Bryssel den 20.4.2021

COM(2021) 196 final

2018/0202(COD)

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET

enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

om

rådets ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare och om upphävande av förordning (EU) nr 1309/2013


2018/0202 (COD)

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET

enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt


om

rådets ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare och om upphävande av förordning (EU) nr 1309/2013

1.Bakgrund

Överlämnande av förslaget till Europaparlamentet och rådet (dokument COM(2018) 380 final – 2018/0202 (COD)) 1 :

den 30 maj 2018

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande:

den 12 december 2018

Europaparlamentets ståndpunkt vid första behandlingen:

den 16 januari 2019

Rådets överenskommelse om en partiell allmän riktlinje:

Trepartssamtal genomfördes:

Politisk överenskommelse i Ständiga representanternas kommitté:

Antagande av rådets ståndpunkt vid första behandlingen:

den 15 mars 2019

den 4 februari 2020

den 15 oktober 2020

den 27 oktober 2020

den 16 december 2020

den 20 januari 2021

den 19 april 2021

[…].

2.Syfte med kommissionens förslag

Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter (globaliseringsfonden) är ett särskilt instrument som är utanför den fleråriga budgetramens tak och som även fortsättningsvis kommer att göra det möjligt för unionen att reagera på oförutsedda omständigheter. Globaliseringsfonden är ett uttryck för EU:s solidaritet med europeiska arbetstagare som har förlorat sina arbeten till följd av omfattande omstruktureringar. Arbetstagare som har blivit uppsagda erbjuds stöd i form av ett paket med individanpassade åtgärder som syftar till att varaktigt återintegrera dem på arbetsmarknaden så snabbt som möjligt. Det främsta syftet med förslaget är att se till att globaliseringsfonden kan fortsätta att verka efter den 31 december 2020.

De viktigaste nya inslagen som kommissionen föreslog för att göra fonden mer effektiv och flexibel var följande:

Utvidgat tillämpningsområde – tillämpningsområdet utvidgas för att göra fonden mer flexibel när det gäller att svara på den ekonomiska utvecklingen, t.ex. automatisering, digitalisering eller övergången till en koldioxidsnål ekonomi. Det innebär att det är de väntade konsekvenserna, inte orsaken till omstruktureringen, som bör motivera utnyttjandet av fonden.

Lägre minimiantal – det krävs 250 uppsägningar för att lämna in en ansökan, i stället för 500.

Utförligare övervakningsuppgifter – särskilt om kategorin av arbetstagare (yrkes- och utbildningsbakgrund), sysselsättningsstatus och typ av ny sysselsättning. Kvalitativ uppgiftsinsamling genom en undersökning som utförs bland stödmottagarna.

Förmedling av digitala färdigheter – ingår som en obligatorisk del i det åtgärdspaket som erbjuds de uppsagda arbetstagarna.

Förenklat och snabbare förfarande för beviljande av stöd – endast en akt (begäran om budgetöverföring) kommer att behövas. Det kommer inte längre att behövas något kommissionsförslag om beviljande av stöd, eftersom det enda kriteriet för ansökningarna är antalet uppsägningar inom en viss referensperiod.

En medfinansieringssats som är anpassad till den högsta medfinansieringssatsen inom ESF+ i den berörda medlemsstaten – för att undvika konkurrens mellan fonder.

3.Kommentarer till rådets ståndpunkt

Rådets ståndpunkt återspeglar den överenskommelse som nåddes i trepartsmötena. De viktigaste ändringar som införts jämfört med kommissionens förslag är följande:

Fondens namn: Namnet ändras till ”Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare”.

Insatskriterier: En ytterligare sänkning av minimiantalet till 200 uppsägningar, medan referensperioderna behålls såsom i kommissionens förslag.

Medfinansieringssats: Utöver anpassningen till den högsta medfinansieringssatsen inom ESF+ i respektive medlemsstat införs en lägsta medfinansieringssats på 60 %.

Beviljande av stöd: I kommissionens förslag föreskrivs ett förenklat och snabbare förfarande för beviljande av stöd, men under förhandlingarna om den fleråriga budgetramen enades medlagstiftarna om att behålla det nuvarande förfarandet. Förordningen anpassades i enlighet med detta.

Ram för resultatstyrning: Den långsiktiga resultatindikatorn med tidsfristen 18 månader efter slutet av genomförandeperioden utgår. Dessutom har ansvaret för att analysera resultatet av undersökningen bland stödmottagarna överförts från respektive medlemsstat till kommissionen. Kommissionens befogenhet att ändra den fastställda indikatorn genom en delegerad akt utgår.

Förordningens varaktighet: Kommissionen föreslog en obegränsad varaktighet för förordningen i linje med andra särskilda instrument som är utanför den fleråriga budgetramens tak. I rådets ståndpunkt begränsas varaktigheten till perioden för den fleråriga budgetramen (2021–2027).

Insamling och behandling av uppgifter om stödmottagare: Det interinstitutionella avtalet av den 16 december 2020 om budgetdisciplin 2 omfattar skyldigheter för medlemsstaterna att samla in uppgifter på ett driftskompatibelt sätt för att upptäcka oriktigheter och bedrägerier samt krav på att kommissionen utvecklar och ger medlemsstaterna tillgång till ett gemensamt datautvinningsverktyg med avsikten att detta ska tillämpas av dem. Enligt rådets ståndpunkt bör tillämpningen av det gemensamma datautvinningsverktyget endast uppmuntras, vilket ger medlemsstaterna möjlighet att utveckla sina egna verktyg. Eftersom detta avviker från det interinstitutionella avtalet om budgetdisciplin har kommissionen gjort det uttalande som återfinns i bilagan.

Kommissionen välkomnar att den överenskommelse som nåtts i stort sett bevarar de övergripande målen i kommissionens ursprungliga förslag. Vad gäller insamling och behandling av uppgifter om stödmottagare har kommissionen gjort det uttalande som återfinns i bilagan.

4.Slutsats

Kommissionen godtar rådets ståndpunkt. Vad gäller formuleringen om tillämpningen av ett gemensamt datautvinningsverktyg anser kommissionen att resultatet inte respekterar det interinstitutionella avtalet och har gjort ett uttalande avseende detta. Uttalandet återfinns i bilagan.

(1)    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter.
(2)    Interinstitutionellt avtal mellan Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen av den 16 december 2020 om budgetdisciplin, samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning samt om nya egna medel, inbegripet en färdplan för införandet av nya egna medel (EUT L 433 I, 22.12.2020, s. 28).

Bryssel den 20.4.2021

COM(2021) 196 final

BILAGA

till

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN
TILL EUROPAPARLAMENTET

enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

om

rådets ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare och om upphävande av förordning (EU) nr 1309/2013


BILAGA

Uttalande från kommissionen

I det interinstitutionella avtalet mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin, samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning samt om nya egna medel, inbegripet en färdplan för införandet av nya egna medel krävs det genom punkterna 30–33 att kommissionen tillhandahåller ett integrerat och driftskompatibelt informations- och övervakningssystem som inbegriper ett gemensamt datautvinnings- och riskgraderingsverktyg för bedömning och analys av de uppgifter som krävs med avsikten att detta ska tillämpas allmänt av medlemsstaterna. De tre institutionerna enades även om att samarbeta lojalt under lagstiftningsförfarandet för de relevanta grundläggande akterna för att säkerställa uppföljning av Europeiska rådets slutsatser från juli 2020 gällande denna aspekt.

Kommissionen anser att den överenskommelse som nåtts av medlagstiftarna inom ramen för artikel 23.1a om den obligatoriska användningen av ett gemensamt datautvinningsverktyg, och om insamling och analys av uppgifter om de verkliga huvudmännen för mottagarna av finansiering inte är tillräcklig för att stärka skyddet av unionens budget och NextGenerationEU mot bedrägerier och oriktigheter, och för att säkerställa effektiva kontroller av intressekonflikter, oriktigheter, dubbel finansiering och brottsligt missbruk av medel. Den strategi som medlagstiftarna enats om i förordningen om Europeiska fonden för justering av globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare återspeglar därför inte på ett korrekt sätt den önskade ambitionen och andan i det interinstitutionella avtalet.