29.7.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 290/149


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) 2019/833 om fastställande av bevarande- och tillämpningsföreskrifter som är tillämpliga i regleringsområdet för Fiskeriorganisationen för Nordatlantens västra del

(COM(2022) 51 final – 2022/0035 (COD))

(2022/C 290/24)

Huvudföredragande:

Francisco Javier GARAT PÉREZ

Remiss

Europaparlamentet, 17.2.2022

Rådet, 28.2.2022

Rättslig grund

Artiklarna 43.2 och 304 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

Ansvarig sektion

Jordbruk, landsbygdsutveckling och miljö

Antagande vid plenarsessionen

24.3.2022

Plenarsession nr

568

Resultat av omröstningen

(för/emot/nedlagda röster)

219/0/0

1.   Slutsatser och rekommendationer

1.1

EESK upprepar än en gång sin ståndpunkt från yttrande 2018/05155 (1) och yttrande 2020/02842 (2) avseende det förslag till förordning som lagts fram, och slutsatserna och rekommendationerna i dessa yttranden beskrivs närmare nedan.

1.2

Kommittén anser att det är nödvändigt att i unionsrätten införliva de bevarande- och tillämpningsföreskrifter som antagits av Fiskeriorganisationen för Nordatlantens västra del (Nafo) för att säkerställa en enhetlig och effektiv tillämpning av dessa inom EU.

1.3

Kommittén anser dock att man med det förslag som lagts fram inte inrättar en smidig mekanism för att införliva de regler som antagits av Nafo, och att man inte tar itu med behovet av att uppdatera dem årligen.

1.4

Kommittén efterlyser en smidigare och enklare mekanism, och föreslår därför en förordning med endast en artikel i vilken det anges att de regler som antagits av Nafo ovillkorligen ska gälla för EU:s flotta.

1.5

EESK betonar risken med att införa ett system med delegerade akter som innebär att kommissionen ges befogenhet att stifta lagar utan att behöva följa de ordinarie förfarandena.

2.   Sammanfattning av lagstiftningsförslaget

2.1

Huvudsyftet med förslaget är att införliva de bevarande- och tillämpningsföreskrifter som antogs vid årsmötet i Fiskeriorganisationen för Nordatlantens västra del (Nafo) i september 2021 i EU-lagstiftningen.

2.2

Därmed genomförs ändringar som avser beräkningen av kvoten för ”övriga arter”, kompletterande åtgärder avseende torsk i sektion 3M och liten hälleflundra i samband med inspektion av landningar.

2.3

De omfattar också nya bestämmelser avseende ytterligare förfaranden, allvarliga överträdelser i samband med användningen av vissa maskstorlekar, ristar och galler, skärpta åtgärder för uppföljning av överträdelser samt avseende översändande av dokument till Nafo och Europeiska fiskerikontrollbyrån.

2.4

Förslaget ger kommissionen befogenhet att ändra förordning (EU) 2019/833 vad gäller landning och inspektion av liten hälleflundra och kontrollåtgärder för torsk i sektion 3M, om Nafo skulle ändra sina bestämmelser i framtiden.

2.5

I förslaget erkänns behovet av att påskynda antagandet av dessa bestämmelser så att unionsfartygen kan fiska på samma villkor som fartyg från andra avtalsslutande parter i Nafo.

3.   Allmänna kommentarer

3.1

EESK anser att det är nödvändigt att i unionsrätten införliva de bevarande- och kontrollföreskrifter som Nafo antagit vid sitt senaste årsmöte för att säkerställa en enhetlig tillämpning av dem inom EU.

3.2

Kommittén anser dock att detta införlivandeförfarande fortfarande inte bygger på någon smidig mekanism, eftersom dessa åtgärder kan ändras varje år och EU:s byråkrati är mycket långsam, vilket leder till en ständig diskrepans mellan de bestämmelser som antagits av Nafo och EU-lagstiftningen.

3.3

EESK upprepar behovet av att anta ett smidigare förfarande, såsom det som kommittén föreslog 2019 och 2020, som dessutom medlemsstaternas förvaltningar och de berörda sektorerna ställde sig bakom. Det skulle bestå av en förenklad förordning där det i en enda artikel anges att de normer som varje år antas av Nafo ovillkorligen ska gälla för EU:s flotta.

3.4

Kommittén varnar ånyo för att det om man fortsätter på den inslagna vägen med förordningen kan leda till en konflikt mellan motstridiga bestämmelser eller åtminstone till perioder med oklart rättsläge för myndigheterna och själva företagen som inte vet om de ska följa tidigare (gällande) EU-lagstiftning eller de nya bestämmelserna. Det skapar också snedvridningar vid genomförandet av åtgärder avseende flottor från länder utanför EU.

3.5

Kommittén anser att det enda som kommer att underlättas av införandet av ett system med delegerade akter är kommissionens möjlighet att fastställa regler utan att behöva följa ordinarie förfaranden.

Bryssel den 24 mars 2022.

Christa SCHWENG

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande


(1)  EESK:s yttrande ”Bevarande- och kontrollföreskrifter för Fiskeriorganisationen för Nordatlantens västra del”, – EUT C 159, 10.5.2019, s 60.

(2)  EESK:s yttrande ”Bevarande- och tillämpningsföreskrifter – Nafo” – EUT C 429, 11.12.2020, s. 279.