Nyckelord
Sammanfattning

Nyckelord

1. Begäran om förhandsavgörande - domstolens behörighet - 1972 års anslutningsakt - artikel 3 - gränser

(artikel 177 i EEG-fördraget, artikel 150 i Euratomfördraget, artikel 1.3 i 1972 års anslutningsfördrag, artikel 3 i 1972 års anslutningsakt)

2. Nya medlemsstaters anslutning till gemenskaperna - 1972 års anslutningsakt - artikel 3 - räckvidd - verkningar

(artikel 3 i 1972 års anslutningsakt)

3. Medlemsstater - skyldigheter - artikel 5 i EEG-fördraget - räckvidd

(artikel 5 i EEG-fördraget)

4. Medlemsstater - skyldigheter - begränsning av behörigheten att beskatta lönerna till lärarna vid Europaskolorna - direkt effekt - föreligger inte

(artikel 5 i EEG-fördraget)

5. Gemenskapsrätten - principer - likabehandling - diskriminering på grund av nationalitet - förbud - räckvidd

(artikel 7 i EEG-fördraget)

Sammanfattning

1. Enligt artikel 1.3 i 1972 års anslutningsfördrag är domstolen behörig att meddela ett förhandsavgörande angående tolkningen av artikel 3 i akten om anslutningsvillkoren. Inom ramen för denna behörighet får domstolen tolka de rättsakter som avses i sistnämnda bestämmelse endast för att fastställa bestämmelsens räckvidd, men inte för att bestämma medlemsstaternas skyldigheter enligt sådana rättsakter.

2. Artikel 3.3 i 1972 års anslutningsakt skall tolkas på så sätt att den bestämmelsen är tillämplig på det beslut om den skatterättsliga ställningen för lärarna vid Europaskolan som fattades den 25-27 januari 1957 av företrädarna för de sex ursprungliga medlemsstaterna i EKSG, vilka konstituerat sig som styrelse för Europaskolan i Luxemburg. Därigenom utökas dock inte beslutets rättsliga betydelse.

3. De skyldigheter som medlemsstaterna åläggs genom artikel 5 i EEG-fördraget - vilken artikel i sig själv endast är ett uttryck för den mer allmänna regel som ålägger medlemsstaterna och gemenskapsinstitutionerna ömsesidiga förpliktelser till lojalt samarbete och bistånd - föreligger inom ramen för fördraget och kan inte tillämpas på särskilda avtal mellan medlemsstaterna som ligger utanför denna ram. Det skulle förhålla sig annorlunda om tillämpningen av en bestämmelse i fördragen eller i den ur fördragen härledda rätten eller gemenskapsinstitutionernas funktion hindrades av en åtgärd för att genomföra ett sådant avtal som ingåtts mellan medlemsstaterna utanför fördragets räckvidd. I ett sådant fall skulle åtgärden i fråga kunna anses strida mot de skyldigheter som följer av artikel 5 andra stycket.

4. Medlemsstaterna kan inte utan att bryta mot artikel 5 i EEG-fördraget göra de löner som Europaskolorna betalar sina lärare till föremål för nationell beskattning, om bördan av sådan beskattning drabbar gemenskapens budget. Denna skyldighet skapar dock ingen direkt effekt som kan åberopas i förbindelserna mellan medlemsstaterna och enskilda.

5. Den i artikel 7 i EEG-fördraget angivna principen om förbud mot diskriminering kan inte tillämpas i sådana helt och hållet interna situationer i en medlemsstat som inte har någon som helst anknytning till de förhållanden som avses i gemenskapsrätten. Så är fallet beträffande lärare som är medborgare i en medlemsstat och som av denna stat har avdelats till en Europaskola som är belägen på dess territorium. Artikel 7 kan därför inte åberopas för att förbjuda en medlemsstat att underkasta lärarna vid en Europaskola på dess territorium en skattemässig behandling som är

mindre gynnsam för dess egna medborgare än för medborgarna i de andra medlemsstaterna.