Bryssel den 8.2.2022

COM(2022) 47 final

2022/0033(NLE)

Förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EU) 2021/2085 om bildande av gemensamma företag, vad gäller det gemensamma företaget för halvledare

(Text av betydelse för EES)


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

Denna motivering åtföljer förslaget till rådets förordning om ändring av rådets förordning (EU) 2021/2085 om bildande av gemensamma företag inom ramen för Horisont Europa. 

Förslaget kompletterar förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om en ram med åtgärder för att stärka unionens halvledarekosystem (förordningen om halvledare) 1 , i och med att det genomför de flesta åtgärder som planeras inom ramen för initiativet chip för Europa, som inrättas i enlighet med förslaget till förordning om halvledare.

Förordningen om halvledare är resultatet av det politiska åtagande som kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gjorde i sitt tal om tillståndet i unionen 2021, där hon slog fast att målet är att gemensamt skapa ett förstklassigt europeiskt ekosystem för halvledarchip, som även ska inbegripa produktionen av sådana 2 . Förslaget grundas på en strategisk vision för att stärka det europeiska ekosystemet för halvledare som förklaras i det meddelande som åtföljer det 3 .

Den europeiska chipstrategin struktureras kring fem strategiska mål, som ska förverkliga visionen:

·Europa ska stärka sitt ledarskap inom forskning och teknik.

·Europa ska bygga upp och stärka den egna kapaciteten för innovativ design, tillverkning och kapsling av avancerade chip och för att omvandla dem till kommersiella produkter.

·Europa ska anta en ändamålsenlig ram för att avsevärt öka den europeiska produktionskapaciteten till 2030.

·Europa måste göra något åt den akuta kompetensbristen, locka till sig nya begåvningar och stödja framväxten av en högkvalificerad arbetskraft.

·Europa bör utveckla en djupgående förståelse av de globala leveranskedjorna för halvledare

Förslaget syftar till att uppnå det strategiska målet att stärka resiliensen för det europeiska halvledarekosystemet och öka dess globala marknadsandel. Det syftar också till att få den europeiska industrin att tidigt börja använda nya chip och till att öka dess konkurrenskraft. Därför behöver industrin locka till sig investeringar i innovativa produktionsanläggningar och ha en högkvalificerad arbetskraft, men även ha möjlighet att designa och producera de avancerade chip som kommer att definiera morgondagens marknader, utveckla kapaciteten och ha möjlighet att testa och ta fram prototyper av innovativ design genom pilotlinjer i nära samverkan med vertikala industrisektorer. Det här är stegen är nödvändiga, men inte tillräckliga om Europa saknar den analytiska kapaciteten för att öka transparensen i värdekedjan och kan utnyttja den ökade kapaciteten för den inre marknadens gemensamma intressen i samband med kriser. Syftet är inte att bli självförsörjande, vilket inte är ett uppnåeligt mål. Unionen måste stärka sina starka punkter och arbeta tillsammans med tredjeländer i en försörjningskedja där det ömsesidiga beroendet förblir starkt.

Mot bakgrund av dessa syften är ett av förslagets mål att initiativet chip för Europa (initiativet) ska inrättas, för att stödja storskalig kapacitetsuppbyggnad genom satsningar på gränsöverskridande forsknings- utvecklings och innovationsinfrastruktur med öppen tillgång i unionen, vilket ska möjliggöra utvecklingen av avancerad halvledarteknik och nästa generations halvledarteknik. Detta kommer att stärka EU:s avancerade kapacitet för design, systemintegrering och produktionsförmåga vad gäller chip, med en tonvikt på uppstartsföretag och expanderande företag.

Initiativet kommer i synnerhet att skapa en virtuell designplattform för att stärka den europeiska designkapaciteten, och den kommer att vara tillgänglig på öppna, icke-diskriminerande och transparenta villkor. Designplattformen kommer att stimulera ett brett samarbete mellan användargrupper och företag på designområdet, aktörer på området immateriella rättigheter, verktygsleverantörer, konstruktörer och forsknings- och utvecklingsorganisationer, och kommer att integrera befintliga och nya designanläggningar med utökade bibliotek och EDA-verktyg 4 .

Initiativet kommer att stödja pilotlinjer där tredjeparter får möjlighet att på öppna, transparenta och icke-diskriminerande villkor testa, validera och vidareutveckla produktutformningen. Genom utvecklingen av nya pilotlinjer kommer nästa generations produktionsfömåga och valideringen av denna att förberedas.

Initiativet kommer också att omfatta inrättandet av avancerad teknisk kapacitet för kvantchip, t.ex. i form av designbibliotek för kvantchip, pilotlinjer och försöks- och experimentanläggningar.

Det kommer att stödja ett europeiskt nätverk av kompetenscentrum som tillhandahåller expertis åt intressenterna, inbegripet slutanvändare som är små och medelstora företag, uppstartsföretag och vertikala sektorer, och höja deras kompetens. Dessa kompetenscentrum kommer att främja öppen, transparent och icke-diskriminerande tillgång till och användning av designinfrastrukturen och pilotlinjerna. De kommer att främja innovation och locka till sig nya, högkvalificerade begåvningar, även genom omskolning och vidareutbildning.

Åtgärderna inom initiativet kommer i första hand att genomföras inom ramen för det gemensamma företaget för halvledare, alltså det modifierade och omdöpta gemensamma företaget för viktig digital teknik 5 . Detta gemensamma företag tillhandahåller i dag ett omfattande stöd till industridriven forskning, teknisk utveckling och innovation på området elektroniska komponenter och system, och relaterad programvaruteknik och systemteknik. Detta kommer att ingå i initiativet.

Detta förslag syftar till att ändra de rättsliga bestämmelserna i rådets förordning om ändring av rådets förordning (EU) 2021/2085 om bildande av gemensamma företag inom ramen för Horisont Europa, för att ge det gemensamma företaget för viktig digital teknik möjlighet att klara de nya uppgifter som är förbundna med initiativet. Förslaget att företaget döps om från ”det gemensamma företaget för viktig digital teknik” till ”det gemensamma företaget för halvledare”.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Det gemensamma företaget kommer att samla resurser från unionen (inbegripet Horisont Europa och programmet för ett digitalt Europa), medlemsstaterna, tredjeländer som är associerade till befintliga unionsprogram och den privata sektorn.

Genom förslaget definieras de åtgärder inom ramen för initiativet för halvledare för Europa som ska genomföras genom det gemensamma företaget för halvledare. Förslaget kompletterar programmet för ett digitalt Europa 6 , som stöder digital kapacitetsuppbyggnad på viktiga digitala områden där halvledartekniken används för prestandavinster, i synnerhet högpresterande datorsystem, artificiell intelligens och cybersäkerhet, tillsammans med kompetensutveckling och skapandet av digitala innovationsknutpunkter. Förslaget stöder kapacitetsuppbyggnad för att stärka möjligheterna att genomföra avancerad forskning, konstruktion och systemintegrering inom avancerad halvledarteknik och nästa generations halvledarteknik. Programmet för ett digitalt Europa bidrar till det gemensamma företaget via ett nytt sjätte särskilt mål, som kommer att ha en tematisk inriktning på halvledarteknik.

Det gemensamma företaget bygger också vidare på – och kompletterar – Horisont Europa 7 , som på halvledarområdet stöder akademiskt driven forskning, teknisk utveckling och innovation. Det kommer att fokusera på att stödja investeringar i gränsöverskridande infrastrukturer för forskning, utveckling och innovation, som inrättas i unionen för att möjliggöra utvecklingen av halvledarteknik i hela Europa. Ny halvledarteknik från forsknings- och innovationsverksamhet som stöds av Horisont Europa kan stegvis anammas och användas inom de kapacitetsuppbyggnadsåtgärder som stöds av det gemensamma företaget. Omvänt kommer teknisk kapacitet som inrättas inom det gemensamma företaget att göras tillgänglig för forsknings- och innovationsvärlden, däribland för åtgärder som stöds genom Horisont Europa.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Förslagets åtgärder är i linje med central unionspolitik, som den gröna given 8 . Användning av halvledarteknik för exempelvis kraftelektronik och digital teknik i största allmänhet är kraftfulla möjliggörande faktorer för hållbarhetsomställningen som kan leda till nya produkter och mer effektiva och ändamålsenliga arbetssätt som bidrar till den gröna givens mål.

Leveransstörningar och beroenden av andra regioner när det gäller halvledare kan bromsa hållbarhetsomställningen av de europeiska sektorer som gagnas av digitala lösningar. Förslaget är tänkt att stärka det europeiska teknik- och innovationsledarskapet på halvledarområdet så att dessa leveransstörningar och beroenden kan åtgärdas.

Digital teknik har sitt eget miljöavtryck, däribland en betydande energiförbrukning. Sektorn för informations- och kommunikationsteknik (IKT) står för 5–9 % av den totala elanvändningen i världen och mer än 2 % av alla utsläpp 9 . År 2018 stod datacentralerna på egen hand för 2,7 % av efterfrågan på el i EU, och 2030 kommer de att stå för 3,21 % om den nuvarande utvecklingen fortsätter 10 . Denna energiförbrukning måste minskas. Förslaget kommer att leda till design, testning och validering av nya lågeffektprocessorer, i synnerhet genom de designanläggningar och pilotlinjer som stöds. Processorer är huvudkomponenter i servrar som hanterar datacentralernas datorrelaterade belastning. Större datacentraler omfattar miljontals sådana servrar, och förbättringar av processorernas elanvändning kan ha stor påverkan på en datacentrals totala elanvändning. Sådana chip med lågenergiavtryck bidrar också till att ge EU en ledarställning inom hållbar digital teknik.

Förslaget bidrar till målen i delar av 55 %-paketet som fokuserar på att främja renare fordon och bränslen på ett teknikneutralt sätt 11 . Översynen av koldioxidkraven för nya personbilar och lätta lastbilar ska ytterligare minska utsläppen av växthusgaser från sådana fordon och ge en tydlig och realistisk väg mot utsläppsfri rörlighet. Konsumenternas efterfrågan på fordon med nollutsläpp, såsom laddningsbara elfordon, håller redan på att öka 12 . Laddningsbara elfordon har vanligtvis mer än dubbelt så mycket halvledarinnehåll per fordon som bilar med förbränningsmotorer 13 . Avancerad kapsling blir allt viktigare för att klara de ökande kraft- och energieffektivitetskraven för elfordon. Av detta följer att förslagets mål är förenliga med 55 %-paketets mål.

Den ökande digitaliseringen och elektrifieringen innebär att energieffektiva chip även bidrar till andra politikområden, såsom industriell tillverkning, transport och energi, t.ex. den kommande handlingsplanen för digitalisering av energisektorn 14 . Efterfrågan på halvledarteknik väntas fördubblas på tio år. Fler och fler chip används i robotar och i tillverkningsmaskiner, inom energi och jordbruk, men även i transportfordon och annan utrustning. Efterfrågan på halvledarelektronik väntas öka på grund av den ökade andelen förnybar energi i elsystemet och övergången till elektromobilitet. Genom en smart användning av chip och annan digital teknik, och genom mer energieffektiva chip, är förslaget förenligt med och bidrar till politiken inom flera olika sektorer.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Förslaget kommer att ändra rådets förordning (EU) 2021/2085 av den 19 november 2021 som inrättade nio institutionaliserade europeiska partnerskap grundade på artikel 187 i EUF-fördraget, enligt vilken EU får bilda gemensamma företag eller andra organisationer som krävs för att effektivt genomföra EU:s program för forskning, teknisk utveckling och demonstration. Därför kommer även denna ändringsförordning att grundas på artikel 187 i EUF-fördraget.

Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

Forskning är enligt EUF-fördraget en delad befogenhet mellan EU och dess medlemsstater. I artikel 4.3 anges att EU på områdena forskning, teknisk utveckling och rymden kan bedriva särskild verksamhet, inklusive att fastställa och genomföra program, utan att detta påverkar medlemsstaternas frihet att agera på samma områden.

Den föreslagna förordningen ändrar de bestämmelser i rådets förordning (EU) 2021/2085 som är tillämpliga på ett av de nio gemensamma företag som bildas genom förordningen, det gemensamma företaget för viktig digital teknik, som genom den här förordningen döps om till det gemensamma företaget för halvledare. Det gemensamma företaget är inriktat på områden där det finns ett påvisbart mervärde med att agera på EU-nivå på grund av skalan, hastigheten och omfattningen av de insatser som krävs för att EU ska kunna uppfylla sina långsiktiga fördragsmål och sina strategiska politiska prioriteringar och åtaganden. Det föreslagna initiativet bör också komplettera och förstärka nationella och subnationella åtgärder på samma område. Varje europeiskt partnerskap, även detta gemensamma företag, baseras på en strategisk forsknings- och innovationsagenda och är väl lämpat för att hantera komplexa gränsöverskridande utmaningar.

Det gemensamma företaget för halvledare är inriktat på följande:

·Stärka samarbete och kunskapsutbyte mellan nyckelaktörer i det europeiska forsknings- och innovationssystemet, inklusive tvärvetenskapligt och sektorsövergripande samarbete och förbättrad integrering av värdekedjor och ekosystem.

·Säkerställa anpassning och integrering av europeiska, nationella/regionala och industriella forsknings- och innovationsstrategier, program och investeringar enligt överenskomna riktlinjer.

·Skapa kritiska skalor för investeringar i gemensamma prioriteringar och öka privata investeringar i forskning och innovation.

·Minska de risker och osäkerhetsmoment för industrin som är kopplade till investeringar i forsknings- och innovationsverksamhet och ny teknik/nya lösningar genom riskdelning och förutsägbarhet när det gäller investeringar.

Åtgärder på nationell nivå eller av industrin ensam kan inte uppnå den skala, snabbhet och omfattning som krävs för att EU ska kunna uppnå sina långsiktiga fördragsmål, förverkliga sina strategiska politiska prioriteringar (inklusive de klimat- och energimål som fastställs i Parisavtalet och den europeiska gröna given) och bidra till att ta itu med globala utmaningar och uppnå målen för hållbar utveckling.

Proportionalitetsprincipen

Proportionalitetsprincipen ligger till grund för hela den strategi som mynnade ut i det aktuella förslaget om ändring av rådets förordning (EU) 2021/2085 med avseende på det gemensamma företaget för halvledare. Mot bakgrund av ett ökat fokus på behovet av att rationalisera EU-politikens viktigaste prioriteringar och säkerställa att de har mätbara och meningsfulla effekter bevisar det gemensamma företaget sitt mervärde, i synnerhet genom att effektivt uppfylla mål som inte kan uppnås mer effektivt på ett enklare sätt, inbegripet standardmetoden för traditionella ansökningsomgångar inom Horisont Europa eller programmet för ett digitalt Europa eller enklare former av partnerskap, såsom ”samprogrammerade partnerskap”.

I förslaget till rådets förordning (EU) 2021/2085 bedömdes proportionaliteten för det gemensamma företaget enligt följande logik i två steg:

(1)Motivering av användningen av en partnerskapsstrategi inom ett visst område (inklusive överväganden om additionalitet, direktanpassning och en koppling till strategiska prioriteringar) i stället för andra former av insatser som är tillgängliga inom ramen för Horisont Europa eller programmet för ett digitalt Europa.

(2)Om partnerskapsstrategin bedöms vara lämplig vägleddes proportionalitetsbedömningen av vilken typ av partnerskap (samprogrammerat, samfinansierat eller institutionaliserat partnerskap) som skulle vara mest effektivt när det gäller att uppnå de avsedda målen.

Den föreslagna ändringen av rådets förordning (EU) 2021/2085 lägger till ytterligare en motivering:

(3)I och med att syftena för initiativet chip för Europa ligger nära syftena för det gemensamma företaget för viktig digital teknik (nu: för halvledare) anses det lämpligt att ge detta gemensamma företag, som redan har bildats, i uppdrag att genomföra vissa åtgärder relaterade till initiativet chip för Europa.

Val av instrument

Detta förslag syftar till att ändra ett befintligt gemensamt företag som bildats genom rådets förordning (EU) 2021/2085 och som grundar sig på artikel 187 i EUF-fördraget. För denna typ av struktur krävs enligt artikel 188.1 i EUF-fördraget att en rådsförordning antas.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Samråd med berörda parter

I sitt tal vid Världsekonomiskt forum i januari 2022 sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att ”vi lägger fram vårt förslag till europeisk lagstiftning om halvledare i början av februari” och ”vi har ingen tid att förlora” 15 . Ledande ekonomier är angelägna om att säkra sin försörjning av de mest avancerade chipen eftersom detta i allt högre grad avgör deras kapacitet att agera (ekonomiskt, industriellt, militärt) och är en motor för den digitala omställningen. De gör redan i dag stora investeringar och vidtar stödåtgärder för att vara innovativa och stärka sin produktionskapacitet, eller förväntas snart göra det 16 . Det finns tecken att EU-företag och forsknings- och utvecklingsorganisationer kan vara lockade att flytta till andra regioner. Internationella aktörer är mindre benägna att bygga ut befintliga anläggningar eller inrätta nya produktionsanläggningar i EU utan fullständig klarhet om bland annat investeringsvillkor, möjligheter till offentligt stöd, offentliga investeringar i kompetens, infrastruktur samt avancerad forskning och utveckling.

I och med att det var nödvändigt att agera snabbt gjordes ingen konsekvensanalys och inget offentligt onlinesamråd planerades. Analysen och alla underlag kommer att beskrivas i kommissionens arbetsdokument som offentliggörs senast tre månader efter offentliggörandet av förslaget till förordning om halvledare.

Workshoppar med industriaktörer om specifika frågor med anknytning till initiativet visade dock att det var nödvändigt att ta hänsyn till anläggningar för kommande teknik, såsom fotonik, neuromorfisk databehandling och kvantteknik, samt nya material 17 . Där betonades också att man måste beakta alternativa instruktionsmängdsarkitekturer, såsom RISC-V.

I samband med det gemensamma företaget Ecsel – föregångaren till det gemensamma företaget för viktig digital teknik – genomfördes också möten med företrädare för industrin och offentliga myndigheter under sommaren 2021. Där diskuterades den digitala kompassens syften, uppdateringen av industristrategin, industrialliansen och den europeiska förordningen om halvledare.

Regelbundna möten med medlemsstaterna genomfördes varje månad under 2021, för att förbereda det planerade andra viktiga projektet av gemensamt europeiskt intresse avseende mikroelektronik. Där inkom synpunkter på definitionen och bedömningen av integrerade produktionsanläggningar och öppna EU-tillverkare enligt den föreslagna förordningen, liksom på förordningens definition av särskilda anläggningar.

Ett möte med verkställande direktörer hos viktiga aktörer i det europeiska halvledarekosystemet ägde rum den 10 januari 2022. De synpunkter från mötet som är relevanta för detta förslag var följande: Bygga vidare på europeiska starka punkter, t.ex. FoU och tillverkning av utrustning. Tydligt stöd till pilotlinjer och designinfrastrukturer. Behov av lika konkurrensvillkor globalt 18 .

Flera möten genomfördes också med företrädare för verkställande direktörer om behovet av att stärka den europeiska sektorn, till följd av kommissionsledamot Thierry Bretons möten med verkställande direktörer hos de viktigaste halvledaraktörerna och forsknings- och utvecklingsorganisationerna. Där framfördes också synpunkter på den forsknings- och innovationsverksamhet och den kapacitetsuppbyggnad som kommer att utföras av det gemensamma företaget.

Det europeiska forumet för elektroniska komponenter och system (EFECS) som hölls i november 2021 och hade över 500 deltagare gav en bred plattform för diskussioner om industrins behov. Ytterligare synpunkter tillhandahölls i möten med industrisammanslutningar och deras medlemmar, såsom Semi, Esia och DigitalEurope.

Långvariga och regelbundna kontakter med industriaktörer, medlemsstaterna, branschorganisationer och användarorganisationer möjliggjorde också insamling av en mängd upplysningar och synpunkter av relevans för förslaget-

Sedan slutet av 2019 har många rapporter om halvledarsektorn publicerats med redogörelser för trender, fakta och siffror. Dessa har också använts som underlag för förslaget 19 .

Konsekvensbedömning

Detta förslag åtföljs inte av någon formell konsekvensbedömning. I och med de brådskande omständigheterna, som beskrivs ovan, kunde inte en konsekvensbedömning tas fram inom den tillgängliga tidsramen före antagandet av förslaget.

Grundläggande rättigheter

I artikel 16 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna (stadgan) föreskrivs näringsfrihet. Åtgärderna enligt detta förslag skapar innovationskapacitet och främjar försörjningstrygghet för halvledare, vilket kan stärka näringsfriheten i enlighet med unionsrätten och nationell lagstiftning och praxis.

4.BUDGETKONSEKVENSER

EU-budgeten kommer att stödja initiativet för chip för Europa med totalt upp till 3,3 miljarder EUR, inklusive 1,65 miljarder EUR via Horisont Europa-programmet och 1,65 miljarder EUR via programmet för ett digitalt Europa. Av detta totalbelopp kommer 2,875 miljarder EUR att förmedlas genom det gemensamma företaget för halvledare.

Mer detaljerade uppgifter finns i den finansieringsöversikt för rättsakter som bifogas förslaget till förordning om halvledare.

5.ÖVRIGA INSLAG

Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

Det gemensamma företaget kommer att övervakas och utvärderas i enlighet med artiklarna 50 och 52 i och bilaga III till Horisont Europa-förordningen. Interims- och efterhandsutvärderingarna kommer att stödjas av externa uppdragstagare och ingå i de övergripande utvärderingarna av Horisont Europa. I enlighet med de kriterier som fastställts för europeiska partnerskap kommer utvärderingarna att bedöma det effektivaste sättet att vidta politisk intervention för framtida åtgärder liksom möjligheten att förnya partnerskapet inom det övergripande europeiska partnerskapslandskapet. Om ingen förlängning sker kommer lämpliga åtgärder att utarbetas för att säkerställa utfasningen av ramprogrammets finansiering i enlighet med de villkor och den tidsplan som överenskommits med partnerna i partnerskapet.

Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

De institutionaliserade europeiska partnerskapen, inbegripet detta gemensamma företag, är utformade för att öka samstämmigheten och maximera effekterna i ett föränderligt forsknings- och innovationslandskap.

Ändringen av rådets förordning (EU) 2021/2085 är nödvändig för att det gemensamma företaget ska kunna genomföra initiativet chip för Europa, som inrättats genom förordning (EU) […] om en ram med åtgärder för att stärka Europas halvledarekosystem (förordningen om halvledare). Därför krävs följande ändringar av rådets förordning (EU) 2021/2085:

(1)Ändringar i ”första delen” med ”gemensamma bestämmelser” i rådets förordning (EU) 2021/2085:

Artikel 2 (Definitioner): Definitionerna av ”grundande medlem”, ”associerad medlem”, ”deltagande stat” och ”arbetsprogram” ändras så att definitionen omfattar det faktum att även det gemensamma företaget för halvledare nu kommer att kunna finansieras genom programmet för ett digitalt Europa.

Artikel 3 (Bildande): Enligt denna artikel döps det f.d. gemensamma företaget för viktig digital teknik om till ”det gemensamma företaget för halvledare”.

Artikel 4 (Mål och principer) ändras för att säkerställa att det gemensamma företaget också bidrar till de allmänna och särskilda målen för initiativet chip för Europa och programmet för ett digitalt Europa.

Artikel 10 (Unionens ekonomiska bidrag) ändras för att återspegla att unionens bidrag också kan betalas genom åtaganden i unionens allmänna budget som omfattar tilldelning till det särskilda målet att genomföra programmet för ett digitalt Europa.

Artikel 12.1 (Förvaltning av bidrag från de deltagande staterna) ändras för att ta hänsyn till att kriterierna för stödberättigande enligt artikel 18 i programmet för ett digitalt Europa även bör beaktas i arbetsprogrammet. Varje deltagande stat bör också anförtro det gemensamma företaget uppgiften att utvärdera förslagen i enlighet med det bidragande unionsprogrammet.

Artikel 29.2 (Finansiella åtaganden) ändras så att det gemensamma företaget för halvledare inkluderas bland de gemensamma företag som får dela upp sina budgetåtaganden på årliga delbetalningar.

(2)Ändringar i ”andra delen” med ”särskilda bestämmelser för enskilda gemensamma företag” i rådets förordning (EU) 2021/2085:

Artikel 126 (Övriga mål för det gemensamma företaget för halvledare) ändras för att lägga till ytterligare ett allmänt och fyra särskilda mål för det gemensamma företaget för halvledare. Det allmänna målet fokuserar på ökningen av storskalig kapacitet i hela unionen när det gäller avancerad halvledarteknik och nästa generations halvledarteknik, medan de fyra särskilda målen fokuserar på uppbyggnad av storskalig designkapacitet för integrerad halvledarteknik, förbättrade befintliga pilotlinjer och utveckling av nya pilotlinjer, uppbyggnad av avancerad teknisk kapacitet för att påskynda utvecklingen av kvantchip och inrättande av ett nätverk av kompetenscentrum i hela Europa.

Artikel 128 ändras för att ta hänsyn till den ökade budgeten, från två olika program (Horisont Europa och programmet för ett digitalt Europa).

Artikel 129 ändras för att fastställa de privata medlemmarnas bidrag till det gemensamma företagets administrativa kostnader.

Artikel 133 (Styrelsens arbetsformer) ändras för att specificera att styrelsen endast omfattar kommissionen och offentliga myndigheter från medlemsstaterna vid omröstningar som avser den del av arbetsprogrammet som rör kapacitetsuppbyggnad.

Artikel 133a (Bestämmelser som ska tillämpas på verksamhet som finansieras genom programmet för ett digitalt Europa) införs för att klargöra att bestämmelserna för programmet för ett digitalt Europa ska tillämpas på det gemensamma företaget för halvledare.

Artikel 134 (Begränsningar och villkor när det gäller deltagandet i särskilda åtgärder) ändras för att göra det möjligt att begränsa deltagandet i särskilda åtgärder som finansieras inom ramen för programmet för ett digitalt Europa. Enligt det nya tredje stycket i artikel 134.3 får vissa åtgärder utföras av rättsliga enheter som samarbetar inom ett konsortium av minst tre rättsliga enheter som är behöriga att delta och som är etablerade i minst tre olika medlemsstater eller länder som är associerade till initiativet. Där specificeras att konsortiet får struktureras i form av ett europeiskt konsortium för chipinfrastruktur, såsom fastställs i förordningen om halvledare.

I artikel 134a (Den verkställande direktörens övriga uppgifter) specificeras att den verkställande direktören måste beakta hur de offentliga deltagarnas råd definierar den del av arbetsprogrammet som rör kapacitetsuppbyggnad och forsknings- och innovationsverksamhet, inbegripet motsvarande utgiftsberäkningar.

Artikel 136 (Arbetsformer för de offentliga deltagarnas råd) ändras genom tillägg av fyra ytterligare situationer där de offentliga deltagarnas råd endast omfattar kommissionen och offentliga myndigheter.

Artikel 137 (Uppgifter för de offentliga deltagarnas råd) ändras så att två ytterligare uppgifter läggs till för de offentliga deltagarnas råd, nämligen definitionen av den del av arbetsprogrammet som rör kapacitetsuppbyggnad och forsknings- och innovationsverksamhet, och urvalet av projekt som rör dessa verksamheter. När det gäller båda dessa uppgifter omfattar de offentliga deltagarnas råd endast kommissionen och offentliga myndigheter från medlemsstaterna.

Artikel 141 (finansieringsnivåer) ändras för att det gemensamma företaget, när det gäller verksamheter som finansieras inom ramen för programmet för ett digitalt Europa, ska kunna tillämpa olika finansieringsnivåer på unionsfinansieringen inom en åtgärd beroende på typen av deltagare, i synnerhet små och medelstora företag och icke vinstdrivande rättsliga enheter, samt typen av åtgärd. Ett nytt stycke förs också in för att göra det möjligt för en enda rättslig enhet som är etablerad i en medlemsstat eller ett associerat land eller konsortier som inte uppfyller villkoret i artikel 22.2 i Horisont Europa-förordningen att delta i indirekta åtgärder som finansieras av det gemensamma företaget för halvledare.

Slutligen fastställs i punkt 17 att hänvisningar till ”det gemensamma företaget för viktig digital teknik” ska förstås som hänvisningar till ”det gemensamma företaget för halvledare”.



2022/0033 (NLE)

Förslag till

RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EU) 2021/2085 om bildande av gemensamma företag, vad gäller det gemensamma företaget för halvledare

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 187 och 188,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

med beaktande av Europaparlamentets yttrande 20 ,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande 21 , och

av följande skäl:

(1)Genom rådets förordning (EU) 2021/2085 22 bildas de gemensamma företagen inom ramen för Horisont Europa, däribland det gemensamma företaget för viktig digital teknik.

(2)Det gemensamma företaget för viktig digital teknik omfattar tydligt definierade områden som innebär att europeiska industrier har möjlighet att designa, tillverka och använda den mest innovativa tekniken i elektroniska komponenter och system.

(3)Genom förordning (EU) […] 23 fastställs en ram för att öka unionens resiliens på området halvledarteknik, för att stimulera investeringar, stärka kapaciteten i den europeiska försörjningskedjan för halvledare och utöka samarbetet mellan medlemsstaterna och kommissionen. För att upprätta de villkor som krävs för att stärka unionens kapacitet för industriell innovation inrättas initiativet chip för Europa (initiativet). För att säkerställa ett konsekvent genomförande av initiativet bör den europeiska nämnden för halvledare bistå de offentliga deltagarnas råd med synpunkter.

(4)Den verksamhet som stöds inom initiativet bör finansieras genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/695 om inrättande av Horisont Europa 24 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/694 om inrättande av programmet för ett digitalt Europa 25 .

(5)Initiativet syftar till att stärka konkurrenskraften och resiliensen för den tekniska och industriella basen för halvledare, och samtidigt stärka innovationskapaciteten i dess halvledarekosystem, minska beroendet av ett begränsat antal tredjelandsföretag och geografiska områden, samt stärka dess kapacitet för design och produktion av avancerade komponenter. Dessa syften bör främjas genom att man överbryggar klyftan mellan unionens avancerade forsknings- och innovationsförmåga och det industriella utnyttjandet av denna. Initiativet bör främja kapacitetsuppbyggnad för att möjliggöra utformning, produktion och systemintegration för nästa generations halvledarteknik och stärka samverkan mellan viktiga aktörer i hela unionen, stärka försörjningskedjan och värdekedjan för halvledare i Europa, fylla centrala industrisektorers behov och skapa nya marknader.

(6)Initiativet bör genomföras genom åtgärder som baseras på den starka kunskapsbasen från det gemensamma företaget för viktig digital teknik. Det gemensamma företaget för viktig digital teknik bör få i uppdrag att, genom instrument eller förfaranden som tillhandahålls inom Horisont Europa eller programmet för ett digitalt Europa, tillhandahålla ekonomiskt stöd till åtgärder som finansieras inom ramen för initiativet. Det gemensamma företaget för viktig digital teknik bör också döpas om till det gemensamma företaget för halvledare. Under det gemensamma företagets livslängd bör minst 2,5 miljarder EUR avsättas till pilotlinjer, designinfrastrukturer, kompetenscentrum och annan kapacitetsuppbyggnad.

(7)Den verksamhet som finansieras av det gemensamma företaget för halvledare bör omfattas av ett enda arbetsprogram, som bör antas av styrelsen. Innan varje arbetsprogram utarbetas bör de offentliga deltagarnas råd, med beaktande av synpunkterna från den europeiska nämnden för halvledare och andra berörda aktörer, inbegripet, såsom lämpligt, färdplaner som tagits fram av alliansen för processorer och halvledarteknik 26 , fastställa denna del av arbetsprogrammet som rör kapacitetsuppbyggnad och forsknings- och innovationsverksamhet, inbegripet motsvarande utgiftsberäkningar. De offentliga deltagarnas råd bör i detta sammanhang endast omfatta kommissionen och offentliga myndigheter från medlemsstaterna. Sedan bör den verkställande direktören, på grundval av denna definition, utarbeta arbetsprogrammet inbegripet kapacitetsuppbyggnad och forsknings- och innovationsverksamhet samt de motsvarande utgiftsberäkningarna.

(8)När styrelsen antar arbetsprogrammet bör endast kommissionen och medlemsstaterna ha rösträtt när det gäller den del av arbetsprogrammet som rör kapacitetsuppbyggnad. När det gäller den del av arbetsprogrammet som rör forsknings- och innovationsverksamhet bör rösträtten delas lika mellan kommissionen, de deltagande staterna och de privata medlemmarna. Om inget beslut kan nås om en eller två delar av arbetsprogrammet bör antagandet endast gälla för de delar som omfattas av ett positivt beslut.

(9)De offentliga deltagarnas råd bör ansvara för urvalet av projekt som rör kapacitetsuppbyggnad. De offentliga deltagarnas råd bör i detta sammanhang endast omfatta kommissionen och offentliga myndigheter från medlemsstaterna.

(10)De offentliga deltagarnas råd bör ansvara för urvalet av projekt som rör forsknings- och innovationsverksamhet.

(11)För att påskynda genomförandet av initiativets verksamhet och förbättra samarbetet mellan rättsliga enheter, i synnerhet forsknings- och teknikorganisationer, bör vissa verksamhetsförslag endast kunna finansieras om verksamheten utförs av rättsliga enheter som samarbetar inom ett konsortium bestående av minst tre rättsliga enheter från tre olika medlemsstater. Konsortiet kan struktureras antingen som ett europeiskt konsortium för chipinfrastruktur enligt förslaget i förordningen om halvledare, eller baserat på andra tillgängliga rättsliga verktyg enligt unionsrätten. I och med att de åtgärder som stöds inom ramen för initiativet och genomförs av det gemensamma företaget finansieras av Horisont Europa och programmet för ett digitalt Europa, bör unionens ekonomiska bidrag till det gemensamma företaget för halvledare som anges i artikel 128 i rådets förordning (EU) 2021/2085 ökas i enlighet med detta. De administrativa kostnaderna för det gemensamma företaget för halvledare bör också ökas i enlighet med de utökade operativa uppgifterna. De privata medlemmarna bör inte bidra till de ytterligare administrativa kostnaderna.

(12)Tillhandahållandet av ekonomiskt stöd till verksamhet från programmet för ett digitalt Europa bör vara förenligt med förordning (EU) 2021/694.

(13)Det gemensamma företaget för halvledare bör främja samarbete mellan unionen och internationella aktörer genom att fastställa en samarbetsstrategi som bland annat anger och lyfter fram områden för forsknings- och utvecklingssamarbete och kompetensutveckling och genom att genomföra åtgärder där det finns gemensam nytta, huvudsakligen baserat på ömsesidighet.

(14)Rådets förordning (EU) 2021/2085 bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EU) 2021/2085 ska ändras på följande sätt:

(1)Artikel 2 ska ändras på följande sätt:

(a)Punkterna 2, 3 och 4 ska ersättas med följande:

”2. grundande medlem: en rättslig enhet som är etablerad i en medlemsstat, ett land som är associerat till Horisont Europa-programmet eller, om tillämpligt, till programmet för ett digitalt Europa, eller en internationell organisation som identifieras som medlem i ett gemensamt företag i denna förordning eller i en av dess bilagor.

”3. associerad medlem: en rättslig enhet som är etablerad i en medlemsstat, ett land som är associerat till Horisont Europa eller, om tillämpligt, till programmet för ett digitalt Europa, eller en internationell organisation som ansluter sig till ett gemensamt företag genom att underteckna ett skriftligt åtagande i enlighet med artikel 6.3 och med förbehåll för ett godkännande i enlighet med artikel 7.

4. deltagande stat: en medlemsstat eller ett land som är associerat till Horisont Europa eller, om tillämpligt, till programmet för ett digitalt Europa efter anmälan om att delta i verksamheten i det berörda gemensamma företaget genom ett skriftligt åtagande.”

(2)Artikel 3 ska ändras på följande sätt:

(a)I punkt 1 ska led g ersättas med följande:

”(g) det gemensamma företaget för halvledare.”

(b)Punkt 3 ska ersättas med följande:

”3. För att ta hänsyn till löptiden för Horisont Europa och, om tillämpligt, programmet för ett digitalt Europa, ska ansökningsomgångar inom ramen för gemensamma företag inledas senast den 31 december 2027. I vederbörligen motiverade fall får ansökningsomgångar inledas senast den 31 december 2028.”

(3)I artikel 4.1 ska följande stycke läggas till:

”Det gemensamma företaget för halvledare ska också bidra till målen för initiativet chip för Europa och programmet för ett digitalt Europa.”

(4)I artikel 10 ska punkterna 2 och 3 ersättas med följande:

”2. Unionens bidrag, enligt vad som anges i andra delen, får utökas med bidrag från tredjeländer som är associerade till Horisont Europa, i enlighet med artikel 16.5 i förordning (EU) 2021/695 och, om tillämpligt, programmet för ett digitalt Europa, i enlighet med artikel 10.1 d i förordning (EU) 2021/694, förutsatt att det totala belopp som unionens bidrag utökas med åtminstone matchas av bidraget från andra medlemmar än unionen, eller från deras ingående eller anknutna enheter.

3. Unionens bidrag ska betalas från de anslag i unionens allmänna budget som avsatts för det särskilda programmet för genomförande av Horisont Europa och, om tillämpligt, programmet för ett digitalt Europa, i enlighet med artikel 62.1 c iv och artikel 154 i förordning (EU, Euratom) 2018/1046 när det gäller sådana organ som avses i artikel 71 i den förordningen.”

(5)Artikel 12.1 ska ändras på följande sätt:

(a)I punkt 1 ska det andra stycket ersättas med följande:

”1. Utöver de kriterier som anges i artikel 22 i Horisont Europa-förordningen eller, när det gäller det gemensamma företaget för halvledare, i artikel 18 i programmet för ett digitalt Europa, får arbetsprogrammet, som en bilaga, innehålla kriterier för nationella rättsliga enheters deltagande.”

(b)I punkt 1 ska tredje stycket ersättas med följande:

”Varje deltagande stat ska ge det gemensamma företaget i uppdrag att utvärdera förslagen i enlighet med det bidragande unionsprogrammet.”

(6)Artikel 29.2 ska ersättas med följande:

(a)Punkt 2 ska ersättas med följande:

”2. Budgetåtaganden för de gemensamma företag som anges i artikel 3.1 b, d, g och h får delas upp i årliga delbetalningar. Till och med den 31 december 2024 får det sammanlagda beloppet av dessa budgetåtaganden i form av delbetalningar inte överstiga 50 % av det högsta unionsbidrag som anges i artikel 10. Från och med januari 2025 får minst 20 % av den sammanlagda budgeten för resterande år inte täckas av årliga delbetalningar.”

(7)Artikel 126 ska ändras på följande sätt:

(a)I punkt 1 ska led b ersättas med följande:

”(b) Etablera unionens vetenskapliga spetskompetens och ledarskap inom innovation när det gäller nya komponenter och ny systemteknik, däribland inom verksamhet som avser lägre tekniska mognadsgrader, och främja aktivt deltagande av små och medelstora företag, som ska utgöra minst en tredjedel av det totala antalet deltagare i indirekta åtgärder och som bör erhålla minst 20 % av den offentliga finansiering som avsätts för forsknings- och innovationsverksamhet.”

(b)I punkt 1 ska följande led läggas till som led d:

”(d) öka den storskaliga kapaciteten i hela unionen när det gäller avancerad halvledarteknik och nästa generations halvledarteknik för att stärka avancerad design, systemintegrering och produktionsförmåga i unionen och i möjligaste mån minska miljöavtrycket.”

(c)I punkt 2 ska led f ersättas med följande:

”(f) Skapa samstämmighet mellan den strategiska forsknings- och innovationsagendan för det gemensamma företaget för halvledare, synpunkter från andra relevanta intressenter, inbegripet, såsom lämpligt, färdplaner som tagits fram av alliansen för processorer och halvledarteknik, och unionens politik så att elektroniska komponenter och systemtekniker kan bidra på ett effektivt sätt.”

(d)I punkt 2 ska följande led läggas till som led g, h, i och j:

”(g) Bygga upp storskalig designkapacitet för integrerad halvledarteknik.

(h) Förbättra befintliga pilotlinjer och utveckla nya sådana.

(i) Bygga upp avancerad teknisk kapacitet för att påskynda utvecklingen av kvantchip.

(j) Inrätta ett nätverk av kompetenscentrum i hela Europa.”

(8)Artikel 128 ska ersättas med följande:

”Artikel 128

1.Unionens finansiella bidrag till det gemensamma företaget, inklusive Eftaanslag, ska uppgå till 4 175 000 000 EUR, inklusive 50 174 000 EUR för administrativa kostnader, med följande fördelning:

(a) Upp till 2 650 000 000 EUR från Horisont Europa.

(b) Upp till 1 525 000 000 EUR från programmet för ett digitalt Europa.

2.Unionens finansiella bidrag enligt punkt 1 ska betalas från de anslag i unionens allmänna budget som avsatts för varje relevant program.

3.Ytterligare unionsmedel som kompletterar de bidrag som avses i punkt 1 i denna artikel får anslås till det gemensamma företaget från tredjeländer som är associerade till Horisont Europa eller programmet för ett digitalt Europa i enlighet med deras respektive associeringsavtal. Dessa ytterligare unionsmedel ska inte påverka de deltagande staternas bidrag enligt artikel 129.1.

4.Unionens ekonomiska bidrag enligt punkt 1 a i denna artikel ska användas för det gemensamma företagets ekonomiska stöd till indirekta åtgärder enligt definitionen i artikel 2.43 i förordning (EU) 2021/695, som motsvarar det gemensamma företagets forsknings- och innovationsverksamhet.

5.Unionens ekonomiska bidrag enligt punkt 1 b ska användas till kapacitetsuppbyggnad för pilotlinjer och designinfrastrukturer i hela unionen.

(9)Artikel 129.3 ska ersättas med följande:

”3. Med avvikelse från artikel 28.4 ska de privata medlemmarna lämna, eller se till att deras ingående och anknutna enheter lämnar, ett ekonomiskt bidrag på minst 26 331 000 EUR för administrativa kostnader för det gemensamma företaget för halvledare. De privata medlemmarnas totala bidrag på årsbasis till det gemensamma företagets administrativa kostnader ska uppgå till 35 %.”

(10)I artikel 133 ska följande punkt 3a läggas till:

”3a Vid omröstningar om den del av arbetsprogrammet som rör kapacitetsuppbyggnad ska styrelsen endast omfatta kommissionen och offentliga myndigheter från medlemsstaterna. Kommissionen ska inneha 50 % av rösterna. Punkterna 2 och 3 ska i tillämpliga delar tillämpas på medlemsstaternas rösträtt.”

(11)Följande artikel ska införas som artikel 133a:

”Artikel 133a

Bestämmelser som ska tillämpas på verksamhet som finansieras genom programmet för ett digitalt Europa

1.Förordning (EU) 2021/694 ska tillämpas på verksamhet som finansieras av det gemensamma företaget för halvledare genom programmet för ett digitalt Europa.

2.Det gemensamma företagets arbetsprogram och ansökningsomgångar ska offentliggöras på webbplatsen för programmet för ett digitalt Europa.

3.När det gäller det gemensamma företaget för halvledare ska efterhandsrevisioner av utgifter för verksamheter som finansieras genom budgeten för programmet för ett digitalt Europa genomföras av det gemensamma företaget i enlighet med artikel 27 i förordning (EU) 2021/694.

(12)Artikel 134 ska ersättas med följande:

”Artikel 134

Begränsningar och villkor när det gäller deltagandet i särskilda åtgärder

1.För verksamhet finansierad inom ramen för Horisont Europa gäller, med avvikelse från artikel 17.2 l, att om kommissionen så begär ska deltagandet i särskilda åtgärder, efter godkännande av de offentliga deltagarnas råd, begränsas i enlighet med artikel 22.5 i förordning (EU) 2021/695.

2.För verksamhet finansierad inom ramen för programmet för ett digitalt Europa gäller att om kommissionen så begär ska deltagandet i särskilda åtgärder, efter godkännande av de offentliga deltagarnas råd, begränsas i enlighet med artiklarna 12.6 och 18 i förordning (EU) 2021/694.

3.För verksamhet finansierad inom ramen för fler än ett bidragande unionsprogram gäller att gemensamma villkor ska fastställas i arbetsprogrammet, inbegripet när det gäller begränsning av deltagandet enligt punkterna 1–2 i denna artikel, i enlighet med bestämmelserna för de bidragande unionsprogrammen.

4.Vissa åtgärder får genomföras av rättsliga enheter som samarbetar inom ett konsortium strukturerat i form av ett europeiskt konsortium för chipinfrastruktur. I arbetsprogrammet ska det fastställas vilka åtgärder som kräver ett sådant konsortium, vilka behörighetskrav som gäller för genomförandet av särskilda åtgärder och uppgifter, samt, när så är lämpligt, de operativa kraven för inrättande, bedrivande av verksamheten och avveckling.

(13)Följande artikel ska införas som artikel 134a:

”Artikel 134a

Den verkställande direktörens övriga uppgifter

Utöver de uppgifter som anges i artikel 19 ska den verkställande direktören för det gemensamma företaget för halvledare utarbeta och, efter att ha beaktat definitionen från de offentliga deltagarnas råd enligt artikel 137 f samt synpunkterna från berörda intressenter, inbegripet, när så är lämpligt, färdplaner som tagits fram av alliansen för processorer och halvledarteknik, lämna det gemensamma företagets arbetsprogram till styrelsen för antagande, för att genomföra den strategiska forsknings- och innovationsagendan.

(14)Artikel 136 ska ändras på följande sätt:

(a)Punkt 2 ska ersättas med följande:

”2. Vid tillämpningen av punkterna 1 och 2 i artikel 134 samt led f och g i artikel 137 ska de offentliga deltagarnas råd endast omfatta kommissionen och offentliga myndigheter från medlemsstaterna. Punkt 1 ska gälla i tillämpliga delar.”

(15)Artikel 137 ska ändras på följande sätt:

(a)Följande led f och g ska läggas till:

”(f) innan varje arbetsprogram utarbetas, definiera den del av arbetsprogrammet som rör kapacitetsuppbyggnad och forsknings- och innovationsverksamhet, inbegripet motsvarande utgiftsberäkningar, med beaktande av synpunkter från den europeiska nämnden för halvledare och andra berörda aktörer, inbegripet, såsom lämpligt, färdplaner som tagits fram av alliansen för processorer och halvledarteknik,

(g) välja ut förslag som motsvarar kapacitetsuppbyggnad i enlighet med artiklarna 12.1 och 17.2 u.”

(b)Led d ska ersättas med följande:

”(d) välja ut förslag som motsvarar forsknings- och innovationsverksamhet i enlighet med artiklarna 12.1 och 17.2 u,”

(16)Artikel 141 ska ersättas med följande:

”Artikel 141

Finansieringsnivåer och regler för deltagande

1.För indirekta åtgärder som finansieras genom Horisont Europa gäller, i enlighet med artikel 17.2 i förordning (EU) 2021/695, med avvikelse från artikel 34 i den förordningen, samt för åtgärder som finansieras genom programmet för ett digitalt Europa, att det gemensamma företaget för halvledare får tillämpa olika finansieringsnivåer för unionsfinansieringen inom en åtgärd beroende på typen av deltagare, i synnerhet små och medelstora företag och icke vinstdrivande rättsliga enheter, och typen av åtgärd. Finansieringsnivåerna ska anges i arbetsprogrammet.

2.Om det är vederbörligen motiverat i beskrivningen av relevanta ämnen i arbetsprogrammet ska en enda rättslig enhet som är etablerad i en medlemsstat eller ett associerat land eller konsortier som inte uppfyller villkoret i artikel 22.2 i förordning (EU) 2021/695 eller i artikel 18 i förordning (EU) 2021/694 ha rätt att delta i indirekta åtgärder som finansieras av det gemensamma företaget för halvledare.

(17)Hänvisningar till ”det gemensamma företaget för viktig digital teknik” ska förstås som hänvisningar till ”det gemensamma företaget för halvledare”.

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande



FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

Se finansieringsöversikten för rättsakt för förordningen för halvledare.

(1)    COM(2022) 46, 8.2.2022.
(2)    Talet om tillståndet i unionen 2021.      https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/soteu_2021_address_en_0.pdf .
(3)    COM(2022) 45, 8.2.2022.
(4)

   Verktyg för Electronic Design Automation, dvs. programvaruverktyg för design av integrerade kretsar.

(5)    Rådets förordning (EU) 2021/2085 av den 19 november 2021 om bildande av gemensamma företag inom ramen för Horisont Europa och om upphävande av förordningarna (EG) nr 219/2007, (EU) nr 557/2014, (EU) nr 558/2014, (EU) nr 559/2014, (EU) nr 560/2014, (EU) nr 561/2014 och (EU) nr 642/2014, EUT L 427, 30.11.2021, s. 17.
(6)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/694 av den 29 april 2021 om inrättande av programmet för ett digitalt Europa och om upphävande av beslut (EU) 2015/2240, EUT L 166, 11.5.2021, s. 1.
(7)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/695 av den 28 april 2021 om inrättande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation, och om dess regler för deltagande och spridning samt om upphävande av förordningarna (EU) nr 1290/2013 och (EU) nr 1291/2013, EUT L 170, 12.5.2021, s. 1.
(8)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, Europeiska rådet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: Den europeiska gröna given, COM(2019) 640, 11.12.2019.
(9)    Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om energieffektivitet (omarbetning). COM(2021) 558, 14.7.2021.
(10)     https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/library/energy-efficient-cloud-computing-technologies-and-policies-eco-friendly-cloud-market .
(11)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén, 55 %-paketet (”Fit for 55”): nå EU:s klimatmål 2030 för klimatneutralitet, COM(2021) 550, 14.7.2021.
(12)    Exempelvis ökar elbilarnas andel av nybilsförsäljningen i Europa och väntas 2021 uppgå till 14 %. https://think.ing.com/articles/slow-start-for-electric-vehicles-in-the-us-but-times-are-changing .
(13)     https://www.idtechex.com/en/research-article/ev-power-electronics-driving-semiconductor-demand-in-a-chip-shortage/24820 .
(14)     https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13141-Digitalising-the-energy-sector-EU-action-plan_en .
(15)    Särskilt tal om tillståndet i världen av kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid Världsekonomiskt forum, https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/speech_22_443
(16)    Exempelvis följande: Förenta staterna; https://www.congress.gov/bill/117th-congress/senate-bill/1260?s=1&r=52 .      Kina: https://crsreports.congress.gov/product/pdf/R/R46767 .      Japan: https://www.reuters.com/technology/japan-create-scheme-subsidise-domestic-chip-output-nikkei-2021-11-07/ .     Sydkorea: https://spectrum.ieee.org/south-koreas-450billion-investment-latest-in-chip-making-push .
(17)     https://ecscollaborationtool.eu/ecs-sria-workshops.html .
(18)     https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/ceo-roundtable-semiconductors-10-january-2022 .
(19)

   Nedan följer en icke-uttömmande lista: Measuring distortions in international markets: The semiconductor value chain, OECD 2019, The Geopolitics of Semiconductors, utarbetad av Eurasiagruppen, september 2020, The global semiconductor value chain, Stiftung Neue Verantwortung, oktober 2020, The Weak Links in China's Drive for Semiconductors, Montaigne institute, januari 2021, Strengthening the Semiconductor supply chain in an uncertain Era, BCGxSIA, april 2021, SIA Factbook, maj 2021, Building Resilient Supply Chains, Revitalizing American Manufacturing, and Fostering Broad-Based Growth, rapport från Vita huset. juni 2021, Mapping China’s semiconductor ecosystem in global context, Stiftung Neue Verantwortung, juni 2021, Semiconductors Global Policy Review Access Partnership, september 2021, Semiconductors: U.S. Industry, Global Competition, and Federal Policy, Congressional Report Service, oktober 2021, Semiconductor Strategy for Germany and Europe, ZVEI, oktober 2021, Understanding the global chip shortage Stiftung Neue Verantwortung, november 2021.

(20)    EUT C , , s. .
(21)    EUT C , , s. .
(22)    Rådets förordning (EU) 2021/2085 av den 19 november 2021 om bildande av gemensamma företag inom ramen för Horisont Europa och om upphävande av förordningarna (EG) nr 219/2007, (EU) nr 557/2014, (EU) nr 558/2014, (EU) nr 559/2014, (EU) nr 560/2014, (EU) nr 561/2014 och (EU) nr 642/2014 (EUT L 427, 30.11.2021, s.17).
(23)    EUT L …, s…
(24)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/695 av den 28 april 2021 om inrättande av Horisont Europa – ramprogrammet för forskning och innovation, och om dess regler för deltagande och spridning samt om upphävande av förordningarna (EU) nr 1290/2013 och (EU) nr 1291/2013 (EUT L 170, 12.5.2021, s. 1).
(25)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/694 av den 29 april 2021 om inrättande av programmet för ett digitalt Europa och om upphävande av beslut (EU) 2015/2240, EUT L 166 (11.5.2021, s. 1).
(26)    Alliansen nämns i kommissionens meddelande av den 5 maj 2021, Uppdatering av industristrategin 2020: en starkare inre marknad för EU:s återhämtning.