27.7.2021   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 300/4


Resolution från Europeiska regionkommittén om fri rörlighet under covid-19-pandemin (digitalt grönt intyg) och ökad vaccinproduktion

(2021/C 300/02)

EUROPEISKA REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT

1.

Covid-19-pandemin har haft betydande konsekvenser för medborgarnas fria rörlighet inom och utanför Europeiska unionen och har särskilt påverkat gränsöverskridande resor och pendling.

2.

Vaccinering för att skydda EU-medborgarna mot covid-19 och de nya varianterna är det viktigaste sättet att få pandemin under kontroll och återupprätta den fria rörligheten.

3.

Kommittén beklagar att EU:s medlemsstater än så länge släpar efter med vaccineringen på grund av en långsam start i fråga om att sluta vaccinavtal med läkemedelsföretag och bristande öppenhet beträffande avtalen, och därefter de försenade vaccinleveranserna och svårigheterna med att organisera vaccinationskampanjer.

4.

En gemensam strategi för att kontrollera och intyga människors status i förhållande till covid-19 är av största vikt för att säkerställa effektiviteten, ändamålsenligheten och interoperabiliteten hos politiska åtgärder och tekniska lösningar för att övervaka pandemin, samt för att underlätta utövandet av rätten att fritt röra och uppehålla sig inom alla EU-medlemsstaters territorier.

5.

Kommittén välkomnar kommissionens förslag till förordning om en ram för utfärdande, kontroll och godtagande av interoperabla intyg om vaccination, testning och tillfrisknande för att underlätta fri rörlighet under covid-19-pandemin (digitalt grönt intyg) samt förslaget till förordning om digitala gröna intyg för tredjelandsmedborgare som lagligen vistas eller är lagligen bosatta i EU.

6.

ReK välkomnar Europaparlamentets ståndpunkt om att ändra namnet till ”covid-19-intyg för EU” för att öka förståelsen för intygets användbarhet och därmed göra det lättare att främja det bland medborgarna. De lokala och regionala myndigheterna spelar en viktig roll när det gäller att främja intyget bland sina invånare och belysa EU:s mervärde i detta sammanhang. Kommissionen uppmanas därför att samarbeta med Europeiska regionkommittén i en gemensam kampanjinsats.

Det digitala gröna intyget

7.

Kommittén upprepar sitt stöd, som uttrycktes i resolutionen om vaccinationskampanjen mot covid-19-pandemin (RESOL-VII/010), för att utarbeta ett standardiserat och interoperabelt vaccineringsbevis för medicinska syften, eftersom det är medicinskt nödvändigt att kunna intyga vaccinationer. För att undvika diskriminering bör detta intyg utfärdas automatiskt inom Europeiska unionen till personer som vaccinerats, tillfrisknat från covid-19 eller testats.

8.

ReK vill understryka att det gröna intyget inte är en ny resehandling som medför nya rättigheter eller privilegier, utan bara ett verktyg vars enda syfte är att göra det lättare för människor att utöva sin fria rörlighet under covid-19-pandemin.

9.

ReK välkomnar att den föreslagna ramen kommer att föreskriva interoperabla intyg inte bara för vaccination mot covid-19 utan även för testning och tillfrisknande för att göra det lättare för innehavarna att utöva sin rätt till fri rörlighet mellan EU-länderna under covid-19-pandemin och förbättra respekten för gällande sanitära åtgärder. Ytterligare överväganden bör göras när det gäller intygets giltighetstid och, vid behov, en uppdatering i framtiden.

10.

Kommittén uttrycker dock oro över denna tekniks verkliga interoperabilitet mellan medlemsstaterna då vissa av dem redan planerar att integrera vaccinintyg i sina coronaspårningsappar, varav många inte är kompatibla med andra coronaspårningsappar i EU.

11.

Det digitala gröna intyget är ett sätt att bekämpa och undanröja hotet från falska covid-19-intyg, som har rapporterats. Höga säkerhetsstandarder måste garanteras, särskilt när det gäller pappersbaserade intyg.

12.

Det digitala gröna intyget bör vara varken en förutsättning för att kunna utöva rätten till fri rörlighet eller en resehandling, och ReK betonar principen om icke-diskriminering, särskilt beträffande personer som inte är vaccinerade.

13.

Artikel 1 i förslaget till förordning bör ändras för att klargöra att det digitala gröna intyget inte skulle påverka gränsarbetares rätt att röra sig fritt mellan sitt hem och sin arbetsplats under pandemin. Det bör inte heller påverka den fria rörligheten för varor och viktiga tjänster på den inre marknaden, inbegripet för medicinska förnödenheter och medicinsk personal genom de så kallade gröna gränsövergångar som avses i kommissionens meddelande om genomförandet av gröna körfält enligt riktlinjerna för gränsförvaltningsåtgärder för att skydda folkhälsan och säkerställa tillgången på varor och viktiga tjänster.

14.

Icke-diskriminering måste innebära att personer som inte är vaccinerade men som gjort ett test som bekräftar att de är friska har möjlighet att utöva sin rätt att resa. Sådana tester måste vara allmänt tillgängliga och erbjudas till lägsta möjliga kostnad.

15.

Kommittén stöder godtagandet av intyg som utfärdats av tredjeländer till EU-medborgare och deras familjemedlemmar om dessa intyg utfärdas i enlighet med standarder som är likvärdiga med dem som fastställs i förordningen. ReK förväntar sig att liknande behandling kommer att medges tredjelandsmedborgare som lagligen vistas eller är lagligen bosatta i EU och som vaccinerats i tredjeländer.

16.

Det digitala gröna intyget bör enbart tillämpas på de vacciner som har fått ett europeiskt godkännande genom beslut av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA). Artikel 2.3 i kommissionens förordning bör ändras i enlighet med detta.

17.

Kommittén instämmer i att det digitala gröna intyget bör utfärdas kostnadsfritt i digitalt format eller i digitalt format och pappersformat, i linje med EU:s digitaliseringsinsatser. Artikel 3.2 bör ändras i enlighet med detta.

18.

Förordningen bör erkänna medlemsstaternas interna organisation och respektera subsidiaritetsprincipen genom att ta hänsyn till att de nationella myndigheterna inte är de enda myndigheter som utfärdar hälsointyg i vissa medlemsstater. Man bör hänvisa till ”berörda offentliga myndigheter” i hela förordningen (med början i artikel 3.2).

19.

Kommissionen uppmanas att efter det att det digitala gröna intyget har trätt i kraft samordna inskränkningarna i den fria rörligheten för personer inom EU, såsom karantän, självisolering, test för covid-19-infektion eller nekad inresa. I synnerhet framhåller ReK att medlemsstaterna bör underrätta övriga medlemsstater och kommissionen omgående och innan sådana inskränkningar införs, och samtidigt uppge relevanta skäl och uppgifter om de vidtagna åtgärdernas omfattning (ändring av artikel 10.1).

20.

Kommittén efterlyser respekt för dataskyddet på det mycket känsliga och personliga hälsoområdet, och uppmanar EU-lagstiftaren att grundligt bedöma dataskyddskonsekvenserna av det föreslagna intyget i synnerhet, dess förenlighet med den allmänna dataskyddsförordningen och vad gäller lagring av data samt huruvida EU-data skulle kunna överföras ut ur EU. Så snart pandemin är över bör dessa data inte längre bedömas.

21.

ReK framhåller på nytt att de grundläggande rättigheter och de principer som erkänns särskilt i stadgan om de grundläggande rättigheterna måste respekteras när denna förordning genomförs av medlemsstaterna och deras regioner. Det inbegriper rätten till respekt för privat- och familjelivet, rätten till skydd av personuppgifter, rätten till likhet inför lagen och icke-diskriminering, rätten till fri rörlighet och rätten till ett effektivt rättsmedel. I detta avseende bör eventuella inskränkningar av de grundläggande rättigheterna bli föremål för bedömningar och kontroller av proportionaliteten.

22.

Europaparlamentet och Europeiska rådet uppmanas att anta det digitala gröna intyget så snart som möjligt så att intyget och systemet kan tas i full drift i sommar, vilket skulle utgöra ett viktigt steg för återhämtningen i EU:s ekonomi.

23.

Medlemsstaterna uppmanas att tillämpa det digitala gröna intyget med försiktighet. Grundläggande tjänster bör förbli tillgängliga för alla medborgare.

Ökad vaccinproduktion

24.

Kommittén framhåller på nytt att EU:s åtgärder bör följa solidaritetsprincipen. Tillgången till vaccination bör inte avgöras av var människor bor eller av privata företags ekonomiska strategi.

25.

ReK efterlyser en snabb ökning av vaccinproduktionen i Europa och stöder kommissionens insatser för att skala upp denna produktion, särskilt genom att öka antalet tillverkningsanläggningar i EU. Kommissionen uppmanas att undersöka huruvida särskilda bestämmelser om statligt stöd bör övervägas för detta ändamål.

26.

För att öka vaccinproduktionen skulle EU kunna utforska nya lösningar, såsom ett tillfälligt upphävande av patent på läkemedel och medicinsk teknik för att behandla eller förebygga covid-19-infektioner.

27.

Kommittén upprepar sin uppmaning till EU-lagstiftarna att lägga fram kraftfulla och djärva förslag för utveckling och produktion av essentiella läkemedel på europeisk mark, i syfte att säkerställa EU:s strategiska oberoende genom att minska beroendet av tredjeländer.

28.

ReK betonar på nytt att vaccinering av den europeiska befolkningen måste förbli EU:s främsta prioritering, och välkomnar tillståndsmekanismen för export av covid-19-vacciner utanför EU som ett nödvändigt steg för att vaccinproducenterna ska fullgöra sina skyldigheter gentemot EU-medborgarna. Samtidigt framhåller vi att denna vaccinationsprocess enbart kan bli effektiv om EU fortsätter att bidra till att tillhandahålla vacciner till resten av världen, särskilt utvecklingsländerna, i synnerhet inom Covax-alliansen, där 142 stater ingår.

Bryssel den 7 maj 2021.

Apostolos TZITZIKOSTAS

Europeiska regionkommitténs ordförande