Mål C‑760/22

FP
och
QV
och
IN
och
YL
och
VD
och
JF
och
OL

(begäran om förhandsavgörande från Sofiyski gradski sad)

Domstolens dom (första avdelningen) av den 4 juli 2024

”Begäran om förhandsavgörande – Straffrättsligt samarbete – Direktiv (EU) 2016/343 – Rätt att närvara vid rättegången – Möjlighet för en tilltalad att delta i förhandlingarna i sitt mål via videokonferens”

Straffrättsligt samarbete – Förstärkning av vissa aspekter av oskuldspresumtionen och av rätten att närvara vid rättegången i straffrättsliga förfaranden – Direktiv 2016/343 – Rätt att närvara vid rättegången – Den tilltalades deltagande, på hans eller hennes uttryckliga begäran, i förhandlingarna via videokonferens – Tillåtet – Villkor – Iakttagande av rätten till en rättvis rättegång

(Europaparlamentets och rådets direktiv 2016/343, artiklarna 1 och 8.1)

(se punkterna 26–30 och 32 samt domslutet)

Resumé

Efter en begäran om förhandsavgörande från Sofiyski gradski sad (Stadsdomstolen i Sofia, Bulgarien) uttalar sig EU-domstolen om möjligheten för en tilltalad att delta i förhandlingarna i det straffrättsliga förfarandet genom videokonferens.

FP anklagas av Spetsializirana prokuratura (Specialåklagarmyndigheten, Bulgarien) för att ha deltagit i en kriminell organisation som bildats i syfte att berika sig och begå skattebrott. Den 12 oktober 2021 deltog FP i den första offentliga förhandlingen i målet genom en videokonferens. Han uppgav att han önskade delta i förhandlingen online, eftersom han bodde och arbetade i Förenade kungariket. Hans advokat, som var fysiskt närvarande i rättssalen, uppgav att hans klient hade tagit del av samtliga handlingar i målet. Dessutom kunde eventuella nya handlingar som ingavs under förhandlingen översändas till FP på elektronisk väg så att han kunde ta del av dem i rätt tid och överläggningarna mellan FP och hans advokat kunde ske konfidentiellt genom en separat förbindelse.

Den brottmålsdomstol vid vilken målet hade anhängiggjorts ( 1 ) tillät FP att delta i rättegången genom videokonferens, med stöd av en bestämmelse i nationell rätt enligt vilken det var möjligt att hålla offentliga förhandlingar på distans under undantagstillståndet eller den extraordinära epidemiologiska situationen och två månader efter det att undantagstillståndet hade upphävts eller den extraordinära situationen hade avslutats. ( 2 ) Denna bestämmelse var emellertid endast tillämplig till och med den 31 maj 2022. Trots att FP före detta datum faktiskt deltog genom videokonferens i de flesta förhandlingarna, var nämnda brottmålsdomstol vid förhandlingen den 13 juni 2022 osäker på huruvida denna möjlighet fortfarande existerade enligt bulgarisk rätt.

I avsaknad av rättslig grund i nationell rätt som uttryckligen tillåter användning av videokonferenser, vill den hänskjutande domstolen få klarhet i huruvida den möjlighet som en tilltalad har att delta i förhandlingen genom att använda denna teknik är förenlig med direktiv 2016/343 ( 3 ), och särskilt med artikel 8.1 däri. ( 4 )

Domstolens bedömning

Inledningsvis erinrar domstolen om att det framgår av dess praxis att enligt den rätt som stadfästs i artikel 8.1 i direktiv 2016/343 ska en tilltalad personligen kunna inställa sig till de förhandlingar som hålls inom ramen för rättegången mot denne, men att direktivet inte ålägger eller förbjuder medlemsstaterna att införa en skyldighet för misstänkta eller tilltalade att närvara vid rättegången ( 5 ). Domstolen påpekar även att det följer av artikel 1 i nämnda direktiv att syftet med direktivet är att fastställa gemensamma minimiregler för vissa aspekter av oskuldspresumtionen i straffrättsliga förfaranden och rätten för misstänkta och tilltalade att närvara vid rättegången i samband med dessa förfaranden, och att direktivet inte medför en uttömmande harmonisering av det straffrättsliga förfarandet.

Av det ovan anförda följer att artikel 8.1 i direktiv 2016/343 inte reglerar frågan huruvida medlemsstaterna får föreskriva att en tilltalad, på hans eller hennes uttryckliga begäran, får delta i förhandlingarna i brottmålet genom videokonferens i ett straffrättsligt förfarande, eftersom en sådan fråga omfattas av nationell rätt. Denna bestämmelse utgör följaktligen inte hinder för att en tilltalad, på hans eller hennes egen uttryckliga begäran, får delta i förhandlingen genom videokonferens. Detta gäller under förutsättning att rätten till en rättvis rättegång säkerställs.


( 1 ) Den domstol som ursprungligen hade att pröva målet var Spetsializiran nakazatelen sad (Särskilda brottmålsdomstolen, Bulgarien). Efter en lagändring som trädde i kraft den 27 juli 2022 upplöstes emellertid den domstolen och behörigheten att pröva vissa brottmål som anhängiggjorts vid den, däribland det aktuella målet, har från och med detta datum överlämnats till Sofiyski gradski sad (Stadsdomstolen i Sofia).

( 2 ) Artikel 6a.2 i Zakon za merkite i deystviyata po vreme na izvanrednoto polozhenie, obyaveno s reshenie na Narodnoto sabranie 13.03.2020 g. i za preodolyavane na posleditsite (lag om åtgärder och insatser under det undantagstillstånd som införts genom beslut av nationalförsamlingen den 13 mars 2020 och om hantering av dess effekter).

( 3 ) Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/343 av den 9 mars 2016 om förstärkning av vissa aspekter av oskuldspresumtionen och av rätten att närvara vid rättegången i straffrättsliga förfaranden (EUT L 65, 2016, s. 1).

( 4 ) I artikel 8.1 i direktiv 2016/343 föreskrivs följande: ”Medlemsstaterna ska se till att misstänkta och tilltalade har rätt att närvara vid sin egen rättegång.”

( 5 ) Se, för ett liknande resonemang, dom av den 15 september 2022, HN (Rättegång mot en tilltalad som avlägsnats ur landet) (C‑420/20, EU:C:2022:679, punkt 40), och dom av den 8 december 2022, HYA m.fl. (Omöjligt att förhöra de vittnen som åberopas emot den tilltalade) (C‑348/21, EU:C:2022:965, punkterna 34 och 36).