Bryssel den 20.4.2021

COM(2021) 194 final

2021/0100(NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i partskonferensen vad gäller ändringarna av bilaga III till Rotterdamkonventionen om förfarandet med förhandsgodkännande sedan information lämnats för vissa farliga kemikalier och bekämpningsmedel i internationell handel


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

Rotterdamkonventionen om förfarandet med förhandsgodkännande sedan information lämnats för vissa farliga kemikalier och bekämpningsmedel i internationell handel (konventionen) trädde i kraft den 24 februari 2004. Den godkändes genom rådets beslut, på Europeiska gemenskapens vägnar, om antagande av Rotterdamkonventionen om förfarandet med förhandsgodkännande sedan information lämnats för vissa farliga kemikalier och bekämpningsmedel för internationell handel (2006/730/EG med retroaktiv verkan från 19 december 2002) 1 och trädde i kraft i Europeiska gemenskapen den 24 februari 2004. Syftet med konventionen är att främja delat ansvar och gemensamma ansträngningar mellan parter i den internationella handeln med vissa farliga kemikalier, i syfte att skydda människors hälsa och miljön från potentiell skada och för att bidra till en miljövänlig användning av sådana kemikalier. Konventionen fastställer en ram för informationsutbyte om vissa kemikaliers egenskaper, för nationella beslutsförfaranden om import och export av kemikalierna och för att dessa beslut sprids till parterna.

Genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 649/2012 av den 4 juli 2012 2 genomförs i unionslagstiftningen de åtaganden som fastställs i konventionen.

Partskonferensen, som inrättats genom artikel 18 i konventionen, är Rotterdamkonventionens styrande organ. Organet sammanträder normalt vartannat år för att övervaka genomförandet av konventionen. Det granskar också kemikalier som läggs fram av undersökningskommittén för kemikalier (undersökningskommittén) för ett utlåtande från organet.

Enligt artikel 5.1 i konventionen måste parterna anmäla slutliga lagstiftningsåtgärder som vidtagits för att förbjuda eller kraftigt begränsa användningen av en kemikalie på nationell nivå. Då sekretariatet har mottagit två sådana anmälningar om samma kemikalie från två parter som tillhör två olika PIC-regioner presenteras anmälningarna för undersökningskommittén. Undersökningskommittén granskar anmälningarna mot de kriterier som fastställs i bilaga II till konventionen. På grundval av den granskningen rekommenderade undersökningskommittén att acetoklor, karbosulfan, krysotilasbest, dekabromdifenyleter, fention (beredningar med ultralåg volym med minst 640 gram verksamt ämne per liter), beredningar i vätskeform (emulsionskoncentrat och vattenlösligt koncentrat) innehållande minst 276 g/liter parakvatdiklorid vilket motsvarar en parakvatjonkoncentration på minst 200 g/liter, samt perfluoroktansyra (PFOA), PFOA-salter och PFOA-besläktade föreningar förtecknas i bilaga III till konventionen, eftersom samtliga kriterier befanns vara uppfyllda. Förfarandet för antagande av ändringar av bilagorna regleras i artikel 22 i konventionen.

I enlighet med artikel 23 i konventionen har varje part en röst. Regionala organisationer för ekonomisk integration, t.ex. EU, utövar dock sin rösträtt med det antal röster som motsvarar det antal medlemsstater i organisationen som är parter i konventionen.

Vid sitt tionde ordinarie möte kommer partskonferensen att överväga antagande av beslutet om att förteckna acetoklor, karbosulfan, krysotilasbest, dekabromdifenyleter, fention (beredningar med ultralåg volym med minst 640 gram verksamt ämne per liter), beredningar i vätskeform (emulsionskoncentrat och vattenlösligt koncentrat) innehållande minst 276 g/liter parakvatdiklorid vilket motsvarar en parakvatjonkoncentration på minst 200 g/liter, samt perfluoroktansyra (PFOA), PFOA-salter och PFOA-besläktade föreningar i bilaga III till konventionen.

Att kemikalier förtecknas i bilaga III innebär att de, vid internationell handel, kommer att omfattas av förfarandet med förhandsgodkännande sedan information lämnats. Detta kräver att parterna anmäler importsvar till sekretariatet så att sekretariatet kan göra importsvaren tillgängliga för alla parter. Exporterande parter kommer att vara skyldiga respektera importsvaren när de exporterar dessa kemikalier.

Den planerade akten kommer att vara bindande för parterna i enlighet med artikel 22.5 c i konventionen, där följande anges: ”Depositarien skall omgående meddela parterna om beslut om att ändra bilaga III. Ändringen skall träda i kraft för alla parter den dag som anges i beslutet.”

Användningen av acetoklor, karbosulfan, krysotilasbest, fention (beredningar med ultralåg volym (ULV) med minst 640 gram verksamt ämne per liter) samt beredningar i vätskeform (emulsionskoncentrat och vattenlösligt koncentrat) innehållande minst 276 g/l parakvatdiklorid vilket motsvarar en parakvatjonkoncentration på minst 200 g/l, förbjuds i unionen genom respektive lagstiftning. Användningen av dekabromdifenyleter och perfluoroktansyra (PFOA), PFOA-salter och PFOA-besläktade föreningar begränsas genom förordning (EU) 2019/1021 om långlivade organiska föroreningar 3 , eftersom dessa kemikalier omfattas av Stockholmskonventionen om långlivade organiska föroreningar.

Detta förslag avser beslutet om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vid mötet i partskonferensen för Rotterdamkonventionen i samband med det planerade antagandet av beslutet om ändring av bilaga III genom förteckning av acetoklor, karbosulfan, krysotilasbest, dekabromdifenyleter, fention (beredningar med ultralåg volym (ULV) med minst 640 gram verksamt ämne per liter), beredningar i vätskeform (emulsionskoncentrat och vattenlösligt koncentrat) innehållande minst 276 g/l parakvatdiklorid vilket motsvarar en parakvatjonkoncentration på minst 200 g/l, samt perfluoroktansyra (PFOA), PFOA-salter och PFOA-besläktade föreningar.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Förslaget är förenligt med och kompletterar genomförandet av förordning (EU) nr 649/2012, som genomför Rotterdamkonventionen i unionen. Det överensstämmer fullt ut med konventionens syfte att främja delat ansvar och gemensamma ansträngningar mellan parter i den internationella handeln med sådana kemikalier, i syfte att skydda människors hälsa och miljön från potentiell skada, och för att bidra till en miljövänlig användning av sådana kemikalier.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Förslaget är förenligt med förordning (EG) nr 1107/2009, förordning (EU) nr 528/2012 och förordning (EG) nr 1907/2006 eftersom det inte påverkar några beslut om utsläppande på marknaden av kemikalier i Europeiska unionen.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Den förfarandemässiga rättsliga grunden för det föreslagna rådsbeslutet är artikel 218.9 i EUF-fördraget, som är en lämplig grund för en akt som fastställer Europeiska unionens ståndpunkt i förhållande till ett internationellt avtal, i det här fallet Rotterdamkonventionen.

Den rättsliga grunden i materiellt hänseende är artikel 192.1 i EUF-fördraget, mot bakgrund av att de åtgärder som överenskommits inom ramen för Rotterdamkonventionen huvudsakligen har ett miljömål (dvs. att skydda människors hälsa och miljön genom kontroll av den internationella handeln med vissa kemikalier och bekämpningsmedel).

Som följd av detta bör den rättsliga grunden för förslaget till beslut vara artikel 192.1 jämförd med artikel 218.9 i EUF-fördraget.

Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

Att skydda människors hälsa och miljön från potentiell skada av vissa farliga kemikalier och bidra till miljövänlig användning av dem är en global angelägenhet och Rotterdamkonventionen genomförs i unionen genom förordning (EU) nr 649/2012. Eftersom unionen är part i konventionen är det lämpligt att unionen deltar i partskonferensens beslutsfattande.

Proportionalitetsprincipen

Att skydda människors hälsa och miljön från potentiell skada av vissa farliga kemikalier och bidra till miljövänlig användning av dem är en global angelägenhet och kräver en global insats. Förteckning av acetoklor, karbosulfan, krysotilasbest, dekabromdifenyleter, fention (beredningar med ultralåg volym med minst 640 gram verksamt ämne per liter), beredningar i vätskeform (emulsionskoncentrat och vattenlösligt koncentrat) innehållande minst 276 g/liter parakvatdiklorid vilket motsvarar en parakvatjonkoncentration på minst 200 g/liter, samt perfluoroktansyra (PFOA), PFOA-salter och PFOA-besläktade föreningar i bilaga III rekommenderades av utredningskommittén för kemikalier eftersom kriterierna i bilaga II till konventionen befanns vara uppfyllda. Det är därför proportionerligt att stödja förteckningen av dessa kemikalier i bilaga III till konventionen för att säkerställa att lämpliga åtgärder vidtas på global nivå.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Samråd med berörda parter

Det har inte genomförts något systematiskt samråd med berörda parter eftersom förslaget inte kommer att få några följder för de berörda parterna i Europeiska unionen, med undantag för att vissa regler måste följas vid export av dessa kemikalier. De berörda parterna rådfrågades dock under hela den granskning av anmälningarna om kemikalier som utfördes av konventionens undersökningskommitté för kemikalier, och deras synpunkter beaktades.

Konsekvensbedömning

Det har inte gjorts någon konsekvensbedömning eftersom besluten som kan antas i enlighet med konventionen inte kommer att påverka användningen av dessa kemikalier i Europeiska unionen.

Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

Förslaget kan ha en mindre inverkan på den kommersiella verksamheten eftersom kemikalierna inte används kommersiellt i unionen men kan tillverkas för export och utesluter därför inte mikroföretag och omfattar inga särskilda regler för små och medelstora företag. Förslaget kan ha en mindre inverkan på EU:s sektoriella konkurrenskraft eller på handeln mellan unionen och tredjeländer eftersom vissa regler måste följas vid internationell handel med dessa kemikalier.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Förslaget påverkar inte unionens budget.

5.ÖVRIGA INSLAG

Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

Det anses inte vara nödvändigt med någon genomförandeplan, övervakning, utvärdering eller rapportering.

Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

Förslaget innebär att kommissionen på Europeiska unionens vägnar får stödja förteckningen av acetoklor, karbosulfan, krysotilasbest, dekabromdifenyleter, fention (beredningar med ultralåg volym (ULV) med minst 640 gram verksamt ämne per liter), beredningar i vätskeform (emulsionskoncentrat och vattenlösligt koncentrat) innehållande minst 276 g/l parakvatdiklorid vilket motsvarar en parakvatjonkoncentration på minst 200 g/l, samt perfluoroktansyra (PFOA), PFOA-salter och PFOA-besläktade föreningar vid partskonferensen för Rotterdamkonventionen.

2021/0100 (NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i partskonferensen vad gäller ändringarna av bilaga III till Rotterdamkonventionen om förfarandet med förhandsgodkännande sedan information lämnats för vissa farliga kemikalier och bekämpningsmedel i internationell handel

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 192.1 jämförd med artikel 218.9,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)Rotterdamkonventionen om förfarandet med förhandsgodkännande sedan information lämnats för vissa farliga kemikalier och bekämpningsmedel i internationell handel (konventionen) trädde i kraft den 24 februari 2004 och ingicks på unionens vägnar genom rådets beslut 2006/730/EG 4 .

(2)Genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 649/2012 av den 4 juli 2012 genomförs Rotterdamkonventionen i unionen 5 .

(3)Enligt artikel 7 i konventionen ska partskonferensen besluta om huruvida kemikalier ska förtecknas i bilaga III.

(4)Vid det tionde mötet i partskonferensen för Rotterdamkonventionen väntas beslut antas om förteckning av ytterligare kemikalier i bilaga III.

(5)Det är lämpligt att fastställa den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i partskonferensen, eftersom besluten kommer att vara bindande för unionen.

(6)För att säkerställa att importerande länder åtnjuter det skydd som Rotterdamkonventionen erbjuder och eftersom alla relevanta kriterier enligt konventionen är uppfyllda är det nödvändigt och lämpligt att stödja rekommendationen från undersökningskommittén för kemikalier, som är ett underorgan till Rotterdamkonventionen, att i bilaga III till Rotterdamkonventionen införa acetoklor, karbosulfan, krysotilasbest, dekabromdifenyleter, fention (beredningar med ultralåg volym (ULV) med minst 640 gram verksamt ämne per liter), beredningar i vätskeform (emulsionskoncentrat och vattenlösligt koncentrat) innehållande minst 276 g/l parakvatdiklorid vilket motsvarar en parakvatjonkoncentration på minst 200 g/l samt perfluoroktansyra (PFOA), PFOA-salter och PFOA-besläktade föreningar. Användningen av dessa ämnen är redan förbjuden eller underkastad stränga restriktioner i unionen och omfattas därför av krav i samband med export som går utöver vad som krävs i Rotterdamkonventionen enligt förordning (EU) nr 649/2012.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vid det tionde mötet i partskonferensen för Rotterdamkonventionen är att unionen ska stödja antagandet av ändringarna av bilaga III till Rotterdamkonventionen om förfarandet med förhandsgodkännande sedan information lämnats för vissa farliga kemikalier och bekämpningsmedel i internationell handel, vad gäller införandet av acetoklor, karbosulfan, krysotilasbest, dekabromdifenyleter, fention (beredningar med ultralåg volym (ULV) med minst 640 gram verksamt ämne per liter), beredningar i vätskeform (emulsionskoncentrat och vattenlösligt koncentrat) innehållande minst 276 g/l parakvatdiklorid vilket motsvarar en parakvatjonkoncentration på minst 200 g/l samt perfluoroktansyra (PFOA), PFOA-salter och PFOA-besläktade föreningar.

Artikel 2

Detta beslut riktar sig till kommissionen.

Utfärdat i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

(1)    Rådets beslut 2006/730/EG av den 25 september 2006 om ingående, på Europeiska gemenskapens vägnar, av Rotterdamkonventionen om förfarandet med förhandsgodkännande sedan information lämnats för vissa farliga kemikalier och bekämpningsmedel i internationell handel (EUT L 299, 28.10.2006, s. 23).
(2)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 649/2012 av den 4 juli 2012 om export och import av farliga kemikalier, EUT L 201, 27.7.2012, s. 60.
(3)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1021 av den 20 juni 2019 om långlivade organiska föroreningar (EUT L 169, 25.6.2019, s. 45).
(4)    Rådets beslut 2006/730/EG av den 25 september 2006 om ingående, på Europeiska gemenskapens vägnar, av Rotterdamkonventionen om förfarandet med förhandsgodkännande sedan information lämnats för vissa farliga kemikalier och bekämpningsmedel i internationell handel (EUT L 299, 28.10.2006, s. 23).
(5)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 649/2012 av den 4 juli 2012 om export och import av farliga kemikalier, EUT L 201, 27.7.2012, s. 60.