Bryssel den 23.4.2021

COM(2021) 218 final

2018/0231(COD)

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET

enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

om

rådets ståndpunkt inför antagandet av en förordning om inrättande av programmet för den inre marknaden, konkurrenskraft för företag, inklusive små och medelstora företag, området för växter, djur, livsmedel och foder och europeisk statistik


2018/0231 (COD)

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET

enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt


om

rådets ståndpunkt inför antagandet av en förordning om inrättande av programmet för den inre marknaden, konkurrenskraft för företag, inklusive små och medelstora företag, området för växter, djur, livsmedel och foder och europeisk statistik

1.Bakgrund

Överlämnande av förslaget till Europaparlamentet och rådet
(dokument COM(2018) 441 final – 2018/0231 (COD))

7 juni 2018

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande

17 oktober 2018

Europaparlamentets ståndpunkt vid första behandlingen

12 februari 2019

Överlämnande av det ändrade förslaget

Ej tillämpligt

Antagande av rådets ståndpunkt

13 april 2021

2.Syfte med kommissionens förslag

Sedan den inre marknaden upprättades har den i hög grad bidragit till tillväxt, konkurrenskraft och sysselsättning och har skapat arbetstillfällen och gett konsumenterna ökade valmöjligheter till lägre priser. Samtidigt som den fortsätter att spela en viktig roll i uppbyggnaden av en starkare, rättvisare och mer balanserad ekonomi måste den anpassas till den snabbt föränderliga kontexten som präglas av den digitala revolutionen och globalisering. Detta utgör en betydande utmaning i fråga om reglering och tillsyn.

Inom programmet för den inre marknaden samlas åtgärder som finansieras genom sex tidigare program på områdena konkurrenskraft för företag, skydd av konsumenter och slutanvändare av finansiella tjänster, finansiell rapportering och revisionsstandarder, livsmedelskedjan och europeisk statistik. Programmet för den inre marknaden omfattar också åtgärder som tidigare finansierats direkt inom budgetrubrikerna för den inre marknaden och andra relaterade budgetrubriker, såsom europeisk standardisering och marknadsövervakning, genomförande och utveckling av den inre marknaden för finansiella tjänster samt nya åtgärder som syftar till att förbättra den inre marknadens funktionssätt, bland annat vad gäller efterlevnaden av EU:s konkurrenslagstiftning.

Det alla dessa åtgärder har gemensamt är att de syftar till att reglera, genomföra, underlätta, utöva tillsyn över och skydda verksamhet och aktörer inom den inre marknaden samt att se till att den inre marknaden fortsätter att fungera utan avbrott. Alla dessa åtgärder är av avgörande betydelse för en välfungerande inre marknad och det är nödvändigt att det ekonomiska stödet till dem fortsätter. Genom det föreslagna programmet säkerställs kontinuiteten för olika tidigare åtgärder samtidigt som de effektiviseras och synergier mellan dem utnyttjas.

Vad gäller europeisk statistik ersätter programmet EU:s tidigare program för europeisk statistik genom att upprätta en finansieringsram för att tillhandahålla högkvalitativ, jämförbar och tillförlitlig europeisk statistik som understödjer utformning, övervakning och utvärdering av all unionspolitik. Här måste understrykas att den europeiska statistiken, som otvivelaktigt bidrar till genomförandet av politiken för den inre marknaden, har ett mycket bredare tillämpningsområde än den inre marknaden då den betjänar alla EU:s politikområden.

3.Kommentarer till rådets ståndpunkt

Den ståndpunkt som rådet antog vid första behandlingen återspeglar till fullo den provisoriska överenskommelse som nåddes vid trepartsmötet mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen den 8 december 2020. De viktigaste punkterna i överenskommelsen är följande:

Programmets längd: Programmet inrättas för perioden 1 januari 2021–31 december 2027 och dess varaktighet är anpassad till den fleråriga budgetramen.

Tekniskt och administrativt stöd för genomförandet av programmet: Medlagstiftarna enades om att de totala kostnaderna för administrativt och tekniskt stöd inte får överstiga 5 % av värdet av den totala finansieringsram som är tillgänglig för genomförandet av programmet.

Utsedda stödmottagare som företräder konsumenternas intressen på unionsnivå: Enligt överenskommelsen får kommissionen befogenhet att anta delegerade akter när det gäller att företräda konsumenternas intressen på unionsnivå för att utan förslagsinfordran ändra förteckningen av enheter som kan beviljas bidrag inom ramen för programmet.

Nationella referenslaboratorier som utsedda stödmottagare och deras ackreditering: Utan att det påverkar medlemsstaternas skyldighet att förse de nationella referenslaboratorierna för växtskydd och djurhälsa med nödvändig finansiering i enlighet med förordning (EU) 2017/625, ger överenskommelsen dessa laboratorier möjligheten att i egenskap av utsedda stödmottagare beviljas bidrag inom ramen för programmet, om dessa laboratoriers verksamhet utgör ett mervärde för unionen och om tillräcklig finansiering finns tillgänglig inom programmet.

Medfinansiering inom området växter, djur, livsmedel och foder: Rådet och Europaparlamentet enades om en fast medfinansieringsgrad på 50 % som undantagsvis kan ökas till 75 % och 100 % på vissa villkor. De enades även om att kommissionen ska anta en genomförandeakt för att fastställa en lägre medfinansieringsgrad när detta är nödvändigt på grund av brist på medel, otillräckligt genomförande av veterinära och fytosanitära program eller nödåtgärder, eller utfasning av medfinansieringen av åtgärder för att bekämpa djursjukdomar eller skadegörare på växter.

Delegerade akter, genomförandeakter och kommittéer: Medlagstiftarna enades om att arbetsprogrammen bör antas genom genomförandeakter som syftar till att ge verkan åt bestämmelser som redan fastställts i den grundläggande rättsakten och enlighet med därmed sammanhängande sektorsspecifik lagstiftning i tillämpliga fall. Vad gäller delegerade akter enades de om att kommissionen bör ges befogenheten att anta delegerade akter under en 7-årsperiod som genom tyst medgivande kan förlängas med perioder av samma längd, om inte Europaparlamentet eller rådet motsätter sig en sådan förlängning.

Retroaktiv verkan: Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning och ska tillämpas från och med den 1 januari 2021.

Kommissionen stöder den provisoriska överenskommelse som nåddes vid trepartsmötet, vilket banar väg för snabbt antagande av det nya programmet. Programmet kommer att bidra till att stärka styrningen av den inre marknaden och göra det möjligt för EU:s befolkning, näringsliv, konsumenter och offentliga myndigheter att dra nytta av integrationen av marknaden.

4.Slutsats

Kommissionen godtar rådets ståndpunkt, som till fullo återspeglar den preliminära överenskommelse som medlagstiftarna nådde den 8 december 2020.