Bryssel den 31.1.2024

COM(2024) 50 final

2024/0028(COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärder som kompletterar de handelsmedgivanden
som är tillämpliga på ukrainska produkter enligt associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen
och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

Rysslands oprovocerade och obefogade anfallskrig mot Ukraina, som pågått sedan den 24 februari 2022, har haft en djupgående negativ inverkan på Ukrainas förmåga att bedriva handel med resten av världen, på grund av det höga priset i form av människoliv, behovet av att fokusera på att försvara landets territorium, tvångsförflyttningen av stora befolkningsgrupper och på grund av att produktionskapacitet förstörts och en betydande del av transportmedlen inte kan användas på grund av att tillträdet till Svarta havet har begränsats. I detta svåra läge betonade Europeiska rådet i sina slutsatser av den 27 oktober 2023 och den 15 december 2023 att det kommer att fortsätta att ge Ukraina starkt politiskt och ekonomiskt stöd, så länge som det behövs. Ukraina har också bett unionen att i möjligaste mån förenkla villkoren så att landet kan behålla sin ställning inom handeln gentemot resten av världen och ytterligare fördjupa sina handelsförbindelser med unionen. Bland åtgärderna för detta ändamål ingår att underlätta logistiken genom avtalet mellan unionen och Ukraina om godstransport på väg 1 , solidaritetskorridorerna mellan EU och Ukraina och en ökad marknadsliberalisering genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/870 av den 30 maj 2022 2 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/1077 av den 31 maj 2023 3 om tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärder som kompletterar handelsmedgivanden tillämpliga på ukrainska produkter enligt associeringsavtalet. Förordning (EU) 2023/1077 trädde i kraft den 6 juni 2023 och kommer att vara i kraft till och med den 5 juni 2024. Dessa åtgärder har visat sig ge ökad flexibilitet och säkerhet för ukrainska producenter.

Mot bakgrund av Rysslands fortsatta anfallskrig mot Ukraina och det därav följande behovet av fortsatt ekonomiskt stöd till Ukraina, och med tanke på att Ukraina beviljades status som kandidatland i juni 2022 och anslutningsförhandlingar inleddes i december 2023, föreslår kommissionen en Europaparlamentets och rådets förordning om förlängning av dessa handelsliberaliseringsåtgärder, vilken bör gälla under en period av ett år från och med den dag då de nuvarande åtgärderna upphör att gälla (dvs. från och med den 6 juni 2024):

Tillfälligt upphävande av alla utestående tullar enligt avdelning IV i associeringsavtalet mellan EU och Ukraina (associeringsavtalet) 4 varigenom ett djupgående och omfattande frihandelsområde inrättas. Detta gäller två produktkategorier:

·Frukt och grönsaker som omfattas av systemet med ingångspriser.

·Jordbruksprodukter och bearbetade jordbruksprodukter som omfattas av tullkvoter.

Tillfälligt upphävande av tillämpningen av kapitel V och artikel 24 i de gemensamma importreglerna (skyddsåtgärder) 5 med avseende på import med ursprung i Ukraina.

Dessa tillfälliga och exceptionella åtgärder kommer att bidra till att kontinuerligt stödja och främja befintliga handelsflöden från Ukraina till unionen. Detta är i linje med ett av huvudsyftena med associeringsavtalet, som är att skapa förutsättningar för utökade ekonomiska förbindelser och handelsförbindelser med sikte på Ukrainas gradvisa integrering i EU:s inre marknad.

De handelsliberaliserande åtgärder som föreskrivs i detta förslag till förordning vidtas i enlighet med åtagandet i artikel 2 i associeringsavtalet, där främjandet av respekten för principerna om suveränitet och territoriell integritet, gränsernas okränkbarhet och oberoende fastställs som en väsentlig del av avtalet. I samma anda villkoras de handelsliberaliserande åtgärderna av att samma grundläggande principer i artikel 2 respekteras, inbegripet de principer enligt vilka respekten för demokratiska principer, mänskliga rättigheter och grundläggande friheter samt respekt för rättsstatsprincipen utgör väsentliga delar av det avtalet.

Dessutom syftar de handelsliberaliserande åtgärderna i detta förslag till att, i enlighet med artikel 207.1 i EUF-fördraget, säkerställa att unionens gemensamma handelspolitik förs inom ramen för de principer och mål för unionens yttre åtgärder som anges i artikel 21 i EU-fördraget.

Enligt förslaget kommer en skyddsmekanism att tillämpas och denna kommer att bygga på regelbunden övervakning i syfte att göra det möjligt att införa alla åtgärder som behövs. I skyddsmekanismen ingår också en skyldighet för kommissionen att vidta åtgärder om importen av fjäderfän, ägg och socker överskrider det aritmetiska medelvärdet av den import som registrerades 2022 och 2023.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Dessa handelsliberaliserande åtgärder skulle vara förenliga med genomförandet av associeringsavtalet och särskilt med avdelning IV genom vilken det inrättas ett djupgående och omfattande frihandelsområde och där det föreskrivs att parterna gradvis ska upprätta ett frihandelsområde under en övergångsperiod på högst tio år från och med det att avtalet träder i kraft.

Dessutom visar förordning (EU) 2023/1077 EU:s starka engagemang för att stödja Ukraina ekonomiskt genom internationell handel mot bakgrund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Förlängningen av handelsliberaliseringsåtgärderna är en logisk fortsättning på denna politik i och med att anfallskriget och Ukrainas ekonomiska svårigheter fortsätter.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Europeiska unionen har kraftfullt fördömt Rysslands anfallskrig mot Ukraina och har vidtagit unika åtgärder för att stödja Ukraina i den rådande exceptionella situationen. Dessa åtgärder omfattar allt ifrån finansiellt stöd, inbegripet makroekonomiskt stöd till nödåtgärder och återuppbyggnad, leverans av militär utrustning och antagande av omfattande sanktioner mot Ryssland och Belarus, till intensifierat samarbete inom ramen för associeringsavtalet. Dessutom beviljades Ukraina status som kandidatland i juni 2022 och anslutningsförhandlingar inleddes i december 2023. Den föreslagna förordningen är således förenlig med artikel 21.3 i EU-fördraget enligt vilken unionen har en skyldighet att sörja för samstämmigheten mellan de olika områden som omfattas av dess yttre åtgärder, samt förenlig med artikel 207.1 i EUF-fördraget, där det föreskrivs att den gemensamma handelspolitiken ska föras inom ramen för principerna och målen för unionens yttre åtgärder.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Förslagets rättsliga grund är artikel 207.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

Enligt artikel 3.1 e i EUF-fördraget är den gemensamma handelspolitiken ett område där unionen har exklusiv befogenhet. Subsidiaritetsprincipen är därför inte tillämplig.

Proportionalitetsprincipen

Detta förslag är nödvändigt för att genomföra den gemensamma handelspolitiken och för att uppnå målet att stödja Ukraina ekonomiskt i den nuvarande svåra situationen, också när det gäller handeln med unionen.

Val av instrument

Detta förslag är förenligt med artikel 207.2 i EUF-fördraget, som avser åtgärder inom ramen för den gemensamma handelspolitiken.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

Ej tillämpligt.

Samråd med berörda parter

Ej tillämpligt.

Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

Ej tillämpligt.

Konsekvensbedömning

För att säkerställa fortsatta handelsliberaliserande åtgärder för Ukraina efter det att förordning (EU) 2023/1077 upphör att gälla den 5 juni 2024 är det viktigt att den här förordningen träder i kraft den 6 juni 2024. Med tanke på denna nödvändighet, och på att detta förslag därför är brådskande, har ingen konsekvensbedömning genomförts. Bestämmelserna om handel och handelsrelaterade frågor i associeringsavtalet har dock varit föremål för en bedömning av konsekvenserna för hållbar utveckling som beställdes av GD Handel 2007 och som användes som underlag vid förhandlingarna om det djupgående och omfattande frihandelsavtalet. Undersökningen bekräftade att genomförandet av bestämmelser om handel och handelsrelaterade frågor skulle ha positiva ekonomiska konsekvenser för både EU och Ukraina.

Dessutom övervakas och rapporteras importflödena enligt förordning (EU) 2023/1077 regelbundet. Övervakningen har inte gett några prima facie-bevis för negativa effekter på unionsmarknaden.

Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

Åtgärden medför inte någon ökad administrativ börda för företagen.

Grundläggande rättigheter

Dessa åtgärder följer samma grundprinciper som de som fastställs i associeringsavtalet mellan EU och Ukraina. I artikel 2 i associeringsavtalet med Ukraina fastställs att respekten för demokratiska principer, mänskliga rättigheter och grundläggande friheter samt rättsstatsprincipen utgör grundläggande delar av det avtalet.

De handelsliberaliserande åtgärderna skulle också vara förenliga med Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Baserat på en uppskattning av de importvolymer för 2021 av produkter från Ukraina som omfattas av den föreslagna förordningen utöver den årliga tullfria kvoten skulle Europeiska unionen förlora 33,4 miljoner EUR i tullintäkter årligen. Det totala beräknade beloppet uppgår alltså till 33,4 miljoner EUR 6 , vilket innebär att inverkan på EU:s egna medel därför kommer att bli mycket begränsad.

5.ÖVRIGA INSLAG

Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

Onlinerapportering om utvecklingen av den bilaterala handeln mellan EU och Ukraina finns tillgänglig på särskilda webbplatser hos Europeiska kommissionen. Regelbunden övervakning av förordningens effekter, med beaktande av uppgifter om export, import, priser på unionsmarknaden och unionens produktion av de produkter som omfattas av handelsliberaliseringsåtgärderna, ska göras varannan månad.

Förklarande dokument (för direktiv)

Ej tillämpligt.

Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

Mot bakgrund av nödsituationen i Ukraina syftar åtgärden till att öka handelsflödena för all import från Ukraina genom att upphäva alla utestående tullar och importtullar som tillämpas på ukrainska produkter. De handelsliberaliserande åtgärderna beviljas i form av ett fullständigt upphävande av importtullarna på alla produkter.

2024/0028 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärder som kompletterar de handelsmedgivanden
som är tillämpliga på ukrainska produkter enligt associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen

och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 207.2,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet 7 , och

av följande skäl:

(1)Associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan 8 (associeringsavtalet) utgör grunden för förbindelserna mellan unionen och Ukraina. I enlighet med rådets beslut 2014/668/EU 9 har avdelning IV i associeringsavtalet, som avser handel och handelsrelaterade frågor, tillämpats provisoriskt sedan den 1 januari 2016, och trädde i kraft den 1 september 2017 efter att ha ratificerats av alla medlemsstater.

(2)I associeringsavtalet anges att parterna i avtalet (parterna) önskar stärka och bredda förbindelserna på ett målmedvetet och innovativt sätt för att underlätta och uppnå gradvis ekonomisk integration och att göra detta i överensstämmelse med de rättigheter och skyldigheter som följer av parternas medlemskap i Världshandelsorganisationen.

(3)Enligt artikel 25 i associeringsavtalet ska parterna gradvis upprätta ett frihandelsområde i enlighet med artikel XXIV i Allmänna tull- och handelsavtalet från 1994 (Gatt 1994). I detta syfte föreskrivs i artikel 29 i associeringsavtalet ett gradvist avskaffande av tullar i enlighet med bindningslistorna i avtalet och möjligheten att påskynda och utvidga omfattningen av ett sådant avskaffande.

(4)Rysslands oprovocerade och obefogade anfallskrig mot Ukraina, som pågått sedan den 24 februari 2022, har haft en djupgående negativ inverkan på Ukrainas förmåga att bedriva handel med resten av världen, både på grund av att produktionskapacitet förstörts och att en betydande del av transportmedlen inte kan användas, till exempel på grund av att tillträdet till Svarta havet är begränsat och osäkert. Under dessa exceptionella omständigheter och för att mildra de negativa ekonomiska konsekvenserna av Rysslands anfallskrig mot Ukraina är det nödvändigt att påskynda utvecklingen av närmare ekonomiska förbindelser mellan unionen och Ukraina för att ge fortsatt stöd till de ukrainska myndigheterna och den ukrainska befolkningen. Det är därför nödvändigt och lämpligt att fortsätta att stimulera handelsflödena och bevilja medgivanden i form av handelsliberaliseringsåtgärder för alla produkter, i linje med det påskyndade avskaffandet av tullar på handeln mellan unionen och Ukraina.

(5)I enlighet med artikel 21.3 i fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget) måste unionen sörja för samstämmigheten mellan de olika områden som omfattas av dess yttre åtgärder. I enlighet med artikel 207.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) måste den gemensamma handelspolitiken föras inom ramen för principerna och målen för unionens yttre åtgärder.

(6)Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/1077 10 upphör att gälla den 5 juni 2024.

(7)De tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärder som fastställs i denna förordning bör ta följande form: i) upphävande av tillämpningen av systemet med ingångspriser på frukt och grönsaker, ii) upphävande av tullkvoter och importtullar och iii) upphävande av tillämpningen av kapitel V och artikel 24 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/478 11 . Genom dessa åtgärder kommer unionen att tillfälligt tillhandahålla lämpligt ekonomiskt och finansiellt stöd till förmån för Ukraina och de berörda ekonomiska aktörerna.

(8)För att förhindra bedrägerier bör de förmånsordningar som fastställs i denna förordning endast beviljas på villkor att Ukraina uppfyller samtliga relevanta villkor för att erhålla förmåner enligt associeringsavtalet, inbegripet ursprungsreglerna för de berörda produkterna och de därmed sammanhängande förfarandena, samt att Ukraina deltar i ett nära administrativt samarbete med unionen i enlighet med vad som föreskrivs i associeringsavtalet.

(9)De förmånsordningar som fastställs i denna förordning bör endast beviljas på villkor att Ukraina avstår från att införa nya tullar eller avgifter med motsvarande verkan och nya kvantitativa begränsningar eller åtgärder med motsvarande verkan, från att höja gällande tullar eller avgifter och från att införa andra begränsningar av handeln med unionen, utom om det är tydligt motiverat av Rysslands anfallskrig.

(10)De förmånsordningar som fastställs i denna förordning bör endast beviljas på villkor att Ukraina kontinuerligt iakttar de allmänna principerna i associeringsavtalet. I artikel 2 i associeringsavtalet föreskrivs bland annat att respekt för demokratiska principer, mänskliga rättigheter och grundläggande friheter samt främjande av respekten för principerna om suveränitet och territoriell integritet, gränsernas okränkbarhet och oberoende samt bekämpande av spridning av massförstörelsevapen, därmed sammanhängande material och bärare av sådana vapen utgör grundläggande delar av associeringsavtalet. Vidare anges det i artikel 3 i associeringsavtalet att rättsstatsprincipen, god samhällsstyrning, korruptionsbekämpning, bekämpning av olika former av gränsöverskridande organiserad brottslighet och terrorism, främjande av hållbar utveckling och verkningsfull multilateralism är av central betydelse för att stärka förbindelserna mellan parterna.

(11) Med förbehåll för en undersökning som utförs av kommissionen i samband med den regelbundna övervakningen av effekterna av denna förordning och som inleds antingen efter en vederbörligen motiverad begäran från en medlemsstat eller på kommissionens eget initiativ, är det nödvändigt att föreskriva en möjlighet att vidta nödvändiga åtgärder avseende import av produkter som omfattas av denna förordning, när denna import inverkar negativt på unionsmarknaden eller marknaden i en eller flera medlemsstater för likadana eller direkt konkurrerande produkter. Situationen på marknaderna för fjäderfän, ägg och socker är särskilt prekär och detta kan skada unionens jordbruksproducenter, om importen från Ukraina skulle öka. Det är lämpligt att införa en automatisk skyddsåtgärd avseende ägg, fjäderfän och sockerprodukter som aktiveras om de kvantiteter som importeras i enlighet med denna förordning överstiger det aritmetiska medelvärdet av de kvantiteter som importerades under 2022 och 2023.

(12)För att säkerställa enhetliga villkor för genomförandet av denna förordning bör kommissionen tilldelas genomförandebefogenheter med avseende på att tillfälligt upphäva förmånsordningarna enligt artikel 1.1 om villkoren för rätten till förmånsordningarna inte längre uppfylls och med avseende på att införa skyddsåtgärder i de fall då unionsmarknaden eller marknaden i en eller flera medlemsstater med likadana eller direkt konkurrerande produkter påverkas negativt av importen i enlighet med denna förordning. Dessa befogenheter bör utövas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 12 . Det rådgivande förfarandet bör tillämpas för antagandet av provisoriska skyddsåtgärder med hänsyn till sådana åtgärders effekter och deras logiska placering i tiden i förhållande till antagandet av slutgiltiga skyddsåtgärder.

(13)Kommissionens årliga rapport om genomförandet av det djupgående och omfattande frihandelsområdet, som utgör en integrerad del av associeringsavtalet, bör innehålla en detaljerad utvärdering av genomförandet av de handelsliberaliseringsåtgärder som fastställs i denna förordning.

(14)Med beaktande av ärendets brådskande karaktär, till följd av den situation som orsakas av Rysslands anfallskrig mot Ukraina, anses det lämpligt att åberopa det undantag från tidsfristen på åtta veckor som föreskrivs i artikel 4 i protokoll nr 1 om de nationella parlamentens roll i Europeiska unionen, som fogats till EU-fördraget, EUF-fördraget och fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen.

(15)Mot bakgrund av att förordning (EU) 2023/1077 upphör att gälla den 5 juni 2024 bör denna förordning träda i kraft den 6 juni 2024.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1
Handelsliberaliseringsåtgärder

1.Följande förmånsordningar ska införas:

a)Tillämpningen av systemet med ingångspriser ska upphävas för de produkter som omfattas av systemet i enlighet med bilaga I-A till associeringsavtalet. Inga tullar ska tas ut på importen av dessa produkter.

b)Alla tullkvoter som fastställs i bilaga I-A till associeringsavtalet ska upphävas och de produkter som omfattas av dessa kvoter ska få importeras till unionen från Ukraina tullfritt.

2.Tillämpningen av kapitel V och artikel 24 i förordning (EU) 2015/478 ska tillfälligt upphävas för import med ursprung i Ukraina.

Artikel 2
Villkor för rätt till förmånsordningar

De förmånsordningar som avses i artikel 1.1 ska beviljas om följande villkor uppfylls:

a)Reglerna om produkters ursprung och de därmed sammanhängande förfarandena enligt associeringsavtalet följs.

b)Ukraina avstår från att införa nya tullar eller avgifter med motsvarande verkan och nya kvantitativa begränsningar eller åtgärder med motsvarande verkan för import med ursprung i unionen samt från att höja gällande tullar eller avgifter och från att införa andra begränsningar för handeln med unionen, inbegripet diskriminerande interna administrativa åtgärder, om det inte är tydligt motiverat på grund av rådande krigsläge.

c)Ukraina respekterar demokratiska principer, mänskliga rättigheter, grundläggande friheter och rättsstatsprincipen och det görs fortsatta och varaktiga insatser i kampen mot korruption och olaglig verksamhet i enlighet med vad som föreskrivs i artiklarna 2, 3 och 22 i associeringsavtalet.

Artikel 3
Tillfälligt upphävande

1.Om kommissionen finner att det finns tillräckliga bevis för att Ukraina inte uppfyller villkoren i artikel 2 får den genom en genomförandeakt helt eller delvis upphäva förmånsordningarna enligt artikel 1.1. Denna genomförandeakt ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 5.3.

2.Om en medlemsstat begär att kommissionen ska upphäva någon av förmånsordningarna på grundval av att Ukraina inte uppfyller villkoren i artikel 2 b, ska kommissionen inom fyra månader efter en sådan begäran avge ett motiverat yttrande över huruvida påståendet om att Ukraina inte uppfyller villkoren är välgrundad. Om kommissionen fastställer att påståendet är välgrundat ska den inleda det förfarande som avses i punkt 1 i denna artikel.

Artikel 4
Skyddsåtgärder

1.Om en produkt som omfattas av artikel 1.1 med ursprung i Ukraina importeras på villkor som inverkar negativt på unionsmarknaden eller på marknaden i en eller flera medlemsstater för likadana eller direkt konkurrerande produkter, får kommissionen vidta nödvändiga åtgärder genom en genomförandeakt. Denna genomförandeakt ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 5.3.

Skyddsåtgärder får införas så länge som det är nödvändigt för att motverka de negativa effekterna på unionsmarknaden eller marknaden i en eller flera medlemsstater för likadana eller direkt konkurrerande produkter.

2.Kommissionen ska regelbundet övervaka effekterna av denna förordning, med beaktande av uppgifter om export, import, priser på unionsmarknaden eller marknaden i en eller flera medlemsstater och om unionens produktion av de produkter som omfattas av handelsliberaliseringsåtgärderna enligt artikel 1.1 b.

Kommissionen ska varannan månad informera medlemsstaterna om resultaten av den regelbundna övervakningen, från och med den dag då denna förordning träder i kraft.

3.Kommissionen ska göra en utvärdering av situationen på unionsmarknaden eller marknaden i en eller flera medlemsstater för likadana eller direkt konkurrerande produkter med avseende på att införa åtgärder i enlighet med punkt 1. Utvärderingen ska inledas

a)efter en väl underbyggd begäran från en medlemsstat, i vilken ska ingå tillräckliga prima facie-bevis som den medlemsstaten rimligen har tillgång till i enlighet med punkt 4 och som visar att importen inverkar negativt på den marknad som avses i punkt 1, eller

b)på kommissionens eget initiativ, efter att det blivit uppenbart för den att det finns tillräckliga prima facie-bevis för import som inverkar negativt på den marknad som avses i punkt 1.

Den utvärdering som avses i första stycket ska avslutas inom fyra månader från det att den inleds.

4.Vid utvärderingen enligt punkt 3 ska kommissionen beakta all relevant marknadsutveckling, inbegripet den berörda importens inverkan på situationen på unionsmarknaden eller marknaden i en eller flera medlemsstater för likadana eller direkt konkurrerande produkter. Utvärderingen ska omfatta sådana faktorer som

a)hur snabbt och hur mycket importen från Ukraina av den berörda produkten ökar, i både absoluta och relativa tal,

b)den berörda importens inverkan på produktion och priser i unionen eller i en eller flera medlemsstater, med beaktande av utvecklingen av importen från andra källor.

Förteckningen ska inte anses vara uttömmande och även andra relevanta faktorer kan beaktas.

5.Under kritiska omständigheter då dröjsmål skulle kunna orsaka skada som är svår att avhjälpa, får kommissionen tillfälligt införa alla åtgärder som är nödvändiga genom en genomförandeakt. Sådana åtgärder får endast vidtas efter en vederbörligen motiverad begäran från en medlemsstat i enlighet med punkt 3 a i denna artikel och måste antas inom 21 dagar efter det att begäran tas emot. Denna genomförandeakt ska antas i enlighet med det rådgivande förfarande som avses i artikel 5.4. Den provisoriska skyddsåtgärdens varaktighet får inte överstiga 120 dagar.

6.Om kommissionen till följd av den utvärdering som avses i punkt 3 anser att unionsmarknaden eller marknaden i en eller flera medlemsstater för likadana eller direkt konkurrerande produkter har påverkats negativt och avser att införa en slutlig åtgärd i enlighet med punkt 1, ska den offentliggöra ett tillkännagivande i Europeiska unionens officiella tidning om införandet av sådana åtgärder. Tillkännagivandet ska innehålla en sammanfattning av de viktigaste resultaten av utvärderingen och ange inom vilken tidsfrist som berörda parter kan lämna skriftliga synpunkter. Denna period får inte överstiga tio dagar från och med den dag då tillkännagivandet offentliggörs.

7.Om de sammanlagda volymer av ägg, fjäderfän eller socker som importerats sedan den 1 januari 2024 under perioden 6 juni-1 december 2024 når upp till de respektive aritmetiska medelvärdena för de importvolymer som registrerats under 2022 och 2023, ska kommissionen, inom 21 dagar och efter att ha underrättat den kommitté för skyddsåtgärder som inrättas genom artikel 3.1 i förordning (EU) 2015/478, vidta följande åtgärder:

(a)för respektive produkt återinföra den tullkvot som upphävts genom artikel 1.1 b, med giltighet till och med den 31 december 2024, och

(b)med verkan från och med den 1 januari 2025 införa antingen en tullkvot som motsvarar fem tolftedelar av det aritmetiska medelvärdet eller motsvarande tullkvot som upphävts genom artikel 1.1 b, beroende på vilken som är högst.

Om de sammanlagda volymer av ägg, fjäderfän eller socker som importerats sedan den 1 januari 2025 under perioden 1 januari–5 juni 2025 når upp till fem tolftedelar av respektive aritmetiska medelvärde av de totala importvolymer som registrerats under 2022 och 2023, ska kommissionen, inom 21 dagar, och efter att ha underrättat kommittén för skyddsåtgärder, återinföra respektive tullkvot som upphävts i enlighet med artikel 1.1 b.

I denna punkt avses med ägg, fjäderfän och socker alla produkter som omfattas av tullkvoterna i tillägget till bilaga I-A till associeringsavtalet för ägg och albuminer, fjäderfäkött och köttberedningar av fjäderfäkött samt socker, och det aritmetiska medelvärdet ska beräknas genom att summan av importvolymerna för 2022 och 2023 divideras med två.

8.Om kommissionen inför en åtgärd i enlighet med punkt 1, 5 eller 7 genom vilken en tullkvot som upphävts genom artikel 1.1 b återinförs, ska den kvantitet som importeras under det kalenderår då kommissionen inför denna åtgärd beaktas vid förvaltningen av tullkvoten.

Artikel 5
Kommittéförfarande

1.Kommissionen ska biträdas av tullkodexkommittén, som inrättats genom artikel 285.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 13 , i fråga om artikel 3.1 i den här förordningen. Denna kommitté ska vara en kommitté i den mening som avses i förordning (EU) nr 182/2011.

2.Kommissionen ska biträdas av den kommitté för skyddsåtgärder som inrättats genom artikel 3.1 i förordning (EU) 2015/478, i fråga om artikel 4.1 i den här förordningen. Denna kommitté ska vara en kommitté i den mening som avses i förordning (EU) nr 182/2011.

3.När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5 i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas.

4.När det hänvisas till denna punkt ska artikel 4 i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas.

Artikel 6
Utvärdering av genomförandet av handelsliberaliseringsåtgärderna

Kommissionens årliga rapport om genomförandet av det djupgående och omfattande frihandelsområdet ska innehålla en detaljerad utvärdering av genomförandet av de handelsliberaliseringsåtgärder som föreskrivs i denna förordning och ska, om så är lämpligt, innehålla en bedömning av dessa åtgärders samhällspåverkan i Ukraina och i unionen. Information om import av produkter enligt artikel 1.1 b ska göras tillgänglig varje månad via kommissionens webbplats.

Artikel 7
Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft den 6 juni 2024.

Denna förordning ska tillämpas till och med den 5 juni 2025.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

Ordförande    Ordförande


FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT FÖR FÖRSLAG SOM ENDAST PÅVERKAR BUDGETENS INKOMSTSIDA

1.FÖRSLAGETS BETECKNING

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärder som kompletterar de handelsmedgivanden
som är tillämpliga på ukrainska produkter enligt associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen

och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan

2.BUDGETRUBRIKER

Kapitel 12, artikel 120

Budgeterat belopp för 2024: 24 620 400 000 EUR

3.BUDGETKONSEKVENSER

   Förslaget påverkar inte budgeten

X    Förslaget påverkar inte utgifterna, men däremot inkomsterna på följande sätt:

Budgetrubrik

Inkomster 

Period: del av 2024 – del av 2025*

(miljoner EUR avrundat till en decimal)

Artikel 120, kapitel 12 14

Påverkan på egna medel

33.4

Totalt

* Ettårsperiod från det att förordningen träder i kraft

Beräkningarna grundar sig på 2021 års importvolymer av produkter som omfattas av den föreslagna förordningen utöver den årliga tullfria kvoten (dvs. 40 tullkvoter).

På grundval av ovanstående beräkningar uppskattas förlusten av traditionella egna medel till följd av detta förslag till förordning till 44,5 miljoner EUR (bruttobelopp som inkluderar uppbördskostnader) x 0,75 = 33,4 miljoner EUR för perioden i fråga.

4.BESTÄMMELSER OM BEDRÄGERIBEKÄMPNING

För att förhindra bedrägerier bör rätten att omfattas av de handelsåtgärder som fastställs i detta förslag till förordning villkoras med att Ukraina uppfyller samtliga relevanta villkor för att erhålla förmåner enligt associeringsavtalet, inklusive ursprungsreglerna för de berörda produkterna och de därmed sammanhängande förfarandena, samt med att Ukraina deltar i ett nära administrativt samarbete med unionen i enlighet med associeringsavtalet.

(1)    Se rådets beslut (EU) 2022/1158 av den 27 juni 2022 om undertecknande på unionens vägnar och om provisorisk tillämpning av avtalet mellan Europeiska unionen och Ukraina om godstransport på väg ( EUT L 179, 6.7.2022, s. 1 ), rådets beslut (EU) 2022/2435 av den 5 december 2022 om ingående på Europeiska unionens vägnar av avtalet mellan Europeiska unionen och Ukraina om godstransport på väg (EUT L 319, 13.12.2022, s. 5) och beslut nr 2/2023 av den gemensamma kommitté som inrättats genom avtalet mellan Europeiska unionen och Ukraina om godstransport på väg av den 16 mars 2023 avseende förlängning av avtalet (EUT L 123, 8.5.2023, s. 36).
(2)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/870 av den 30 maj 2022 om tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärder som kompletterar handelsmedgivanden tillämpliga på ukrainska produkter enligt associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan (EUT L 152, 3.6.2022, s. 103).
(3)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/1077 av den 31 maj 2023 om tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärder som kompletterar handelsmedgivanden tillämpliga på ukrainska produkter enligt associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan (EUT L 144, 5.6.2023, s. 1).
(4)    Associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan ( EUT L 161, 29.5.2014, s. 3 ) undertecknades av parterna i två delar, i mars och juni 2014. Vissa delar av associeringsavtalet tillämpas provisoriskt sedan den 1 november 2014. Det djupgående och omfattande frihandelsavtalet har tillämpats provisoriskt sedan den 1 januari 2016 och är i full kraft sedan den 1 september 2017, efter det att det ratificerats av alla EU-medlemsstater.
(5)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/478 av den 11 mars 2015 om gemensamma importregler (EUT L 83, 27.3.2015, s. 16).
(6)    Det uppskattade överskridandet av tullkvoterna uppgår till 44,5 miljoner EUR. Förlusten av traditionella egna medel på grund av denna förordning uppskattas därför till 44,5 miljoner EUR (bruttobelopp som inkluderar uppbördskostnader) x 0,75 = 33,4 miljoner EUR för perioden i fråga.
(7)    Europaparlamentets ståndpunkt av den (dd.mm.2024) (ännu inte offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den (...).
(8)    EUT L 161, 29.5.2014, s. 3.
(9)    Rådets beslut 2014/668/EU av den 23 juni 2014 om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, och om provisorisk tillämpning av associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan, vad gäller avdelning III (med undantag för bestämmelserna om behandling av arbetstagare som är tredjelandsmedborgare och lagligen anställda på den andra partens territorium) och avdelningarna IV, V, VI och VII i avtalet, samt därtill hörande bilagor och protokoll (EUT L 278, 20.9.2014, s. 1).
(10)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/1077 av den 31 maj 2023 om tillfälliga handelsliberaliseringsåtgärder som kompletterar handelsmedgivanden tillämpliga på ukrainska produkter enligt associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Ukraina, å andra sidan (EUT L 144, 5.6.2023, s. 1).
(11)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/478 av den 11 mars 2015 om gemensamma importregler (EUT L 83, 27.3.2015, s. 16).
(12)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (EUT L 55, 28.2.2011, s. 13).
(13)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 av den 9 oktober 2013 om fastställande av en tullkodex för unionen ( EUT L 269, 10.10.2013, s. 1 ).
(14)    När det gäller traditionella egna medel (jordbrukstullar, sockeravgifter och tullar) ska nettobeloppen anges, dvs. bruttobeloppen minus 25 % avdrag för uppbördskostnader.