EUROPEISKA KOMMISSIONEN
Bryssel den 3.9.2021
COM(2021) 534 final
2021/0285(NLE)
Förslag till
RÅDETS BESLUT
om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i konventionen om skydd av Östersjöområdets marina miljö (Helsingforskonventionen) vad gäller antagandet av en rekommendation om ändring av del II i bilaga III till den konventionen
MOTIVERING
1.Fråga som behandlas i förslaget
Detta förslag avser ett beslut om fastställande av den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i Kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö i samband med det planerade antagandet av en rekommendation om ändring av del II i bilaga III till Helsingforskonventionen
2.Bakgrund till förslaget
2.1.Helsingforskonventionen
Konventionen om skydd av Östersjöområdets marina miljö (konventionen) har till syfte att skydda den marina miljön i Östersjön från alla föroreningskällor, från industrialisering och annan mänsklig verksamhet. Konventionen trädde i kraft den 3 maj 1980. Konventionen ändrades 1992.
Europeiska unionen är part i konventionen.
2.2.Kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö (Helcom)
Kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö – även Helsingforskommissionen (Helcom) – består av företrädare för de tio fördragsslutande parterna i konventionen. Den sammanträder regelbundet och när så är nödvändigt på grund av särskilda omständigheter. Den har till uppgift att övervaka tillämpningen av konventionen, undersöka tillståndet i havsområdet, bedöma effektiviteten hos de åtgärder som vidtas, granska prioriteringar samt bedöma behovet av eventuella ytterligare åtgärder eller åtgärder av annat slag.
Enligt artikel 23 i konventionen har de fördragsslutande parterna var sin röst i kommissionen. EU har rätt till ett röstantal som motsvarar det antal medlemsstater som är fördragsslutande parter i konventionen. EU får inte utöva sin rösträtt om dess medlemsstater utövar sin rösträtt och vice versa.
Enligt artikel 19.5 i konventionen ska kommissionen fatta sina beslut med enhällighet bland de fördragsslutande parterna, om inte annat föreskrivs.
2.3.Akt som planeras av Kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö
Den 20 oktober 2021, under Helcoms ministermöte 2021, ska Kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö anta en rekommendation om ändring av del II i bilaga III till Helsingforskonventionen (den planerade akten).
Syftet med ändringen är att modernisera kraven i del II i bilaga III till konventionen genom att inbegripa den senaste utvecklingen vad gäller vetenskaplig kunskap och god jordbrukspraxis och en ny termordlista, med beaktande av befintlig EU-lagstiftning, och genom att lägga till ett nytt stycke om återvinning av näringsämnen baserat på resultaten av Helsingsforskommissionens ministermöte i Bryssel 2018 under EU:s ordförandeskap.
Antagandet av den planerade akten innebär att förfarandet för tyst medgivande enligt artikel 32 i konventionen inleds med avseende på att ändra del II i bilaga III till konventionen. Ändringen av del II i bilaga III till konventionen kommer att vara bindande för unionen.
3.Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar
Behovet att skydda marin biologisk mångfald och marina ekosystem i Östersjön, inbegripet i havsområden utanför nationell jurisdiktion, har erkänts upprepade gånger.
Ändringen av del II, Prevention of Pollution from Agriculture (Förhindrande av förorening från jordbruket); i bilaga III till Helsingforskonventionen syftar till att modernisera konventionens krav. Särskilt område 3 om gödsellagring och område 6 om användning av organiskt gödsel har anpassats för att inbegripa den senaste utvecklingen vad gäller vetenskaplig kunskap om god jordbrukspraxis. Vidare införs en ny punkt om återvinning av näringsämnen för att återspegla åtagandena i detta avseende i Helcoms ministerförklaring från 2018 under EU:s ordförandeskap, samt en ny termordlista, med beaktande av befintlig EU-lagstiftning.
En unionsståndpunkt krävs inför Helcoms ministermöte i oktober 2021 eftersom den planerade rekommendationen inleder förfarandet för tyst överenskommelse enligt artikel 32 i konventionen om skydd av Östersjöområdets marina miljö i syfte att ändra del II i bilaga III till konventionen. Ändringen av del II i bilaga III till konventionen kommer att vara bindande för unionen. Eftersom ändringen av bilagan innebär en modernisering av kraven rörande skyddet av Östersjön, en ändring av EU:s internationella åtaganden och ambitioner och ett ökat skydd av miljön, föreslås det att unionen stöder antagandet av rekommendationen.
4.Rättslig grund
4.1.Förfarandemässig rättslig grund
4.1.1.Principer
I artikel 218.9 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) föreskrivs att beslut ska antas ”om fastställande av vilka ståndpunkter som på unionens vägnar ska intas i ett organ som inrättas genom ett avtal, om detta organ ska anta akter med rättslig verkan, med undantag av sådana akter som kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram”.
Begreppet akter med rättslig verkan omfattar akter som har rättslig verkan med stöd av de regler i internationell rätt som tillämpas på organet i fråga. Det omfattar även instrument som inte har bindande verkan enligt internationell rätt, men som är ”ägnade att på ett avgörande sätt påverka innehållet i de bestämmelser som antas av unionslagstiftaren”.
4.1.2.Tillämpning i det aktuella fallet
Kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö är ett organ som inrättats genom ett avtal, nämligen konventionen om skydd av Östersjöområdets marina miljö.
Den akt som ska antas av kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö utgör en akt med rättslig verkan. Den planerade akten har rättslig verkan eftersom den innebär att förfarandet för tyst medgivande enligt artikel 32 i konventionen inleds, i syfte att ändra del II i bilaga III till konventionen.
Den planerade akten varken kompletterar eller ändrar konventionens institutionella ram.
Den förfarandemässiga rättsliga grunden för det föreslagna beslutet är därför artikel 218.9 i EUF-fördraget.
4.2.Materiell rättslig grund
4.2.1.Principer
Den materiella rättsliga grunden för ett beslut enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget är främst beroende av syftet med och innehållet i den planerade akt avseende vilken en ståndpunkt intas på unionens vägnar. Om den planerade akten har två syften eller två beståndsdelar av vilka det ena syftet eller den ena beståndsdelen kan identifieras som det eller den huvudsakliga, medan det eller den andra endast är av underordnad betydelse, måste det beslut som antas enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget ha en enda materiell rättslig grund, nämligen den som krävs med hänsyn till det huvudsakliga eller avgörande syftet eller den huvudsakliga eller avgörande beståndsdelen.
4.2.2.Tillämpning i det aktuella fallet
Det huvudsakliga syftet med och innehållet i den planerade akten rör skyddet av miljön.
Den materiella rättsliga grunden för det föreslagna beslutet är därför artikel 192.1 i EUF-fördraget.
4.3.Slutsats
Den rättsliga grunden för det föreslagna beslutet bör vara artikel 192.1 jämförd med artikel 218.9 i EUF-fördraget.
2021/0285 (NLE)
Förslag till
RÅDETS BESLUT
om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i konventionen om skydd av Östersjöområdets marina miljö (Helsingforskonventionen) vad gäller antagandet av en rekommendation om ändring av del II i bilaga III till den konventionen
EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT
med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 192.1 jämförd med artikel 218.9,
med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och
av följande skäl:
(1)Konventionen om skydd av Östersjöområdets marina miljö, ändrad 1992, (avtalet) ingicks av unionen genom rådets beslut 94/157/EC.
(2)I enlighet med artikel 32 i avtalet får Kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö anta ändringar av bilagorna till avtalet.
(3)Kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö ska under ministermötet 2021, den 20 oktober 2021, anta en rekommendation om ändring av del II i bilaga III till avtalet.
(4)Det är lämpligt att fastställa den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i Kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö, eftersom de ändringar av bilagan som rekommenderas av kommissionen antas genom det förfarande för tyst medgivande som föreskrivs i artikel 32 i avtalet. Ändringen av del II i bilaga III till avtalet kommer att vara bindande för unionen.
(5)Eftersom den planerade ändringen av del II i bilaga III innebär att kraven rörande skyddet av Östersjön moderniseras, EU:s internationella åtaganden och ambitioner ändras och skyddet av miljön förbättras, föreslås det att unionen stöder antagandet av rekommendationen.
HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.
Artikel 1
Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar under ministermötet i Kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö ska vara att stödja antagandet av rekommendationen om ändring av del II i bilaga III till Helsingforskonventionen.
Artikel 2
Detta beslut riktar sig till kommissionen.
Utfärdat i Bryssel den