16.8.2023   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 287/22


Offentliggörande av en ansökan om registrering av ett namn i enlighet med artikel 50.2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel

(2023/C 287/07)

I enlighet med artikel 51 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 (1) ges rätt att göra invändningar inom tre månader från dagen för detta offentliggörande.

SAMMANFATTANDE DOKUMENT

”Ezine Peyniri”

EU-nr: PDO-TR-02889 – 5.1.2023

SUB (X) SGB ( )

1.   Namn

”Ezine Peyniri”

2.   Medlemsstat eller tredjeland

Turkiet

3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet

3.1.   Produkttyp

Klass 1.3. Ost

3.2.   Beskrivning av den produkt för vilken namnet i punkt 1 är tillämpligt

”Ezine Peyniri” är en krämig färskost som tillverkas av en blandning av får-, get- och komjölk och lagras i saltlake i minst åtta månader. Beroende på säsong blandas 35–45 % fårmjölk med minst 40 % getmjölk och högst 25 % komjölk. ”Ezine Peyniri” har följande egenskaper:

Sensoriska egenskaper

Färg: vit–ljusgul.

Konsistens: halvhård eller hård med små hål och ingen skorpa.

Smak och doft: doft av smör och kokt mjölk och mild saltsötsur smak.

Kemiska egenskaper

 

Minimum

Fetthalt i torrsubstans (%)

49

Torrsubstans (%)

43

Salthalt i torrsubstans (%)

6

Surhetsgrad (% mjölksyra)

0,70

pH

4,72

3.3.   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung) och råvaror (endast för bearbetade produkter)

Den mjölk som används i produktionen av ”Ezine Peyniri” kommer från får av raserna tahirova, sakız, dağlıç och sakız+dağlıç, kor av rasen holstein och getter av rasen karakeçi, som alla föds upp i området. Mjölk som samlas in under säsongen från mars till juli används särskilt för produktion av ”Ezine Peyniri”. De kor, får och getter som används för mjölkproduktion för ”Ezine Peyniri” utfodras endast med foder från det geografiska området. Under vår- och sommarmånaderna går djuren på bete, och utfodras undantagsvis inomhus. Under vintermånaderna utfodras de med hö som skördats från betesmarkerna i det geografiska området. Djuren utfodras inte med koncentrerat djurfoder. Den minsta genomsnittliga betessäsongen per år är åtta månader. Mjölkens kvalitet är resultatet av den metod med fritt bete som används i mjölkproduktionen och den rika tillgången till foder av god kvalitet i området. Floran består av hundratals aromatiska växter, främst mejram (Origanum majorana L.), kungsmynta (Origanum vulgare), kryddsalvia (Salvia officinalis L.), gråmynta (Mentha longifolia L.), citronmeliss (Melisa officinalis L.) och timjan (Thymus vulgaris L.).

3.4.   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området

Samtliga steg från bete och mjölkproduktion till lagring måste ske i det avgränsade geografiska område som anges i avsnitt 4.

3.5.   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning osv. av den produkt som det registrerade namnet avser

3.6.   Särskilda regler för märkning av den produkt som det registrerade namnet avser

Logotypen för ”Ezine Peyniri” måste användas på produktförpackningarna. Märkningen kan anbringas direkt på förpackningen eller på etiketter som är fästa vid förpackningen. Alla producenter kan använda märkningar, under förutsättning att de underrättar producentgruppen om sin produktion.

Image 1

4.   Kort beskrivning av det geografiska området

Distrikten Ezine, Bayramiç och Ayvacık i provinsen Çanakkale; Byarna Şerbetli, Etili, Alatliburun, Küçüklü, Alibeyköy och Söğütalan i distriktet Çan samt byarna Karacaören, Kurşunlu, Şerbetli och Kirazlı i distriktet Merkez.

5.   Samband med det geografiska området

Det geografiska områdets särdrag

Området har de övergångsförhållanden som råder mellan medelhavsklimatet och klimatet vid Svarta havet. Det har dessutom lägre genomsnittliga temperaturer under vintern. Temperaturen är som lägst i februari, –4,2 °C, och som högst i augusti, +35,8 °C. Årsmedeltemperaturen är 14,7 °C och den genomsnittliga luftfuktigheten är 72,6 %. En annan egenskap som skiljer området från andra miljöer är den starka blåsten under större delen av året.

Den årliga dominerande vindriktningen i området är nordlig. Det blåser oftast från nordostlig, nordlig, sydvästlig och sydlig riktning. Den genomsnittliga nederbörden uppgår till 662,8–854,9 kubikmeter. Somrarna är regnfattiga. Nederbörden är som högst under december, januari och februari. Antalet dagar med snötäcke är högst runt åtta.

Dessa klimatförhållanden möjliggör mångfalden av växtarter för naturligt bete och de få dagarna med snötäcke gör att mjölkdjuren kan beta den största delen av året. Tre distrikt inom det geografiska området är belägna mellan Kazbergen och Egeiska havet. I detta område dominerar får- och getuppfödning. Artmångfalden bland växter är stor, särskilt under våren på de icke odlingsbara markerna på Kazbergens sluttningar. Kazbergen tillför området riklig nederbörd samt en rik flora och mycket syre. De hundratals områdesspecifika aromatiska växter som djuren betar har en direkt effekt på mjölkens smak och doft, vilket i sin tur innebär att mjölkens egenskaper ger osten en unik smak- och doftprofil. Mjölk som samlas in under säsongen från mars till juli används särskilt för produktion av ”Ezine Peyniri”. Kazbergens klimat med de geografiska övergångsförhållandena mellan medelhavsklimat och klimatet vid Svarta havet är halvfuktig med hög nederbörd. Dessa fuktförhållanden och den oregelbundna topografin har skapat ett stabilt skogstäcke och en rik flora på Kazbergen. Floran består av hundratals aromatiska växter, främst mejram (Origanum majorana L.), kungsmynta (Origanum vulgare), kryddsalvia (Salvia officinalis L.), gråmynta (Mentha longifolia L.), citronmeliss (Melisa officinalis L.) och timjan (Thymus vulgaris L.). Den ost som framställs av mjölk från djur som utfodras med dessa växter har en smörig och söt doft.

Endast havssalt används i produktionen av ”Ezine Peyniri”. Användning av snabbt upplösbart havssalt förhindrar att osten smälter och bryts i bitar och gör att osten enkelt avsöndrar vattenhalten under lagringsprocessen.

Produktens särskilda egenskaper

”Ezine Peyniri” har en vit till ljusgul färg samt medelhård och tålig konsistens. Osten har små hål. ”Ezine Peyniri” har en krämig doft (beroende på mjölkfettet) av kokad mjölk (vilket värmebehandlingen bidrar till). Smak- och doftegenskaperna hos den får-, get- och komjölk som används i produktionen påverkar ostens smak och doft. ”Ezine Peyniri” lagras under minst åtta månader i saltlake. Denna process ger osten dess typiska färg, konsistens och smak. De enzymatiska, kemiska och mikrobiella reaktionerna i mjölkens protein, fett och laktos under lagringen ger osten en karakteristisk sötsur smak. Osten har små hål och ingen skorpa.

Den direkta kopplingen mellan det geografiska området och produktens kvalitet, dess anseende eller andra egenskaper som utmärker produkten

Traditionella boskapsavelsmetoder används i området, som har ett övergångsklimat mellan medelhavsklimat och klimatet vid Svarta havet, vilket är halvfuktigt med riklig nederbörd och blåst. Kazbergen påverkas inte av negativa miljöförhållanden till följd av industrialisering och tillför området mycket regn och syre samt en rik flora.

Det avgränsade området har naturliga betesmarker som är rika på lokala växtarter som boskapsuppfödarna varje säsong utnyttjar som bete för sina får och getter. Boskapsuppfödarna har stor erfarenhet av områdets geologiska egenskaper. Områdets klimatförhållande och specifika flora bidrar till produktion av mjölk av en särskild kvalitet som ger ”Ezine Peyniri” unika egenskaper och en behaglig organoleptisk karaktär.

Följande särskilda metoder används under produktionen:

Användning av tre typer av mjölk (get-, får- och komjölk).

Användning av löpe från löpmage.

Lagring i saltlake.

Användning av endast havssalt.

Ingen användning av startkultur.

Lagring i minst åtta månader.

Hänvisning till offentliggörandet av produktspecifikationen


(1)  EUT L 343, 14.12.2012, s. 1.