92000E3387

SKRIFTLIG FRÅGA E-3387/00 från Erik Meijer (GUE/NGL) till kommissionen. Värvning av kunder till flyget på korta sträckor som har täta tågförbindelser.

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr 174 E , 19/06/2001 s. 0045 - 0046


SKRIFTLIG FRÅGA E-3387/00

från Erik Meijer (GUE/NGL) till kommissionen

(3 november 2000)

Ämne: Värvning av kunder till flyget på korta sträckor som har täta tågförbindelser

1. Känner kommissionen till att flygbolaget Air France gör reklam i Nederländerna för flygrutten Amsterdam-Paris med en rabatt för trogna kunder som innebär att man efter fem flygningar blir erbjuden den sjätte resan gratis?

2. Anser kommissionen att en sådan reklamkampanj är förenlig med de stora investeringar som gjorts i 20 år för att bygga höghastighetsjärnvägar som genom snabba tåg och täta förbindelser från stadscentrum till stadscentrum utgör ett alternativ som knappast tar längre tid än flyget och därmed gör flyget överflödigt för persontrafik på korta och medellånga sträckor upp till 1 000 kilometer?

3. Är det inte också kommissionens åsikt att bara den ofrånkomliga begränsningen av flygrummet och ljudstörningarna från flygplatser gör det önskvärt att försöka motverka flygresande och i stället uppmuntra tåget, och att detta säkert gäller för förbindelsen mellan Amsterdam och Paris där flygplatserna trots utbyggnad är överfulla, och när dessutom alla delar av sträckan trafikeras med minst ett tåg i timmen och höghastighetssträckan mellan Bryssel och Paris redan varit färdigställd i ett par år?

4. Känner kommissionen till fler fall där flygbolag försöker få en så stor marknadsandel som möjligt trots att det finns en snabb, gränsöverskridande järnvägsförbindelse?

5. Vad tänker kommissionen faktiskt göra för att minska flygresandet på sträckor under 1 000 kilometer och för att stärka järnvägens konkurrensposition?

Svar från Loyola de Palacio på kommissionens vägnar

(21 december 2000)

Kommissionen känner inte till Air Frances annonskampanj om ett särskilt rabattsystem för resande på flygrutten Amsterdam-Paris. Den beskrivna prispolitiken tycks vara förenlig med den liberaliserade transportmarknaden, som innebär att prissättningen fastställs genom normala marknadsmekanismer.

Sådana annonskampanjer är normala i ett kommersiellt sammanhang och förenliga med principen om frihet att tillhandahålla transporttjänster och principen om fritt val av transportmedel. Besluten om huruvida transporttjänster skall erbjudas mellan olika destinationer fattas av de transportföretag som erbjuder tjänsterna.

Kommissionen är helt medveten om kapacitets- och miljöproblemen vid många flygplatser. Dessa behandlas också i kommissionens meddelande Luftfarten och miljön(1), där andra transportmedels ställning belystes, i synnerhet det alternativ som höghastighetståg kan utgöra för att minska trycket på ATM-systemen och underlätta situationen på överbelastade flygplatser. Därför kommer kommissionen att förstärka sina ansträngningar för att öka järnvägstransporternas konkurrenskraft och göra dem bättre integrerade, vilket kommer att öka möjligheterna att ersätta kortare flygningar med järnvägstransporter.

Kommissionen anser att det på en konkurrensutsatt marknad är normalt med ansträngningar för att optimera marknadsandelar, men den anser också att det med tanke på en rättvis konkurrens är nödvändigt att harmonisera konkurrensvillkoren mellan olika transportmedel. Det finns andra fall där medborgarna kan välja mellan järnvägs- och lufttransport (t.ex. London-Bryssel och Paris-Bryssel) och där både flygbolag och järnvägar försöker optimera sina marknadsandelar med hänsyn till de underliggande kostnadsstrukturerna. Detta är en följd av en marknadsdriven process som innebär att beslutet att erbjuda transporttjänster fattas av de berörda järnvägs- och flygbolagen. Även beslut om att inleda intermodalt samarbete fattas av tjänsteleverantörerna själva, som när det gäller sträckorna Bryssel-Paris och Frankfurt-Stuttgart.

Sektorerna för järnvägstransport och lufttransport konkurrerar inte bara med varandra; de utgör också kompletterande länkar i transportkedjan. Därför kommer kommissionen att sträva efter att skapa de förutsättningar som krävs för en balanserad utveckling av olika transportmedel och intermodalitet, så att de komparativa fördelarna utnyttjas fullt ut. Detta omfattar bland annat en ram för konkurrens på lika villkor och åtgärder för att främja integrationen av olika transportmedel, t.ex. gemensamma system för reservering av biljetter, gemensamma säkerhetsregler, integrerad bagagehantering och kompatibla biljettsystem.

I den kommande vitboken om transportpolitik kommer kommissionen att behandla en rad olika åtgärder för att förbättra integreringen av järnvägstransporter i logistikkedjan.

(1) KOM(1999) 640 slutlig.