92000E0210

SKRIFTLIG FRÅGA E-0210/00 från Daniel Varela Suanzes-Carpegna (PPE-DE) till kommissionen. Olyckan med oljetankern Erika och följder för fiskesektorn.

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr 374 E , 28/12/2000 s. 0035 - 0036


SKRIFTLIG FRÅGA E-0210/00

från Daniel Varela Suanzes-Carpegna (PPE-DE) till kommissionen

(4 februari 2000)

Ämne: Olyckan med oljetankern Erika och följder för fiskesektorn

Den olycka som nyligen inträffade då oljetankern Erika, som seglade under maltesisk flagg, förliste utanför kusten i Bretagne har orsakat enorma skador på miljön i allmänhet och på det marina ekosystemet och havsresurserna i synnerhet, dvs. skador som i många fall inte kan repareras.

En av de ekonomiska sektorer som drabbats värst, vilket får allvarliga sociala konsekvenser, är fiske- och vattenbrukssektorn.

Har kommissionen bedömt hur stora skador oljeolyckan har förorsakat inom fiske- och vattenbrukssektorn?

Kan kommissionen informera om denna bedömning?

Förbinder sig kommissionen, om den ännu inte förfogar över sådana uppgifter, att lägga fram information om denna bedömning för Europaparlamentets fiskeriutskott så fort den har tillgång till denna information?

Kan kommissionen informera om de ekonomiska åtgärder den har för avsikt att vidta för att ekonomiskt kompensera de drabbade inom fiske- och vattenbrukssektorn?

Kommer man att vidta extra stödåtgärder för att reparera de skador som uppstått?

Kan kommissionen informera om de åtgärder som man vidtagit och kommer att vidta för nå framsteg när det gäller att bekämpa olyckor till havs i samband med transport av farligt gods och i synnerhet när det gäller att bekämpa oljebältsrisker och utforska metoder för kontroll av oljebälten när sådana uppstår?

Svar från Franz Fischler på kommissionens vägnar

(21 mars 2000)

De franska myndigheterna håller på att utvärdera de skador som orsakades av olyckan med oljetankern Erika, i synnerhet inom fiske- och vattenbrukssektorn. Kommissionen är beredd att redovisa resultaten av denna utvärdering för parlamentets fiskeriutskott så snart som kommissionen får tillgång till dem.

På grundval av denna utvärdering och på Frankrikes begäran kommer kommissionen givetvis att vidta de åtgärder som är bäst avpassade till gällande regler. Dessa åtgärder syftar till att ge kompensation för de skador som oljekatastrofen medförde för fiskesektorn. Fonden för fiskets utveckling (FFU) kan bidra till ersättningen för dessa skador i form av samfinansiering från gemenskapens sida. Denna finansiering skulle kunna föras in i Frankrikes nästa samlade programplaneringsdokument (SPD) för strukturella insatser till förmån för fiske och vattenbruk under perioden 2000/2006, i enlighet med förordningen om tillämpningen av FFU, rådets förordning (EG) nr 2792/1999 av den 17 december 1999 om föreskrifter och villkor för gemenskapens strukturstöd inom fiskerisektorn.(1) Ett totalanslag på 225 miljoner euro inom ramen för FFU har anslagits till detta program, och konkreta åtgärder snart kommer snart att fastställas av kommissionen och de franska myndigheterna. Däremot ger inte de nuvarande gemenskapsreglerna för fiske- och vattenbrukssektorn utrymme för några särskilda stödåtgärder.

Dessutom vidtas eller planeras åtgärder för att höja effektiviteten i kampen mot olyckor till havs. I fallet Erika mobiliserade kommissionen gemenskapens insatsstyrka mot havsförorening så snart den fick kännedom om olyckan. Under de dagar som följde ställdes en sambandsofficer till förfogande av de franska myndigheterna för att underlätta samordningen med de europeiska oljesaneringsfartygen. Därefter insamlades på de franska myndigheternas begäran detaljerade uppgifter angående tillgången på flytande barriärer och utrustning för att tvätta oljeskadade fåglar. Mer än 26 kilometer flytande barriärer ställdes till Frankrikes förfogande av tio medlemsstater och Norge. Tre experter ur gemenskapens insatsstyrka avdelades för att på plats utvärdera alla de erbjudanden som Frankrike fått om tjänster eller utrustning för sanering och restaurering. För att dra lärdomar inför framtiden organiserades i januari, under kommissionens ledning, ett besök av europeiska observatörer med specialistkunskaper på området. Slutligen sände kommissionen under operationernas gång regelbundet ut informationsbulletiner, baserade på dokument från de franska myndigheterna, till direkt berörda myndigheter i övriga medlemsstater.

I framtiden kommer det förslag till beslut som kommissionen har lagt fram(2) att möjliggöra en förstärkning av samarbetet i kampen mot havsförorening genom olyckshändelser. Om beslutet slutgiltigt antas av parlamentet och rådet kommer det att skapa optimala förutsättningar för att hantera krissituationer som den som förorsakades av Erikas förlisning. När det gäller Erika skulle detta i synnerhet göra det möjligt att bidra till att finansiera en utvärdering och uppföljning av oljeutsläppets effekter på miljön.

Efter Erikas haveri har kommissionen beslutat att utarbeta ett meddelande om säkerhet för oljetankfartyg med målet att stärka det förebyggande arbetet. Rättsliga åtgärder kommer att föreslås för att höja effektiviteten vid inspektioner av fartyg i hamnarna, stärka kontrollen inom klassningssällskapen och främja användningen av mer miljövänliga oljetankfartyg i gemenskapens farvatten. Detta meddelande skall överlämnas till parlamentet redan i april 2000. Kommissionen hoppas att meddelandet kommer att leda till en djuplodande diskussion på detta område.

(1) EGT L 337, 30.12.1999.

(2) KOM(98) 769.