91997E3800



Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 187 , 16/06/1998 s. 0059


SKRIFTLIG FRÅGA E-3800/97 från Gianni Tamino (V) till kommissionen (26 november 1997)

Ämne: Användning av laservapen i europeiska städer för att ¨kontrollera¨ förekomsten av vilda djur

Den 28 januari 1997 fick jag som svar på den skriftliga frågan E-3175/96 ((EGT C 186, 18.6.1997, s. 41. )) om användning av laservapen i Modena för att kontrollera antalet starar i staden, att man väntade på att få veta vilka undantag som den italienska staten planerat tillämpa för åren 1995-96-97 från rådets direktiv 79/409/EEG ((EGT L 103, 25.4. 1979, s. 1. )).

I ett dokument med titeln ¨Gas 1918 - laser 1990?¨ tar Internationella Röda korset upp frågan om huruvida dessa slags vapen kommer att bli framtidens krigsvapen och påpekar att det som kännetecknar lasergevären, nämligen att de är bärbara, kostar relativt lite och är mycket effektiva angreppsvapen kan göra dem till framtidens vapen även för terroristgrupper och den organiserade brottsligheten.

Den 12 maj 1997 skrev den italienska inrikesministern angående användningen av laservapen till polismyndigheten i Modena att man skall använda instrumentet - laservapnen - utanför tätbebyggda områden och långt från dessa; att man skall definiera, avgränsa och utrymma riskzonen med hjälp av särskilda skyltar som varnar för laserfaran; att man inte får rikta laserstrålen mot ögonen på människor; att man skall undvika att rikta laserstrålen mot mål med reflekterande ytor (som glasrutor); att man skall försäkra sig om att eventuella övervakare/åskådare använder skyddsglasögon och förbjuda dem att titta på laserkällan genom optiska förstoringsinstrument och att man skall föreskriva säkerhetsregler om lämpligt avstånd mellan laserkällan och övervakare/åskådare.

Emellertid har resultatet blivit att den organisation som är ansvarig för åtgärderna i Modenas kommun (Consorzio di solidarietà sociale di Modena), har genomfört ett femtiotal ingripanden om året (1996 och 1997) för att hålla antalet starar under kontroll, med en rad ingripanden varje vecka på torgen och längs de trädkantade gator där dessa fåglar i stor utsträckning vistas (Piazza Mazzini, Piazza Matteotti, Piazza Dante, V. le V. Emanuele, V. le Gramsci, V. le Verdi, V. le Berengario, etc). Varje ingripande har varat i cirka fyra timmar, från klockan 21 till klockan 01 eller 01.30 på natten utan att man vidtagit några av de skyddsåtgärder som inrikesministern angivit, det vill säga utan att garantera säkerheten för de medborgare som bor i området eller för dem som vistas där. Dessutom ägde dessa ingripanden rum i juli, augusti, september, oktober och november, alltså under månader då de boende i de berörda områdena (centrala och tätbefolkade) även under sena kvällar och nätter ofta vistas ute på gator och torg eller står i sina fönster, det vill säga nära glasrutornas reflekterande yta. Den ansvariga organisationen har bekräftat att laservapen redan regelbundet använts för att få bort oönskade fåglar såsom starar, duvor, sparvar, turturduvor, fiskmåsar etc, från städer i Frankrike och i Spanien.

Jag vill be kommissionen att ge mig den senaste informationen om denna fråga i enlighet med första och andra stycket i kommissionens svar av den 28 januari 1997.

Jag vill dessutom fråga kommissionen om den mot bakgrund av dessa nya uppgifter inte anser att ovan angivna direktiv kränkts och klargöra om man i andra europeiska länder använder laservapen på ett sätt som inte är i överensstämmelse med gemenskapsdirektiven.

Svar från Ritt Bjerregaard på kommissionens vägnar (16 december 1997)

I sitt svar till den tidigare skriftliga frågan nr 3175/96 som ledamoten och Ripa di Meana ställt i samma ämne, hänvisade kommissionen till att en rapport väntades från e italienska myndigheterna i enlighet med artikel 9 i rådets direktiv 79/409/EEG ((EGT L 103, 24.5.1979, ändrat vid Österrikes anslutning (EGT L 1, 1.1.1995). )).

Denna rapport, som omfattar perioden 1995-1996, lämnades till slut in i slutet av maj 1997, och har nu utvärderats. Rapporten tar inte upp den åtgärd som ledamoten avser. Därför kommer kommissionen att be de italienska myndigheterna om ytterligare upplysningar.

Den information som medlemsstaterna inlämnar till kommissionen omfattar inte rapporter om användning av laserkanoner som inte överensstämmer med bestämmelserna i direktiv 79/409/EEG.

Om de anställda i solidaritetskonsortiet i Modena fått hantera farliga arbetsredskap som laserkanoner utan adekvat skydd, bör detta anmälas till de italienska myndigheter som är behöriga för kontroll och övervakning, i enlighet med bestämmelserna i artikel 4.2 i rådets direktiv 89/391/EEG av den 12 juni 1989 om åtgärder för att främja förbättringar av arbetstagarnas säkerhet och hälsa i arbetet ((EGT L 183, 29.6.1989. )), eller i förekommande fall till den arbetsskyddsinspektion som är behörig för det området.