Bryssel den 26.10.2022

COM(2022) 540 final

2022/0344(COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

om ändring av direktiv 2000/60/EG om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område, direktiv 2006/118/EG om skydd för grundvatten mot föroreningar och försämring och direktiv 2008/105/EG om miljökvalitetsnormer inom vattenpolitikens område

(Text av betydelse för EES)

{SEC(2022) 540 final} - {SWD(2022) 540 final} - {SWD(2022) 543 final}


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

Ett övergripande mål för EU:s vattenlagstiftning är att skydda människors hälsa och miljön från de kombinerade effekterna av toxiska och/eller svårnedbrytbara förorenande ämnen. Detta initiativ rör direktiv 2000/60/EG 1 (ramdirektivet för vatten) och dess två ”dotterdirektiv”, direktiv 2006/118/EGs 2 (grundvattendirektivet) och direktiv 2008/105/EG 3 (direktivet om miljökvalitetsnormer), som tillsammans fokuserar på skyddet av grundvatten och ytvatten 4 . Dessa direktiv kompletterar annan relevant vattenlagstiftning, närmare bestämt direktiv (EU) 2020/2184 (dricksvattendirektivet) 5 , rådets direktiv 91/271/EEG 6 (direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse), direktiv 2008/56/EG 7 (ramdirektivet om en marin strategi), direktiv 2006/7/EG 8 (badvattendirektivet), direktiv 2007/60/EG 9 (översvämningsdirektivet) och rådets direktiv 91/676/EEG 10 (nitratdirektivet).

Lagstiftningen innehåller förteckningar över förorenande ämnen och kvalitetsnormer, och omfattar krav på regelbunden översyn 11 . Enligt artikel 16.4 i ramdirektivet för vatten ska kommissionen regelbundet, minst vart fjärde år, se över förteckningen över prioriterade ämnen som utgör en risk för vattenmiljön, dvs. både yt- och grundvatten. När det gäller ytvatten åläggs kommissionen enligt artikel 8 i direktivet om miljökvalitetsnormer att se över bilaga X till ramdirektivet för vatten (förteckningen över prioriterade ämnen), och när det gäller grundvatten ska kommissionen enligt artikel 10 i grundvattendirektivet se över bilagorna I och II till det direktivet vart sjätte år. Denna översyn, och konsekvensbedömningen, utgör även en rapport till Europaparlamentet och rådet i enlighet med artikel 8 i direktivet om miljökvalitetsnormer.

Behovet av att uppdatera förteckningarna bekräftades i 2019 års kontroll av ändamålsenligheten 12 , då man också drog slutsatsen att andra förbättringar av lagstiftningen skulle öka dess effektivitet, ändamålsenlighet och samstämmighet. Med hänsyn till det övergripande målet för EU:s vattenpolitik är de allmänna målen för detta initiativ att

(1)förbättra skyddet för EU:s medborgare och naturliga ekosystem i linje med strategin för biologisk mångfald 13 och handlingsplanen för nollförorening 14 , som båda ingår i den europeiska gröna given 15 ,

(2)förbättra lagstiftningens ändamålsenlighet och minska den administrativa bördan, så att EU snabbare kan bemöta nya risker.

Exponering för kemikalier genom dricksvatten kan leda till en rad olika hälsoeffekter på kort och lång sikt. Kemikalier utgör också en fara för vattenmiljön som leder till förändringar av dominerande arter och en minskning eller förlust av biologisk mångfald. Fastställande och kontroller av miljökvalitetsnormer för kemikalier i vattenförekomster kompletterar lagstiftningen om utsläppskällor och spridningsvägar genom att de när så behövs driver på strängare normer för produktion, utsläpp eller användning och genom att de minskar kostnaderna för rening av dricksvatten.

De särskilda målen för detta initiativ är att

1.uppdatera förteckningarna över förorenande ämnen som påverkar yt- och grundvatten genom att lägga till och ta bort ämnen och uppdatera befintliga kvalitetsnormer,

2.förbättra övervakningen av kemiska blandningar för att bättre kunna bedöma kombinationseffekterna och ta hänsyn till säsongsvariationer i koncentrationerna av förorenande ämnen,

3.i relevanta fall harmonisera hur förorenande ämnen i yt- och grundvatten hanteras i hela EU,

4.se till att den rättsliga ramen snabbare kan anpassas till vetenskapliga rön så att nya riskämnen kan hanteras snabbare,

5.förbättra tillgången till, insynen i och återanvändningen av data för att förbättra efterlevnaden, minska den administrativa bördan och förbättra samstämmigheten med EU:s bredare rättsliga ram om kemikalier.

Initiativets slutliga mål är att fastställa nya normer för en rad kemiska ämnen som inger betänkligheter i syfte att hantera kemiska föroreningar i vatten, att underlätta genomförandet genom en förenklad och mer sammanhängande rättslig ram, att säkerställa dynamisk och aktuell information om vattenstatus med stöd av Europeiska miljöbyrån (EEA), och att skapa en mer flexibel ram för att hantera nya förorenande ämnen. Detta ska bygga på ett brett deltagande av berörda parter och tillförlitligt vetenskapligt underlag från Europeiska kemikaliemyndigheten (Echa) för att säkerställa största möjliga synergieffekter och samstämmighet mellan de olika delarna av EU:s kemikalielagstiftning.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Förslaget är helt förenligt med annan vattenlagstiftning. När det gäller direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse, för vilket ett förslag till översyn läggs fram samtidigt som detta förslag, är mikroföroreningar en central utmaning. Behovet av att avlägsna dessa i avloppsreningsverk ökar reningskostnaderna, och det är inte alltid möjligt att få bort dem. Syftet med detta förslag är därför att stimulera fler åtgärder i tidigare led som minskar utsläppen vid källan. Rening av avloppsvatten är särskilt viktig för vissa kategorier av föroreningar: läkemedel och ämnen i kroppsvårdsprodukter, eftersom utsläppen av dessa till största delen sker i tätbebyggelse.

Genom att vattenföroreningar undviks kommer förslaget också att gynna möjligheten till återanvändning av vatten, även för bevattningsändamål, i linje med den nya förordningen (EU) 2020/741 om minimikrav för återanvändning av vatten 16 .

Detta förslag är också förenligt med det nyligen reviderade dricksvattendirektivet, som måste införlivas i alla EU:s medlemsstater senast i januari 2023. Genom att ta itu med föroreningarna av yt- och grundvatten kommer detta förslag att skydda viktiga dricksvattenkällor och minska reningskostnaderna. Dricksvattendirektivet och detta förslag berör ett stort antal olika föroreningar, framför allt bekämpningsmedel, läkemedel och gruppen per- och polyfluoralkylerade ämnen (PFAS). När det gäller PFAS bör det noteras att detta förslag, till skillnad från det reviderade dricksvattendirektivet, har dragit nytta av Efsas senaste råd om PFAS som antogs den 9 juli 2020. Precis som dricksvattendirektivet innehåller även detta förslag åtgärder inriktade på mikroplaster som inte tillämpas omedelbart utan först efter det att en metod för övervakning har utvecklats. Detta förslag kommer att beaktas vid den pågående utvärderingen av badvattendirektivet, och om badvattendirektivet skulle ses över kommer detta förslag att ingå i det referensscenario som tas fram för konsekvensbedömningen av badvattendirektivet.

Förslaget är också förenligt med kommissionens nyligen framlagda förslag 17 om att se över EU:s åtgärder för att hantera föroreningar från stora industrianläggningar som, utöver att utvidga tillämpningsområdet för direktivet om industriutsläpp, även syftar till att förbättra resurseffektiviteten och se till att tillståndskraven kontrolleras och integreras bättre, bland annat genom att förtydliga reglerna för indirekta utsläpp av förorenande ämnen till vatten från avloppsreningsverk. Förslagen syftar vidare till att främja innovation för att hantera långlivade kemiska ämnen och ämnen som nyligen identifierats som farliga, däribland PFAS, mikroplaster och läkemedel. Vid informationsutbytet för utarbetande och översyn av BAT-referensdokument enligt det reviderade direktivet om industriutsläpp kommer hänsyn att tas till identifieringen av ämnen som inger betänkligheter enligt EU:s vattenlagstiftning, inbegripet ämnen på ”bevakningslistorna” för yt- och grundvatten samt ämnen som utgör en betydande risk på EU-nivå för vattenmiljön i sig eller för spridning via vattenmiljön.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Detta initiativ är en del av kommissionens arbetsprogram 2022 och en nyckelåtgärd i handlingsplanen för nollförorening. Liksom alla initiativ inom ramen för den europeiska gröna given syftar det till att säkerställa att målen uppnås på det mest effektiva och minst betungande sättet, och att principen om att inte orsaka betydande skada följs. Det finjusterar, uppdaterar och anpassar befintlig lagstiftning i samband med den gröna given. Dess fokus ligger på att fastställa nollföroreningsambitionen när det gäller förorenande ämnen i vatten och därmed skyddsnivån för människors hälsa och de naturliga ekosystemen. Många åtgärder som behöver vidtas tas upp i andra, näraliggande initiativ inom den europeiska gröna given. Dessa omfattar följande:

·Strategin för biologisk mångfald och från jord till bord-strategin 18 , som syftar till att minska användningen av bekämpningsmedel, användningen av gödselmedel, förlusterna av näringsämnen och försäljningen av antimikrobiella medel senast 2030. En stor del av minskningen av användningen av bekämpningsmedel ska uppnås genom kommissionens förslag 19 till Europaparlamentets och rådets förordning om hållbar användning av växtskyddsmedel och om ändring av förordning (EU) 2021/2115. En framtida översyn av förordning (EG) nr 1107/2009 20 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden skulle också kunna spela en roll.

·EU:s plaststrategi 21 och det kommande EU-initiativet om mikroplaster, som syftar till att uppnå målen i handlingsplanen för nollförorening om minskning av avfall, plastskräp till havs och mikroplast som släpps ut i miljön senast 2030.

·Direktiv (EU) 2019/904 22 (direktivet om engångsplast), som syftar till att begränsa användningen av plastprodukter för engångsbruk genom till exempel införande av avfallshanterings- och uppstädningsskyldigheter för tillverkare (inklusive system för utökat producentansvar).

·Handlingsplanen för den cirkulära ekonomin 23 , där kommissionen särskilt tillkännager åtgärder för att minska mängden mikroplaster och en utvärdering av rådets direktiv 86/278/EEG 24 (direktivet om avloppsslam), som reglerar kvaliteten på slam som används inom jordbruket.

·Kemikaliestrategin för hållbarhet 25 , som erkänner att kemikalier är nödvändiga för välbefinnandet i ett modernt samhälle, men som syftar till att bättre skydda medborgarna och miljön mot deras eventuella farliga egenskaper. I strategin fastställs också målet att gå i riktning mot en modell med ”ett ämne, en bedömning” genom att förbättra effektiviteten, ändamålsenligheten, samstämmigheten och insynen i säkerhetsbedömningarna av kemikalier i all relevant lagstiftning. I detta förslag tilldelas därför Echa en central roll för att tillhandahålla vetenskapligt stöd för framtida identifiering av vattenföroreningar och för att föreslå relevanta kvalitetsnormer. 2019 års strategi om läkemedel i miljön 26 (som utgör en direkt följd av 2013 års översyn av direktivet om miljökvalitetsnormer) och läkemedelsstrategin för Europa 27 , som båda understryker miljöpåverkan och potentiella hälsoeffekter på grund av föroreningar från läkemedelsrester och anger en rad åtgärder för att hantera dessa utmaningar. Den kommande översynen av lagstiftningen om humanläkemedel förväntas ge en lämplig uppföljning. Detta förslag är även förenligt med EU:s strategi på området antimikrobiell resistens genom att flera antimikrobiella läkemedel och metallen silver tas upp i förteckningen.

·EU-strategin för data 28 , som understryker att data som genereras av den offentliga sektorn bör göras tillgängliga för det allmännas bästa så att de kan användas på lämpligt sätt, till exempel av forskare, andra offentliga institutioner och små och medelstora företag.

·Detta förslag överensstämmer också med slutrapporten från konferensen om Europas framtid och de uttryckliga rekommendationer från medborgarna som den innehåller om nollförorening i allmänhet och framför allt förslagen om åtgärder mot föroreningar. Följande slutliga förslag är särskilt relevanta i detta sammanhang:

oFörslag 1.4 att ”[a]vsevärt minska användningen av kemiska bekämpningsmedel och gödningsmedel i linje med befintliga mål, samtidigt som livsmedelsförsörjningen tryggas, och stödja forskning för att utveckla mer hållbara och naturbaserade alternativ”.

oFörslag 2.7 att ”[s]kydda vattenresurserna och bekämpa föroreningar i hav och floder, bland annat genom forskning i och bekämpande av mikroplastföroreningar”.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Den rättsliga grunden för detta förslag är artikel 192 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget). I enlighet med artiklarna 191 och 192.1 i EUF-fördraget ska EU bidra till att bevara, skydda och förbättra miljön, främja åtgärder på internationell nivå för att lösa regionala eller globala miljöproblem och bekämpa klimatförändringen.

Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

Yt- och grundvattenförekomster i EU förorenas av en rad förorenande ämnen. Föroreningarna sprids nedströms och under jord, och 60 % av de europeiska avrinningsdistrikten är internationella (omfattar antingen flera medlemsstater eller en medlemsstat och ett land utanför EU). Därför är samarbete mellan medlemsstaterna och åtgärder på EU-nivå nödvändigt för att hantera föroreningar och andra gränsöverskridande effekter genom fastställande av harmoniserade normer och inrättande av harmoniserade system för datainsamling och datadelning. Utan åtgärder på EU-nivå skulle kostnaderna för att hantera föroreningar bli oöverstigliga, särskilt för nedströms belägna medlemsstater.

I 2019 års kontroll av ändamålsenligheten hos EU:s vattenlagstiftning bekräftades att ramdirektivet för vatten och dess två dotterdirektiv har lett till nya eller förstärkta åtgärder för att hantera de gränsöverskridande belastningarna på vattenresurserna både nationellt och internationellt.

Särskilt när det gäller förorenande ämnen skiljer lagstiftningen mellan ämnen som anses utgöra en risk på EU-nivå och ämnen som är av regional eller nationell betydelse och hanterar dem på olika sätt. Detta initiativ syftar till att förbättra hur ämnen av regional och nationell betydelse hanteras av medlemsstaterna.

När miljökvalitetsnormer fastställs på EU-nivå innebär det att EU inför gemensamma mål baserade på vetenskaplig grund för att uppnå nollföroreningsambitionen, men att medlemsstaterna ges frihet att själva besluta om det mest kostnadseffektiva sättet att uppnå målen med hänsyn till relevant källbaserad EU-lagstiftning. På detta sätt (gemensamma mål med flexibilitet i fråga om hur de ska uppnås) skapar EU en koppling till den källbaserade lagstiftningen på EU-nivå (t.ex. om hållbar användning av bekämpningsmedel) och bidrar till att målen i den lagstiftningen uppnås på ett effektivt sätt.

Proportionalitetsprincipen

Enligt förslaget revideras de befintliga förteckningarna över förorenande ämnen i yt- och grundvatten och fastställs eller uppdateras miljökvalitetsnormer som medlemsstaterna ska uppfylla, samtidigt som det i stor utsträckning överlåter åt annan EU-lagstiftning att hantera källan till föroreningarna eller reglera utsläppen av dem under produktion och användning (t.ex. begränsningar för användning av vissa ämnen enligt Reach-förordningen 29 eller gränsvärden för utsläpp i tillstånden för industrianläggningar enligt direktivet om industriutsläpp) och överlåter valet av specifika åtgärder åt medlemsstaterna. Eftersom varje vattenförekomst i EU har sina egna särdrag (klimat, flöde, geologiska förhållanden osv.) och inte nödvändigtvis utsätts för samma belastningar som andra vattenförekomster, är det ur proportionalitetssynpunkt korrekt att överlåta valet av åtgärder till medlemsstaternas vattenmyndigheter.

I 2019 års kontroll av ändamålsenligheten hos EU:s vattenlagstiftning bekräftades mervärdet av ramdirektivet för vatten, direktivet om miljökvalitetsnormer och grundvattendirektivet. I konsekvensbedömningen av detta förslag bekräftas att de ämnen som övervägs för upptagande i förteckningarna över förorenande ämnen med EU-omfattande kvalitetsnormer utgör en risk på EU-nivå. Ett litet antal redan förtecknade ämnen identifierades som ämnen som inte längre anses vara av EU-omfattande betydelse men som fortfarande kan behöva hanteras på nationell nivå. I detta förslag fastställs ett förfarande för att Europeiska kommissionen ska kunna åtgärda inkonsekvenser i hur medlemsstaterna beslutar om vilka ämnen som ska regleras på nationell nivå och om vilka kvalitetsnormer som ska fastställas för dem.

Val av instrument

Initiativet utformas som ett direktiv eftersom detta är det lämpligaste rättsliga instrumentet för att göra ändringar i de befintliga direktiv som berörs.

Ett direktiv ställer krav på att medlemsstaterna införlivar bestämmelserna i sina nationella system för materiella och processuella rättsregler och genomför åtgärder för att nå målen. Denna metod ger medlemsstaterna större frihet än vad en förordning gör, eftersom de själva kan välja de lämpligaste åtgärderna för att uppnå de överenskomna skyldigheterna i fråga om resultat.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

År 2019 slutfördes en utvärdering av ändamålsenligheten hos EU:s vattenlagstiftning som omfattade ramdirektivet för vatten, direktivet om miljökvalitetsnormer, grundvattendirektivet och översvämningsdirektivet. Vid kontrollen av ändamålsenligheten konstaterades att lagstiftningen till stor del är ändamålsenlig, men att det finns utrymme för förbättringar när det gäller att ta itu med kemiska föroreningar. Kontrollen visade att finns tre generella skäl till att endast begränsade framsteg har gjorts för att uppnå lagstiftningens övergripande mål:

Otillräcklig integrering av mål avseende vatten i annan relevant politik.

Otillräckliga investeringar i medlemsstaterna i vattenrelaterade projekt och program.

Otillräckliga genomförandeinsatser.

När det gäller genomförandet framhölls flera brister i samband med kemiska föroreningar: de stora skillnaderna i kvalitetsnormerna för förorenande ämnen som är relevanta på nationell nivå, den administrativa bördan i samband med rapportering, brister i den rapporterade informationens detaljnivå och aktualitet, samt det resurs- och tidskrävande förfarandet för att uppdatera förteckningarna över förorenande ämnen. Detta förslag tar upp dessa brister. Det beaktar även relevanta resultat från 2019 års kontroll av ändamålsenligheten i den mest relevanta kemikalielagstiftningen 30 och de åtaganden som gjorts i kemikaliestrategin för hållbarhet. I synnerhet tas genom förslaget ett steg i riktning mot en mer holistisk övervakning (av blandningar) genom att användning av effektbaserade metoder införs, och det omfattar bestämmelser för att påskynda, effektivisera och öka samstämmigheten i faro- och riskbedömningarna (genom t.ex. underlättad datadelning och tillämpning av modellen ”ett ämne, en bedömning”).

Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling (Refit)

I konsekvensbedömningen övervägdes olika alternativ för förenkling och bördeminskning. Strykningen av ämnen i förteckningen över förorenande ämnen i ytvatten innebär en begränsad bördeminskning, som även uppnås genom att översynen av bevakningslistan ändras till vart tredje år i stället för vartannat och genom att översynen av förteckningarna över förorenande ämnen i ytvatten och grundvatten ändras till att genomföras genom delegerade akter i stället för medbeslutande. Inrättandet av en automatisk dataöverföringsmekanism inom ramen för ramdirektivet för vatten och direktivet om miljökvalitetsnormer kommer att minska medlemsstaternas rapporteringsbörda, liksom avskaffandet av interimsrapporten om åtgärdsprogrammet i artikel 15.3 i ramdirektivet för vatten. Förbättring av de befintliga riktlinjerna för effektbaserade metoder och utveckling av en harmoniserad metod för övervakning av mikroplaster kommer att förenkla medlemsstaternas arbete på dessa områden.

Vid utarbetandet av konsekvensbedömningen har grunddragen i testet för små och medelstora företag tillämpats, och resultaten återges framför allt i avsnitt 6. Små och medelstora företag är verksamma inom produktion och användning av de förorenande ämnen som berörs. Det bör noteras att det generellt sett inte är möjligt att identifiera och kvantifiera effekterna i detalj, eftersom de är beroende av de åtgärder som medlemsstaterna vidtar för att uppnå lagstiftningens mål.

Yttrande från nämnden för lagstiftningskontroll

Nämnden för lagstiftningskontroll avgav den 24 juni 2022 ett positivt yttrande med reservationer. Nämnden begärde ändringar för att åtgärda i synnerhet följande tre aspekter: 1) utformningen av alternativen, som ansågs vara alltför komplicerade och inte tydligt framhävde de viktigaste politiska alternativen, 2) konsekvenserna för små och medelstora företag och medborgare, som inte ansågs ha analyserats tillräckligt då det i rapporten inte gjordes någon bedömning av hur enskilda medlemsstater kan påverkas, och 3) rapporten ansågs inte vara tydlig i fråga om storleksordningen på de förväntade effekterna, inte ge en kritisk bedömning av nytto- och kostnadsberäkningarnas giltighet och relevans för initiativet, och inte utgå ifrån alternativens ändamålsenlighet, effektivitet och samstämmighet i jämförelsen av alternativen.

De politiska alternativen har därför förenklats genom färre alternativ och sammanslagning av alternativ. Konsekvenserna för små och medelstora företag har utvecklats ytterligare i hela texten, liksom informationen om effekterna för konsumenter och medlemsstater. Tolkningen av kostnads- och nyttoberäkningarna har förtydligats så att de inte ger intryck av att enbart vara kopplade till detta initiativ. Texten om principen ”en in och en ut” har kompletterats. Slutligen har bedömningen av de olika alternativens ändamålsenlighet, effektivitet och samstämmighet lagts till i texten.

Samråd med berörda parter

Omfattande samråd med berörda parter genomfördes för att stödja utarbetandet av detta förslag. På grundval av kommissionens riktlinjer för bättre lagstiftning genomfördes både ett öppet offentligt samråd och en expertundersökning 2021, och resultaten användes i konsekvensbedömningen av detta förslag. Det permanenta nätverket av medlemsstater och berörda parter till stöd för genomförandet av ramdirektivet för vatten och dess dotterdirektiv hölls informerat, och i synnerhet rådfrågades arbetsgrupperna för kemikalier och grundvatten ingående.

För de enskilda ämnen och grupper av ämnen som identifierats som förorenande ämnen i ytvatten utarbetades omfattande teknisk dokumentation av kommissionens gemensamma forskningscentrum (JRC), med stöd av undergrupper av medlemsstater och sakkunniga berörda parter. Som ett led i den granskning som genomfördes av vetenskapliga kommittén för hälso- och miljörisker och nya risker (Scheer) offentliggjordes slutligen preliminära yttranden (med en fyraveckorsperiod för att lämna synpunkter), och resultaten användes i Scheers yttrande. För några få ämnen har granskningen ännu inte slutförts. De föreslagna värdena har därför markerats som ”ska bekräftas mot bakgrund av det yttrande som begärts från Scheer”. Alla slutliga föreslagna värden kommer att vara helt förenliga med de vetenskapliga råden.

Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

Intern sakkunskap tillhandahölls av JRC, särskilt när det gäller urvalet av förorenande ämnen i ytvatten och utarbetandet av miljökvalitetsnormer. Extern teknisk sakkunskap, bland om förorenande ämnen i grundvatten, tillhandahölls av experter från arbetsgrupperna för kemikalier och grundvatten. Kommissionens konsekvensbedömning stöddes av en studie som utarbetats av externa konsulter, där de ekonomiska, sociala och miljömässiga effekterna av en rad möjliga politiska alternativ granskades, med beaktande av de förväntade effekterna av befintliga och planerade strategier på EU-nivå och synpunkter från berörda parter. JRC:s ämnesdokumentation, rapporter från arbetsgruppen för grundvatten, konsulternas undersökningsrapport och rapporter från workshoppar med berörda parter finns tillgängliga i CIRCAB 31 .

Konsekvensbedömning

I konsekvensbedömningen undersöktes de tre grupperna alternativ, dvs. alternativ som rör ytvatten, alternativ som rör grundvatten och övergripande alternativ. När det gäller ytvatten bedömdes effekterna av att lägga till en rad ämnen (från de läkemedel, bekämpningsmedel, industrikemikalier och metaller som granskats) till förteckningen över prioriterade ämnen och därmed fastställa EU-omfattande miljökvalitetsnormer för dem. För flera befintliga prioriterade ämnen granskades effekterna av att ändra miljökvalitetsnormerna (på grundval av nya vetenskapliga rön). För vissa andra prioriterade ämnen undersöktes effekterna av att stryka dem från förteckningen. När det gäller grundvatten granskades effekterna av att lägga till specifika (grupper av) ämnen i förteckningen, närmare bestämt PFAS, icke-relevanta metaboliter av bekämpningsmedel och läkemedel. Slutligen granskades en rad alternativ för förbättrad digitalisering, förenklad administration och förbättrad riskhantering när det gäller vattenföroreningar.

De huvudsakliga föroreningskällorna för de identifierade ämnena är kemiska produktionsprocesser (direkta utsläpp från produktion av träprodukter, pappersmassa, stål, förbränning, textilier, plast osv.), utsläpp av avloppsvatten med rester av läkemedel och kemikalier från tyger, konsumentprodukter, rengöringsmedel och kroppsvårdsprodukter, indirekta utsläpp till följd av användning av bekämpningsmedel, biocider och läkemedel inom jordbruket, kemikalier som används vid vägbyggnad, och nedfall av kvicksilver från förbränningsanläggningar för fossila bränslen och utsläpp av PFAS från brandsläckningsskum. Alla dessa källor och spridningsvägar omfattas av lagstiftning, däribland direktiv 2010/75/EG om industriutsläpp (under översyn), direktiv 91/271/EEG om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse (under översyn), direktiv 2009/128/EG om hållbar användning av bekämpningsmedel (under översyn), direktiv 2001/83/EG om humanläkemedel, förordning (EU) 2019/6 om veterinärmedicinska läkemedel, Reach-förordningen (EG) nr 1907/2006, förordning (EG) nr 1107/2009 om växtskyddsmedel, förordning (EU) nr 528/2012 om biocidprodukter samt förordning (EG) nr 1223/2009 om kosmetiska produkter. Genom att fastställa maximala koncentrationer för dessa ämnen syftar detta förslag till att stärka effekten och genomförandet av EU:s lagstiftning om utsläppskällor och spridningsvägar, och, när så behövs för att skydda hälsa eller miljö, att driva på beslut om strängare åtgärder mot utsläpp och spridning på medlemsstatsnivå.

Alternativen granskades mot bakgrund av deras miljömässiga, sociala och ekonomiska kostnader och fördelar, vilket resulterade i följande paket med rekommenderade alternativ:

Ytvatten

Alternativ 1: Tillägg i förteckningen över prioriterade ämnen som enskilda ämnen med miljökvalitetsnormer fastställda för varje ämne

23 enskilda ämnen:

17-beta-estradiol (E2); acetamiprid; azitromycin; bifentrin; bisfenol A; karbamazepin; klaritromycin; klotianidin; deltametrin; diklofenak; erytromycin; esfenvalerat; estron (E1); etinylestradiol (EE2); glyfosat; ibuprofen; imidakloprid; nikosulfuron; permetrin; tiakloprid; tiametoxam; triklosan, silver.

Alternativ 2: Tillägg i förteckningen över prioriterade ämnen som grupper med miljökvalitetsnormer fastställda för ”summan av”

PFAS (summan av 24 namngivna ämnen)

Alternativ 3: Ändring av befintliga miljökvalitetsnormer

14 ämnen med skärpta miljökvalitetsnormer:

klorpyrifos; cypermetrin; dikofol; dioxiner; diuron; fluoranten; hexabromcyklododekan (HBCDD); hexaklorbutadien; kvicksilver; nickel; nonylfenol; polycykliska aromatiska kolväten (PAH); polybromerade difenyletrar (PBDE); tributyltenn

2 ämnen med mindre stränga miljökvalitetsnormer:

heptaklor/heptaklorepoxid; hexaklorbensen

Alternativ 4: Borttagande från förteckningen

4 ämnen: alaklor; koltetraklorid; klorfenvinfos; simazin

Grundvatten

Alternativ 1: Tillägg i bilaga I med kvalitetsnormer för grundvatten fastställda för varje ämne

2 läkemedel: karbamazepin och sulfametoxazol

Alla icke-relevanta metaboliter med individuella kvalitetsnormer för grundvatten på 0,1 µg/l

Alternativ 2: Tillägg i bilaga I med kvalitetsnormer för grundvatten fastställda för ”summan av”

PFAS (summan av 24 namngivna ämnen)

Alternativ 3: Tillägg i bilaga II

1 ämne: primidon

Digitalisering, förenklad administration och förbättrad riskhantering

Alternativ 1: Tillhandahålla vägledning och råd om övervakning

b

Förbättra befintliga riktlinjer om effektbaserade metoder för att förbättra övervakningen av grupper/blandningar av förorenande ämnen med hjälp av effektbaserade metoder.

c

Utarbeta en harmoniserad mätstandard och vägledning för mikroplaster i vatten som en grund för medlemsstaternas rapportering och en framtida förteckning inom ramen för direktivet om miljökvalitetsnormer och grundvattendirektivet.

Alternativ 2: Införa/ändra obligatoriska övervakningsmetoder

a

Införa en skyldighet i direktivet om miljökvalitetsnormer att använda effektbaserade metoder för att övervaka östrogener.

b

Upprätta en obligatorisk bevakningslista för grundvatten som motsvarar förteckningen för ytvatten och dricksvatten och ge vägledning om övervakningen av de förtecknade ämnena.

c

Förbättra övervaknings- och översynscykeln för bevakningslistan för ytvatten så att det finns mer tid att bearbeta data innan listan revideras.

Alternativ 3: Harmonisera rapportering och klassificering

a

Inrätta en automatisk dataöverföringsmekanism för direktivet om miljökvalitetsnormer och ramdirektivet för vatten för att säkerställa enkel tillgång med korta intervaller till övervaknings-/statusdata i syfte att effektivisera och minska arbetet i samband med nuvarande rapportering och ge tillgång till rådata från övervakning.

b

Inrätta ett register över miljökvalitetsnormer för förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden som en bilaga till direktivet om miljökvalitetsnormer, och införliva dessa ämnen i bedömningen av ytvattnets kemiska status.

Alternativ 4: Rättsliga och administrativa aspekter

a

Använda direktivet om miljökvalitetsnormer i stället för ramdirektivet för vatten för att fastställa förteckningen över prioriterade ämnen, och uppdatera förteckningarna över förorenande ämnen i ytvatten och grundvatten genom kommittéförfarande eller delegerade akter.

b

Ändra statusen för aldrin, dieldrin, endrin, isodrin, DDT, tetrakloretylen och trikloretylen från ”andra föroreningar” till prioriterade ämnen.

c

Ändra statusen för 1,2-dikloretan, fluoranten, bly, oktylfenoletoxilater och pentaklorfenol till prioriterade farliga ämnen.

Genom det föreslagna politiska paketet säkerställs att lagändringarna förblir proportionerliga, med ekonomiska, sociala och miljömässiga fördelar som är större än motsvarande kostnader, och att de fokuserar på frågor som bäst hanteras på EU-nivå.

Det är svårt att kvantifiera kostnaderna och särskilt fördelarna med detta initiativ, med tanke på dess samverkan med (och beroende av) andra politiska initiativ om vissa EU-omfattande åtgärder. Medlemsstaterna kan dessutom till stor del välja vilka åtgärder de vidtar för efterlevnaden: åtgärderna kommer därför att variera beroende på nationella/lokala omständigheter.

När det gäller ytvatten förväntas betydande direkta kostnader genom att till exempel ibuprofen, glyfosat, PFAS och bisfenol A läggs till i förteckningen över prioriterade ämnen och genom att miljökvalitetsnormerna för polyaromatiska kolväten (PAH), kvicksilver och nickel ändras. Detta kommer sannolikt att orsaka produktutvecklingskostnader för industrin och kostnader för användarna för att ersätta dessa ämnen, även inom jordbrukssektorn.

När det gäller grundvatten kommer sannolikt de mest betydande kostnaderna att uppstå till följd av att kvalitetsnormer införs för PFAS. Kostnaderna kan till exempel vara kopplade till begränsningar av användningen av bekämpningsmedel eller industrikemikalier för att hantera kontaminerat behandlat avloppsslam (biosolids) och förbättra reningen av avloppsvatten. Kostnaden för den digitalisering, förenklade administration och förbättrade riskhantering som föreslås är av administrativ karaktär och skulle inledningsvis uppstå på EU-nivå och generellt sett vara låg, eventuellt med undantag för den automatiska dataöverföringsmekanismen. Kostnaderna kan inte hänföras enbart till detta initiativ, eftersom det oundvikligen samverkar och har synergier med många andra EU-strategier som rör samma ämnen. Föroreningskostnaderna internaliseras främst genom direktivet om industriutsläpp och direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse, det framtida förbudet mot all användning av PFAS utom för viktiga användningsområden, genomförandet av det kommande initiativet om mikroplaster och andra initiativ. Översynen av direktivet om rening av avloppsvatten i tätbebyggelse kommer till exempel att främja uppgraderingen av många avloppsreningsverk och införa ett utökat producentansvar för att täcka kostnaderna, vilket avsevärt kommer att minska belastningen av mikroföroreningar i yt- och grundvatten.

Det föreslagna initiativet kommer att bidra till att minska koncentrationerna av akut toxiska och/eller långlivade kemikalier i vatten. Det kommer också att öka värdet av de akvatiska ekosystemen och de tjänster de tillhandahåller. Fördelarna omfattar således minskade effekter på människors hälsa, naturen, pollinatörer och jordbruket samt kostnader som undviks för vattenrening. Övervakningsdata för kemikalier som görs lätt åtkomliga, tillgängliga och återanvändbara kommer att avsevärt förbättra säkerhetsbedömningarnas samstämmighet och innebära ett viktigt steg i riktning mot den modell med ”ett ämne, en bedömning” som fastställs i den europeiska gröna given.

Mål för hållbar utveckling

Förslaget har positiva effekter för att uppnå mål 6 (vatten), 12 (konsumtion och produktion) och 14 (hav) för hållbar utveckling. När det gäller hållbarhetsmål 6 förväntas lägre nivåer av föroreningar av dricksvattenkällor och bättre kemisk kvalitet på yt- och grundvatten, och andelen vattenförekomster med god vattenkvalitet bör öka med tiden i takt med att medlemsstaterna vidtar och genomför åtgärder för att minska koncentrationerna av förorenande ämnen. När det gäller hållbarhetsmål 12 förväntas de åtgärder som vidtas, både på EU-nivå (t.ex. genom initiativet för hållbar produktion eller det kommande förbudet mot all icke nödvändig användning av PFAS) och på medlemsstatsnivå, leda till att andra, mindre giftiga beståndsdelar används i produkter. När det gäller hållbarhetsmål 14 är det viktigt att framhålla den direkta effekten på de vatten i övergångszon och marina vatten (inom en sjömil från kusten) som omfattas av ramdirektivet för vatten. Det sötvatten som når hav och oceaner via floderna kommer dessutom gradvis att innehålla lägre koncentrationer av de ämnen som regleras i detta initiativ.

Kontroll av klimatkonsekvens och principen om energieffektivitet först

Förslaget är förenligt med målet om klimatneutralitet i den europeiska klimatlagen och med unionens mål för 2030 och 2050. Förslagets största påverkan på insatserna för att begränsa klimatförändringarna rör avlägsnandet av ämnen i avloppsreningsverk, som är energiintensiva processer. Beroende på vilka åtgärder medlemsstaterna vidtar för att minska eller stegvis eliminera förekomsten av ämnen i vatten kan denna påverkan vara positiv, om ämnena hanteras vid källan och därför inte behöver avlägsnas från avloppsvattnet, neutral, om ämnena ersätts med ersättningsämnen som kräver lika omfattande insatser för att avlägsnas i avloppsreningsverk, eller negativ, om medlemsstaterna beslutar att i huvudsak förlita sig på rening av avloppsvatten. Det senare scenariot är dock osannolikt eftersom insatser vid källan i allmänhet är billigare och effektivare. Enligt översynen av direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse krävs dessutom att avloppsreningsverk ska uppnå klimatneutralitet senast 2040, vilket utesluter negativa nettoeffekter av detta förslag genom ökad avloppsrening.

Principen om energieffektivitet först, som lades fram i omarbetningen av energieffektivitetsdirektivet, beaktas i detta förslag. På samma sätt som klimatkonsekvenserna kan de politiska alternativen, i kombination med översynen av direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse, förväntas vara åtminstone neutrala i fråga om energieffektivitet.

Nämnden för lagstiftningskontroll avgav ett positivt yttrande med reservationer den 24 juni 2022 32 .

Grundläggande rättigheter

Förslaget får inga konsekvenser för skyddet av de grundläggande rättigheterna.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Den bifogade finansieringsöversikten avser paketet om nollföroreningar och omfattar det aktuella förslaget, förslaget till översyn av direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse och luftkvalitetsdirektivet. Finansieringsöversikten visar budgetkonsekvenserna och de personalresurser och administrativa resurser som krävs. Förslaget kommer att få budgetkonsekvenser för kommissionen, Europeiska miljöbyrån (EEA) och Europeiska kemikaliemyndigheten (Echa) i form av nödvändiga personalresurser och administrativa resurser.

Kommissionens arbetsbörda för genomförandet och tillämpningen kommer att öka något till följd av att fler förtecknade ämnen och strävan att harmonisera kvalitetsnormer och tröskelvärden för ämnen av nationell betydelse.

Kommissionen kommer dessutom att dra nytta av omfördelningen av vetenskapliga uppgifter till Echa, som kontinuerligt kommer att bistå kommissionen med prioritering av ämnen och blandningar, fastställande av kvalitetsnormer och tröskelvärden, identifiering av lämpliga analysmetoder och bedömning av relevanta övervakningsdata. Echas vetenskapliga stöd skulle kräva elva heltidsekvivalenter.

EEA kommer att få en ökad arbetsbörda till följd av den mer omfattande och frekventa rapportering som krävs av medlemsstaterna samt den mindre ökningen av antalet förtecknade ämnen, vilket sammanlagt kommer att kräva fyra ytterligare heltidsekvivalenter utöver de tre och en halv heltidsekvivalenter som redan används.

5.ÖVRIGA INSLAG

Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

De förvaltningsplaner för avrinningsdistrikt som rapporteras till kommissionen vart sjätte år och den frivilliga elektroniska rapporteringen till EEA enligt den gemensamma genomförandestrategin kommer fortfarande att vara den viktigaste informationskällan för att kontrollera att förslaget genomförs på ett effektivt sätt, särskilt när det gäller efterlevnaden av nya eller reviderade kvalitetsnormer för yt- och grundvatten.

De förbättrade bevakningslistorna, som innebär en skyldighet för medlemsstaterna att övervaka nya riskämnen, kommer att göra det möjligt för kommissionen att med hjälp av Echa och medlemsstaterna fastställa behovet av ytterligare eller strängare kvalitetsstandarder. Den mer regelbundna rapporteringen även av faktiska övervakningsdata och EEA:s analys av dessa kommer att ge EU:s institutioner, medlemsstater och allmänheten möjlighet att få en mer exakt och aktuell bild av statusen för yt- och grundvattenförekomster i EU.

Tack vare synergier med det förbättrade europeiska registret över utsläpp och överföringar av föroreningar, som kommer att ersättas av den nya elektroniska onlinedatabasen, dvs. portalen för industriutsläpp, kommer registren över utsläpp, som för närvarande endast rapporteras vart sjätte år, att ersättas av en mycket mer regelbunden och sammanhängande översikt över de totala utsläppen av föroreningar per sektor. Detta kommer att göra det möjligt för medlemsstaterna att rikta sina genomförandeinsatser.

Bilagorna till både yt- och grundvattendirektiven kommer att ses över regelbundet mot bakgrund av vetenskapliga och tekniska framsteg. De mer flexibla förfarandena för att anta kvalitetsnormer för ämnen som inger betänkligheter, i kombination med de centrala roller som tilldelas EEA, för analys av mer regelbundna övervakningsdata, och Echa, för kontinuerligt vetenskapligt stöd, kommer att möjliggöra en bättre utvärdering av om de gällande normerna är korrekta och av behovet av nya normer för att snabbt hantera nya riskämnen. Båda byråernas deltagande överensstämmer med målet i kemikaliestrategin att gå mot en modell med ”ett ämne, en bedömning” som leder till effektivare, mer ändamålsenliga och mer sammanhängande säkerhetsbedömningar av kemikalier i all relevant EU-lagstiftning, vilket också leder till effektivare och mer övergripande genomförandeåtgärder och förslag till nya normer.

Analysen av mer regelbundna övervaknings- och statusdata kommer på ett effektivt sätt att bidra till den bredare övervaknings- och prognosram för nollförorening som ska offentliggöras vartannat år från 2022. Denna kommer att bidra till utvärderingen av effekterna av minskade föroreningar i vattenförekomster till följd av en bredare uppsättning harmoniserade kvalitetsnormer som tillämpas i hela EU.

Förklarande dokument

Förslaget kräver förklarande dokument, eftersom dessa är avgörande för att bedöma överensstämmelsen och kontrollera att de införlivande texterna återspeglar ordalydelsen och andan i direktivet. Detta är viktigt och nödvändigt eftersom förslaget omfattar ändringsförslag till tre direktiv som kan komma att införlivas i olika delar av den nationella lagstiftningen. Eftersom förslaget främst syftar till att ändra befintliga eller införa nya kvalitetsnormer kan en noggrann kontroll också underlättas genom förklarande dokument.

Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

(1)Ändringar av direktiv 2000/60/EG

Artiklarna 1, 7.2, 11.3 k, 4.1 och bilagorna V (punkterna 1.4.3, 2.3.2 och 2.4.5) och VII (punkt 7.7) ändras för att ta hänsyn till den föreslagna strykningen av artiklarna 16 och 17 (se nedan).

Artikel 2 om definitioner ändras för att uppdatera definitionerna av ”god kemisk ytvattenstatus”, ”prioriterade ämnen” och ”miljökvalitetsnormer” och införa definitioner av ”prioriterade farliga ämnen” och ”förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden”. Dessa ändringar är nödvändiga för att 1) ta hänsyn till förslaget att ersätta det nuvarande medbeslutandeförfarandet för antagande av miljökvalitetsnormer med delegerade akter, 2) utvidga tillämpningsområdet för begreppet ”kemisk status” så att det även omfattar de ”förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden” som hittills ingått i definitionen av ”ekologisk status” i bilaga V, 3) ta hänsyn till eventuella framtida effektbaserade utlösande värden som en del av definitionen av ”miljökvalitetsnormer”.

Artikel 3 om administrativ samordning inom avrinningsdistrikt ändras för att införa en skyldighet för behöriga myndigheter för alla eventuellt berörda vattenförekomster, även i nedströms belägna medlemsstater, att vid exceptionella omständigheter som orsakas av naturliga skäl eller force majeure, särskilt extrem översvämning, utdragen torka eller betydande föroreningsincidenter, varna varandra och samarbeta för att minimera skadorna och hantera konsekvenserna.

Utöver den ovan nämnda anpassningen för att ta hänsyn till strykningen av artikel 16 ändras artikel 4 om mål för att säkerställa att punkt 1 a iv i denna artikel innehåller en uttrycklig skyldighet för medlemsstaterna att gradvis minska föroreningar även från förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden, inte bara från prioriterade ämnen.

Artikel 8.3 om metoder för analys och övervakning av vattenstatusen ändras för att anpassa kommittéförfarandet till Lissabonfördraget genom att det tidigare ”föreskrivande förfarande med kontroll” ersätts med det ”granskningsförfarande” som fastställs i artikel 21. Dessutom införs ett nytt bemyndigande i samma punkt för att göra det möjligt att anta genomförandeakter för att fastställa ytterligare detaljer om de nya skyldigheterna att göra övervakningsdata tillgängliga för EEA och göra statusdata tillgängliga mer regelbundet, i enlighet med de nya punkterna 4 och 5. Dessa ändringar är helt i linje med befintliga skyldigheter enligt direktiv 2007/2/EG (Inspire), som ålägger medlemsstaterna att offentliggöra rumsliga datamängder, bland annat om placering och användning av miljöövervakningsanläggningar, relaterade utsläppsmätningar och miljömediernas tillstånd (luft, vatten, mark). För att minska den administrativa bördan bör spridningen av uppgifter också effektiviseras ytterligare, i enlighet med EU:s digitala strategi, direktiv (EU) 2019/1024 om öppna data och modellen ”ett ämne, en bedömning” i strategin för hållbara kemikalier.

Artikel 10 om det kombinerade tillvägagångssättet för punktkällor och diffusa källor ändras för att uppdatera hänvisningarna till olika direktiv om punktkällor och diffusa föroreningar (till följd av att de upphävts och ersatts).

Artikel 12 om frågor som inte kan hanteras på medlemsstatsnivå ändras för att stärka och formalisera förfarandet för samarbete mellan medlemsstaterna.

Artikel 15.3 om den treåriga lägesrapporten om åtgärdsprogrammen utgår, eftersom den administrativa börda som den innebär anses vara oproportionerlig i förhållande till fördelarna när det gäller bättre kontroll och styrning av genomförandet.

Artiklarna 16 och 17 om det förfarande som kommissionen måste följa för att utarbeta lagstiftningsförslag för att förteckna och identifiera miljökvalitetsnormer för ytvattenförekomster och grundvattenförekomster utgår, eftersom de har blivit föråldrade.

Artikel 18.2 e ändras för att ta hänsyn till den föreslagna strykningen av artikel 16, medan artikel 18.4 ändras för att ta hänsyn till den föreslagna strykningen av artikel 15.3.

Artikel 20 om tekniska anpassningar ändras för att 1) ersätta det nuvarande föreskrivande förfarandet med kontroll för att ändra bilagorna I och III med förfarandet med delegerade akter, 2) ersätta det nuvarande föreskrivande förfarandet för antagande av riktlinjer för genomförandet av bilagorna II och V och för fastställande av format för överföring och behandling av data med granskningsförfarandet.

Genom den nya artikel 20a införs bestämmelser om förfarandet för antagande av delegerade akter i enlighet med Lissabonfördraget.

Ändringen av artikel 21 om kommittéförfarandet syftar till att ersätta hänvisningen till det tidigare ”beslutet om kommittéförfarande” med den nu gällande ”kommittéförfarandeförordningen”.

Artikel 22 om upphävanden och övergångsbestämmelser ändras för att uppdatera hänvisningarna med hänsyn till de föreslagna ändringarna av relevanta bilagor till direktiven 2000/60/EG och 2008/105/EG.

Utöver de ovan nämnda anpassningarna för att ta hänsyn till strykningen av artikel 16 ändras bilaga V för att 1) ta bort förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden från definitionerna av ekologisk status och inkludera dem i definitionen av kemisk status, i syfte att säkerställa att övervakningen av både prioriterade ämnen och förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden inte bara utförs när dessa ämnen släpps ut i vatten, utan även när de avsätts via luften, 2) ge kommissionen befogenhet att anta resultaten av interkalibreringsförfarandet genom delegerade akter, och 3) göra det möjligt för medlemsstaterna att använda nya övervakningstekniker, inklusive jordobservation och fjärranalys.

Bilaga VIII om en orienterande förteckning över huvudsakliga förorenande ämnen ska ändras så att den omfattar mikroplaster och gener för antimikrobiell resistens.

Bilaga X utgår, eftersom förteckningen i den ersätts med förteckningen i del A i bilaga I till direktiv 2008/105/EG.

(2)Ändringar av grundvattendirektivet 2006/118/EG

Titeln ändras för att klargöra att detta direktiv endast gäller föroreningarna och inte den kvantitativa statusen för grundvattnet.

Artikel 1 om direktivets syfte ändras för att ta bort hänvisningen till artikel 17 i ramdirektivet för vatten, eftersom den utgjorde grunden för antagandet av själva grundvattendirektivet och därmed är föråldrad.

Artikel 2 om definitionerna ändras så att den omfattar definitionen av tröskelvärden som fastställs på EU-nivå tillsammans med de som fastställs på medlemsstatsnivå.

Artikel 3 om kriterier för bedömning av kemisk grundvattenstatus ändras för att ta hänsyn till den nya definitionen av ”tröskelvärden fastställda på EU-nivå”.

Artikel 4 om förfarandet för bedömning av kemisk grundvattenstatus ändras av samma skäl som artikel 3.

En ny artikel 6a läggs till för att göra bevakningslistmekanismen för grundvattenförekomster obligatorisk, i överensstämmelse med bestämmelsen i artikel 8b i direktivet om miljökvalitetsnormer. Genom denna mekanism inrättas en process på tre år där kommissionen, med bidrag från Echa och i nära samråd med medlemsstaterna, prioriterar ämnen för övervakning i grundvatten. Den information som detta ger till kommer att ligga till grund för översynen vart sjätte år av kvalitetsnormer som ska tas upp i bilaga I. Bestämmelsen innehåller också en skyldighet för Echa att göra de vetenskapliga rapporterna om bevakningslistan tillgängliga för allmänheten.

Artikel 8 om tekniska anpassningar ändras för att 1) ersätta förfarandet för genomförandeakter med förfarandet för delegerade akter för att anpassa del A och C i bilaga II respektive bilagorna III och IV till vetenskapliga och tekniska framsteg, 2) ge kommissionen delegerade befogenheter att förteckna nya förorenande ämnen i grundvatten i bilaga I och att fastställa nya EU-omfattande kvalitetsnormer för dessa samt att i del B i bilaga II förteckna förorenande ämnen för vilka medlemsstaterna måste överväga att fastställa nationella tröskelvärden, 3) ge kommissionen delegerade befogenheter att, vid behov och även för förorenande ämnen eller grupper av förorenande ämnen som inte är av EU-omfattande betydelse, fastställa tröskelvärden på EU-nivå för att förbättra skyddet av människors hälsa och miljön och uppnå ett mer harmoniserat genomförande, 4) klargöra Echas centrala roll i detta sammanhang och Echas skyldighet att offentliggöra vetenskapliga rapporter om potentiella ändringar.

En ny artikel 8a läggs till för att införa bestämmelser om förfarandet för antagande av delegerade akter i enlighet med Lissabonfördraget.

Artikel 9 om kommittéförfarandet ändras för att ersätta det tidigare ”beslutet om kommittéförfarande” med den nyare ”kommittéförfarandeförordningen”.

Artikel 10 om översyn av bilagorna I och II genom medbeslutandeförfarandet utgår för att ta hänsyn till det nya förfarande för delegerade akter som fastställs i artiklarna 8 och 8a.

Bilaga I om EU-omfattande kvalitetsnormer för förorenande ämnen i grundvatten ändras för att införa nya förorenande ämnen och tillhörande kvalitetsnormer för vissa per- och polyfluoralkylerade ämnen (PFAS), läkemedel och icke-relevanta metaboliter av bekämpningsmedel.

Bilaga II om nationella tröskelvärden för förorenande ämnen i grundvatten ändras för att 1) lägga till läkemedlet primidon i förteckningen över syntetiska ämnen för vilka medlemsstaterna ska överväga att fastställa nationella tröskelvärden, 2) klargöra att delarna B och C endast avser mekanismen för att fastställa tröskelvärden på nationell nivå, 3) säkerställa att medlemsstaterna informerar Echa så att Echa kan göra denna information tillgänglig för allmänheten, och 4) lägga till en ny del D med harmoniserade tröskelvärden för gruppen ämnen ”summan av trikloretylen och tetrakloretylen”.

Bilaga III om bedömning av grundvattnets kemiska status och bilaga IV om identifiering och vändning av betydande och ihållande uppåtgående trender ändras för att ta hänsyn till det nya begreppet ”tröskelvärden fastställda på EU-nivå”.

(3)Ändringar av direktiv 2008/105/EG om miljökvalitetsnormer

Titeln ändras för att klargöra att direktivet gäller förorening av ytvatten.

Artikel 3 om miljökvalitetsnormer ändras för att klargöra tillämpningsdatumen för de nya och reviderade miljökvalitetsnormerna. Skyldigheterna om övervakning i biota i punkt 2 och om långsiktiga trendbedömningar i punkt 6 förenklas också genom att deras tillämpningsområde klargörs i bilagan. Punkt 7 i artikeln utgår för att ta hänsyn till förslaget att ersätta medbeslutandeförfarandet med förfarandet för delegerade akter för att ändra förteckningen över prioriterade ämnen.

Artikel 5 om register över utsläpp ändras för att förenkla rapporteringsskyldigheten och om möjligt anpassa den till den som enligt EU-lagstiftningen gäller för hantering av utsläpp från stora industrianläggningar (för närvarande under översyn) och för att möjliggöra förenklad rapportering till portalen för industriutsläpp, med närmare uppgifter som ska fastställas genom en framtida genomförandeakt. Rapportering inom ramen för förvaltningsplanerna för avrinningsdistrikt kommer därför endast att fortsätta gälla för diffusa utsläpp.

Artikel 7a om samordning mellan olika delar av EU:s kemikalielagstiftning ändras för att införa en hänvisning till EU:s läkemedelslagstiftning och ta hänsyn till den föreslagna ersättningen av medbeslutandeförfarandet med förfarandet för delegerade akter för uppdatering eller fastställande av nya miljökvalitetsnormer.

Artikel 8 ändras för att 1) ge Europeiska kommissionen delegerade befogenheter att vart sjätte år se över bilaga I för att överväga att förteckna nya prioriterade ämnen och tillhörande miljökvalitetsnormer på grundval av underlag från Echa, 2) ge kommissionen delegerade befogenheter att regelbundet se över den förteckning över kategorier av förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden som nu ingår i del B i den nya bilaga II (denna bilaga II ersätter för detta ändamål punkt 1.2.6 och bilaga VIII till ramdirektivet för vatten), som kommer att ändras i enlighet med detta för att stryka förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden i definitionen av ekologisk status och göra dem till en del av systemet för kemisk status, 3) ge kommissionen delegerade befogenheter att vid behov anta EU-omfattande miljökvalitetsnormer för förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden och förteckna dessa i del C i bilaga II (i förslaget förtecknas fyra prioriterade ämnen som tidigare var upptagna i bilaga I men som har avförts från förteckningen då de inte längre anses vara av EU-omfattande betydelse), 4) klargöra den centrala roll som Echa kommer att ha när det gäller att utarbeta miljökvalitetsnormer, i nära samarbete med medlemsstaterna och berörda parter, och dess skyldighet att offentliggöra vetenskapliga rapporter om ändring av bilagorna.

Artikel 8a ändras för att 1) förenkla det sätt på vilket medlemsstaterna får redovisa kemisk status för allmänt förekommande PBT-ämnen fristående från den övergripande kemiska statusen, 2) tillåta medlemsstaterna att utföra mindre intensiv övervakning av vissa ämnen, 3) ålägga medlemsstaterna att utföra effektbaserad övervakning för att bedöma förekomsten av östrogena hormoner i vattenförekomster, med tanke på möjligheten att i framtiden fastställa effektbaserade utlösande värden.

Artikel 8b ändras för att 1) förbättra övervaknings- och översynscykeln för bevakningslistmekanismen och fastställa en treårscykel i stället för den nuvarande tvåårscykeln. Detta kommer att ge mer tid att behandla uppgifterna innan förteckningen ses över, tillsammans med den föreslagna förlängningen av övervakningscykeln från 12 till 24 månader för att kunna ta bättre hänsyn till olika övervakningsfrekvens för förorenande ämnen med säsongsbundna utsläppsmönster (t.ex. bekämpningsmedel/biocider), 2) tillåta förteckning av mikroplaster och utvalda gener för antimikrobiell resistens i nästa bevakningslista, under förutsättning att lämpliga övervaknings- och analysmetoder identifieras, med bidrag från Echa.

Den nya artikel 8d innehåller en skyldighet för medlemsstaterna att fastställa miljökvalitetsnormer för de förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden som förtecknas i del A i den nya bilaga II. Detta ersätter den skyldighet som för närvarande anges i punkt 1.2.6 i bilaga V till ramdirektivet för vatten, i linje med förslaget att säkerställa att förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden blir en del av bedömningen av ytvattenförekomsternas kemiska status snarare än den ekologiska statusen. Bestämmelsen syftar också till att säkerställa att när EU-omfattande miljökvalitetsnormer har fastställts för vissa förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden ska dessa ha företräde framför de miljökvalitetsnormer som fastställts på nationell nivå. Slutligen ålägger ändringen medlemsstaterna en skyldighet att informera Echa så att Echa, för att öka insyn och synergieffekter, ges möjlighet att offentliggöra eventuella avsikter att förteckna förorenande ämnen och/eller fastställa miljökvalitetsnormer.

Artikel 10, som klargör att bilaga X till ramdirektivet om vatten ska ersättas med texten i bilaga II till direktiv 2008/105/EG, utgår, eftersom det inte existerade någon bilaga II till direktiv 2008/105/EG och eftersom bilaga X utgår till följd av att det i direktiv 2008/105/EG införs ett förfarande för delegerade akter för att anpassa förteckningen över prioriterade ämnen och fastställa motsvarande miljökvalitetsnormer.

Titeln på bilaga I ändras för att ta bort begreppet ”andra föroreningar”, som har blivit föråldrat eftersom det avsåg ämnen som omfattades av annan lagstiftning innan direktivet om miljökvalitetsnormer antogs; det finns inte längre något behov av att skilja mellan prioriterade ämnen och dessa ”andra föroreningar”. Del A, som innehåller en förteckning över ämnena och deras miljökvalitetsnormer, ersätts med en ny bilaga där ytterligare 23 ämnen införs i förteckningen över prioriterade ämnen: läkemedel, industriella ämnen, bekämpningsmedel och metaller. I bilagan anges också vilka ämnen som är farliga, vilka som är allmänt förekommande PBT-ämnen och vilka som kräver långsiktig trendbedömning.

En ny bilaga II införs, som i del A innehåller en orienterande förteckning över förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden och för vilka medlemsstaterna måste överväga att fastställa miljökvalitetsnormer och tillämpa dessa om de ger anledning till oro. Del B innehåller de allmänna principerna och hänvisar till riktlinjer för dessa, medan del C innehåller ett register över harmoniserade miljökvalitetsnormer för förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden. Det senare kommer att anpassas genom framtida delegerade akter genom vilka kommissionen kommer att fastställa harmoniserade miljökvalitetsnormer för vissa andra förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden, om detta skulle visa sig vara nödvändigt för att säkerställa ett tillräckligt och harmoniserat miljöskydd även för förorenande ämnen som ännu inte är av EU-omfattande betydelse.

2022/0344 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

om ändring av direktiv 2000/60/EG om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område, direktiv 2006/118/EG om skydd för grundvatten mot föroreningar och försämring och direktiv 2008/105/EG om miljökvalitetsnormer inom vattenpolitikens område

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 192.1,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande 33 ,

med beaktande av Regionkommitténs yttrande 34 ,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

av följande skäl:

(1)Kemisk förorening av yt- och grundvatten utgör ett hot mot vattenmiljön med effekter som akut och kronisk toxicitet i vattenorganismer, ackumulering av förorenande ämnen i ekosystemet och förlust av livsmiljöer och biologisk mångfald och utgör även ett hot mot människors hälsa. Fastställande av miljökvalitetsnormer bidrar till att genomföra nollföroreningsstrategin för en giftfri miljö.

(2)I enlighet med artikel 191.2 andra meningen i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) ska unionens miljöpolitik bygga på försiktighetsprincipen och på principerna att förebyggande åtgärder ska vidtas, att miljöförstöring företrädesvis ska hejdas vid källan och att förorenaren ska betala.

(3)Den europeiska gröna given 35 är EU:s strategi för att senast 2050 säkerställa en klimatneutral, ren och cirkulär ekonomi genom att optimera resursförvaltningen samtidigt som föroreningarna minimeras. EU:s kemikaliestrategi för hållbarhet 36 och handlingsplanen för nollförorening 37 tar särskilt upp föroreningsaspekterna av den europeiska gröna given. Andra särskilt relevanta och kompletterande strategier är EU:s plaststrategi från 2018 38 , läkemedelsstrategin för Europa från 2021 39 , strategin för biologisk mångfald 40 , från jord till bord-strategin 41 , EU:s markstrategi för 2030 42 , EU:s digitala strategi 43 och EU:s datastrategi 44 .

(4)I Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG 45 fastställs en ram för skyddet av unionens inlandsytvatten, vatten i övergångszon, kustvatten och grundvatten. Genom denna ram identifieras prioriterade ämnen bland dem som utgör en betydande risk för, eller via, vattenmiljön på unionsnivå. I Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/105/EG 46 fastställs unionsomfattande miljökvalitetsnormer för de 45 prioriterade ämnen som förtecknas i bilaga X till direktiv 2000/60/EG och åtta andra förorenande ämnen som redan reglerades på unionsnivå innan bilaga X infördes genom Europaparlamentets och rådets beslut nr 2455/2001/EG 47 . I Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/118/EG 48 fastställs unionsomfattande kvalitetsnormer för grundvatten för nitrater och för aktiva ämnen i bekämpningsmedel samt kriterier för fastställande av nationella tröskelvärden för andra förorenande ämnen i grundvatten. Det innehåller också en minimiförteckning över tolv förorenande ämnen och deras indikatorer för vilka medlemsstaterna är skyldiga att överväga att fastställa sådana nationella tröskelvärden. Kvalitetsnormerna för grundvatten fastställs i bilaga I till direktiv 2006/118/EG.

(5)Ämnen övervägs för upptagande i bilaga X till direktiv 2000/60/EG eller i bilaga I eller bilaga II till direktiv 2006/118/EG på grundval av en bedömning av den risk de utgör för människor och vattenmiljön. De viktigaste faktorerna i denna bedömning är kunskap om ämnenas miljökoncentration, inklusive information som samlats in genom övervakning av bevakningslistan, och om ämnenas (eko)toxikologi samt deras persistens, bioackumulering, cancerogenitet, mutagenitet, reproduktionstoxicitet och hormonstörande potential.

(6)Kommissionen har genomfört en översyn av förteckningen över prioriterade ämnen i bilaga X till direktiv 2000/60/EG i enlighet med artikel 16.4 i det direktivet och artikel 8 i direktiv 2008/105/EG, och en översyn av förteckningarna över ämnen i bilagorna I och II till direktiv 2006/118/EG i enlighet med artikel 10 i det direktivet, och har, mot bakgrund av nya vetenskapliga rön, dragit slutsatsen att det är lämpligt att ändra dessa förteckningar genom att lägga till nya ämnen, fastställa miljökvalitetsnormer för dessa nya ämnen, se över miljökvalitetsnormerna för vissa befintliga ämnen i enlighet med den senaste vetenskapliga utvecklingen, och fastställa miljökvalitetsnormer för biota för vissa befintliga och nya ämnen. Kommissionen har också identifierat vilka ytterligare ämnen som sannolikt ackumuleras i sediment eller biota, och klargjort att trendövervakning av sådana ämnen bör utföras i sediment eller biota. Översynen av förteckningarna över ämnen har underbyggts genom ett omfattande samråd med experter från kommissionen, medlemsstaterna, grupper av berörda parter och vetenskapliga kommittén för hälso- och miljörisker och nya risker.

(7)Det krävs en kombination av åtgärder för kontroll av utsläppskällorna och åtgärder på utsläppsplatserna för att effektivt hantera de flesta förorenande ämnen under hela deras livscykel, inbegripet, i tillämpliga fall, kemisk design, tillstånd eller godkännande, kontroll av utsläpp under tillverkning och användning eller andra processer samt avfallshantering. Fastställandet av nya eller strängare kvalitetsnormer för vattenförekomster kompletterar därför och är förenligt med annan unionslagstiftning som hanterar eller skulle kunna hantera föroreningsproblemet i en eller flera av dessa faser, däribland Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 49 , Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2009 50 , Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 528/2012 51 , Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/6 52 , Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/83/EG 53 , Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/128/EG 54 , Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/75/EU 55 och rådets direktiv 91/271/EEG 56 .

(8)Nya vetenskapliga rön pekar på en betydande risk från flera andra förorenande ämnen i vattenförekomster utöver de som redan regleras. När det gäller grundvatten har ett särskilt problem identifierats genom frivillig övervakning av per- och polyfluoralkylerade ämnen (PFAS) och läkemedel. PFAS har påvisats vid mer än 70 % av mätpunkterna för grundvatten i unionen och befintliga nationella tröskelvärden överskrids tydligt på ett betydande antal platser, och även läkemedel förekommer i stor utsträckning. I ytvatten är perfluoroktansulfonsyra och dess derivat redan förtecknade som prioriterade ämnen, men andra PFAS-ämnen anses nu också utgöra en risk. Övervakningen av bevakningslistan enligt artikel 8b i direktiv 2008/105/EG har bekräftat en risk i ytvatten från ett antal läkemedel som därför bör införas i förteckningen över prioriterade ämnen.

(9)Enligt direktiv 2000/60/EG ska medlemsstaterna identifiera vattenförekomster som används för uttag av dricksvatten, övervaka dem och vidta nödvändiga åtgärder för att undvika försämring av deras kvalitet och minska den nivå av vattenrening som krävs för produktion av tjänligt dricksvatten. I detta sammanhang har mikroplaster identifierats som en potentiell risk för människors hälsa, men det krävs mer övervakningsdata för att bekräfta behovet av att fastställa en miljökvalitetsnorm för mikroplaster i yt- och grundvatten. Mikroplaster bör därför föras in i bevakningslistorna för yt- och grundvatten och övervakas så snart kommissionen har identifierat lämpliga övervakningsmetoder. I detta sammanhang bör hänsyn tas till de metoder för övervakning och bedömning av riskerna med mikroplaster i dricksvatten som utvecklas enligt Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2020/2184 57 .

(10)Det har uttryckts oro över risken för att antimikrobiell resistens utvecklas på grund av förekomsten av antimikrobiellt resistenta mikroorganismer och gener i vattenmiljön, men övervakningen har varit begränsad. Relevanta antimikrobiellt resistenta gener bör också föras in i bevakningslistorna för yt- och grundvatten och övervakas så snart lämpliga övervakningsmetoder har utvecklats. Detta är i linje med den europeiska One Health-handlingsplanen mot antimikrobiell resistens, som antogs av kommissionen i juni 2017, och med läkemedelsstrategin för Europa, som också tar upp detta problem.

(11)Med tanke på den ökande medvetenheten om blandningars relevans och därmed om betydelsen av effektbaserad övervakning för att fastställa kemisk status, och med tanke på att det redan finns tillräckligt robusta effektbaserade övervakningsmetoder för östrogena ämnen, bör medlemsstaterna tillämpa sådana metoder för att bedöma de kumulativa effekterna av östrogena ämnen i ytvatten under en period på minst två år. Detta kommer att göra det möjligt att jämföra de effektbaserade resultaten med de resultat som erhålls med hjälp av konventionella metoder för övervakning av de tre östrogena ämnen som förtecknas i bilaga I till direktiv 2008/105/EG. Jämförelsen kommer att användas för att bedöma om effektbaserade övervakningsmetoder kan användas som tillförlitliga screeningmetoder. Användning av sådana screeningmetoder har fördelen att de skulle kunna omfatta effekterna av alla östrogena ämnen med liknande effekt, och inte bara de som förtecknas i bilaga I till direktiv 2008/105/EG. Definitionen av miljökvalitetsnormer i direktiv 2000/60/EG bör ändras för att säkerställa att den i framtiden också kan omfatta utlösande värden som kan komma att fastställas för att bedöma resultaten av den effektbaserade övervakningen.

(12)Utvärderingen av unionens vattenlagstiftning 58 (utvärderingen) visade att processen för att identifiera och förteckna förorenande ämnen som påverkar yt- och grundvatten och fastställa eller revidera kvalitetsnormer för dem mot bakgrund av nya vetenskapliga rön skulle kunna påskyndas. Om dessa uppgifter utfördes av kommissionen, snarare än inom ramen för det ordinarie lagstiftningsförfarande som för närvarande föreskrivs i artiklarna 16 och 17 i direktiv 2000/60/EG och artikel 10 i direktiv 2006/118/EG, skulle funktionen hos mekanismerna för övervakning av yt- och grundvatten, särskilt när det gäller tidpunkt och ordningsföljd för förteckning, övervakning och bedömning av resultat, kunna förbättras, kopplingarna mellan bevakningslistmekanismen och översynen av förteckningarna över förorenande ämnen kunna stärkas, och ändringar av förteckningarna över förorenande ämnen snabbare kunna ta hänsyn till den vetenskapliga utvecklingen. Med hänsyn till behovet av att snabbt kunna ändra förteckningarna över förorenande ämnen och miljökvalitetsnormerna mot bakgrund av nya vetenskapliga och tekniska rön bör därför befogenheten att anta akter i enlighet med artikel 290 i EUF-fördraget delegeras till kommissionen för att ändra bilaga I till direktiv 2008/105/EG med avseende på förteckningen över prioriterade ämnen och motsvarande miljökvalitetsnormer i del A i den bilagan, och för att ändra bilaga I till direktiv 2006/118/EG med avseende på förteckningen över förorenande ämnen i grundvatten och de kvalitetsnormer som fastställs i den bilagan. I detta sammanhang bör kommissionen beakta resultaten av övervakningen av ämnen på bevakningslistorna för yt- och grundvatten. Artiklarna 16 och 17 i direktiv 2000/60/EG och bilaga X till det direktivet samt artikel 10 i direktiv 2006/118/EG bör därför utgå.

(13)I utvärderingen drogs också slutsatsen att det finns alltför stora skillnader mellan medlemsstaterna när det gäller de kvalitetsnormer och tröskelvärden som fastställts på nationell nivå för förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden respektive förorenande ämnen i grundvatten. Hittills har förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden och som inte identifierats som prioriterade ämnen enligt direktiv 2000/60/EG omfattats av nationella miljökvalitetsnormer och räknats som fysikalisk-kemiska kvalitetsfaktorer till stöd för bedömningen av ekologisk status i ytvatten. När det gäller grundvatten har det också varit möjligt för medlemsstaterna att fastställa egna tröskelvärden, även för av människan framställda syntetiska ämnen. Denna flexibilitet har lett till suboptimala resultat i fråga om jämförbarheten för vattenförekomsternas status mellan medlemsstaterna och i fråga om miljöskydd. Det är därför nödvändigt att föreskriva ett förfarande som möjliggör en överenskommelse på unionsnivå om de miljökvalitetsnormer och tröskelvärden som ska tillämpas för dessa ämnen om de identifieras vara av nationell betydelse och att upprätta register över tillämpliga miljökvalitetsnormer och tröskelvärden.

(14)Genom att förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden integreras i definitionen av kemisk status i ytvatten säkerställs också en mer samordnad, enhetlig och öppen strategi när det gäller övervakning och bedömning av ytvattenförekomsters kemiska status och relaterad information till allmänheten. Det underlättar också en mer målinriktad strategi för att identifiera och genomföra åtgärder för att hantera alla ”kemikalierelaterade” frågor på ett mer holistiskt, effektivt och ändamålsenligt sätt. Därför bör definitionerna av ”ekologisk status” och ”kemisk status” ändras och räckvidden för ”kemisk status” utvidgas till att även omfatta de förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden som hittills ingått i definitionen av ”ekologisk status” i bilaga V till direktiv 2000/60/EG. Konceptet med miljökvalitetsnormer för förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden och därmed sammanhängande förfaranden bör därför införas i direktiv 2008/105/EG.

(15)För att säkerställa ett harmoniserat tillvägagångssätt och lika villkor i unionen bör befogenheten att anta akter i enlighet med artikel 290 i EUF-fördraget delegeras till kommissionen för att ändra del B i bilaga II till direktiv 2006/118/EG genom att anpassa förteckningen över förorenande ämnen för vilka medlemsstaterna måste överväga att fastställa nationella tröskelvärden.

(16)Med hänsyn till behovet av snabb anpassning till vetenskapliga och tekniska rön och av att säkerställa ett harmoniserat tillvägagångssätt och lika villkor i unionen när det gäller förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden, bör befogenheten att anta akter i enlighet med artikel 290 i EUF-fördraget delegeras till kommissionen för att anpassa bilaga II till direktiv 2008/105/EG med avseende på förteckningen över kategorier av förorenande ämnen i del A i den bilagan och för att anpassa del C i bilaga II med avseende på de harmoniserade miljökvalitetsnormerna i den bilagan för förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden. Dessa harmoniserade miljökvalitetsnormer bör tillämpas av medlemsstaterna vid bedömningen av deras ytvattenförekomsters status när en risk har identifierats från dessa förorenande ämnen.

(17)Vid översynen av förteckningen över prioriterade ämnen i del A i bilaga I till direktiv 2008/105/EG drogs slutsatsen att flera prioriterade ämnen inte längre är av unionsomfattande betydelse och därför inte längre bör tas upp i del A i bilaga I till det direktivet. Dessa ämnen bör därför betraktas som förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden och tas upp i del C i bilaga II till direktiv 2008/105/EG tillsammans med motsvarande miljökvalitetsnormer. Eftersom dessa förorenande ämnen inte längre anses vara av unionsomfattande betydelse behöver miljökvalitetsnormerna endast tillämpas om ämnena fortfarande kan vara av nationell, regional eller lokal betydelse.

(18)För att säkerställa lika villkor och göra det möjligt att jämföra statusen för vattenförekomster mellan medlemsstaterna finns det ett behov av att harmonisera nationella tröskelvärden för vissa förorenande ämnen i grundvatten. Därför bör ett register med harmoniserade tröskelvärden för förorenande ämnen i grundvatten som är av nationell, regional eller lokal betydelse införas som en ny del D i bilaga II till direktiv 2006/118/EG. De harmoniserade tröskelvärden som fastställs i det registret behöver endast tillämpas i de medlemsstater där de förorenande ämnen som omfattas av dessa tröskelvärden påverkar grundvattenstatusen. För summan av de två syntetiska förorenande ämnena trikloretylen och tetrakloretylen finns det ett behov av att harmonisera de nationella tröskelvärdena, eftersom inte alla medlemsstater där ämnena är relevanta tillämpar ett tröskelvärde för summan av dessa förorenande ämnen och alla nationella tröskelvärden som fastställts inte är desamma. Det harmoniserade tröskelvärdet bör överensstämma med det parametervärde som fastställts för summan av dessa föroreningar i dricksvatten enligt direktiv (EU) 2020/2184.

(19)För att säkerställa ett harmoniserat tillvägagångssätt och lika villkor i unionen bör befogenheten att anta akter i enlighet med artikel 290 i EUF-fördraget delegeras till kommissionen för att ändra del D i bilaga II till direktiv 2006/118/EG i syfte att anpassa registret med harmoniserade tröskelvärden till den vetenskapliga och tekniska utvecklingen med avseende på de förorenande ämnen som förtecknas och de harmoniserade tröskelvärdena.

(20)Alla bestämmelser i direktiv 2006/118/EG som rör bedömning av kemisk grundvattenstatus bör anpassas till införandet av den tredje kategorin harmoniserade tröskelvärden i del D i bilaga II till det direktivet, utöver de kvalitetsnormer som anges i bilaga I till det direktivet och de nationella tröskelvärden som fastställs i enlighet med den metod som anges i del A i bilaga II till det direktivet.

(21)För att säkerställa ett effektivt och samstämmigt beslutsfattande och utveckla synergier med det arbete som utförs inom ramen för annan unionslagstiftning om kemikalier bör Europeiska kemikaliemyndigheten (Echa) ges en permanent och tydligt avgränsad roll i prioriteringen av ämnen som ska tas upp på bevakningslistorna och i förteckningarna över ämnen i bilagorna I och II till direktiv 2008/105/EG och bilagorna I och II till direktiv 2006/118/EG, och i utarbetandet av lämpliga vetenskapligt baserade kvalitetsnormer. Echas riskbedömningskommitté och kommitté för samhällsekonomisk analys bör stödja utförandet av vissa uppgifter som tilldelas Echa genom att avge yttranden. Echa bör också säkerställa bättre samordning mellan olika delar av miljölagstiftningen genom ökad öppenhet när det gäller förorenande ämnen på en bevakningslista eller utveckling av unionsomfattande eller nationella miljökvalitetsnormer eller tröskelvärden, genom att göra relevanta vetenskapliga rapporter tillgängliga för allmänheten.

(22)I utvärderingen drogs slutsatsen att en mer frekvent och rationaliserad elektronisk rapportering är nödvändig för att främja bättre genomförande och tillämpning av unionens vattenlagstiftning. Mot bakgrund av dess roll att också mer regelbundet övervaka föroreningsläget i enlighet med handlingsplanen för nollförorening bör Europeiska miljöbyrån (EEA) stödja en sådan mer frekvent och rationell rapportering från medlemsstaternas sida. Det är viktigt att allmänheten och kommissionen i god tid får tillgång till miljöinformation om statusen för unionens ytvatten och grundvatten. Medlemsstaterna bör därför åläggas att göra de övervakningsdata som samlas in inom ramen för direktiv 2000/60/EG tillgängliga för kommissionen och EEA, med hjälp av mekanismer för automatisk rapportering och dataöverföring genom användning av applikationsprogrammeringsgränssnitt eller motsvarande mekanismer. Den administrativa bördan förväntas bli begränsad i den mån medlemsstaterna redan är skyldiga att offentliggöra teman för rumsliga data inom tillämpningsområdet för Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/2/EG 59 , liksom enligt Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1024 60 . I dessa teman för rumsliga data ingår placering och användning av anläggningar för miljöövervakning, relaterade utsläppsmätningar och miljömediernas tillstånd.

(23)Bättre integrering av de dataflöden som rapporteras till EEA enligt unionens vattenlagstiftning, särskilt de register över utsläpp som krävs enligt direktiv 2008/105/EG, med de dataflöden som rapporteras till portalen för industriutsläpp enligt direktiv 2010/75/EU och Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 166/2006 61 , kommer att göra registerrapporteringen enligt artikel 5 i direktiv 2008/105/EG enklare och effektivare. Det kommer samtidigt att minska den administrativa bördan och arbetstoppen vid utarbetandet av förvaltningsplanerna för avrinningsdistrikt. I kombination med avskaffandet av interimsrapporteringen om framstegen i åtgärdsprogrammen, som inte visade sig vara effektiv, kommer denna förenklade rapportering att göra det möjligt för medlemsstaterna att lägga mer arbete på att rapportera utsläpp som inte omfattas av lagstiftningen om industriutsläpp men som omfattas av utsläppsrapporteringen enligt artikel 5 i direktiv 2008/105/EG.

(24)Genom Lissabonfördraget infördes en åtskillnad mellan å ena sidan befogenheter som delegeras till kommissionen så att den kan anta akter med allmän räckvidd som inte är lagstiftningsakter och som kompletterar eller ändrar vissa icke väsentliga delar av en lagstiftningsakt (delegerade akter), och å andra sidan befogenheter som tilldelas kommissionen så att den kan anta akter för att säkra enhetliga villkor för genomförande av unionens rättsligt bindande akter (genomförandeakter). Direktiven 2000/60/EG och 2006/118/EG bör anpassas till den rättsliga ram som infördes genom Lissabonfördraget.

(25)Befogenheterna i artikel 20.1 första stycket i direktiv 2000/60/EG och i punkt 1.4.1 ix i bilaga V till det direktivet, där det föreskrivs att det föreskrivande förfarandet med kontroll ska användas, uppfyller kriterierna i artikel 290.1 i EUF-fördraget, eftersom de avser anpassningar av bilagorna till det direktivet och antagande av bestämmelser som kompletterar det. De bör därför ändras till befogenheter för kommissionen att anta delegerade akter.

(26)Befogenheten i artikel 8 i direktiv 2006/118/EG, som föreskriver användning av det föreskrivande förfarandet med kontroll, uppfyller kriterierna i artikel 290.1 i EUF-fördraget, eftersom den avser anpassningar av bilagorna till det direktivet. Den bör därför ändras till en befogenhet för kommissionen att anta delegerade akter.

(27)Det är särskilt viktigt att kommissionen genomför lämpliga samråd vid utarbetandet av delegerade akter, under sitt förberedande arbete, inklusive på expertnivå, och att dessa samråd genomförs i enlighet med principerna i det interinstitutionella avtalet av den 13 april 2016 om bättre lagstiftning. För att säkerställa lika stor delaktighet i förberedelsen av delegerade akter erhåller Europaparlamentet och rådet alla handlingar samtidigt som medlemsstaternas experter, och deras experter ges systematiskt tillträde till möten i kommissionens expertgrupper som arbetar med förberedelse av delegerade akter.

(28)Befogenheten enligt artikel 8.3 i direktiv 2000/60/EG, som föreskriver användning av det föreskrivande förfarandet med kontroll, uppfyller kriterierna i artikel 290.2 i EUF-fördraget, eftersom den avser antagandet av tekniska specifikationer och standardmetoder för analys och övervakning av vattenstatus och därför syftar till att fastställa enhetliga villkor för ett harmoniserat genomförande av det direktivet. Den bör därför ändras till en befogenhet för kommissionen att anta genomförandeakter. För att säkerställa jämförbara data bör befogenheten även utvidgas till att omfatta fastställandet av format för rapportering av övervaknings- och statusdata i enlighet med artikel 8.4. De befogenheter som kommissionen tilldelas bör utövas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 62 .

(29)För att säkerställa enhetliga villkor för genomförandet av direktiv 2000/60/EG bör kommissionen tilldelas genomförandebefogenheter för att anta tekniska format för rapportering av övervakningsdata och data om vattenstatus i enlighet med artikel 8.3 i direktiv 2000/60/EG. Dessa befogenheter bör utövas i enlighet med förordning (EU) nr 182/2011.

(30)För att säkerställa enhetliga villkor för genomförandet av direktiv 2008/105/EG bör kommissionen tilldelas genomförandebefogenheter för att anta standardiserade format för rapportering till EEA av utsläpp från punktkällor som inte omfattas av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) …/… 63 +. Dessa befogenheter bör utövas i enlighet med förordning (EU) nr 182/2011.

(31)Det är nödvändigt att beakta vetenskapliga och tekniska framsteg när det gäller övervakningen av vattenförekomsters status i enlighet med övervakningskraven i bilaga V till direktiv 2000/60/EG. Därför bör medlemsstaterna tillåtas att använda data och tjänster från fjärranalysteknik, jordobservation (Copernicustjänster), sensorer och anordningar på plats eller data från medborgarforskning, med utnyttjande de möjligheter som artificiell intelligens, avancerad dataanalys och databehandling erbjuder.

(32)Med tanke på ökningen av oförutsedda väderhändelser, särskilt extrem översvämning och utdragen torka, och betydande föroreningsincidenter som leder till eller förvärrar gränsöverskridande oavsiktlig förorening, bör medlemsstaterna åläggas att se till att omedelbar information om sådana incidenter lämnas till andra potentiellt berörda medlemsstater och effektivt samarbeta med potentiellt berörda medlemsstater för att mildra effekterna av händelsen eller incidenten. Det är också nödvändigt att stärka samarbetet mellan medlemsstaterna och effektivisera förfarandena för gränsöverskridande samarbete i händelse av mer strukturella, dvs. icke oavsiktliga, och långsiktiga gränsöverskridande frågor som inte kan lösas på medlemsstatsnivå, i enlighet med artikel 12 i direktiv 2000/60/EG. Om europeiskt bistånd är nödvändigt kan de behöriga nationella myndigheterna skicka en begäran om bistånd till kommissionens centrum för samordning av katastrofberedskap, som kommer att samordna eventuella erbjudanden om bistånd och deras insättande genom unionens civilskyddsmekanism, i enlighet med artikel 15 i Europaparlamentets och rådets beslut 1313/2013/EU 64 .

(33)Direktiven 2000/60/EG, 2006/118/EG och 2008/105/EG bör därför ändras i enlighet med detta.

(34)Eftersom målen för detta direktiv, nämligen att säkerställa en hög miljöskyddsnivå och en förbättring av miljökvaliteten i Europas sötvatten, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna själva, utan snarare, på grund av vattenföroreningarnas gränsöverskridande karaktär, bättre kan uppnås på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går detta direktiv inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå dessa mål.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ändringar av direktiv 2000/60/EG

Direktiv 2000/60/EG ska ändras på följande sätt:

(1)I artikel 1 ska fjärde strecksatsen ersättas med följande:

”— uppfyllande av målen för relevanta internationella överenskommelser, inbegripet sådana som syftar till att förebygga och eliminera förorening av den marina miljön, genom unionsåtgärder för att utsläpp och spill av prioriterade farliga ämnen upphör eller gradvis elimineras, med det slutgiltiga målet att uppnå koncentrationer i den marina miljön som ligger nära bakgrundsnivåerna för naturligt förekommande ämnen och nära noll för av människan framställda syntetiska ämnen.”  

(2)Artikel 2 ska ändras på följande sätt:

(a)Led 24 ska ersättas med följande:

”24) god kemisk ytvattenstatus: den kemiska status som krävs för att uppfylla miljömålen för ytvatten enligt artikel 4.1 a i detta direktiv, det vill säga den kemiska status som uppnås hos en ytvattenförekomst i vilken koncentrationerna av förorenande ämnen inte överskrider de miljökvalitetsnormer för prioriterade ämnen som förtecknas i del A i bilaga I till Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/105/EG* och de miljökvalitetsnormer för förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden som fastställs i enlighet med artiklarna 8.2 c och 8d.1 i det direktivet.”

(b)Led 30 ska ersättas med följande:

”30) prioriterade ämnen: ämnen som förtecknas i del A i bilaga I till direktiv 2008/105/EG, det vill säga ämnen som innebär en betydande risk för eller via vattenmiljön i en stor andel av medlemsstaterna.”

(c)Följande led ska införas som led 30a och 30b:

”30a) prioriterade farliga ämnen: prioriterade ämnen som anges som ’farligt’ på grundval av att de i vetenskapliga rapporter, i relevant unionslagstiftning eller i relevanta internationella avtal erkänns som toxiska, beständiga och med benägenhet för bioackumulering eller ger upphov till motsvarande farhågor, om detta är relevant för vattenmiljön.

30b) förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden: förorenande ämnen som inte eller inte längre identifieras som prioriterade ämnen men som medlemsstaterna, på grundval av den bedömning av påverkan på och konsekvenser för ytvattenförekomster som utförts i enlighet med bilaga II till detta direktiv, har identifierat som ämnen som innebär en betydande risk för eller via vattenmiljön inom deras territorium.”

(d)Led 35 ska ersättas med följande:

”35) miljökvalitetsnormer: den koncentration av ett visst förorenande ämne eller en viss grupp av förorenande ämnen i vatten, sediment eller biota som, för att skydda människors hälsa eller miljön, inte får överskridas, eller ett utlösande värde för de negativa effekterna på människors hälsa eller miljön av ett sådant förorenande ämne eller en sådan grupp av förorenande ämnen som uppmätts med en lämplig effektbaserad metod.”

                       

”* Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/105/EG om förebyggande och begränsning av förorening i ytvatten och ändring och senare upphävande av rådets direktiv 82/176/EEG, 83/513/EEG, 84/156/EEG, 84/491/EEG och 86/280/EEG, samt om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG (EUT L 348, 24.12.2008, s. 84).”

(3)I artikel 3 ska följande punkt införas som punkt 4a:

”4a. I händelse av exceptionella omständigheter som orsakas av naturliga skäl eller force majeure, särskilt extrem översvämning och utdragen torka, eller betydande föroreningsincidenter, som kan påverka nedströms belägna vattenförekomster i andra medlemsstater, ska medlemsstaterna se till att de behöriga myndigheterna för nedströms belägna vattenförekomster i dessa medlemsstater, samt kommissionen, omedelbart informeras och att nödvändigt samarbete inrättas för att undersöka orsakerna till och hantera konsekvenserna av de exceptionella omständigheterna eller incidenterna.”

(4)Artikel 4.1 ska ändras på följande sätt:

(a)I led a ska led iv ersättas med följande:

”iv) genomföra nödvändiga åtgärder för att gradvis minska förorening från prioriterade ämnen och förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden och för att utsläpp och spill av prioriterade farliga ämnen ska upphöra eller stegvis elimineras.” 

(b)I led b iii ska andra stycket ersättas med följande:

”åtgärder för att motverka sådana tendenser ska genomföras i enlighet med artikel 5 i direktiv 2006/118/EG och bilaga IV till det direktivet, om inte annat följer av tillämpningen av punkterna 6 och 7 i den här artikeln och utan att det påverkar tillämpningen av punkt 8 i den här artikeln.”

(5)Artikel 7.2 ska ersättas med följande:

”2. I fråga om de vattenförekomster som identifieras enligt punkt 1, ska medlemsstaterna se till att uppfylla målen i artikel 4 i enlighet med detta direktivs krav för ytvattenförekomster, inklusive de kvalitetsnormer som fastställs på unionsnivå, och dessutom se till att det resulterande vattnet enligt det vattenreningssystem som används och i enlighet med unionslagstiftningen uppfyller kraven i Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2020/2184*.  

               

                           

* Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2020/2184 av den 16 december 2020 om kvaliteten på dricksvatten (EUT L 435, 23.12.2020, s. 1).”

(6)Artikel 8 ska ändras på följande sätt:

(a)Punkt 3 ska ersättas med följande:

”3. Kommissionen ges befogenhet att anta genomförandeakter för att fastställa tekniska specifikationer och standardmetoder för analys och övervakning av vattenstatusen i enlighet med bilaga V och för att fastställa format för rapportering av övervaknings- och statusdata i enlighet med punkt 4. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 21.2.”  

(b)Följande punkter ska införas som punkterna 4 och 5:

”4. Medlemsstaterna ska se till att tillgängliga enskilda övervakningsdata som samlats in i enlighet med punkt 1.3.4 i bilaga V och den resulterande statusen i enlighet med bilaga V görs tillgängliga för allmänheten och för Europeiska miljöbyrån (EEA) minst en gång om året i maskinläsbart format i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG*, Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/2/EG** och Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1024***. För detta ändamål ska medlemsstaterna använda de format som fastställs i enlighet med punkt 3 i denna artikel.

5. EEA ska se till att den information som görs tillgänglig i enlighet med punkt 4 regelbundet behandlas och analyseras i syfte att göra den tillgänglig, via relevanta unionsportaler, för vidareutnyttjande av kommissionen och relevanta unionsorgan och i syfte att förse kommissionen, medlemsstaterna och allmänheten med aktuell, objektiv, tillförlitlig och jämförbar information, särskilt om status, i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 401/2009****.  

                       

* Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/4/EG av den 28 januari 2003 om allmänhetens tillgång till miljöinformation och om upphävande av rådets direktiv 90/313/EEG (EUT L 41, 14.2.2003, s. 26).

** Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/2/EG av den 14 mars 2007 om upprättande av en infrastruktur för rumslig information i Europeiska gemenskapen (Inspire) (EUT L 108, 25.4.2007, s. 1).

*** Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1024 av den 20 juni 2019 om öppna data och vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn (EUT L 172, 26.6.2019, s. 56).

**** Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 401/2009 av den 23 april 2009 om Europeiska miljöbyrån och Europeiska nätverket för miljöinformation och miljöövervakning (EUT L 126, 21.5.2009, s. 13).”

(7)Artikel 10 ska ändras på följande sätt:

(a)Punkt 2 ska ersättas med följande:

”2. För att uppfylla de mål, kvalitetsnormer och tröskelvärden som har upprättats i enlighet med detta direktiv ska medlemsstaterna säkerställa att följande upprättas och genomförs:

a) Utsläppsregleringar som grundas på bästa tillgängliga teknik.

b) Relevanta gränsvärden för utsläpp.

c) I fall av diffusa konsekvenser, regleringarna inklusive, när det är lämpligt, bästa miljöpraxis enligt

Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/128/EG*,

Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/75/EU**,

rådets direktiv 91/271/EEG***,

rådets direktiv 91/676/EEG****,

all annan unionslagstiftning som är relevant för hantering av föroreningar från punktkällor eller diffusa föroreningar.

                 

               

* Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/128/EG av den 21 oktober 2009 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder för att uppnå en hållbar användning av bekämpningsmedel (EUT L 309, 24.11.2009, s. 71).

** Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/75/EU av den 24 november 2010 om industriutsläpp (EUT L 334, 17.12.2010, s. 17).

*** Rådets direktiv 91/271/EEG av den 21 maj 1991 om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse (EGT L 135, 30.5.1991, s. 40).

**** Rådets direktiv 91/676/EEG av den 12 december 1991 om skydd mot att vatten förorenas av nitrater från jordbruket (EGT L 375, 31.12.1991, s. 1).”

(b)Punkt 3 ska ersättas med följande:

”3. Om ett kvalitetsmål, en kvalitetsnorm eller ett tröskelvärde, oavsett om det/den har upprättats i enlighet med detta direktiv, i enlighet med direktiven 2006/118/EG eller 2008/105/EG, eller i enlighet med någon annan unionslagstiftning, uppställer strängare villkor än de som skulle bli resultatet vid tillämpning av punkt 2, ska strängare utsläppsregleringar fastställas.”

(8)I artikel 11.3 ska led k ersättas med följande:

”k) Åtgärder för att eliminera förorening av ytvatten genom prioriterade farliga ämnen och för att progressivt minska förorening genom andra ämnen som annars skulle hindra medlemsstaterna från att uppnå de miljömål för ytvattenförekomster som anges i artikel 4.”

(9)Artikel 12 ska ersättas med följande:

Artikel 12

 Frågor som inte kan hanteras på medlemsstatsnivå

1. Om en medlemsstat identifierar en fråga som har konsekvenser för förvaltningen av dess vatten, men som inte kan lösas av medlemsstaten själv, ska medlemsstaten underrätta kommissionen och varje annan berörd medlemsstat om frågan och lämna rekommendationer om hur frågan kan lösas.

2. De berörda medlemsstaterna ska samarbeta för att identifiera källorna till de frågor som avses i punkt 1 och de åtgärder som krävs för att hantera dessa frågor.

Medlemsstaterna ska svara varandra i god tid och senast tre månader efter det att en annan medlemsstat har lämnat underrättelser om frågan i enlighet med punkt 1.

(10)3. Kommissionen ska informeras om och bjudas in att delta i allt samarbete som avses i punkt 2. Vid behov ska kommissionen, med beaktande av de rapporter som upprättats i enlighet med artikel 13, överväga om ytterligare åtgärder behöver vidtas på unionsnivå för att minska den gränsöverskridande påverkan på vattenförekomster.”

(11)Artikel 15.3 ska utgå.

(12)Artiklarna 16 och 17 ska utgå.

(13)Artikel 18 ska ändras på följande sätt:

(a)I punkt 2 ska led e ersättas med följande:

”e) En sammanfattning av alla förslag, regleringsåtgärder och strategier för att reglera kemisk förorening eller för att upphöra med eller stegvis eliminera farliga ämnen.” 

(b)Punkt 4 ska utgå.  

(14)Artikel 20 ska ersättas med följande:

”Artikel 20

Tekniska anpassningar och genomförande av detta direktiv

1. Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 20a för att ändra bilagorna I och III samt avsnitt 1.3.6 i bilaga V i syfte att anpassa informationskraven avseende behöriga myndigheter, innehållet i den ekonomiska analysen respektive de valda övervakningsstandarderna till vetenskapliga och tekniska framsteg.

2. Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 20a för att komplettera detta direktiv genom att bestämma de värden som fastställs för klassificeringarna i medlemsstaternas övervakningssystem i enlighet med interkalibreringsförfarandet i punkt 1.4.1 i bilaga V.

3. Kommissionen ges befogenhet att anta genomförandeakter för att fastställa de tekniska formaten för överföringen av de data som avses i artikel 8.4. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 21.2. När kommissionen fastställer dessa format ska den, om så krävs, biträdas av EEA.”

(15)Följande artikel ska införas som artikel 20a:

Artikel 20a

Utövande av delegeringen

1. Befogenheten att anta delegerade akter ges till kommissionen med förbehåll för de villkor som anges i denna artikel.

2. Den befogenhet att anta delegerade akter som avses i artikel 20.1 ges till kommissionen tills vidare från och med [Publikationsbyrån: infoga datum = dagen för ikraftträdandet av detta direktiv].

3. Den delegering av befogenhet som avses i artikel 20.1 får när som helst återkallas av Europaparlamentet eller rådet. Ett beslut om återkallelse innebär att delegeringen av den befogenhet som anges i beslutet upphör att gälla. Beslutet får verkan dagen efter det att det offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning, eller vid ett senare i beslutet angivet datum. Det påverkar inte giltigheten av delegerade akter som redan trätt i kraft.

4. Innan kommissionen antar en delegerad akt ska den samråda med experter som utsetts av varje medlemsstat i enlighet med principerna i det interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning av den 13 april 2016.

5. Så snart kommissionen antar en delegerad akt ska den samtidigt delge Europaparlamentet och rådet denna.

6. En delegerad akt som antas enligt artikel 20.1 ska träda i kraft endast om varken Europaparlamentet eller rådet har gjort invändningar mot den delegerade akten inom en period på två månader från den dag då akten delgavs Europaparlamentet och rådet, eller om både Europaparlamentet och rådet, före utgången av den perioden, har underrättat kommissionen om att de inte kommer att invända. Denna period ska förlängas med två månader på Europaparlamentets eller rådets initiativ.”

(16)Artikel 21 ska ersättas med följande:

Artikel 21

Kommittéförfarande

1. Kommissionen ska biträdas av en kommitté. Denna kommitté ska vara en kommitté i den mening som avses i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011*.

2. När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5 i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas.

Om kommittén inte avger något yttrande, ska kommissionen inte anta utkastet till genomförandeakt och artikel 5.4 tredje stycket i förordning (EU) nr 182/2011 ska tillämpas.

                       

* Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (EUT L 55, 28.2.2011, s. 13).”

(17)Artikel 22.4 ska ersättas med följande:

 ”4. Miljömålen i artikel 4, de miljökvalitetsnormer som anges i del A i bilaga I till direktiv 2008/105/EG och de tröskelvärden för förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden som fastställs i enlighet med artiklarna 8 och 8d i det direktivet ska betraktas som miljökvalitetsnormer med avseende på direktiv 2010/75/EU.”

(18)Bilaga V ska ändras i enlighet med bilaga I till det här direktivet.

(19)I del A i bilaga VII ska punkt 7.7 ersättas med följande:

”7.7 En sammanfattning av de åtgärder som vidtagits för att minska utsläppen av prioriterade ämnen och stegvis eliminera utsläppen av prioriterade farliga ämnen.”   

(20)Bilaga VIII ska ändras i enlighet med bilaga II till detta direktiv.

(21)Bilaga X ska utgå.

Artikel 2

Ändringar av direktiv 2006/118/EG

Direktiv 2006/118/EG ska ändras på följande sätt:

(1)Titeln ska ersättas med följande:

”Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/118/EG av den 12 december 2006 om förebyggande och begränsning av förorening av grundvatten”.

(2)Artikel 1.1 ska ersättas med följande:

”1. Genom detta direktiv inrättas särskilda åtgärder för att förebygga och begränsa förorening av grundvatten i syfte att uppnå de miljömål som fastställs i artikel 4.1 b i direktiv 2000/60/EG. Dessa åtgärder omfattar följande:

a) Kriterier för bedömning av god kemisk grundvattenstatus.

b) Kriterier för identifiering och vändning av betydande och ihållande uppåtgående trender och för fastställande av utgångspunkter för att vända trender.”

(3)I artikel 2 ska led 2 ersättas med följande:

”2. tröskelvärde: en kvalitetsnorm för grundvatten som fastställs av medlemsstaterna i enlighet med artikel 3.1 b eller på unionsnivå i enlighet med artikel 8.3.” 

(4)Artikel 3 ska ändras på följande sätt:

(a)I punkt 1 första stycket ska följande led läggas till som led c:

”c) De tröskelvärden som fastställs på unionsnivå i enlighet med artikel 8.3 och som förtecknas i del D i bilaga II till detta direktiv.”

(b)Punkt 2 ska ersättas med följande:

”2. De tröskelvärden som avses i punkt 1 b får fastställas på nationell nivå, för ett avrinningsdistrikt eller för den del av det internationella avrinningsdistriktet som ligger inom en medlemsstats territorium eller för en grundvattenförekomst eller en grupp av grundvattenförekomster.”

(c)Punkt 5 ska ersättas med följande:

”5. Alla tröskelvärden som avses i punkt 1 ska offentliggöras i de förvaltningsplaner för avrinningsdistrikt som ska utarbetas enligt artikel 13 i direktiv 2000/60/EG, tillsammans med en sammanfattning av den information som fastställs i del C i bilaga II till det här direktivet.

Medlemsstaterna ska senast den [Publikationsbyrån: infoga datum = första dagen i den månad som följer 18 månader efter dagen för ikraftträdandet av detta direktiv] informera Europeiska kemikaliemyndigheten (Echa) om de nationella tröskelvärden som avses i punkt 1 b. Echa ska offentliggöra denna information.”

(d)I punkt 6 ska första stycket ersättas med följande:

”Medlemsstaterna ska ändra förteckningen över de tröskelvärden som tillämpas inom deras territorier så snart som ny information om förorenande ämnen, grupper av förorenande ämnen eller föroreningsindikatorer visar att ett tröskelvärde behöver fastställas för ytterligare ett ämne eller att ett befintligt tröskelvärde behöver ändras eller att ett tröskelvärde som tidigare tagits bort från förteckningen behöver återinföras. Om relevanta tröskelvärden fastställs eller ändras på unionsnivå ska medlemsstaterna anpassa förteckningen över de tröskelvärden som tillämpas inom deras territorier till dessa värden. ”

(5)I artikel 4.2 ska led b ersättas med följande:

”b) de värden för kvalitetsnormerna för grundvatten som förtecknas i bilaga I och de relevanta tröskelvärden som avses i artikel 3.1 b och c inte överskrids vid någon övervakningspunkt i denna grundvattenförekomst eller grupp av grundvattenförekomster, eller”.

(6)Följande artikel ska införas som artikel 6a:

Artikel 6a

Bevakningslista

1. Kommissionen ges befogenhet att anta genomförandeakter för att, med beaktande av vetenskapliga rapporter som utarbetats av Echa, upprätta en bevakningslista över ämnen för vilka unionsomfattande övervakningsdata ska samlas in av medlemsstaterna och för att fastställa de format som medlemsstaterna ska använda för att rapportera resultaten av övervakningen och tillhörande information till kommissionen. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 9.2.

Bevakningslistan ska innehålla högst fem ämnen eller grupper av ämnen, och den ska för varje ämne ange övervakningsmatris och möjliga analysmetoder. Dessa övervakningsmatriser och metoder får inte medföra orimliga kostnader för de behöriga myndigheterna. De ämnen som ska inkluderas i bevakningslistan ska väljas ut bland ämnen för vilka tillgänglig information tyder på att de kan utgöra en betydande risk på unionsnivå för, eller via, vattenmiljön och för vilka övervakningsdata är otillräckliga. Denna bevakningslista ska omfatta nya riskämnen.

Så snart lämpliga övervakningsmetoder för mikroplaster och utvalda antimikrobiellt resistenta gener har identifierats ska dessa ämnen föras upp på bevakningslistan.

Echa ska utarbeta vetenskapliga rapporter för att bistå kommissionen vid valet av ämnen till bevakningslistan, med beaktande av följande information:

(a)Bilaga I till Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/105/EG* och resultaten av den senaste översynen av den bilagan.

(b)De bevakningslistor som upprättats i enlighet med direktiv 2008/105/EG och Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2020/2184**.

(c)Krav för att hantera markföroreningar, inbegripet tillhörande övervakningsdata.

(d)Medlemsstaternas karakterisering av avrinningsdistrikt i enlighet med artikel 5 i direktiv 2000/60/EG och resultaten av övervakningsprogram som upprättats i enlighet med artikel 8 i det direktivet.

(e)Information om produktionsvolymer, användningsmönster, inneboende egenskaper (däribland rörlighet i mark och, i relevanta fall, partikelstorlek), koncentrationer i miljön och skadliga effekter på människors hälsa och vattenmiljön av ett visst ämne eller en viss grupp av ämnen, inbegripet information som samlats in i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006***, Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2009****, Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 528/2012*****, Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/6******, Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/83/EG******* och Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/128/EG********.

(f)Forskningsprojekt och vetenskapliga publikationer, inklusive information om trender och prognoser baserade på modeller eller andra prediktiva bedömningar och data och information från teknik för fjärranalys, jordobservation (Copernicustjänster), sensorer och anordningar på plats eller data från medborgarforskning, med utnyttjande av de möjligheter som artificiell intelligens, avancerad dataanalys och databehandling erbjuder.

(g)Rekommendationer från berörda parter.

Echa ska vart tredje år utarbeta en rapport som sammanfattar resultaten av de vetenskapliga rapporter som upprättats enligt fjärde stycket och offentliggöra denna rapport. Den första rapporten ska offentliggöras senast den X [Publikationsbyrån: infoga datum = första dagen i den tjugoförsta månaden efter dagen för ikraftträdandet av detta direktiv].

2. Den första bevakningslistan ska upprättas senast den … [Publikationsbyrån: infoga datum = första dagen i den månad som följer 24 månader efter dagen för ikraftträdandet av detta direktiv]. Bevakningslistan ska därefter uppdateras var 36:e månad.

Vid uppdatering av bevakningslistan ska kommissionen ta bort alla ämnen eller grupper av ämnen från den befintliga bevakningslistan för vilka den anser det möjligt att bedöma risken för vattenmiljön utan ytterligare övervakningsdata. När bevakningslistan uppdateras får ett enskilt ämne eller en grupp av ämnen behållas på bevakningslistan under ytterligare tre år om ytterligare övervakningsdata behövs för att bedöma risken för vattenmiljön. Den uppdaterade bevakningslistan ska också innehålla ett eller flera ytterligare ämnen för vilka kommissionen, med beaktande av Echas vetenskapliga rapporter, anser att det kan finnas en risk för vattenmiljön.

3. Medlemsstaterna ska övervaka varje ämne eller grupp av ämnen på bevakningslistan vid utvalda representativa övervakningsstationer under en 24-månadersperiod. Övervakningsperioden ska inledas inom sex månader efter det att bevakningslistan upprättats.

Varje medlemsstat ska välja åtminstone en övervakningsstation plus det antal stationer som motsvarar medlemsstatens totala areal av grundvattenförekomster i km2 dividerat med 60 000 (avrundat till närmaste heltal).

Vid urvalet av representativa övervakningsstationer, övervakningsfrekvens och säsongstidpunkt för varje ämne eller grupp av ämnen ska medlemsstaterna beakta användningsmönster för och möjlig förekomst av ämnet eller gruppen av ämnen. Övervakningsfrekvensen får inte vara mindre än en gång per år.

I de fall där en medlemsstat för ett visst ämne eller en viss grupp av ämnen kan generera tillräckliga, jämförbara, representativa och aktuella data från redan befintliga övervakningsprogram eller studier, får den besluta att inte utföra någon ytterligare övervakning av det ämnet eller den gruppen av ämnen inom ramen för bevakningslistmekanismen, under förutsättning att ämnet eller gruppen av ämnen övervakades med hjälp av en metod som överensstämmer med de övervakningsmatriser och de analysmetoder som avses i genomförandeakten om upprättande av bevakningslistan.

4. Medlemsstaterna ska tillhandahålla resultaten av den övervakning som avses i punkt 3 i denna artikel i enlighet med artikel 8.4 i direktiv 2000/60/EG och den genomförandeakt om upprättande av bevakningslistan som antagits enligt punkt 1. De ska också tillhandahålla information om övervakningsstationernas representativitet och om övervakningsstrategin.

5. Echa ska granska övervakningsresultaten vid utgången av den 24-månadersperiod som avses i punkt 3 och bedöma vilka ämnen eller grupper av ämnen som behöver övervakas under ytterligare en 24-månadersperiod och därför ska behållas på bevakningslistan, och vilka ämnen eller grupper av ämnen som kan tas bort från bevakningslistan.

Om kommissionen, med beaktande av Echas bedömning enligt första stycket, drar slutsatsen att det inte krävs någon ytterligare övervakning för att ytterligare bedöma risken för vattenmiljön, ska den bedömningen beaktas i den översyn av bilaga I eller II som avses i artikel 8.

                   

                   

* Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/105/EG om förebyggande och begränsning av förorening av ytvatten och ändring och senare upphävande av rådets direktiv 82/176/EEG, 83/513/EEG, 84/156/EEG, 84/491/EEG och 86/280/EEG, samt om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG (EUT L 348, 24.12.2008, s. 84).

** Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2020/2184 av den 16 december 2020 om kvaliteten på dricksvatten (EUT L 435, 23.12.2020, s. 1).

*** Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 av den 18 december 2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (Reach) (EUT L 396, 30.12.2006, s. 1).

**** Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2009 av den 21 oktober 2009 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden (EUT L 309, 24.11.2009, s. 1).

***** Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 528/2012 av den 22 maj 2012 om tillhandahållande på marknaden och användning av biocidprodukter (EUT L 167, 27.6.2012, s. 1).

****** Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/6 av den 11 december 2018 om veterinärmedicinska läkemedel (EUT L 4, 7.1.2019, s. 43).

******* Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/83/EG av den 6 november 2001 om upprättande av gemenskapsregler för humanläkemedel (EGT L 311, 28.11.2001, s. 67).

******** Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/128/EG av den 21 oktober 2009 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder för att uppnå en hållbar användning av bekämpningsmedel (EUT L 309, 24.11.2009, s. 71).”

  

(7)Artikel 8 ska ersättas med följande:

Artikel 8

Översyn av bilagorna I–IV

1. Kommissionen ska för första gången göra en översyn senast den … [Publikationsbyrån: infoga datum = sex år efter dagen för ikraftträdandet av detta direktiv] och därefter vart sjätte år av förteckningen över förorenande ämnen i bilaga I och kvalitetsnormerna för dessa förorenande ämnen i den bilagan samt av förteckningen över förorenande ämnen och indikatorer i del B i bilaga II.

2. Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 8a för att ändra bilaga I för att anpassa den till den tekniska och vetenskapliga utvecklingen genom att lägga till eller ta bort förorenande ämnen i grundvatten och kvalitetsnormer för de förorenande ämnen som anges i den bilagan, och för att ändra del B i syfte att anpassa den till den tekniska och vetenskapliga utvecklingen genom att lägga till förorenande ämnen eller indikatorer för vilka medlemsstaterna måste överväga att fastställa nationella tröskelvärden.

3. Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 8a för att ändra del D i bilaga II i syfte att anpassa den till den vetenskapliga och tekniska utvecklingen genom att lägga till eller ändra harmoniserade tröskelvärden för ett eller flera förorenande ämnen som förtecknas i del B i den bilagan.

4. Vid antagandet av de delegerade akter som avses i punkterna 2 och 3 ska kommissionen beakta de vetenskapliga rapporter som utarbetats av Echa i enligt punkt 6 i denna artikel.

5. Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 8a för att ändra delarna A och C i bilaga II samt bilagorna III och IV i syfte att anpassa dem till den vetenskapliga och tekniska utvecklingen.

6. För att bistå kommissionen med översynen av bilagorna I och II ska Echa utarbeta vetenskapliga rapporter. I dessa rapporter ska följande beaktas:

a) Yttranden från Echas riskbedömningskommitté och kommitté för samhällsekonomisk analys.

b) Resultaten av de övervakningsprogram som upprättats i enlighet med artikel 8 i direktiv 2000/60/EG.

c) Övervakningsdata som samlats in i enlighet med artikel 6a.4 i det här direktivet.

d) Resultatet av översynen av bilagorna till direktiv 2008/105/EG och direktiv (EU) 2020/2184.

e) Information och krav för att hantera markföroreningar.

f) Unionens forskningsprogram och vetenskapliga publikationer, inklusive information från teknik för fjärranalys, jordobservation (Copernicustjänster), sensorer och anordningar på plats och/eller data från medborgarforskning, med utnyttjande av de möjligheter som artificiell intelligens, avancerad dataanalys och databehandling erbjuder.

g) Synpunkter och information från relevanta berörda parter.

6. Echa ska vart sjätte år utarbeta och offentliggöra en rapport som sammanfattar resultaten av den översyn som avses i punkterna 2 och 3. Den första rapporten ska lämnas till kommissionen den … [Publikationsbyrån: infoga datum = fem år efter dagen för ikraftträdandet av detta direktiv].”

(8)Följande artikel ska införas som artikel 8a:

Artikel 8a

Utövande av delegeringen

1. Befogenheten att anta delegerade akter ges till kommissionen med förbehåll för de villkor som anges i denna artikel.

2. Den befogenhet att anta delegerade akter som avses i artikel 8.1 och 8.2 ges till kommissionen tills vidare från och med [Publikationsbyrån: infoga datum = dagen för ikraftträdandet av detta direktiv].

3. Den delegering av befogenhet som avses i artikel 8.1 och 8.2 får när som helst återkallas av Europaparlamentet eller rådet. Ett beslut om återkallelse innebär att delegeringen av den befogenhet som anges i beslutet upphör att gälla. Beslutet får verkan dagen efter det att det offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning, eller vid ett senare i beslutet angivet datum. Det påverkar inte giltigheten av delegerade akter som redan trätt i kraft.

4. Innan kommissionen antar en delegerad akt ska den samråda med experter som utsetts av varje medlemsstat i enlighet med principerna i det interinstitutionella avtalet av den 13 april 2016 om bättre lagstiftning.

5. Så snart kommissionen antar en delegerad akt ska den samtidigt delge Europaparlamentet och rådet denna.

6. En delegerad akt som antas enligt artikel 8.1 eller artikel 8.2 ska träda i kraft endast om varken Europaparlamentet eller rådet har gjort invändningar mot den delegerade akten inom en period på två månader från den dag då akten delgavs Europaparlamentet och rådet, eller om både Europaparlamentet och rådet, före utgången av den perioden, har underrättat kommissionen om att de inte kommer att invända. Denna period ska förlängas med två månader på Europaparlamentets eller rådets initiativ.”

(9)Artikel 9 ska ersättas med följande:

Artikel 9

Kommittéförfarande

1. Kommissionen ska biträdas av en kommitté. Denna kommitté ska vara en kommitté i den mening som avses i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011*.

2. När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5 i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas.

Om kommittén inte avger något yttrande, ska kommissionen inte anta utkastet till genomförandeakt och artikel 5.4 tredje stycket i förordning (EU) nr 182/2011 ska tillämpas. 

                               

* Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (EUT L 55, 28.2.2011, s. 13).” 

(10)Artikel 10 ska utgå.

(11)Bilaga I ska ersättas med texten i bilaga III till detta direktiv.

(12)Bilaga II ska ändras i enlighet med bilaga IV till detta direktiv.

(13)I bilaga III ska punkt 2 c ersättas med följande:

”c) All annan relevant information, inbegripet en jämförelse mellan det årliga aritmetiska medelvärdet för koncentrationen av de relevanta förorenande ämnena vid en övervakningspunkt och de kvalitetsnormer för grundvatten som fastställs i bilaga I och de tröskelvärden som avses i artikel 3.1 b och c.”

(14)I bilaga IV del B punkt 1 ska den inledande meningen ersättas med följande:

”Utgångspunkten för genomförande av åtgärder för att vända betydande och ihållande uppåtgående trender ska vara när koncentrationen av det förorenande ämnet uppnår 75 % av parametervärdena för de kvalitetsnormer för grundvatten som anges i bilaga I och av de tröskelvärden som avses i artikel 3.1 b och c, såvida inte”.

Artikel 3

Ändringar av direktiv 2008/105/EG

Direktiv 2008/105/EG ska ändras på följande sätt:

(1)Titeln ska ersättas med följande:

”Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/105/EG av den 16 december 2008 om förebyggande och begränsning av förorening av ytvatten och ändring och senare upphävande av rådets direktiv 82/176/EEG, 83/513/EEG, 84/156/EEG, 84/491/EEG och 86/280/EEG, samt om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG”.

(2)Artikel 3 ska ändras på följande sätt:

(a)I punkt 1a första stycket ska följande led läggas till som led iii:

”iii) ämnen nr 5, 9, 13, 15, 17, 21, 23, 24, 28, 30, 34, 37, 41 och 44 i del A i bilaga I, för vilka reviderade miljökvalitetsnormer fastställs, och de nyligen identifierade ämnena nr 46–70 i del A i bilaga I, med verkan från och med … [Publikationsbyrån: infoga datum = första dagen i den månad som följer 18 månader efter dagen för ikraftträdandet av detta direktiv], i syfte att förhindra en försämring av ytvattenförekomsters kemiska status och uppnå god kemisk ytvattenstatus i fråga om dessa ämnen.”

(b)Punkt 2 ska ersättas med följande:

”2. För ämnen för vilka miljökvalitetsnormer för biota eller miljökvalitetsnormer för sediment fastställs i del A i bilaga I ska medlemsstaterna tillämpa sådana miljökvalitetsnormer för biota eller miljökvalitetsnormer för sediment.

För andra ämnen än de som avses i första stycket ska medlemsstaterna tillämpa de miljökvalitetsnormer för vatten som anges i del A i bilaga I.”  

(c)I punkt 6 första stycket ska första meningen ersättas med följande:

”Medlemsstaterna ska se till att det görs långsiktiga trendanalyser av koncentrationen av de prioriterade ämnen som i del A i bilaga I identifieras som ämnen som tenderar att ackumuleras i sediment och/eller biota, på grundval av övervakning i sediment eller biota som en del av den övervakning av ytvattenstatus som utförts i enlighet med artikel 8 i direktiv 2000/60/EG.” 

(d)Punkt 7 ska utgå.

(e)Punkt 8 ska ersättas med följande:

”8. Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 9a för att ändra del B punkt 3 i bilaga I i syfte att anpassa den till den vetenskapliga eller tekniska utvecklingen.”

(3)Artikel 5 ska ändras på följande sätt:

(a)Punkt 1 ska ersättas med följande:

”1. På grundval av den information som samlats in i enlighet med artiklarna 5 och 8 i direktiv 2000/60/EG samt andra tillgängliga uppgifter ska medlemsstaterna upprätta ett register, inklusive kartor om de finns tillgängliga, över utsläpp och spill för alla de prioriterade ämnen som förtecknas i del A i bilaga I till det här direktivet och för alla de förorenande ämnen som förtecknas i del A i bilaga II till det här direktivet, för varje avrinningsdistrikt eller del av ett avrinningsdistrikt inom medlemsstatens territorium, inbegripet deras koncentrationer i sediment och biota där så är lämpligt.

Första stycket ska inte tillämpas på utsläpp och spill som rapporteras till kommissionen elektroniskt i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) …/… 65+. ”

(b)Punkterna 2 och 3 ska utgå.

(c)Punkt 4 ska ersättas med följande:

”4. Medlemsstaterna ska uppdatera sina register som en del av översynen av analyserna enligt artikel 5.2 i direktiv 2000/60/EG, och ska se till att de utsläpp som inte rapporteras till den portal för industriutsläpp som inrättats enligt förordning (EU) …/…++ offentliggörs i deras förvaltningsplaner för avrinningsdistrikt som uppdateras i enlighet med artikel 13.7 i det direktivet.

Referensperioden för fastställandet av värden i de uppdaterade registren ska vara det år som föregår det år då de analyser som avses i första stycket ska slutföras.

För prioriterade ämnen och förorenande ämnen som omfattas av förordning (EG) nr 1107/2009 får värdena beräknas som medelvärden för de tre år som föregår slutförandet av den analys som avses i första stycket.

För utsläpp från punktkällor som inte rapporteras i enlighet med förordning (EU) …/… +++, eftersom de inte omfattas av den förordningen eller eftersom de ligger under de tröskelvärden för årlig rapportering som fastställs i den förordningen, ska rapporteringsskyldigheten i första stycket i den här artikeln uppfyllas genom elektronisk rapportering till den portal för industriutsläpp som inrättats enligt den förordningen.

Kommissionen ska, med bistånd av Europeiska miljöbyrån, anta en genomförandeakt som fastställer format, detaljnivå och frekvens för den rapportering som avses i fjärde stycket. Den genomförandeakten ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 9.2.”

(d)Punkt 5 ska utgå.

(4)I artikel 7a.1 ska första stycket ersättas med följande:

”1. För prioriterade ämnen som omfattas av förordning (EG) nr 1907/2006, förordning (EG) nr 1107/2009, förordning (EU) nr 528/2012, Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/6*, eller av tillämpningsområdet för Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/83/EG**, Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/128/EG*** eller direktiv 2010/75/EU, ska kommissionen, som en del av den rapport som avses i artikel 18.1 i direktiv 2000/60/EG, bedöma om nuvarande åtgärder på unionsnivå och i medlemsstaterna är tillräckliga för att uppnå miljökvalitetsnormerna för prioriterade ämnen samt målet om att utsläpp och spill av prioriterade farliga ämnen ska upphöra eller stegvis elimineras i enlighet med artikel 4.1 a i direktiv 2000/60/EG.

                   

            

* Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/6 av den 11 december 2018 om veterinärmedicinska läkemedel och om upphävande av direktiv 2001/82/EG (EUT L 4, 7.1.2019, s. 43).

** Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/83/EG av den 6 november 2001 om upprättande av gemenskapsregler för humanläkemedel (EGT L 311, 28.11.2001, s. 67).

*** Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/128/EG av den 21 oktober 2009 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder för att uppnå en hållbar användning av bekämpningsmedel (EUT L 309, 24.11.2009, s. 71).”

(5)Artikel 8 ska ersättas med följande:

”Artikel 8

Översyn av bilagorna I och II

1. Kommissionen ska för första gången göra en översyn senast den … [Publikationsbyrån: infoga datum = sex år efter dagen för ikraftträdandet av detta direktiv] och därefter vart sjätte år av förteckningen över prioriterade ämnen och motsvarande miljökvalitetsnormer för dessa ämnen i del A i bilaga I samt av förteckningen över förorenande ämnen i del A i bilaga II.

2. Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter, med beaktande av de vetenskapliga rapporter som utarbetats av Europeiska kemikaliemyndigheten (Echa) enligt punkt 6 i denna artikel, i enlighet med artikel 9a för att ändra bilaga I i syfte att anpassa den till den vetenskapliga och tekniska utvecklingen genom att

a)    lägga till eller ta bort ämnen i förteckningen över prioriterade ämnen,

b)    klassificera eller avklassificera utvalda ämnen som prioriterade farliga ämnen och/eller som allmänt förekommande svårnedbrytbara, bioackumulerande och toxiska ämnen och/eller som ämnen som tenderar att ackumuleras i sediment och/eller biota i den förteckningen,

c)    fastställa motsvarande miljökvalitetsnormer för ytvatten, sediment eller biota, beroende på vad som är lämpligt.

3. Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter, med beaktande av de vetenskapliga rapporter som utarbetats av Echa i enligt punkt 6 i denna artikel, i enlighet med artikel 9a för att ändra bilaga II i syfte att anpassa den till den vetenskapliga och tekniska utvecklingen genom att

(a)lägga till eller ta bort förorenande ämnen i förteckningen över kategorier av förorenande ämnen i del A i bilaga II,

(b)uppdatera de metoder som anges i del B i bilaga II,

(c)i del C i bilaga II till detta direktiv förteckna de förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden och för vilka det har fastställts att miljökvalitetsnormer fastställda på unionsnivå ska tillämpas, i förekommande fall, för att säkerställa ett harmoniserat och vetenskapligt baserat genomförande av de mål som anges i artikel 4 i direktiv 2000/60/EG, och genom att förteckna motsvarande miljökvalitetsnormer för dessa förorenande ämnen i del C i bilaga II till det här direktivet.

4. Vid identifieringen av förorenorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden och för vilka det kan bli nödvändigt att fastställa miljökvalitetsnormer på unionsnivå ska kommissionen beakta följande kriterier:

a) Den risk som de förorenande ämnena utgör, inklusive den fara de medför, deras miljökoncentrationer och den koncentration över vilken effekter kan förväntas.

b) Skillnaden mellan de nationella miljökvalitetsnormer som fastställts av olika medlemsstater för förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden och i vilken utsträckning sådana skillnader är motiverade.

c) Det antal medlemsstater som redan tillämpar miljökvalitetsnormer för ifrågavarande förorenande ämnen som är typiska för avrinningsområden.

5. Prioriterade ämnen som, till följd av den översyn som avses i punkt 1, har tagits bort från förteckningen över prioriterade ämnen eftersom de inte längre utgör en risk för hela unionen, ska tas upp i del C i bilaga II, i en förteckning över de förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden och tillhörande harmoniserade miljökvalitetsnormer som ska tillämpas om de förorenande ämnena är av nationell eller regional betydelse, i enlighet med artikel 8d.

6. För att bistå kommissionen med översynen av bilagorna I och II ska Echa utarbeta vetenskapliga rapporter. I dessa vetenskapliga rapporter ska följande beaktas:

a) Yttranden från Echas riskbedömningskommitté och kommitté för samhällsekonomisk analys.

b) Resultaten av de övervakningsprogram som upprättats i enlighet med artikel 8 i direktiv 2000/60/EG.

c) Övervakningsdata som samlats in i enlighet med artikel 8b.4 i det här direktivet.

d) Resultatet av översynen av bilagorna till Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/118/EG* och Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2020/2184**.

e) Krav för att hantera markföroreningar, inbegripet tillhörande övervakningsdata.

f) Unionens forskningsprogram och vetenskapliga publikationer, inklusive information från teknik för fjärranalys, jordobservation (Copernicustjänster), sensorer och anordningar på plats och/eller data från medborgarforskning, med utnyttjande av de möjligheter som artificiell intelligens, avancerad dataanalys och databehandling erbjuder.    

e) Synpunkter och information från relevanta berörda parter.

7. Echa ska vart sjätte år utarbeta och offentliggöra en rapport som sammanfattar resultaten av de vetenskapliga rapporter som upprättats enligt punkt 6. Den första rapporten ska lämnas till kommissionen den … [Publikationsbyrån: infoga datum = fem år efter dagen för ikraftträdandet av detta direktiv].

                     

* Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/118/EG av den 12 december 2006 om förebyggande och begränsning av förorening av grundvatten (EUT L 372, 27.12.2006, s. 19).

** Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2020/2184 av den 16 december 2020 om kvaliteten på dricksvatten (EUT L 435, 23.12.2020, s. 1).”

(6)Artikel 8a ska ersättas med följande:

”Artikel 8a

Särskilda föreskrifter för vissa ämnen

1. I de förvaltningsplaner för avrinningsdistrikt som tagits fram i enlighet med artikel 13 i direktiv 2000/60/EG får medlemsstaterna, utan att det påverkar kraven i avsnitt 1.4.3 i bilaga V till det direktivet beträffande redovisning av den övergripande kemiska statusen och de mål och skyldigheter som fastställs i artikel 4.1 a i det direktivet, tillhandahålla kompletterande kartor som redovisar informationen om den kemiska statusen för ett eller flera av följande ämnen fristående från den information för övriga ämnen som anges i del A i bilaga I till det här direktivet:

(a)Ämnen som i del A i bilaga I identifieras som ämnen som uppträder som allmänt förekommande PBT-ämnen.

(b)Ämnen som nyligen fastställts i den senaste översynen i enlighet med artikel 8.

(c)Ämnen för vilka strängare miljökvalitetsnormer har fastställts i den senaste översynen i enlighet med artikel 8.

Medlemsstaterna får redovisa omfattningen av eventuella avvikelser från miljökvalitetsnormerna för de ämnen som avses i första stycket leden a, b och c i de förvaltningsplaner för avrinningsdistrikt som utarbetats i enlighet med artikel 13 i direktiv 2000/60/EG. Medlemsstater som tillhandahåller sådana kompletterande kartor som avses i första stycket ska sträva efter att säkerställa att de är jämförbara mellan olika avrinningsområden och på unionsnivå, och ska göra uppgifterna tillgängliga i enlighet med direktiv 2003/4/EG, Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/2/EG* och Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1024**.

2. Medlemsstaterna får övervaka ämnen som i del A i bilaga I identifieras som ämnen som uppträder som allmänt förekommande PBT-ämnen mindre intensivt än vad som krävs för prioriterade ämnen i enlighet med artikel 3.4 i detta direktiv och i bilaga V till direktiv 2000/60/EG, förutsatt att övervakningen är representativ och att det redan finns ett statistiskt tillförlitligt referensvärde tillgängligt när det gäller förekomsten av dessa ämnen i vattenmiljön. Som riktlinje, i överensstämmelse med artikel 3.6 andra stycket i det här direktivet, bör övervakning ske vart tredje år, såvida inte teknisk kunskap och expertutlåtande motiverar ett annat intervall.

3. Medlemsstaterna ska från och med den … [Publikationsbyrån: infoga datum = första dagen i den månad som följer 18 månader efter dagen för ikraftträdandet av detta direktiv] under en period av två år övervaka förekomsten av östrogena ämnen i vattenförekomster med hjälp av effektbaserade övervakningsmetoder. De ska genomföra övervakningen åtminstone fyra gånger under vart och ett av de två åren på platser där de tre östrogena hormonerna 7-beta-estradiol (E2), estron (E1) och alfa-etinylestradiol (EE2), som förtecknas i del A i bilaga I till detta direktiv, övervakas med konventionella analysmetoder i enlighet med artikel 8 i direktiv 2000/60/EG och bilaga V till det direktivet. Medlemsstaterna får använda det nätverk av övervakningsstationer som identifierats för övervakning av representativa ytvattenförekomster i enlighet med punkt 1.3.1 i bilaga V till direktiv 2000/60/EG.

                     

* Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/2/EG av den 14 mars 2007 om upprättande av en infrastruktur för rumslig information i Europeiska gemenskapen (Inspire) (EUT L 108, 25.4.2007, s. 1).

** Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1024 av den 20 juni 2019 om öppna data och vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn (EUT L 172, 26.6.2019, s. 56).”

(7)Artikel 8b ska ersättas med följande:

”Artikel 8b

Bevakningslista

1. Kommissionen ges befogenhet att anta genomförandeakter för att, med beaktande av vetenskapliga rapporter som utarbetats av Echa, upprätta en bevakningslista över ämnen för vilka det är nödvändigt att samla in unionsomfattande övervakningsdata från medlemsstaterna och för att fastställa de format som medlemsstaterna ska använda för att rapportera resultaten av övervakningen och tillhörande information till kommissionen. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 9.2.

Bevakningslistan ska innehålla högst tio ämnen eller grupper av ämnen samtidigt, och den ska för varje ämne ange övervakningsmatris och möjliga analysmetoder. Dessa övervakningsmatriser och metoder får inte medföra orimliga kostnader för de behöriga myndigheterna. De ämnen som ska inkluderas i bevakningslistan ska väljas ut bland ämnen för vilka tillgänglig information tyder på att de kan utgöra en betydande risk på unionsnivå för, eller via, vattenmiljön och för vilka övervakningsdata är otillräckliga. Bevakningslistan ska omfatta nya riskämnen.

Så snart lämpliga övervakningsmetoder för mikroplaster och utvalda antimikrobiellt resistenta gener har identifierats ska dessa ämnen föras upp på bevakningslistan.

Echa ska utarbeta vetenskapliga rapporter för att bistå kommissionen vid valet av ämnen till bevakningslistan, med beaktande av följande information:

(a)Resultaten av den senaste regelbundna översynen av bilaga I till detta direktiv.

(b)Rekommendationer från de berörda parter som avses i artikel 8 i direktiv 2008/105/EG.

(c)Medlemsstaternas karakterisering av avrinningsdistrikt i enlighet med artikel 5 i direktiv 2000/60/EG och resultaten av övervakningsprogram som upprättats i enlighet med artikel 8 i det direktivet.

(d)Information om produktionsvolymer, användningsmönster, inneboende egenskaper (däribland i relevanta fall partikelstorlek), koncentrationer i miljön och skadliga effekter på människors hälsa och vattenmiljön av ett ämne, inbegripet information som samlats in i enlighet med förordning (EG) nr 1907/2006, förordning (EG) nr 1107/2009, förordning (EU) nr 528/2012, förordning (EU) 2019/6, direktiv 2001/83/EG och direktiv 2009/128/EG.

(e)Forskningsprojekt och vetenskapliga publikationer, inklusive information om trender och prognoser baserade på modeller eller andra prediktiva bedömningar och data och information från teknik för fjärranalys, jordobservation (Copernicustjänster), sensorer och anordningar på plats eller data från medborgarforskning, med utnyttjande av de möjligheter som artificiell intelligens, avancerad dataanalys och databehandling erbjuder.

Echa ska vart tredje år utarbeta en rapport som sammanfattar resultaten av de vetenskapliga rapporter som upprättats enligt fjärde stycket och offentliggöra denna rapport. Echas första rapport ska offentliggöras senast den … [Publikationsbyrån: infoga datum = första dagen i den tjugoförsta månaden efter dagen för ikraftträdandet av detta direktiv].

2. Bevakningslistan ska uppdateras senast den X [Publikationsbyrån: infoga datum = sista dagen i den tjugotredje månaden efter dagen för ikraftträdandet av detta direktiv] och därefter var 36:e månad. Vid uppdatering av bevakningslistan ska kommissionen ta bort alla ämnen från den befintliga bevakningslistan för vilka den anser det möjligt att bedöma risken för vattenmiljön utan ytterligare övervakningsdata. När bevakningslistan uppdateras får ett enskilt ämne eller en grupp av ämnen behållas på bevakningslistan under ytterligare tre år om ytterligare övervakningsdata behövs för att bedöma risken för vattenmiljön. Varje uppdaterad bevakningslista ska också innehålla ett eller flera nya ämnen för vilka kommissionen, på grundval av Echas vetenskapliga rapporter, anser att det finns en risk för vattenmiljön.

3. Medlemsstaterna ska övervaka varje ämne eller grupp av ämnen på bevakningslistan vid utvalda representativa övervakningsstationer under en 24-månadersperiod. Övervakningsperioden ska inledas inom sex månader efter det att ämnet tas upp på listan.

Varje medlemsstat ska välja åtminstone en övervakningsstation, plus en station om medlemsstaten har minst en miljon invånare, plus det antal stationer som motsvarar medlemsstatens areal i km2 delad med 60 000 (avrundat till närmaste heltal), plus det antal stationer som motsvarar medlemsstatens befolkningstal delat med fem miljoner (avrundat till närmaste heltal).

Vid urvalet av representativa övervakningsstationer, övervakningsfrekvens och säsongstidpunkt för varje ämne eller grupp av ämnen ska medlemsstaterna beakta användningsmönster för och möjlig förekomst av ämnet eller gruppen av ämnen. Övervakningsfrekvensen får inte vara mindre än två gånger per år, med undantag för ämnen som är känsliga för väderleks- eller säsongsvariationer, för vilka övervakningen ska utföras oftare, i enlighet med den genomförandeakt om upprättande av bevakningslistan som antagits enligt punkt 1.

I de fall där en medlemsstat för ett visst ämne eller en viss grupp av ämnen kan generera och tillhandahålla kommissionen tillräckliga, jämförbara, representativa och aktuella data från redan befintliga övervakningsprogram eller studier, får den besluta att inte utföra någon ytterligare övervakning av det ämnet eller den gruppen av ämnen inom ramen för bevakningslistmekanismen, under förutsättning att ämnet eller gruppen av ämnen övervakades med hjälp av en metod som överensstämmer med de övervakningsmatriser och de analysmetoder som avses i genomförandeakten om upprättande av bevakningslistan samt med direktiv 2009/90/EG*.

4. Medlemsstaterna ska tillhandahålla resultaten av den övervakning som avses i punkt 3 i denna artikel i enlighet med artikel 8.4 i direktiv 2000/60/EG och den genomförandeakt om upprättande av bevakningslistan som antagits enligt punkt 1. De ska också tillhandahålla information om övervakningsstationernas representativitet och om övervakningsstrategin.

5. Echa ska granska övervakningsresultaten vid utgången av den 24-månadersperiod som avses i punkt 3 och bedöma vilka ämnen eller grupper av ämnen som behöver övervakas under ytterligare en 24-månadersperiod och därför ska behållas på bevakningslistan, och vilka ämnen eller grupper av ämnen som kan tas bort från bevakningslistan.

Om kommissionen, med beaktande av Echas bedömning enligt första stycket, drar slutsatsen att det inte krävs någon ytterligare övervakning för att ytterligare bedöma risken för vattenmiljön, ska denna bedömning beaktas i den översyn av bilaga I eller II som avses i artikel 8.

                     

* Kommissionens direktiv 2009/90/EG av den 31 juli 2009 om bestämmelser, i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG, om tekniska specifikationer och standardmetoder för kemisk analys och övervakning av vattenstatus (EUT L 201, 1.8.2009, s. 36).”

(8)Följande artikel ska införas som artikel 8d:

”Artikel 8d

Förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden

1. Medlemsstaterna ska fastställa och tillämpa miljökvalitetsnormer för de förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden och som omfattas av de kategorier som förtecknas i del A i bilaga II till detta direktiv, om dessa förorenande ämnen utgör en risk för vattenförekomster i ett eller flera av deras avrinningsdistrikt på grundval av analys och översyn enligt artikel 5 i direktiv 2000/60/EU, i enlighet med förfarandet i del B i bilaga II till det här direktivet.

Medlemsstaterna ska senast den [Publikationsbyrån: infoga datum = första dagen i den månad som följer 18 månader efter dagen för ikraftträdandet av detta direktiv] informera Echa om de miljökvalitetsnormer som avses i första stycket. Echa ska offentliggöra denna information.

2. Om miljökvalitetsnormer för förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden har fastställts på unionsnivå och förtecknats i del C i bilaga II, i enlighet med artikel 8, ska dessa miljökvalitetsnormer ha företräde framför de miljökvalitetsnormer för förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden och som fastställts på nationell nivå i enlighet med punkt 1. De miljökvalitetsnormer som fastställts på unionsnivå ska också tillämpas av medlemsstaterna för att avgöra om de förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden och som förtecknas i del C i bilaga II utgör en risk.

3. Efterlevnad av tillämpliga nationella miljökvalitetsnormer eller miljökvalitetsnormer som fastställts på unionsnivå, i förekommande fall, krävs för att en vattenförekomst ska ha god kemisk status, i enlighet med definitionen i artikel 2.24 i direktiv 2000/60/EG.”  

(9)Artikel 10 ska utgå.

(10)Bilaga I ska ändras i enlighet med bilaga V till detta direktiv.

(11)Bilaga II, som anges i bilaga VI till detta direktiv, ska läggas till.

Artikel 4

1. Medlemsstaterna ska senast den [Publikationsbyrån: infoga datum = första dagen i den månad som följer 18 månader efter dagen för ikraftträdandet av detta direktiv] sätta i kraft de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv.

2. De ska genast överlämna texten till dessa bestämmelser till kommissionen. När en medlemsstat antar dessa bestämmelser ska de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen ska göras ska varje medlemsstat själv utfärda. Medlemsstaterna ska till kommissionen överlämna texten till de centrala bestämmelser i nationell rätt som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.

Artikel 5

Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 6

Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

Ordförande    Ordförande

FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT för
PAKETET OM NOLLFÖRORENINGAR

GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER OM FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

Förslagets eller initiativets titel

Paketet om nollföroreningar:

Denna finansieringsöversikt omfattar följande förslag:

   Integrerad vattenförvaltning: Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2000/60/EG om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område, direktiv 2006/118/EG om skydd för grundvatten mot föroreningar och försämring och direktiv 2008/105/EG om miljökvalitetsnormer på vattenpolitikens område.

   Översyn av direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse: Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse (omarbetning av direktiv 91/271/EEG).

   Översyn av EU:s lagstiftning om luftkvalitet: Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2004/107/EG om arsenik, kadmium, kvicksilver, nickel och polycykliska aromatiska kolväten i luften och direktiv 2008/50/EG om luftkvalitet och renare luft i Europa.

Berörda politikområden 

09 – Miljö och klimatförändring

Förslaget eller initiativet avser

en ny åtgärd 

 en ny åtgärd som bygger på ett pilotprojekt eller en förberedande åtgärd 66  

 en förlängning av en befintlig åtgärd 

 en sammanslagning eller omdirigering av en eller flera åtgärder mot en annan/en ny åtgärd 

Mål

Allmänna mål

1) Förbättra skyddet för EU:s medborgare och naturliga ekosystem i linje med strategin för biologisk mångfald och nollföroreningsstrategin, som ingår i den europeiska gröna given.

2) Förbättra lagstiftningens ändamålsenlighet och minska den administrativa bördan, vilket underlättar snabbare åtgärder mot nya risker.

3) Skydda miljön och folkhälsan från skadliga effekter av farliga kemikalier och luftföroreningar.

Särskilda mål

Integrerad vattenförvaltning:

1) Uppdatera förteckningarna över förorenande ämnen som påverkar yt- och grundvatten genom att lägga till och ta bort ämnen och se över kvalitetsnormerna för vissa redan förtecknade ämnen.

2) Förbättra insynen i, tillgången till och återanvändningen av data och därigenom underlätta genomförandet i medlemsstaterna samt minska den administrativa bördan och förbättra effektiviteten och samstämmigheten i den bredare rättsliga ram som behandlar kemikalier.

3) Tillhandahålla en rättslig ram som snabbare och enklare kan anpassas till vetenskapliga rön och snabbare kan hantera nya riskämnen.

4) Förbättra övervakningen av kemiska blandningar för att bättre kunna bedöma kombinationseffekterna samt övervakningen av säsongsvariationer i koncentrationer av förorenande ämnen.

5) Harmonisera hur förorenande ämnen i yt- och grundvatten för vilka inga kvalitetsnormer eller tröskelvärden hittills har fastställts på EU-nivå hanteras i hela EU.

6) Skapa förutsättningar för ökad återanvändning av vatten och bättre hantering av slam och avfall, i nära synergi med den nya förordningen om återanvändning av vatten, direktivet om avloppsslam och EU:s regelverk om avfall.

Direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse:

1) Bidra till att identifiera och därefter förebygga föroreningar som når avloppsreningsverk.

2) Ytterligare minska förorening i form av näringsämnen (kväve och fosfor), mikroföroreningar och mikroplaster samt ”kvarvarande” föroreningskällor (dagvattenutsläpp, avrinning i tätbebyggelse, mindre tätorter och individuella lämpliga system).

3) Ta steg i riktning mot energineutralitet inom avloppsvattensektorn.

4) Skapa förutsättningar för ökad återanvändning av vatten och bättre hantering av slam och avfall, i nära synergi med den nya förordningen om återanvändning av vatten, direktivet om avloppsslam och EU:s regelverk om avfall.

5) Förbättra tillgången till sanitet, särskilt för utsatta och marginaliserade personer.

6) Skärpa, modernisera, förenkla och anpassa övervaknings- och rapporteringsskyldigheterna.

 

Lagstiftningen om luftkvalitet:

1) Se över EU:s luftkvalitetsnormer för att bättre anpassa dem till WHO:s rekommendationer, i möjligaste mån ta hänsyn till de senaste vetenskapliga rönen, genomförbarheten, kostnaderna och fördelarna – och se till att lagstiftningen på ett lämpligt och effektivt sätt kan hantera framtida förändringar i den underliggande faktabasen.

2) Säkerställa att luftkvalitetsplaner är ett effektivt sätt att identifiera, planera för och begränsa en överskridandesituation – och införa tydligare bestämmelser om berörda parters deltagande, tillgång till rättslig prövning, sanktioner och ersättning kopplade till ren luft i EU-lagstiftningen.

3) Ytterligare skärpa bestämmelserna om luftkvalitetsövervakning, luftkvalitetsmodellering och luftkvalitetsplaner för att hjälpa de lokala myndigheterna att uppnå renare luft.

4) Informera medborgarna om hälsoeffekterna av luftföroreningar.

5) Förenkla befintliga bestämmelser där så är möjligt för att förbättra luftkvalitetsstyrningens effektivitet och ändamålsenlighet.

Verkan eller resultat som förväntas

Integrerad vattenförvaltning:

Det föreslagna direktivet kommer specifikt att leda till att förteckningarna över förorenande ämnen i grund- och ytvatten uppdateras. Det kommer också att åtgärda flera av de brister rörande kemikalier i vatten som påpekades i 2019 års kontroll av vattenlagstiftningens ändamålsenlighet.

Det kommer att leda till lägre föroreningsnivåer i EU:s sötvatten, kustvatten, vatten i övergångszon och grundvatten.

Det kommer att ge mer aktuell och relevant information om vattentillståndet, mer tillförlitlig information om nya förorenande ämnen i grundvattnet, förmåga att regelbundet uppdatera förteckningarna över ämnen på grundval av effektiv övervakningsinformation och integrerad vetenskapligt baserad kunskap, och det kommer att leda till övervakning av föroreningar till följd av mikroplaster och antimikrobiellt resistenta gener.

Det kommer också att skapa förutsättningar för ökad återanvändning av vatten och bättre hantering av slam och avfall, i nära synergi med den nya förordningen om återanvändning av vatten, direktivet om avloppsslam och EU:s regelverk om avfall.

Direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse:

Kvaliteten på EU:s floder, sjöar och hav förväntas kunna upprätthållas och förbättras. Utsläppen av förorenande ämnen från kvarvarande källor i tätbebyggelse (inbegripet mindre tätorter, förorenat regnvatten, mindre decentraliserade anläggningar) och utsläppen av kväve och fosfor kommer att minska ytterligare, med strängare gränsvärden där eutrofiering fortfarande är ett problem.

Nya investeringar kommer också att göras för att minska förorening från mikroföroreningar. Dessa investeringar förväntas täckas av ett nytt system med utökat producentansvar som gör de producenter som släpper ut produkter som genererar mikroföroreningar ekonomiskt ansvariga för den ytterligare rening som krävs för att upprätthålla kvaliteten i mottagande vatten i EU.

Sektorn förväntas bli energineutral (vilket innebär att den fossila energi som används kompenseras av den förnybara energi som produceras av sektorn).

Översynen kommer att vara en avgörande drivkraft för utvecklingen av en globalt konkurrenskraftig vattenindustri i EU. En ytterligare modernisering av EU-normerna, till exempel genom nya krav avseende mikroföroreningar eller energianvändning, skulle ytterligare främja innovation och i slutändan stordriftsfördelar.

Lagstiftningen om luftkvalitet:

Det föreslagna reviderade direktivet bidrar till nollföroreningsstrategin i den europeiska gröna given, till att bättre anpassa EU:s luftkvalitetsnormer till Världshälsoorganisationens rekommendationer och till en varaktig förbättring av luftkvaliteten i hela Europeiska unionen.

Det föreslagna reviderade direktivet kommer också att skärpa bestämmelserna om övervakning, modellering och luftkvalitetsplaner för att hjälpa de lokala myndigheterna att uppnå renare luft. Att åtgärda dessa brister kommer att leda till lägre nivåer av och minskad exponering för luftföroreningar, förbättrad styrning och efterlevnad av luftkvalitetsplaner, bättre övervakning och modellering genom att planernas tillförlitlighet och jämförbarhet förbättras och genom att de förorenande ämnen som ska övervakas utökas, förbättrad tillgång till luftkvalitetsdata och information med särskilt fokus på att öka användningen av digitala verktyg, samt möjlighet att regelbundet se över EU:s luftkvalitetsnormer.

För EU:s medborgare kommer det att innebära hälsofördelar genom förbättrad luftkvalitet. Företag, ekonomiska aktörer inom bland annat jordbruket och arbetsgivare mer generellt kommer att gynnas av minskade negativa hälsoeffekter och (i mindre utsträckning) icke-hälsorelaterade effekter kopplade till dålig luftkvalitet.

Samtidigt kommer effekterna för offentliga myndigheter av EU:s reviderade luftkvalitetsnormer och skärpta bestämmelser om luftkvalitetsövervakning i stor utsträckning att bero på den befintliga luftkvalitetssituationen: de reviderade reglerna kan medföra en ökad administrativ börda för de behöriga myndigheterna när det gäller den förbättrade luftkvalitetsövervakningen.

Prestationsindikatorer

Integrerad vattenförvaltning:

Ökningen av antalet ämnen som övervakas enligt direktivet till följd av införandet av en obligatorisk bevakningslista i syfte att övervaka grundvattenföroreningar som inger betänkligheter samt den ökade frekvensen för rapportering av övervaknings- och statusdata kommer att möjliggöra en mer detaljerad uppföljning av framsteg och resultat.

De viktigaste framgångsindikatorerna kommer att omfatta antalet medlemsstater för vilka fullständiga tidsserier från övervakningen av relevanta ämnen finns tillgängliga (särskilt ämnen i grundvattnet), antalet ämnen eller förorenande ämnen för vilka god status uppnås, samt graden av harmonisering av de tröskelvärden som fastställts av medlemsstaterna för förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden.

Införandet av mikroplaster och antimikrobiellt resistenta gener i bevakningslistorna, under förutsättning att lämpliga riktlinjer för övervakning och bedömningsmetoder fastställs, kommer att göra det möjligt att övervaka framstegen i hanteringen av dessa nya typer av föroreningar och därefter fastställa lämpliga kvalitetsnormer. Dessutom förenklas förfarandena för att säkerställa en snabbare reaktion på uppkomsten av nya vattenföroreningsproblem.

Direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse:

   Graden av efterlevnad och avstånd till målet per medlemsstat och per reningsnivå kommer att ge en utmärkt översikt över direktivets genomförande.

   Antal anläggningar med utrustning för ytterligare rening från kväve/fosfor och mikroföroreningar, och relaterad minskning av kväve-/fosforutsläpp och toxisk belastning på medlemsstats- och EU-nivå.

   Medlemsstaternas energianvändning och relaterade växthusgasutsläpp.

   Antal tätorter som omfattas av integrerade förvaltningsplaner för dagvattenutsläpp och dagvattenavrinning från tätbebyggelse och deras efterlevnad av EU:s mål.

   Medlemsstaternas åtgärder för att förbättra tillgången till sanitet och för bättre kontroll av individuella lämpliga system och en sammanfattning av de viktigaste hälsoindikatorer som undersöks i medlemsstaten.

   Andra uppgifter, särskilt om vattenkvaliteten i mottagande vatten (floder, sjöar och hav) som härrör från ramdirektivet för vatten och ramdirektivet om en marin strategi, kommer att användas för att konkret mäta effekterna av direktivet om rening av avloppsvatten i tätbebyggelse. Mer information om möjliga parametrar som ska rapporteras för att bedöma efterlevnaden av direktivet och mäta direktivets framgång finns i bilaga 10 till konsekvensbedömningen.

   Införande av övervakning av avloppsvatten genom övervakning som gör det möjligt att fastställa nya indikatorer för relevanta vetenskapliga, analytiska och epidemiologiska data.

Lagstiftningen om luftkvalitet:

EU:s medlemsstater har inrättat ett nätverk för övervakning av luftkvaliteten med omkring 16 000 provtagningspunkter för särskilda föroreningar (ofta grupperade på fler än 4 000 övervakningsplatser) baserat på gemensamma kriterier som fastställs i de nuvarande luftkvalitetsdirektiven. Den ändring av utvärderingssystemen, övervakningen och modelleringen av luftkvaliteten som föreslås kommer att ge ytterligare jämförbar och objektiv information som gör det möjligt att regelbundet övervaka och utvärdera utvecklingen av luftkvaliteten i hela EU, även vid lägre föroreningsnivåer, som i allt högre grad anses ha hälsoeffekter. Den kommer också att kräva att medlemsstaterna utökar övervakningen till att omfatta nya förorenande ämnen för att hålla uppsikt över flera luftföroreningar för vilka det hittills inte funnits någon harmoniserad EU-omfattande luftkvalitetsövervakning.

De uppgifter om luftkvaliteten som medlemsstaterna rapporterar görs tillgängliga för allmänheten som en digital tjänst av Europeiska miljöbyrån, bland annat via det europeiska luftkvalitetsindexet, som baseras på uppgifter i nära realtid. Tillgången till dessa uppgifter och mer detaljerade krav på information som ska ingå i luftkvalitetsplanerna kommer också att göra det möjligt att kontinuerligt se över effektiviteten hos specifika (ofta lokala) luftkvalitetsåtgärder. Tydligare särskilda krav på information till allmänheten kommer att göra det lättare och snabbare för medborgarna att få tillgång till resultaten av övervakning och utvärdering av uppgifter om luftkvalitet och relaterade politiska åtgärder. 

Detta kommer att möjliggöra en mer detaljerad uppföljning av framsteg och resultat, där den viktigaste framgångsindikatorn är att alla medlemsstater uppfyller EU:s fastställda luftkvalitetsnormer, inbegripet framstegen för att uppnå dessa.

 

Grunder för förslagen/initiativen

Krav som ska uppfyllas på kort eller lång sikt, inbegripet en detaljerad tidsplan för genomförandet av initiativet

Integrerad vattenförvaltning:

EEA kommer att vara den gemensamma ”kontaktpunkten” för bearbetning och tillhandahållande på mer regelbunden basis (än vad som hittills varit fallet) av alla övervakningsdata och data om vattenstatus från medlemsstaterna, och denna information kommer att ligga till grund för de uppgifter som utförs av Echa, som kommer att bli den gemensamma ”kontaktpunkten” för att tillhandahålla det vetenskapliga stöd som krävs för ytterligare utveckling av normer för att skydda vattenmiljön. Vissa nya uppgifter är en följd av behovet av att på ett bättre och mer systematiskt sätt hantera förorening av grundvattnet och att säkerställa ett mer harmoniserat och bättre skydd mot förorenande ämnen som inte är av EU-omfattande betydelse.

Mer i detalj kommer det att krävas följande:

– Engångsuppgifter kopplade till EEA:s inrättande av systemet för direkt åtkomst till de data från medlemsstaterna som genereras enligt detta förslag och till olika vägledingsdokument och metoder som Echa identifierar eller utarbetar för övervakning och analys av mikroplaster och antimikrobiellt resistenta gener, och kopplade till införandet av nationella miljökvalitetsnormer för förorenande ämnen på avrinningsdistriktsnivå i en databas med hälsobaserade gränsvärden som förvaltas av Echa.

– Återkommande uppgifter kopplade till den ökade frekvensen för och digitaliseringen av/den automatiserade mekanismen för rapportering av övervaknings- och statusdata till EEA, Echas upprätthållande av databasen med normer för förorenande ämnen på avrinningsdistriktsnivå och Echas kontinuerliga vetenskapliga stöd för utveckling och anpassning vart tredje år av bevakningslistorna för yt- och grundvatten (för övervakning och bedömning av förorenande ämnen som inger betänkligheter), och kopplade till utarbetandet/anpassningen vart sjätte år av förteckningarna över ämnen/förorenande ämnen och motsvarande EU-omfattande miljökvalitetsnormer, för både ytvatten och grundvatten, samt till identifieringen vart sjätte år av EU-omfattande normer för de förorenande ämnen (i yt- och grundvatten) som för närvarande regleras på avrinningsdistriktsnivå när så krävs för miljöskydd och ett harmoniserat genomförande.

Tidsplan

Kvartal 1 2023–kvartal 4 2023: Interinstitutionella förhandlingar om förslaget

Kvartal 1/2 2024: Ikraftträdande

Kvartal 2 2024–kvartal 4 2025: Utveckling av systemet för direkt åtkomst till de data från medlemsstaterna som genereras enligt detta förslag, under ledning av EEA och med fastställande i en genomförandeakt

Kvartal 2 2024–kvartal 4 2025: Utveckling av de tekniska specifikationerna (format, detaljnivå, frekvens) för utsläppsrapportering (utsläpp från punktkällor som inte omfattas av förordningen om portalen för industriutsläpp samt diffusa utsläpp) till EEA (portalen för industriutsläpp), under ledning av EEA och med antagande genom genomförandeakter

Kvartal 1 2024–kvartal 4 2025: Identifiering och/eller utarbetande av vägledningsdokument och metoder för att mäta och analysera koncentrationer av mikroplaster och antimikrobiellt resistenta gener i yt- och grundvattenförekomster (som ska identifieras/förtecknas i genomförandeakten om antagande av bevakningslistorna), under ledning av Echa

Kvartal 2 2024–kvartal 3 2027: Utarbetande av den sjätte bevakningslistan för sötvatten och den första bevakningslistan för grundvatten samt analys av och rapportering om den femte bevakningslistan för sötvatten, under ledning av Echa och med antagande genom genomförandeakter

Kvartal 1 2026 och därefter: EEA:s årliga inhämtning av data om kemiska föroreningar och Echas vetenskapliga stöd för bevakningslistmekanismen och för utarbetandet av delegerade akter för att anta nya EU-omfattande miljökvalitetsnormer för ytterligare ämnen (för både grundvatten och ytvatten)

Kvartal 1 2024 och därefter: Vetenskapligt stöd från Echa för översynen och uppdateringen vart sjätte år av förteckningarna över prioriterade ämnen och motsvarande miljökvalitetsnormer i bilaga I till direktiv 2008/105/EG, över förorenande ämnen och motsvarande EU-omfattande kvalitetsnormer i bilaga I till direktiv 2006/118/EG, av förteckningarna över förorenande ämnen i del A i bilaga II till direktiv 2008/105/EG och eventuellt utarbetande av EU-omfattande normer för (vissa) förorenande ämnen i den förteckningen samt av förteckningen över förorenande ämnen i bilaga II till direktiv 2006/118/EG, med fastställande av alla förteckningar och miljökvalitetsnormer i delegerade akter.

Direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse:

Planen för genomförandet av de viktigaste åtgärderna i det rekommenderade alternativet sammanfattas i tabellen nedan:

Senast 2025 ska ytterligare övervakningsåtgärder ha införts: dessa gäller utsläpp från andra källor än hushåll, hälsorelaterade parametrar och nyckelprestationsindikatorer för operatörer, tillsammans med åtgärder för förbättrad insyn.

Databaser på nationell nivå och på EU-nivå som omfattar alla uppgifter som krävs för att kontrollera efterlevnaden kommer att ha införts, och ”utsatta och marginaliserade personer” kommer att ha identifierats tillsammans med åtgärder för förbättrad tillgång till sanitet.

Denna finansieringsöversikt kommer att säkerställa finansiering så att EEA kan utföra ett antal nya verksamheter som planeras i förslaget till direktiv om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse.

Dessa verksamheter är av olika slag:

Skapa och anpassa de databaser som avses i artikel 20 om övervakning av lagstiftningsförslaget.

Utse en expert på direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse som följer ärendet och vid behov lämnar rapporter.

– Engångsverksamheter kopplade till att utarbeta och förhandla fram delegerade akter/genomförandeakter.

– Uppgifter relaterade till databehandling och dataanalys.

Tidsplan:

Kvartal 4 2022–kvartal 4 2023: Förhandlingar om förslaget. På grund av förslagets höga ambitionsnivå och införandet av ett system för utökat producentansvar kan förhandlingarna kräva mer resurser och mer tid än genomsnittet.

Kvartal 2 2024: Igångsättning och utarbetning.

Lagstiftningen om luftkvalitet:

Uppgifter som rör rapportering och utbyte av information om luftkvalitetsdata. Ytterligare insatser krävs för att utöka infrastrukturen och stödet för den kontinuerliga rapporteringen till att även omfatta nya luftföroreningar samt skyldigheter att minska den genomsnittliga exponeringen för föroreningarna PM2,5 och NO2, och för att ytterligare bygga ut rapporteringsinfrastrukturen för aktuell information från fler provtagningspunkter och data från modellering och för luftkvalitetsplanerna. (Stöd från EEA).

Uppgifter som rör utvärdering av luftkvaliteten: På grund av de ökande kunskaperna i samband med luftkvalitetsproblem, inbegripet de negativa hälsoeffekterna vid låga koncentrationer och från nya luftföroreningar, behövs ytterligare stöd för att säkerställa att de politiska åtgärderna grundar sig på en robust utvärdering av de luftkvalitetsdata som rapporteras (inbegripet ytterligare data som förbättrar övervakningen och modelleringen av luftkvaliteten). Dessutom kommer utvärderingen av sambanden mellan luftföroreningar, klimatförändringar och människors och ekosystemens hälsa att behöva stärkas. (Stöd från EEA).

Uppgifter som rör vetenskapligt och tekniskt stöd till övervakning och modellering av luftkvaliteten: I takt med att en förbättrad övervakning och modellering av luftkvaliteten genomförs kommer fortsatt stöd att krävas. Detta stöd, som kompletterar arbetet med rapportering och utvärdering av luftkvaliteten, är inriktat på de tekniska aspekterna av de behöriga myndigheternas övervakning och modellering, och omfattar förvaltningen och ledningen av två viktiga expertnätverk: nätverket av nationella referenslaboratorier (Aquila) och forumet för luftkvalitetsmodellering i Europa (Fairmode). JRC har under det senaste årtiondet stött dessa aspekter av genomförandet av lagstiftningen om ren luft i Europa, bland annat genom en rad administrativa arrangemang. Det bör noteras att JRC:s bidrag också är viktigt för utarbetandet av vägledningsdokument som stöder genomförandet av de reviderade direktiven och för fastställandet av standarder i samband med övervakning och modellering av luftkvaliteten i samarbete med Europeiska standardiseringskommittén (CEN).

Tidsplan:

Kvartal 1 2023–kvartal 2 2024 (uppskattning): Interinstitutionella förhandlingar om förslaget

Kvartal 2 2024 (uppskattning): Ikraftträdande

Kvartal 1 2023–kvartal 4 2025: Utarbetande av ytterligare vägledningsdokument på områdena övervakning, modellering och luftkvalitetsplaner (GD Miljö tillsammans med JRC)

Kvartal 1 2023–kvartal 4 2025: Utarbetande av standarder i nära samarbete med Europeiska standardiseringskommittén på områdena övervakning, indikativa mätningar och kvalitetsmål för modellering (JRC tillsammans med GD Miljö)

Kvartal 3 2024 och därefter: EEA:s regelbundna bedömningar av framstegen med att uppfylla skyldigheterna att minska den genomsnittliga exponeringen för föroreningarna PM2,5 och NO2

Kvartal 3 2024 och därefter: EEA:s regelbundna bedömningar av nya luftföroreningar och av sambanden mellan luftföroreningar, klimatförändringar och hälsa

Kvartal 3 2024–kvartal 4 2025: Översyn av kommissionens genomförandebestämmelser när det gäller ömsesidigt informationsutbyte och rapportering av luftkvaliteten (GD Miljö)

Kvartal 1 2026 (uppskattning) De reviderade rapporteringsskyldigheterna för medlemsstaterna (till EEA) börjar gälla (beroende på tidsfristerna för införlivande – det är viktigt att infrastrukturen finns på plats)

Kvartal 3 2024–kvartal 4 2026: Anpassning av den centrala luftkvalitetsdatabas som förvaltas av EEA, så att den kan omfatta ytterligare uppgifter som görs tillgängliga genom nationell datarapportering

Kvartal 4 2028 (uppskattning): Första rapporteringsomgången för luftkvalitetsplaner som reviderats för att hantera risker för överskridanden av reviderade luftkvalitetsnormer 2030 (rapportering till EEA).

Mervärdet av en åtgärd på unionsnivå (som kan följa av flera faktorer, t.ex. samordningsfördelar, rättssäkerhet, ökad effektivitet eller komplementaritet). Med ”mervärdet av en åtgärd på unionsnivå” i denna punkt avses det värde en åtgärd från unionens sida tillför utöver det värde som annars skulle ha skapats av enbart medlemsstaterna.

Integrerad vattenförvaltning:

Yt- och grundvattenförekomsterna i EU förorenas av en rad olika ämnen. Eftersom föroreningar sprids nedströms och 60 % av de europeiska avrinningsdistrikten är internationella är samarbete mellan medlemsstaterna nödvändigt, och det krävs åtgärder på EU-nivå för att hantera föroreningar och andra gränsöverskridande effekter genom fastställande av harmoniserade normer och harmoniserade system för datainsamling och delning av data mellan medlemsstaterna. Det är också viktigt att öka insynen i uppgifterna om kemikalier och göra det möjligt för kommissionen och dess organ, särskilt EEA och Echa, att använda och vidareutnyttja dem för att öka den vetenskapliga kunskap som möjliggör ytterligare riktade åtgärder och tillsyn.

Utan åtgärder på EU-nivå skulle kostnaderna för att hantera föroreningar bli oöverstigliga, särskilt för nedströms belägna medlemsstater.

Harmoniserade normer kommer att leda till ett allmänt förbättrat skydd för miljön och människors hälsa, kostnadseffektiva och proportionerliga åtgärder från medlemsstaternas sida och lika villkor för verksamheter som måste hantera potentiella effekter på vattenförekomster i hela EU.

Ett mer regelbundet utbyte av övervaknings- och statusdata med hjälp av automatiserade mekanismer för datadelning kommer att möjliggöra mer frekventa och målinriktade kontroller och bättre beredskap för att hantera potentiella problem som uppstår. Tillgången till effektiva informationsdatabaser kommer att förbättra samstämmigheten i bedömningarna och genomförandet av de olika delarna av lagstiftningen.

EEA kommer att centralt samla uppgifterna, behandla dem och göra dem tillgängliga för vidareutnyttjande för beslutsfattande och genomförande. Echa kommer att ge vetenskapligt stöd på grundval av en alltmer robust vetenskaplig databas, tack vare centralisering av övergripande vetenskaplig information på kemikalieområdet och mer harmoniserade övervaknings- och statusdata som görs tillgängliga av EEA. Båda byråerna kommer att spela en central roll i det fortsatta genomförandet av vattenlagstiftningen, med synergier och aktuella vetenskapliga data som möjliggör snabbare anpassning till nya problemområden och bättre identifiering och prioritering av de mest kostnadseffektiva åtgärderna för att ta itu med föroreningar.

Å andra sidan kommer förslaget att minska den övergripande administrativa bördan genom att de rapporteringsskyldigheter som inte har visat sig vara effektiva tas bort, dvs. de som inte har lett till den förväntade förbättringen av genomförandet. Andra rapporteringsskyldigheter förenklas, och bättre samstämmighet säkerställs med rapportering inom ramen för andra instrument.

Slutligen syftar förslaget till att införa effektivare förfaranden för att anpassa förteckningarna över ämnen och tillhörande miljökvalitetsnormer till den vetenskapliga utvecklingen och samtidigt säkerställa att dessa förfaranden drar nytta av tillförlitliga vetenskapliga data baserade på en effektiv rapportering och ett nära samarbete med byråerna.

Direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse:    

EU-åtgärder är fortfarande avgörande för att se till att alla människor i hela EU kan dra nytta av förbättrad vattenkvalitet i floder, sjöar, grundvatten och hav. Eftersom 60 % av EU:s vattenförekomster är gränsöverskridande är det nödvändigt att säkerställa samma skyddsnivå överallt och i samma takt för att undvika risken för att vissa medlemsstaters insatser äventyras av bristen på framsteg i andra medlemsstater. Refit-utvärderingen har visat att direktivet i de flesta medlemsstater var den enda pådrivande faktorn för investeringar i nödvändig infrastruktur.

Direktivet skulle vara fullt anpassat till alla andra centrala mål i den europeiska gröna given, inbegripet det övergripande målet om klimatneutralitet, samtidigt som det skulle vara helt förenligt med flera pågående/planerade lagstiftningsförslag såsom översynen av direktivet om miljökvalitetsnormer, badvattendirektivet, ramdirektivet om en marin strategi och utvärderingen av direktivet om avloppsslam. Det kommer också att direkt bidra till ett bättre genomförande av mål 6 för hållbar utveckling om tillgång till fullgod och rättvis sanitet.

Lagstiftningen om luftkvalitet:

Målen för detta initiativ kan inte i tillräcklig utsträckning uppnås på enbart medlemsstatsnivå. Detta beror för det första på luftföroreningarnas gränsöverskridande karaktär, eftersom utsläpp från en medlemsstat kan bidra till luftföroreningar i andra medlemsstater. Åtgärder på EU-nivå är nödvändiga för att säkerställa att alla medlemsstater vidtar åtgärder för att minska riskerna för befolkningen i varje medlemsstat.

För det andra fastställs i EUF-fördraget ett krav på att syfta till en hög skyddsnivå med beaktande av de olikartade förhållandena i olika delar av EU. I de befintliga direktiven och det föreslagna direktivet fastställs gemensamma luftkvalitetsnormer, men medlemsstaterna får välja vilka medel som ska användas, så att dessa kan anpassas till lokala, regionala och nationella förhållanden.

För det tredje måste likabehandling säkerställas när det gäller luftföroreningarnas ekonomiska konsekvenser i alla medlemsstater och den luftkvalitet som medborgare i hela unionen utsätts för.

Reviderade luftkvalitetsnormer och tydligare regler för övervakning av luftkvaliteten kommer att säkerställa en högre skyddsnivå för EU-medborgarna och bättre luftkvalitet för miljön.

Detta kommer att förbättra den information som finns tillgänglig om luftkvalitetsproblem och leda till förbättrad hälsa (och därmed minska hälso- och sjukvårdskostnaderna), minska skördeförlusterna på grund av ozon och minska frånvaron från arbetet på grund av sjukdom (även på grund av vård av sjuka barn). En förbättrad luftkvalitet förväntas därför leda till produktivitetsvinster och ekonomiska vinster.

Förbättringar av övervakningen och modelleringen, av det sätt på vilket luftkvalitetsplanerna utarbetas och genomförs och av utbytet av information som samlas in av medlemsstaterna kommer att förbättra samstämmigheten i utvärderingarna och genomförandet av de olika delarna av lagstiftningen.

Förändringar när det gäller tillgången till rättslig prövning och sanktioner kommer att förbättra den offentliga tillsynen och därmed leda till resultat i hela EU.

Slutligen syftar förslaget till att införa effektivare förfaranden för att revidera luftkvalitetsnormerna mot bakgrund av den vetenskapliga utvecklingen och samtidigt säkerställa att dessa förfaranden drar nytta av tillförlitliga vetenskapliga data baserade på en effektiv rapportering och ett nära samarbete med Europeiska miljöbyrån, även för att göra luftkvalitetsinformation (inklusive aktuella data) tillgänglig för beslutsfattare och allmänheten.

Erfarenheter från tidigare liknande åtgärder

Integrerad vattenförvaltning:

I 2019 års kontroll av ändamålsenligheten hos EU:s vattenlagstiftning bekräftades att ramdirektivet för vatten och dess två ”dotterdirektiv” har lett till nya eller förstärkta åtgärder på europeisk nivå för att hantera de gränsöverskridande belastningarna på vattenresurserna både nationellt och internationellt. Fastställandet av EU-omfattande normer för förorenande ämnen kan därför anses vara effektivt.

I utvärderingen drogs dock också slutsatsen att det finns ett behov av att bredda tillämpningsområdet för att hantera nya förorenande ämnen och bättre skydda människors hälsa och ekosystem, bland annat genom att åtgärda flera administrativa problem och problem med genomförandet.

Direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse:    

Refit-utvärderingen av direktivets ändamålsenlighet visade att det har lyckats minska belastningen från de berörda föroreningarna från punktkällor (avloppsvatten från hushåll/tätbebyggelse och liknande industriella föroreningar). Det finns fortfarande brister när det gäller hanteringen av den kvarvarande belastningen från obehandlat avloppsvatten från tätbebyggelse. Det finns också ett behov att anpassa direktivet till nya politiska prioriteringar och nya samhällsproblem.

Vidare har övervakningskraven i artikel 15 i direktivet visat sig vara effektiva för att öka efterlevnaden. De tekniska framstegen möjliggör i dag dock en effektivare och noggrannare övervakning av både befintliga och nya föroreningar. Information som samlats in från medlemsstaterna i samband med konsekvensbedömningen visar att det finns stora skillnader mellan medlemsstaterna när det gäller övervakning. De flesta medlemsstater utför redan en mer frekvent och omfattande insamling av information om fler föroreningar än vad som krävs i direktivet. Kunskapen om avloppsvattnets kvalitet och kvantitet är dock fortfarande otillräcklig i många fall. I flera fall har anläggningar och även lagringskapaciteten överdimensionerats, vilket lett till orimliga kostnader och en ineffektiv vattenuppsamling och vattenrening som kunde ha undvikits genom bättre kunskaper om den faktiska avloppsmängd som behöver hanteras.

De rapporteringskrav som fastställs i direktivet skulle kunna förbättras och moderniseras för att säkerställa en bättre tillämpning av direktivet.

Lagstiftningen om luftkvalitet:

Lärdomar som dragits av den kontroll av luftkvalitetslagstiftningens ändamålsenlighet som offentliggjordes i november 2019 – SWD (2019) 427 final.

Vid denna kontroll av ändamålsenligheten drogs slutsatsen att luftkvalitetsdirektiven delvis har varit effektiva när det gäller att förbättra luftkvaliteten och uppnå luftkvalitetsnormer, men att alla mål hittills inte har uppnåtts: direktiven hade lett till inrättandet av representativ och högkvalitativ luftkvalitetsövervakning, fastställt tydliga luftkvalitetsnormer och underlättat utbytet av tillförlitlig, objektiv och jämförbar information om luftkvaliteten, inbegripet information till allmänheten. De hade dock varit mindre framgångsrika när det gäller att se till att tillräckliga åtgärder vidtas för att uppfylla luftkvalitetsnormerna och hålla överskridandena så korta som möjligt, även om trenden för luftföroreningar å andra sidan har varit nedåtgående och överskridandenas antal och omfattning har minskat.

Lärdomar från kontrollen av ändamålsenligheten när det gäller övervakning och rapportering inom miljöpolitiken (SWD(2017) 230 final) i samband med lagstiftningen om luftkvalitet har också beaktats. Vid denna kontroll av ändamålsenligheten drogs särskilt slutsatsen att det för rapporteringen av luftkvalitet används en modern elektronisk rapporteringsmetod genom vilken luftkvalitetsinformation görs tillgänglig i ett standardiserat, maskinläsbart format som är förenligt med Inspire. Metoden är uttryckligen inriktad på att rationalisera mängden information som görs tillgänglig av medlemsstaterna, maximera nyttan av informationen och minska den administrativa bördan – men den lämnar också utrymme för ytterligare rationalisering på EU-nivå och nationell nivå (särskilt när det gäller nya rapporteringskrav).

 

Förenlighet med den fleråriga budgetramen och eventuella synergieffekter med andra relevanta instrument

Åtgärderna är förenliga med andra EU-politikområden och pågående initiativ som härrör från den europeiska gröna given.

Initiativet omfattas av rubrik 3 (Naturresurser och miljö) avdelning 9 (Miljö och klimatpolitik) i den fleråriga budgetramen. Enligt beskrivningen nedan kommer genomförandet av denna lagstiftning att kräva ytterligare personalresurser och även vissa stödutgifter inom EEA och Echa. Den motsvarande ökningen av bidraget till byråerna kommer att räknas av från EU:s program för miljö och klimatpolitik (Life) 2021–2027.

En bedömning av de olika finansieringsalternativ som finns att tillgå, inbegripet möjligheter till omfördelning

Integrerad vattenförvaltning:

Vetenskapligt stöd från Echa, som tidigare tillhandahållits av JRC, Scheer-kommittén och uppdragstagare 

Det vetenskapliga stödet tillhandahålls för närvarande på ett ganska osystematiskt sätt, men som grundar sig på en rad administrativa arrangemang med JRC, vilka är föremål för frekventa översyner och förlängningar, förnybara avtal med en oberoende expert på grundvatten, uppdragstagare som deltar i konsekvensbedömningen samt egna resurser (från både JRC och GD Miljö). Det finns ett stort beroende av medlemsstaternas bidrag, särskilt när det gäller grundvattendirektivet. Scheer, som förvaltas av GD Hälsa och livsmedelssäkerhet, har lämnat ett stort antal vetenskapliga yttranden (inom ramen för direktivet om miljökvalitetsnormer antog t.ex. kommittén mer än 50 yttranden under perioden 2011–2022). Detta möjliggör inte tillräckligt samordnade, systematiska och konsekventa förslag i lämplig tid. När det gäller Echa har den myndigheten för närvarande inget rättsligt mandat att utföra någon uppgift som har med ramdirektivet för vatten att göra.

Förslaget syftar till att rationalisera och förbättra den vetenskapliga processen genom att ersätta dessa icke-systematiska former av stöd med en gemensam ”kontaktpunkt” för allt vetenskapligt stöd, dvs. Echa. I enlighet med strategin för hållbara kemikalier och modellen ”ett ämne, en bedömning” kommer Echa också att ansvara för alla vetenskapliga aspekter av all annan kemikalielagstiftning. Detta kommer att garantera en solid vetenskaplig grund och möjliggöra synergier mellan informationskällor i olika delar av lagstiftningen.

Echas bidrag kommer att kompenseras helt genom en minskning av budgeten för Life. Dessa resurser används för närvarande för det mer fragmenterade ramverket för att tillhandahålla vetenskapligt stöd (uppdragstagare, administrativa arrangemang med JRC och Scheers yttranden).

Stöd för centralisering och bearbetning av övervaknings- och statusdata – ytterligare resurser till EEA för att säkerställa mer regelbunden information om vattenstatus – bättre genomförande – identifiering av nya behov

EEA (3,5 heltidsekvivalenter) driver och förvaltar för närvarande en omfattande databas med uppgifter om vatten som medlemsstaterna rapporterar elektroniskt vart sjätte år. I databasen lagras de formella förvaltningsplaner för avrinningsdistrikt som måste rapporteras i enlighet med artiklarna 13 och 15 i direktiv 2000/60/EG, och ytterligare information som rapporteras elektroniskt på frivillig basis i enlighet med de riktlinjer som utarbetats av kommissionen i samarbete med medlemsstaterna.

Databasen innehåller däremot inte och har ingen koppling till faktiska övervakningsuppgifter, och statusen uttrycks endast som ”uppnådd/ej uppnådd” god status, vilket inte ger någon större insikt i omfattningen av överskridanden och därmed försvårar en inriktning av politiska åtgärder på områden med stor risk för föroreningar. Eftersom informationen endast rapporteras vart sjätte år blir den dessutom snabbt föråldrad och i praktiken inte användbar för att prioritera åtgärder eller åtgärda problem med genomförandet (t.ex. kan påståenden i skriftliga frågor, framställningar och klagomål inte kontrolleras på ett effektivt sätt på grund av föråldrad information).

Förslaget syftar därför till att införa en skyldighet om årlig rapportering, till EEA, av övervaknings- och statusdata. Detta kommer att ge värdefull information för att undersöka sambandet mellan bättre vattenkvalitet och förbättrad folkhälsa med hjälp av data från övervakningen och utvärderingen av vattenkvaliteten. De ytterligare resurser som inledningsvis behövs för att effektivisera rapporteringen kommer på lång sikt att kompenseras genom minskad administrativ börda till följd av den ökade ”digitaliseringen” och den obligatoriska ”system-till-system”-rapporteringen (automatisk dataöverföringsmekanism).

Direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse:    

Genomförandet av direktivet kommer att kräva omfattande databehandling och dataanalys. Ett utnyttjande av expertkunskaperna hos EEA har många fördelar: system som är i linje med annan rapportering till EEA (ramdirektivet för vatten, det europeiska registret över utsläpp och överföringar av föroreningar), effektiva processer, minskad risk för fel på grund av att olika system används, och utveckling av sakkunskap på området och bedömningar grundade på en ingående förståelse av uppgifterna tack vare kunskaper om hur uppgifterna har tagits fram.

I avsaknad av personal och driftsmedel kommer denna utveckling att behöva finansieras genom konsulttjänster hos GD Miljö.

Lagstiftningen om luftkvalitet:

Uppgifter som rör rapportering och utbyte av information om luftkvalitetsdata. Utökningen av infrastrukturen och stödet för kontinuerlig rapportering till att omfatta ytterligare information om luftkvaliteten kan bygga på den befintliga luftkvalitetsportal och centrala databas som förvaltas av EEA för att säkerställa effektivitetsvinster genom samstämmighet med andra miljörapporteringsflöden. Att inrätta och underhålla en helt ny rapporteringsinfrastruktur för de ytterligare krav som fastställs i det reviderade direktivet (t.ex. vid JRC eller hos externa konsulter) skulle kräva en kostsam nyutveckling och medföra en risk för bristande överensstämmelse med den befintliga rapporteringsinfrastrukturen. Det mest effektiva tillvägagångssättet skulle därför vara att stärka EEA:s resurser för att bygga ut och underhålla den befintliga luftkvalitetsportalen och centrala databasen – antingen genom ytterligare personal eller intern omfördelning. Detta skulle ge det bästa förhållandet mellan å ena sidan de resurser som används och å andra sidan de mål som uppnås och relaterade uppgifter som utförs.

Uppgifter som rör utvärdering av luftkvaliteten. Utvärderingar av luftkvaliteten tillhandahålls för närvarande av EEA på årsbasis med hjälp av de luftkvalitetsdata som rapporteras via luftkvalitetsportalen och den centrala databasen samt ytterligare vetenskapliga rön om luftföroreningarnas inverkan på hälsa och miljö. I och med de skärpta bestämmelserna om övervakning och modellering av luftkvaliteten kommer ytterligare information att bli tillgänglig om bland annat nya förorenande ämnen och sambanden mellan luftföroreningar, klimatförändringar och människors och ekosystemens hälsa. Sådana data och sådan information bör utvärderas regelbundet baserat på en solid vetenskaplig grund och i överensstämmelse med de luftkvalitetsutvärderingar som redan tillhandahålls av EEA. Det rekommenderas därför, och även för att säkerställa en enhetlig analys, att dessa uppgifter integreras i det arbete som EEA utför snarare än att de läggs ut på olika externa konsulter. Det kommer att kräva särskild ytterligare kompetens och sannolikt mer personal. Detta skulle ge det bästa förhållandet mellan å ena sidan de resurser som används och å andra sidan de mål som uppnås och relaterade uppgifter som utförs.

Uppgifter som rör vetenskapligt och tekniskt stöd till övervakning och modellering av luftkvaliteten. Under det senaste årtiondet har JRC stött alla uppgifter som rör vetenskapligt och tekniskt stöd till övervakning och modellering av luftkvaliteten – vilket kräver ekonomiskt oberoende från leverantörer av utrustning för kvalitetsövervakning och kvalitetsmodellering. Specifika uppgifter som behöver utföras är att

stödja och vägleda utvecklingen av förbättrade metoder för övervakning av luftföroreningar och användning av luftkvalitetsmodellering,

stödja metodförbättringar kopplade till luftkvalitetsövervakningens geografiska representativitet, harmoniserade luftkvalitetsutvärderingar och källfördelning,

stödja utarbetandet av praktiska riktlinjer om övervakning och modellering av luftkvaliteten för genomförandet av luftkvalitetsdirektivet,

organisera och leda viktiga stödnätverk för att främja genomförandet av politiken för ren luft nationellt, regionalt och på stadsnivå (t.ex. Aquila och Fairmode), och

stödja utvecklingen av standarder för övervakning och modellering av luftkvaliteten i samarbete med Europeiska standardiseringskommittén (CEN).

Det bästa sättet att säkra JRC:s stöd skulle vara om det säkerställdes i JRC:s arbetsprogram och genom att tillhandahålla ett ytterligare ekonomiskt stöd på omkring 100 000 euro per år. Fortsatt stöd från JRC skulle ge det bästa förhållandet mellan å ens sidan de resurser som används och å andra sidan de mål som uppnås och relaterade uppgifter som utförs.



Beräknad varaktighet för och beräknade budgetkonsekvenser av förslaget eller initiativet

 begränsad varaktighet

   verkan från och med [den DD/MM]ÅÅÅÅ till och med [den DD/MM]ÅÅÅÅ

   budgetkonsekvenser från och med ÅÅÅÅ till och med ÅÅÅÅ för åtagandebemyndiganden och från och med ÅÅÅÅ till och med ÅÅÅÅ för betalningsbemyndiganden.

 obegränsad varaktighet

Efter en inledande period 2024 (rening av avloppsvatten från tätbebyggelse), 2024–2025 (integrerad vattenförvaltning) och 2024–2027 (lagstiftningen om luftkvalitet),

beräknas genomförandetakten nå en stabil nivå.

Planerad metod för genomförandet 67  

 Direkt förvaltning som sköts av kommissionen

 av dess avdelningar, vilket också inbegriper personalen vid unionens delegationer

   av genomförandeorgan

 Delad förvaltning med medlemsstaterna

 Indirekt förvaltning genom att uppgifter som ingår i budgetgenomförandet anförtros

 tredjeländer eller organ som de har utsett

 internationella organisationer och organ kopplade till dem (ange vilka)

 EIB och Europeiska investeringsfonden

 organ som avses i artiklarna 70 och 71 i budgetförordningen

 offentligrättsliga organ

 privaträttsliga organ som har anförtrotts offentliga förvaltningsuppgifter i den utsträckning som de lämnar tillräckliga ekonomiska garantier

 organ som omfattas av privaträtten i en medlemsstat, som anförtrotts genomförandeuppgifter inom ramen för ett offentlig-privat partnerskap och som lämnar tillräckliga ekonomiska garantier

 personer som anförtrotts genomförandet av särskilda åtgärder inom Gusp enligt avdelning V i fördraget om Europeiska unionen och som fastställs i den relevanta grundläggande rättsakten.

FÖRVALTNING

Regler om uppföljning och rapportering

Ange intervall och andra villkor för sådana åtgärder:

 Initiativen omfattar upphandling, administrativa arrangemang med JRC, utökat bidrag till Echa och EEA samt inverkan på kommissionens personalresurser. Standardregler för denna typ av utgifter gäller.

Förvaltnings- och kontrollsystem

Motivering av den genomförandemetod, de finansieringsmekanismer, de betalningsvillkor och den kontrollstrategi som föreslås

Ej tillämpligt – jfr ovan.

Uppgifter om identifierade risker och om det eller de interna kontrollsystem som inrättats för att begränsa riskerna

Ej tillämpligt – jfr ovan.

Beräkning och motivering av kontrollernas kostnadseffektivitet (dvs. förhållandet mellan kostnaden för kontrollerna och värdet av de medel som förvaltas) och en bedömning av den förväntade risken för fel (vid betalning och vid avslutande)

Ej tillämpligt – jfr ovan.

Åtgärder för att förebygga bedrägeri och oriktigheter

Beskriv förebyggande åtgärder (befintliga eller planerade), t.ex. från strategi för bedrägeribekämpning.

Ej tillämpligt – jfr ovan.

BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

Berörda rubriker i den fleråriga budgetramen och budgetrubriker i den årliga budgetens utgiftsdel

Befintliga budgetrubriker (även kallade ”budgetposter”)

Redovisa enligt de berörda rubrikerna i den fleråriga budgetramen i nummerföljd 

Rubrik i den fleråriga budgetramen

Budgetrubrik

Typ av
utgifter

Bidrag

Nummer  

Diff./Icke-diff 68 .

från Efta-länder 69

från kandidatländer 70

från tredjeländer

i den mening som avses i artikel 21.2 b i budgetförordningen

3

09 02 02 – Cirkulär ekonomi och livskvalitet

Diff.

JA

NEJ

NEJ

NEJ

3

09 10 01 Europeiska kemikaliemyndigheten – Miljödirektiv och internationella konventioner

Diff.

JA

NEJ

NEJ

NEJ

3

09 10 02 Europeiska miljöbyrån

Diff.

JA

JA

NEJ

NEJ

7

20 01 02 01 – Lön och ersättningar

Icke-diff.

NEJ

NEJ

NEJ

NEJ

Nya budgetrubriker som föreslås

Ej tillämpligt

Förslagets beräknade budgetkonsekvenser på anslagen

Sammanfattning av beräknad inverkan på driftsanslagen

   Förslaget/initiativet kräver inte att driftsanslag tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att driftsanslag tas i anspråk enligt följande:

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Rubrik i den fleråriga
budgetramen

3

Naturresurser och miljö

GD: Miljö

2023

2024

2025

2026

2027 och följande år

TOTALT

□ Driftsanslag

09 02 02 – Cirkulär ekonomi och livskvalitet

Åtaganden

(1)

0,100

0,100

0,100

0,100

0,100

0,500

Betalningar

(2)

0,100

0,100

0,100

0,100

0,100

0,500

TOTALA anslag 
för GD Miljö

Åtaganden

= (1)

0,100

0,100

0,100

0,100

0,100

0,500

Betalningar

= (2)

0,100

0,100

0,100

0,100

0,100

0,500

Det belopp som rapporteras ovan i budgetrubrik 09 02 02 kommer att behövas för att finansiera ett administrativt arrangemang med JRC och ett ytterligare ekonomiskt stöd på omkring 100 000 euro per år för följande uppgifter:

Stödja och vägleda utvecklingen av förbättrade metoder för övervakning av luftföroreningar och användning av luftkvalitetsmodellering.

Stödja metodförbättringar kopplade till luftkvalitetsövervakningens geografiska representativitet, harmoniserade luftkvalitetsutvärderingar och källfördelning.

Stödja utarbetandet av praktiska riktlinjer om övervakning och modellering av luftkvaliteten för genomförandet av luftkvalitetsdirektivet.

Organisera och leda viktiga stödnätverk för att främja genomförandet av politiken för ren luft nationellt, regionalt och på stadsnivå (t.ex. Aquila och Fairmode).

Stödja utvecklingen av standarder för övervakning och modellering av luftkvaliteten i samarbete med Europeiska standardiseringskommittén (CEN).

Byrå: Echa – miljödirektiv

2024

2025

2026

2027

TOTALT

Rubrik 1: Personalutgifter

Åtaganden

(1a)

0,734

1,498

1,528

1,559

5,319

Betalningar

(2a)

0,734

1,498

1,528

1,559

5,319

Rubrik 2: Infrastruktur

Åtaganden

(1b)

0,189

0,193

0,201

0,201

0,779

Betalningar

(2b)

0,189

0,193

0,201

0,201

0,779

Rubrik 3: Driftsutgifter

Åtaganden

(1c)

0,673

0,686

0,702

0,718

2,779

Betalningar

(2c)

0,673

0,686

0,702

0,718

2,779

TOTALA anslag 
för byrån Echa

Åtaganden

= 1a + 1b + 1c

1,596

2,377

2,427

2,477

8,878

Betalningar

= 2a + 2b + 2c

1,596

2,377

2,427

2,477

8,878

Echas kostnader omfattar kostnaden för ytterligare 11 heltidsekvivalenter, fördelade på 7 tillfälligt anställda och 4 kontraktsanställda, för följande syften:

 Vetenskapligt stöd som för närvarande tillhandahålls av uppdragstagare inom JRC och GD Miljö samt av GD Hälsa och livsmedelssäkerhets Scheer-kommitté (för närvarande 6,35 heltidsekvivalenter per år; enligt Echas förslag skulle detta uppgå till ca 5,15 heltidsekvivalenter, vilket innebär en effektiv omfördelning av resurser).

 Vetenskapligt stöd till följd av nya skyldigheter enligt förslaget:

   För fastställande av EU-omfattande miljökvalitetsnormer för förorenande ämnen av ”nationell/regional” betydelse (1 heltidsekvivalent per år för grundvatten, 1 heltidsekvivalent för ytvatten).

   För uppdatering av bilaga I till grundvattendirektivet (1 heltidsekvivalent per år).

   För stöd avseende bevakningslistan för grundvatten (0,6 heltidsekvivalenter per år).

   För att identifiera/utveckla metoder för övervakning och analys av mikroplaster och antimikrobiellt resistenta gener (ca 0,5 heltidsekvivalenter plus ca 1 för it-stöd plus 1,5 heltidsekvivalenter för styrning).



Byrå: EEA

2024

2025

2026

2027

TOTALT

Rubrik 1: Personalutgifter

Åtaganden

(1a)

0,697

1,423

1,451

1,480

5,052

Betalningar

(2a)

0,697

1,423

1,451

1,480

5,052

Rubrik 2: Infrastruktur

Åtaganden

(1b)

Betalningar

(2b)

Rubrik 3: Driftsutgifter

Åtaganden

(1c)

0,490

0,620

0,420

0,420

1,950

Betalningar

(2c)

0,490

0,620

0,420

0,420

1,950

TOTALA anslag 
för byrån EEA

Åtaganden

= 1a + 1b + 1c

1,187

2,043

1,871

1,900

7,002

Betalningar

= 2a + 2b + 2c

1,187

2,043

1,871

1,900

7,002

EEA:s kostnader omfattar kostnaden för ytterligare 8 heltidsekvivalenter (5 tillfälligt anställda och 3 kontraktsanställda) samt driftsutgifter, för följande syften:

Hantering av den ytterligare skyldigheten om årlig rapportering, till EEA, av övervaknings- och statusdata via ”system-till-system”-rapportering (automatisk dataöverföringsmekanism): 4 heltidsekvivalenter (varav 3 är ytterligare/nya tillfälligt anställda och 1 tillfälligt anställd har omfördelats inom EEA) plus 130 000 euro för konsultstöd år 1 och 80 000 euro för konsultstöd år 2 och därefter. Utveckling av en standardiserad databas om återanvändning av vatten (inom ramen för genomförandet av förordning (EU) 2020/741 om återanvändning av vatten) och förvaltning av tillhörande dataflöden samt utarbetande av EU-omfattande översikter. EEA måste säkerställa kontrollkvaliteten så att medlemsstaterna rapporterar regelbundet på ett harmoniserat och jämförbart sätt (2 ytterligare kontraktsanställda). Totalt kommer de ytterligare resurser som tilldelas EEA för rapportering avseende integrerad vattenförvaltning och arbete avseende återanvändning av vatten att uppgå till ytterligare 5 heltidsekvivalenter, fördelade på 3 tillfälligt anställda och 2 kontraktsanställda.

En expert på direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse (1 ytterligare kontraktsanställd) samt it-stöd för att upprätta och anpassa databaser i enlighet med artikel 20 i den föreslagna omarbetningen av direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse. Detta kommer också att stödja utvecklingen av nya efterlevnadsindikatorer, t.ex. för energi och mikroföroreningar, som för närvarande anges i det nya lagstiftningsförslaget om direktivet. Detta kommer också att användas för att se över och uppdatera landsprofilerna enligt direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse, som nu ersätter de nationella rapporterna (https://water.europa.eu/freshwater/countries/uwwt), och för att se över befintliga dataflöden så att de kan uppfylla de nya rapporteringskraven. Ytterligare anpassningar till relaterade dataflöden (t.ex. det europeiska registret över utsläpp och överföringar av föroreningar och Wise) kommer att genomföras. Behovet av it-stöd uppgår till totalt 760 000 euro, varav 240 000 euro år 1, 260 000 euro år 2 och 130 000 euro därefter.

Uppgifter som rör rapportering och utbyte av information om luftkvalitetsdata kommer att kräva resurser för utbyggnad och efterföljande underhåll av den befintliga luftkvalitetsportalen och centrala databasen. Uppgifter i samband med utvärdering av luftkvaliteten kommer att kräva resurser för att utöka de luftkvalitetsutvärderingar som för närvarande tillhandahålls på årsbasis, särskilt när det gäller nya förorenande ämnen och sambanden mellan luftföroreningar, klimatförändringar och människors och ekosystemens hälsa. Detta kommer att kräva särskild ytterligare kompetens och därmed ytterligare långsiktiga specialisttjänster (2 heltidsekvivalenter, båda tillfälligt anställda).



TOTALA driftsanslag

2023

2024

2025

2026

2027

TOTALT

Åtaganden

(4)

Betalningar

(5)

□ TOTALA anslag av administrativ natur som finansieras genom ramanslagen för särskilda program

(6)

TOTALA anslag
för RUBRIK 3
 
i den fleråriga budgetramen

Åtaganden

= 4 + 6

0,100

2,774

4,297

4,170

4,245

15,587

Betalningar

= 5 + 6

0,100

2,774

4,297

4,170

4,245

15,587




Rubrik i den fleråriga
budgetramen

7

”Administrativa utgifter”

Detta avsnitt ska fyllas i med hjälp av det datablad för budgetuppgifter av administrativ natur som först ska föras in i bilagan till finansieringsöversikt för rättsakt (bilaga V till de interna bestämmelserna), vilken ska laddas upp i DECIDE som underlag för samråden mellan kommissionens avdelningar.

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

2024

2025

2026

2027 och följande år

TOTALT

GD: Miljö

□ Personalresurser

0,314

0,314

0,314

0,314

1,256

□ Övriga administrativa utgifter

TOTALT för GD Miljö

Anslag

0,314

0,314

0,314

0,314

1,256

Den ytterligare personalen i GD Miljö (1 handläggare för integrerad vattenförvaltning och 1 handläggare för luftkvalitet) kommer att göra följande:

Utarbeta nya genomförandeakter från kommissionen och få dem antagna samt upprätta bevakningslistor över nya förorenande ämnen i yt- och grundvatten för övervakning av dessa i syfte att bedöma behovet av att fastställa EU-normer.

Utarbeta nya delegerade akter från kommissionen och få dem antagna, vart sjätte år, för översyn och uppdatering av förteckningen över förorenande ämnen och motsvarande EU-omfattande normer som behöver hanteras i syfte att skydda människors hälsa och miljön.

Föra en dialog om vattenförvaltning med medlemsstaterna, EEA och Echa, inbegripet inom ramen för relevanta expertgrupper och kommittéer.

Utarbeta nya genomförandeakter och delegerade akter från kommissionen och få dem antagna i samband med genomförandet av det nya luftkvalitetsdirektivet.

Stödja teamet i genomförandet av det reviderade luftkvalitetsdirektivet, särskilt i fråga om nya bestämmelser som kräver ett fördjupat samarbete med behöriga myndigheter.

Förbereda och leda utarbetandet av tekniska riktlinjer för övervakning, modellering och luftkvalitetsplaner som tas fram till följd av översynen.

Personalbehoven ska täckas genom anslag inom generaldirektoratet vilka redan har avdelats för förvaltningen av åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel.

TOTALA anslag 
för RUBRIK 7 
i den fleråriga budgetramen 

(summa åtaganden = summa betalningar)

0,314

0,314

0,314

0,314

1,256

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

2023

2024

2025

2026

2027 och följande år

TOTALT

TOTALA anslag
för RUBRIKERNA 1–7 
i den fleråriga budgetramen 

Åtaganden

0,100

3,197

4,834

4,712

4,791

17,653

Betalningar

0,100

3,197

4,834

4,712

4,791

17,653

Beräknad output som finansieras med driftsanslag

Åtagandebemyndiganden i miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Ange mål och output

År 
N

År 
N+1

År 
N+2

År 
N+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

OUTPUT

Typ 71

Genomsnittliga kostnader

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Totalt antal

Total kostnad

SPECIFIKT MÅL nr 1 72

– Output

– Output

– Output

Delsumma för specifikt mål nr 1

SPECIFIKT MÅL nr 2 …

– Output

Delsumma för specifikt mål nr 2

TOTALT

Beräknad inverkan på Echas, EEA:s och kommissionens administrativa anslag

Beräknad inverkan på Echas personalresurser

   Förslaget/initiativet kräver inte att anslag av administrativ natur tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att anslag av administrativ natur tas i anspråk enligt följande:

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

2024

2025

2026

2027

TOTALT

Tillfälligt anställda (AD-tjänster) Miljödirektiv

0,535

1,091

1,112

1,135

3,872

Tillfälligt anställda (AST-tjänster)

Kontraktsanställda

0,200

0,407

0,416

0,424

1,447

Utstationerade nationella experter

TOTALT

0,734

1,498

1,528

1,559

5,319

Personalbehov (heltidsekvivalenter):

2024

2025

2026

2027

TOTALT

Tillfälligt anställda (AD-tjänster) Miljödirektiv

7

7

7

7

Tillfälligt anställda (AST-tjänster)

Kontraktsanställda Reach/CLP

4

4

4

4

Utstationerade nationella experter

TOTALT

11

11

11

11

Beräknad inverkan på EEA:s personalresurser

   Förslaget/initiativet kräver inte att anslag av administrativ natur tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att anslag av administrativ natur tas i anspråk enligt följande:

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

2024

2025

2026

2027

TOTALT

Tillfälligt anställda (AD-tjänster)

0,526

1,074

1,095

1,117

3,813

Tillfälligt anställda (AST-tjänster)

Kontraktsanställda

0,171

0,349

0,356

0,363

1,239

Utstationerade nationella experter

TOTALT

0,697

1,423

1,451

1,480

5,052

Personalbehov (heltidsekvivalenter):

2024

2025

2026

2027

TOTALT

Tillfälligt anställda (AD-tjänster)

5

5

5

5

Tillfälligt anställda (AST-tjänster)

Kontraktsanställda

3

3

3

3

Utstationerade nationella experter

TOTALT

8

8

8

8

Beräknat behov av administrativa anslag inom kommissionen

Sammanfattning av beräknad inverkan på de administrativa anslagen

     Förslaget/initiativet kräver inte att anslag av administrativ natur tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att anslag av administrativ natur tas i anspråk enligt följande:

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

2023

2024

2025

2026

2027 och följande år

TOTALT

RUBRIK 7 
i den fleråriga budgetramen

Personalresurser

0,314

0,314

0,314

0,314

1,256

Övriga administrativa utgifter

Delsumma RUBRIK 7 
i den fleråriga budgetramen

0,314

0,314

0,314

0,314

1,256

Utanför RUBRIK 7 73  
i den fleråriga budgetramen

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

Personalresurser

Övriga utgifter
av administrativ natur

Delsumma
utanför RUBRIK 7 
i den fleråriga budgetramen

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

TOTALT

0,314

0,314

0,314

0,314

1,256

Personalbehov och andra administrativa kostnader ska täckas genom anslag inom generaldirektoratet vilka redan har avdelats för förvaltningen av åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av anslag inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel.

Beräknat personalbehov

   Förslaget/initiativet kräver inte att personalresurser tas i anspråk.

   Förslaget/initiativet kräver att personalresurser tas i anspråk enligt följande:

Beräkningarna ska anges i heltidsekvivalenter

2023

2024

2025

2026

2027 och följande år

20 01 02 01 (vid huvudkontoret eller vid kommissionens kontor i medlemsstaterna)

2

2

2

2

2

20 01 02 03 (vid delegationer)

01 01 01 01 (indirekta forskningsåtgärder)

01 01 01 11 (direkta forskningsåtgärder)

Annan budgetrubrik (ange vilken)

20 02 01 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier finansierade genom ramanslaget)

20 02 03 (kontraktsanställda, lokalanställda, nationella experter, vikarier och unga experter som tjänstgör vid delegationerna)

XX 01 xx yy zz   74

– vid huvudkontoret

– vid delegationer

01 01 01 02 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier som arbetar med indirekta forskningsåtgärder)

01 01 01 12 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier som arbetar med direkta forskningsåtgärder)

Annan budgetrubrik (ange vilken)

TOTALT

2

2

2

2

2

XX motsvarar det politikområde eller den avdelning i budgeten som avses.

Personalbehoven ska täckas med personal inom generaldirektoratet vilka redan har avdelats för förvaltningen av åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av personal inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel.

Beskrivning av arbetsuppgifter:

Tjänstemän och tillfälligt anställda

Utarbeta nya genomförandeakter från kommissionen och få dem antagna samt upprätta bevakningslistor över nya förorenande ämnen i yt- och grundvatten för övervakning av dessa i syfte att bedöma behovet av att fastställa EU-normer.

Utarbeta nya delegerade akter från kommissionen och få dem antagna, vart sjätte år, för översyn och uppdatering av förteckningen över förorenande ämnen och motsvarande EU-omfattande normer som behöver hanteras i syfte att skydda människors hälsa och miljön.

Föra en dialog om vattenförvaltning med medlemsstaterna, EEA och Echa, inbegripet inom ramen för relevanta expertgrupper och kommittéer.

Utarbeta nya genomförandeakter och delegerade akter från kommissionen och få dem antagna i samband med genomförandet av det nya luftkvalitetsdirektivet.

Stödja teamet i genomförandet av det reviderade luftkvalitetsdirektivet, särskilt i fråga om nya bestämmelser som kräver ett fördjupat samarbete med behöriga myndigheter.

Förbereda och leda utarbetandet av tekniska riktlinjer för övervakning, modellering och luftkvalitetsplaner som tas fram till följd av översynen.

Extern personal

Förenlighet med den gällande fleråriga budgetramen

Förslaget/initiativet

   kan finansieras fullständigt genom omfördelningar inom den berörda rubriken i den fleråriga budgetramen.

Life-anslaget (budgetrubrik 09 02 02) kommer att användas för att kompensera för det utökade bidraget till Echa och EEA.

   kräver användning av den outnyttjade marginalen under den relevanta rubriken i den fleråriga budgetramen och/eller användning av särskilda instrument enligt definitionen i förordningen om den fleråriga budgetramen.

   kräver en översyn av den fleråriga budgetramen.

Bidrag från tredje part

Förslaget/initiativet

   innehåller inga bestämmelser om samfinansiering från tredje parter

   innehåller bestämmelser om samfinansiering från tredje parter enligt följande uppskattning:

Anslag i miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

År 
N 75

År 
N+1

År 
N+2

År 
N+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

Totalt

Ange vilket organ som deltar i samfinansieringen 

TOTALA anslag som tillförs genom samfinansiering

 



Beräknad inverkan på inkomsterna 

   Förslaget/initiativet påverkar inte budgetens inkomstsida.

   Förslaget/initiativet påverkar inkomsterna på följande sätt:

   Påverkan på egna medel

   Påverkan på andra inkomster

ange om inkomsterna har avsatts för utgiftsposter    

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Budgetrubrik i den årliga budgetens inkomstdel:

Belopp som förts in för det innevarande budgetåret

Förslagets/initiativets inverkan på inkomsterna 76

År 
N

År 
N+1

År 
N+2

År 
N+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

Artikel ………….

För inkomster avsatta för särskilda ändamål, ange vilka budgetrubriker i utgiftsdelen som berörs.

[…]

Övriga anmärkningar (t.ex. vilken metod/formel som har använts för att beräkna inverkan på inkomsterna eller andra relevanta uppgifter).

[…]

(1)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område (EGT L 327, 22.12.2000, s. 1).
(2)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/118/EG av den 12 december 2006 om skydd för grundvatten mot föroreningar och försämring (EUT L 372, 27.12.2006, s. 19).
(3)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/105/EG av den 16 december 2008 om miljökvalitetsnormer inom vattenpolitikens område och ändring och senare upphävande av rådets direktiv 82/176/EEG, 83/513/EEG, 84/156/EEG, 84/491/EEG och 86/280/EEG, samt om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG (EUT L 348, 24.12.2008, s. 84).
(4)    Rådets direktiv 91/676/EEG av den 12 december 1991 om skydd mot att vatten förorenas av nitrater från jordbruket (EGT L 375, 31.12.1991, s. 1).
(5)    Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2020/2184 av den 16 december 2020 om kvaliteten på dricksvatten (EUT L 435, 23.12.2020, s. 1).
(6)    Rådets direktiv 91/271/EEG av den 21 maj 1991 om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse (EGT L 135, 30.5.1991, s. 40).
(7)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/56/EG av den 17 juni 2008 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på havsmiljöpolitikens område (EUT L 164, 25.6.2008, s. 19).
(8)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/7/EG av den 15 februari 2006 om förvaltning av badvattenkvaliteten och om upphävande av direktiv 76/160/EEG (EUT L 64, 4.3.2006, s. 37).
(9)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/60/EG av den 23 oktober 2007 om bedömning och hantering av översvämningsrisker (EUT L 288, 6.11.2007, s. 27).
(10)    Rådets direktiv 91/676/EEG av den 12 december 1991 om skydd mot att vatten förorenas av nitrater från jordbruket (EGT L 375, 31.12.1991, s. 1).
(11)    Artikel 16.4 och 16.7 i direktiv 2000/60/EG (ramdirektivet för vatten), artikel 7 i direktiv 2008/105/EG (direktivet om miljökvalitetsnormer) och artikel 10 i direktiv 2006/118/EG (grundvattendirektivet).
(12)    Arbetsdokument från kommissionens avdelningar, Fitness Check of the Water Framework Directive, Groundwater Directive, Environmental Quality Standards Directive and Floods Directive (SWD(2019) 439 final).
(13)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, EU:s strategi för biologisk mångfald för 2030 – Ge naturen större plats i våra liv (COM(2020) 380 final).
(14)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, Vägen till en frisk planet för alla – EU-handlingsplan: Med sikte på nollförorening av luft, vatten och mark (COM(2021) 400 final).
(15)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, Den europeiska gröna given (COM(2019) 640 final).
(16)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/741 av den 25 maj 2020 om minimikrav för återanvändning av vatten (EUT L 177, 5.6.2020, s. 32).
(17)        COM(2022) 156 final/3 och COM(2022) 157 final.
(18)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, Från jord till bord-strategin för ett rättvisare, hälsosammare och miljövänligare livsmedelssystem (COM(2020) 381 final).
(19)    COM(2022) 305 final.
(20)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2009 av den 21 oktober 2009 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden och om upphävande av rådets direktiv 79/117/EEG och 91/414/EEG (EUT L 309, 24.11.2009, s. 1).
(21)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, En europeisk strategi för plast i en cirkulär ekonomi (COM(2018) 28 final).
(22)    Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/904 av den 5 juni 2019 om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön (EUT L 155, 12.6.2019, s. 1).
(23)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, En ny handlingsplan för den cirkulära ekonomin – För ett renare och mer konkurrenskraftigt Europa (COM(2020) 98 final).
(24)    Rådets direktiv 86/278/EEG av den 12 juni 1986 om skyddet för miljön, särskilt marken, när avloppsslam används i jordbruket (EGT L 181, 4.7.1986, s. 6).
(25)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, Kemikaliestrategi för hållbarhet – På väg mot en giftfri miljö (COM(2020) 667 final).
(26)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Europeiska unionens strategi om läkemedel i miljön (COM(2019) 128 final).
(27)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, En läkemedelsstrategi för Europa (COM(2020) 761 final).
(28)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, En EU-strategi för data (COM(2020) 66 final).
(29)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 av den 18 december 2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (EUT L 396, 30.12.2006, s. 1).
(30)    Arbetsdokument från kommissionens avdelningar, Fitness Check of the most relevant chemicals legislation (excluding REACH), as well as related aspects of legislation applied to downstream industries (SWD (2019) 199 final).
(31)     wfd - Library (europa.eu) .
(32)    Ares(2022)4634431, 24 juni 2022.
(33)    EUT C , , s. .
(34)    EUT C , , s. .
(35)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, Den europeiska gröna given (COM(2019) 640 final).
(36)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, Kemikaliestrategi för hållbarhet – På väg mot en giftfri miljö (COM(2020) 667 final).
(37)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, Vägen till en frisk planet för alla – EU-handlingsplan: Med sikte på nollförorening av luft, vatten och mark (COM(2021) 400 final).
(38)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, En europeisk strategi för plast i en cirkulär ekonomi (COM(2018) 28 final).
(39)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, En läkemedelsstrategi för Europa (COM(2020) 761 final).
(40)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, EU:s strategi för biologisk mångfald för 2030 – Ge naturen större plats i våra liv (COM(2020) 380 final).
(41)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, Från jord till bord-strategin för ett rättvisare, hälsosammare och miljövänligare livsmedelssystem (COM(2020) 381 final).
(42)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, EU:s markstrategi för 2030 – Frisk mark till förmån för människor, livsmedel, natur och klimat (COM(2021) 699 final).
(43)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, Att forma EU:s digitala framtid     (COM(2020) 67 final).
(44)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén, En EU-strategi för data (COM(2020) 66 final).
(45)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område (EGT L 327, 22.12.2000, s. 1).
(46)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/105/EG av den 16 december 2008 om miljökvalitetsnormer inom vattenpolitikens område och ändring och senare upphävande av rådets direktiv 82/176/EEG, 83/513/EEG, 84/156/EEG, 84/491/EEG och 86/280/EEG, samt om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG (EUT L 348, 24.12.2008, s. 84).
(47)    Europaparlamentets och rådets beslut nr 2455/2001/EG av den 20 november 2001 om upprättande av en lista över prioriterade ämnen på vattenpolitikens område och om ändring av direktiv 2000/60/EG (EGT L 331, 15.12.2001, s. 1).
(48)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/118/EG av den 12 december 2006 om skydd för grundvatten mot föroreningar och försämring (EUT L 372, 27.12.2006, s. 19).
(49)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 av den 18 december 2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (Reach), inrättande av en europeisk kemikaliemyndighet (EUT L 396, 30.12.2006, s. 1).
(50)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2009 av den 21 oktober 2009 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden och om upphävande av rådets direktiv 79/117/EEG och 91/414/EEG (EUT L 309, 24.11.2009, s. 1).
(51)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 528/2012 av den 22 maj 2012 om tillhandahållande på marknaden och användning av biocidprodukter (EUT L 167, 27.6.2012, s. 1).
(52)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/6 av den 11 december 2018 om veterinärmedicinska läkemedel och om upphävande av direktiv 2001/82/EG (EUT L 4, 7.1.2019, s. 43).
(53)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/83/EG av den 6 november 2001 om upprättande av gemenskapsregler för humanläkemedel (EGT L 311, 28.11.2001, s. 67).
(54)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/128/EG av den 21 oktober 2009 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder för att uppnå en hållbar användning av bekämpningsmedel (EUT L 309, 24.11.2009, s. 71).
(55)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/75/EU av den 24 november 2010 om industriutsläpp (samordnade åtgärder för att förebygga och begränsa föroreningar) (EUT L 334, 17.12.2010, s. 17).
(56)    Rådets direktiv 91/271/EEG av den 21 maj 1991 om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse (EGT L 135, 30.5.1991, s. 40).
(57)    Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2020/2184 av den 16 december 2020 om kvaliteten på dricksvatten (omarbetning) (EUT L 435, 23.12.2020, s. 1).
(58)    Arbetsdokument från kommissionens avdelningar, Fitness Check of the Water Framework Directive, Groundwater Directive, Environmental Quality Standards Directive and Floods Directive (SWD(2019) 439 final).
(59)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/2/EG av den 14 mars 2007 om upprättande av en infrastruktur för rumslig information i Europeiska gemenskapen (Inspire) (EUT L 108, 25.4.2007, s. 1).
(60)    Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1024 av den 20 juni 2019 om öppna data och vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn (EUT L 172, 26.6.2019, s. 56).
(61)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 166/2006 av den 18 januari 2006 om upprättande av ett europeiskt register över utsläpp och överföringar av föroreningar och om ändring av rådets direktiv 91/689/EEG och 96/61/EG (EUT L 33, 4.2.2006, s. 1).
(62)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (EUT L 55, 28.2.2011, s. 13).
(63) +    Publikationsbyrån: infoga numret på den förordning som finns i dokumentet COM(2022) 157 och i fotnoten förordningens nummer, datum, titel och hänvisning till EUT.
(64)    Europaparlamentets och rådets beslut nr 1313/2013/EU av den 17 december 2013 om en civilskyddsmekanism för unionen (EUT L 347, 20.12.2013, s. 924).
(65) +    Publikationsbyrån: infoga numret på den förordning som finns i dokumentet COM(2022) 157.++ Publikationsbyrån: infoga numret på den förordning som finns i dokumentet COM(2022) 157.+++    Publikationsbyrån: infoga numret på den förordning som finns i dokumentet COM(2022) 157.
(66)    I den mening som avses i artikel 58.2 a eller b i budgetförordningen.
(67)    Närmare förklaringar av de olika metoderna för genomförande med hänvisningar till respektive bestämmelser i budgetförordningen återfinns på BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx .
(68)    Diff. = differentierade anslag/Icke-diff. = icke-differentierade anslag.
(69)    Efta: Europeiska frihandelssammanslutningen.
(70)    Kandidatländer och i förekommande fall potentiella kandidatländer i västra Balkan.
(71)    Output som ska anges är de produkter eller tjänster som levererats (t.ex. antal studentutbyten som har finansierats eller antal kilometer väg som har byggts).
(72)    Mål som redovisats under punkt 1.4.2: ”Specifikt/specifika mål …”.
(73)    Detta avser tekniskt eller administrativt stöd för genomförandet av vissa av Europeiska unionens program och åtgärder (tidigare s.k. BA-poster) samt indirekta och direkta forskningsåtgärder.
(74)    Särskilt tak för finansiering av extern personal genom driftsanslag (tidigare s.k. BA-poster).
(75)    Med år N avses det år då förslaget eller initiativet ska börja genomföras. Ersätt ”N” med det förväntade första genomförandeåret (till exempel 2021). Detsamma för följande år.
(76)    Vad gäller traditionella egna medel (tullar, sockeravgifter) ska nettobeloppen anges, dvs. bruttobeloppen minus 20 % avdrag för uppbördskostnader.

Bryssel den 26.10.2022

COM(2022) 540 final

BILAGOR

till

Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv

om ändring av direktiv 2000/60/EG om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område, direktiv 2006/118/EG om skydd för grundvatten mot föroreningar och försämring och direktiv 2008/105/EG om miljökvalitetsnormer inom vattenpolitikens område

{SEC(2022) 540 final} - {SWD(2022) 540 final} - {SWD(2022) 543 final}


BILAGA I

Bilaga V till direktiv 2000/60/EG ska ändras på följande sätt:

(1)Punkterna 1.1.1–1.1.4 ska ersättas med följande:

”1.1.1   Floder

Biologiska faktorer

Sammansättning och förekomst av vattenväxter

Sammansättning och förekomst av bentiska evertebrater

Sammansättning, förekomst och åldersstruktur hos fiskfaunan

Hydromorfologiska faktorer som stöd för de biologiska faktorerna

Hydrologiskt system

kvantitet och dynamik för vattenflöde

förbindelser med grundvattenförekomster

Flodens kontinuitet

Morfologiska förhållanden

variation i floddjup och flodbredd

flodbäddens struktur och substrat

strandzonens struktur

Allmänna fysikalisk-kemiska faktorer som stöd för de biologiska faktorerna

Vattentemperatur

Syreförhållanden

Salthalt

Försurningsstatus

Näringsförhållanden

1.1.2 Sjöar

Biologiska faktorer

Sammansättning, förekomst och biomassa hos fytoplankton

Sammansättning och förekomst av andra vattenväxter

Sammansättning och förekomst av bentiska evertebrater

Sammansättning, förekomst och åldersstruktur hos fiskfaunan

Hydromorfologiska faktorer som stöd för de biologiska faktorerna

Hydrologiskt system

kvantitet och dynamik för vattenflöde

uppehållstid

förbindelser med grundvattenförekomster

Morfologiska förhållanden

variation i sjövattendjup

sjöbäddens volym, struktur och substrat

sjöstrandens struktur

Allmänna fysikalisk-kemiska faktorer som stöd för de biologiska faktorerna

Siktdjup

Vattentemperatur

Syreförhållanden

Salthalt

Försurningsstatus

Näringsförhållanden

1.1.3   Vatten i övergångszon

Biologiska faktorer

Sammansättning, förekomst och biomassa hos fytoplankton

Sammansättning och förekomst av andra vattenväxter

Sammansättning och förekomst av bentiska evertebrater

Sammansättning och förekomst av fiskfauna

Hydromorfologiska faktorer som stöd för de biologiska faktorerna

Morfologiska förhållanden

djupvariation

bäddens volym, struktur och substrat

tidvattenzonens struktur

Tidvattenmönster

sötvattenflöde

vågexponering

Allmänna fysikalisk-kemiska faktorer som stöd för de biologiska faktorerna

Siktdjup

Vattentemperatur

Syreförhållanden

Salthalt

Näringsförhållanden

1.1.4 Kustvatten

Biologiska faktorer

Sammansättning, förekomst och biomassa hos fytoplankton

Sammansättning och förekomst av andra vattenväxter

Sammansättning och förekomst av bentiska evertebrater

Hydromorfologiska faktorer som stöd för de biologiska faktorerna

Morfologiska förhållanden

djupvariation

kustbäddens struktur och substrat

tidvattenzonens struktur

Tidvattenmönster

de dominerande strömmarnas riktning

vågexponering

Allmänna fysikalisk-kemiska faktorer som stöd för de biologiska faktorerna

Siktdjup

Vattentemperatur

Syreförhållanden

Salthalt

Näringsförhållanden”.

(2)I punkt 1.2.1 ska tabellen ”Fysikalisk-kemiska kvalitetsfaktorer” ersättas med följande:

”Allmänna fysikalisk-kemiska kvalitetsfaktorer 

Faktorer

Hög status

God status

Måttlig status

Allmänna förhållanden

Värdena för de allmänna fysikalisk-kemiska faktorerna motsvarar helt eller nästan helt opåverkade förhållanden.

Koncentrationen av näringsämnen ligger inom det intervall som normalt gäller vid opåverkade förhållanden.

Nivåerna för salthalt, pH, syrebalans, surhetsneutraliserande förmåga och temperatur uppvisar inga tecken på av människor framkallad påverkan och ligger inom det intervall som normalt råder vid opåverkade förhållanden.

Värdena för temperatur, syrebalans, pH, surhetsneutraliserande förmåga och salthalt ligger inte utanför det intervall som har fastställts för att det typspecifika ekosystemets funktion ska säkerställas och de biologiska kvalitetsfaktorer som har angetts ovan ska uppnås.

Koncentrationerna av näringsämnen överstiger inte de nivåer som har fastställts för att ekosystemets funktion ska säkerställas och de biologiska kvalitetsfaktorer som har angetts ovan ska uppnås.

Förhållanden som gör att de värden för biologiska kvalitetsfaktorer som har angetts ovan kan uppnås.”

(3)I punkt 1.2.2 ska tabellen ”Fysikalisk-kemiska kvalitetsfaktorer” ersättas med följande:

”Allmänna fysikalisk-kemiska kvalitetsfaktorer

Faktorer

Hög status

God status

Måttlig status

Allmänna förhållanden

Värdena för de allmänna fysikalisk-kemiska faktorerna motsvarar helt eller nästan helt opåverkade förhållanden.

Koncentrationen av näringsämnen ligger inom det intervall som normalt gäller vid opåverkade förhållanden.

Nivåerna för salthalt, pH, syrebalans, surhetsneutraliserande förmåga, siktdjup och temperatur uppvisar inga tecken på av människor framkallad påverkan och ligger inom det intervall som normalt råder vid opåverkade förhållanden.

Värdena för temperatur, syrebalans, pH, surhetsneutraliserande förmåga, siktdjup och salthalt ligger inte utanför det intervall som har fastställts för att ekosystemets funktion ska säkerställas och de biologiska kvalitetsfaktorer som har angetts ovan ska uppnås.

Koncentrationerna av näringsämnen överstiger inte de nivåer som har fastställts för att ekosystemets funktion ska säkerställas och de biologiska kvalitetsfaktorer som har angetts ovan ska uppnås.

Förhållanden som gör att de värden för biologiska kvalitetsfaktorer som har angetts ovan kan uppnås.”

(4)I punkt 1.2.3 ska tabellen ”Fysikalisk-kemiska kvalitetsfaktorer” ersättas med följande:

”Allmänna fysikalisk-kemiska kvalitetsfaktorer

Faktorer

Hög status

God status

Måttlig status

Allmänna förhållanden

De allmänna fysikalisk-kemiska faktorerna motsvarar helt eller nästan helt opåverkade förhållanden.

Koncentrationen av näringsämnen ligger inom det intervall som normalt gäller vid opåverkade förhållanden.

Temperatur, syrebalans och siktdjup uppvisar inga tecken på av människor framkallad påverkan och ligger inom det intervall som normalt råder vid opåverkade förhållanden.

Värdena för temperatur, syresättningsförhållanden och siktdjup ligger inte utanför det intervall som har fastställts för att ekosystemets funktion ska säkerställas och de biologiska kvalitetsfaktorer som har angetts ovan ska uppnås.

Koncentrationerna av näringsämnen överstiger inte de nivåer som har fastställts för att ekosystemets funktion ska säkerställas och de biologiska kvalitetsfaktorer som har angetts ovan ska uppnås.

Förhållanden som gör att de värden för biologiska kvalitetsfaktorer som har angetts ovan kan uppnås.”

(5)I punkt 1.2.4 ska tabellen ”Fysikalisk-kemiska kvalitetsfaktorer” ersättas med följande:

   ”Allmänna fysikalisk-kemiska kvalitetsfaktorer

Faktorer

Hög status

God status

Måttlig status

Allmänna förhållanden

De allmänna fysikalisk-kemiska faktorerna motsvarar helt eller nästan helt opåverkade förhållanden.

Koncentrationen av näringsämnen ligger inom det intervall som normalt råder vid opåverkade förhållanden.

Temperatur, syrebalans och siktdjup uppvisar inga tecken på av människor framkallad påverkan och ligger inom det intervall som normalt råder vid opåverkade förhållanden.

Värdena för temperatur, syresättningsförhållanden och siktdjup ligger inte utanför det intervall som har fastställts för att ekosystemets funktion ska säkerställas och de biologiska kvalitetsfaktorer som har angetts ovan ska uppnås.

Koncentrationerna av näringsämnen överstiger inte de nivåer som har fastställts för att ekosystemets funktion ska säkerställas och de biologiska kvalitetsfaktorer som har angetts ovan ska uppnås.

Förhållanden som gör att de värden för biologiska kvalitetsfaktorer som har angetts ovan kan uppnås.”

(6) I punkt 1.2.5 ska tabellen ändras på följande sätt:

(a)Femte raden för posten ”Särskilda syntetiska förorenande ämnen” ska utgå.

(b)Sjätte raden för posten ”Särskilda icke-syntetiska förorenande ämnen” ska utgå.

(c)Sjunde raden för tabellfotnot (1) ska utgå.

(7)Punkt 1.2.6 ska utgå.

(8)I punkt 1.3 ska följande stycken läggas till som fjärde och femte styckena:

”Om övervakningsnätet omfattar jordobservation och fjärranalys snarare än lokala provtagningspunkter, eller annan innovativ teknik, ska kartan över övervakningsnätet innehålla information om de kvalitetsfaktorer och vattenförekomster eller grupper av vattenförekomster som har övervakats med hjälp av sådana övervakningsmetoder. Hänvisning ska göras till CEN, ISO eller andra internationella eller nationella standarder som har tillämpats för att säkerställa att de tidsmässiga och rumsliga data som erhålls är lika tillförlitliga som de som erhålls genom användning av konventionella övervakningsmetoder vid lokala provtagningspunkter.

Medlemsstaterna får tillämpa passiva provtagningsmetoder för att övervaka kemiska föroreningar, där så är lämpligt, särskilt för screeningändamål, under förutsättning att dessa provtagningsmetoder inte underskattar de koncentrationer av förorenande ämnen som omfattas av miljökvalitetsnormer, och därmed på ett tillförlitligt sätt identifierar vattenförekomster där god status inte har kunnat uppnås, och att kemisk analys av prover av vatten, biota eller sediment, i enlighet med de miljökvalitetsnormer som tillämpas, utförs där sådana misslyckanden observeras. Medlemsstaterna får också tillämpa effektbaserade provtagningsmetoder på samma villkor.”

(9)I punkt 1.3.1 ska sista stycket, ”Val av kvalitetsfaktorer”, ersättas med följande:

Val av kvalitetsfaktorer

Kontrollerande övervakning ska för varje övervakningsstation ske under en period av ett år inom förvaltningsplanens tidsram. Den kontrollerande övervakningen ska omfatta följande:

a) Parametrar som indikerar samtliga biologiska kvalitetsfaktorer.

b) Parametrar som indikerar samtliga hydromorfologiska kvalitetsfaktorer.

c) Parametrar som indikerar samtliga allmänna fysikalisk-kemiska kvalitetsfaktorer.

d) Prioriterade förorenande ämnen som släpps ut eller på annat sätt avsätts i avrinningsområdet eller delavrinningsområdet.

e) Andra förorenande ämnen som släpps ut eller på annat sätt avsätts i betydande mängder i avrinningsområdet eller delavrinningsområdet.

Om den tidigare kontrollerande övervakningen visat att förekomsten i fråga har uppnått god status och det inte finns något tecken enligt översynen av konsekvenserna av mänsklig verksamhet i enlighet med bilaga II på att konsekvenserna för vattenförekomsten har förändrats, ska den kontrollerande övervakningen dock utföras en gång under den period som omfattas av tre på varandra följande förvaltningsplaner för avrinningsdistrikt.”

(10)Punkt 1.3.2 ska ändras på följande sätt:

a) I tredje stycket, ”Val av övervakningsstationer”, ska första meningen ersättas med följande:

”Operativ övervakning ska utföras för alla de vattenförekomster som, på grundval av antingen en bedömning av miljöpåverkan enligt bilaga II eller kontrollerande övervakning, har bedömts ligga i riskzonen för att inte uppfylla miljömålen enligt artikel 4 och för de vattenförekomster i vilka prioriterade ämnen släpps ut eller på annat sätt avsätts eller i vilka förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden släpps ut eller på annat sätt avsätts i betydande mängder.”

b) I fjärde stycket, ”Val av kvalitetsfaktorer”, ska andra strecksatsen ersättas med följande:

”– alla prioriterade förorenande ämnen som släpps ut eller på annat sätt avsätts i vattenförekomster och alla förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden som släpps ut eller på annat sätt avsätts i betydande mängder, eller”.

(11)I punkt 1.3.4, tabellen, sjätte raden under rubriken ”Fysikalisk-kemiska”, ska orden ”Andra förorenande ämnen” ersättas med ”Förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden”.

(12)Punkt 1.4.1 ska ändras på följande sätt:

(a)I led vii ska den andra meningen utgå.

(b)Led viii ska utgå.

(c)Led ix ska ersättas med följande:

”ix) Resultaten av interkalibreringen och de värden som fastställts för klassificeringarna i medlemsstaternas övervakningssystem i enlighet med leden i–viii, ska offentliggöras inom sex månader efter antagandet av den delegerade akten i enlighet med artikel 20.”

(13)I punkt 1.4.2 ska led iii utgå.

(14)I punkt 1.4.3 första stycket ska första meningen ersättas med följande:

”En vattenförekomst ska registreras med klassificeringen god kemisk status om den uppfyller alla de miljökvalitetsnormer som anges i del A i bilaga I till direktiv 2008/105/EG och de miljökvalitetsnormer som fastställs i enlighet med artiklarna 8 och 8d i det direktivet.”

(15)I punkt 2.2.1 ska följande stycke läggas till:

”Om övervakningsnätet omfattar jordobservationsmetoder eller fjärranalys snarare än lokala provtagningspunkter, eller annan innovativ teknik, ska hänvisning göras till CEN, ISO eller andra internationella eller nationella standarder som har tillämpats för att säkerställa att de tidsmässiga och rumsliga data som erhålls är lika tillförlitliga som de som erhålls genom användning av konventionella övervakningsmetoder vid lokala provtagningspunkter.”

(16)Punkt 2.3.2 ska ersättas med följande:

”2.3.2   Definition av god kemisk status hos grundvattnet

Faktorer

God status

Allmänt

Den kemiska sammansättningen av grundvattenförekomsten är sådan att koncentrationen av förorenande ämnen

— inte uppvisar effekter av inträngning av saltvatten eller annan unträngning enligt specifikation nedan,

— inte överstiger de kvalitetsnormer för grundvatten som avses i bilaga I till direktiv 2006/118/EG, de tröskelvärden för förorenande ämnen i grundvatten och föroreningsindikatorer som fastställs i enlighet med artikel 3.1 b i det direktivet, och de unionsomfattande tröskelvärden som fastställs i enlighet med artikel 8.3 i det direktivet,

— inte är sådan att den skulle leda till att miljömålen enligt artikel 4 beträffande anslutna ytvatten inte uppnås eller till någon betydande sänkning av den ekologiska eller kemiska kvaliteten hos sådana förekomster eller till någon betydande skada på terrestra ekosystem som är direkt beroende av grundvattenförekomsten.

Konduktivitet

Förändringar i konduktiviteten påvisar inte inträngning av saltvatten eller annan inträngning i grundvattenförekomsten.”

(17)I punkt 2.4.1 ska följande stycke läggas till:

”Om övervakningsnätet omfattar jordobservation eller fjärranalys snarare än lokala provtagningspunkter, eller annan innovativ teknik, ska hänvisning göras till CEN, ISO eller andra internationella eller nationella standarder som har tillämpats för att säkerställa att de tidsmässiga och rumsliga data som erhålls är lika tillförlitliga som de som erhålls genom användning av konventionella övervakningsmetoder vid lokala provtagningspunkter.”

(18)Punkt 2.4.5 ska ersättas med följande:

”2.4.5 Tolkning och redovisning av grundvattnets kemiska status

Vid bedömningen av grundvattnets kemiska status ska resultaten från individuella övervakningspunkter inom en grundvattenförekomst läggas samman för hela förekomsten. Medelvärdet av resultaten av övervakningen på varje punkt i grundvattenförekomsten eller gruppen av förekomster ska beräknas för följande parametrar:

a) Kemiska parametrar för vilka kvalitetsnormer har fastställts i bilaga I till direktiv 2006/118/EG.

b) Kemiska parametrar för vilka nationella tröskelvärden har fastställts i enlighet med artikel 3.1 b i direktiv 2006/118/EG.

c) Kemiska parametrar för vilka unionsomfattande tröskelvärden har fastställts i enlighet med artikel 8.3 i direktiv 2006/118/EG.

De medelvärden som avses i första stycket ska användas för att påvisa överensstämmelse med god kemisk grundvattenstatus, som fastställs med hänvisning till de kvalitetsnormer och tröskelvärden som avses i första stycket.

Om inte annat följer av avsnitt 2.5 ska medlemsstaterna tillhandahålla en karta över grundvattnets kemiska status, med följande färgkoder:

God status: grön

Otillfredsställande status: röd

Medlemsstaterna ska också med en svart prick på kartan markera de grundvattenförekomster som företer en betydande och ihållande uppåtgående tendens i fråga om koncentrationer av förorenande ämnen till följd av mänsklig verksamhet. En omsvängning i denna tendens ska markeras med en blå prick på kartan.

Dessa kartor ska föras in i förvaltningsplanerna för avrinningsområden.”

BILAGA II

Bilaga VIII till direktiv 2000/60/EG ska ändras på följande sätt:

1. Punkt 10 ska ersättas med följande:

”10. Uppslammade ämnen, inklusive mikro- och nanoplaster.”

2. Följande punkt ska läggas till som punkt 13:

”13. Mikroorganismer, gener eller genetiskt material som avspeglar förekomsten av mikroorganismer som är resistenta mot antimikrobiella medel, särskilt mikroorganismer som är patogena för människor eller husdjur.”

BILAGA III

”BILAGA I

KVALITETSNORMER (KN) FÖR GRUNDVATTEN

Anmärkning 1: Kvalitetsnormerna för de förorenande ämnen som förtecknas i posterna 3–7 ska tillämpas från och med den … [Publikationsbyrån: infoga datum = första dagen i den månad som följer 18 månader efter dagen för ikraftträdandet av detta ändringsdirektiv], i syfte att uppnå en god kemisk vattenstatus senast den 22 december 2033.

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

[Post] Nr

Ämnets namn

Kategori av ämnen

CAS-nummer (1)

EU-nummer (2)  

Kvalitetsnorm (3)

[µg/l om inget annat anges]

1

Nitrater

Näringsämnen

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

50 mg/l

2

Aktiva ämnen i bekämpningsmedel, inbegripet relevanta metaboliter, nedbrytnings- och reaktionsprodukter (4) 

Bekämpningsmedel

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

0,1 (per ämne)

0,5 (totalt) (5)

3

Per- och polyfluoralkylerade ämnen (PFAS) – summan av 24 (6)  

Industriella ämnen

Se tabellfotnot 6

Se tabellfotnot 6

0,0044 (7) 

4

Karbamazepin

Läkemedel

298-46-4

Ej tillämpligt

0,25

5

Sulfametoxazol

Läkemedel

723-46-6

Ej tillämpligt

0,01

6

Farmakologiskt aktiva substanser – totalt (8)

Läkemedel

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

0,25

7

Icke-relevanta metaboliter av bekämpningsmedel

Bekämpningsmedel

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

0,1 (9) eller 1 (10) eller 2,5 eller 5 (11) (per ämne)

0,5 (9) eller 5 (10) eller 12,5 (11) (totalt) (12)  

(1)CAS: Chemical Abstracts Service.

(2)EU-nummer: Europeiska förteckningen över existerande, kommersiellt använda kemiska ämnen (Einecs) eller Europeiska förteckningen över anmälda kemiska ämnen (Elincs).

(3)Denna parameter är kvalitetsnormen uttryckt som ett medelvärde på årsnivå. Om inte annat anges gäller den för den totala koncentrationen av alla ämnen och isomerer.

(4)Med ’bekämpningsmedel’ avses de växtskyddsmedel och biocidprodukter som avses i artikel 2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2009 av den 21 oktober 2009 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden respektive artikel 3 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 528/2012 av den 22 maj 2012 om tillhandahållande på marknaden och användning av biocidprodukter.

(5)Med ’totalt’ avses summan av alla enskilda bekämpningsmedel som upptäcks och kvantifieras vid övervakningsförfarandet, inbegripet relevanta metaboliter, nedbrytnings- och reaktionsprodukter.

(6)Detta avser följande föreningar, förtecknade med CAS-nummer, EU-nummer och relativ potensfaktor (RPF): perfluoroktansyra (PFOA) (CAS-nr 335-67-1, EU-nr 206-397-9) (RPF 1), perfluoroktansulfonsyra (PFOS) (CAS-nr 1763-23-1, EU-nr 217-179-8) (RPF 2), perfluorhexansulfonsyra (PFHxS) (CAS-nr 355-46-4, EU-nr 206-587-1) (RPF 0,6), perfluornonansyra (PFNA) (CAS-nr 375-95-1, EU-nr 206-801-3) (RPF 10), perfluorbutansulfonsyra (PFBS) (CAS-nr 375-73-5, EU-nr 206-793-1) (RPF 0,001), perfluorhexansyra (PFHxA) (CAS-nr 307-24-4, EU-nr 206-196-6) (RPF 0,01), perfluorbutansyra (PFBA) (CAS-nr 375-22-4, EU-nr 206-786-3) (RPF 0,05), perfluorpentansyra (PFPeA) (CAS-nr 2706-90-3, EU-nr 220-300-7) (RPF 0,03), perfluorpentansulfonsyra (PFPeS) (CAS-nr 2706-91-4, EU-nr 220-301-2) (RPF 0,3005), perfluordekansyra (PFDA) (CAS-nr 335-76-2, EU-nr 206-400-3) (RPF 7), perfluordodekansyra (PFDoDA eller PFDoA) (CAS-nr 307-55-1, EU-nr 206-203-2) (RPF 3), perfluorundekansyra (PFUnDA eller PFUnA) (CAS-nr 2058-94-8, EU-nr 218-165-4) (RPF 4), perfluorheptansyra (PFHpA) (CAS-nr 375-85-9, EU-nr 206-798-9) (RPF 0,505), perfluortridekansyra (PFTrDA) (CAS-nr 72629-94-8, EU-nr 276-745-2) (RPF 1,65), perfluorheptansulfonsyra (PFHpS) (CAS-nr 375-92-8, EU-nr 206-800-8) (RPF 1,3), perfluordekansulfonsyra (PFDS) (CAS-nr 335-77-3, EU-nr 206-401-9) (RPF 2), perfluortetradekansyra (PFTeDA) (CAS-nr 376-06-7, EU-nr 206-803-4) (RPF 0,3), perfluorhexadekansyra (PFHxDA) (CAS-nr 67905-19-5, EU-nr 267-638-1) (RPF 0,02), perfluoroktadekansyra (PFODA) (CAS-nr 16517-11-6, EU-nr 240-582-5) (RPF 0,02), ammoniumperfluor(2-metyl-3-oxahexanoat) (HFPO-DA eller Gen X) (CAS-nr 62037-80-3) (RPF 0,06), propionsyra/ammonium 2,2,3-trifluor-3-(1,1,2,2,3,3-hexafluor-3-(trifluormetoxi)propoxi)propanoat (ADONA) (CAS-nr 958445-44-8) (RPF 0,03), 2-(perfluorhexyl)etylalkohol (6:2 FTOH) (CAS-nr 647-42-7, EU-nr 211-477-1) (RPF 0,02), 2-(perfluoroktyl)etanol (8:2 FTOH) (CAS-nr 678-39-7, EU-nr 211-648-0) (RPF 0,04) och ättiksyra/2,2-difluor-2-((2,2,4,5-tetrafluor-5-(trifluormetoxi)-1,3-dioxolan-4-yl)oxi)- (C6O4) (CAS-nr 1190931-41-9) (RPF 0,06).

(7)Kvalitetsnormen avser summan av de 24 PFAS-ämnen som anges i fotnot 6 uttryckt som PFOA-ekvivalenter baserat på ämnenas potens i förhållande till PFOA, dvs. de relativa potensfaktorerna (RPF) i fotnot 6.

(8)Med ’totalt’ avses summan av alla enskilda läkemedel som upptäcks och kvantifieras vid övervakningsförfarandet, inbegripet relevanta metaboliter och nedbrytningsprodukter.

(9)Tillämpligt på ’datafattiga’ icke-relevanta metaboliter, dvs. icke-relevanta metaboliter för vilka det saknas tillförlitliga experimentella data om deras kroniska eller akuta effekter på den taxonomiska grupp som med säkerhet förutses vara den känsligaste.

(10)Tillämpligt på icke-relevanta metaboliter för vilka vissa data finns tillgängliga, dvs. icke-relevanta metaboliter för vilka det finns tillförlitliga experimentella data om deras kroniska eller akuta effekter på den taxonomiska grupp som med säkerhet förutses vara den känsligaste, men där data är otillräckliga för att klassificera ämnena som ’datarika’.

(11)Tillämpligt på ’datarika’ icke-relevanta metaboliter, dvs. icke-relevanta metaboliter för vilka det finns tillförlitliga experimentella data, eller lika tillförlitliga data som erhållits genom alternativa vetenskapligt validerade metoder, om deras kroniska eller akuta effekter på minst en art vardera av alger, ryggradslösa djur och fisk, vilket gör att den mest känsliga taxonomiska gruppen kan fastställas med säkerhet, och för vilka en kvalitetsnorm kan beräknas med deterministiska metoder baserade på tillförlitliga experimentella data om kronisk toxicitet för den taxonomiska gruppen. Medlemsstaterna kan för detta ändamål tillämpa den senaste vägledning som fastställts inom ramen för den gemensamma genomförandestrategin för direktiv 2000/60/EG (vägledningsdokument nr 27, i dess uppdaterade lydelse). Kvalitetsnormen på 2,5 för enskilda icke-relevanta metaboliter ska tillämpas såvida inte den kvalitetsnorm som beräknats med deterministiska metoder är högre, i vilket fall en kvalitetsnorm på 5 ska tillämpas.

(12)Med ’totalt’ avses summan av alla enskilda icke-relevanta metaboliter för varje datakategori som upptäcks och kvantifieras vid övervakningsförfarandet.”

BILAGA IV

Bilaga II till direktiv 2006/118/EG ska ändras på följande sätt:

(1)I del A ska följande stycke läggas till efter första stycket:

”Medlemsstaterna ska se till att de behöriga myndigheterna informerar Europeiska kemikaliemyndigheten Echa om tröskelvärden för förorenande ämnen och föroreningsindikatorer. Echa ska offentliggöra denna information utan dröjsmål.”   

(2)I del B ska punkt 2 ersättas med följande:

”2.    Av människan framställda syntetiska ämnen

Primidon

Trikloretylen

Tetrakloretylen”.

(3)I del C ska titeln ersättas med följande:

Information som medlemsstaterna ska lämna avseende de förorenande ämnen och deras indikatorer för vilka tröskelvärden har fastställts av medlemsstaterna”.

(4)Följande del ska läggas till som del D:

”Del D

Register över harmoniserade tröskelvärden för förorenande ämnen i grundvattnet som är av nationell, regional eller lokal betydelse

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

[Post] Nr

Ämnets namn

Kategori av ämnen

CAS-nummer(1)

EU-nummer(2)

Tröskelvärde

[µg/l om inget annat anges]

1

Trikloretylen och tetrakloretylen (summan av två)

Industriella ämnen

79-01-6 och 127-18-4

201-167-4 och 204-825-9

10 (totalt)(3)

(1)CAS: Chemical Abstracts Service.

(2) EU-nummer: Europeiska förteckningen över existerande, kommersiellt använda kemiska ämnen (Einecs) eller Europeiska förteckningen över anmälda kemiska ämnen (Elincs).

(3) Med ’totalt’ avses summan av koncentrationerna av trikloretylen och tetrakloretylen.”

BILAGA V

Bilaga I till direktiv 2008/105/EG ska ändras på följande sätt:

(1)Titeln ska ersättas med följande:

MILJÖKVALITETSNORMER (MKN) FÖR PRIORITERADE ÄMNEN I YTVATTEN”.

(2)Del A ska ersättas med följande:

”DEL A: MILJÖKVALITETSNORMER

Anmärkning 1: Om en miljökvalitetsnorm anges mellan [] ska detta värde bekräftas mot bakgrund av det yttrande som begärts från vetenskapliga kommittén för hälso- och miljörisker och nya risker.

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

(7)

(8)

(9)

(10)

(11)

(12)

(13)

[Post] Nr

Ämnets namn

Kategori av ämnen

CAS-nummer (1)

EU-nummer (2)

AA-MKN (3) Inlandsytvatten (4)

[µg/l]

AA-MKN (3)

Andra ytvatten

[µg/l]

MAC-MKN (5)

Inlandsytvatten (4)

[µg/l]

MAC-MKN (5)

Andra ytvatten

[µg/l]

MKN

Biota (6)

[µg/kg våtvikt]

eller MKN Sediment [µg/kg torrvikt] där så anges

Identifierat som ett prioriterat farligt ämne

Identifierat som ett allmänt förekommande långlivat, bioackumulerande och toxiskt ämne (allmänt förekommande PBT-ämne)

Identifierat som ett ämne som tenderar att ackumuleras i sediment och/eller biota

(1)

Ämnet alaklor har flyttats till del C i bilaga II

(2)

Antracen

Industriella ämnen

120-12-7

204-371-1

0,1

0,1

0,1

0,1

X

X

(3)

Atrazin

Ogräsbekämpningsmedel

1912-24-9

217-617-8

0,6

0,6

2,0

2,0

(4)

Bensen

Industriella ämnen

71-43-2

200-753-7

10

8

50

50

(5)

Bromerade difenyletrar

Industriella ämnen

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

0,14 (7)

0,014 (7)

[0,00028] (7)

X (8)

X

X

(6)

Kadmium och kadmiumföreningar

(beroende på vattenhårdhetsklass) (9)

Metaller

7440-43-9

231-152-8

≤ 0,08 (klass 1)

0,08 (klass 2)

0,09 (klass 3)

0,15 (klass 4)

0,25 (klass 5)

0,2

≤ 0,45 (klass 1)

0,45 (klass 2)

0,6 (klass 3)

0,9 (klass 4)

1,5 (klass 5)

≤ 0,45 (klass 1)

0,45 (klass 2)

0,6 (klass 3)

0,9 (klass 4)

1,5 (klass 5)

X

X

(6a)

Ämnet koltetraklorid har flyttats till del C i bilaga II

(7)

C10-13 kloralkaner (10)

Industriella ämnen

85535-84-8

287-476-5

0,4

0,4

1,4

1,4

X

X

(8)

Ämnet klorfenvinfos har flyttats till del C i bilaga II

(9)

Klorpyrifos (klorpyrifosetyl)

Organofosfatiska bekämpningsmedel

2921-88-2

220-864-4

4,6 × 10-4

4,6 × 10-5

0,0026

5,2 × 10-4

X

X

X


(9a)

Cyklodiena bekämpningsmedel:

Aldrin

Dieldrin

Endrin

Isodrin

Klororganiska bekämpningsmedel

309-00-2

60-57-1

72-20-8

465-73-6

206-215-8

200-484-5

200-775-7

207-366-2

Σ = 0,01

Σ = 0,005

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

X

(9b)

DDT totalt (11)

Klororganiska bekämpningsmedel

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

0,025

0,025

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

X

para-para-DDT

50-29-3

200-024-3

0,01

0,01

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

X

(10)

1,2-dikloretan

Industriella ämnen

107-06-2

203-458-1

10

10

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

X

(11)

Diklormetan

Industriella ämnen

75-09-2

200-838-9

20

20

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

(12)

Di(2-etylhexyl)ftalat (DEHP)

Industriella ämnen

117-81-7

204-211-0

1,3

1,3

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

X

X

(13)

Diuron

Ogräsbekämpningsmedel

330-54-1

206-354-4

0,049

0,0049

0,27

0,054

(14)

Endosulfan

Klororganiska bekämpningsmedel

115-29-7

204-079-4

0,005

0,0005

0,01

0,004

X

(15)

Fluoranten

Industriella ämnen

206-44-0

205-912-4

7,62 × 10-4

7,62 × 10-4

0,12

0,012

6,1

X

X

X

(16)

Hexaklorbensen

Klororganiska bekämpningsmedel

118-74-1

204-273-9

0,5

0,05

20

X

X

(17)

Hexaklorbutadien

Industriella ämnen (lösningsmedel)

87-68-3

201-765-5

9 × 10-4

0,6

0,6

21

X

X

(18)

Hexaklorcyklohexan

Insektsbekämpningsmedel

608-73-1

210-168-9

0,02

0,002

0,04

0,02

X

X

(19)

Isoproturon

Ogräsbekämpningsmedel

34123-59-6

251-835-4

0,3

0,3

1,0

1,0

(20)

Bly och blyföreningar

Metaller

7439-92-1

231-100-4

1,2 (12)

1,3

14

14

X

X

(21)

Kvicksilver och kvicksilverföreningar

Metaller

7439-97-6

231-106-7

0,07

0,07

[10] (13)

X

X

X

(22)

Naftalen

Industriella ämnen

91-20-3

202-049-5

2

2

130

130

(23)

Nickel och nickelföreningar

Metaller

7440-02-0

231-111-4

2 (12)

3,1

8,2

8,2

(24)

Nonylfenoler (14) 
(4-nonylfenol)

Industriella ämnen

84852-15-3

284-325-5

0,037

0,0018

2,1

0,17

X

(25)

Oktylfenoler (15)  
((4-(1,1’,3,3’-tetrametylbutyl)-fenol))

Industriella ämnen

140-66-9

205-426-2

0,1

0,01

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

X

(26)

Pentaklorbensen

Industriella ämnen

608-93-5

210-172-0

0,007

0,0007

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

X

X

(27)

Pentaklorfenol

Klororganiska bekämpningsmedel

87-86-5

201-778-6

0,4

0,4

1

1

X

(28)

Polyaromatiska kolväten (PAH) (16)

Förbränningsprodukter

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

Summan av bens(a)pyren-ekvivalenter [0,6] (17)

X

X

X

Bens(a)pyren

50-32-8

200-028-5

0,27

0,027

[0,6]

Benso(b)fluoranten

205-99-2

205-911-9

0,017

0,017

se fotnot 17

Benso(k)fluoranten

207-08-9

205-916-6

0,017

0,017

se fotnot 17

Benso(g,h,i)perylen

191-24-2

205-883-8

8,2 × 10-3

8,2 × 10-4

se fotnot 17

Indeno(1,2,3-cd)pyren

193-39-5

205-893-2

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

se fotnot 17

Krysen

218-01-9

205-923-4

0,07

0,007

se fotnot 17

Bens(a)antracen

56-55-3

200-280-6

0,1

0,01

se fotnot 17

Dibens(a,h)antracen

53-70-3

200-181-8

0,014

0,0014

se fotnot 17

(29)

Ämnet simazin har flyttats till del C i bilaga II

(29a)

Tetrakloretylen

Industriella ämnen

127-18-4

204-825-9

10

10

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

(29b)

Trikloretylen

Industriella ämnen

79-01-6

201-167-4

10

10

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

X

(30)

Tributyltennföreningar (18) (Tributyltenn-katjon)

Biocider

36643-28-4

Ej tillämpligt

0,0002

0,0002

0,0015

0,0015

[1,3] (19)

X

X

X

(31)

Triklorbensener

Industriella ämnen (lösningsmedel)

12002-48-1

234-413-4

0,4

0,4

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

(32)

Triklormetan

Industriella ämnen

67-66-3

200-663-8

2,5

2,5

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

(33)

Trifluralin

Ogräsbekämpningsmedel

1582-09-08

216-428-8

0,03

0,03

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

X

(34)

Dikofol

Klororganiska bekämpningsmedel

115-32-2

204-082-0

[4,45 × 10-3]

[0,185 × 10-3]

Ej tillämpligt (20)

Ej tillämpligt (20)

[5,45]

X

X

(35)

Perfluoroktansulfonsyra och dess derivat (PFOS)

Industriella ämnen

1763-23-1

217-179-8

Ingår i ämnesgrupp 65 (per- och polyfluoralkylerade ämnen (PFAS) – summan av 24).

(36)

Kinoxifen

Växtskyddsmedel

124495-18-7

Ej tillämpligt

0,15

0,015

2,7

0,54

X

X

(37)

Dioxiner och dioxinlika föreningar (21)

Industriella biprodukter

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

Summan av PCDD- + PCDF- + PCB-DL-

ekvivalenter [3,5 10-5] (22)

X

X

X

(38)

Aklonifen

Ogräsbekämpningsmedel

74070-46-5

277-704-1

0,12

0,012

0,12

0,012

(39)

Bifenox

Ogräsbekämpningsmedel

42576-02-3

255-894-7

0,012

0,0012

0,04

0,004

(40)

Cybutryn

Biocider

28159-98-0

248-872-3

0,0025

0,0025

0,016

0,016

(41)

Cypermetrin (23)

Pyretroidbaserade bekämpningsmedel

52315-07-8

257-842-9

3 × 10-5

3 × 10-6

6 × 10-4

6 × 10-5

X

(42)

Diklorvos

Organofosfatiska bekämpningsmedel

62-73-7

200-547-7

6 × 10-4

6 × 10-5

7 × 10-4

7 × 10-5

(43)

Hexabromcyklododekan (HBCDD) (24) 

Industriella ämnen

se fotnot 24

se fotnot 24

[4,6 × 10-4]

[2 × 10-5]

0,5

0,05

[3,5]

X

X

X

(44)

Heptaklor och heptaklorepoxid

Klororganiska bekämpningsmedel

76-44-8/1024-57-3

200-962-3/213-831-0

[1,7 × 10-7]

[1,7 × 10-7]

3 × 10-4

3 × 10-5

 [0,013]

X

X

X

(45)

Terbutryn

Ogräsbekämpningsmedel

886-50-0

212-950-5

0,065

0,0065

0,34

0,034

(46)

17-alfa-etinylestradiol (EE2)

Läkemedel (östrogena hormoner)

57-63-6

200-342-2

1,7 × 10-5

1,6 × 10-6

Ej framtagen

Ej framtagen

(47)

17-beta-estradiol (E2)

Läkemedel (östrogena hormoner)

50-28-2

200-023-8

0,00018

9 × 10-6

Ej framtagen

Ej framtagen

(48)

Acetamiprid

Neonikotinoidbaserade bekämpningsmedel

135410-20-7/160430-64-8

603-921-1

0,037

0,0037

0,16

0,016

(49)

Azitromycin

Läkemedel (makrolida antibiotika)

83905-01-5

617-500-5

0,019

0,0019

0,18

0,018

X

(50)

Bifentrin

Pyretroidbaserade bekämpningsmedel

82657-04-3

617-373-6

9,5 × 10-5

9,5 × 10-6

0,011

0,001

X

(51)

Bisfenol A (BPA)

Industriella ämnen

80-05-7

201-245-8

3,4 × 10-5 

3,4 × 10-5 

130

51

0,005

X

(52)

Karbamazepin

Läkemedel

298-46-4

206-062-7

2,5

0,25

1,6 × 103

160

(53)

Klaritromycin

Läkemedel (makrolida antibiotika)

81103-11-9

658-034-2

0,13

0,013

0,13

0,013

X

(54)

Klotianidin

Neonikotinoidbaserade bekämpningsmedel

210880-92-5

433-460-1

0,01

0,001

0,34

0,034

(55)

Deltametrin

Pyretroidbaserade bekämpningsmedel

52918-63-5

258-256-6

1,7 × 10-6

1,7 × 10-7

1,7 × 10-5

3,4 × 10-6

X

(56)

Diklofenak

Läkemedel

15307-86-5/15307-79-6

239-348-5/239-346-4

0,04

0,004

250

25

X

(57)

Erytromycin

Läkemedel (makrolida antibiotika)

114-07-8

204-040-1

0,5

0,05

1

0,1

X

(58)

Esfenvalerat

Pyretroidbaserade bekämpningsmedel

66230-04-4

613-911-9

1,7 × 10-5

1,7 × 10-6

0,0085

0,00085

X

(59)

Estron (E1)

Läkemedel (östrogena hormoner)

53-16-7

200-164-5

3,6 × 10-4

1,8 × 10-5

Ej framtagen

Ej framtagen

(60)

Glyfosat

Ogräsbekämpningsmedel

1071-83-6

213-997-4

0,1 (25)

86,7 (26)

8,67

398,6

39,86

(61)

Ibuprofen

Läkemedel

15687-27-1

239-784-6

0,22

0,022

X

(62)

Imidakloprid

Neonikotinoidbaserade bekämpningsmedel

138261-41-3/105827-78-9

428-040-8

0,0068

6,8 × 10-4

0,057

0,0057

(63)

Nikosulfuron

Ogräsbekämpningsmedel

111991-09-4

601-148-4

0,0087

8,7 × 10-4

0,23

0,023

(64)

Permetrin

Pyretroidbaserade bekämpningsmedel

52645-53-1

258-067-9

2,7× 10-4

2,7 × 10-5

0,0025

2,5 × 10-4

X

(65)

Per- och polyfluoralkylerade ämnen (PFAS) – summan av 24 (27)

Industriella ämnen

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

Summan av PFOA-ekvivalenter 0,0044 (28)

Summan av PFOA-ekvivalenter 0,0044 (28)

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

Summan av PFOA-ekvivalenter 0,077 (28)

X

X

X

(66)

Silver

Metaller

7440-22-4

231-131-3

0,01

0,006 (10 % salthalt) 
0,17 (30 % salthalt)

0,022

Ej framtagen

(67)

Tiakloprid

Neonikotinoidbaserade bekämpningsmedel

111988-49-9

601-147-9

0,01

0,001

0,05

0,005

(68)

Tiametoxam

Neonikotinoidbaserade bekämpningsmedel

153719-23-4

428-650-4

0,04

0,004

0,77

0,077

(69)

Triklosan

Biocider

3380-34-5

222-182-2

0,02

0,002

0,02

0,002

(70)

Aktiva ämnen totalt i bekämpningsmedel, inbegripet relevanta metaboliter, nedbrytnings- och reaktionsprodukter (29)

Växtskyddsmedel och biocider

0,5 (30)

0,5 (30)

(1)CAS: Chemical Abstracts Service.

(2)EU-nummer: Europeiska förteckningen över existerande, kommersiellt använda kemiska ämnen (Einecs) eller Europeiska förteckningen över anmälda kemiska ämnen (Elincs).

(3)Denna parameter är miljökvalitetsnormen uttryckt som ett medelvärde på årsnivå (AA-MKN). Om inte annat anges gäller den för den totala koncentrationen av alla ämnen och isomerer.

(4)Inlandsytvatten omfattar floder och sjöar och därmed sammanhängande konstgjorda eller kraftigt modifierade vattenförekomster.

(5)Denna parameter är miljökvalitetsnormen uttryckt som maximal tillåten koncentration (MAC-MKN). Där MAC-MKN anges som ’ej tillämpligt’ anses värdena på AA-MKN utgöra skydd mot kortvariga föroreningstoppar vid kontinuerliga utsläpp eftersom de är avsevärt lägre än de värden som tagits fram utifrån akut toxicitet.

(6)Om en miljökvalitetsnorm för biota anges ska den, snarare än miljökvalitetsnormerna för vatten, tillämpas, utan att det påverkar tillämpningen av den bestämmelse i artikel 3.3 i detta direktiv som tillåter att ett alternativt biotataxon, eller en annan matris, övervakas i stället, så länge den miljökvalitetsnorm som tillämpas ger en likvärdig skyddsnivå. Miljökvalitetsnormen för biota avser fisk om inget annat anges. För ämnena nr 15 (fluoranten), 28 (polyaromatiska kolväten (PAH)) och 51 (bisfenol A) avser miljökvalitetsnormen för biota kräftdjur och blötdjur. För bedömning av kemisk status är det inte lämpligt att övervaka fluoranten, PAH och bisfenol A i fisk. För ämne nr 37 (dioxiner och dioxinlika föreningar) avser miljökvalitetsnormen för biota fisk, kräftdjur och blötdjur, i linje med avsnitt 5.3 i bilagan till förordning (EU) nr 1259/2011*.

(7)För den grupp av prioriterade ämnen som utgörs av bromerade difenyletrar (nr 5) avser miljökvalitetsnormerna summan av koncentrationerna för kongener med numren 28, 47, 99, 100, 153 och 154.

(8)Tetra-, penta-, hexa-, hepta-, okta- och dekabromdifenyleter (CAS-nr 40088-47-9, 32534-81-9, 36483-60-0, 68928-80-3, 32536-52-0 respektive 1163-19-5).

(9)För kadmium och kadmiumföreningar (nr 6) varierar miljökvalitetsnormvärdet beroende på vattnets hårdhetsklass (klass 1: < 40 mg CaCO3/l, klass 2: 40 till < 50 mg CaCO3/l, klass 3: 50 till < 100 mg CaCO3/l, klass 4: 100 till < 200 mg CaCO3/l, klass 5: ≥ 200 mg CaCO3/l).

(10)Ingen indikativ parameter anges för denna grupp av ämnen. Den eller de indikativa parametrarna ska fastställas med analysmetoden.

(11)DDT totalt består av summan av isomererna 1,1,1-triklor-2,2-bis(p-klorfenyl)etan (CAS-nr 50-29-3, EU-nr 200-024-3); 1,1,1-triklor-2(o-klorfenyl)-2-(p-klorfenyl)etan (CAS-nr 789-02-6, EU-nr 212-332-5); 1,1-diklor-2,2-bis(p-klorfenyl)etylen (CAS-nr 72-55-9, EU-nr 200-784-6); och 1,1-diklor-2,2-bis(p-klorfenyl)etan (CAS-nr 72-54-8, EU-nr 200-783-0).

(12)Dessa miljökvalitetsnormer avser biotillgängliga koncentrationer av ämnena.

(13)Miljökvalitetsnormen för biota avser metylkvicksilver.

(14) Nonylfenol (CAS-nr 25154-52-3, EU-nr 246-672-0) inklusive isomererna 4-nonylfenol (CAS-nr 104-40-5, EU-nr 203-199-4) och 4-nonylfenol (grenad) (CAS-nr 84852-15-3, EU-nr 284-325-5).

(15) Oktylfenol (CAS-nr 1806-26-4, EU-nr 217-302-5) inklusive isomeren 4-(1,1’,3,3’-tetrametylbutyl)-fenol (CAS-nr 140-66-9, EU-nr 205-426-2).

(16) Bens(a)pyren (CAS-nr 50-32-8) (RPF 1), benso(b)fluoranten (CAS-nr 205-99-2) (RPF 0,1), benso(k)fluoranten (CAS-nr 207-08-9) (RPF 0,1), benso(g,h,i)perylen (CAS-nr 191-24-2) (RPF 0), indeno(1,2,3-cd)pyren (CAS-nr 193-39-5) (RPF 0,1), krysen (CAS-nr 218-01-9) (RPF 0,01), bens(a)antracen (CAS-nr 56-55-3) (RPF 0,1) och dibens(a,h)antracen (CAS 53-70-3) (RPF 1). De polyaromatiska kolvätena (PAH) antracen, fluoranten och naftalen förtecknas separat.

(17) För gruppen polyaromatiska kolväten (PAH) (nr 28) avser miljökvalitetsnormen för biota summan av koncentrationerna för sju av de åtta polyaromatiska kolväten som anges i fotnot 17 uttryckt som bens(a)pyren-ekvivalenter baserat på ämnenas cancerogena potential i förhållande till bens(a)pyren, dvs. de relativa potensfaktorerna (RPF) i fotnot 16. Benso(g,h,i)perylen behöver inte mätas i biota för att fastställa efterlevnaden av den sammanlagda miljönormen för biota.

(18) Tributyltennföreningar inklusive tributyltenn-katjon (CAS-nr 36643-28-4).

(19) Miljökvalitetsnorm för sediment.

(20) Det finns inte tillräcklig information för att fastställa en MAC-MKN för dessa ämnen.

(21) Detta avser följande föreningar:

7 polyklorerade dibenso-p-dioxiner (PCDD): 2,3,7,8-T4CDD (CAS-nr 1746-01-6, EU-nr 217-122-7), 1,2,3,7,8-P5CDD (CAS-nr 40321-76-4), 1,2,3,4,7,8-H6CDD (CAS-nr 39227-28-6), 1,2,3,6,7,8-H6CDD (CAS-nr 57653-85-7), 1,2,3,7,8,9-H6CDD (CAS-nr 19408-74-3), 1,2,3,4,6,7,8-H7CDD (CAS-nr 35822-46-9), 1,2,3,4,6,7,8,9-O8CDD (CAS-nr 3268-87-9);

10 polyklorerade dibensofuraner (PCDF): 2,3,7,8-T4CDF (CAS-nr 51207-31-9), 1,2,3,7,8-P5CDF (CAS-nr 57117-41-6), 2,3,4,7,8-P5CDF (CAS-nr 57117-31-4), 1,2,3,4,7,8-H6CDF (CAS-nr 70648-26-9), 1,2,3,6,7,8-H6CDF (CAS-nr 57117-44-9), 1,2,3,7,8,9-H6CDF (CAS-nr 72918-21-9), 2,3,4,6,7,8-H6CDF (CAS-nr 60851-34-5), 1,2,3,4,6,7,8-H7CDF (CAS-nr 67562-39-4), 1,2,3,4,7,8,9-H7CDF (CAS-nr 55673-89-7), 1,2,3,4,6,7,8,9-O8CDF (CAS-nr 39001-02-0);

12 dioxinlika polyklorerade bifenyler (PCB-DL): (PCB-DL): 3,3’,4,4’-T4CB (PCB 77, CAS-nr 32598-13-3), 3,3’,4’,5-T4CB (PCB 81, CAS-nr 70362-50-4), 2,3,3’,4,4’-P5CB (PCB 105, CAS-nr 32598-14-4), 2,3,4,4’,5-P5CB (PCB 114, CAS-nr 74472-37-0), 2,3’,4,4’,5-P5CB (PCB 118, CAS-nr 31508-00-6), 2,3’,4,4’,5’-P5CB (PCB 123, CAS-nr 65510-44-3), 3,3’,4,4’,5-P5CB (PCB 126, CAS-nr 57465-28-8), 2,3,3’,4,4’,5-H6CB (PCB 156, CAS-nr 38380-08-4), 2,3,3’,4,4’,5’-H6CB (PCB 157, CAS-nr 69782-90-7), 2,3’,4,4’,5,5’-H6CB (PCB 167, CAS-nr 52663-72-6), 3,3’,4,4’,5,5’-H6CB (PCB 169, CAS-nr 32774-16-6), 2,3,3’,4,4’,5,5’-H7CB (PCB 189, CAS-nr 39635-31-9).

(22) För gruppen dioxiner och dioxinlika föreningar (nr 37) avser miljökvalitetsnormen för biota summan av koncentrationerna av de ämnen som anges i fotnot 20 uttryckt som toxicitetsekvivalenter baserade på WHO:s toxicitetsekvivalensfaktorer från 2005.

(23) CAS-nr 52315-07-8 avser en isomerblandning av cypermetrin, alfacypermetrin (CAS-nr 67375-30-8, EU-nr 257-842-9), betacypermetrin (CAS-nr 65731-84-2, EU-nr 265-898-0), thetacypermetrin (CAS-nr 71691-59-1) och zetacypermetrin (CAS-nr 52315-07-8, EU-nr 257-842-9).

(24) Detta avser 1,3,5,7,9,11-hexabromcyklododekan (CAS-nr 25637-99-4, EU-nr 247-148-4), 1,2,5,6,9,10- hexabromcyklododekan (CAS-nr 3194-55-6, EU-nr 221-695-9), α-hexabromcyklododekan (CAS-nr 134237-50-6), β-hexabromcyklododekan (CAS-nr 134237-51-7) och γ-hexabromcyklododekan (CAS-nr 134237-52-8).

(25) För sötvatten som används för uttag och beredning av dricksvatten.

(26) För sötvatten som används för uttag och beredning av dricksvatten.

(27) Detta avser följande föreningar, förtecknade med CAS-nummer, EU-nummer och relativ potensfaktor (RPF):

perfluoroktansyra (PFOA) (CAS 335-67-1, EU 206-397-9) (RPF 1), perfluoroktansulfonsyra (PFOS) (CAS 1763-23-1, EU 217-179-8) (RPF 2), perfluorhexansulfonsyra (PFHxS) (CAS 355-46-4, EU 206-587-1) (RPF 0,6), perfluornonansyra (PFNA) (CAS 375-95-1, EU 206-801-3) (RPF 10), perfluorbutansulfonsyra (PFBS) (CAS 375-73-5, EU 206-793-1) (RPF 0,001), perfluorhexansyra (PFHxA) (CAS 307-24-4, EU 206-196-6) (RPF 0,01), perfluorbutansyra (PFBA) (CAS 375-22-4, EU 206-786-3) (RPF 0,05), perfluorpentansyra (PFPeA) (CAS 2706-90-3, EU 220-300-7) (RPF 0,03), perfluorpentansulfonsyra (PFPeS) (CAS 2706-91-4, EU 220-301-2) (RPF 0,3005), perfluordekansyra (PFDA) (CAS 335-76-2, EU 206-400-3) (RPF 7), perfluordodekansyra (PFDoDA eller PFDoA) (CAS 307-55-1, EU 206-203-2) (RPF 3), perfluorundekansyra (PFUnDA eller PFUnA) (CAS 2058-94-8, EU 218-165-4) (RPF 4), perfluorheptansyra (PFHpA) (CAS 375-85-9, EU 206-798-9) (RPF 0,505), perfluortridekansyra (PFTrDA) (CAS 72629-94-8, EU 276-745-2) (RPF 1,65), perfluorheptansulfonsyra (PFHpS) (CAS 375-92-8, EU 206-800-8) (RPF 1,3), perfluordekansulfonsyra (PFDS) (CAS 335-77-3, EU 206-401-9) (RPF 2), perfluortetradekansyra (PFTeDA) (CAS 376-06-7, EU 206-803-4) (RPF 0,3), perfluorhexadekansyra (PFHxDA) (CAS 67905-19-5, EU 267-638-1) (RPF 0,02), perfluoroktadekansyra (PFODA) (CAS 16517-11-6, EU 240-582-5) (RPF 0,02), ammoniumperfluor(2-metyl-3-oxahexanoat) (HFPO-DA eller Gen X) (CAS 62037-80-3) (RPF 0,06), propionsyra/ammonium 2,2,3-trifluor-3-(1,1,2,2,3,3-hexafluor-3-(trifluormetoxi)propoxi)propanoat (ADONA) (CAS 958445-44-8) (RPF 0,03), 2-(perfluorhexyl)etylalkohol (6:2 FTOH) (CAS 647-42-7, EU 211-477-1) (RPF 0,02), 2-(perfluoroktyl)etanol (8:2 FTOH) (CAS 678-39-7, EU 211-648-0) (RPF 0,04) och ättiksyra/2,2-difluor-2-((2,2,4,5-tetrafluor-5-(trifluormetoxi)-1,3-dioxolan-4-yl)oxi)- (C6O4) (CAS 1190931-41-9) (RPF 0,06).

(28) För gruppen PFAS-ämnen (nr 65) avser miljökvalitetsnormerna summan av koncentrationerna av de 24 PFAS-ämnen som anges i fotnot 27 uttryckt som PFOA-ekvivalenter baserat på ämnenas potens i förhållande till PFOA, dvs. de relativa potensfaktorerna (RPF) i fotnot 27.

(29) Med ’bekämpningsmedel’ avses de växtskyddsmedel som avses i artikel 2 i förordning (EG) nr 1107/2009 och biocidprodukter enligt definitionen i artikel 3 i förordning (EU) nr 528/2012.

(30) Med ’totalt’ avses summan av alla enskilda bekämpningsmedel som upptäcks och kvantifieras vid övervakningsförfarandet, inbegripet relevanta metaboliter, nedbrytnings- och reaktionsprodukter.”

(3)Del B ska ändras på följande sätt:

(a)I punkt 1 ska det första stycket ersättas med följande:

”Vid tillämpning av AA-MKN på en ytvattenförekomst får, för varje representativ övervakningspunkt inom vattenförekomsten, det aritmetiska medelvärdet av de koncentrationer som uppmäts vid olika tidpunkter under året inte överstiga normens värde.”

(b)I punkt 2 ska det första stycket ersättas med följande:

”Vid tillämpning av MAC-MKN på en ytvattenförekomst får den uppmätta koncentrationen vid de representativa övervakningspunkterna inom vattenförekomsten inte överskrida normens värde.”

BILAGA VI

”BILAGA II

MILJÖKVALITETSNORMER FÖR FÖRORENANDE ÄMNEN SOM ÄR SPECIFIKA FÖR AVRINNINGSOMRÅDEN

Del A: FÖRTECKNING ÖVER KATEGORIER AV FÖRORENANDE ÄMNEN SOM ÄR SPECIFIKA FÖR AVRINNINGSOMRÅDEN

1. Organiska halogenföreningar och ämnen som kan bilda sådana föreningar

i akvatisk miljö.

2. Organiska fosforföreningar.

3. Organiska tennföreningar.

4. Ämnen och beredningar eller nedbrytningsprodukter av dessa för vilka det har

påvisats att de har cancerogena eller mutagena egenskaper eller sådana egenskaper

som i eller via vattenmiljön kan påverka steroidogena funktioner, sköldkörtelns funktioner, fortplantningen eller andra endokrina funktioner.

5. Svårnedbrytbara kolväten och svårnedbrytbara och bioackumulerbara organiska, toxiska

ämnen.

6. Cyanider.

7. Metaller och deras föreningar.

8. Arsenik och dess föreningar.

9. Biocider och växtskyddsmedel.

10. Uppslammade ämnen, inklusive mikro- och nanoplaster.

11. Ämnen som bidrar till eutrofiering (i synnerhet nitrater och

fosfater).

12. Syretärande ämnen som är mätbara med hjälp av parametrar som till exempel BOD och COD.

13. Mikroorganismer, gener eller genetiskt material som avspeglar förekomsten av mikroorganismer som är resistenta mot antimikrobiella medel, särskilt mikroorganismer som är patogena för människor eller husdjur.

DEL B: FÖRFARANDET FÖR ATT UTARBETA MILJÖKVALITETSNORMER FÖR FÖRORENANDE ÄMNEN SOM ÄR SPECIFIKA FÖR AVRINNINGSOMRÅDEN

De metoder som används för att fastställa miljökvalitetsnormer för förorenande ämnen som är specifika för avrinningsområden ska omfatta följande steg:

(a)Identifiering av de recepienter och delar av vattenmiljön eller matriser som är utsatta för risk på grund av det ämne som inger betänkligheter.

(b)Sammanställning och kvalitetsbedömning av uppgifter om det berörda ämnets egenskaper, inbegripet dess (eko)toxicitet, i synnerhet från rapporter om laboratorie-, mesokosm- och fältstudier som omfattar både kroniska och akuta effekter i både söt- och saltvattensmiljöer.

(c)Extrapolering av (eko)toxicitetsdata till nolleffektkoncentrationer eller liknande koncentrationer med hjälp av deterministiska eller sannolikhetsbaserade metoder samt urval och tillämpning av lämpliga bedömningsfaktorer för att hantera osäkerheter och utarbeta miljökvalitetsnormer.

(d)Jämförelse av miljökvalitetsnormer för olika recipienter och delar av vattenmiljön samt urval av kritiska miljökvalitetsnormer, dvs. de miljökvalitetsnormer som ger skydd för den känsligaste recipienten i den mest relevanta delen av vattenmiljön eller matrisen.

DEL C: REGISTER ÖVER HARMONISERADE MILJÖKVALITETSNORMER FÖR FÖRORENANDE ÄMNEN SOM ÄR SPECIFIKA FÖR AVRINNINGSOMRÅDEN

[Post] Nr

Ämnets namn

Kategori av ämnen

CAS-nummer (1)

EU-nummer (2)

AA-MKN (3)

Inlandsytvatten (4)

[µg/l]

AA-MKN (3)

Andra ytvatten

[µg/l]

MAC-MKN (5)

Inlandsytvatten (4)

 

[µg/l]

MAC-MKN (5)

Andra ytvatten

[µg/l]

MKN

Biota (6)

[µg/kg våtvikt] eller MKN Sediment [µg/kg torrvikt] där så anges

1

Alaklor (7)

Bekämpningsmedel

15972-60-8

240-110-8

0,3

0,3

0,7

0,7

2

Koltetraklorid (7)

Industriella ämnen

56-23-5

200-262-8

12

12

Ej tillämpligt

Ej tillämpligt

3

Klorfenvinfos (7)

Bekämpningsmedel

470-90-6

207-432-0

0,1

0,1

0,3

0,3

4

Simazin (7)

Bekämpningsmedel

122-34-9

204-535-2

1

1

4

4

(1)CAS: Chemical Abstracts Service.

(2)EU-nummer: Europeiska förteckningen över existerande, kommersiellt använda kemiska ämnen (Einecs) eller Europeiska förteckningen över anmälda kemiska ämnen (Elincs).

(3)Denna parameter är miljökvalitetsnormen uttryckt som ett medelvärde på årsnivå (AA-MKN). Om inte annat anges gäller den för den totala koncentrationen av alla ämnen och isomerer.

(4)Inlandsytvatten omfattar floder och sjöar och därmed sammanhängande konstgjorda eller kraftigt modifierade vattenförekomster.

(5)Denna parameter är miljökvalitetsnormen uttryckt som maximal tillåten koncentration (MAC-MKN). Där MAC-MKN anges som ’ej tillämpligt’ anses värdena på AA-MKN utgöra skydd mot kortvariga föroreningstoppar vid kontinuerliga utsläpp eftersom de är avsevärt lägre än de värden som tagits fram utifrån akut toxicitet.

(6)Om en miljökvalitetsnorm för biota anges ska den, snarare än miljökvalitetsnormerna för vatten, tillämpas, utan att det påverkar tillämpningen av den bestämmelse i artikel 3.3 i detta direktiv som tillåter att ett alternativt biotataxon, eller en annan matris, övervakas i stället, så länge den miljökvalitetsnorm som tillämpas ger en likvärdig skyddsnivå. Miljökvalitetsnormen för biota avser fisk om inget annat anges.

(7)Ämne som tidigare förtecknats som ett prioriterat ämne i bilaga X till direktiv 2000/60/EG eller bilaga I till direktiv 2008/105/EG.”