till kommissionen

(26 januari 2004)

Ämne:   Organhandel — Moçambique

Det har kommit nya uppgifter om ett ämne som jag redan haft tillfälle att fråga kommissionen och rådet om, särskilt att statsåklagaren i Moçambique, Dr Joaquim Madeira, i ett medieuttalande tillkännagivit att organhandel faktiskt förekommer. Statsåklagaren bekräftade för några dagar sedan på den portugisiska radion RDP-Afrika att en anmälan gjorts till statsåklagarämbetet av ordföranden för en människorätts-organisation efter det att den brasilianska missionären Elilda dos Santos vittnat om åtta eventuella fall av organ som tagits från barn i Nampula. En utredningsgrupp från Moçambiques statsåklagare håller på att utreda de fall som avslöjats i provinserna Manica, Maputo och Nampula och vissa vittnen har redan hörts i denna fråga. Samtidigt finns det uppgifter om detta oroväckande och extremt allvarliga fenomen i andra afrikanska länder.

I går, den 14 januari 2004, hade huvudnyhetsprogrammet i den portugisiska public-service-kanalen RTP1 ett långt reportage om denna fråga i Moçambique, där man bekräftade anmälningarna och visade de flagranta motsägelserna mellan den lokala polisen (som nekar) och statsåklagaren (som bekräftar dels fakta, dels processerna).

I en annan intervju i den moçambikiska televisionen (TVM) lär statsåklagaren ha riktat en uppmaning till det moçambikiska samhället att ”sluta leden” mot detta brott. Tre personer har redan gripits i den moçambikiska provinsen Manica med anledning av organhandeln och ett utländskt par, som är inblandade i ett kidnappningsförsök av barn i syfte att ta deras organ, har frisläppts villkorligt i Nampula. Den brasilianska missionären som gjort dessa anmälningar och som lever i ett kloster i Nampula där fattiga och föräldralösa barn tas emot, bekräftar att det finns tecken på att ytterligare barn dödats under de senaste månaderna för att någon velat ha deras organ.

I anslutning till den tidigare frågan (E-0072/04) upprepar jag följande frågor till kommissionen:

Har några kontakter redan tagits med moçambikiska myndigheter om detta? Är några stöd- och biståndsåtgärder eller något polissamarbete redan på gång?

Har kommissionen tillgång till uppgifter om att organhandel skulle förekomma i andra afrikanska länder?

Är kommissionen beredd, för att bekämpa denna makabra handel, att erbjuda Moçambique och andra länder som begär det inte bara nödhjälp utan också information och utbildning, såväl genom myndigheter som genom organisationer i det civila samhället som konfronteras med denna avskyvärda form av brott?

Gemensamt svar

på de skriftliga frågorna E-0072/04 och E-0143/04

ingivet av Poul Nielson för kommissionen

(19 mars 2004)

Kommissionen delar parlamentsledamotens oro över dessa avskyvärda brott avseende olaglig handel med mänskliga organ, särskilt från barn i Moçambique.

Kommissionen, som är fullständigt medveten om allvaret i situationen genom de uppgifter den fått av sin delegation i Maputo, har redan kontaktat republikens riksåklagare angående dessa brott. Denne har, som parlamentledamoten nämnde i sin fråga, bekräftat att ett fall rapporterats i Nampula och att en fullständig utredning pågår inte bara i denna region, utan också i andra regioner i landet. För närvarande har riksåklagaren inte bett om ytterligare hjälp från kommissionen eller från någon annan givare.

EU:s beskickningschefer och kommissionens delegation har diskuterat dessa fall och kommer att ta upp frågan inom ramen för den politiska dialogen mellan EU och Moçambique.

Moçambique har mottagit stöd till rättsväsendet (strategisk planering, tillgång till rättsliga förfaranden, mänskliga rättigheter, fängelsereformer, juridisk utbildning, tvistemålsdomstolen i Maputo, Moçambiques polis) från EU (Danmark, Irland, Portugal, Spanien, Italien och Nederländerna), Norge, FN:s utvecklingsprogram (UNDP) och Förenta staternas organ för internationell utveckling (USAID).

Stöd till denna sektor planeras i EG:s landstrategidokumentet för Moçambique och ett program på 10,0 miljoner euro är är på väg att godkännas av kommissionen. Programmets strategi är att komplettera de åtgärder som finansieras av andra givare, och eftersom problem som påverkar straffrätten måste lösas på ett systematiskt sätt, måste alla parter som ingår i den straffrättsliga kedjan inbegripas, dvs. kriminalpolisen, riksåklagaren, domstolarna, kriminalvården, rättsskyddet, liksom det civila samhället som spelar en viktig roll på sådana områden som förebyggande av brott (genom samhällsbaserade insatser) och försvar av de mänskliga rättigheterna. Det andra insatsområdet är decentralisering där man försöker att rätta till den geografiska obalansen i systemet och underlätta för medborgarna att få tillgång till rättsväsendet, särskilt på distriktsnivå och på lokal nivå. Strategin sker på grundval av en princip för tillhandahållande av rättigheter och tjänster. Programmet är inriktat på politiska mål som de olika och oberoende institutionerna måste enas om. De åtgärder som planeras i programmet inbegriper stöd till institutioner, undersökning av alternativ till fängelser, medie- och informationskampanjer, forskning och undersökningar, utbildning, inrättande av särskilda stödfonder för mänskliga rättigheter, rehabilitering och leverans av utrustning.

Med hänsyn till situationen inom EU har ett stort antal åtgärder antagits för att förbättra samarbetet mellan medlemsstaternas polismyndigheter och tullförvaltningar och för att förstärka de yttre gränserna. När det gäller olaglig handel med mänskliga organ lade Grekland i februari 2003 fram ett initiativ som skall antas av rådet och som rör ett rambeslut angående förebyggande och kontroll av olaglig handel med mänskliga organ och vävnader. Förslagets syfte är att fastställa vilka typer av gärningar som skall vara straffbara i alla medlemsstater och vilka minimistraff som skall tillämpas på sådana gärningar. Kommissionen har godkänt förslaget i princip. Kommissionen har försökt att stödja Greklands initiativ genom att inbjuda till ansökningar om finansiering av ytterligare projekt inom detta område inom ramen för sitt Agis-program 2004 för polissamarbete och rättsligt samarbete i straffrättsliga frågor.

Dessutom har Europols mandat utvidgats sedan den 1 januari 2002 till att omfatta olaglig handel med mänskliga organ och vävnader. Europol arbetar för närvarande med att samla in information från medlemsstaterna om situationen inom EU.