91997E4077



Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 196 , 22/06/1998 s. 0071


SKRIFTLIG FRÅGA E-4077/97 från Guido Podestà (UPE) till kommissionen (14 januari 1998)

Ämne: Främjande av ett system med garantier för prestanda i Europeiska unionen

Som svar på mitt muntliga inlägg i plenum avseende Tappinbetänkandet om offentlig upphandling avgav Mario Monti den 21 oktober 1997 ett yttrande för kommissionen, i vilket han inte ställde sig negativ till införande av nya typer av garantier för punktligt genomförande av offentliga kontrakt, d.v.s. garantier för prestanda (sk. Performance Bond), och underströk bl.a. att de små och medelstora företagen inte får diskrimineras eller förfördelas.

Kan kommissionen uppge om och när den ämnar utföra mer ingående undersökningar i syfte att fastställa om det är lämpligt att införa dessa garantier och på vilket sätt det bör ske?

Om kommissionen inte ämnar inleda dessa undersökningar - vilka är i så fall orsakerna till detta beslut?

Om kommissionen däremot genomför de undersökningar som nämnts ovan, ämnar den i så fall utarbeta ett förslag som syftar till att införa dessa system med garantier för genomförande av offentliga kontrakt i gemenskapslagstiftningen? När förväntas detta kunna ske?

Svar från Mario Monti på kommissionens vägnar (10 mars 1998)

Kommissionen angav som svar på en fråga som parlamentsledamoten ställde i samband med en debatt om Tappin-rapporten om grönboken om offentlig upphandling ((KOM(96) 583 slutlig. )), att uppfyllelsesäkerheter kan spela stor roll för att underlätta öppnandet av marknaden för offentlig upphandling inom byggsektorn. Undersökningen om den inre marknadens inverkan och effektivitet ((KOM(96) 520 slutlig. )), som genomfördes för kommissionens räkning under 1996, visade att den offentliga upphandlingen på detta område inte har öppnats för konkurrens i någon större utsträckning. Kommissionen är övertygad om att detta huvudsakligen beror på att det inte finns någon verklig konkurrens och välkomnar därför varje åtgärd som kan leda till en ökad sådan.

Förutom kommissionens initiativ, såsom att ge mandat till Europeiska standardiseringsorganisationen (CEN) och Europeiska standardiseringsorganisationen inom elområdet (Cenelec) att utveckla en kvalifikationsstandard, finns det ett stort behov av initiativ från den privata sektorn. Utvecklingen av uppfyllelsesäkerheter verkar vara ett lovande exempel på ett sådant initiativ. Kommissionen följer noga med utvecklingen av detta och liknande initiativ, men anser inte att den behöver vidta åtgärder i detta skede. Om det senare skulle visa sig att kommissionen väsentligen skulle kunna bidra till ett framgångsrikt genomförande av dessa initiativ, kommer den att fatta lämpliga beslut på grundval av den information som står den till buds då.