92002E0027

SKRIFTLIG FRÅGA P-0027/02 från Francesco Speroni (NI) till kommissionen. Oklara uttalanden om euron.

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr 205 E , 29/08/2002 s. 0060 - 0060


SKRIFTLIG FRÅGA P-0027/02

från Francesco Speroni (NI) till kommissionen

(15 januari 2002)

Ämne: Oklara uttalanden om euron

Enligt olika informationsorgan, exempelvis RAI:s text-tv, skall kommissionens ordföranden i samband med att euron började komma i omlopp som reell valuta ha prisat dess stabilitet, och hävdat att den inte har rört sig trots de olika ekonomiska och finansiella kriserna i olika världsdelar.

Om man jämför eurons nuvarande kurs med den kurs den hade då den började noteras på finansmarknaderna, är det emellertid uppenbart att euron har försvagats betydligt i förhållande till många valutor, exempelvis Förenta staternas dollar, det brittiska pundet och schweizerfrancen.

Jag skulle vilja veta om det är riktigt att uttalandena har gjorts i den form de har återgivits och, om så är fallet, varför ordföranden har hävdat en omständighet som inte överensstämmer med verkligheten?

Svar från Romano Prodi på kommissionens vägnar

(4 april 2002)

Kommissionens ordförande har vid flera tillfällen framhållit att euron sedan den infördes 1 januari 2002 har visat sin betydelse som stabilitetsskapande faktor i oroliga tider. I sitt tal om tillståndet i unionen inför Europaparlamentet i Strasbourg den 11 december 2001 sade han bland annat: Föreställ er konsekvenserna av den 11 september om vi inte hade haft euron. Vi hade helt klart fått uppleva mycket instabila växelkurser i Europa. Följderna hade blivit dramatiska för den inre marknaden och för tillväxten och sysselsättningen i hela unionen. Vi hade hamnat i precis den situation som rådde i början av 90-talet, när valutorna i Europa var mycket instabila. [Inofficiell översättning.]

Euron har också lett till prisstabilitet för EU-medborgarna. I genomsnitt har konsumentpriserna i euroområdet under perioden 19992001 stigit med mindre än 2 procent per år. Det är mycket lägre än situationen under perioden 19901998, när konsumentpriserna i samma område steg med 3,5 procent per år. I synnerhet har euron stabiliserat priserna i medlemsstater som Italien, som fram till 1995 hade en inflationstakt på långt över 5 procent. Tack vare den konsolidering av de offentliga finanserna som har gjorts under förberedelserna för euron har Italien nu en mycket lägre inflationstakt.