1. Allmänna bestämmelser och slutbestämmelser — Medlemsstaternas behörighet att vidta åtgärder för att säkerställa den nationella säkerheten — Tillverkning av och handel med vapen — Snedvridning av konkurrensen på marknaden för varor som inte är avsedda speciellt för militärändamål — Särskilt förfarande enligt artikel 298 EG — Kommissionens behörighet — Gränser — (Artiklarna 86.3 EG, 88 EG, 296.1 b EG och 298 EG)
2. Passivitetstalan — Passiviteten undanröjd före det att talan har väckts — Avvisning — (Artikel 232 EG och artikel 233 första stycket EG)
1. Den ordning som har införts genom artikel 296.1 b EG syftar till att bevara medlemsstaternas handlingsfrihet på vissa områden som rör nationellt försvar och nationell säkerhet. Artikeln har, i fråga om de verksamheter som den avser och på de villkor som ställs däri, en allmän räckvidd. Den kan således påverka alla allmänt tillämpliga bestämmelser i fördraget, däribland dem som avser konkurrensreglerna. Artikeln ger dessutom medlemsstaterna ett särskilt stort utrymme för att bedöma behoven på grundval av skyddet för deras väsentliga säkerhetsintressen. De åtgärder som de vidtar får emellertid inte försämra konkurrensvillkoren på den gemensamma marknaden vad gäller ”varor som inte är avsedda speciellt för militärändamål”.
Konkurrensrättens regler är således inte tillämpliga på ett statligt stöd när en medlemsstat, till förmån för verksamheter som avser tillverkning av eller handel med krigsmateriel som anges så av rådet, vidtar stödåtgärden på grundval av överväganden om nödvändigheten av att skydda sina nationella väsentliga säkerhetsintressen. Kommissionen kan därigenom inte tillämpa det granskningsförfarande som föreskrivs i artikel 88 EG. Om kommissionen anser att åtgärden i fråga riskerar att snedvrida konkurrensen, skall den undersöka åtgärden i fråga tillsammans med den berörda medlemsstaten. Kommissionen kan härvid inte fatta ett beslut eller anta ett slutgiltigt direktiv vad avser den berörda medlemsstaten, men den kan vända sig direkt till domstolen genom en talan om fördragsbrott, om den anser att det har förekommit missbruk av befogenheter enligt artikel 296 EG.
(se punkterna 58, 59, 63, 64 och 74)
2. En passivitetstalan kan inte tas upp till sakprövning om kommissionen, innan talan väcks, har tagit ställning i den mening som avses i artikel 232 EG. En dom genom vilken svarandeinstitutionens underlåtenhet att vidta åtgärder under sådana omständigheter konstaterades skulle således inte kunna föranleda några sådana åtgärder för att följa domen som avses i artikel 233 första stycket EG.
(se punkt 92)