Bryssel den 17.10.2023

COM(2023) 596 final

2023/0368(COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

om ändring av direktiv 2013/34/EU vad gäller tidsfristerna för antagande av standarder för hållbarhetsrapportering för vissa sektorer och vissa tredjelandsföretag

(Text av betydelse för EES)


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

I sitt meddelande EU:s konkurrenskraft på lång sikt – efter 2030 betonar kommissionen vikten av ett regelverk som säkerställer att målen uppnås till lägsta möjliga kostnad. Kommissionen har därför åtagit sig att göra en ny satsning för att rationalisera och förenkla rapporteringskraven, med det slutliga målet att minska sådana bördor med 25 %, utan att det undergräver de därmed sammanhängande politiska målen.

Rapporteringskrav spelar en viktig roll för att säkerställa korrekt övervakning och verkställande av lagstiftning. Kostnaderna uppvägs överlag till stor del av den nytta kraven medför, särskilt när det gäller att övervaka och säkerställa efterlevnad av viktiga politiska åtgärder. Rapporteringskrav kan dock även leda till oproportionerliga bördor för berörda parter, särskilt för små och medelstora företag och mikroföretag. Företag bör därför få tillräckligt med tid att förbereda sig för nya rapporteringskrav. När fler och fler krav införs över tid kan det leda till överflödiga, överlappande eller föråldrade skyldigheter, ineffektiva frekvenser och tidsfrister eller bristfälliga insamlingsmetoder.

Att rationalisera rapporteringsskyldigheterna och minska de administrativa bördorna är därför en prioritering. Syftet med detta förslag är mot denna bakgrund att rationalisera rapporteringsskyldigheterna genom att förlänga tidsfristen för antagande av standarder för hållbarhetsrapportering för vissa sektorer och vissa tredjelandsföretag.

Enligt redovisningsdirektivet (2013/34/EU) 1 , ändrat genom direktivet om företagens hållbarhetsrapportering (direktiv 2022/2464) 2 , ska stora företag och börsnoterade små och medelstora företag samt moderföretag i stora koncerner i ett särskilt avsnitt i sin förvaltningsberättelse inkludera den information som krävs för att förstå företagets hållbarhetspåverkan och den information som krävs för att förstå hur hållbarhetsfrågor påverkar företagets utveckling, resultat och ställning 3 .

Hållbarhetsinformationen måste rapporteras i enlighet med europeiska standarder för hållbarhetsrapportering (ESRS), vilka ska antas av kommissionen genom delegerade akter och med beaktande av teknisk rådgivning från Efrag 4 . Dessa ESRS ska specificera innehållet och, i förekommande fall, den struktur som ska användas för att presentera informationen 5 .

En första uppsättning ESRS antogs av kommissionen den 31 juli 2023 och håller för närvarande på att granskas av Europaparlamentet och rådet. Denna första uppsättning ESRS är sektorsövergripande, vilket innebär att de gäller för alla företag som omfattas av direktivet om företagens hållbarhetsrapportering, oavsett vilken eller vilka sektorer företaget är verksamt i.

I artikel 29b.1 tredje stycket i redovisningsdirektivet anges att sektorspecifika ESRS ska antas senast den 30 juni 2024. Dessa ESRS ska specificera vilken information företagen bör rapportera avseende de hållbarhetsfrågor och rapporteringsområden som gäller för den sektor inom vilken företagen är verksamma.

Kommissionen lägger fram konkreta förslag för att minska rapporteringsbördan för aktörer på finansmarknaderna. Ett av dem är att den nuvarande tidsgränsen 2024 för antagande av sektorsspecifika ESRS ska förlängs med två år, vilket även skulle tillmötesgå ett krav från företagssektorn.

En förlängning av tidsfristen för antagande med två år skulle vara relevant för företag som omfattas av direktivet om företagens hållbarhetsrapportering, däribland börsnoterade små och medelstora företag, som är skyldiga att utföra hållbarhetsrapportering. Det skulle göra det möjligt för dessa företag att koncentrera sig på att genomföra den första uppsättningen ESRS som antogs den 31 juli 2023, säkerställa att Efrag har tid att utveckla sektorspecifika ESRS som är effektiva och begränsa rapporteringskraven till ett nödvändigt minimum.

I artikel 40b i redovisningsdirektivet anges dessutom den tidsgräns för antagande av ESRS som ska användas av vissa tredjelandsföretag med verksamhet i unionen till den 30 juni 2024. Med tanke på att rapporteringskraven för dessa tredjelandsföretag endast gäller från och med räkenskapsåret 2028, och med tanke på förlängningen av tidsfristen för antagande av sektorsspecifika ESRS med två år, bör även tidsfristen för antagande av dessa standarder förlängas med två år. Detta kommer att göra det möjligt att lägga mer resurser på att utveckla effektiva och proportionella sektorspecifika ESRS och samtidigt ge dessa tredjelandsföretag tillräckligt med tid att förbereda sig inför räkenskapsåret 2028.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Förslaget ingår i ett första åtgärdspaket för att rationalisera rapporteringskraven. Detta är ett steg i en process där man på ett heltäckande sätt ser över de befintliga rapporteringskraven för att bedöma deras fortsatta relevans och göra dem mer effektiva. Den rationalisering som görs genom denna åtgärd kommer inte att ha någon negativ inverkan på uppnåendet av målen avseende hållbarhetsrapportering. Förslaget är även förenligt med stödpaketet för små och medelstora företag 6 .

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Ej tillämpligt.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Artikel 50 i EUF-fördraget har fastställts vara en lämplig rättslig grund för detta initiativ, eftersom det ändrar ett befintligt direktiv som grundar sig på denna artikel.

Subsidiaritetsprincipen

Kommissionen är skyldig att respektera tidsgränserna för antagande av standarder för hållbarhetsrapportering. Dessa tidsfrister kan bara förlängas genom en rättsakt utfärdad av medlagstiftarna. Inga åtgärder på nationell nivå krävs i detta sammanhang.

Proportionalitetsprincipen

Det främsta syftet med detta initiativ är att göra det möjligt för företag att fokusera på att genomföra den första uppsättningen ESRS som antogs den 31 juli 2023, säkerställa att Efrag har tid att utveckla sektorspecifika ESRS som är effektiva och begränsa rapporteringskraven till ett nödvändigt minimum. Detta syfte skulle uppnås genom en förlängning av tidsfristerna för kommissionens antagande av standarderna för hållbarhetsrapportering för vissa sektorer – och för vissa tredjelandsföretag – och även ge företagen tillräckligt med tid att förbereda sig för dessa ytterligare rapporteringskrav.

Val av instrument

Med tanke på att ändringarna bara gäller en förlängning av tidsfristerna för kommissionens antagande av delegerade akter och därför inte kräver något införlivande från medlemsstaternas sida bedöms ett beslut av Europaparlamentet och rådet som antas i enlighet med förfarandet i artikel 50.1 i EUF-fördraget vara det lämpligaste rättsliga instrumentet. Detta instrument handlar i själva verket om den allmänna normerande kontext inom vilken medlemsstaterna genom direktivet uppmanas att tillnärma sina lagar i enlighet med artikel 50 i EUF-fördraget.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

Ej tillämpligt.

Samråd med berörda parter

Ej tillämpligt.

Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

Ej tillämpligt.

Konsekvensbedömning

Ej tillämpligt.

Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

Ej tillämpligt.

Grundläggande rättigheter

Ej tillämpligt.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Initiativet får inga budgetkonsekvenser.

5.ÖVRIGA INSLAG

Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

Ej tillämpligt.

Förklarande dokument

Inget införlivande krävs från medlemsstaternas sida eftersom detta initiativ förlänger vissa tidsfrister för kommissionens antagande av delegerade akter med två år.

Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

Direktiv 2013/34/EU ska ändras på följande sätt:

(1)Utgången för tidsfristen för kommissionens antagande av sektorsspecifika ESRS genom delegerade akter enligt artikel 29b.1 tredje stycket fastställs till den 30 juni 2026 (i stället för den 30 juni 2024).

(2)Utgången för tidsfristen för kommissionens antagande av ESRS för tredjelandsföretag som uppnår vissa tröskelvärden genom delegerade akter enligt artikel 40b fastställs till den 30 juni 2026 (i stället för den 30 juni 2024).

2023/0368 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

om ändring av direktiv 2013/34/EU vad gäller tidsfristerna för antagande av standarder för hållbarhetsrapportering för vissa sektorer och vissa tredjelandsföretag

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 50.1,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande 7 ,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

av följande skäl:

(1)Krav på hållbarhetsrapportering är viktiga för att säkerställa marknadstransparens och göra det möjligt att utkräva ansvar av företag för deras påverkan på människor och miljö. Det är dock viktigt att rationalisera dessa krav för att säkerställa att de uppfyller sitt avsedda syfte och för att begränsa den administrativa bördan.

(2)Enligt artikel 29b.1 tredje stycket i Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/34/EU 8 måste kommissionen senast den 30 juni 2024 fastställa standarder för hållbarhetsrapportering genom delegerade akter som specificerar vilken information företag måste rapportera avseende de hållbarhetsfrågor och rapporteringsområden som gäller för den sektor inom vilken företagen är verksamma utöver den information som företagen redan är skyldiga att lämna enligt kommissionens delegerade förordning (EU) XX/XXX 9 .

(3)För att minska rapporteringsbördan på företag i enlighet med kommissionens meddelande EU:s konkurrenskraft på lång sikt: efter 2030 10 bör företagen först få koncentrera sig på att genomföra de krav på hållbarhetsrapportering som fastställs i delegerad förordning (EU) XX/XXX. Tidsfristen för antagande av de delegerade akter med kompletterande krav på hållbarhetsrapportering som avses i artikel 29b.1 tredje stycket i direktiv 2013/34/EU bör därför förlängas med två år.

(4)Enligt artikel 40b i direktiv 2013/34/EU ska kommissionen dessutom senast den 30 juni 2024 anta en delegerad akt med standarder för hållbarhetsrapportering för offentliggörandet av hållbarhetsinformation om tredjelandsföretag med en nettoomsättning på mer än 150 miljoner EUR och som antingen har dotterföretag i unionen som är stora företag eller små och medelstora företag vars värdepapper är upptagna till handel på reglerade marknader i unionen, eller som har filialer i unionen med en nettoomsättning på mer än 40 miljoner EUR.

(5)Rapporteringskraven för vissa tredjelandsföretag gäller först från och med räkenskapsåret 2028. Eftersom tidsfristen för antagande av de delegerade akter med kompletterande skyldigheter avseende hållbarhetsrapportering som avses i artikel 29b.1 tredje stycket i direktiv 2013/34/EU kommer att förlängas med två år bör även tidsfristen för antagande av standarder för hållbarhetsrapportering för vissa tredjelandsföretag förlängas med två år.

(6)Direktiv 2013/34/EU bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ändringar av direktiv 2013/34/EU

Direktiv 2013/34/EU ska ändras på följande sätt:

(1)I artikel 29b.1 tredje stycket inledningen ska ”den 30 juni 2024” ersättas med ”den 30 juni 2026”.

(2)I artikel 40b ska ”den 30 juni 2024” ersättas med ”den 30 juni 2026”.

Artikel 2

Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

Ordförande    Ordförande

(1)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/34/EU av den 26 juni 2013 om årsbokslut, koncernredovisning och rapporter i vissa typer av företag, om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/43/EG och om upphävande av rådets direktiv 78/660/EEG och 83/349/EEG (EUT L 182, 29.6.2013, s. 19).
(2)    Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2022/2464 av den 14 december 2022 om ändring av förordning (EU) nr 537/2014, direktiv 2004/109/EG, direktiv 2006/43/EG och direktiv 2013/34/EU vad gäller företagens hållbarhetsrapportering (EUT L 322, 16.12.2022, s. 15).
(3)    Kraven på hållbarhetsrapportering för stora företag och börsnoterade små och medelstora företag fastställs i artiklarna 19a och 29a i redovisningsdirektivet och gäller från och med räkenskapsåret 2024 beroende på kategori av företag. Enligt artikel 40a i redovisningsdirektivet ska även vissa tredjelandsföretag som bedriver verksamhet på unionens territorium offentliggöra viss hållbarhetsinformation från och med räkenskapsåret 2028.
(4)    Artikel 49.3b i redovisningsdirektivet. Efrag kallades tidigare European Financial Reporting Advisory Group. År 2022 ändrades namnet till bara Efrag.
(5)    Enligt artikel 29b.1 i redovisningsdirektivet ska kommissionen genom delegerade akter anta de ESRS som ska användas av stora företag och börsnoterade små och medelstora företag, medan artikel 40b uppdrar åt kommissionen att anta ESRS för hållbarhetsrapportering för vissa tredjelandsföretag.
(6)    KOM(2023) 535 final.
(7)    EUT […], […], s. […].
(8)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/34/EU av den 26 juni 2013 om årsbokslut, koncernredovisning och rapporter i vissa typer av företag, om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/43/EG och om upphävande av rådets direktiv 78/660/EEG och 83/349/EEG (EUT L 182, 29.6.2013, s. 19).
(9)    [Publikationsbyrån: infoga fullständig hänvisning till denna delegerade akt när den har offentliggjorts: KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) .../... av den 31 juli 2023 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/34/EU vad gäller standarder för hållbarhetsrapportering (C(2023) 5303 final)].
(10)    COM(2023) 168.