29.10.2021   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 440/1


Resolution från Europeiska regionkommittén – Resolution om Europeiska regionkommitténs förslag inför Europeiska kommissionens arbetsprogram för 2022

(2021/C 440/01)

EUROPEISKA REGIONKOMMITTÉN (ReK) HAR ANTAGIT DENNA RESOLUTION

med beaktande av

samarbetsprotokollet med kommissionen från februari 2012,

ReK:s resolution om Europeiska regionkommitténs prioriteringar för 2020–2025 (1), och

de bidrag från regionala parlament med lagstiftningsbefogenheter som mottagits inom ramen för samarbetsavtalet mellan ReK och CALRE.

Återhämtning och sammanhållning

1.

Eftersom genomförandet av Next Generation EU kommer att vara en grundläggande prioritering i kommissionens arbetsprogram för 2022 uppmanar ReK kommissionen att se till att de lokala och regionala myndigheterna görs delaktiga i genomförandet av de nationella återhämtnings- och resiliensplanerna, vilket är avgörande för att uppnå målen för faciliteten för återhämtning och resiliens, säkerställa bättre samordning med de sammanhållningspolitiska programmen och de strategier för smart specialisering som tagits fram av regionerna samt förebygga potentiellt låga utnyttjandegrader. Kommittén framhåller också behovet av att göra de lokala och regionala myndigheterna delaktiga i den europeiska planeringsterminens processer, eftersom majoriteten av de landsspecifika rekommendationerna har en lokal och regional dimension.

2.

ReK upprepar sin uppmaning till kommissionen om att integrera målen för hållbar utveckling i en reformerad europeisk planeringstermin, kartlägga dem i de nationella återhämtnings- och resiliensplanerna och på grundval av detta integrera dem i nästa cykel, med början i den årliga översikten över hållbar tillväxt. ReK förväntar sig också att en EU-flerpartsplattform om målen för hållbar utveckling inrättas för att stödja och ge råd till kommissionen om ett snabbt genomförande av målen för hållbar utveckling.

3.

Kommissionen uppmanas att lägga fram ett förslag om att förlänga de nuvarande exceptionella flexibilitetsåtgärderna inom investeringsinitiativet mot effekter av coronaviruset plus till slutet av 2022, såsom möjligheten till en EU-medfinansieringsgrad på 100 %, och att överväga en tillfällig höjning av tröskeln för statligt stöd av mindre betydelse i syfte att fortsätta att stödja hållbara investeringar under samma period.

4.

Kommittén uppmanar kommissionen att vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa ett fullständigt genomförande av den rättsligt bindande färdplanen för att införa nya egna medel under den nuvarande fleråriga budgetramen, bl.a. genom att lägga fram lagstiftningsförslag i rätt tid.

5.

Kommissionen uppmanas att beakta de lokala och regionala myndigheternas faktiska situation och behov samt covid-19-pandemins inverkan på skuld- och underskottsnivåerna i sin nystart av översynen av den europeiska ramen för ekonomisk styrning, särskilt när det gäller offentliga investeringar på alla förvaltningsnivåer.

6.

Kommissionen uppmanas att sätta hållbar utveckling och skapande av arbetstillfällen i centrum för översynen av EU:s strategi för de yttersta randområdena, med tanke på de allvarliga konsekvenser som covid-19-pandemin har haft för dessa regioner. ReK åtar sig att delta i utformningen och genomförandet av denna strategi, i linje med sina tidigare rekommendationer.

7.

Kommittén uppmanar kommissionen att beakta demografiska aspekter i all sin politik och att tillhandahålla finansinstrument som gör det möjligt att utveckla insatser och åtgärder för att ta itu med demografiska utmaningar i regioner där konsekvenserna av de demografiska förändringarna är särskilt tydliga.

Miljö och hållbarhet

8.

Kommittén välkomnar kommissionens förslag om att tillsammans med ReK inrätta en nollföroreningsövervakning och, i ett senare skede, en resultattavla över EU-regionernas miljöprestanda inom ramen för handlingsplanen för nollförorening. ReK föreslår att man arbetar tillsammans för att övervaka framstegen med och inverkan av all politik inom ramen för den gröna given, inbegripet genomförandet av klimatåtgärder och grön återhämtning, på regional nivå. Kommittén vill delta i anordnandet av Europaåret för grönare städer, om det bekräftas för 2022, och påpekar att man måste ta hänsyn till de särskilda förutsättningarna i landsbygdsområdena, framför allt i dem som är mest avfolkade, vid genomförandet av politiken inom ramen för den gröna given.

9.

Kommissionen uppmanas att i den europeiska gröna given integrera en havslag som en övergripande strategi med mätbara mål och tidsfrister för att skydda den marina miljön, minska föroreningarna och vända förlusten av biologisk mångfald, samtidigt som småskaliga fiskeaktörer skyddas och främjas.

10.

ReK föreslår att kommissionen inför begreppet miljö- och klimatsammanhållning som en kompletterande dimension till begreppet ekonomisk, social, territoriell och digital sammanhållning, vilket är avgörande för återhämtningen i Europa och världen, liksom för den hållbara utvecklingen, FN:s Agenda 2030, målen för hållbar utveckling och målet om koldioxidneutralitet.

11.

Kommittén ställer sig bakom Europaparlamentets uppmaning till kommissionen att lägga fram en rättsligt bindande lag om biologisk mångfald före slutet av 2022. Denna bör åtföljas av en övervakningsmekanism med indikatorer där de lokala och regionala myndigheterna är formellt delaktiga.

12.

Kommissionen uppmanas att se över förordningen om styrningen av energiunionen i syfte att göra den ändamålsenlig för genomförandet av den gröna given, stärka integrationen av de subnationella bidragen i de nationella planerna och anpassa de nationella energi- och klimatplanerna till de nationella planerna för att genomföra FN:s Agenda 2030 och ramen för målen för hållbar utveckling. ReK föreslår en ram för subnationella åtgärder som formellt ska beaktas inom ramen för UNFCCC och den efterföljande klimatstyrningen i EU.

13.

Kommittén förväntar sig att kommissionen börjar integrera jämställdhetsdimensionen i sina politiska processer: i den gröna given, i de nationella återhämtnings- och resiliensplanerna och i partnerskapsöverenskommelserna inom ramen för EU:s struktur- och investeringsfonder, i synnerhet genom att, i enlighet med artikel 16.3 f i det interinstitutionella avtalet och senast den 1 januari 2023, lägga fram en metod för att bedöma EU-programmens könsspecifika konsekvenser.

14.

Kommissionen uppmanas att inleda en strukturerad dialog med de lokala och regionala myndigheterna om utformningen och genomförandet av 55 %-paketet.

15.

Kommittén stöder målen i från jord till bord-strategin, som ännu inte har införlivats i lagstiftningen för den gemensamma jordbrukspolitiken. Kommissionen uppmanas också att föreslå system för rättvis näringsvärdesmärkning samt märkningar för ursprung och produktionsmetoder för animaliska produkter.

16.

ReK uppmanar kommissionen att se till att den europeiska landsbygdsagendan genomförs inom alla politikområden och har ambitiösa och konkreta politiska mål för att stärka den innovativa dynamiken i landsbygdsområdena, organisera ett smart samarbete mellan områden och främja medborgaråtgärder i lokala utvecklingsstrategier.

Digital omställning och industri

17.

Kommittén uppmanar kommissionen att integrera digital sammanhållning som en kompletterande dimension till begreppet ekonomisk, social och territoriell sammanhållning och därigenom förhindra en ”dubbel digital klyfta” som orsakas av bristande infrastruktur, bristande tillgång till elektronisk utrustning och bristande digitala färdigheter.

18.

Kommissionen uppmanas att ta hänsyn till regionala och lokala skillnader och tillhörande indikatorer i riktmärkningsrapporten om e-förvaltning, eftersom klyftan mellan stad och landsbygd ökar när det gäller användningen av e-förvaltningstjänster.

19.

ReK uppmanar kommissionen att sörja för en strukturerad dialog med Europas städer och regioner om hur man kan stärka regionala industriella ekosystem, kluster och interregionala allianser under genomförandet av industristrategin, med beaktande av strategierna för smart specialisering, eftersom den platsbaserade strategin till stor del saknas i meddelandet ”Uppdatering av industristrategin 2020”.

Gränsöverskridande samarbete och mobilitet

20.

Kommittén välkomnar kommissionens åtagande att lägga fram ett krisinstrument för den inre marknaden, och efterlyser lagstiftning som säkerställer europeiska miniminormer och förfaranden för att garantera öppna inre gränser, även vid kriser.

21.

ReK understryker behovet av en EU-politisk ram för att möjliggöra ett effektivt inrättande och en effektiv förvaltning av gränsöverskridande offentliga tjänster. EU-lagstiftarna, medlemsstaterna, regionerna och de lokala myndigheterna uppmuntras också att vidareutveckla och främja verktyg för gränsöverskridande deltagardemokrati som bidrar till medborgarnas deltagande i den europeiska integrationsprocessen på fältet.

22.

Kommittén beklagar djupt att diskussionerna mellan medlemsstaterna om den föreslagna europeiska gränsöverskridande mekanismen strandade. Eftersom rättsliga och administrativa hinder medför allvarliga begränsningar för det gränsöverskridande samarbetet och för livskvaliteten i gränsregionerna, efterlyser ReK ett nytt kommissionsförslag till förordning om en europeisk gränsöverskridande mekanism.

23.

Kommissionen uppmanas att låta den nya ramen för mobilitet i städer, som kommer att göra mobiliteten i städer mer hållbar och minska dess inverkan på människors hälsa, åtföljas av konkreta riktlinjer.

24.

ReK välkomnar den interinstitutionella överenskommelsen om Fonden för ett sammanlänkat Europa. Kommittén hoppas att medfinansierade projekt för det transeuropeiska transportnätet (TEN-T) och den transeuropeiska energiinfrastrukturen (TEN-E) kommer att bidra till att undanröja länkar som saknas, särskilt i gränsöverskridande regioner, och påminner kommissionen om behovet av att avsätta tillräckliga medel för medfinansiering av projekt för det övergripande nätet.

Migration och socialt skydd

25.

Kommittén föreslår att man inrättar en regional social resultattavla för att fånga upp den fulla omfattningen av de sociala utmaningarna i EU och se till att den europeiska pelaren för sociala rättigheter genomförs på alla nivåer.

26.

Kommissionen uppmanas att stödja och övervaka medlemsstaternas genomförande av den europeiska barngarantin och underlätta utbytet av bästa praxis i detta avseende.

27.

ReK förväntar sig att kommissionen lägger fram ett ambitiöst förslag om förbättrade arbetsvillkor för plattformsarbetare, där nationella arbetsmarknadsmodeller och EU:s beslutsbefogenheter respekteras.

28.

Kommissionen uppmanas att införliva ReK:s rekommendationer i initiativet om långvarig vård och omsorg, med tanke på dess starka koppling till de allvarliga kompetensbristerna på detta område och de demografiska förändringarna, som är särskilt akuta i regioner med en åldrande befolkning.

29.

Kommittén åtar sig att spela en aktiv roll i den europeiska plattformen för åtgärder mot hemlöshet, som bör kompletteras med ett kommissionsförslag om en EU-ram för nationella strategier mot hemlöshet.

30.

Kommissionen uppmanas att ägna särskild uppmärksamhet åt att stärka de kulturella och kreativa sektorernas återhämtning och resiliens mot bakgrund av covid-19-pandemin och att ta itu med konstnärers otrygga arbetsvillkor genom att underlätta rörlighet och ömsesidigt erkännande av deras ställning.

Migration och integration

31.

Kommittén uppmanar kommissionen att säkerställa framsteg i arbetet med att inrätta en europeisk ram för migrations- och asylförvaltning inom den nya migrations- och asylpakten. ReK upprepar att migrationens och integrationens lokala och regionala dimension bör beaktas och stödjas genom det nya partnerskapet om integration mellan ReK och kommissionen.

Säkerhet

32.

Kommissionen uppmanas att inkludera ReK som fullvärdig partner i EU:s åtagande om säkra och resilienta städer och i det nya initiativet ”Städer mot radikalisering och terrorism”.

Hälsa, civilskydd och turism

33.

Kommittén påminner kommissionen om att man vid varje översyn av den rättsliga ramen för Schengen måste beakta åsikterna och behoven i de städer och regioner som ligger nära de inre gränserna. ReK bör höras i ett tidigt skede, i enlighet med protokoll nr 2 om tillämpning av subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna.

34.

Kommissionen uppmanas att leda ett snabbt förfarande för att nå en tillfredsställande och permanent lösning på problemet med den humanitära krisen i Medelhavsområdet, som ska inriktas först och främst på att skydda migranternas liv, men även på att säkerställa respekten för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. ReK och de lokala och regionala myndigheterna erbjuder ett så djupgående samarbete som möjligt.

35.

Kommissionen uppmanas att lägga fram djärva förslag för utveckling och produktion av essentiella läkemedel i EU, i syfte att säkerställa EU:s strategiska oberoende genom att minska beroendet av tredjeländer. ReK förväntar sig att kommissionen också föreslår konkreta och kraftfulla åtgärder för att stimulera tillgången till generiska läkemedel och biosimilarer och även säkerställa tillgången till läkemedel i kristider.

36.

ReK stöder en översyn av Europeiska unionens roll i folkhälsopolitiken inom ramen för konferensen om Europas framtid, med hänsyn tagen till att hälsopolitiken är en primär befogenhet för medlemsstaterna och ofta hanteras på subnationell nivå.

37.

Kommittén förväntar sig att dess yttrande om patienternas rättigheter vid gränsöverskridande hälso- och sjukvård samt resultaten av det tredje RegHub-samrådet kommer att återspeglas i den tredje rapporten om tillämpningen av direktivet, som ska läggas fram 2022.

38.

ReK ser fram emot att bidra till kommissionens förslag till ett europeiskt vaccinationsprogram och vaccinationskort för att se till att alla européer har rätt till – och bevis på – det skydd som erbjuds genom inokulering, oavsett var de bor.

39.

Kommittén uppmanar kommissionen att gå vidare med fastställandet och utvecklingen av unionens mål för resiliens vid katastrofer på civilskyddsområdet, som icke-bindande mål för att stödja förebyggande åtgärder och beredskapsåtgärder, men betonar samtidigt att detta måste göras i samarbete med inte bara de nationella myndigheterna utan även de lokala och regionala myndigheterna. ReK ser också fram emot ett fullständigt genomförande av unionens kunskapsnätverk för civilskydd, och uppmanar kommissionen att inkludera katastrofhanteringsexpertis som också finns tillgänglig på subnationell nivå. Vi förväntar oss dessutom en tydlig plan för långsiktigt engagemang och finansiell förstärkning av EU:s civilskyddsmekanism och dess instrument, såsom rescEU och den europeiska sjukvårdsstyrkan.

40.

ReK upprepar sin efterlysning av en ny strategi för europeisk turism och uppmanar kommissionen att lägga fram en europeisk turismagenda 2030/2050, med ett första utkast före utgången av första halvåret 2022, för att stödja den gröna och den digitala omställningen i det europeiska turismekosystemet, stärka dess konkurrenskraft och främja återhämtningen av den lokala och regionala sysselsättningen på detta område.

Yttre samarbete

41.

Kommittén beklagar att det handels- och samarbetsavtal som undertecknades den 24 december 2020 mellan EU och Förenade kungariket inte föreskriver något specifikt eller strukturerat deltagande av lokala och regionala myndigheter. ReK kommer dock att, särskilt genom det politiska arbetet i kontaktgruppen ReK–Förenade kungariket, fundera över olika sätt att säkerställa kontinuiteten i vårt samarbete med Förenade kungarikets decentraliserade förvaltningar och lokala myndigheter. Kommissionen uppmanas också att noga övervaka de lokala och regionala myndigheternas deltagande i genomförandet av brexitjusteringsreserven.

42.

ReK efterlyser ihållande och strukturerat stöd från kommissionen för peer-to-peer-samarbete mellan de lokala myndigheterna på västra Balkan och deras motsvarigheter i EU:s medlemsstater, i nära samarbete med ReK, särskilt genom dess gemensamma rådgivande kommittéer med Montenegro, Nordmakedonien och Serbien samt arbetsgruppen för västra Balkan.

43.

Kommittén välkomnar beslutet att inrätta akademin för offentlig förvaltning inom det östliga partnerskapet samt de lokala och regionala myndigheternas förstärkta roll i genomförandet av politiken, strategierna och flaggskeppsinitiativen inom det östliga partnerskapet.

44.

Vid genomförandet av det förnyade partnerskapet med det södra grannskapet uppmanas alla EU-institutioner att betrakta de lokala och regionala myndigheterna som viktiga partner för hållbar utveckling och programplanering, i syfte att skapa en ny dynamik för decentraliseringsreformer.

45.

ReK uppmanar kommissionen att erkänna den roll som lokala och regionala myndigheter kan spela när det gäller att bidra till fred och välstånd i tredjeländer, med initiativ såsom Nicosiainitiativet – ett konkret exempel på peer-to-peer-samarbete, som har bidragit till att skapa förtroende och hålla en intern dialog öppen mellan regionala och lokala myndigheter.

Subsidiaritet och Europas framtid

46.

Kommittén upprepar sin uppmaning till kommissionen att intensifiera sitt arbete och sina kontakter med medborgarna och de lokala och regionala myndigheterna inom ramen för konferensen om Europas framtid och därefter, och att tillhandahålla lämpliga verktyg för att följa upp rekommendationerna från konferensen. Kommissionen uppmanas att intensifiera samarbetet mellan sina representationskontor i medlemsstaterna och ReK när det gäller att anordna lokala dialoger utanför huvudstäderna.

47.

Kommissionen uppmanas att följa upp de lagstiftningsåtgärder och andra åtgärder som anges i EU:s handlingsplan för demokrati, och samtidigt inkludera regionala och lokala val, lokala medier och motverkande av desinformation på regional och lokal nivå i deras tillämpningsområde.

48.

Kommittén står fast vid sitt åtagande att genomföra rekommendationerna från arbetsgruppen för subsidiaritet och proportionalitet och ”göra mindre men göra det effektivare” och begreppet ”aktiv subsidiaritet”. Subsidiaritetsbedömningstabellen bör användas systematiskt.

49.

ReK ger sin ordförande i uppdrag att översända denna resolution till EU-institutionerna och ordförandeskapen för Europeiska unionens råd.

Bryssel den 30 juni 2021.

Apostolos TZITZIKOSTAS

Europeiska regionkommitténs ordförande


(1)  COR-2020-01392-00-00-RES-TRA.