Bryssel den 10.5.2023

COM(2023) 236 final

2023/0139(NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar inom ramen för konventionen för skydd av den marina miljön i Nordostatlanten vad gäller ändringar av beslutet om avgränsning av North Atlantic Current and Evlanov Sea basin Marine Protected Area (NACES MPA) och ändringar av rekommendationen om skyddsområdets förvaltning


MOTIVERING

1.Fråga som behandlas i förslaget

Detta förslag avser ett beslut om fastställande av den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i kommissionen för skydd av den marina miljön i Nordostatlanten i samband med det planerade antagandet av ett beslut om ändring av beslut 2021/01 om inrättande av North Atlantic Current and Evlanov Sea basin Marine Protected Area (NACES MPA) för att utvidga bevarandesyftet och en rekommendation om ändring av rekommendation 2021/01 om förvaltning av NACES MPA, inom ramen för konventionen för skydd av den marina miljön i Nordostatlanten (Osparkonventionen).

2.Bakgrund till förslaget

2.1.Osparkonventionen

Osparkonventionens syfte är att skydda havsområdet i Nordostatlanten mot de skadliga effekterna av mänsklig aktivitet för att värna om människors hälsa och bevara de marina ekosystemen samt, där så är möjligt, återupprätta havsområden som har utsatts för skadlig påverkan. Konventionen har 16 fördragsslutande parter: Belgien, Danmark, EU 1 , Finland, Frankrike, Förenade kungariket, Irland, Island, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Schweiz, Spanien, Sverige och Tyskland. Konventionen var öppen för undertecknande vid Oslo- och Pariskommissionernas ministermöte i Paris den 22 september 1992 och trädde i kraft den 25 mars 1998.

2.2.Osparkommissionen

Osparkommissionen, som inrättats genom artikel 10 i konventionen, består av företrädare för var och en av de fördragsslutande parterna. Den sammanträder regelbundet och även när så beslutas på grund av särskilda omständigheter. Den har till uppgift att övervaka tillämpningen av konventionen, undersöka tillståndet i havsområdet, bedöma effektiviteten hos de åtgärder som vidtas, granska prioriteringar samt bedöma behovet av eventuella ytterligare åtgärder eller åtgärder av annat slag.

Enligt artikel 20 i konventionen har de fördragsslutande parterna var sin röst i kommissionen. EU ska ha ett röstantal motsvarande det antal av dess medlemsstater som är fördragsslutande parter i konventionen. EU ska inte utöva sin rösträtt då dess medlemsstater utövar sin och omvänt.

Enligt artikel 15.3 i konventionen ska kommissionen anta ändringar av konventionen genom enhälligt beslut av de fördragsslutande parterna.

2.3.Osparkommissionens planerade akter

Den 1 oktober 2021 antog Osparkommissionen, under ministerdelen av sitt tjugofjärde årsmöte, Osparbeslut 2021/01 om inrättande av North Atlantic Current and Evlanov Sea basin Marine Protected Area och rekommendation 2021/01 om skyddsområdets förvaltning. Samtidigt fastställdes att det marina skyddsområdets bevarandesyfte skulle behöva ses över i framtiden för att eventuellt utvidgas. På grundval av den översynsprocess som inleddes inom Ospar 2022 föreslås nu att det marina skyddsområdets bevarandesyfte utvidgas för att stärka skyddet genom att inbegripa ytterligare arter och livsmiljöer samt havsbotten och dess underlag.

Ett beslut om ändring av beslut 2021/01 (det planerade beslutet) och en rekommendation om ändring av rekommendation 2021/01 (den planerade rekommendationen) (nedan tillsammans kallade de planerade akterna) håller på att färdigställas inom Ospar.

Den enda väsentliga ändringen av de planerade akterna är utvidgningen av det marina skyddsområdets bevarandesyfte och bevarandemål utöver skyddet av havsfåglar och ekosystemen i överliggande vatten (som redan omfattas av det befintliga Osparbeslutet och den befintliga Osparrekommendationen). Denna utvidgning syftar till att upprätthålla och, där så är lämpligt, återställa inte bara havsfågelpopulationer, utan mer allmänt även marin biologisk mångfald och de olika ekosystemens integritet samt deras funktioner och processer inom det marina skyddsområdet.

Genom beslutet utvidgas bevarandesyftet för det befintliga NACES MPA och de geografiska koordinaterna (latitud/longitud) för skyddsområdets gränser anges. Rekommendationen om ändring av rekommendation 2021/01 om förvaltning av NACES MPA syftar till att vägleda de fördragsslutande parterna i Osparkonventionen vid antagandet av åtgärder för att upprätthålla och, där så är lämpligt, återställa havsfågelpopulationer, biologisk mångfald, de olika ekosystemens integritet och deras funktioner och processer inom det marina skyddsområdet, i enlighet med de allmänna och särskilda bevarandemål som anges i bilagan till den rekommendationen.

De underliggande vetenskapliga analyserna presenteras i ett uttömmande dokument som finns på Ospars webbplats 2 . NACES MPA är det största marina skyddsområdet i Osparnätverket och omfattar nästan 600 000 km2 (ett område lika stort som Frankrike). Det är det åttonde gemensamt utsedda marina skyddsområdet utanför nationell jurisdiktion inom Ospars havsområde.

3.Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar

Det har upprepade gånger konstaterats att marin biologisk mångfald och marina ekosystem, även i havsområden utanför nationell jurisdiktion, måste skyddas. I rådets slutsatser om EU:s strategi för biologisk mångfald för 2030, som antogs i oktober 2020, välkomnas målet att skydda minst 30 % av EU:s havsområde, varav en tredjedel bör vara strikt skyddad. I slutsatserna betonas också att detta är ett mål som medlemsstaterna gemensamt bör uppnå och det konstateras att det råder ett akut behov av att intensifiera insatserna för att säkerställa en ändamålsenlig förvaltning av alla skyddsområden, fastställa tydliga bevarandemål och bevarandeåtgärder samt övervaka och stärka dessa på lämpligt sätt. Dessutom betonas i slutsatserna vikten av att eftersträva synergier och sidovinster med multilaterala miljöavtal som rör biologisk mångfald, t.ex. Osparkonventionen, samt av att integrera hänsyn och mål som rör biologisk mångfald i relevanta internationella och regionala processer. I slutsatserna bekräftas EU:s stöd för ingåendet av ett ambitiöst rättsligt bindande internationellt avtal om marin biologisk mångfald i områden utanför nationell jurisdiktion inom ramen för FN:s havsrättskonvention (Unclos) under 2021.

Den femtonde partskonferensen för konventionen om biologisk mångfald antog i december 2022 det globala ramverket för biologisk mångfald (Kunming–Montreal), som innehåller mål 3, där det anges att det senast 2030 ska säkerställas och möjliggöras att minst 30 % av landområden, inlandsvatten samt kust- och havsområden, särskilt områden av särskild betydelse för biologisk mångfald och ekosystemfunktioner och ekosystemtjänster, ändamålsenligt bevaras och förvaltas genom ekologiskt representativa, väl förbundna och rättvist förvaltade system av skyddsområden och andra ändamålsenliga områdesbaserade bevarandeåtgärder. EU och alla dess medlemsstater är parter i konventionen om biologisk mångfald.

Inför Osparkommissionens möte den 26–30 juni 2023 krävs en unionsståndpunkt, eftersom det planerade beslutet är en rättsligt bindande text. Även om den planerade rekommendationen inte kommer att vara rättsligt bindande föreslås det att unionens ståndpunkt omfattar de båda planerade akterna, eftersom de är nära knutna till varandra och planeras att antas tillsammans. Eftersom dessa planerade akter kommer att underlätta genomförandet av EU:s internationella åtaganden och ambitioner och förbättra miljöskyddet, föreslås det att unionen stöder antagandet av det planerade beslutet och den planerade rekommendationen.

4.Rättslig grund

4.1.Förfarandemässig rättslig grund

4.1.1.Principer

I artikel 218.9 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt fastställs följande: ”Rådet ska på förslag av kommissionen eller unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik anta ett beslut […] om fastställande av vilka ståndpunkter som på unionens vägnar ska intas i ett organ som inrättas genom ett avtal, om detta organ ska anta akter med rättslig verkan, med undantag av sådana akter som kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram.”

Begreppet akter med rättslig verkan omfattar akter som har rättslig verkan med stöd av de regler i internationell rätt som tillämpas på organet i fråga.

4.1.2.Tillämpning i det aktuella fallet

Osparkommissionen är ett organ som inrättats genom ett avtal, nämligen Osparkonventionen.

Det beslut som Osparkommissionen ska anta utgör en akt med rättslig verkan, eftersom alla Osparbeslut är rättsligt bindande för de fördragsslutande parterna i enlighet med Osparkonventionen (artikel 13.2). Även om rekommendationer inte är rättsligt bindande är Osparrekommendationen om förvaltning av NACES MPA nära knuten till Osparbeslutet om avgränsning av området och det är därför lämpligt att de båda akterna omfattas av samma beslut om fastställande av unionens ståndpunkt.

De planerade akterna varken kompletterar eller ändrar Osparkonventionens institutionella ram.

Den förfarandemässiga rättsliga grunden för det föreslagna beslutet är därför artikel 218.9 i EUF-fördraget.

4.2.Materiell rättslig grund

4.2.1.Principer

Den materiella rättsliga grunden för ett beslut enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget är främst beroende av syftet med och innehållet i den planerade akt avseende vilken en ståndpunkt intas på unionens vägnar. Om den planerade akten har två syften eller två beståndsdelar av vilka det ena syftet eller den ena beståndsdelen kan identifieras som det eller den huvudsakliga, medan det eller den andra endast är av underordnad betydelse, måste det beslut som antas enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget ha en enda materiell rättslig grund, nämligen den som krävs med hänsyn till det huvudsakliga eller avgörande syftet eller den huvudsakliga eller avgörande beståndsdelen.

4.2.2.Tillämpning i det aktuella fallet

Det huvudsakliga syftet med och innehållet i de planerade akterna rör skyddet av miljön.

Den materiella rättsliga grunden för det föreslagna beslutet är därför artikel 192.1 i EUF-fördraget.

4.3.Slutsats

Den rättsliga grunden för det föreslagna beslutet bör vara artikel 192.1 jämförd med artikel 218.9 i EUF-fördraget.

2023/0139 (NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar inom ramen för konventionen för skydd av den marina miljön i Nordostatlanten vad gäller ändringar av beslutet om avgränsning av North Atlantic Current and Evlanov Sea basin Marine Protected Area (NACES MPA) och ändringar av rekommendationen om skyddsområdets förvaltning

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 192.1 jämförd med artikel 218.9,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)Konventionen för skydd av den marina miljön i Nordostatlanten 3 (konventionen), i vilken unionen är fördragsslutande part, trädde i kraft den 25 mars 1998.

(2)Enligt artikel 10.3 i konventionen får den kommission som inrättats genom artikel 10.1 i konventionen (Osparkommissionen) fatta beslut och anta rekommendationer i enlighet med artikel 13 i konventionen.

(3)Den 1 oktober 2021 antog Osparkommissionen, under ministerdelen av sitt tjugofjärde årsmöte, Osparbeslut 2021/01 om inrättande av North Atlantic Current and Evlanov Sea basin Marine Protected Area och rekommendation 2021/01 om skyddsområdets förvaltning 4 . Samtidigt fastställdes att det marina skyddsområdets bevarandesyfte skulle behöva ses över för att eventuellt utvidgas.

(4)Denna översyn har genomförts och resulterade i Osparkommissionens planerade beslut om ändring av Osparbeslut 2021/01 om inrättande av North Atlantic Current and Evlanov Sea basin Marine Protected Area (NACES MPA) och den planerade rekommendationen om ändring av Osparrekommendation 2021/01 om skyddsområdets förvaltning. Osparkommissionen förväntas anta detta planerade beslut och denna planerade rekommendation vid sitt tjugosjätte ordinarie möte den 26 juni 2023.

(5)Genom Osparkommissionens planerade beslut utvidgas bevarandesyftet för det befintliga NACES MPA och de geografiska koordinaterna (latitud/longitud) för skyddsområdets gränser anges.

(6)Osparkommissionens planerade rekommendation syftar till att vägleda de fördragsslutande parterna i deras verksamhet och vid antagandet av åtgärder för att uppnå de reviderade bevarandemål som anges i bilagan till rekommendationen, i överensstämmelse med det utvidgade bevarandesyftet enligt det planerade beslutet.

(7)Osparkommissionens två planerade akter är nära knutna till varandra och det är därför lämpligt att de båda akterna omfattas av samma unionsståndpunkt.

(8)Det är lämpligt att fastställa den ståndpunkt som på unionens vägnar ska intas i Osparkommissionen, eftersom det beslut som fattas av Osparkommissionen kommer att vara bindande för unionen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid det tjugosjätte mötet i Osparkommissionen ska vara dels att stödja antagandet av ett beslut om ändring av beslut 2021/01 om inrättande av North Atlantic Current and Evlanov Sea basin Marine Protected Area för att utvidga dess bevarandesyfte dels att stödja antagandet av en rekommendation om ändring av Osparrekommendation 2021/01 om förvaltning av North Atlantic Current and Evlanov Sea basin Marine Protected Area för att utvidga dess bevarandemål.

Artikel 2

Beslut om justering av den ståndpunkt som avses i artikel 1 får, mot bakgrund av utvecklingen vid Osparkommissionens tjugosjätte möte, fattas av unionens företrädare, i samråd med medlemsstaterna, under samordningsmöten på plats och utan något ytterligare beslut av rådet.

Artikel 3

Detta beslut riktar sig till kommissionen.

Utfärdat i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

(1)    Rådets beslut 98/249/EG av den 7 oktober 1997 om ingående på gemenskapens vägnar av konventionen om skydd av den marina miljön i nordöstra Atlanten (EGT L 104, 3.4.1998, s. 1).
(2)    Senaste tillgängliga versionen: 01_naces_rev_nomination_proforma_20221201_version_for_consultation.pdf (ospar.org).
(3)    EGT L 104, 3.4.1998, s. 2.
(4)    Unionens ståndpunkt fastställdes i rådets beslut (EU) 2021/1796 av den 28 september 2021 om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i den kommission som inrättats genom konventionen för skydd av den marina miljön i Nordostatlanten vad gäller ett beslut om inrättande av det marina skyddsområdet Nordatlantiska strömmen och Evlanov Seamount (NACES MPA) och en rekommendation om förvaltningen av NACES MPA (EUT L 361, 12.10.2021, s. 46).