Bryssel den 29.3.2023

COM(2023) 176 final

2023/0088(NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om förlängning av avtalet om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan Europeiska gemenskapen och Amerikas förenta staters regering


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

Sedan 1998 har Europeiska unionen (EU) och Amerikas förenta stater (USA) varit strategiska partner inom forskning. Ett första bilateralt avtal om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan Europeiska gemenskapen och Amerikas förenta staters regering 1 (avtalet), undertecknades i Washington den 5 december 1997 och trädde i kraft den 14 oktober 1998. Sedan dess har avtalet förlängts fyra gånger, närmare bestämt 2003 2 , 2008 3 , 2013 4 och 2018 5 , varje gång för ytterligare fem år. Den andra förlängningen omfattade en ändring, nämligen tillägget av forskning om säkerhet och rymd till listan över sektorer där samarbete ska ske (artikel 4 i avtalet).

I artikel 12 b i avtalet föreskrivs följande: ”Detta avtal ingås för en inledande period på fem år. Efter granskning av parterna under det sista året i varje period kan avtalet därefter förlängas med eventuella ändringar för ytterligare perioder för fem år genom skriftlig överenskommelse mellan parterna.”

Det nuvarande avtalet löper ut den 14 oktober 2023.

Samarbetet med USA är ett centralt inslag i EU:s övergripande strategi för forskning och innovation, som beskrivs i kommissionens meddelande av den 18 maj 2021 6 . Att bygga forsknings- och innovationsallianser med USA, både bilateralt och inom multilaterala fora, bidrar till Europas förmåga att lyckas med den gröna och digitala omställningen och kommer att stärka motståndskraften mot globala hälsohot och andra globala utmaningar. På det vetenskapliga och tekniska området delar EU och USA grundläggande värderingar om etik, forskningens integritet, öppenhet och insyn samt evidensbaserat beslutsfattande, vilket gör dem till naturliga partner. Genom att stärka sitt partnerskap för forsknings- och utvecklingsverksamhet inom vetenskap och teknik kan EU och USA gå snabbare framåt mot ren energi, hållbara och säkra transporter, rena hav och blå ekonomi, smarta städer, ett motståndskraftigt och inkluderande samhälle, och andra framsteg som kommer att tjäna våra gemensamma intressen.

Mot denna bakgrunden har kommissionen genomfört en utvärdering av hur samarbetet med USA utvecklas och hur det bidrar till målen för strategin för internationellt samarbete. Utväderingen visar tydligt att avtalet utgör en viktig ram för att underlätta samarbetet mellan EU och USA på gemensamma prioriterade vetenskapliga och tekniska områden, vilket leder till ömsesidiga fördelar. Det viktigaste instrumentet för samarbete är EU:s ramprogram för forskning och innovation.

EU:s förbindelser med USA inom vetenskap & teknik är starkare än med något annat land utanför Europa. Bland icke-associerade länder var USA det överlägset mest aktiva landet i Horisont 2020. Detta gäller i fråga om storleken på gemensamma investeringar i forskning och utveckling, utbyte av vetenskapsmän, volymen på samarbetsverksamhet och antalet samförfattade publikationer och patent.

Inom ramen för det nuvarande avtalet har samarbetet blomstrat både på bilateral och multilateral nivå. Multilateralt är ett särskilt värdefullt exempel på en global allians som stöds av EU och USA den transatlantiska havsforskningsalliansen, som i stor utsträckning inspirerat hela idén om globala allianser som beskrivs i det ovannämnda meddelandet från kommissionen av den 18 maj 2021. Ett annat exempel är Mission Innovation (MI), ett globalt initiativ från 22 länder och Europeiska unionen som syftar till att driva på innovationsarbetet inom ren energi. EU bedriver ett nära samarbete med USA inom en rad andra multilaterala initiativ, bland annat på områdena hälsa, bioekonomi och jordobservation. Det bilaterala samarbetet är mycket dynamiskt på områdena hälsa, transport, avancerade material, forskningsinfrastruktur, informations- och kommunikationsteknik, livsmedelstrygghet och hållbart jordbruk, klimat och miljö, vilka är områden där USA:s deltagande i Horisont 2020 och Horisont Europa har varit särskilt viktigt.

Den senaste gemensamma rådgivande gruppen mellan EU och USA om vetenskapligt och tekniskt samarbete, som ägde rum den 12 oktober 2022 på generaldirektoratsnivå, bekräftade båda parters starka vilja att fortsätta och utvidga samarbetet över hela linjen inom ramen för avtalet.

Båda parterna bekräftade sin önskan att förlänga avtalet genom skriftväxling, dvs. en skrivelse från GD Forskning och innovation av den 7 november 2022 och en skrivelse från Förenta staternas utrikesministerium av den 13 december 2022.

Förlängningen av avtalet återspeglar USA:s betydelse som ett viktigt partnerland inom vetenskap och teknik och kommer att göra det möjligt att bygga vidare på de starka band som redan finns på en rad olika tematiska områden och att underbygga en omfattande dialog och ett omfattande samarbete under nästa femårsperiod.

Innehållet i det förlängda avtalet kommer att vara identiskt med innehållet i det nuvarande avtalet.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Detta initiativ ligger helt i linje med kommissionens meddelande av den 18 maj 2021 om en övergripande strategi för forskning och innovation, EU:s strategi för internationellt samarbete i en värld i förändring (COM(2021) 252 final/2).

Den övergripande strategin bekräftar Förenta staternas roll som ett viktigt partnerland för EU genom att betona att ”Samarbete med Förenta staterna, med vilket EU delar en hög nivå av forsknings- och innovationskapacitet och gemensamma värderingar och principer, säkerställer att forskare, innovatörer och de bästa anläggningarna kombineras i sökandet efter lösningar på globala utmaningar. I synnerhet ger Förenta staternas förnyade åtagande till klimatmålen och stärkandet av den multilaterala ordningen möjlighet till förnyade förbindelser inom forskning och innovation. Det gemensamma meddelandet Agenda för global förändring innehåller ett antal förslag till samarbete med Förenta staterna, särskilt en uppmaning att bilda en allians för grön teknik och att inrätta ett nytt handels- och teknikråd mellan EU och Förenta staterna. Med utgångspunkt i denna text föreslår kommissionen också att man ska öka ömsesidigheten i det bilaterala samarbetet och öka samordningen och samstämmigheten mellan EU:s och USA:s forsknings- och innovationsinvesteringar, i första hand klimatrelaterade, digitala, energi-, miljö- och hälsorelaterade utmaningar.”

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

I EU:s globala strategi för unionens utrikes- och säkerhetspolitik bekräftas att forskningssamarbete är en väsentlig del av utrikespolitiken. Sådant samarbete ses som ett viktigt bidrag till starkare socioekonomiska band, inklusive med USA.

Vid det senaste toppmötet mellan EU och USA bekräftades vikten av samarbete inom forskning och innovation för att ta itu med gemensamma utmaningar i samband med den globala hälsan och den gröna omställningen och efterlyste ett förstärkt samarbete om forskning och innovation, särskilt på områdena hälsa, energi, hav och genom det nyligen inrättade handels- och teknikrådet.

Samarbetet mellan EU och USA inom ramen för avtalet bidrar till EU:s övergripande politiska mål, särskilt när det gäller följande: i) den gröna omställningen, till exempel med initiativ som härrör från Mission Innovation, den transatlantiska havsforskningsallianseen, arktisk forskning, det internationella bioekonomiska forumet (IBF) och gruppen för jordobservation (GEO), ii) global hälsa genom multilateralt och bilateralt samarbete om infektionssjukdomar, cancer, psykisk hälsa och många andra, iii) digital omställning, innovation och datadelning genom t.ex. arbete med metoder för smart specialisering, öppen tillgång och öppen vetenskap samt bilateralt IKT-samarbete.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

EU:s behörighet att agera internationellt inom forskning och teknisk utveckling grundar sig på artikel 186 i EUF-fördraget. Den förfarandemässiga rättsliga grunden för förslaget är artikel 218.6 a v.

Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

EU och dess medlemsstater har delad parallell befogenhet på området forskning och teknisk utveckling i enlighet med artikel 4.3 i EUF-fördraget. Därför kan EU:s åtgärder inte ersättas av åtgärder av medlemsstaterna.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

Initiativet ingår inte i Refitagendan.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Endast behovet av personal och administrativa resurser krävs och anges i finansieringsöversikten för rättsakten.

Mot bakgrund av ovanstående föreslår kommissionen att rådet

-    på unionens vägnar och efter Europaparlamentets godkännande, godkänner att avtalet om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan Europeiska gemenskapen och Amerikas förenta staters regering förlängs med ytterligare fem år (alltså för perioden 14.10.2023–13.10.2028), och

-    bemyndigar rådets ordförande att utse den eller de personer som ska ha befogenhet att meddela Amerikas förenta staters regering att unionen har slutfört dess interna förfaranden som är nödvändiga för att det förnyade avtalet ska kunna träda i kraft.

2023/0088 (NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om förlängning av avtalet om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan Europeiska gemenskapen och Amerikas förenta staters regering

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR FATTAT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 186 jämförd med artikel 218.6 a v,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

med beaktande av Europaparlamentets godkännande, och

av följande skäl:

(1)Genom beslut 98/591/EG 7 godkände rådet ingåendet av avtalet om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan Europeiska gemenskapen och Amerikas förenta staters regering 8 (avtalet). Avtalet undertecknades i Washington, DC, den 5 december 1997 och trädde i kraft den 14 oktober 1998.

(2)I enlighet med artikel 12.b i avtalet ska avtalet ingås för en inledande period på fem år. Efter granskning av parterna under det sista året i varje period kan avtalet därefter förlängas med eventuella ändringar för ytterligare perioder på fem år genom skriftlig överenskommelse mellan parterna.

(3)Genom besluten 2004/756/EG 9 , 2009/306/EG 10 , 2014/240/EU 11 and 2018/1578/EU 12 godkände rådet en förlängning av avtalet med ytterligare fem år varje gång. Det nuvarande avtalet löper ut den 14 oktober 2023.

(4)Av den utvärdering som gjorts av kommissionens avdelningar framgår det tydligt att avtalet utgör en viktig ram för att underlätta samarbetet mellan unionen och Amerikas förenta stater på gemensamma prioriterade vetenskapliga och tekniska områden, vilket leder till ömsesidiga fördelar. Det ligger därför i unionens intresse att förlänga avtalet för en ny period på fem år.

(5)I skriftväxlingen mellan parterna av den 7 november 2022 och den 13 december 2022 bekräftade de sin vilja att förlänga avtalet med ytterligare fem år.

(6)Förlängningen av avtalet bör godkännas på unionens vägnar.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förlängningen av avtalet om tekniskt och vetenskapligt samarbete mellan Europeiska gemenskapen och Amerikas förenta stater med en ytterligare period på fem år godkänns härmed på unionens vägnar.

Artikel 2

Rådets ordförande ska utse den eller de personer som ska ha befogenhet att, på unionens vägnar, meddela Amerikas förenta staters regering att unionen har slutfört de interna förfaranden som är nödvändiga för att förlänga avtalet, i enlighet med artikel 12 b i avtalet.

Artikel 3

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

Utfärdat i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

Innehåll

1.GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER OM FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

1.1.Förslagets eller initiativets titel

1.2.Berörda politikområden

1.3.Typ av förslag eller initiativ

1.4.Mål

1.4.1.Allmänt/allmänna mål

1.4.2.Specifikt/specifika mål:

1.4.3.Verkan eller resultat som förväntas

1.4.4.Prestationsindikatorer

1.5.Grunder för förslaget eller initiativet

1.5.1.Krav som ska uppfyllas på kort eller lång sikt, inbegripet en detaljerad tidsplan för genomförandet av initiativet

1.5.2.Mervärdet av en åtgärd på unionsnivå (som kan följa av flera faktorer, t.ex. samordningsfördelar, rättssäkerhet, ökad effektivitet eller komplementaritet). Med ”mervärdet i unionens intervention” i denna punkt avses det värde en åtgärd från unionens sida tillför utöver det värde som annars skulle ha skapats av enbart medlemsstaterna.

1.5.3.Erfarenheter från tidigare liknande åtgärder

1.5.4.Förenlighet med den fleråriga budgetramen och eventuella synergieffekter med andra relevanta instrument

1.5.5.En bedömning av de olika finansieringsalternativ som finns att tillgå, inbegripet möjligheter till omfördelning

1.6.Varaktighet och budgetkonsekvenser

1.7.Planerad metod för genomförandet

2.FÖRVALTNINGSÅTGÄRDER

2.1.Regler om uppföljning och rapportering

2.2.Förvaltnings- och kontrollsystem

2.2.1.Motivering av den genomförandemetod, de finansieringsmekanismer, de betalningsvillkor och den kontrollstrategi som föreslås

2.2.2.Uppgifter om identifierade risker och om det eller de interna kontrollsystem som inrättats för att begränsa riskerna

2.2.3.Beräkning och motivering av kontrollernas kostnadseffektivitet (dvs. förhållandet mellan kostnaden för kontrollerna och värdet av de medel som förvaltas) och en bedömning av den förväntade risken för fel (vid betalning och vid avslutande)

2.3.Åtgärder för att förebygga bedrägeri och oriktigheter

3.BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

3.1.Berörda rubriker i den fleråriga budgetramen och budgetrubriker i den årliga budgetens utgiftsdel

3.2.Förslagets beräknade konsekvenser på anslagen

3.2.1.Sammanfattning av beräknad inverkan på driftsanslagen

3.2.2.Beräknad output som finansieras med driftsanslag

3.2.3.Beräknad inverkan på anslag av administrativ natur

3.2.4.Förenlighet med den gällande fleråriga budgetramen

3.2.5.Bidrag från tredje part

3.3.Beräknad inverkan på inkomsterna

FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

1.GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER OM FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET 

1.1.Förslagets eller initiativets titel 

Förslag till rådets beslut om förlängning av avtalet om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan Europeiska gemenskapen och Amerikas förenta stater.

1.2.Berörda politikområden 

Politisk strategi och samordning där främst följande generaldirektorat är berörda: GD Forskning och innovation, GD Jordbruk och landsbygdsutveckling, GD Klimatpolitik, gemensamma forskningscentrumet, GD Utbildning, ungdom, idrott och kultur, GD Energi, GD Inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag, GD Kommunikationsnät, innehåll och teknik, GD Havsfrågor och fiske, GD Transport och rörlighet samt GD Hälsa och livsmedelssäkerhet.

1.3.Typ av förslag eller initiativ 

 en ny åtgärd 

 en ny åtgärd som bygger på ett pilotprojekt eller en förberedande åtgärd 13  

 en förlängning av en befintlig åtgärd 

 en sammanslagning eller omdirigering av en eller flera åtgärder mot en annan/en ny åtgärd 

1.4.Mål

1.4.1.Allmänt/allmänna mål 

Detta initiativ kommer att ge båda parter möjlighet att förbättra och ytterligare intensifiera samverkan inom områden av gemensamt vetenskapligt och tekniskt intresse.

1.4.2.Specifikt/specifika mål: 

Specifikt mål

Beslutet bör göra det möjligt för båda parterna att förbättra samarbetet både bilateralt och multilateralt och utveckla ett mer strategiskt partnerskap genom att öka det nuvarande samarbetets bredd och omfattning, genom att ta itu med globala utmaningar och genom att främja ömsesidig tillgång till program och finansiering.

1.4.3.Verkan eller resultat som förväntas

Beskriv den verkan som förslaget eller initiativet förväntas få på de mottagare eller den del av befolkningen som berörs.

Detta beslut kommer att göra det möjligt för både EU och USA att dra ömsesidig nytta av de vetenskapliga och tekniska framsteg som görs genom pågående samarbetsaktiviteter. Det kommer även att möjliggöra utbyte och överföring av kunskap till nytta för båda parternas forskarsamhällen, industri och medborgare.

1.4.4.Prestationsindikatorer 

Ange indikatorer för övervakning av framsteg och resultat.

Kommissionen kommer att regelbundet övervaka samtliga insatser som genomförs enligt avtalet, inklusive en utvärdering av samarbetsverksamheten. Denna utvärdering ska bland annat omfatta följande punkter:

a) Indikatorer på samarbete – analys av deltagandet (typ och omfattning) av amerikanska enheter i EU-finansierade program (t.ex. antal ansökningar, antal undertecknade bidragsöverenskommelser, främsta samarbetskopplingar, huvudområden) output) och vice versa (i den mån det finns tillgängliga uppgifter).

b) resultatindikatorer – resultaten för amerikanska företag som deltar i EU:s ramprogram jämfört med andra länder utanför EU och medlemsstater/associerade länder. Analys av kvaliteten på deltagandet (t.ex. antal högst rankade universitet som deltar i programmet, antal patent och antal publicerade forskningsartiklar från samarbetsprojekt).

c) Insamling av data avseende samarbetsverksamhet och kopplingar utanför respektive forskningsprogram, och bedömning av effekterna av denna verksamhet, till exempel deltagande i multilaterala initiativ och arbetsgrupper.

1.5.Grunder för förslaget eller initiativet 

1.5.1.Krav som ska uppfyllas på kort eller lång sikt, inbegripet en detaljerad tidsplan för genomförandet av initiativet

Detta beslut kommer att ge båda parter möjlighet att fortsätta att förbättra och intensifiera sitt samarbete inom vetenskapliga och tekniska områden till ömsesidig nytta.

1.5.2.Mervärdet av en åtgärd på unionsnivå (som kan följa av flera faktorer, t.ex. samordningsfördelar, rättssäkerhet, ökad effektivitet eller komplementaritet). Med ”mervärdet i unionens intervention” i denna punkt avses det värde en åtgärd från unionens sida tillför utöver det värde som annars skulle ha skapats av enbart medlemsstaterna.

Samarbete inom forskning och innovation mellan USA och EU har ökat kontinuerligt under de senaste åren. Deltagande på EU-nivå möjliggör aktiviteter som är bredare och mer storskaliga, vilket gynnar alla medlemsstater. En förlängning av detta avtal innebär att EU lättare får tillgång till amerikanska forskarrön och kan delta i fler samarbetsaktiviteter som leder till ytterligare utbyte av kunskap och teknik och tillhandahålla lättare tillträde till den amerikanska marknaden för europeiska företag.

1.5.3.Erfarenheter från tidigare liknande åtgärder

Mot bakgrund av erfarenheterna hittills inom vetenskapligt och tekniskt samarbete anses det vara av ömsesidig nytta att fortsätta forskningssamarbete med USA som är en strategisk partner för EU inom forskning och innovation.

1.5.4.Förenlighet med den fleråriga budgetramen och eventuella synergieffekter med andra relevanta instrument

Förlängningen av avtalet med USA anses vara helt konsekvent och i linje med den övergripande politiska ramen för internationellt samarbete inom forskning och innovation, nämligen kommissionens nyligen antagna meddelande av den 18 maj 2021 om en övergripande strategi för forskning och innovation, Europas strategi för internationellt samarbete i en föränderlig värld (COM(2021) 252 final/2).

Synergier med andra unionsinstrument på området för samarbete mellan EU och USA kommer att eftersträvas, särskilt genom olika sektorsinitiativ från kommissionen, särskilt från GD AGRI, CLIMA, JRC, EAC, ENER, GROW, CNECT, MARE, MOVE och SANTE, bland andra.

1.5.5.En bedömning av de olika finansieringsalternativ som finns att tillgå, inbegripet möjligheter till omfördelning

De finansiella behoven för att täcka den föreslagna åtgärden finns tillgängliga inom Horisont Europa-programmet (administrativa anslag). Samordningen av den föreslagna åtgärden och dess genomförande kommer att skötas internt av kommissionen, vilket kommer att kräva uppskattningsvis 1,5 heltidsekvivalenter per år under den föreslagna åtgärdens löptid, med följande fördelning:

År 2023: 3 månaders lön för 1,5 tjänsteman

Åren 2024–2027: 12 månaders lön för 1,5 tjänsteman

År 2028: 9 månaders lön för 1,5 tjänsteman

1.6.Varaktighet och budgetkonsekvenser 

 begränsad varaktighet

   Förslaget eller initiativet ska gälla från och med 2023-10-14 till och med 2028-10-13.

   Det påverkar resursanvändningen under perioden 2023-10-14 till 2028-10-13.

 Obegränsad varaktighet

Efter en inledande period ÅÅÅÅ–ÅÅÅÅ,

beräknas genomförandetakten nå en stabil nivå.

1.7.Planerad metod för genomförandet 14

 Direkt förvaltning som sköts av kommissionen

av dess avdelningar, vilket också inbegriper personalen vid unionens delegationer,

   av genomförandeorgan

 Delad förvaltning med medlemsstaterna

 Indirekt förvaltning genom att uppgifter som ingår i budgetgenomförandet anförtros

tredjeländer eller organ som de har utsett

internationella organisationer och organ kopplade till dem (ange vilka)

EIB och Europeiska investeringsfonden

organ som avses i artiklarna 70 och 71 i budgetförordningen

offentligrättsliga organ

privaträttsliga organ som har anförtrotts offentliga förvaltningsuppgifter i den utsträckning som de lämnar tillräckliga ekonomiska garantier

organ som omfattas av privaträtten i en medlemsstat, som anförtrotts genomförandeuppgifter inom ramen för ett offentlig-privat partnerskap och som lämnar tillräckliga ekonomiska garantier

personer som anförtrotts genomförandet av särskilda åtgärder inom Gusp enligt avdelning V i fördraget om Europeiska unionen och som fastställs i den relevanta grundläggande rättsakten.

Vid fler än en metod, ange kompletterande uppgifter under ”Anmärkningar”.

Kommentarer

[…]

2.FÖRVALTNINGSÅTGÄRDER 

2.1.Regler om uppföljning och rapportering 

Ange intervall och andra villkor för sådana åtgärder:

Amerikanska rättssubjekts deltagande i ramprogrammet för forskning och innovation och andra samarbetsåtgärder enligt avtalet kommer regelbundet att följas upp vid möten i den gemensamma rådgivande grupp som inrättats enligt artikel 6.b i avtalet.

2.2.Förvaltnings- och kontrollsystem 

2.2.1.Motivering av den genomförandemetod, de finansieringsmekanismer, de betalningsvillkor och den kontrollstrategi som föreslås

Det föreslagna initiativet inom ramen för Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation kommer att genomföras genom direkt förvaltning.

Eftersom det rör sig om en verksamhet som fullt ut ska utföras av en handläggare vid kommissionen är direkt förvaltning den lämpligaste genomförandemetoden. De viktigaste uppgifter som förväntas bli nödvändiga för ett korrekt genomförande av den föreslagna verksamheten, dvs. politisk dialog, utvärdering av forsknings- och innovationssamarbetet mellan EU och USA, fastställande av gemensamma samarbetsprioriteringar och liknande uppgifter, är de huvudsakliga verksamheterna inom den avdelning inom kommissionen som står för genomförandet – Övergripande strategi och internationella partnerskap (Global Approach & International Partnerships) vid GD Forskning och innovation.

Ytterligare stöduppgifter av organisatorisk, logistisk, administrativ och rådgivande karaktär kan tilldelas inom ett framtida ramavtal för stödåtgärder för internationellt samarbete inom forskning och innovation. Sådana stöduppgifter, som är utformade för att öka den föreslagna åtgärdens effektivitet och ändamålsenlighet, kommer att övervakas av och förvaltas direkt av kommissionen.

2.2.2.Uppgifter om identifierade risker och om det eller de interna kontrollsystem som inrättats för att begränsa riskerna 

Möten och bilaterala kontakter sker regelbundet och möjliggör systematisk informationsdelning och kontroll. Inga risker har identifierats i kontrollsystemet.

2.2.3.Beräkning och motivering av kontrollernas kostnadseffektivitet (dvs. förhållandet mellan kostnaden för kontrollerna och värdet av de medel som förvaltas) och en bedömning av den förväntade risken för fel (vid betalning och vid avslutande)

Ej tillämpligt

2.3.Åtgärder för att förebygga bedrägeri och oriktigheter 

Beskriv förebyggande åtgärder (befintliga eller planerade)

Om det för ramprogrammets genomförande behövs externa uppdragstagare eller om finansiellt stöd ges till tredje part, ska kommissionen när så är lämpligt genomföra räkenskapsgranskningar, särskilt om det finns anledning att ifrågasätta huruvida det arbete som utförts eller beskrivs i verksamhetsrapporterna är realistiskt.

Unionens finansiella revisioner kommer antingen att genomföras av unionens egen personal eller av revisorer som godkänts enligt lag i det land där den ifrågavarande parten är etablerad. Unionen väljer revisorer fritt och ska eftersträva att undvika intressekonflikter som den granskade parten gjort unionen uppmärksam på. Vid genomförandet av forskningsverksamheten ska kommissionen dessutom skydda unionens ekonomiska intressen genom effektiva kontroller och, vid upptäckt av oegentligheter, avskräckande och proportionerliga åtgärder och påföljder.

För detta ändamål kommer regler om kontroller, åtgärder och påföljder i enlighet med förordningarna nr 2988/95, nr 2185/96 och nr 883/2013 att införas i alla kontrakt som används vid ramprogrammens genomförande.

Kontrakten ska bland annat innehålla följande:

- Särskilda klausuler om skydd av EU:s ekonomiska intressen genom granskningar och kontroller av det utförda arbetet.

- Genomförande av administrativa granskningar avseende bedrägeribekämpning i enlighet med förordningarna nr 2185/96 och nr 883/2013.

- Tillämpning av administrativa påföljder i enlighet med ramförordning nr 2988/95, inklusive svartlistning, för alla oriktigheter som uppsåtligen eller till följd av oaktsamhet begås vid kontraktens genomförande.

- Bestämmelse om att alla betalningskrav i samband med oriktigheter och bedrägeri ska vara verkställbara i enlighet med artikel 299 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

Som en rutinåtgärd kommer ansvarig personal vid GD Forskning och innovation dessutom att genomföra ett kontrollprogram med avseende på de vetenskapliga och budgetrelaterade aspekterna. Internrevision kommer att utföras av enheten för internrevision på GD Forskning och innovation och lokala kontroller kommer att genomföras av Europeiska revisionsrätten.

3.BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET 

3.1.Berörda rubriker i den fleråriga budgetramen och budgetrubriker i den årliga budgetens utgiftsdel 

·Befintliga budgetrubriker (även kallade ”budgetposter”)

Redovisa enligt de berörda rubrikerna i den fleråriga budgetramen i nummerföljd

Rubrik i den fleråriga budgetramen

Budgetrubrik

Typ av utgifter

Bidrag

 
Rubrik 1 – Den inre marknaden, innovation och digitalisering – Forskning och innovation – Horisont Europa

Diff./Icke-diff 15 .

från Efta-länder 16

från kandidatländer 17

från tredjeländer

enligt artikel 21.2 b i budgetförordningen

1

01 01 01 01

Icke-diff.

JA

JA

JA

NEJ

1

01 01 01 03

Icke-diff.

JA

JA

JA

NEJ

·Nya budgetrubriker som föreslås

Redovisa enligt de berörda rubrikerna i den fleråriga budgetramen i nummerföljd

Rubrik i den fleråriga budgetramen

Budgetrubrik

Typ av 
utgift

Bidrag

Nummer [Rubrik…...….]

Diff./Icke-diff.

från Efta-länder

från kandidatländer

från tredjeländer

enligt artikel 21.2 b i budgetförordningen

[XX.YY.YY.YY]

JA/NEJ

JA/NEJ

JA/NEJ

JA/NEJ

3.2.Förslagets beräknade konsekvenser på anslagen 

3.2.1.Sammanfattning av beräknad inverkan på driftsanslagen 

   Förslaget/initiativet kräver inte att driftsanslag tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att driftsanslag tas i anspråk enligt följande:

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Rubrik i den fleråriga budgetramen

1

”Den inre marknaden, innovation och digitalisering – Forskning och innovation – Horisont Europa”

GD: RTD

Budgetår 
2023 18

Budgetår 
2024

Budgetår 
2025

Budgetår 
2026

Budgetår 
2027

Budgetår 
2028

TOTALT

• Driftsanslag

Budgetrubrik

Åtaganden

(1a)

Betalningar

(2a)

Budgetrubrik

Åtaganden

(1b)

Betalningar

(2b)

·Anslag av administrativ natur som finansieras genom ramanslagen för vissa operativa program 19  

Budgetpost 01 01 01 01

Åtaganden & betalningar

(3)

0,064

0,262

0,267

0,272

0,278

0,212

1,355

Budgetpost 01 01 01 03

Åtaganden & betalningar

(3)

0,003

0,012

0,012

0,012

0,012

0,009

0,060

TOTALA anslag 
för GD RTD

Åtaganden

=1a+1b +3

0,067

0,274

0,279

0,284

0,290

0,221

1,415

Betalningar

=2a+2b

+3

0,067

0,274

0,279

0,284

0,290

0,221

1,415



TOTALA driftsanslag

Åtaganden

(4)

Betalningar

(5)

•TOTALA anslag av administrativ natur som finansieras genom ramanslagen för vissa operativa program

(6)

0,067

0,274

0,279

0,284

0,290

0,221

1,415

TOTALA anslag för RUBRIK 1 
i den fleråriga budgetramen

Åtaganden

=4+ 6

0,067

0,274

0,279

0,284

0,290

0,221

1,415

Betalningar

=5+ 6

0,067

0,274

0,279

0,284

0,290

0,221

1,415

Följande ska anges om flera rubriker i budgetramen påverkas av förslaget eller initiativet:

•TOTALA driftsanslag (alla rubriker avseende driftsanslag)

Åtaganden

(4)

Betalningar

(5)

•TOTALA anslag av administrativ natur som finansieras genom ramanslagen för vissa operativa program

(6)

0,067

0,274

0,279

0,284

0,290

0,221

1,415

TOTALA anslag 
inom ramen för RUBRIKERNA 1–6 
i den fleråriga budgetramen 
(referensbelopp)

Åtaganden

=4+ 6

0,067

0,274

0,279

0,284

0,290

0,221

1,415

Betalningar

=5+ 6

0,067

0,274

0,279

0,284

0,290

0,221

1,415





Rubrik i den fleråriga budgetramen

7

”Administrativa utgifter”

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Budgetår 
2023

Budgetår 
2024

Budgetår 
2025

Budgetår 
2026

Budgetår 2027

Budgetår 2028

TOTALT

GD: <…….>

• Personalresurser

•Övriga administrativa utgifter

GD TOTALT <…….>

Anslag

TOTALA anslag 
för RUBRIK 7 
i den fleråriga budgetramen 

(summa åtaganden = summa betalningar)

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Budgetår 
2023

Budgetår 2024

Budgetår 
2025

Budgetår 
2026

Budgetår2027

Budgetår2028

TOTALT

TOTALA anslag 
inom ramen för RUBRIKERNA 1–7 
i den fleråriga budgetramen 

Åtaganden

0,067

0,274

0,279

0,284

0,290

0,221

1,415

Betalningar

0,067

0,274

0,279

0,284

0,290

0,221

1,415

3.2.2.Beräknad output som finansieras med driftsanslag 

Åtagandebemyndiganden i miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Ange mål och output

Budgetår 
N

Budgetår 
N+1

Budgetår 
N+2

Budgetår 
N+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

OUTPUT

Typ 20

Genomsnittliga kostnader

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Totalt antal

Total kostnad

SPECIFIKT MÅL nr 1 21

- Output

- Output

- Output

Delsumma för specifikt mål nr 1

SPECIFIKT MÅL nr 2…

- Output

Delsumma för specifikt mål nr 2

TOTALT

3.2.3.Beräknad inverkan på anslag av administrativ natur

   Förslaget/initiativet kräver inte att anslag av administrativ natur tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att anslag av administrativ natur tas i anspråk enligt följande:

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Budgetår 
2023 22

Budgetår 
2024

Budgetår 
2025

Budgetår 
2026

Budgetår 
2027

Budgetår 
2028

TOTALT

RUBRIK 7 
i den fleråriga budgetramen

Personalresurser

Övriga administrativa utgifter

Delsumma för RUBRIK 7 
i den fleråriga budgetramen

Utanför RUBRIK 7 23  
i den fleråriga budgetramen

Personalresurser

0,064

0,262

0,267

0,272

0,278

0,212

1,355

Övriga utgifter  
av administrativ natur

0,003

0,012

0,012

0,012

0,012

0,009

0,060

Delsumma  
utanför RUBRIK 7 
i den fleråriga budgetramen

0,067

0,274

0,279

0,284

0,290

0,221

1,415

TOTALT

0,067

0,274

0,279

0,284

0,290

0,221

1,415

Personalbehov och andra administrativa kostnader ska täckas genom anslag inom generaldirektoratet vilka redan har avdelats för förvaltningen av åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av anslag inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel.

3.2.3.1.Beräknat personalbehov

   Förslaget/initiativet kräver inte att personalresurser tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att personalresurser tas i anspråk enligt följande:

Beräkningarna ska anges i heltidsekvivalenter

Budgetår 
2023

Budgetår 
2024

Budgetår

2025

Budgetår

2026

Budgetår 2027

Budgetår 2028

•Tjänster som tas upp i tjänsteförteckningen (tjänstemän och tillfälligt anställda)

20 01 02 01 (vid huvudkontoret eller vid kommissionens kontor i medlemsstaterna)

20 01 02 03 (vid delegationer)

01 01 01 01 (indirekta forskningsåtgärder)

0,375

1,5

1,5

1,5

1,5

1,125

01 01 01 11 (direkta forskningsåtgärder)

Extern personal (i heltidsekvivalenter): heltidsekvivalenter) 24

20 02 01 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier finansierade genom ramanslaget)

20 02 03 (kontraktsanställda, lokalanställda, nationella experter, vikarier och unga experter som tjänstgör vid delegationerna)

XX 01 xx yy zz  25

- vid huvudkontoret

- vid delegationer

01 01 01 02 (kontraktsanställda, vikarier och nationella experter som arbetar med indirekta forskningsåtgärder)

01 01 01 12 (kontraktsanställda, vikarier och nationella experter som arbetar med direkta forskningsåtgärder)

Annan budgetrubrik (ange vilken)

TOTALT

0,375

1,5

1,5

1,5

1,5

1,125

XX motsvarar det politikområde eller den avdelning i budgeten som avses.

Personalbehoven ska täckas med personal inom generaldirektoratet vilka redan har avdelats för förvaltningen av åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av personal inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel.

Beskrivning av arbetsuppgifter:

Tjänstemän och tillfälligt anställda

Förberedande arbete inför och förvaltning av möten i gemensamma kommittén enligt artikel 6.b i avtalet och tjänsteresor i syfte att garantera att avtalet genomförs och fungerar väl, samt regelbunden översyn av avtalet.

Beräkningarna görs proportionellt med hänsyn till avtalets varaktighet.

Extern personal

3.2.4.Förenlighet med den gällande fleråriga budgetramen 

Förslaget/initiativet:

   kan finansieras fullständigt genom omfördelningar inom den berörda rubriken i den fleråriga budgetramen.

Förklara i förekommande fall vilka omfördelningar som krävs, och ange berörda budgetrubriker och motsvarande belopp. Bifoga en Excel-tabell om det gäller en större omfördelning.

   kräver användning av den outnyttjade marginalen under den relevanta rubriken i den fleråriga budgetramen och/eller användning av särskilda instrument enligt definitionen i förordningen om den fleråriga budgetramen.

Beskriv vad som krävs, ange berörda rubriker och budgetrubriker, motsvarande belopp och de instrument som är föreslagna för användning.

   kräver en översyn av den fleråriga budgetramen.

Beskriv behovet av sådana åtgärder, och ange berörda rubriker i budgetramen, budgetrubriker i den årliga budgeten samt de motsvarande beloppen.

3.2.5.Bidrag från tredje part 

Förslaget/initiativet:

innehåller inga bestämmelser om samfinansiering från tredje parter

Förslaget eller initiativet kommer att samfinansieras enligt följande:

Anslag i miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Budgetår 
N

Budgetår 
N+1

Budgetår 
N+2

Budgetår 
N+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

Totalt

Ange vilket organ som deltar i samfinansieringen 

TOTALA anslag som tillförs genom samfinansiering

 

3.3.Beräknad inverkan på inkomsterna 

   Förslaget/initiativet påverkar inte budgetens inkomstsida.

   Förslaget/initiativet påverkar inkomsterna på följande sätt:

   Påverkan på egna medel

   Påverkan på ”diverse inkomster”

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Budgetrubrik i den årliga budgetens inkomstdel:

Belopp som förts in för det innevarande budgetåret

Förslagets/initiativets inverkan på inkomsterna 26

Budgetår 
N

Budgetår 
N+1

Budgetår 
N+2

Budgetår 
N+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

Artikel ………….

För inkomster avsatta för särskilda ändamål, ange vilka budgetrubriker i utgiftsdelen som berörs.

Övriga anmärkningar (t.ex. vilken metod/formel som har använts för att beräkna inverkan på inkomsterna eller andra relevanta uppgifter).

(1)    EUT L 284, 22.10.1998, s. 37.
(2)    Rådets beslut 2004/756/EG (EUT L 335, 11.11.2004, s. 5).
(3)    Rådets beslut 2009/306/EG (EUT L 90, 02.04.2009, s. 20).
(4)    Rådets beslut 2014/240/EU (EUT L 128, 30.4.2014, s. 43).
(5)    Rådets beslut (EU) 2018/1578 (EUT L 263/1, 22.10.2018, s. 1).
(6)    ”Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén om den globala strategin för forskning och innovation, Europas strategi för internationellt samarbete i en föränderlig värld” (COM(2021) 252 final/2).
(7)    Rådets beslut 98/591/EG av den 13 oktober 1998 om att ingå ett avtal om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan Europeiska gemenskapen och Amerikas förenta staters regering (EGT L 284/35, 22.10.1998, s. 37).
(8)    EUT L 284, 22.10.1998, s. 37.
(9)    Rådets beslut 2004/756/EG av den 4 oktober 2004 om att ingå ett avtal om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan Europeiska gemenskapen och Amerikas förenta staters regering (EUT L 335, 11.11.2004, s. 5).
(10)    Rådets beslut 2009/306/EG av den 30 mars 2009 om förlängning och ändring av avtalet om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan Europeiska gemenskapen och Amerikas förenta staters regering (EUT L 90, 02.04.2009, s. 20).
(11)    Rådets beslut 2014/240/EU av den 14 april 2014 om förlängning av avtalet om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan Europeiska gemenskapen och Förenta staternas regering (EUT L 128, 30.04.2014, s. 43).
(12)    Rådets beslut (EU) 2018/1578 av den 18 september 2018 om förlängning av avtalet om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan Europeiska gemenskapen och Amerikas förenta staters regering
(13)     I den mening som avses i artikel 58.2 a eller b i budgetförordningen.
(14)    Närmare förklaringar av de olika metoderna för genomförande med hänvisningar till respektive bestämmelser i budgetförordningen återfinns på BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
(15)    Diff. = differentierade anslag / Icke-diff. = icke-differentierade anslag.
(16)    Efta: Europeiska frihandelssammanslutningen.
(17)    Kandidatländer och i förekommande fall potentiella kandidatländer i västra Balkan.
(18)    År 2023 är det år då förslaget eller initiativet börjar genomföras. Beloppen för 2023 är beräknade på grundval av tre månadslöner för 1,5 heltidsekvivalenter, för 2024–2027 på grundval av tolv månadslöner för 1,5 heltidsekvivalenter och för 2028 på grundval av nio månadslöner för 1,5 heltidsekvivalenter. Genomsnittliga kostnader som ska användas från och med januari 2023, till vilka en årlig indexuppräkning på 2 % har lagts till för perioden 2024–2028
(19)    Detta avser tekniskt eller administrativt stöd för genomförandet av vissa av Europeiska unionens program och åtgärder (tidigare s.k. BA-poster) samt indirekta forskningsåtgärder.
(20)    Output som ska anges är de produkter eller tjänster som levererats (t.ex. antal studentutbyten som har finansierats eller antal kilometer väg som har byggts).
(21)    Mål som redovisats under punkt 1.4.2: ”Specifikt/specifika mål…”.
(22)    År 2023 är det år då förslaget eller initiativet börjar genomföras.
(23)    Detta avser tekniskt eller administrativt stöd för genomförandet av vissa av Europeiska unionens program och åtgärder (tidigare s.k. BA-poster) samt indirekta forskningsåtgärder.
(24)    [Denna fotnot förklarar vissa initialförkortningar som inte används i den svenska versionen].
(25)    Särskilt tak för finansiering av extern personal genom driftsanslag (tidigare s.k. BA-poster).
(26)    Vad gäller traditionella egna medel (tullar, sockeravgifter) ska nettobeloppen anges, dvs. bruttobeloppen minus 20 % avdrag för uppbördskostnader.