DOMSTOLENS BESLUT (åttonde avdelningen)

den 5 oktober 2023 ( *1 )

”Begäran om förhandsavgörande – Artikel 99 i domstolens rättegångsregler – Svar som inte lämnar utrymme för rimligt tvivel – Energi – Ram för energimärkning – Förordning (EU) 2017/1369 – Artikel 6 första stycket a – Skyldighet för leverantörer och återförsäljare av en produkt att i sina visuella annonser hänvisa till produktens energieffektivitetsklass och till den skala av energieffektivitetsklasser som finns på etiketten för den aktuella produktgruppen – Fråga huruvida denna skyldighet är direkt tillämplig – Fråga vilket handlingsutrymme leverantörerna och återförsäljarna har vid uppfyllandet av denna skyldighet när det inte antagits någon delegerad akt med stöd av förordningen”

I mål C‑761/22,

angående en begäran om förhandsavgörande enligt artikel 267 FEUF, framställd av Landgericht Bochum (Regionala domstolen i Bochum, Tyskland) genom beslut av den 23 november 2022, som inkom till domstolen den 15 december 2022, i målet

Verband Wirtschaft im Wettbewerb Verein für Lauterkeit in Handel und Industrie e.V.

mot

Roller GmbH Co. KG,

meddelar

DOMSTOLEN (åttonde avdelningen),

sammansatt av avdelningsordföranden M. Safjan (referent) samt domarna N. Piçarra och M. Gavalec,

generaladvokat: T. Ćapeta,

justitiesekreterare: A. Calot Escobar,

med hänsyn till beslutet, efter att ha hört generaladvokaten, att avgöra målet enligt artikel 99 i domstolens rättegångsregler genom ett särskilt uppsatt beslut som är motiverat

följande

Beslut

1

Begäran om förhandsavgörande avser tolkningen av artikel 6 första stycket a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1369 av den 4 juli 2017 om fastställande av en ram för energimärkning och om upphävande av direktiv 2010/30/EU (EUT L 198, 2017, s. 1).

2

Begäran har framställts i ett mål mellan Verband Wirtschaft im Wettbewerb Verein für Lauterkeit in Handel und Industrie e.V. och Roller GmbH Co. KG (nedan kallat Roller eller bolaget). Målet rör ett yrkande om att Roller ska förpliktas att upphöra med reklam för ugnar och köksfläktar för hushållsbruk som saknar hänvisning till den skala av energieffektivitetsklasser som finns på etiketten för den aktuella produktgruppen.

Tillämpliga bestämmelser

Unionsrätt

Direktiv 2010/30/EU

3

I skälen 5 och 8 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/30/EU av den 19 maj 2010 om märkning och standardiserad produktinformation som anger energirelaterade produkters användning av energi och andra resurser (EUT L 153, 2010, s. 1) angavs följande:

”(5)

Om slutanvändare får tillgång till korrekt, relevant och jämförbar information om den energi som varje enskild energirelaterad produkt använder, bör detta påverka deras val till förmån för produkter som kräver mindre energi och andra väsentliga resurser under användning, eller som indirekt leder till lägre användning, och därigenom motivera tillverkarna att minska användningen av energi och andra väsentliga resurser hos de produkter som de tillverkar. Indirekt bör detta även främja en effektiv användning av produkterna för att bidra till EU:s energibesparingsmål på 20 %. I brist på sådan information kommer marknadskrafterna inte själva att kunna främja en rationell användning av energi och andra väsentliga resurser för dessa produkter.

(8)

Information spelar en avgörande roll när det gäller att påverka marknadskrafterna, och det är därför nödvändigt att införa en enhetlig etikett för samtliga produkter av samma slag, att förse eventuella köpare med kompletterande standardiserad information om dessa produkters energikostnader och användning av andra väsentliga resurser och att vidta åtgärder för att säkerställa att också eventuella slutanvändare som inte har möjlighet att se produkten utställd, och därigenom inte heller etiketten, förses med denna information. För att etiketten ska vara effektiv och framgångsrik bör den vara lätt att känna igen för slutanvändare samt enkel och kortfattad. För detta ändamål bör etikettens nuvarande utformning behållas som informationsunderlag för att ge slutanvändare information om produkters energieffektivitet. Energianvändningen och annan information om produkterna bör mätas enligt harmoniserade standarder och metoder.”

4

Artikel 10 i direktiv 2010/30 hade följande lydelse:

”1.   Kommissionen ska fastställa närmare föreskrifter om etiketten och informationsbladet genom delegerade akter i enlighet med artiklarna 11, 12 och 13, för varje produkttyp i överensstämmelse med denna artikel.

…”

Delegerad förordning (EU) nr 65/2014

5

Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 65/2014 av den 1 oktober 2013 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/30/EU vad gäller energimärkning av ugnar och köksfläktar för hushållsbruk (EUT L 29, 2014, s. 1) antogs, i enlighet med det andra beaktandeledet i förordningen, med stöd av artikel 10 i direktiv 2010/30.

6

Artikel 3 i delegerad förordning nr 65/2014 har rubriken ”Leverantörernas ansvar och tidtabell”, och där föreskrivs följande:

”Leverantörerna ska säkerställa att

1)

När det gäller etiketter, informationsblad och teknisk dokumentation

a)

för hushållsugnar

i)

Varje hushållsugn levereras med en eller flera tryckta etiketter som innehåller information i det format som fastställts i punkt 1 i bilaga III för varje kavitet i ugnen.

iv)

Alla annonser för en viss modell av ugn för hushållsbruk innehåller energieffektivitetsklassen, om annonserna innehåller energirelaterad information eller prisuppgift.

v)

Allt tekniskt reklammaterial som gäller en viss modell av ugn för hushållsbruk och som anger dess specifika tekniska parametrar innehåller denna modells energieffektivitetsklass.

b)

För köksfläktar för hushållsbruk:

i)

Varje köksfläkt levereras med ett tryckt märke som innehåller information i det format som fastställts i punkt 2 i bilaga III.

iv)

Alla annonser för en viss modell av köksfläkten för hushållsbruk innehåller energieffektivitetsklassen, om annonserna innehåller energirelaterad information eller prisuppgift.

v)

Allt tekniskt reklammaterial som gäller en viss modell av köksfläkt för hushållsbruk och som anger dess specifika tekniska parametrar innehåller denna modells energieffektivitetsklass.

3)

När det gäller etiketternas format:

a)

För hushållsugnar ska kavitetens etikett vara utformad enligt punkt 1 i bilaga III, för apparater som släppts ut på marknaden från och med den 1 januari 2015.

b)

För köksfläktar ska märkesformatet vara enligt punkt 2 i bilaga III, i enlighet med följande tidtabell:

iv)

När det gäller köksfläktar som släpps ut på marknaden från och med den 1 januari 2020 i energieffektivitetsklasserna A+++, A++, A+, A, B, C [och] D, ska etiketterna utformas i överensstämmelse med punkt 2.1.4 i bilaga III (etikett 4).

…”

7

Artikel 4 i delegerad förordning nr 65/2014 har rubriken ”Återförsäljarnas ansvar”, och där föreskrivs följande:

”Återförsäljare ska säkerställa följande:

1)

för hushållsugnar

c)

alla annonser för [distansförsäljning- och marknadsföring, oavsett form eller medium, rörande] en viss modell av ugnar för hushållsbruk anger energieffektivitetsklassen, om annonserna innehåller energirelaterad information eller prisinformation,

d)

allt tekniskt reklammaterial som gäller en viss modell av ugn och som redogör för dess specifika tekniska parametrar också har en hänvisning till energieffektivitetsklassen.

2)

för köksfläktar

c)

alla annonser för [distansförsäljning- och marknadsföring, oavsett form eller medium, rörande] en viss modell av köksfläkt för hushållsbruk anger energieffektivitetsklassen, om annonserna innehåller energirelaterad information eller prisinformation,

d)

allt tekniskt reklammaterial som angår en viss modell av köksfläkt för hushållsbruk och som beskriver dess specifika tekniska parametrar innehåller den modellens energieffektivitetsklass.”

8

Bilaga III till delegerad förordning nr 65/2014 har rubriken ”Etiketten”. Punkt 1.1.1 i denna bilaga har rubriken ”Etikettpresentation – för varje kavitet i en elektrisk hushållsugn” och innehåller följande bild:

Image

9

Punkt 1.1.2 i nämnda bilaga har rubriken ”Etikettinformation – elektriska hushållsugnar” och innehåller förklaringar till de romerska siffror som finns på den i punkt 1.1.1 återgivna bilden. I punkt 1.1.2 anges följande:

”Följande information ska anges på etiketten:

IV. Energieffektivitetsklass för kaviteten, fastställd i enlighet med bilaga I. Pilen med den indikerande bokstaven ska placeras på samma höjd som pilen för motsvarande energieffektivitetsklass.

…”

10

Punkt 1.1.3 i bilaga III till delegerad förordning nr 65/2014 har rubriken ”Etikettdesign – hushållsugnar”, och där anges följande:

”Etikettdesignen för varje kavitet i en elektrisk ugn ska överensstämma med figuren nedan:

Image

Förklaringar:

(5)

Skala över energiklasser

Pil: höjd: 5,5 mm, mellanrum: 1 mm – färg

Högsta klass: X-00-X-00

Klass 2: 70–00-X-00

Klass 3: 30–00-X-00:

Klass 4: 00–00-X-00

Klass 5: 00–30-X-00:

Klass 6: 00–70-X-00:

Lägsta klass: 00-X-X-00

Text: Calibri fet 18 pt, versaler och vit; ’+’-symbol: Calibri fet 12 pt, vit, på en enda rad.

(6)

Energieffektivitetsklass

Pil: bredd: 20 mm, höjd: 10 mm, 100 % svart

Text: Calibri fet 24 pt, versaler och vit; ’+’-symbol: Calibri fet 18 pt, vit, på en enda rad.

…”

11

Punkt 2.1.4 i bilaga III till delegerad förordning nr 65/2014 har rubriken ”Köksfläktar för hushållsbruk i energieffektivitetsklasserna A+++ till D (etikett 4)” och innehåller följande bild:

Image

12

Punkt 2.2 i denna bilaga har rubriken ”Etikettinformation – köksfläktar för hushållsbruk” och innehåller förklaringar till de romerska siffror som finns bland annat på den i punkt 2.1.4 återgivna bilden. I punkt 2.2 anges följande:

”Följande information ska anges på etiketten:

III.

Energieffektivitetsklass för köksfläkten för hushållsbruk, fastställd i enlighet med bilaga I. Pilen som anger köksfläktens energieffektivitetsklass ska placeras på samma höjd som pilen för motsvarande energieffektivitetsklass.

…”

13

Punkt 2.3 i nämnda bilaga III har rubriken ”Etikettdesign – köksfläktar för hushållsbruk”, och där anges följande:

”Etikettens design ska vara utformad enligt figuren nedan:

Image

Förklaringar:

(5)

Skala över energiklasser

Pil: höjd: 5,5 mm, mellanrum: 1 mm – färg 4 mm, mellanrum: 0,75 mm – färg:

Högsta klass: X-00-X-00

Klass 2: 70–00-X-00

Klass 3: 30–00-X-00

Klass 4: 00–00-X-00

Klass 5: 00–30-X-00

Klass 6: 00–70-X-00

Lägsta klass: 00-X-X-00

Text: Calibri fet 10 pt, versaler, vit, ’+’-symboler: ’+’-symbol: Calibri fet 7 pt, vit, på en enda rad.

(6)

Energieffektivitetsklass

3,9 mm, bredd: 15 mm, höjd: 8 mm, 100 % svart.

Text: Calibri fet 17 pt, versaler och vit, ’+’-symboler: ’+’-symbol: Calibri fet 12 pt, vit, på en enda rad.

…”

Förordning 2017/1369

14

I skälen 2 och 10 i förordning 2017/1369 anges följande:

”(2)

Energimärkning gör det möjligt för kunderna att göra väl underbyggda val med utgångspunkt i energirelaterade produkters energianvändning. Information om effektiva och hållbara energirelaterade produkter bidrar i hög grad till energibesparingar och lägre energiräkningar, och främjar samtidigt innovation och investeringar i tillverkningen av mer energieffektiva produkter. En förbättring av energirelaterade produkters effektivitet genom väl underbyggda val från kundernas sida och en harmonisering på unionsnivå av krav på området gagnar även tillverkare, näringslivet och unionens ekonomi överlag.

(10)

Om korrekt, relevant och jämförbar information om energirelaterade produkters specifika energianvändning tillhandahålls blir det enklare för kunden att välja produkter som använder mindre energi och andra väsentliga resurser under användning. En standardiserad obligatorisk etikett för energirelaterade produkter är ett verkningsfullt sätt att ge potentiella kunder jämförbar information om energirelaterade produkters energieffektivitet. Etiketten bör kompletteras med ett produktinformationsblad. Etiketten bör vara lätt igenkännlig, enkel och koncis. För detta ändamål bör etikettens nuvarande färgskala från mörkgrönt till rött behållas som grund för informationen till kunderna om produkters energieffektivitet. För att etiketten ska vara till verklig nytta för kunder som strävar efter energi- och kostnadsbesparingar bör stegen på etikettens skala motsvaras av betydande energi- och kostnadsbesparingar för kunderna. För merparten av produktgrupperna bör etiketten, i lämpliga fall, utöver etikettens skala även visa den absoluta energianvändningen, så att kunderna kan förutse de direkta konsekvenserna av sina val för energiräkningarna. Det är dock omöjligt att tillhandahålla samma information för energirelaterade produkter som inte själva använder någon energi.

…”

15

I artikel 6 första stycket a i förordning 2017/1369 föreskrivs följande:

”Leverantörer och återförsäljare

a)

ska hänvisa till produktens energieffektivitetsklass och den skala av effektivitetsklasser som finns tillgängliga på etiketten i visuella annonser eller tekniskt reklammaterial som rör en viss modell i enlighet med relevant delegerad akt”.

16

Artikel 16 i förordning 2017/1369 har följande lydelse:

”1.   Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 17 för att komplettera denna förordning genom att fastställa närmare krav för etiketter för specifika produktgrupper.

3.   Delegerade akter avseende specifika produktgrupper ska särskilt ange följande:

j)

Hur uppgift om energiklassen och den skala av effektivitetsklasser som finns tillgängliga på etiketten ska inkluderas i visuella annonser och tekniskt reklammaterial, inbegripet [läslig]het och synlighet.

…”

17

I artikel 20.4 i förordning 2017/1369 föreskrivs följande:

”Delegerade akter antagna enligt artikel 10 i direktiv 2010/30/EU och [kommissionens] direktiv 96/60/EG [av den 19 september 1996 om genomförande av rådets direktiv 92/75/EEG om energimärkning av kombinerade tvättmaskiner/torktumlare för hushållsbruk (EGT L 266, 1996, s. 1)] ska fortsätta att vara i kraft till dess att de upphävs genom en delegerad akt som antas i enlighet med artikel 16 i denna förordning och omfattar den relevanta produktgruppen.

Skyldigheter enligt denna förordning ska tillämpas i fråga om produktgrupper som omfattas av delegerade akter antagna enligt artikel 10 i direktiv 2010/30/EU och av direktiv 96/60/EG.”

Delegerade förordningar (EU) 2019/2013, 2019/2014, 2019/2015, 2019/2016, 2019/2017 och 2019/2018

18

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/2013 av den 11 mars 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1369 vad gäller energimärkning av elektroniska bildskärmar och om upphävande av kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1062/2010 (EUT L 315, 2019, s. 1), kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/2014 av den 11 mars 2019 komplettering av Europaparlamentets och kommissionens förordning (EU) 2017/1369 med avseende på energimärkning av tvättmaskiner för hushållsbruk och kombinerade tvättmaskiner/torktumlare för hushållsbruk och om upphävande av kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1061/2010 och kommissionens direktiv 96/60/EG (EUT L 315, 2019, s. 29), kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/2015 av den11 mars 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1369 vad gäller energimärkning av ljuskällor och om upphävande av kommissionens delegerade förordning (EU) nr 874/2012 (EUT L 315, 2019, s. 68), kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/2016 av den 11 mars 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1369 vad gäller energimärkning av kyl-/frysprodukter och om upphävande av kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1060/2010 (EUT L 315, 2019, s. 102), kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/2017 av den 11 mars 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1369 vad gäller energimärkning av diskmaskiner för hushållsbruk och om upphävande av kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1059/2010 (EUT L 315, 2019, s. 134) och kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/2018 av den 11 mars 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1369 vad gäller energimärkning av kyl-/frysprodukter med direktförsäljningsfunktion (EUT L 315, 2019, s. 155) innehåller, i bilagorna VII och VIII, följande bilder (den enfärgade bilden återges dock endast i bilaga VII till nämnda delegerade förordningar):

Image

Målet vid den nationella domstolen och tolkningsfrågorna

19

Roller driver cirka 150 möbelbutiker över hela Tyskland och uppger sig vara Tysklands största lågpriskedja för möbler.

20

I början av år 2022 gjorde bolaget, under rubriken ”Kök till kampanjpriser” på sin webbplats, reklam för en köksrad till ett pris av 1699,00 euro. Förutom uppgifter om de olika köksmöblerna räknade Roller upp de elektriska apparater som ingick i det aktuella köket, och angav särskilt att energieffektivitetsklassen för den inbyggda ugnen var ”A” och för köksfläkten ”C”. Uppgiften lämnades i en grafisk pil mot gulfärgad (för den inbyggda ugnen) respektive orangefärgad (för köksfläkten) bakgrund. Reklamen innehöll dock inte någon hänvisning till den skala av energieffektivitetsklasser (nedan även kallad energieffektivitetsskala) som finns på respektive produkts etikett.

21

Verband Wirtschaft im Wettbewerb Verein für Lauterkeit in Handel und Industrie (nedan kallad WiW eller föreningen) är en registrerad förening med rättskapacitet. Av föreningens stadgar framgår att den sedan mer än 40 år tillbaka bland annat verkar för att främja sina medlemmars intressen i samband med näringsidkares marknadsföring av varor och tjänster. Ett annat av föreningens syften är att motverka otillbörlig konkurrens eller främja rättvis konkurrens genom att delta i juridisk forskning, informationsspridning och rådgivning i samarbete med behöriga rättsvårdande myndigheter.

22

Den 10 februari 2022 skickade WiW en skrivelse till Roller med en formell uppmaning att upphöra med överträdelsen av bland annat förordning 2017/1369. Enligt föreningen bestod överträdelsen i att Roller i sin reklam för ugnen och köksfläkten inte hade hänvisat till energieffektivitetsskalan. Denna skrivelse besvarades inte av Roller.

23

WiW väckte då talan vid den hänskjutande domstolen, Landgericht Bochum (Regionala domstolen i Bochum, Tyskland), och yrkade bland annat att Roller skulle förbjudas att använda reklam av aktuellt slag i framtiden.

24

Till stöd för sin talan gjorde WiW särskilt gällande att återförsäljare som Roller enligt artikel 6 första stycket a i förordning 2017/1369 är skyldiga att i visuella annonser avseende ugnar och köksfläktar hänvisa till de aktuella apparaternas energieffektivitetsklass och till den energieffektivitetsskala som finns på etiketten för de berörda produktgrupperna, det vill säga, vad gäller både ugnar och köksfläktar, den skala som går från klass A+++ till klass D.

25

Roller gjorde för sin del gällande att bolaget inte har någon skyldighet att hänvisa till energieffektivitetsskalan för de aktuella produktgrupperna i sina annonser för ugnar och köksfläktar. Vad beträffar dessa produktgrupper har en sådan skyldighet nämligen ännu inte konkretiserats genom en delegerad akt antagen med stöd av förordning 2017/1369 och följer inte heller direkt av artikel 6 i denna förordning.

26

Den hänskjutande domstolen har i sin begäran om förhandsavgörande påpekat att det ännu inte har antagits någon delegerad akt för ugnar och köksfläktar med stöd av förordning 2017/1369 och att delegerad förordning nr 65/2014 – antagen med stöd av direktiv 2010/30, vilket upphävts genom förordning 2017/1369 – inte innehåller någon skyldighet att i visuella annonser och tekniskt reklammaterial hänvisa till energieffektivitetsskalan för den aktuella produktgruppen.

27

I detta sammanhang vill den hänskjutande domstolen även få klarhet i huruvida det kan anses följa direkt av artikel 6 första stycket a i förordning 2017/1369 att återförsäljare som Roller är skyldiga att i visuella annonser och tekniskt reklammaterial hänvisa till de aktuella apparaternas energieffektivitetsklass och till den energieffektivitetsskala som finns på etiketten för den aktuella produktgruppen, eller om det snarare är så att tillämpningen av en sådan skyldighet ”suspenderas” till dess att en delegerad akt antagen med stöd av denna förordning träder i kraft. Om det skulle anses att återförsäljarna är bundna av en sådan skyldighet, vill den hänskjutande domstolen även få klarhet i huruvida de har ett visst handlingsutrymme vid angivandet av energieffektivitetsklassen och energieffektivitetsskalan samt vilka möjligheter de har att använda detta handlingsutrymme.

28

Det är mot denna bakgrund som Landgericht Bochum (Regionala domstolen i Bochum) har beslutat att vilandeförklara målet och hänskjuta följande tolkningsfrågor till EU-domstolen:

”1)

Följer redan direkt av artikel 6 första stycket a i [förordning 2017/1369] en skyldighet för leverantörer och återförsäljare av energirelaterade produkter att i reklam hänvisa till energieffektivitetsklass och skalan av energieffektivitetsklasser, utan att nämnda bestämmelse först måste konkretiseras genom en delegerad akt?

2)

Om fråga 1 besvaras jakande:

a)

Ska en sådan skyldighet som följer direkt av artikel 6 första stycket a i [förordning 2017/1369] för leverantörer och återförsäljare av energirelaterade produkter att i reklam hänvisa till energieffektivitetsklass och skalan av energieffektivitetsklasser anses innebära att dessa leverantörer och återförsäljare har ett visst handlingsutrymme när det gäller hur denna hänvisning ska göras? Om fråga 2 a besvaras jakande:

b)

Vilka möjligheter som är förenliga med unionsrätten har leverantörer och återförsäljare att ange de hänvisningar som krävs beträffande energieffektivitetsklass och skalan av energieffektivitetsklasser till dess att de nya delegerade akterna träder i kraft? Är den av [Roller] valda kombinationen av energieffektivitetsklass och färgmärkning enligt bilaga K 1 till ansökan eventuellt tillräcklig?

3)

Om fråga 1 besvaras nekande:

Är skyldigheten för leverantörer och återförsäljare av energirelaterade produkter att i reklam hänvisa till energieffektivitetsklass och skalan av energieffektivitetsklasser såtillvida helt suspenderad till dess att de nya delegerade akterna träder i kraft?”

Prövning av tolkningsfrågorna

29

Enligt artikel 99 i domstolens rättegångsregler får domstolen, bland annat om svaret på en fråga i en begäran om förhandsavgörande klart kan utläsas av rättspraxis eller om svaret på frågan inte lämnar utrymme för rimligt tvivel, på förslag av referenten och efter att ha hört generaladvokaten, när som helst avgöra målet genom särskilt uppsatt beslut som är motiverat.

30

Denna bestämmelse ska tillämpas i förevarande mål.

31

Den hänskjutande domstolen har ställt sina frågor, som ska prövas tillsammans, för att få klarhet i huruvida artikel 6 första stycket a i förordning 2017/1369 ska tolkas på så sätt att leverantörer och återförsäljare av en produkt är skyldiga att i visuella annonser eller tekniskt reklammaterial avseende en viss produktmodell hänvisa till produktens energieffektivitetsklass och till den skala av effektivitetsklasser som finns på etiketten för den aktuella produktgruppen, i ett fall där denna produktgrupp har varit föremål för en delegerad akt antagen med stöd av direktiv 2010/30 och inte för en delegerad akt antagen med stöd av förordning 2017/1369. Om denna fråga besvaras jakande vill den hänskjutande domstolen få klarhet i vilket sätt dessa leverantörer och återförsäljare kan använda för att hänvisa till produktens energieffektivitetsklass och till den aktuella energieffektivitetsskalan i annonser eller reklammaterial av nyss nämnt slag.

32

EU-domstolen gör följande bedömning. Det kan inledningsvis konstateras att det av artikel 6 första stycket a i förordning 2017/1369 framgår att leverantörer och återförsäljare av en produkt ska hänvisa till produktens energieffektivitetsklass och till den energieffektivitetsskala som finns på etiketten för den aktuella produktgruppen i visuella annonser eller tekniskt reklammaterial för en viss produktmodell i enlighet med den relevanta delegerade akten.

33

Det framgår vidare av artikel 16.1 och 16.3 j i förordning 2017/1369 att kommissionen har befogenhet att anta delegerade akter för att komplettera denna förordning genom att närmare fastställa bland annat hur produktens energieffektivitetsklass och energieffektivitetsskalan ska anges i visuella annonser och tekniskt reklammaterial av aktuellt slag, vilket bland annat ”[inbegriper läslighet] och synlighet”.

34

Detta innebär att skyldigheten för leverantörer och återförsäljare av en produkt att i visuella annonser eller tekniskt reklammaterial hänvisa till aktuell energieffektivitetsklass och energieffektivitetsskala följer av artikel 6 i förordning 2017/1369, medan delegerade akter antagna med stöd av artikel 16 i denna förordning endast syftar till att närmare fastställa på vilket sätt leverantörer och återförsäljare ska ange denna hänvisning.

35

Slutsatsen är därmed att själva skyldigheten att göra en sådan hänvisning måste anses följa direkt av artikel 6 första stycket a i förordning 2017/1369, vilket innebär att den gäller för leverantörer och återförsäljare trots att kommissionen inte antagit någon delegerad akt för den aktuella produktgruppen med stöd av artikel 16 i denna förordning.

36

Det kan visserligen konstateras att i fall där det inte antagits någon sådan delegerad akt, så gäller enligt artikel 16.1 jämförd med artikel 20.4 första stycket i förordning 2017/1369 att uttrycket ”den relevanta delegerade akten”, i den mening som avses i artikel 6 första stycket a i denna förordning, avser den delegerade akt som antagits för den aktuella produktgruppen med stöd av bland annat direktiv 2010/30, som föregick förordning 2017/1369.

37

I artikel 20.4 andra stycket i förordning 2017/1369 föreskrivs dock att skyldigheterna enligt denna förordning gäller för produktgrupper som omfattas av delegerade akter antagna med stöd av bland annat direktiv 2010/30.

38

Det nu sagda innebär att även om en delegerad akt har antagits med stöd av direktiv 2010/30 utan att det för den skull där föreskrivs en skyldighet för leverantörer och återförsäljare av en produkt att i visuella annonser eller tekniskt reklammaterial hänvisa till produktens energieffektivitetsklass och till den energieffektivitetsskala som finns på etiketten för den aktuella produktgruppen, kan denna skyldighet fortfarande göras gällande mot leverantörer och återförsäljare av denna produkt enligt artikel 6 första stycket a i förordning 2017/1369.

39

Om en sådan skyldighet inte anges i en med stöd av artikel 10 i direktiv 2010/30 antagen delegerad akt, kan denna akt per definition inte anses precisera hur leverantörer och återförsäljare ska hänvisa till den aktuella produktens energieffektivitetsklass och till den energieffektivitetsskala som finns på etiketten för den aktuella produktgruppen i visuella annonser eller tekniskt reklammaterial.

40

Vad beträffar det nu aktuella fallet kan det konstateras att det för produktgruppen ugnar och köksfläktar för hushållsbruk har antagits en delegerad akt med stöd av artikel 10 i direktiv 2010/30, nämligen delegerad förordning nr 65/2014. I denna delegerade förordning föreskrivs dock inte någon skyldighet för berörda leverantörer och återförsäljare att i visuella annonser eller tekniskt reklammaterial hänvisa till energieffektivitetsskalan, vilket den hänskjutande domstolen för övrigt har angett i sitt svar på en begäran om upplysningar från EU-domstolen. Härtill kommer att även om en skyldighet att hänvisa till den aktuella produktens energieffektivitetsklass i visuella annonser eller tekniskt reklammaterial visserligen framgår av artikel 3.1 a iv) och v) och 3.1 b iv) och v) samt artikel 4.1 c och d och 4.2 c och d i delegerad förordning nr 65/2014, så finns det i denna förordning inte några andra bestämmelser där det närmare fastställs hur en sådan hänvisning ska anges.

41

Under dessa omständigheter, och så länge det inte antagits någon delegerad akt för produktgruppen ugnar och köksfläktar med stöd av artikel 16 i förordning 2017/1369, kan den slutsatsen dras att de aktuella leverantörerna och återförsäljarna har ett visst handlingsutrymme när det gäller hur hänvisningen till energieffektivitetsklass och energieffektivitetsskalan ska anges i visuella annonser och tekniskt reklammaterial.

42

Detta handlingsutrymme är dock inte obegränsat.

43

För det första framgår det nämligen av artikel 3.1 a i) och b i) samt 3.3 a och b i delegerad förordning nr 65/2014 att samtliga ugnar och köksfläktar för hushållsbruk ska levereras märkta med en etikett som innehåller information i det format som anges i punkterna 1 och 2 i bilaga III till denna förordning. I synnerhet framgår av punkterna 1.1.1–1.1.3, 2.1.4, 2.2 och 2.3 i nämnda bilaga hur den aktuella produktens energieffektivitetsklass och den energieffektivitetsskala som finns på etiketten för den aktuella produktgruppen ska anges på produktmärkningen (hur denna information ska placeras samt i vilket format, storlek, typsnitt och färg den ska anges). Det ovan i punkt 41 angivna handlingsutrymmet är således begränsat på så sätt att de aktuella leverantörerna och återförsäljarna måste beakta dessa anvisningar om hur informationen ska anges, i den mån det är möjligt mot bakgrund av vilken typ och storlek av annonser och reklammaterial det är fråga om samt nödvändiga hänsyn till kommersiella behov.

44

För det andra framgår av artikel 16.3 i förordning 2017/1369 att det i delegerade akter antagna med stöd av denna förordning närmare ska fastställas hur leverantörer och återförsäljare, i visuella annonser och tekniskt reklammaterial, ska ange hänvisningen till den aktuella produktens energieffektivitetsklass och den energieffektivitetsskala som finns på etiketten för den aktuella produktgruppen, vilket bland annat ”[inbegriper läslighet] och synlighet”. Det nu sagda innebär följande. I fall där det inte antagits någon delegerad akt med stöd av förordning 2017/1369 och leverantörer och återförsäljare av en produkt utnyttjar det ovan i punkt 41 angivna handlingsutrymmet, måste de likväl se till att produktens energieffektivitetsklass och den energieffektivitetsskala som finns på etiketten för den aktuella produktgruppen visas på ett läsligt och synligt sätt i deras visuella annonser och tekniska reklammaterial. Ett sådant krav kan få leverantörer och återförsäljare att avstå från att framställa energieffektivitetsklasserna och energieffektivitetsskalorna på samma sätt som på etiketten för den aktuella produktgruppen, om detta framställningssätt, på grund av annonsernas eller reklammaterialets typ och storlek samt de kommersiella hänsyn som måste tas, inte skulle säkerställa att klasserna och skalorna visas på ett läsligt och synligt sätt.

45

För det tredje framgår det av skälen 5 och 8 i direktiv 2010/30 samt av skälen 2 och 10 i förordning 2017/1369 att syftet att tillhandahålla korrekt, relevant och jämförbar information om energirelaterade produkters specifika energianvändning genom en enhetlig energimärkning som näringsidkaren ska anbringa på en viss produkt bidrar till att skydda den berörda konsumenten. Information till konsumenter om de aktuella apparaternas energieffektivitet under användning och om energirelaterade produkters energiförbrukning utgör det huvudsakliga syftet med nämnda unionsrättsakter (se, för ett liknande resonemang, dom av den 25 juli 2018, Dyson, C‑632/16, EU:C:2018:599, punkt 33, och dom av den 11 maj 2017, Dyson/kommissionen, C‑44/16 P, EU:C:2017:357, punkt 64).

46

När leverantörer och återförsäljare av en produkt utnyttjar det ovan i punkt 41 angivna handlingsutrymmet måste de således se till att normalt informerade samt skäligen uppmärksamma och medvetna genomsnittskonsumenter lätt kan identifiera produktens energieffektivitetsklass och den energieffektivitetsskala som finns på etiketten för den aktuella produktgruppen, så att de får information om produktens energiförbrukning och kan jämföra den med energiförbrukningen för produkter i samma grupp som marknadsförs i andra visuella annonser eller i annat tekniskt reklammaterial och därmed fatta välgrundade köpbeslut, i förekommande fall.

47

För det fjärde framgår det även av skäl 10 i förordning 2017/1369 att unionslagstiftaren, när det gäller skalan av energieffektivitetsklasser som finns på etiketten för den aktuella produktgruppen, har velat behålla den befintliga färgskalan på etiketten, som går från mörkgrönt till rött, som underlag för den information som lämnas till kunderna. Det är dessutom allmänt känt att en gemensam princip för samtliga unionsrättsakter om energimärkning är att de bokstäver som används i de olika energieffektivitetsklasserna och energieffektivitetsskalorna ska anges i en pilsymbol mot samma färgbakgrund som den aktuella bokstavens färgbakgrund, såsom framgår av bland annat punkterna 1 och 2 i bilaga III till delegerad förordning nr 65/2014. Konsumenterna är således sedan länge förtrogna med denna färgskala och pilsymbol, vilket innebär att producenter och återförsäljare som utnyttjar det ovan i punkt 41 angivna handlingsutrymmet, och därvid väljer att i visuella annonser och tekniskt reklammaterial grafiskt visa energieffektivitetsklasserna och energieffektivitetsskalorna, åtminstone måste använda den nyss angivna färgskalan och pilsymbolen. Kravet avseende färg kan dock inte anses gälla rent objektivt i fall där annonsen eller reklammaterialet i fråga är i enfärgstryck.

48

Av det som anförts ovan i punkterna 43–47 framgår följande. Även om det inte antagits någon delegerad akt för produktgruppen ugnar och köksfläktar för hushållsbruk med stöd av artikel 16 i förordning 2017/1369 måste konsumenterna kunna få tydlig information om en produkts energiförbrukning och enkelt kunna göra jämförelser och fatta välgrundade köpbeslut. Fram till dess att en sådan delegerad akt antas är leverantörer och återförsäljare av en produkt i nämnda produktgrupp därför skyldiga att i visuella annonser och tekniskt reklammaterial använda samma sätt att hänvisa till produktens energieffektivitetsklass och till energieffektivitetsskalan som det som används på etiketten för den aktuella produktgruppen. Detta gäller dock under förutsättning att energieffektivitetsklassen och energieffektivitetsskalan med detta hänvisningssätt förblir läslig och synlig, mot bakgrund av vilken typ och storlek av annonser och reklammaterial det är fråga om samt nödvändiga hänsyn till kommersiella behov.

49

Om det inte går att använda nämnda hänvisningssätt, måste leverantörerna och återförsäljarna under alla omständigheter välja ett likvärdigt sätt som uppfyller ovan i punkterna 46 och 48 angivna konsumentinformationskrav samt de läslighets- och synlighetskrav som följer av artikel 16.1 och 16.3 j i förordning 2017/1369.

50

Utan att det påverkar andra tänkbara lösningar kan här som exempel nämnas att leverantörerna och återförsäljarna på ett läsligt och synligt sätt kan hänvisa till den aktuella produktens energieffektivitetsklass och till energieffektivitetsskalan med hjälp av ett uttryck som är lätt att förstå för en normalt informerad samt skäligen uppmärksam och medveten genomsnittskonsument, såsom ”energieffektivitetsklass för denna modell/produkt är [aktuell bokstav] på en skala från [första bokstaven] till [sista bokstaven]”, eller att bokstaven i den aktuella energieffektivitetsklassen anges i en pil med samma färgbakgrund som motsvarande bokstav i energieffektivitetsskalan och att skalans omfattning förklaras med en för konsumenten lättförståelig beskrivning eller symbol vid sidan av pilen. Val av placering, storlek och typsnitt för denna typ av hänvisningar måste göras på ett sådant sätt att de är läsliga och synliga och därmed framträder tydligt för konsumenten i annonser eller reklammaterial. Leverantörer och återförsäljare som väljer att använda pilsymbolen kan hämta inspiration från den grafiska framställning som kommissionen har valt att använda i delegerade förordningar som den antagit med stöd av artikel 16 i förordning 2017/1369 för andra produktgrupper (se till exempel den bild som återges i punkt 18 ovan).

51

Mot bakgrund av det ovan anförda ska tolkningsfrågorna besvaras enligt följande:

Artikel 6 första stycket a i förordning 2017/1369 ska tolkas på så sätt att leverantörer och återförsäljare av en produkt är skyldiga att i visuella annonser eller tekniskt reklammaterial avseende en viss produktmodell hänvisa till produktens energieffektivitetsklass och till den skala av energieffektivitetsklasser som finns på etiketten för den aktuella produktgruppen i fall där denna produktgrupp har varit föremål för en delegerad akt antagen med stöd av direktiv 2010/30 och inte för en delegerad akt antagen med stöd av förordning 2017/1369.

I fall där det i den delegerade akten som antagits med stöd av direktiv 2010/30 inte föreskrivs hur berörda leverantörer och återförsäljare ska göra nämnda hänvisning, och så länge det inte antagits någon delegerad akt för den aktuella produktgruppen med stöd av artikel 16 i förordning 2017/1369, är leverantörer och återförsäljare skyldiga att i visuella annonser och tekniskt reklammaterial använda samma sätt att hänvisa till produktens energieffektivitetsklass och till energieffektivitetsskalan som det som används på etiketten för den aktuella produktgruppen. Detta gäller dock under förutsättning att energieffektivitetsklassen och energieffektivitetsskalan med detta hänvisningssätt förblir läslig och synlig, mot bakgrund av vilken typ och storlek av annonser och reklammaterial det är fråga om samt nödvändiga hänsyn till kommersiella behov.

Om det inte går att använda nämnda hänvisningssätt, måste leverantörerna och återförsäljarna under alla omständigheter välja ett likvärdigt sätt som uppfyller gällande konsumentinformationskrav samt de läslighets- och synlighetskrav som följer av förordning 2017/1369.

Rättegångskostnader

52

Eftersom förfarandet i förhållande till parterna i det nationella målet utgör ett led i beredningen av samma mål, ankommer det på den hänskjutande domstolen att besluta om rättegångskostnaderna.

 

Mot denna bakgrund beslutar domstolen (åttonde avdelningen) följande:

 

Artikel 6 första stycket a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1369 av den 4 juli 2017 om fastställande av en ram för energimärkning och om upphävande av direktiv 2010/30/EU

 

ska tolkas enligt följande:

 

Leverantörer och återförsäljare av en produkt är skyldiga att i visuella annonser eller tekniskt reklammaterial avseende en viss produktmodell hänvisa till produktens energieffektivitetsklass och till den skala av energieffektivitetsklasser som finns på etiketten för den aktuella produktgruppen, i fall där denna produktgrupp har varit föremål för en delegerad akt antagen med stöd av Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/30/EU av den 19 maj 2010 om märkning och standardiserad produktinformation som anger energirelaterade produkters användning av energi och andra resurser och inte för en delegerad akt antagen med stöd av förordning 2017/1369.

 

I fall där det i den delegerade akten som antagits med stöd av direktiv 2010/30 inte föreskrivs hur berörda leverantörer och återförsäljare ska göra nämnda hänvisning, och så länge det inte antagits någon delegerad akt för den aktuella produktgruppen med stöd av artikel 16 i förordning 2017/1369, är leverantörer och återförsäljare skyldiga att i visuella annonser och tekniskt reklammaterial använda samma sätt att hänvisa till produktens energieffektivitetsklass och till energieffektivitetsskalan som det som används på etiketten för den aktuella produktgruppen. Detta gäller dock under förutsättning att energieffektivitetsklassen och energieffektivitetsskalan med detta hänvisningssätt förblir läslig och synlig, mot bakgrund av vilken typ och storlek av annonser och reklammaterial det är fråga om samt nödvändiga hänsyn till kommersiella behov.

 

Om det inte går att använda nämnda hänvisningssätt, måste leverantörerna och återförsäljarna under alla omständigheter välja ett likvärdigt sätt som uppfyller gällande konsumentinformationskrav samt de läslighets- och synlighetskrav som följer av förordning 2017/1369.

 

Underskrifter


( *1 ) Rättegångsspråk: tyska.