92003E1401

SKRIFTLIG FRÅGA E-1401/03 från Alexander de Roo (Verts/ALE) till kommissionen. Vaccinering av husdjursbesättningar.

Europeiska unionens officiella tidning nr 268 E , 07/11/2003 s. 0196 - 0197


SKRIFTLIG FRÅGA E-1401/03

från Alexander de Roo (Verts/ALE) till kommissionen

(16 april 2003)

Ämne: Vaccinering av husdjursbesättningar

Som en indirekt följd av utbrottet av aviär influensa i Nederländerna har man i preventivt syfte även avlivat fjäderfä som innehas av fritidsbönder i vissa områden. Det rör sig om höns, kalkon, pärlhöns, ankor, gäss, svanar, vaktlar, fasaner, påfåglar, rapphöns, strutsar och duvor som inte avses att ätas.

För närvarande säger ministeriet för jordbruksfrågor, naturskydd och fiske att vaccinering av djurbesättningar som riskerar att drabbas av aviär influensa inte är ett alternativ för att bekämpa sjukdomen. Italienska källor hävdar dock att en inhemsk italiensk blandning av vaccin mot aviär influensa, som är en spridd sjukdom i Italien, faktiskt är effektivt. Intervet, den italienska delen av Akzo Nobel, som är det ledande veterinärmedicinska läkemedelsbolaget, hävdar att de har utvecklat ett vaccin som skulle kunna hjälpa Nederländernas myndigheter och fjäderfäuppfödare att komma till rätta med detta utbrott på ett effektivt sätt(se följande webbadress: http://www.intervet.com/contentframe.asp?content=http://www.intervet/com/news/prod_news/default.asp)

Vaccinering mot aviär influensa är fullt möjligt och det görs också i ett antal länder. Intervet använder redan idag ett antal vaccin mot aviär influensa i andra delar av världen. I Europa föredras vaccinfri kontroll för att undvika ytterligare handelshinder. EU:s medlemsstater kräver godkännande av Europeiska kommissionen för att tillåta vaccinering. Under ett utbrott kan ringvaccinering eller regional vaccinering användas för att hindra viruset från att sprida sig eller när det inte finns tillräcklig destruktionskapacitet. Under utbrottet i Italien nyligen begärde myndigheterna tillstånd för vaccinering i ett visst område.

Kan kommissionen säga om en medlemsstat kan ge tillstånd till vaccinering av fjäderfär mot aviär influensa?

Svar från David Byrne på kommissionens vägnar

(2 juni 2003)

Enligt artikel 16 i rådets direktiv 92/40/EEG av den 19 maj 1992 om införande av gemenskapsåtgärder för bekämpning av aviär influensa(1) får vaccinering endast användas som ett komplement till de bekämpningsåtgärder som genomförs när sjukdomen har brutit ut och då enligt särskilda bestämmelser.

Beslut om införande av vaccinering ska fattas av kommissionen i samarbete med den berörda medlemsstaten inom Ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa. Om det inte innebär att EU:s grundläggande intressen hotas, kan den berörda medlemsstaten i brådskande fall själv fatta beslut om införande av nödvaccinering vid sjukdomsutbrott. Kommissionen ska dock underrättas om detta. Ett sådant beslut ska omprövas av kommissionen och inom Ständiga kommittén, varefter kommissionen kan besluta om eventuella ytterligare åtgärder.

Fåglar som inte är avsedda för produktion av kött eller ägg som ska användas som livsmedel eller för att genom utsättning vidmakthålla viltstammen omfattas inte av de bekämpningsåtgärder som föreskrivs i direktiv 92/40/EEG. Om sjukdomen upptäcks hos fåglar som inte hålls i kommersiellt syfte, ska den berörda medlemsstaten dock informera kommissionen om eventuella åtgärder. Kommissionen kan då besluta att vidta lämpliga ytterligare åtgärder enligt rådets direktiv 90/425/EEG(2) om veterinära och avelstekniska kontroller i handeln med vissa levande djur och varor inom gemenskapen med sikte på att förverkliga den inre marknaden.

När det gäller det aktuella utbrottet av aviär influensa i Nederländerna har kommissionen redan fattat beslut om en rad åtgärder som kompletterar de minimibestämmelser som föreskrivs i direktiv 92/40/EEG, bland annat ett nyligen antaget beslut om vaccinering av fåglar som hålls i djurparker(3).

(1) EGT L 167, 22.6.1992.

(2) EGT L 224, 18.8.1990.

(3) Kommissionens beslut av den 25 april 2003, EGT L 105, 26.4.2003.