Bryssel den 19.11.2021

COM(2021) 698 final

2021/0363(BUD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

om utnyttjande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare efter en ansökan från Frankrike– EGF/2021/005FR/Airbus


MOTIVERING

BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

1.De bestämmelser som gäller för ekonomiska bidrag från Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare (EGF) fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/691 av den 28 april 2021 om Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare (EGF) och om upphävande av förordning (EU) nr 1309/2013 1 (nedan kallad EGF-förordningen).

2.Den 26 juli 2021 lämnade Frankrike in ansökan EGF/2021/005 FR/Airbus om ekonomiskt bidrag från EGF, efter uppsägningarna vid Airbus i Frankrike.

3.Efter en bedömning av denna ansökan har kommissionen i enlighet med alla tillämpliga bestämmelser i EGF-förordningen dragit slutsatsen att villkoren för beviljande av ekonomiskt bidrag från EGF är uppfyllda.

SAMMANFATTNING AV ANSÖKAN

Ansökan om bidrag från EGF

EGF/2021/005 FR/Airbus

Medlemsstat

Frankrike

Region eller regioner som berörs (Nuts 2 2)

Midi-Pyrénées

(FRJ2)

Pays de la Loire

(FRG0)

Dag för inlämnande av ansökan

26 juli 2021

Dag för bekräftande av att ansökan mottagits

9 augusti 2021

Dag för begäran om ytterligare uppgifter

9 augusti 2021

Tidsfrist för inlämning av ytterligare uppgifter

13 september 2021

Tidsfrist för slutförande av bedömningen

24 november 2021

Insatskriterium

Artikel 4.2 a i EGF-förordningen


Huvudföretag

Airbus

(Airbus SE)


Antal berörda företag

1

Näringsgren(ar)

(huvudgrupp enligt Nace rev. 2) 3

Huvudgrupp 30 (Tillverkning av andra transportmedel)

Referensperiod (fyra månader)

1 november 2020–1 mars 2021

Antal uppsägningar under referensperioden (a)

508

Antal uppsägningar före eller efter referensperioden (b)

0

Totalt antal uppsägningar (a + b)

508

Totalt antal stödberättigade bidragsmottagare

508

Totalt antal berörda bidragsmottagare

297

Budget för individanpassade tjänster (EUR)

4 406 194

Budget för genomförande av EGF 4 (EUR)

0

Total budget (EUR)

4 406 194

Bidrag från EGF (85 %) (EUR)

3 745 264

BEDÖMNING AV ANSÖKAN

Förfarande

4.Den 26 juli 2021 lämnade Frankrike in ansökan EGF/2021/005 FR/Airbus, dvs. inom tolv veckor räknat från den dag då insatskriterierna i artikel 4 i EGF-förordningen var uppfyllda 5 . Kommissionen bekräftade den 9 augusti 2021 att den mottagit ansökan och begärde ytterligare uppgifter från Frankrike. Frankrike lämnade in dessa ytterligare uppgifter inom 25 arbetsdagar räknat från den dag då begäran gjordes, efter en vederbörligen motiverad begäran om förlängning på tio arbetsdagar. Tidsfristen på 50 arbetsdagar från det att den fullständiga ansökan har mottagits, inom vilken kommissionen bör slutföra sin bedömning av huruvida ansökan uppfyller villkoren för ekonomiskt bidrag, löper ut den 24 november 2021.

Formella krav på ansökan

Berörda företag och bidragsmottagare

5.Ansökan gäller 508 uppsagda arbetstagare vars verksamhet har upphört vid den ekonomiska och sociala enheten (UES) 6 Airbus Commercial (nedan kallad Airbus Commercial) vid Airbus (Airbus SE). Airbus är verksamt inom en ekonomisk sektor som i Nace rev. 2 klassificeras under huvudgrupp 30 (tillverkning av andra transportmedel). Arbetstagarna blev uppsagda i Nuts 2-regionerna Midi-Pyrénées (FRJ2) och Pays de la Loire (FRG0).

Insatskriterier

6.Frankrike lämnade in ansökan med stöd av insatskriteriet i artikel 4.2 a i EGF-förordningen som föreskriver att verksamheten för minst 200 uppsagda arbetstagare ska ha upphört under en referensperiod på fyra månader i ett företag i en medlemsstat, inbegripet arbetstagare som har blivit uppsagda hos underleverantörer eller producenter i efterföljande produktionsled samt egenföretagare vars verksamhet har upphört.

7.Referensperioden för ansökan är fyra månader och löper från den 1 november 2020 till den 1 mars 2021, under vilken 508 arbetstagare sades upp av Airbus.

Beräkning av uppsägningar och verksamheter som upphör

8.Tidpunkten för när de uppsagda arbetstagarnas verksamhet upphörde under referensperioden har beräknats från den dag då arbetsgivaren gav den enskilda arbetstagaren besked om uppsägning eller om att anställningsavtalet skulle avslutas.

Stödberättigade bidragsmottagare

9.Det totala antalet stödberättigade bidragsmottagare är 508.

Beskrivning av de händelser som ledde till att arbetstagarna sades upp och verksamheten upphörde

10.Avdelningen Commercial Aircraft inom Airbus är en av de främsta tillverkarna av kommersiella flygplan. På grund av den allmänna kollapsen inom sektorn för kommersiell luftfart på grund av covid-19-pandemin, i synnerhet när det gäller passagerarflyg, står avdelningen Commercial Aircraft inom Airbus inför allvarliga svårigheter.

11.De allmänna reserestriktionerna innebar att större delen av alla flygningar ställdes in under pandemin. Den ekonomiska kris som följde efter pandemin har dessutom minskat köpkraften hos många flygkunder och medfört att de omprövar sina beslut att flyga.

12.De allra flesta kommersiella flygbolag har redan aviserat eller genomfört omfattandet omstruktureringsplaner för att rädda företagen tills sektorn har återhämtat sig fullt ut. Enligt Airbus förväntas detta ske tidigast år 2025 7 .

13.Som en del i flygbolagens omstruktureringsplaner har många flygplan tagits ur trafik i förtid och planer på att köpa nya flygplan har ställts in eller skjutits upp. Den stora tillgången på luftfartyg ledde till att priserna sjönk kraftigt 8 .

14.Airbus produktion av kommersiella flygplan motsvarade 67 % av Airbus totala omsättning 9 . Från april 2020 var man tvungen att anpassa produktionsplanerna till krissituationen vilket ledde till att produktionsnivåerna minskade med en tredjedel 10 .

15.För att anpassa personalstyrkan till de plötsligt ändrade produktionsplanerna var Airbus tvunget att genomföra en omstruktureringsplan. Enligt ett företagsövergripande kollektivavtal 11 skars 4 248 tjänster ner enbart i Frankrike 12 .

16.Som en första åtgärd användes sig Airbus av bestämmelserna i den nya undantagslagstiftning 13 som antogs i Frankrike till följd av pandemin. Dessa bestämmelser gör det möjligt för företag att tillfälligt hyra ut personal till andra företag. För Airbus del hittades lösningarna inom andra underavdelningar inom Airbus, men man hyrde också ut personal till externa företag. Till följd av detta behövde de berörda arbetstagarna inte avskedas.

17.Den franska regeringen lanserade ett program för att stödja sektorn 14 . Detta stöd från den franska regeringen innebar att Airbus kunde behålla ytterligare 500 arbetstillfällen för högkvalificerade ingenjörer.

18.Förhandlingsparterna enades också om att inrätta ett program som erbjuder rådgivning till arbetstagare som är intresserade av att frivilligt avsluta sin anställning vid Airbus.

19.Som en reaktion på den ekonomiska kris som covid-19-pandemin orsakade lanserade den franska regeringen ett tillfälligt program för långsiktigt deltidsarbete 15 som ger företag i svårigheter möjlighet att minska de anställdas arbetstimmar. Tack vara programmet kunde man rädda ytterligare 1 502 arbetstillfällen.

20.Trots att antalet uppsägningar kunde begränsas avsevärt gick 2 246 arbetstillfällen förlorade.

Förväntad inverkan av uppsägningarna för den lokala, regionala eller nationella ekonomin och sysselsättningen

21.De franska myndigheterna förklarar att de berörda regionerna har drabbats särskilt hårt av krisen efter covid-19-pandemin. Båda regionerna stod inför en stigande arbetslöshet redan före krisen. I Pays de la Loire steg arbetslösheten från 6,8 % år 2008 till 8,5 % år 2018, och i Occitanie (den berörda regionen i Midi-Pyrénées) från 8,8 % till 10,7 % under samma period. Från och med 2018 hade arbetslösheten börjat sjunka något när krisen slog till 2021. Under första kvartalet 2021 låg arbetslösheten på 6,9 % i Pays de la Loire och på 9,4 % i Occitanie 16 .

22.I synnerhet i regionen Occitanie förväntas uppsägningarna få betydande konsekvenser för arbetsmarknaden och ekonomin. Staden Toulouse och dess omgivande region är det viktigaste klustret för flygindustrin i Europa med 110 000 anställda inom sektorn. Regionen är starkt beroende av flygindustrin eftersom det är den mest betydande sektorn i regionen. Airbus är den största privata arbetsgivaren. Minskningen på 35 % i Airbus produktionsplaner förväntas få allvarliga konsekvenser för sysselsättningen i hela sektorn och påverka ett stort antal leverantörer etc. 17 .

23.När det gäller regionen Occitanie är en stor del av de uppsagda arbetstagarna högutbildade, men 31 % är över 50 år vilket gör det svårare för dem att komma tillbaka in på arbetsmarknaden. Regionen har dock etablerat sig som ett viktigt ekosystem för nystartade företag och det finns potentiella möjligheter för de bidragsmottagare som vill starta eget företag 18 .

24.I regionen Pays de la Loire förväntas krisen inom luftfartssektorn inte slå lika hårt mot ekonomin och arbetsmarknaden eftersom regionens ekonomi är starkt diversifierad. Det finns dock inte många arbetstillfällen för flygingenjörer och flygtekniker. Det förväntas uppstå möjligheter inom sjöfartssektorn eller inom förnybar energi, men då behöver de uppsagda arbetstagarna omskolning. Precis som i Occitanie kommer de berörda arbetstagarnas ålder förmodligen att göra det svårare för dem att komma tillbaka in på arbetsmarknaden. 11 % av de berörda arbetstagarna är över 55 år 19 .

Tillämpning av EU:s kvalitetskriterier för planering för förändringar och omstruktureringar

25.Frankrike har beskrivit hur de rekommendationer som fastställs i EU:s kvalitetskriterier för planering för förändringar och omstruktureringar har beaktats: Enligt den franska arbetsmarknadsrätten ska ett företag in bonis (dvs. ej i likvidation) med 1 000 anställda eller fler, betala alla kostnader för kompletterande aktiva arbetsmarknadsåtgärder för anställda som sagts upp på grund av en organisatorisk omstrukturering. Offentliga myndigheter ingriper först efter det att de åtgärder som vidtagits av det företag som sagt upp arbetstagarna har avslutats.

26.De franska myndigheterna har uppgett att Airbus har ett mycket sofistikerat system för att identifiera och planera för förändringar, särskilt när det gäller behovet av särskilda färdigheter och särskild kompetens hos personalstyrkan, samt när det gäller personalbehovet i allmänhet 20 . Personal och fackliga företrädare är nära involverade i arbetet med organisationsplanerna för anpassning till förändringar. Även om pandemin och den efterföljande krisen drabbade sektorn väldigt plötsligt kunde Airbus på så sätt bygga vidare på sitt befintliga system för samråd med personal och fackliga företrädare och diskutera den omstruktureringsplan som krävdes till följd av krisen.

27.Frankrike har meddelat att Airbus, i egenskap av företag in bonis med fler än 1 000 anställda, har satt in ett omfattande paket med aktiva arbetsmarknadsåtgärder för att hjälpa de uppsagda arbetstagarna. I samarbete med en extern omställningskonsult har Airbus inrättat ett informationscenter med namnet Mobility Pathways som en första instans dit de berörda arbetstagarna kan vända sig. Vid informationscentret får arbetstagarna inte bara en första vägledning om vilka möjligheter de har, utan också ytterligare hjälp att delta i utbildningsåtgärder eller med att hitta ett nytt arbete.

Komplementaritet med åtgärder som finansieras med nationella medel eller unionsmedel

28.De franska myndigheterna bekräftade att de ovan beskrivna åtgärderna som får ekonomiskt bidrag från EGF inte samtidigt kommer att få ekonomiskt bidrag från något annat av unionens finansieringsinstrument.

Samråd med de berörda bidragsmottagarna eller deras företrädare eller med arbetsmarknadens parter samt lokala och regionala myndigheter

29.Frankrike har uppgett att det samordnade paketet med individanpassade tjänster har tagits fram i samråd med personalen och fackliga företrädare. Under en lång rad möten och förhandlingar mellan Airbus och berörda arbetstagare och fackliga företrädare 21 , såväl på nationell som på internationell nivå, har förhandlingsparterna kartlagt olika möjligheter att mildra effekterna för de berörda arbetstagarna och att utforma åtgärdspaket för att hjälpa dem. Dessa interna förhandlingsrundor inleddes den 30 juni 2020 och avslutades den 15 oktober 2020.

Berörda bidragsmottagare och föreslagna åtgärder

Berörda bidragsmottagare

30.Totalt förväntas 297 uppsagda arbetstagare delta i åtgärderna. Fördelningen av arbetstagarna efter kön, åldersgrupp och utbildningsnivå är följande:

Kategori

Förväntat antal
bidragsmottagare

Kön

Män

236

(79,5 %)

Kvinnor

61

(20,5 %)

Ickebinära

0

(0,0 %)

Åldersgrupp

Under 30 år

35

(11,8 %)

30–54 år

222

(74,7 %)

Över 54 år

40

(13,5 %)

Utbildningsnivå

Högst grundskoleutbildning 22  

0

(0,0 %)

Gymnasial 23 eller eftergymnasial utbildning 24

150

(50,5 %)

Högre utbildning 25

147

(49,5 %)

Föreslagna åtgärder

31.De åtgärder för vilka de franska myndigheterna ansöker om medfinansiering från EGF ingår i det övergripande paketet med individanpassade tjänster som det företag som sagt upp arbetstagarna erbjuder. Endast de åtgärder som går utöver företagets rättsliga skyldigheter och som beskrivs nedan berättigar till stöd från EGF:

Starta eget-bidrag: Bidragsmottagare som vill starta eget företag kan beviljas ett starta eget-bidrag på 15 000 EUR. Intresserade arbetstagare kan ansöka om att delta i denna åtgärd och kan begära att få bidraget senast sex månader efter det att åtgärden inleddes. Bidraget betalas ut i form av ett schablonbelopp när bidragstagarna lämnar in bevis på att ett företag faktiskt registrerats. Hela förfarandet förvaltas av Mobility Pathways som erbjuder vägledning i hur man ansöker, kontrollerar och godkänner affärsplaner och som slutligen beslutar om bidraget ska beviljas. Om bidragsmottagare startar ett företag tillsammans beviljas var och en av dem hela bidragssumman.

Utbildning för blivande entreprenörer: Denna åtgärd riktar sig till de bidragsmottagare som anmält att de är intresserade av att starta ett företag. De kommer att erbjudas omfattande utbildning.

Bidrag för utgifter i samband med utbildningen för blivande entreprenörer Bidragsmottagare som deltar i denna utbildning kan få ersättning för uppehälle, mat, resa samt eventuella tolktjänster osv.

Lönetillägg: Denna åtgärd syftar till att ge de uppsagda arbetstagarna ett incitament att acceptera en ny anställning, även om lönen för den nya anställningen är lägre än den de hade vid sitt tidigare jobb. Maximibeloppet per månad är 350 EUR och kan betalas ut under högst 12 månader.

32.Frankrike meddelade att det företag som sagt upp arbetstagarna regelbundet erbjuder fortbildning för personalen och att särskild vikt läggs vid digitala färdigheter samt vid de färdigheter som krävs i en resurseffektiv ekonomi. Därför finns det inget behov av att på ett strukturellt sätt erbjuda utbildning när det gäller sådana övergripande färdigheter som nämns i artikel i artikel 7.2 i EGF-förordningen. Om man konstaterar att en enskild bidragsmottagare har ett särskilt utbildningsbehov kan utbildning dock erbjudas.

33.De föreslagna åtgärder som beskrivs här utgör aktiva arbetsmarknadsåtgärder som är stödberättigande enligt artikel 7 i EGF-förordningen. Dessa åtgärder ersätter inte passiva socialskyddsåtgärder.

34.Frankrike har lämnat de uppgifter som krävs om åtgärder som det berörda företaget är tvunget att vidta enligt nationell rätt eller kollektivavtal. Man har bekräftat att ekonomiskt bidrag från EGF inte kommer att ersätta sådana åtgärder.

Beräknad budget

35.De beräknade sammanlagda kostnaderna uppgår till 4 406 194 EUR, vilket endast innefattar utgifter för individanpassade tjänster och inga utgifter för förberedande åtgärder, förvaltning, information och marknadsföring eller kontroll och rapportering.

36.Det sammanlagda begärda ekonomiska bidraget från EGF är 3 745 264 EUR (85 % av de sammanlagda kostnaderna).

37.Nationell förfinansiering eller medfinansiering kommer att tillhandahållas av Airbus.

Åtgärder

Beräknat antal deltagare

Beräknad kostnad per deltagare 
(EUR) 26

Beräknade sammanlagda kostnader

(EUR) 27  

Individanpassade tjänster (åtgärder enligt artikel 7.2 a i EGF-förordningen)

Starta eget-bidrag (prime création d’entreprise)

217

15 000

3 255 000

Utbildning för blivande entreprenörer (formation création d’entreprise)

275

3 974

1 092 902

Delsumma a:

Andel av paketet med individanpassade tjänster

4 347 902

(98,7 %)

Bidrag och incitament (åtgärder enligt artikel 7.2 b i EGF-förordningen)

Bidrag för utgifter i samband med utbildning för blivande entreprenörer (allocation frais annexes formation création d’entreprise)

21

724

15 199

Lönetillägg (indemnité différentielle de salaire)

22

1 959

43 093

Delsumma b:

Andel av paketet med individanpassade tjänster

58 292

(1,3 %)

Åtgärder enligt artikel 7.5 i EGF-förordningen

1. Förberedande åtgärder

0

2. Förvaltning

0

3. Information och marknadsföring

0

4. Kontroll och rapportering

0

Delsumma c:

Andel av de sammanlagda kostnaderna:

0

(%)

Sammanlagda kostnader (a + b + c):

4 406 194

Bidrag från EGF (85 % av de sammanlagda kostnaderna)

3 745 264

38.Kostnaderna för de åtgärder som enligt ovanstående tabell omfattas av artikel 7.2 b i EGF-förordningen överstiger inte 35 % av de sammanlagda kostnaderna för det samordnade paketet med individanpassade tjänster. Frankrike har bekräftat att dessa åtgärder förutsätter att de berörda bidragsmottagarna aktivt söker arbete eller deltar i utbildning.

39.Frankrike har bekräftat att kostnaderna för investeringar i egenföretagande, skapande av företag och anställdas övertagande av företag inte kommer att överstiga 22 000 EUR per bidragsmottagare.

Period under vilken utgifterna är stödberättigande

40.Frankrike började erbjuda de individanpassade tjänsterna till de berörda bidragsmottagarna den 1 november 2020. Utgifterna för åtgärderna kommer därför att berättiga till ekonomiskt bidrag från EGF från och med den 1 november 2020 till och med 24 månader efter den dag då finansieringsbeslutet träder i kraft.

41.Frankrike utnyttjar inte möjligheten att ansöka om bidrag för förberedande åtgärder, förvaltning, information och marknadsföring samt kontroll och rapportering.

Förvaltnings- och kontrollsystem

42.Ansökan innehåller en beskrivning av förvaltnings- och kontrollsystemet och av de berörda organens skyldigheter. Frankrike har meddelat kommissionen att det ekonomiska bidraget kommer att förvaltas av delegationen för sysselsättning och yrkesutbildning (Délégation générale à l’emploi et à la formation professionnelle – DGEFP) vid ministeriet för arbetsmarknadsfrågor, sysselsättningsfrågor, yrkesutbildning och social dialog, framför allt avdelningen Mission Fonds national de l'emploi (DGEFP – MFNE). Utbetalningarna kommer att göras inom DGEFP av avdelningen Mission des Affaires Financières (DGEFP – MAFI). Commission Interministérielle de Coordination des Contrôles (CICC) är den franska revisionsmyndigheten för EGF. Airbus kommer att ansvara för genomförandet av åtgärderna. I detta avseende kommer de franska myndigheterna att ingå ett partnerskapsavtal med Airbus.

Den berörda medlemsstatens åtaganden

43.Frankrike har gett alla nödvändiga garantier för att

principerna för likabehandling och icke-diskriminering kommer att följas i fråga om vilka som ska få ta del av de föreslagna åtgärderna och genomförandet av dem,

de krav som rör kollektiva uppsägningar i den nationella lagstiftningen och i EU-lagstiftningen är uppfyllda,

Airbus, som sagt upp arbetstagare och därefter fortsatt sin verksamhet, har uppfyllt sina rättsliga förpliktelser i samband med uppsägningarna och vidtagit vederbörliga åtgärder med tanke på sina arbetstagare,

all dubbelfinansiering kommer att förhindras,

det ekonomiska bidraget från EGF kommer att vara förenligt med unionens förfaranderegler och materiella regler för statligt stöd.

BUDGETKONSEKVENSER

Budgetförslag

44.Det högsta årliga beloppet för EGF får i enlighet med artikel 8 i rådets förordning (EU, Euratom) 2020/2093 av den 17 december 2020 om den fleråriga budgetramen 2021–2027 28 inte överstiga 186 miljoner EUR (i 2018 års priser).

45.Efter att ha prövat om ansökan uppfyller villkoren i artikel 13.1 och 13.2 i EGF-förordningen och tagit i beaktande antalet berörda bidragsmottagare, de föreslagna åtgärderna och de beräknade kostnaderna, föreslår kommissionen att 3 745 264 EUR anslås ur EGF för utbetalning av ett ekonomiskt bidrag på 85 % av de sammanlagda kostnaderna för de åtgärder som föreslagits i ansökan.

46.Förslaget till beslut om att utnyttja EGF kommer att antas av Europaparlamentet och rådet, såsom föreskrivs i punkt 9 i det interinstitutionella avtalet av den 16 december 2020 mellan Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om budgetdisciplin, samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning samt om nya egna medel, inbegripet en färdplan för införandet av nya egna medel 29 .

Anknytande rättsakter

47.Samtidigt med detta förslag till beslut om utnyttjande av EGF kommer kommissionen att förelägga Europaparlamentet och rådet ett förslag om överföring av ett belopp på 3 745 264 EUR till den berörda budgetposten.

48.Samtidigt som kommissionen antog detta förslag till beslut om utnyttjande av EGF antogs även ett beslut om ekonomiskt bidrag som utgör ett finansieringsbeslut i den mening som avses i artikel 110 i budgetförordningen 30 . Finansieringsbeslutet ska träda i kraft samma dag som kommissionen underrättas om att Europaparlamentet och rådet har godkänt budgetöverföringen.

2021/0363 (BUD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

om utnyttjande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare efter en ansökan från Frankrike– EGF/2021/005FR/Airbus

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/691 av den 28 april 2021 om Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare (EGF) och om upphävande av förordning (EU) nr 1309/2013 31 , särskilt artikel 15.1,

med beaktande av det interinstitutionella avtalet av den 16 december 2020 mellan Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen om budgetdisciplin, samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning samt om nya egna medel, inbegripet en färdplan för införandet av nya egna medel 32 , särskilt punkt 9.

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare (EGF) syftar till att visa solidaritet och främja varaktig sysselsättning i unionen på anständiga villkor genom att erbjuda stöd till uppsagda arbetstagare och egenföretagare vars verksamhet har upphört i samband med omfattande omstruktureringar, och hjälpa dem att återgå till varaktig sysselsättning på anständiga villkor så snart som möjligt.

(2)Det högsta årliga beloppet för EGF får i enlighet med artikel 8 i rådets förordning (EU, Euratom) 2020/2093 33 inte överstiga 186 miljoner EUR (i 2018 års priser).

(3)Den 26 juli 2021 lämnade Frankrike in en ansökan om ekonomiskt bidrag från EGF med anledning av uppsägningar vid Airbus (Airbus SE) inom den näringsgren som i den statistiska näringsgrensindelningen i Europeiska unionen (Nace) 34 rev. 2 klassificeras i huvudgrupp 30 (Tillverkning av andra transportmedel) i Frankrike. Ansökan kompletterades med ytterligare uppgifter i enlighet med artikel 8.5 i förordning (EU) 2021/691. Ansökan uppfyller villkoren för fastställande av ekonomiskt bidrag från EGF i enlighet med artikel 13 i förordning (EU) nr 2021/691.

(4)EGF bör därför utnyttjas för att tillhandahålla det ekonomiska bidrag på 3 745 264 EUR som Frankrike ansökt om.

(5)För att minimera den tid det tar att bevilja bidrag från EGF bör detta beslut tillämpas från och med den dag då det antas.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare ska belastas med 3 745 264 EUR i åtagande- och betalningsbemyndiganden ur Europeiska unionens allmänna budget för budgetåret 2022.

Artikel 2

Detta beslut träder i kraft samma dag som det offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning. Det ska tillämpas från och med den [datum för antagandet] 35*.

Utfärdat i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

Ordförande    Ordförande

(1)    EUT L 153, 3.5.2021, s. 48.
(2)    Kommissionens delegerade förordning 2019/1755 av den 8 augusti 2019 om ändring av bilagorna till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1059/2003 om inrättande av en gemensam nomenklatur för statistiska territoriella enheter (Nuts) (EUT L 270, 24.10.2019, s. 1).
(3)    EUT L 393, 30.12.2006, s. 1.
(4)    I enlighet med artikel 7.5 i förordning (EU) nr 2021/691.
(5)    Tidsfristen på tolv veckor upphävdes tillfälligt mellan den 1 januari 2021 och den 3 maj 2021, i enlighet med artikel 8.2 i förordning (EU) 2021/691.
(6)    En ekonomisk och social enhet (unite économique et sociale – UES) är ett juridiskt begrepp i fransk rätt som gör det möjligt att gruppera företag som har samma ledning, är verksamma inom samma sektor och vars anställda omfattas av samma intressen, men som juridiskt sett är olika företag, i syfte att främja inrättandet av en gemensam företrädare för arbetstagarna. Uppsägningarna skedde vid Airbus Commercial, i vilka Airbus SE:s två franska dotterbolag Airbus SAS och Airbus Operations SAS ingår.
(7)    Ej offentliggjort dokument: Airbus ”Livre 2”, en intern analys av covid-krisen och dess effekter på flygsektorn i Frankrike.
(8)    Se ovan.
(9)    https://www.airbus.com/content/dam/corporate-topics/financial-and-company-information/Airbus-FY2020-Presentation.pdf.
(10)     https://www.airbus.com/newsroom/press-releases/en/2020/04/airbus-reports-first-quarter-q1-2020-results.html .
(11)    ”Accord collectif relatif au plan d’adaptation des sociétés composant l’UES Airbus Commercial dans le contexte de la crise économique Covid-19 et ses conséquences sur l’emploi”.
(12)    Globalt var Airbus tvungen att skära ner på 9 400 tjänster. https://www.airbus.com/content/dam/corporate-topics/financial-and-company-information/Airbus-FY2020-SN.pdf.
(13)    Loi d’urgence n°2020-734, av den 17 juni 2020.
(14)    Programmet lanserades av Corac (Conseil pour la Recherche Aéronautique Civile).
(15)    Activité Partielle de Longue Durée (APLD): https://www.service-public.fr/professionnels-entreprises/vosdroits/F35381.
(16)    Uppgifter från Frankrikes statistikinstitut Institut national de la statistique et des études économiques. Mer information om metoder och statistik finns här: https://www.insee.fr/fr/metadonnees/source/indicateur/p1660/description.
(17)    Ej offentliggjort dokument: ”Airbus – Étude d’Impact”, BPI Consulting Paris, 12/2020.
(18)    Se ovan.
(19)    Se ovan.
(20)    I ”Accord-Gestion des Emplois et des Parcours Professionnels” av den 15 februari 2019, åtar sig Airbus att inte bara analysera behoven utan också att diskutera dem med alla berörda interna aktörer.
(21)    CGA-F (Comité de Groupe Airbus France), CSE-C (Comité Social Economique-Central), CSE-E (Comité Social Economique-Etablissement), Comité Européen.
(22)    ISCED 0-2.
(23)    ISCED 3.
(24)    ISCED 4.
(25)    ISCED 5-8.
(26)    För att undvika decimaler har de beräknade kostnaderna per arbetstagare avrundats. Avrundningen påverkar dock inte den sammanlagda kostnaden för varje åtgärd, utan kostnaden är densamma som i Frankrikes ansökan.
(27)    Beloppen har avrundats och därför stämmer totalsumman inte helt.
(28)    EUT L 433 I, 22.12.2020, s. 11.
(29)    EUT L 433 I, 22.12.2020, s. 29.
(30)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 av den 18 juli 2018 om finansiella regler för unionens allmänna budget, om ändring av förordningarna (EU) nr 1296/2013, (EU) nr 1301/2013, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 1304/2013, (EU) nr 1309/2013, (EU) nr 1316/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) nr 283/2014 och beslut nr 541/2014/EU samt om upphävande av förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (EUT L 193, 30.7.2018, s. 1).
(31)    EUT L 153, 3.5.2021, s. 48.
(32)    EUT L 433 I, 22.12.2020, s. 29.
(33)    Rådets förordning (EU, Euratom) 2020/2093 av den 17 december 2020 om den fleråriga budgetramen 2021–2027 (EUT L 433 I, 22.12.2020, s. 11).
(34)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1893/2006 av den 20 december 2006 om fastställande av den statistiska näringsgrensindelningen Nace rev. 2 och om ändring av rådets förordning (EEG) nr 3037/90 och vissa EG-förordningar om särskilda statistikområden (EUT L 393, 30.12.2006, s. 1).
(35) *     Datumet förs in av Europaparlamentet före offentliggörandet i EUT.