7.12.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 466/37


Offentliggörande av ett meddelande om godkännande av en standardändring av produktspecifikationen för ett namn i vinsektorn enligt artikel 17.2 och 17.3 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/33

(2022/C 466/12)

Detta meddelande offentliggörs i enlighet med artikel 17.5 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/33 (1)

MEDDELANDE OM GODKÄNNANDE AV STANDARDÄNDRING

”Pouilly-sur-Loire”

PDO-FR-A0825-AM01

Datum för inlämning: 23.9.2022

BESKRIVNING AV OCH MOTIVERING TILL DEN ÄNDRING SOM GODKÄNTS

1.   Den officiella geografiska kodexen

Kommunerna i det geografiska området och det omedelbara närområdet har uppdaterats enligt den officiella geografiska kodexen [Code officiel géographique].

Områdets avgränsning ändras inte.

Punkterna 6 och 9 i det sammanfattande dokumentet ändras.

2.   Beskärning

I specifikationen förtydligas att beskärningen av vinstockarna görs före det fenologiska stadiet motsvarande två eller tre utslagna blad eller stadium 9 på Eichhorns och Lorentz skala.

Syftet med ändringen är att tydligare definiera de kontroller som ska utföras. En angivelse av vid vilket stadium beskärningen ska avslutas säkerställer att alla aktörer har samma utgångspunkt och att kontrollerna kan utföras under bästa möjliga förhållanden.

Punkt 5 i det sammanfattande dokumentet ändras.

3.   Uppbindning

I specifikationen förtydligas att uppbindningen av vinstockarna görs före det fenologiska stadiet motsvarande när druvorna är så stora att de rör vid varandra eller stadium 32 på Eichhorns och Lorentz skala. Uppbindningsmetoden anges:

”–

Den består av minst två trådar för lyftning och en stödtråd för vinstockar som beskärs med enkel guyot eller cordon de Royat, eller två trådar för lyftning för vinstockar som beskärs enligt gobletmetoden eller i solfjädersform.

Lyfttrådarna lyfts över druvklasarna.

Det uppbundna bladverkets höjd ska minst vara lika med 0,6 gånger radavståndet. Höjden mäts från en punkt 0,10 meter under uppbindningstråden upp till växthöjden.”

Syftet med ändringen är att tydligare definiera de kontroller som ska utföras. Det blir allt svårare för aktörerna att anställa fast personal till vingårdarna, vilket innebär att de i stället anlitar tjänsteleverantörer som inte nödvändigtvis är specialiserade på vinodling. Den detaljerade information om uppbindning som anges i specifikationen har också ett utbildningsändamål och syftar till att förklara vad som förväntas av aktörerna. Där anges även specifikationer för produktion av druvor av god kvalitet, vilket är en förutsättning för råvarans kvalitet.

Det sammanfattande dokumentet ändras inte.

4.   Agroekologiska förhållanden

En förklaring om att producenten särskilt uppmärksammar problem med erosion har lagts till.

Klimatrelaterade risker (särskilt kraftig nederbörd) kan orsaka erosion eller skapa rännor i vinodlingar som delvis är anlagda på branta sluttningar. Tillägget syftar till att öka producenternas medvetenhet om denna risk och underlättar kontroller om risken inte beaktas.

Följande agroekologiska bestämmelser läggs till:

”–

Det är förbjudet att väsentligt ändra morfologin hos alven, matjordsskiktet eller element som gör det möjligt att säkerställa jordmånens integritet och hållbarhet i ett skifte avsett för produktion av produkter med den skyddade ursprungsbeteckningen, med undantag för traditionell djupplöjning.

Det är obligatoriskt att så gräs runt skiftena (vändteg och ytor mellan odlingarna som inte planteras eller odlas). Denna skyldighet ska inte tillämpas om vändtegen återställs, särskilt till följd av erosion eller exceptionella väderfenomen.

Kemisk ogräsbekämpning i skiftena är förbjuden på minst 25 % av ytan mellan raderna.

Kemisk ogräsbekämpning i skiftena är förbjuden mellan det fenologiska stadiet motsvarande från och med att druvorna börjar mogna, eller stadium 36 på Eichhorns och Lorentz skala, och den 1 februari året efter skörden.”

Syftet med dessa ändringar är att ta bättre hänsyn till miljön.

Sådd av gräs på jordremsorna ingick i specifikationen. Formuleringen har ändrats i syfte att harmonisera specifikationerna.

Två bestämmelser införs för att begränsa användningen av ogräsbekämpningsmedel: ett förbud mot generell kemisk ogräsbekämpning på en minimiyta mellan raderna som inte har besprutats med kemiska ogräsbekämpningsmedel, och ett förbud mot generell kemisk ogräsbekämpning under höst och vinter.

Det sammanfattande dokumentet ändras inte.

5.   Bevattning

Förbudet mot bevattning har upphävts.

Bevattning är dock fortfarande förbjuden mellan den 1 maj och fram till skörden.

Det sammanfattande dokumentet ändras inte.

6.   Analytiska standarder

Det anges att de partier som är klara att släppas ut på marknaden otappade eller som befinner sig i förpackningsskedet har en halt av flyktiga syror på högst 14,5 milliekvivalenter per liter.

Denna gräns följer den fleråriga undersökningen av värdena hos SUB-viner. Den säkerställer kvaliteten på de viner som produceras och garanterar den skyddade ursprungsbeteckningens typiska egenskaper.

Partier som är klara att släppas ut på marknaden otappade eller som befinner sig i förpackningsskedet har en total SO2-halt på högst 150 mg per liter.

Syftet med bestämmelsen är att minska utsläppen och bevara vinernas kvalitet.

Punkt 4 i det sammanfattande dokumentet ändras.

7.   Termisk reglering av tankar

Ett krav att vinframställningstankar på över 30 hektoliter ska ha ett termiskt regleringssystem har införts.

Genom detta krav formaliseras tull- och kvalitetsförfaranden i samband med termisk reglering av vita viner.

Det sammanfattande dokumentet ändras inte.

8.   Förbjudna maskiner

För att skydda kvaliteten har följande material förbjudits:

Horisontella bandpressar med kedjor och tunnband.

Självavlastande vindruvsvagnar med centrifugala vätskeringspumpar.

Material av bättre kvalitet används redan inom ramen för den skyddade ursprungsbeteckningen. Den ändrade produktspecifikationen bidrar till att säkerställa att denna praxis följs.

Det sammanfattande dokumentet ändras inte.

9.   Jäsningslokalens kapacitet

Jäsningslokalens kapacitet ökas från 1,4 till 1,6 gånger den volym vin som framställts från basavkastningen.

Denna bestämmelse gör det möjligt att reglera den volym vin som tas från vinanläggningen och släpps ut på marknaden. Syftet är att minska risken för prissänkningar, särskilt före skörd.

Det sammanfattande dokumentet ändras inte.

10.   Förflyttning mellan godkända upplagshavare

I kapitel 1 punkt IX.4 stryks led b om datum för förflyttning av vinet mellan godkända upplagshavare.

Det sammanfattande dokumentet ändras inte.

11.   Deklarationskrav

En deklaration om avstående från att producera och en deklaration om döda vinstockar och kompletteringsplantering har lagts till.

Båda förklaringarna kommer att underlätta kontroller av produktionsförhållandena.

Tidsfristen för inlämning av förklaringar om återplantering har ändrats från den 25 november till den 10 december.

Tidsfristen för inlämning av deklarationen om återplantering är således densamma som för skördedeklarationen.

Det sammanfattande dokumentet ändras inte.

12.   Huvudsakliga punkter att kontrollera

Kapitel 3 revideras för att samordna hur de huvudsakliga punkterna som ska kontrolleras presenteras i produktspecifikationerna för området Val de Loire.

Det sammanfattande dokumentet ändras inte.

13.   Hänvisning till kontrollorganet

Ordalydelsen i hänvisningen till kontrollorganet har setts över för att den ska anpassas till ordalydelsen i produktspecifikationerna för andra ursprungsbeteckningar. Ändringen är endast redaktionell.

Det sammanfattande dokumentet ändras inte.

SAMMANFATTANDE DOKUMENT

1.   Namn

Pouilly-sur-Loire

2.   Typ av geografisk beteckning

SUB – Skyddad ursprungsbeteckning

3.   Kategorier av vinprodukter

1.

Vin

4.   Beskrivning av vinet eller vinerna

KORT BESKRIVNING

Vinerna är stilla vita viner och har följande egenskaper: Lägsta naturliga alkoholhalt uttryckt i volymprocent: 9,5 % – för de partier som är klara att släppas ut på marknaden otappade eller som befinner sig i förpackningsskedet: halten jäsbart socker (glukos och fruktos) är högst 4 gram per liter. Efter berikning har vinerna en total alkoholhalt på högst 12 volymprocent. Den totala syrahalten följer de regler som fastställts i EU-lagstiftningen.

Partier som är klara att släppas ut på marknaden otappade eller som befinner sig i förpackningsskedet har en halt av flyktiga syror på högst 14,5 milliekvivalenter per liter.

Partier som är klara att släppas ut på marknaden otappade eller som befinner sig i förpackningsskedet har en total SO2-halt på högst 150 mg per liter.

Vinerna är stilla och torra vita viner med färgnyanser från ljust gul till gyllene. De är livliga, kraftfulla och uppfriskande. Vinerna har ofta inslag av mineraler, vita blommor och torkad frukt, med en viss fyllighet.

Allmänna analytiska egenskaper

Högsta totala alkoholhalt (i volymprocent)

 

Lägsta verkliga alkoholhalt (i volymprocent)

 

Lägsta totala syrahalt

 

Högsta halt av flyktiga syror (i milliekvivalenter per liter)

 

Högsta totala halt av svaveldioxid (i milligram per liter)

 

5.   Vinframställningsmetoder

5.1.   Särskilda oenologiska metoder

1.   Särskilda oenologiska metoder

All värmebehandling av skörden med en temperatur över 40 °C är förbjuden om den åtföljs av en omedelbar separation av den flytande och fasta delen. All användning av ekspån är förbjuden. Efter berikning har vinerna en total alkoholhalt på högst 12 volymprocent. Därutöver måste vinerna uppfylla alla oenologiska krav i EU:s lagstiftning och i den franska lagen om jordbruk och fiske (code rural et de la pêche maritime).

2.   Odlingsmetod

Skötselformer

a)

Planteringstäthet: – Planteringstätheten ska vara minst 6 000 stockar per hektar. Radavståndet ska vara minst 1,30 meter och avståndet mellan stockarna i samma rad mellan 0,80 och 1,20 meter.

b)

Beskärningsbestämmelser. Vinerna beskärs före det fenologiska stadiet motsvarande två eller tre utslagna blad eller stadium 9 på Eichhorns och Lorentz skala, med följande metoder: enkel guyotbeskärning, med högst tio skott per stock, varav högst åtta skott på den långa grenen, där en eller två beskurna grenar får ha högst två skott var, eller med kortskottsbeskärning (cordon de Royat), med högst 14 skott per stock, en enkel eller dubbel stomme med högst två skott per gren. Etableringsperioden är högst fyra år för beskärning av typen cordon de Royat. Under denna period tillåts enkel eller dubbel guyotbeskärning med högst åtta skott på varje lång gren. Föryngring av ett vingårdsskifte som beskärs med cordon de royat-metoden får inte överstiga 20 % av de befintliga stockarna per år. – Eller med kortskottsbeskärning (gobelet eller solfjädersform) med högst tolv skott per stock, där de beskurna grenarna får ha högst ett eller två skott per gren.

5.2.   Högsta avkastning

75 hektoliter per hektar

6.   Avgränsat geografiskt område

Skörden av druvor, vinframställning och vinberedning sker i följande kommuner inom departementet Nièvre: Garchy, Mesves-sur-Loire, Pouilly-sur-Loire, Saint-Andelain, Saint-Laurent-l’Abbaye, Saint-Martin-sur-Nohain och Tracy-sur-Loire (förteckningen har utarbetats på grundval av den officiella geografiska kodexen för 2020).

7.   Druvsorter

Chasselas B

8.   Beskrivning av samband

8.1.   

 

a)

Beskrivning av de naturliga faktorer som bidrar till sambandet. Det geografiska området sträcker sig omkring 20 kilometer längs floden Loires högra strand och gränsar till den sydöstra delen av Parisbäckenet. Den högsta toppen är 270 meter, dvs. mer än 100 meter över dalen. Landskapet är mycket varierat med djupa parallella sänkor som löper i nordöstlig/sydöstlig riktning och öppnar sig i den nedre Loiredalen.

Vinodlingarna ligger i sju kommuner kring Saint-Andelain-åsen, som är den högsta toppen i det geografiska området.

Området består av en rad olika geologiska formationer och de avgränsade skiften som valts ut för druvskörd avspeglar denna mångfald. Följande prioriteras särskilt: – Kimmeridgemärgel eller ”vit jord” som dominerar i den centrala delen av det geografiska området i kommunerna Pouilly-sur-Loire och Saint-Andelain. Denna jordmån är vanligast för vinodling. – Kalksten från Oxfordium-stadiet, som har gett mycket stenig jordmån och lokalt kallas caillottes, förekommer i den nordöstra delen av det geografiska området. – Jordmån som är rik på flinta och är mer eller mindre lerhaltig (silex) bildades under den starkt eroderande fasen under kritperioden och förekommer främst inom kommunen Saint-Andelain. – Mer eller mindre lerhaltig silikatjord förekommer främst i den västra utkanten av det geografiska området, i kommunen Tracy-sur-Loire.

Det geografiska området har en mildare variant av kustklimat. Den genomsnittliga nederbörden är 600 mm per år och Loire spelar en viktig roll för att reglera hettan genom att filtrera den kalla luften från de lodräta dalarna.

b)

Beskrivning av de mänskliga faktorerna bakom sambandet. Vinodling kan spåras tillbaka till 400-talet, då det fanns ett galloromanskt storgods vid namn ”Pauliacum”. År 680 överlämnade biskopen Vigilius sitt storgods i Pouilly och dess vinodlingar till abbotsklostret Notre-Dame-d’Auxerre. Den romanska väg som fanns vid den tiden korsar det geografiska området, vilket är ett bevis på områdets långa historia av kommersiell verksamhet.

På den tiden ökade vinodlingarna stort tack vare munkordnar, särskilt benediktinska munkar i Charité-sur-Loire. På en av sluttningarna som höjer sig över Loire vittnar en jordlott på fyra hektar vid namn ”Loge aux Moines” om denna expansionsperiod.

Från 1500-talet och framåt underlättades distributionen av vin genom transport via fartyg på Loire. Efter det att Briare-kanalen som sammanbinder Loire och Seine öppnades 1642, riktades en stor del av handeln mot Paris. ”Pouilly”-viner började sedan komma till London, efter att ha handlats med vid Foires de Rouen. I slutet av 1600-talet grundades vinodlarsammanslutningar i Saint Vincent (confréries vigneronnes).

Under 1700-talet transporterades ”Pouilly”-vinet till Montargis, Fontainebleau, Paris och Versailles. I vinodlingarna, som omfattade 2 000 hektar, odlades flera druvsorter: melon B, meslier Saint-François B, sauvignon B och chasselas B.

Andra halvan av 1800-talet präglades av en omfattande övergång från vinframställning till produktion av bordsdruvor (chasselas B). Druvorna transporterades via järnväg till marknaden i Paris som hade brist på bordsdruvor, fram till vinluskrisen 1890.

År 1923 utfärdades en dom som erkände namnet ”Pouilly-sur-Loire” för viner som framställs av druvsorten chasselas B. Efter detta organiserade sig producenterna och inrättade vinkooperativet Pouilly 1948, följt av Confrérie des ”Baillis”, som syftade till att öka medvetenheten om ”Pouilly”-viner. Sedan dess har en stor del av produktionen saluförts inom landet och exporterats till fler än 90 länder.

Under 2009 uppgick produktionen till omkring 1 000 hektoliter från vinodlingar på totalt 30 hektar, som främst drivs av familjeföretag. Vinerna är stilla och torra vita viner med färgnyanser från ljust gul till gyllene.

De är livliga, kraftfulla och uppfriskande. Vinerna har ofta inslag av mineraler, vita blommor och torkad frukt, med en viss fyllighet. Kombinationen av den mildare varianten av kustklimat i området, som skyddas från västliga vindar och närheten till Loire, som reglerar temperaturen, innebär att detta geografiska område har utmärkta klimatförhållanden för odling av druvsorten chasselas B.

8.2.   

 

De milda temperaturerna under vinstockarnas växtperiod säkerställer att druvorna mognar jämnt, medan växlingen mellan varma dagar och kyliga nätter under druvornas mognadstid bidrar till att utveckla vinernas aromer och bevarar deras friskhet.

Regionen, som har genomgått stora förändringar genom århundradena, har alltid bevarat sina vinodlingstraditioner. Områden med hög kvalitetspotential, där vinstockar under århundraden har föredragits framför andra grödor, används fortfarande för vinodling.

Dessa sedvänjor avspeglas i det avgränsade skiftesområdet, som består av skiften med tunn jordmån, ofta på branta sluttningar. Dessa förhållanden gör att vinstockarna och produktionskapaciteten kan hanteras på bästa möjliga sätt, genom hög planteringstäthet, uppbindning och strikt beskärning. Dessa metoder åskådliggör tidigare generationers kunnande hos människor som är engagerade i sina vinodlingstraditioner och i landskapet. Ett bevis på detta är att de vinodlarsammanslutningar som grundades på 1600-talet fortfarande finns kvar.

Kunnandet tar sig även uttryck i vinodlarnas förmåga, som byggts upp under generationer, att framhäva naturmiljöns originalitet och mångfald. ”Pouilly-sur-Loire” är viner med finess.

De vita vinerna ”Pouilly-sur-Loire” nämndes först av munkarna i Charité-sur-Loire på 1100-talet, och därefter av Guy Coquille, som tillhörde det tredje storgodset på 1500-talet och noterade att regionens viner dracks av de mest framstående och fromma i riket, vilket ytterligare förbättrade vinernas anseende. Den internationella handeln med dessa viner är ett utmärkt exempel på detta.

9.   Väsentliga ytterligare villkor (förpackning, märkning, andra krav)

Rättslig ram

Nationell lagstiftning

Typ av ytterligare villkor

Undantag med avseende på produktionen i det avgränsade geografiska området.

Beskrivning av sjukdomstillståndet

Det omedelbara närområdet, som fastställts genom undantag för vinframställning och vinberedning, omfattar följande kommuner på grundval av 2020 års officiella geografiska kodex.

Departementet Cher: Bannay, Bué, Crézancy-en-Sancerre, Jalognes, Menetou-Râtel, Ménétreol-sous-Sancerre, Montigny, Neuvy-Deux-Clochers, Saint-Satur, Sainte-Gemme-en-Sancerrois, Sancerre, Sury-en-Vaux, Thauvenay, Veaugues, Verdigny och Vinon.

Departementet Loiret: Beaulieu-sur-Loire, Bonny-sur-Loire, Briare, Gien, Ousson-sur-Loire, Saint-Brisson-sur-Loire och Thou.

Departementet Nièvre: Alligny-Cosne, Bulcy, Cosne-Cours-sur-Loire, La Celle-sur-Loire, Myennes, Neuvy-sur-Loire, Pougny, Saint-Loup och Saint-Père.

Rättslig ram

Nationell lagstiftning

Typ av ytterligare villkor

Kompletterande bestämmelser om märkning

Beskrivning av sjukdomstillståndet

De bokstäver som används för frivilliga uppgifter på etiketterna får varken på höjden eller på bredden vara mer än dubbelt så stora som de bokstäver som används i den kontrollerade ursprungsbeteckningens namn.

De bokstäver som används för den kompletterande geografiska beteckningen ”Val de Loire” får varken på höjden eller på bredden vara större än två tredjedelar av de bokstäver som används i den kontrollerade ursprungsbeteckningens namn.

Märkningen av viner med den kontrollerade ursprungsbeteckningen kan ange en mindre geografisk enhet, förutsatt att – platsens namn är registrerat i fastighetsregister och anges i skördedeklarationen.

Länk till produktspecifikationen

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-c8e782e2-9df9-46eb-b243-3eff89c512ec


(1)  EGT L 9, 11.1.2019, s. 2.