6.9.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 342/324


P9_TA(2022)0028

Utnyttjande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter – EGF/2021/005 FR/Airbus – Frankrike

Europaparlamentets resolution av den 16 februari 2022 om förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om utnyttjande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare efter en ansökan från Frankrike – EGF/2021/005FR/Airbus (COM(2021)0698 – C9-0011/2022 – 2021/0363(BUD))

(2022/C 342/32)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (COM(2021)0698 – C9-0011/2022),

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/691 av den 28 april 2021 om Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare (EGF) och om upphävande av förordning (EU) nr 1309/2013 (1) (EGF-förordningen),

med beaktande av rådets förordning (EU, Euratom) 2020/2093 av den 17 december 2020 om den fleråriga budgetramen 2021–2027 (2), särskilt artikel 8,

med beaktande av det interinstitutionella avtalet av den 16 december 2020 mellan Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om budgetdisciplin, samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning samt om nya egna medel, inbegripet en färdplan för införandet av nya egna medel (3), särskilt punkt 9,

med beaktande av yttrandet från utskottet för sysselsättning och sociala frågor,

med beaktande av skrivelsen från utskottet för regional utveckling,

med beaktande av betänkandet från budgetutskottet (A9-0013/2022), och av följande skäl:

A.

Unionen har inrättat lagstiftnings- och budgetinstrument för att ge ytterligare stöd till arbetstagare som drabbas av följderna av globaliseringen och av tekniska och miljömässiga förändringar, såsom förändringar inom världshandeln, handelstvister, betydande förändringar av unionens handelsförbindelser eller den inre marknadens sammansättning och finansiella eller ekonomiska kriser, liksom övergången till en koldioxidsnål ekonomi, eller som en följd av digitalisering eller automatisering.

B.

Unionen har utvidgat tillämpningsområdet för Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare (EGF) till att ge ekonomiskt stöd vid större omstruktureringar och därmed täcka de ekonomiska effekterna av coronakrisen.

C.

Den pågående utfasningen av fossila bränslen i transportsektorn förväntas ha en betydande inverkan på luftfartssektorn, och unionen spelar en viktig roll när det gäller att bistå med nödvändig solidaritet genom ekonomiskt stöd från EGF, som syftar till att snabbt återintegrera stödmottagarna i en anständig och hållbar anställning inom eller utanför deras ursprungliga verksamhetssektor, samtidigt som stödet bör vara förenligt med en grönare och mer digital europeisk ekonomi.

D.

Frankrike lämnade in ansökan EGF/2021/005 FR/Airbus om ekonomiskt stöd från EGF efter uppsägningar av 508 arbetstagare inom den näringsgren som i Nace rev. 2 klassificeras som huvudgrupp 30 (Tillverkning av andra transportmedel) i Nuts 2-regionerna Midi-Pyrénées (FRJ2) och Pays de la Loire (FRG0) i Frankrike, under en referensperiod för ansökan från den 1 november 2020 till den 1 mars 2021.

E.

Ansökan gäller 508 uppsagda arbetstagare vars verksamhet har upphört vid den ekonomiska och sociala enheten (UES) (4) Airbus Commercial vid Airbus (Airbus SE).

F.

Ansökan baseras på insatskriteriet i artikel 4.2 a i EGF-förordningen, enligt vilket verksamheten för minst 200 uppsagda arbetstagare ska ha upphört under en referensperiod på fyra månader i ett företag i en medlemsstat.

G.

I samband med covid-19-pandemin ledde de allmänna reserestriktionerna till en allmän kollaps för den kommersiella luftfarten, särskilt inom passagerarflygsektorn, och enligt Airbus förväntas sektorns fullständiga återhämtning inte ske förrän 2025 (5).

H.

Airbus, vars avdelning för kommersiell luftfart står för 77 % av den totala omsättningen (6), var tvungen att minska sina produktionsnivåer med en tredjedel från och med april 2020 (7) och sålunda genomföra en omstruktureringsplan som ledde till att 4 248 anställda sades upp i Frankrike (8).

I.

De franska offentliga myndigheternas stöd till långvarig deltidsverksamhet, vilket förhandlades fram med de berörda arbetstagarna, och förstärkningen av ett program från Conseil pour la recherche aéronautique civile, gjorde det möjligt att avsevärt minska antalet uppsägningar (med 2 002 tjänster). När det gäller de övriga 2 246 arbetstillfällen som stod på spel blev nästan alla arbetstagare föremål för interna rörlighetsåtgärder eller gick med på frivilliga uppsägningspaket.

J.

Kommissionen har förklarat att hälsokrisen medfört en ekonomisk kris. Efter Europaparlamentets resolutioner och det fransk-tyska initiativet för den europeiska återhämtningen efter coronakrisen av den 18 maj 2020 (9) lade kommissionen fram en återhämtningsplan för ekonomin, och kommissionen har betonat att EGF är ett verktyg för nödsituationer (10).

K.

Det högsta årliga beloppet för EGF får i enlighet med artikel 8 i rådets förordning (EU, Euratom) 2020/2093 av den 17 december 2020 om den fleråriga budgetramen 2021–2027 (11) inte överstiga 186 miljoner EUR (i 2018 års priser).

1.

Europaparlamentet delar kommissionens åsikt att villkoren i artikel 4.2 a i EGF-förordningen är uppfyllda och att Frankrike är berättigat till ett ekonomiskt bidrag på 3 745 264 EUR enligt den förordningen, vilket motsvarar 85 % av de totala kostnaderna på 4 406 194 EUR, vilka endast inkluderar utgifter för individanpassade tjänster.

2.

Europaparlamentet noterar att de franska myndigheterna lämnade in ansökan den 26 juli 2021, och att kommissionen slutligen fastställde sin bedömning den 19 november 2021 och underrättade parlamentet den 5 januari 2022.

3.

Europaparlamentet välkomnar de åtgärder som vidtagits av de franska nationella och lokala offentliga myndigheterna, såsom bestämmelserna i den nya undantagslagstiftningen (12), stödplanen för flygteknikindustrin och det långsiktiga programmet för deltidsarbete (13) och utökandet av Ader 4-planen, vilka avsevärt minskade antalet uppsägningar.

4.

Europaparlamentet noterar att ansökan gäller totalt 508 uppsagda arbetstagare vars verksamhet har upphört. Parlamentet konstaterar vidare att Frankrike förväntar sig att 297 av alla berättigade stödmottagare kommer att delta i åtgärderna (berörda stödmottagare).

5.

Europaparlamentet påminner om att de sociala konsekvenserna av uppsägningarna förväntas bli betydande för båda regionerna, och att arbetslösheten under det första kvartalet 2021 redan uppgick till 9,4 % i Occitanie och 6,9 % i Pays de la Loire (14).

6.

Europaparlamentet påpekar att uppsägningarna i Occitanie förväntas få betydande konsekvenser för arbetsmarknaden, eftersom regionen är starkt beroende av flygteknik, som den viktigaste sektorn, och Airbus är den största privata arbetsgivaren i regionen.

7.

Europaparlamentet noterar dock att Occitanie har etablerat sig som ett viktigt ekosystem för nystartade företag, och det kan därför finnas möjligheter för de bidragsmottagare som vill starta eget företag. Parlamentet påpekar att en stor andel av de berörda personerna i regionen har en hög utbildningsnivå.

8.

Europaparlamentet påpekar att medan krisen inom luftfartssektorn inte förväntas slå lika hårt mot ekonomin och arbetsmarknaden i Pays de la Loire, eftersom regionens ekonomi är starkt diversifierad, förväntas det uppstå möjligheter i sjöfartssektorn och inom förnybar energi, vilket i sin tur kräver lämplig omskolning.

9.

Europaparlamentet påpekar att 13,5 % av de berörda stödmottagarna är över 54 år och 74,7 % av dem är mellan 30 och 54 år gamla.

10.

Europarlamentet noterar att Airbus började tillhandahålla individanpassade tjänster till de berörda bidragsmottagarna den 1 november 2020, och att perioden för berättigande till ekonomiskt bidrag från EGF därför kommer att löpa från och med den 1 november 2020 till och med 24 månader efter den dag då beslutet om det ekonomiska bidraget träder i kraft.

11.

Europaparlamentet påminner om att de individanpassade tjänster som kommer att erbjudas arbetstagare och egenföretagare består av följande åtgärder: starta eget-bidrag, utbildning för blivande entreprenörer, bidrag för utgifter i samband med utbildningen för blivande entreprenörer samt lönetillägg.

12.

Europaparlamentet anser att dessa individanpassade tjänster bör gälla under en relevant tidsperiod beroende på projektets karaktär.

13.

Europaparlamentet välkomnar att det samordnade paketet med individanpassade tjänster var ett resultat av ett bra kollektivavtal mellan Airbus och arbetstagarföreträdare i samråd med företrädare för personalen och arbetsmarknadens parter. Parlamentet välkomnar att det ekonomiska stödet snabbt getts till stödmottagarna, även om det i vissa fall krävs ytterligare investeringar för att starta ett nytt företag.

14.

Europaparlamentet betonar att 98,7 % av det ekonomiska stödet är kopplat till egenföretagande och bildande av företag, vilket kommer att uppmuntra till återintegrering i arbetslivet och omskolning, förbättra de berörda regionernas konkurrenskraft och bidra till den ekonomiska återhämtningen.

15.

Europaparlamentet betonar att de franska myndigheterna har bekräftat att de åtgärder som avses inte får stöd från andra av unionens fonder eller finansieringsinstrument.

16.

Europaparlamentet påminner om att bidrag från EGF inte får ersätta åtgärder som åligger företagen enligt nationell rätt eller kollektivavtal och inte heller andra bidrag eller rättigheter som stödmottagarna kan komma i åtnjutande av, för att till fullo säkerställa bidragets additionalitet. Parlamentet begär att mottagarna av de individanpassade tjänster som ska omfattas av EGF ska informeras offentligt och personligen om unionens medfinansiering.

17.

Europaparlamentet noterar att alla förfarandemässiga krav har uppfyllts. Parlamentet understryker behovet av transparens i alla skeden av förfarandet, och uppmanar arbetsmarknadens parter att delta i genomförandet och utvärderingen av paketet.

18.

Europaparlamentet godkänner det bifogade beslutet.

19.

Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att tillsammans med rådets ordförande underteckna beslutet och se till att det offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

20.

Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution med bilaga till rådet och kommissionen.

(1)  EUT L 153, 3.5.2021, s. 48.

(2)  EUT L 433 I, 22.12.2020, s. 11.

(3)  EUT L 433 I, 22.12.2020, s. 28.

(4)  En ekonomisk och social enhet (unite économique et sociale – UES) är ett juridiskt begrepp i fransk rätt som gör det möjligt att gruppera företag som har samma ledning, är verksamma inom samma sektor och vars anställda omfattas av samma intressen, men som juridiskt sett är olika företag, i syfte att främja inrättandet av en gemensam företrädare för arbetstagarna. Uppsägningarna skedde vid Airbus Commercial, i vilka Airbus SE:s två franska dotterbolag Airbus SAS och Airbus Operations SAS ingår.

(5)  Ej offentliggjort dokument: Airbus ”Livre 2”, en intern analys av covid-krisen och dess effekter på flygsektorn i Frankrike.

(6)  https://lentreprise.lexpress.fr/actualites/1/actualites/le-geant-europeen-airbus-en-chiffres_2129633.html

(7)  https://www.airbus.com/newsroom/press-releases/en/2020/04/airbus-reports-first-quarter-q1-2020-results.html.

(8)  Enligt Airbus omstruktureringsplan: Accord collectif relatif au plan d’adaptation des sociétés composant l’UES Airbus Commercial dans le contexte de la crise économique Covid-19 et ses conséquences sur l’emploi.

(9)  https://www.elysee.fr/en/emmanuel-macron/2020/05/18/french-german-initiative-for-the-european-recovery-from-the-coronavirus-crisis

(10)  COM(2020)0442 final.

(11)  EUT L 433 I, 22.12.2020, s. 11.

(12)  Loi d’urgence no2020-734 av den 17 juni 2020.

(13)  Activité Partielle de Longue Durée (APLD): https://www.service-public.fr/professi onnels-entreprises/vosdroits/F35381

(14)  Uppgifter som samlats in av Frankrikes nationella institut för statistik och ekonomiska studier.


BILAGA

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

om utnyttjande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare efter en ansökan från Frankrike – EGF/2021/005 FR/Airbus

(Texten till denna bilaga återges inte här eftersom den motsvaras av den slutliga rättsakten, beslut (EU) 2022/359.)