12.10.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 298/10


Talan väckt den 21 augusti 2013 — Sea Handling mot kommissionen

(Mål T-456/13)

2013/C 298/17

Rättegångsspråk: italienska

Parter

Sökande: Sea Handling SpA (Somma Lombardo, Italien) (ombud: advokaterna B. Nascimbene och M. Merola)

Svarande: Europeiska kommissionen

Yrkanden

Sökanden yrkar att tribunalen ska

ogiltigförklara det angripna beslutet, genom vilket kommissionen avslog SEA Handling S.p.A.:s begäran om tillgång till handlingar av den 27 februari 2013,

förplikta kommissionen att lämna ut de begärda handlingarna till sökanden,

förplikta kommissionen att ersätta rättegångskostnaderna.

Grunder och huvudargument

Förevarande talan är riktad mot kommissionens beslut att neka sökanden tillgång till handlingar som kommissionen innehar angående det administrativa förfarande som utmynnade i antagandet av kommissionens beslut av den 19 december 2012 rörande det kapitaltillskott som bolaget SEA S.p.A. har genomfört till förmån för SAE Handling (ärende SA.21420 — Italia/SEA Handling.

Till stöd för sin talan åberopar sökanden fem grunder.

1.

Första grunden: Åsidosättande av vissa förfarandebestämmelser.

Sökanden gör gällande att artiklarna 7.1 och 7.3 samt 8.1 och 8.2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar (EGT L 145, s. 43) har åsidosatts. Likaså har artiklarna 41 och 47 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna åsidosatts dels på grund av att det förfarande som ledde till antagandet av det angripna beslutet kännetecknades av perioder då all kommunikation utan motivering upphörde och förfarandet förhalades, dels på grund av att kommissionens underlåtenhet att iaktta frister har påverkat sökandens rätt till försvar.

2.

Andra grunden: Åsidosättande av artikel 4.2 i förordning nr 1049/2001.

Avseende denna grund gör sökanden gällande att kommissionen har gjort en uppenbart oriktig bedömning i det angripna beslutet och åsidosatt motiveringsskyldigheten i den del det i beslutet angavs att sökandens tillgång till handlingarna skulle ha skada kommissionens utredning, och redan avslutade utredningar, utan att ange vilket slags skada det rörde sig om.

3.

Tredje grunden: Åsidosättande av artikel 4.2 i förordning nr 1049/2001.

Sökanden gör såvitt avser denna grund gällande att kommissionen har gjort en uppenbart oriktig bedömning i det angripna beslutet och åsidosatt motiveringsskyldigheten i den del det anges att sökandens tillgång till handlingarna skulle skada klagandens affärsintressen, utan att det klargjordes vilka intressen det rörde sig om. Därigenom skadades indirekt förfarandet för kontroll av statligt stöd genom att privata intressen jämställdes med det allmänna intresset av att undersökningar genomförs korrekt och genom att de skyddade intressena i artikel 4.2 i nämnda förordning gavs en alltför vidträckt tolkning.

4.

Fjärde grunden: Åsidosättande av artikel 4.6 i förordning nr 1049/2001 och av proportionalitetsprincipen

I detta avseende gör sökanden gällande att det angripna beslutet även är felaktigt på grund av att kommissionen inte har tagit ställning till huruvida det är möjligt att ge sökanden tillgång till en del av de begärda handlingarna.

5.

Femte grunden: Åsidosättande av artikel 4.2 och 4.3 i förordning nr 1049/2001 och av proportionalitetsprincipen, också mot bakgrund av artikel 42 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna

Sökanden gör såvitt avser denna grund gällande att det angripna beslutet är behäftat med fel på grund av att kommissionen inte har gjort någon avvägning mellan de undantag som har tillämpats och det allmänna intresset. I synnerhet har kommissionen nekat tillgång till handlingarna utan att beakta att det förelåg ett tyngre vägande allmänt intresse av att de begärda handlingarna lämnades ut och utan att ta ställning till vilka konkreta verkningar ett utlämnande skulle få för tredje mans affärsintressen och för sådana utredningar som avses i artikel 4.2 i nämnda förordning.