28.6.2021   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 251/30


Offentliggörande av ett meddelande om godkännande av en standardändring av produktspecifikationen för ett namn inom vinsektorn i enlighet med artikel 17.2 och 17.3 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/33

(2021/C 251/11)

Detta meddelande offentliggörs i enlighet med artikel 17.5 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/33 (1)

MEDDELANDE OM GODKÄNNANDE AV STANDARDÄNDRING

”NIZZA”

PDO-IT-01896-AM01

Datum för meddelandet: 30 april 2021

BESKRIVNING AV OCH MOTIVERING TILL DEN ÄNDRING SOM GODKÄNTS

1.   Regler för vinodling – Vinodlingarnas placering och exponering

Beskrivning: Villkoren för vinodlingarnas placering och exponering har ändrats för att innefatta vinodlingar som inte endast har ett sydligt/sydöstligt/sydvästligt läge, vilket innebär att vinodlingar från +45° till +315° är tillåtna, liksom kulltoppar och nordliga sluttningar mellan –45° och +45° där terrängen inte har en lutning på mer än 8 %.

Motivering: Dessa vinodlingar är endast belägna i kuperad terräng, vilket innebär att även vinodlingar som är belägna i de ovannämnda riktningarna gynnas av optimal absorption av solljus, vilket möjliggör god mognad och kvalitet på druvorna samt lämpliga socker- och polyfenolhalter.

Ändringen begärdes eftersom klimatförändringarna har skapat nya förhållanden som väsentligt ändrar förutsättningarna för vinodlingen och innebär att de optimala förhållandena för att framställa vin med de kvalitetsegenskaper som krävs för ursprungsbeteckningen har återskapats och förekommer på andra håll i området. Vinodlingssäsongen är inte ett kalenderår, utan omfattar i huvudsak månaderna från maj till september. Klimatuppvärmningen har i genomsnitt lett till att skörden sker tidigare än förut. Det är även nödvändigt att ta hänsyn till att solljusets infallsvinkel på sluttningar med norrläge inte varierar på ett linjärt sätt utan är mer proportionerlig till dagslängden, eftersom inte bara antalet dagsljustimmar utan även solens höjd över horisonten ändras, och därmed solstrålningens infallsvinkel. Dessa principer har redan diskuterats av ansedda klimatforskare och är nu tillämpliga på vinodling. Särskilt på det italienska fastlandet leder därför det ökade solljuset, även på högre höjder mot det nordliga kompasstrecket, till en mycket god druvmognad både vad gäller socker- och polyfenolhalt, och till vinskördar av god kvalitet.

Denna ändring rör artikel 4.2 ”Regler för vinodling – Vinodlingarnas placering och exponering” och underavsnitten A och B i artikel 9 ”Samband med omgivningen” i produktspecifikationen samt underavsnitten B och C i avsnitt 1.8 ”Samband med omgivningen” i det sammanfattande dokumentet.

2.   Regler för vinodling – Druvskörd

Kravet att druvorna endast får skördas för hand har tagits bort. Detta gör det möjligt för producenterna att använda de lämpligaste metoderna för att skörda de druvor som ska användas för framställningen av viner som omfattas av den skyddade ursprungsbeteckningen baserat på deras unika behov, samtidigt som den traditionella metoden att skörda för hand bibehålls i produktionsområdet för Nizza. Möjligheten att även använda skördemaskiner tillgodoser producenternas behov genom snabbare druvskörd, möjlighet att kompensera eventuell personalbrist samt minskade markförvaltningskostnader, samtidigt som de kan dra nytta av teknisk innovation i samband med mekaniseringen av vinodlingen. Detta har förbättrats betydligt tack vare möjligheten att skörda druvorna mekaniskt med användning av självgående och dragna maskiner med horisontell skakning. Sådana maskiner är särskilt användbara när metoden med vertikal spaljéuppbindning används, såsom guyot-metoden eller cordon spur-metoden, vilka är typiska för produktionsområdet. Maskinerna kan även användas för skörd uppe på kullarna och säkerställer att de skördade druvorna håller hög kvalitet.

Ändringen rör artikel 4.2 ”Regler för vinodling” i produktspecifikationen och underavsnitt C i avsnitt 1.8 ”Samband med omgivningen” i det sammanfattande dokumentet.

3.   Märkningskrav

Namnet på den större geografiska enheten ”Piemonte” får användas i märkning och presentation av viner som omfattas av den skyddade ursprungsbeteckningen ”Nizza”.

Motivering: Ändringen syftar till att ge konsumenterna ytterligare information om det avgränsade områdets geografiska läge, så att de lättare kan identifiera regionen Piemontes bredare geografiska, miljömässiga, historiska och administrativa sammanhang, där produktionsområdet för viner som omfattas av den skyddade ursprungsbeteckningen ”Nizza” är beläget.

Denna ändring rör artikel 7.4 i produktspecifikationen och avsnittet ”Ytterligare villkor –Ytterligare bestämmelser om märkning” i det sammanfattande dokumentet.

4.   Ändringar av skrivfel

Kontaktuppgifterna i avsnittet med övrig information i det sammanfattande dokumentet har aktualiserats. Detta rör punkterna 2.1, 2.2, 2.3 och 2.5.

Hänvisningarna till specifika lagar och dekret har strukits i produktspecifikationen och en allmän hänvisning till den berörda lagstiftningen har infogats.

SAMMANFATTANDE DOKUMENT

1.   Produktens namn

Nizza

2.   Typ av geografisk beteckning

Sub – skyddad ursprungsbeteckning

3.   Kategorier av vinprodukter

1.

Vin

4.   Beskrivning av vinet eller vinerna:

1.   ”Nizza” och ”Nizza” Riserva (kategori: Vin (1):

KORTFATTAD BESKRIVNING

Färg: intensivt rubinröd, som drar åt granatröd vid lagring.

Arom: intensiv, distinkt och sublim.

Smak: torr, fyllig, harmonisk och rund.

Lägsta totala alkoholhalt i volymprocent: 13 %,

Lägsta halt av sockerfritt extrakt: 26 g/l.

Analytiska parametrar som inte anges i tabellen nedan överensstämmer med gränserna i nationell lagstiftning och EU-lagstiftning.

ALLMÄNNA ANALYTISKA EGENSKAPER

Högsta totala alkoholhalt (i volymprocent)

 

Lägsta verkliga alkoholhalt (i volymprocent)

 

Lägsta totala syrahalt

 

5,0 gram per liter uttryckt som vinsyra

Högsta halt av flyktiga syror (i milliekvivalenter per liter)

 

Högsta totala halt av svaveldioxid (i milligram per liter)

 

2.   ”Nizza” med beteckningen Vigna och ”Nizza” Riserva med beteckningen Vigna (kategori: Vin (1):

KORTFATTAD BESKRIVNING

Färg: intensivt rubinröd, som drar åt granatröd vid lagring.

Arom: intensiv, distinkt och sublim.

Smak: torr, fyllig, harmonisk och rund.

Lägsta totala alkoholhalt i volymprocent: 13,50 %,

Lägsta halt av sockerfritt extrakt: 28 g/l.

Analytiska parametrar som inte anges i tabellen nedan överensstämmer med gränserna i nationell lagstiftning och EU-lagstiftning.

ALLMÄNNA ANALYTISKA EGENSKAPER

Högsta totala alkoholhalt (i volymprocent)

 

Lägsta verkliga alkoholhalt (i volymprocent)

 

Lägsta totala syrahalt

 

5,0 gram per liter uttryckt som vinsyra

Högsta halt av flyktiga syror (i milliekvivalenter per liter)

 

Högsta totala halt av svaveldioxid (i milligram per liter)

 

5.   Vinframställningsmetoder

5.1.   Särskilda oenologiska metoder

1.   Lagring

Specifika oenologiska metoder

”Nizza”: ska lagras i minst 18 månader, varav minst sex månader på träfat från och med den 1 januari året efter skörden.

”Nizza” Vigna: ska lagras i minst 18 månader, varav minst sex månader på träfat från och med den 1 januari året efter skörden.

”Nizza” Riserva: ska lagras i minst 30 månader, varav minst tolv månader på träfat från och med den 1 januari året efter skörden.

”Nizza” Riserva Vigna: ska lagras i minst 30 månader, varav minst tolv månader på träfat från och med den 1 januari året efter skörden.

2.   Toppning av fat

Specifika oenologiska metoder

Under den obligatoriska lagringsperioden får faten fyllas på med samma vin från samma årgång, som får lagras i andra behållare än träfat och utgöra upp till 10 % av den totala volymen.

3.   Berikning

Relevanta restriktioner för vinframställning

Det finns inga bestämmelser för någon form av berikning för att höja alkoholhalten på DOCG-vinet ”Nizza”.

5.2.   Högsta avkastning

1.   ”Nizza” och ”Nizza” Riserva

49 hektoliter per hektar

2.   ”Nizza” med beteckningen Vigna under det tredje året efter plantering

26,60 hektoliter per hektar

3.   ”Nizza” med beteckningen Vigna under det fjärde året efter plantering

30,80 hektoliter per hektar

4.   ”Nizza” med beteckningen Vigna under det femte året efter plantering

35 hektoliter per hektar

5.   ”Nizza” med beteckningen Vigna under det sjätte året efter plantering

39,90 hektoliter per hektar

6.   ”Nizza” med beteckningen Vigna under det sjunde året efter plantering

44,10 hektoliter per hektar

6.   Avgränsat område

Produktionsområdet för DOCG-vinet ”Nizza” omfattar hela territoriet i följande kommuner: Agliano Terme, Belveglio, Calamandrana, Castel Boglione, Castelnuovo Belbo, Castelnuovo Calcea, Castel Rocchero, Cortiglione, Incisa Scapaccino, Mombaruzzo, Mombercelli, Nizza Monferrato, Vaglio Serra, Vinchio, Bruno, Rocchetta Palafea, Moasca och San Marzano Oliveto.

7.   Huvudsakliga druvsorter

Barbera N.

8.   Beskrivning av sambandet

Den skyddade ursprungsbeteckningen ”Nizza” (Kategori: Vin (1):

Naturliga faktorer som är relevanta för sambandet

Produktionsområdet omfattar 18 kommuner som gränsar till kommunen Nizza i provinsen Asti, som har traditionellt varit det föredragna området för odling av druvsorten barbera.

Det är ett område med låga kullar på mellan 150 och 400 meters höjd över havet, som kännetecknas av ett tempererat klimat med lite vind och en genomsnittlig årsnederbörd på runt 700 mm. Jordmånen är huvudsakligen kalkrik och medeldjup och vilar på en grundmassa som är rik på kalk, sand och märgel. Terrängen i vinodlingsområdet för ”Nizza” är i geologiskt hänseende en del av det bäcken i Astiregionen som skapades under pliocenepoken; ursprunget är främst sedimentärt, med huvudsakligen tertiärbildningar av sandig märgel. Jordarten har en hög halt av kalciumkarbonat, med i allmänhet lite organiskt material, och låga men perfekt balanserade näringsämnesnivåer.

Den skyddade ursprungsbeteckningen ”Nizza”

Mänskliga faktorer som är relevanta för sambandet

Det perfekta samspelet mellan miljö och människa i Nizza-området framgår av hur vinrankorna binds upp med användning av det traditionella s.k. kontursystemet, med vertikal spaljéuppbindning, guyot-metoden och ibland cordon spur-system, den låga avkastningen och den rationella hanteringen av bladverket, tillsammans med söderläget, som bäst framhäver barberadruvans kvalitet. Vinodlingen i vinodlingsområdet för Nizza är det utmärkta resultatet av en vinframställningstradition som har utvecklats och gått i arv sedan antiken och som ligger till grund för det lokala samhället och den lokala ekonomin.

Denna kulturtradition har gett upphov till ett väletablerat arv i form av sakkunskap och metoder för vinodling, vinframställning och lagring som baseras på grundläggande kunskaper om den traditionellt odlade druvsorten barbera och dess förmåga att anpassa sig till de särskilda miljöförhållandena.

Den skyddade ursprungsbeteckningen ”Nizza”

B)

Uppgifter om produktens kvalitet eller egenskaper som väsentligen eller uteslutande beror på den geografiska omgivningen.

Viner som omfattas av den skyddade ursprungsbeteckningen ”Nizza” är det bästa vinet som produceras i området. Slutprodukten utmärker sig genom egenskaperna hos jordmånen i produktionsområdet. Viner som omfattas av den skyddade ursprungsbeteckningen ”Nizza” från områden som främst utgörs av lersandig märgeljord har i synnerhet större intensitet och fler färgnyanser, ett medelhögt pH-värde och lägre syrahalt samt mycket intensiva jordiga aromer (på lokal dialekt kallas märgeln tuf). De är eleganta, mycket strukturerade och långlivade. Viner från områden med huvudsakligen sandig jord har en mer uttalad syra, mindre intensiv färg och en variation av fina och eleganta aromer med dofter som är mer balsamiska, av aromatiskt gräs, tillsammans med en harmonisk struktur.

Bästa möjliga solexponering och jord- och klimatförhållanden ger välstrukturerade viner som är färgrika, lämpliga för lagring och kan lagras länge. Vinodlingarna är endast belägna på kullar och har den bästa exponeringen för att absorbera solljus. Detta gynnar druvornas mognad och kvalitet genom att socker- och polyfenolhalten ökas.

Den skyddade ursprungsbeteckningen ”Nizza”

C)

Beskrivning av orsakssambandet mellan de aspekter som avses i A och de som avses i B.

Viner som omfattas av den skyddade ursprungsbeteckningen ”Nizza” får sina särskilda kvalitetsegenskaper tack vare samspelet mellan den naturliga miljön och mänskliga faktorer som tradition och kunskap om odling, vinframställning och lagring. Producenterna har gjort sina val med hög kvalitet i åtanke när det gäller druvodlingen (begränsad avkastning, särskilt för viner med beteckningen Vigna) och framställningen av viner som omfattas av den skyddade ursprungsbeteckningen ”Nizza” genom att avstå från att använda berikning.

Vinodlingskunskapen härrör från antiken, med odling av vinstockar i kontursystemet, vertikal spaljéuppbindning som sköts sakkunnigt med hjälp av den traditionella beskärningsmetoden guyot och lämplig gallring av klasarna, vilket ger Nizza-vinodlingarna en mycket låg avkastning på högst sju ton. Dessa faktorer i kombination med relativt stora dagliga temperatursvängningar gör att druvorna kan mogna på bästa möjliga sätt, vilket ger ”Nizza” dess typiska organoleptiska egenskaper. Druvorna skördas med största omsorg. Skörden sker antingen för hand på det traditionella sättet eller med användning av moderna skördemaskiner som även kan användas uppe på kullarna och säkerställer att de skördade druvorna håller hög kvalitet för att i så stor mån som möjligt bevara deras kvalitetsegenskaper. Vinframställningsmetoden har fulländats för denna utomordentliga råvara. Framställningen följs av en lämplig lagringsperiod på minst 18 månader, upp till mer än 30 månader för ”Nizza” Riserva.

Nizza-området är ett historiskt centrum för produktionen av barberaviner i Piemonte, med en imponerande tradition av bearbetning, lagring och saluföring av slutprodukten – en förutsättning för produktionen och den efterföljande etableringen på marknaden av strukturerade röda viner för medellång till lång lagring.

9.   Väsentliga ytterligare villkor (förpackning, märkning, andra krav)

Tappning inom det avgränsade området

Rättslig ram

EU-lagstiftning

Typ av ytterligare villkor

Tappning i det avgränsade geografiska området

Beskrivning av villkoret

I enlighet med artikel 8 i förordning (EG) nr 607/2009 ska tappning eller förpackning ske i det avgränsade geografiska området för att säkerställa kvaliteten, garantera ursprunget och se till att kontrollen är ändamålsenlig.

Sambandet med det geografiska ursprungsområdet och ursprungsbeteckningens profil garanteras på ett bättre sätt om tappningen sker i produktionsområdet, eftersom tillämpningen och efterlevnaden av alla tekniska regler för transport och tappning kan anförtros åt företag i det godkända området. Detta krav gynnar därför aktörerna, som är medvetna om och ansvarar för att upprätthålla den skyddade ursprungsbeteckningens kvalitet, samtidigt som konsumenterna får garantier för vinernas ursprung och kvalitet och att de överensstämmer med produktspecifikationen.

Bestämmelser om märkning – Användning av namnet på den större geografiska enheten

Rättslig ram

EU-lagstiftning

Typ av ytterligare villkor

Kompletterande bestämmelser om märkning.

Beskrivning av villkoret

Namnet på den större geografiska enheten ”Piemonte” får användas i märkning och presentation av viner som omfattas av den skyddade ursprungsbeteckningen ”Nizza”.

Länk till produktspecifikationen

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/16848


(1)  EGT L 9, 11.1.2019, s. 2.