29.6.2020   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 215/48


Talan väckt den 27 april 2020 – Frutos Gama mot parlamentet

(Mål T-242/20)

(2020/C 215/58)

Rättegångsspråk: franska

Parter

Sökande: Manuela Frutos Gama (Valverde de Mérida, Spanien) (ombud: advokaterna A. Schmitt och A. Grosjean)

Svarande: Europaparlamentet

Yrkanden

Sökanden yrkar att tribunalen ska fastställa att

talan kan tas upp till sakprövning,

i den mån det behövs förplikta Europaparlamentet att, såsom åtgärder för processledning eller bevisupptagning, inkomma med de yttranden som Europaparlamentets rättstjänst avgav den 16 juli 2018 och den 3 december 2018 – med förbehåll för de exakta datumen – men i vart fall före antagandet Europaparlamentets presidiums beslut av den 10 december 2018 om ändring av genomförandebestämmelserna till stadgan för Europaparlamentets ledamöter (2018/C 466/02, Europeiska unionens officiella tidning den 28 december 2018, C 466/8),

med stöd av artikel 263 FEUF ogiltigförklara det angripna individuella beslut, som enheten ”Ersättning och sociala rättigheter för ledamöter” vid Europaparlamentets generaldirektorat för ekonomi delgav sökanden och som avsåg rätten till (frivilllig) tilläggspension, till den del beslutet, från och med den 1 januari 2019, höjer den ålder från och med vilken sökanden har rätt till denna (frivilliga) tilläggspension från 63 till 65 år, i enlighet med presidiets beslut av den 10 december 2018,

ogiltigförklara det beslut som Europaparlamentets presidium fattade den 10 december 2018, alternativt förklara det otillämpligt med stöd av artikel 277 FEUF, i den mån den ändrar artikel 76 i genomförandebestämmelserna till stadgan för Europaparlamentets ledamöter, och närmare bestämt i den mån det höjer åldern för rätt till (frivillig) tilläggspension med verkan från och med den 1 januari 2019,

förplikta Europaparlamentet att ersätta rättegångskostnaderna.

Grunder och huvudargument

Till stöd för sin talan åberopar sökanden fem grunder.

1.

Första grunden: Presidiet saknade materiell behörighet (ratione materiae)

Presidiets beslut av den 10 december 2018 (nedan kallat presidiets beslut) antogs i strid med Europaparlamentets ledamotsstadga, som antogs genom Europaparlamentets beslut av den 28 september 2005, 2005/684/EG, Euratom (EUT L 262, 2005, s. 1) (nedan kallade stadgarna). Presidiets beslut strider bland annat mot bestämmelserna i artikel 27 i stadgarna som föreskriver att ”förvärvade rättigheter” och framtida rättigheter ”ska kvarstå”.

Presidiets beslut ger upphov till en skatt genom den särskild avgift på 5 procent som tas ut på det nominella beloppet för pensionen trots att presidiet saknar behörighet att införa skatter enligt artikel 223.2 FEUF.

2.

Andra grunden: Åsidosättande av väsentliga formföreskrifter

Det görs gällande att presidiet har antagit sitt beslut utan att beakta de regler som uppställs i artikel 223 FEUF.

Presidiets beslut är vidare bristfälligt motiverat och åsidosätter därför motiveringsskyldigheten i artikel 296 andra stycket FEUF och artikel 41.2 c i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna.

3.

Tredje grunden: Kränkning av förvärvade och framtida rättigheter samt åsidosättande av principen om berättigade förväntningar.

Presidiets beslut innebär en kränkning av förvärvade och framtida rättigheter enligt såväl allmänna rättsprinciper som stadgarna, där det uttryckligen föreskrivs att dessa ”till fullo” ska kvarstå (artikel 27).

Presidiets beslut innebär ett åsidosättande av principen om berättigade förväntningar.

4.

Fjärde grunden: Åsidosättande av proportionalitetsprincipen och principen om icke-diskriminering

Kränkningarna av sökandens rättigheter är inte proportionerliga i förhållande till de mål som eftersträvas med presidiets beslut.

Presidiets beslut måste förklaras vara otillämpligt i och med att det strider mot principerna om likabehandling och icke-diskriminering.

5.

Femte grunden: Åsidosättande av rättssäkerhetsprincipen och avsaknad av övergångsbestämmelser

Presidiets beslut innebär ett åsidosättande av rättssäkerhetsprincipen till den del det otillbörligen har en retroaktiv verkan.

Presidiets beslut innebär ett åsidosättande av rättssäkerhetsprincipen, eftersom det inte innehåller några övergångsbestämmelser.