Nyckelord
Sammanfattning

Nyckelord

1. Miljö — Bedömning av vissa projekts inverkan på miljön — Direktiv 85/337 — Skyldighet för behöriga myndigheter att göra en bedömning innan tillstånd ges — Begreppet tillstånd i den mening som avses i artikel 1.2 — Beslut om nya villkor för återupptagande av gruvdrift — Omfattas — (Artiklarna 1.2, 2.1 och 4.2 i rådets direktiv 85/337)

2. Miljö — Bedömning av vissa projekts inverkan på miljön — Direktiv 85/337 — Skyldighet för behöriga myndigheter att göra en bedömning innan tillstånd ges — Skyldighet som inte har något direkt samband med verkställandet av någon annan skyldighet som enligt direktivet åligger tredje man — Möjlighet för enskilda att åberopa direktivet — (Artiklarna 1.2, 2.1 och 4.2 i rådets direktiv 85/337)

3. Miljö — Bedömning av vissa projekts inverkan på miljön — Direktiv 85/337 — Skyldighet för behöriga myndigheter att göra en bedömning innan tillstånd ges — Underlåtenhet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning — Skyldighet för myndigheterna att vidta åtgärder för att avhjälpa detta — Omfattning — Tillämpning av processuella bestämmelser som omfattas av den nationella rättsordningen — (Artikel 10 EG och artikel 2.1 i rådets direktiv 85/337)

Sammanfattning

1. Artikel 2.1 i rådets direktiv 85/337 om bedömning av inverkan på miljön av vissa offentliga och privata projekt, i vilken det föreskrivs att medlemsstaterna skall vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att projekt som kan antas medföra en betydande miljöpåverkan blir föremål för en bedömning av denna påverkan innan tillstånd ges, jämförd med artikel 4.2 i samma direktiv, skall tolkas på så sätt att de beslut som fattats av behöriga myndigheter, inom ramen för tillämpningen av sådana bestämmelser som section 22 i och bilaga 2 till Planning and Compensation Act 1991 (brittisk lag om fysisk planering och ersättning) i vilken det återfinns ett särskilt regelverk för old mining permissions, som leder till att återupptagandet av gruvdrift möjliggörs, totalt sett utgör ett tillstånd, i den mening som avses i artikel 1.2 i nämnda direktiv, varför behöriga myndigheter i förekommande fall är skyldiga att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning beträffande en sådan utvinning. Denna miljökonsekvensbeskrivning skall, vid en tillståndsprocess i flera etapper, i princip göras så snart det är möjligt att identifiera och bedöma inverkan på miljön.

Denna miljökonsekvensbeskrivning skall, vid en tillståndsprocess i flera etapper, i princip göras så snart det är möjligt att identifiera och bedöma inverkan på miljön.

(se punkterna 42 och 53 samt punkt 1 i domslutet)

2. När det föreligger en skyldighet för den berörda medlemsstaten att säkerställa att behöriga myndigheter upprättar en miljökonsekvensbeskrivning beträffande utvinningen i ett stenbrott, som inte har något direkt samband med verkställandet av någon skyldighet som enligt direktiv 85/337 åligger ägarna till detta stenbrott, kan den omständigheten att gruvdriften måste upphöra i väntan på resultatet av bedömningen som en följd av att nämnda stat uppfyllt sina skyldigheter sent, emellertid inte utgöra hinder för enskilda att åberopa artikel 2.1 i direktiv 85/337 jämförd med artiklarna 1.2 och 4.2 i samma direktiv.

Negativa återverkningar för tredje mans rättigheter motiverar nämligen inte i sig att enskilda förvägras rätten att åberopa bestämmelserna i ett direktiv gentemot den berörda medlemsstaten, även om det är säkert att sådana återverkningar uppstår.

(se punkterna 57 och 58 samt punkt 2 i domslutet)

3. Behöriga myndigheter i en medlemsstat är enligt artikel 10 EG skyldiga att, inom ramen för sin behörighet, vidta alla nödvändiga allmänna eller särskilda åtgärder för att avhjälpa underlåtenheten att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning avseende ett projekt i enlighet med artikel 2.1 i direktiv 85/337.

De processuella bestämmelser som härvid är tillämpliga omfattas av den nationella rättsordningen i varje medlemsstat i enlighet med principen om medlemsstaternas processuella autonomi. Dessa förfaranden får emellertid varken vara mindre förmånliga än de som reglerar liknande situationer av intern art (likvärdighetsprincipen) eller göra det i praktiken omöjligt eller orimligt svårt att utöva rättigheter som följer av gemenskapsrätten (effektivitetsprincipen).

Det ankommer härvid på den nationella domstolen att fastställa huruvida det enligt nationell rätt är möjligt att återkalla eller inhibera ett tillstånd som redan utfärdats för att projektet skall kunna bli föremål för en miljökonsekvensbeskrivning i enlighet med de krav som ställs i direktiv 85/337 eller, alternativt, huruvida den enskilde, om han går med på detta, har möjlighet att yrka ersättning för den skada som han lidit.

(se punkt 70 samt punkt 3 i domslutet)