Bryssel den 20.6.2023

COM(2023) 331 final

2021/0430(CNS)

Ändrat förslag till

RÅDETS BESLUT

om ändring av beslut (EU, Euratom) 2020/2053 om systemet för Europeiska unionens egna medel

{SWD(2023) 331 final}


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Under 2020 enades Europaparlamentet, rådet och kommissionen om en färdplan för att införa nya egna medel med hänsyn till återhämtningsinstrumentet 1 . I detta avtal föreskrivs att utgifterna från unionens budget i samband med återbetalningen av Europeiska unionens återhämtningsinstrument inte bör leda till en otillbörlig minskning av programutgifter eller investeringsinstrument inom den fleråriga budgetramen. Det är också önskvärt att begränsa ökningarna av de BNI-baserade egna medlen för medlemsstaterna. Därför ”kommer institutionerna att arbeta för ett införande av tillräckliga nya egna medel i syfte att täcka ett belopp som motsvarar de förväntade utgifterna i samband med återbetalningen. I enlighet med universalitetsprincipen innebär inte detta att några särskilda egna medel öronmärks eller avsätts för att täcka en viss typ av utgifter.”

I december 2021 föreslog kommissionen tre nya inkomstkällor för EU-budgeten 2 med bidrag från utsläppshandelssystemet, mekanismen för koldioxidjustering vid gränsen (CBAM) och en andel från de största multinationella företagens residualvinst som omfördelas till EU i enlighet med OECD:s/G20:s Pelare I-avtal. Denna korg med egna medel var förenlig med den föreslagna sektorslagstiftningen, både när det gäller utsläppshandelsdirektivet och mekanismen för koldioxidjustering vid gränsen som föreslagits tidigare samma år.

Dessutom ska kommissionen lägga fram ytterligare förslag till nya egna medel senast vid utgången av 2023 som omfattar bidrag kopplade till företagssektorn. Det paketet syftar till att generera tillräckliga inkomster för att stödja återbetalningen av återhämtningsinstrumentets upplåning till följd av osäkerheter när det gäller utvecklingen av finansieringskostnaderna, i linje med det interinstitutionella avtalet. Kommissionen föreslår därför en ny kategori egna medel baserade på statistik om företagsvinster.

2.INNEHÅLL I ÄNDRINGSFÖRSLAGET

2.1.Egna medel baserade på utsläppshandelssystemet

Avtalet om sektorslagstiftning kräver viss anpassning av förslaget om egna medel. Eftersom den sociala klimatfonden från och med 2026 kommer att finansieras med externa inkomster avsatta för särskilda ändamål, föreslår kommissionen att skjuta upp införandet av egna medel som baseras på utsläppshandelssystemet för byggnader, vägtransporter och ytterligare sektorer från 2027 till 2028 3 . Dessutom får medlemsstater som tillämpar en nationell koldioxidskatt välja att undanta berörda utsläpp från det nya utsläppshandelssystemet. De berörda medlemsstaterna kommer att vara tvungna att annullera de berörda utsläppsrätterna. Kommissionen föreslår därför att denna möjlighet ska ingå i värderingsmekanismen som gör det möjligt att värdera utsläppsrätter som inte auktionerats ut.

I motsats till de förväntningar som rådde vid tiden för förslagen i 55 %-paketet, steg marknadsvärdet på utsläppsrätter inom ramen för EU:s utsläppshandelssystem betydligt under månaderna efter dessa förslag. År 2022 avslutades auktioner med utsläppsrätter i genomsnitt på en nivå nära 80 EUR, vilket klart överstiger den prisnivå på 55 EUR som kommissionen tillämpade vid sin konsekvensbedömning. Kommissionen föreslår att en högre uttagssats ska tillämpas på inkomster från handeln med utsläppsrätter. Under alla omständigheter kommer 30 % av inkomsterna från EU:s handel med utsläppsrätter att tillfalla EU:s budget. Med en sådan uttagssats kommer ändå inkomsterna för medlemsstaterna och EU:s budget att vara högre jämfört med förväntningarna 2021 när förslaget om ändring av utsläppshandelssystemet lades fram.

2.2.Egna medel baserade på mekanismen för koldioxidjustering vid gränsen

Förslaget från december 2021 är i stort sett oförändrat med undantag för begränsade anpassningar som avspeglar CBAM-förordningens ikraftträdande nyligen.

2.3.Egna medel baserade på statistiska företagsvinster

Genomförandet av OECD:s/G20:s Pelare I-avtal är en fortsatt viktig prioritering inom företagsbeskattning, både för EU och medlemsstaterna. Avsevärda framsteg har gjorts sedan avtalet slöts i oktober 2021 och kommissionen kommer att fortsätta sina ansträngningar för att underlätta slutförandet av diskussionerna. Den multilaterala konventionen har dock ännu inte undertecknats och ratificerats, vilket innebär att den inte kan träda ikraft än.

I enlighet med kommissionens arbetsprogram 4 kommer kommissionen att föreslå sitt Regelverk för inkomstbeskattning för företag i Europa under tredje kvartalet 2023 vilket kommer att förbättra den inre marknadens funktion. Tills det eventuellt införs egna medel baserade på ett underliggande skatteförslag föreslår kommissionen en kategori egna medel baserad på nationalräkenskapsstatistik som utarbetats i enlighet med det europeiska räkenskapssystemet (ENS 2010). Dessa egna medel kommer att tas fram genom att multiplicera en uttagssats på 0,5 % med summan av driftsöverskottet brutto som registrerats för sektorerna icke-finansiella och finansiella bolag i de nationella räkenskaperna. ENS utgör redan en harmoniserad statistisk ram och egna medel baserade på statistiska företagsvinster kommer att göra det lättare att ytterligare förbättra jämförbarheten.

3.Rättslig grund

3.1. Beslutet om egna medel

Enligt artikel 311.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) får rådet, efter att ha hört Europaparlamentet, inrätta nya kategorier egna medel eller upphäva en befintlig kategori. Denna bestämmelse gör det uttryckligen möjligt att ändra beslutet om egna medel för att lägga till nya egna medel enligt överenskommelsen i det interinstitutionella avtalet. I enlighet med det särskilda lagstiftningsförfarande som anges i artikel 311.3 i EUF-fördraget antar rådet enhälligt det reviderade beslutet efter samråd med Europaparlamentet. Beslutet träder i kraft först sedan det har godkänts av medlemsstaterna i enlighet med deras respektive konstitutionella bestämmelser.

3.2.Genomförandelagstiftning

Samtidigt med detta måste rådet ändra genomförandebestämmelserna för systemet med egna medel så att reglerna avspeglar det nyligen ingångna avtalet om mekanismen för koldioxidjustering vid gränsen, och lägga till bestämmelser som omfattar de statistikbaserade egna medlen. Dessutom måste rådet ändra bestämmelserna om tillhandahållande. Kommissionen lämnar två separata förslag om detta.

2021/0430 (CNS)

Ändrat förslag till

RÅDETS BESLUT

om ändring av beslut (EU, Euratom) 2020/2053 om systemet för Europeiska unionens egna medel

THE COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION,

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 311 tredje stycket,

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen, särskilt artikel 106a,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europaparlamentets yttrande,

i enlighet med ett särskilt lagstiftningsförfarande, och

av följande skäl:

(1)Återhämtningsinstrumentet, som inrättades genom rådets förordning (EU) 2020/2094 5 , kommer att tillhandahålla 750 miljarder euro i 2018 års priser, som anskaffats på finansmarknaderna som ett tillfälligt återhämtningsinstrument för att säkerställa en hållbar och resilient återhämtning i hela unionen och underlätta genomförandet av ekonomiskt stöd i den exceptionella situation som covid-19-pandemin orsakat, samt främja den gröna och digitala omställningen.

(2)Återbetalningen av kapitalbeloppet för sådana medel som ska användas för utgifter inom ramen för Europeiska unionens återhämtningsinstrument och den dithörande ränta som förfaller till betalning kommer att behöva finansieras genom unionens allmänna budget, inbegripet genom tillräckliga inkomster från de nya egna medel som införs efter 2021. Inom ramen för det interinstitutionella avtalet av den 16 december 2020 6 erkände Europaparlamentet, rådet och kommissionen betydelsen av sammanhanget för Europeiska unionens återhämtningsinstrument och konstaterade att utgifter från unionens budget i samband med återbetalning av Europeiska unionens återhämtningsinstrument inte bör leda till en otillbörlig minskning av programutgifter eller investeringsinstrument inom den fleråriga budgetramen. Enligt det interinstitutionella avtalet är det också önskvärt att begränsa ökningarna av de BNI-baserade egna medlen för medlemsstaterna.

(3)EU:s utsläppshandelssystem, som inrättades genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG 7 , är en central del av unionens klimatpolitik. Med tanke på den nära kopplingen mellan handeln med utsläppsrätter och unionens klimatpolitiska mål är det lämpligt att anslå en andel av de berörda inkomsterna till unionens budget. 30 % av inkomsterna från auktionerna ska överföras till unionens budget.

(4)De egna medlen inom handeln med utsläppsrätter omfattar en andel av inkomsterna från auktioneringen av utsläppsrätter inom alla sektorer som omfattas av direktiv 2003/87/EG. Enligt direktiv 2003/87/EG och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/842 8 får medlemsstaterna besluta att inte auktionera ut en del av den totala kvantiteten utsläppsrätter som anges i direktiv 2003/87/EG eller att låta den överföras och auktioneras ut för den moderniseringsfond som inrättas genom det direktivet. Dessa utsläppsrätter bör också användas för att beräkna beloppet på egna medel som baseras på handel med utsläppsrätter. Det är lämpligt att utesluta utsläppsrätter från RePowerEU, den ursprungliga tilldelningen till moderniseringsfonden samt utsläppsrätter till innovationsfonden. De 50 miljoner utsläppsrätter som kommer att auktioneras ut 2025 med avseende på den sociala klimatfonden omfattas inte av tillämpningsområdet för egna medel som baseras på handel med utsläppsrätter.

(5)För att undvika alltför regressiva effekter på bidragen från utsläppshandeln bör ett högsta bidrag fastställas för stödberättigade medlemsstater. För perioden 2023–2027 är medlemsstaterna stödberättigade om bruttonationalinkomsten per capita, mätt i köpkraftsstandard och beräknad på grundval av beloppen i unionen för 2020, understiger 90 % av EU-genomsnittet. För perioden 2028–2030 bör bruttonationalinkomsten per capita för 2025 användas. Det högsta bidraget bör fastställas genom att medlemsstaternas andelar av de totala egna medlen från handeln med utsläppsrätter jämförs med dessa medlemsstaters andelar av unionens bruttonationalinkomst. Ett lägsta bidrag bör fastställas för alla medlemsstater om deras andel av det totala beloppet av de egna medel som är baserade på EU:s utsläppshandelssystem understiger 75 % av deras andel av unionens bruttonationalinkomst.

(6)Genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/956 9 inrättas en mekanism för koldioxidjustering vid gränsen som ska komplettera EU:s utsläppshandelssystem och säkerställa att unionens klimatpolitik är ändamålsenlig. Med tanke på den nära kopplingen mellan mekanismen för koldioxidjustering vid gränsen och unionens klimatpolitik bör en del av inkomsterna från försäljningen av utsläppsrätter överföras till unionens budget som egna medel.

(7)I linje med det interinstitutionella avtalet bör det införas ett finansiellt bidrag kopplat till företagssektorn. Tills det eventuellt införs egna medel baserade på initiativet om ett regelverk för inkomstbeskattning för företag i Europa bör det dock preliminärt inrättas en kategori egna medel som är proportionell mot en statistisk indikator som kan användas som en approximering av företagsvinster. Dessa egna medel ska beräknas på grundval av statistik från nationella räkenskaper som utarbetats i enlighet med europeiska national- och regionalräkenskapssystemet 2010 (ENS 2010) genom tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 549/2013 10 . Detta statistiska system tillämpas på ett harmoniserat sätt i alla medlemsstater. Dessa egna medel bör därför beräknas genom att multiplicera en uttagssats med summan av driftsöverskottet brutto som tillhandahålls för sektorerna icke-finansiella och finansiella bolag (ENS 2010, sektorerna S12 och S11) i enlighet med definitionen i förordning (EU) nr 549/2013 11 .

(87)I oktober 2021 nådde Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling och G20-gruppens inkluderande regelverk mot urholkning av skattebasen och överföring av vinster en överenskommelse om att deltagande marknadsjurisdiktioner skulle tilldelas 25 % av stora multinationella företags residualvinst över lönsamhetströskeln på 10 % (OECD:s/G20:s Pelare I-avtal). De egna medlen bör bestå i tillämpning av en enhetlig uttagssats på den andel av multinationella företags residualvinst som omfördelas till medlemsstaterna [i enlighet med direktivet om genomförande av det globala avtalet om omfördelning av beskattningsrätt]. 

(98)Bestämmelserna om bidraget från auktioneringen av utsläppsrätter inom ramen för det nuvarande systemet för handel med utsläppsrätter och från egna medel baserade på statistik om företagsvinster bör tillämpas från och med den 1 januari 20241 januari 2023. När direktiv 2003/87/EG har ändrats bör bBestämmelserna om bidraget från auktionering av utsläppsrätter enligt det nya reviderade systemet för handel med utsläppsrätter som omfattar byggnader, vägtransporter och ytterligare sektorer bör tillämpas från och med den 1 januari 2028 första dagen efter den sista dagen under perioden för införlivande av den ändringen. Bestämmelserna om bidraget från mekanismen för koldioxidjustering vid gränsen bör tillämpas från den 1 januari 2026 och med den dag då förordningen börjar tillämpas. [Bestämmelserna om OECD:s/G20:s Pelare I-avtal ska träda i kraft när direktivet om genomförande av det globala avtalet om omfördelning av beskattningsrätt börjar tillämpas och den multilaterala konventionen träder i kraft.]

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ändringar av förordning (EU) nr 2020/2053

Beslut (EU, Euratom) 2020/2053 ska ändras på följande sätt:

(1)Artikel 2 ska ändras på följande sätt:

(a)I punkt 1 ska följande led läggas till som led e:

”e) Tillämpning av en enhetlig procentsats på 30 % på

(1)de intäkter som genereras från medlemsstaternas auktionering av utsläppsrätter i enlighet med artiklarna 3d, 10 och 30d i Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG 12 1, 

(2)det belopp som beräknas genom att multiplicera det årliga antalet utsläppsrätter för vilka den berörda medlemsstaten tillämpar något av följande:

(a)Möjlighet till gratis tilldelning som avses i artikel 10c i direktiv 2003/87/EG.

(b)Möjlighet till en begränsad annullering enligt vad som avses i artikel 6.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/842 13 2.

(c)Användningen av utsläppsrätter enligt artikel 10d.4 i direktiv 2003/87/EG för auktionering för den moderniseringsfond som avses i artikel 10d.3 i det direktivet,

med det genomsnittliga vägda priset för utsläppsrätter som auktioneras ut på den gemensamma auktionsplattformen av medlemsstaterna i enlighet med artiklarna 3d och 10 i direktiv 2003/87/EG under det år då dessa utsläppsrätter skulle ha auktionerats ut.

(3)det belopp som beräknas genom att multiplicera antalet utsläppsrätter som annullerats i enlighet med artikel 30e.3 i direktiv 2003/87/EG med det genomsnittliga vägda priset för utsläppsrätter som auktioneras ut på den gemensamma auktionsplattformen av medlemsstaterna i enlighet med artikel 30d i det direktivet under det år som dessa utsläppsrätter skulle ha auktionerats ut.”

(b)I punkt 1 ska följande led läggas till som led f:

”f) Tillämpning av en enhetlig uttagssats motsvarande 75 % av inkomsterna från försäljningen av utsläppsrätter inom den mekanism för koldioxidjustering vid gränsen som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) [XXX] 143.”

(c)I punkt 1 ska följande led läggas till som led g:

”g) Tillämpning av en enhetlig uttagssats på 15 % på den andel av multinationella företags residualvinst som omfördelas till medlemsstaterna [i enlighet med direktivet om genomförande av det globala avtalet om omfördelning av beskattningsrätt 154.].”

(d)”I punkt 1 ska följande led läggas till som led h:

”(h) Tillämpning av en enhetlig uttagssats på 0,5 % på den summa av driftsöverskottet brutto (B.2g) för sektorerna icke-finansiella bolag (S.11) och finansiella bolag (S.12) i varje medlemsstat som tillhandahållits av kommissionen i enlighet med definitionerna i det europeiska räkenskapssystemet 2010 (ENS 2010), som inrättats genom förordning (EU) 549/2013.”

(ed)Följande punkt 2a ska införas:

”2a).    Genom undantag från punkt 1 e ska följande gälla till och med räkenskapsåret 2030:

(a)Om en medlemsstats andel av det totala inkomstbelopp som följer av tillämpningen av punkt 1 e understiger 75 % av dess andel av unionens bruttonationalinkomst, ska medlemsstaten tillhandahålla ett belopp som motsvarar 75 % av den bruttonationalinkomsten, multiplicerat med det totala inkomstbelopp som följer av tillämpningen av punkt 1 e.

(b)En medlemsstats andel av det totala inkomstbelopp som följer av tillämpningen av punkt 1 e får inte överstiga 150 % av den medlemsstatens andel av unionens bruttonationalinkomst för medlemsstater med en bruttonationalinkomst per capita som understiger 90 % av unionens genomsnitt, mätt i köpkraftsstandard och beräknad på grundval av beloppen för 2020, för perioden 2023–2027 och på grundval av beloppen för 2025, för perioden 2028–2030.

16 Bruttonationalinkomst enligt leden a och b: bruttonationalinkomst till marknadspris enligt artikel 1.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/516.5

Artikel 2

Ikraftträdande och tillämpning

Rådets generalsekreterare ska underrätta medlemsstaterna om detta beslut.

Medlemsstaterna ska utan dröjsmål meddela rådets generalsekreterare när de har slutfört förfarandena för godkännande av detta beslut i enlighet med sina respektive konstitutionella krav.

Detta beslut träder i kraft den första dagen i den första månaden efter mottagandet av den sista av de anmälningar som avses i andra stycket.

Artikel 1.1 a ska tillämpas från och med den 1 januari 2024 1 januari 2023 för inkomster i enlighet med artikel 3d och 10 i direktiv 2003/87/EG och från och med den 1 januari 2028 dagen efter den sista dagen under perioden för införlivande av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) [XXX] 176 om ändring av direktiv 2003/87/EG för inkomster i enlighet med artikel 30d i direktiv 2003/87/EG.

Artikel 1.1 b ska tillämpas från och med den 1 januari 2026dag då förordning (EU) [XXX] om inrättande av en mekanism för koldioxidjustering vid gränserna börjar tillämpas.

Artikel 1.1 c ska tillämpas från och med den första dagen då [direktivet om genomförande av det globala avtalet om omfördelning av beskattningsrätt] börjar tillämpas eller den dag då den multilaterala konventionen träder i kraft och får verkan, beroende på vilket som inträffar senast.

Artikel 1.1 d ska tillämpas från och med 1 januari 2024.

Adressater

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

(1)    Interinstitutionellt avtal mellan Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om budgetdisciplin, samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning samt om nya egna medel, inbegripet en färdplan för införandet av nya egna medel (EUT L 433I, 22.12.2020, s. 28). När det gäller egna medel se även rådets beslut (EU, Euratom) 2020/2053 av den 14 december 2020 om systemet för Europeiska unionens egna medel (EUT L 424, 15.12.2020, s.1).
(2)    Rådets beslut (EU, Euratom) 2020/2053 av den 14 december 2020 om systemet för Europeiska unionens egna medel och om upphävande av beslut 15,12/2020/EU, Euratom (EUT L 424, 15.12.2020, s.1).
(3)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG av den 13 oktober 2003 om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom unionen och om ändring av rådets direktiv 96/61/EG (EUT L 275, 25.10.2003, s. 32).
(4)    Kommissionens arbetsprogram 2023: En beslutsam och enad union (COM(2022) 548).
(5)    Rådets förordning (EU) 2020/2094 av den 14 december 2020 om inrättande av Europeiska unionens återhämtningsinstrument för att stödja återhämtningen efter covid-19-krisen (EUT L 433I, 22.12.2020, s. 23).
(6)    Interinstitutionellt avtal mellan Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen av den 16 december 2020 om budgetdisciplin, samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning samt om nya egna medel, inbegripet en färdplan för införandet av nya egna medel (EUT L 433I, 22.12.2020, s. 28).
(7)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG av den 13 oktober 2003 om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom unionen och om ändring av rådets direktiv 96/61/EG (EGT L 275, 25.10.2003, s. 32).
(8)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/842 av den 30 maj 2018 om medlemsstaternas bindande årliga minskningar av växthusgasutsläpp under perioden 2021–2030 som bidrar till klimatåtgärder för att fullgöra åtagandena enligt Parisavtalet samt om ändring av förordning (EU) nr 525/2013 (EUT L 156, 19.6.2018, s. 26).
(9)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/956 om inrättande av en mekanism för koldioxidjustering vid gränsen (EUT L 130, 16.5.2023, s. 52).
(10)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 549/2013 av den 21 maj 2013 om det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i Europeiska unionen (EUT L 174, 26.6.2013, s. 1).
(11)    Driftsöverskott brutto (ENS, saldopost B.2g) motsvarar sektorns förädlingsvärde brutto (ENS, saldopost B.1g) plus övriga produktionssubventioner (ENS, post D.39) minus ersättningar till anställda (ENS, post D.1) och övriga produktionsskatter (ENS, post D.29).
(12) 1    Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG av den 13 oktober 2003 om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen och om ändring av rådets direktiv 96/61/EG (EGT L 275, 25.10.2003, s. 32).
(13) 2    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/842 av den 30 maj 2018 om medlemsstaternas bindande årliga minskningar av växthusgasutsläpp under perioden 2021–2030 som bidrar till klimatåtgärder för att fullgöra åtagandena enligt Parisavtalet samt om ändring av förordning (EU) nr 525/2013 (EUT L 156, 19.6.2018, s. 26).
(14) 3    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/956 om inrättande av en mekanism för koldioxidjustering vid gränsen (EUT L 130, 16.5.2023, s. 52).
(15) 4.    [Direktiv (EU) XXX som ger verkan åt OECD:s/G20:s Pelare I-avtal].
(16) 5    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/516 av den 19 mars 2019 om harmonisering av bruttonationalinkomsten till marknadspris och om upphävande av rådets direktiv 89/130/EEG, Euratom och rådets förordning (EG, Euratom) nr 1287/2003 (BNI-förordningen) ( EUT L 91, 29.3.2019, s. 19 ).
(17) 6    Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) XXX/XXXX av den dd/mm/åå