Nyckelord
Sammanfattning

Nyckelord

1. Socialpolitik - kvinnliga och manliga arbetstagare - lika lön - lön - begrepp - rätt att vara ansluten till ett privat yrkespensionssystem - omfattas - utestängning av gifta kvinnor från rätten att ansluta sig till ett pensionssystem - otillåtet

(artikel 119 i EEG-fördraget)

2. Socialpolitik - kvinnliga och manliga arbetstagare - lika lön - artikel 119 i fördraget - tillämplighet i fråga om rätten att vara ansluten till ett privat yrkespensionssystem - fastslaget i en dom av den 13 maj 1986 i mål 170/84 - begränsning i tiden av den domens verkningar - föreligger inte - möjligt att kräva likabehandling med retroaktiv verkan efter det att domstolen den 8 april 1976 tillerkänt artikel 119 direkt effekt - skyldighet att erlägga avgifter hänförliga till ifrågavarande anslutningsperiod - tillämpning av nationella regler om talefrister - villkor

(artikel 119 i EEG-fördraget)

3. Socialpolitik - kvinnliga och manliga arbetstagare - lika lön - lön - begrepp - förmåner som utbetalas från ett privat yrkespensionssystem - omfattas - pensionssystem som förvaltas av självständiga administratörer - saknar betydelse - möjlighet för den diskriminerade arbetstagaren att göra sina rättigheter gällande gentemot administratörerna

(artikel 119 i EEG-fördraget)

4. Socialpolitik - kvinnliga och manliga arbetstagare - lika lön - protokoll nr 2 om artikel 119 som fogats till fördraget om Europeiska unionen - tillämpningsområde - rätt att vara ansluten till ett yrkesbaserat system för social trygghet - omfattas inte

(protokoll nr 2 om artikel 119 EG-fördraget)

Sammanfattning

1. Rätten att vara ansluten till ett yrkespensionssystem, vars regler inte är direkt fastställda i lag utan följer av ett avtal mellan arbetsmarknadens parter medan statsmakterna inskränkt sig till att på begäran av de arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer som ansetts representativa förklara att systemet är obligatoriskt för hela yrkessektorn, omfattas av begreppet lön enligt artikel 119 i fördraget, till följd varav denna rätt omfattas av det förbud mot könsdiskriminering som kommer till uttryck i samma artikel.

Härav följer att ett yrkespensionssystem som utövar direkt könsdiskriminering genom att utestänga gifta kvinnor från rätten att ansluta sig till detsamma strider mot artikel 119 i fördraget.

2. Begränsningen i tiden av verkningarna av domen av den 17 maj 1990 i mål C-262/88 Barber avser endast sådana former av diskriminering som arbetsgivarna och pensionssystemen rimligen kunnat betrakta som tillåtna på grund av de undantag som beträffande en övergångsperiod föreskrivits i den gemenskapslagstiftning som kan tillämpas även i fråga om yrkespensioner. Nämnda begränsning gäller inte i fråga om diskriminering i samband med rätten att vara ansluten till sådana yrkespensionssystem som med avseende på artikel 119 i fördraget ansetts otillåtna i en dom av den 13 maj 1986 i mål 170/84 Bilka, vilken såvitt gäller dess verkningar inte innehåller någon begränsning i tiden. I avsaknad av en sådan begränsning kan den direkta effekten av artikel 119 åberopas för att kräva likabehandling med retroaktiv verkan i fråga om rätten att vara ansluten till ett yrkespensionssystem. Detta gäller från och med den 8 april 1976, dvs. dagen för domen i mål 43/75 Defrenne i vilken nämnda artikel för första gången tillerkändes direkt effekt.

Den omständigheten att en arbetstagare kan göra anspråk på att med retroaktiv verkan anslutas till ett yrkespensionssystem medför emellertid inte att denne kan underlåta att erlägga de avgifter som är hänförliga till ifrågavarande anslutningsperiod.

Nationella regler om frister för väckande av talan enligt nationell rätt kan åberopas gentemot arbetstagare som gör gällande sin rätt att vara anslutna till ett yrkespensionssystem under förutsättning att de nationella reglerna inte är mindre gynnsamma för sådan talan än de är för liknande talan av nationell karaktär och att de inte i praktiken omöjliggör utövandet av gemenskapsrätten.

3. Eftersom det ankommer på ett pensionssystems administratörer att, även om de står utanför anställningsförhållandet, utge förmåner som utgör lön enligt artikel 119, är dessa, precis som arbetsgivaren, skyldiga att iaktta bestämmelsen i fråga genom att göra allt som ryms inom ramarna för deras befogenheter för att på ifrågavarande område säkerställa respekten för den likabehandlingsprincip som de till systemet anslutna skall kunna åberopa gentemot dessa administratörer.

Den ändamålsenliga verkan av artikel 119 skulle nämligen avsevärt försvagas och det rättsskydd som krävs för att effektiv likabehandling skall uppnås skulle allvarligt äventyras om en arbetstagare endast kunde åberopa ifrågavarande bestämmelse gentemot arbetsgivaren, men inte gentemot pensionssystemets administratörer som uttryckligen har ålagts att fullgöra arbetsgivarens skyldigheter.

4. Protokoll nr 2 om artikel 119 i fördraget som fogats till fördraget om Europeiska unionen avser samtliga förmåner från ett yrkesbaserat system för social trygghet, men inte rätten att vara ansluten till ett sådant system.

Rätten att vara ansluten till ett yrkespensionssystem regleras således fortfarande av domen av den 13 maj 1986 i mål 170/84 Bilka, enligt vilken det utgör en överträdelse av artikel 119 i fördraget om ett företag, utan saklig grund och utan att det kan förklaras av andra faktorer än könsdiskriminering, behandlar kvinnor och män olika genom att utestänga den ena kategorin av anställda från ett företagspensionssystem.