Bryssel den 16.4.2021

COM(2021) 187 final

2018/0191(COD)

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET

enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

om

rådets ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av ”Erasmus+”: Unionens program för utbildning, ungdom och idrott och om upphävande av förordning (EU) nr 1288/2013

(Text av betydelse för EES)


2018/0191 (COD)

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET

enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt


om

rådets ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av ”Erasmus+”: Unionens program för utbildning, ungdom och idrott och om upphävande av förordning (EU) nr 1288/2013

(Text av betydelse för EES)

1.Bakgrund

Överlämnande av förslaget till Europaparlamentet och rådet (dokument COM(2018) 367 final – 2018/0191 COD):

30 maj 2018

Regionkommitténs yttrande:

6 februari 2019

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande:

19 oktober 2018

Europaparlamentets ståndpunkt vid första behandlingen:

28 mars 2019

Rådets överenskommelse om en allmän riktlinje:

26 november 2018

Trepartssamtal genomfördes:

7 oktober 2019

19 november 2019

9 december 2019

7 december 2020

11 december 2020

Ständiga representanternas kommitté bekräftade kompromissöverenskommelsen:

18 december 2020

Europaparlamentets utskott för kultur och utbildning röstade om att stödja kompromissöverenskommelsen:

11 januari 2021

Ständiga representanternas kommitté antog rådets ståndpunkt (I/A-punktsnot):

31 mars 2021

Rådets ståndpunkt vid första behandlingen:

13 april 2021

2.Syftet med kommissionens förslag

Erasmus+-programmet är ett finansieringsinstrument i den fleråriga budgetramen 2021–2027 och syftar till att investera i människor, social sammanhållning och gemensamma värden. Kommissionen har föreslagit en total budget på 30 miljarder euro.

Det allmänna målet för Erasmus+ är att genom livslångt lärande stödja den utbildningsmässiga, yrkesmässiga och personliga utvecklingen för personer som är aktiva på områdena utbildning, ungdom och idrott i och utanför EU och därigenom bidra till hållbar tillväxt, arbetstillfällen av hög kvalitet och social sammanhållning, driva på innovation samt stärka en europeisk identitet och ett aktivt medborgarskap. Programmet är indelat i tre programområden: 1) mobilitet i utbildningssyfte, 2) samarbete mellan organisationer och institutioner och 3) stöd till politikutveckling och samarbete. Programmets integrerade karaktär, som omfattar formellt, icke-formellt och informellt lärande, ger möjligheter till lärande i alla skeden av livet.

I överensstämmelse med resultaten av halvtidsutvärderingen av det tidigare programmet och synpunkter från berörda parter upprätthåller det nya Erasmus+-programmet stabiliteten, samtidigt som det erbjuder förbättringar och nya åtgärder och insatser, vilket återspeglar en bredare ambition för EU:s nya politiska dagordning. Det betydligt stärkta, inkluderande och utökade programmet innebär att mobilitet och utbyten intensifieras.

3.Kommentarer till Europaparlamentets ståndpunkt

Europaparlamentets ståndpunkt vid första behandlingen, som antogs den 28 mars 2019, omfattade följande förslag till ändringar av kommissionens förslag:

Namn: Behållande av namnet Erasmus+ (i stället för Erasmus enligt kommissionens förslag).

Budget: Tredubbling av budgeten. Ändring av den sektorsvisa fördelningen (en höjning från 21 till 23 % inom yrkesutbildning, från 15,2 till 15,6 % inom skolutbildning, från 4,8 till 6 % inom vuxenutbildning och från 1,8 till 2 % inom idrott). De årliga anslagen bör godkännas av Europaparlamentet. Linjär utgiftsprofil över programmets sjuåriga löptid.

Mål: Nya särskilda mål för internationellt samarbete, livslångt lärande och europeiskt mervärde.

Styrning: Delegerade akter för antagandet av årliga arbetsprogram. Under förhandlingarna preciserade Europaparlamentet sin begäran om en styrningslösning som säkerställer dess delaktighet i politiska beslut som rör programmets genomförande.

Förstärkning av programmets inkluderingsdimension: Ett fristående kapitel med artiklar om inkludering som kräver att kommissionen inrättar en ram för inkluderingsåtgärder och att de nationella programkontoren utformar nationella inkluderingsstrategier. Särskilda mål och indikatorer.

Europeiskt mervärde: En icke uttömmande förteckning över kriterier för att uppvisa programinsatsernas EU-mervärde.

DiscoverEU: Utvidgat tillämpningsområde från artonåringar till personer mellan 18 och 20 år.

Europauniversitet och yrkeskunskapscentrum bör omfatta minst en enhet som är etablerad i en medlemsstat.

Vuxenstuderande: Tillägg i fråga om enskilda personers mobilitet inom programområde 1 (mobilitet i utbildningssyfte).

Idrott inom programområde 1 (mobilitet i utbildningssyfte): Utvidgning av enskilda personers mobilitet i utbildningssyfte till att omfatta unga som utövar organiserad idrott och internationell mobilitet för idrottspersonal.

Synergieffekter: Användning av en spetskompetensstämpel för att möjliggöra alternativ finansiering inom de sammanhållningspolitiska fonderna.

Internationellt samarbete: Strykning av hänvisningarna till vilka typer av tredjeländer som deltar i programmet. Tillägg inom programområde 2 (samarbete) av hänvisningar till kapacitetsuppbyggnad inom högre utbildning i tredjeländer. Särskilt fokus på utvecklingsländer.

Indikatorer: Bilaga ersatt med en mer detaljerad förteckning över indikatorer.

Europaparlamentet antog också ett politiskt uttalande som bifogades dess ståndpunkt vid första behandlingen, där Europaparlamentet förbehöll sig rätten att ompröva sin ståndpunkt för att se till att programmets kärnverksamhet och inkluderingsdimensionen verkligen kan förverkligas om budgeten inte tredubblas. I uttalandet klargjorde Europaparlamentet även att dess stöd till Europauniversitet, yrkeskunskapscentrum och DiscoverEU kommer att vara beroende av utvärderingen av pilotfaserna och en närmare definition av varje initiativ.

Som ett led i den överenskommelse som nåddes i trepartsmötena godtog kommissionen följande:

Programnamnet Erasmus+ i stället för Erasmus.

Finansieringsramen för programmet bör vara 24,574 miljarder euro i löpande priser, med ett tillägg på 1,7 miljarder euro i 2018 års priser, efter den programspecifika justering som föreskrivs i artikel 5 i, samt bilaga II till, rådets förordning (EU, Euratom) 2020/2093 (förordningen om den fleråriga budgetramen). Smärre ändringar av budgetanslagen per sektor.

En ny bilaga med en generell beskrivning av vilka programinsatser som kan ändras genom en delegerad akt.

En förstärkt inkluderingsdimension.

Tillägg av en ny artikel om det europeiska mervärdet.

Tillägg i fråga om mobilitet för vuxenstuderande inom programområde 1 (mobilitet i utbildningssyfte).

Utvidgning av tillämpningsområdet för mobilitet inom idrott till att omfatta internationella insatser.

Uttryckligt omnämnande av spetskompetensstämpeln.

Förtydligande av artikeln avseende deltagande av organisationer i tredjeländer som inte är associerade till programmet.

Utvidgad och omstrukturerad förteckning över indikatorer.

Kommissionen enades också om att utfärda följande uttalande om en preliminär budget för plattformarna av yrkeskunskapscentrum:

”Utan att det påverkar den lagstiftande myndighetens och budgetmyndighetens befogenheter åtar sig kommissionen att anslå ett preliminärt belopp på 400 miljoner euro i löpande priser för att stödja plattformar av yrkeskunskapscentrum under programmets hela löptid, under förutsättning att det vid halvtidsutvärderingen av programmet konstateras att insatsen ger positiva resultat.”

Efter rådets antagande av sin ståndpunkt vid första behandlingen förväntas Europaparlamentet formellt godkänna den överenskommelse som uppnåddes i trepartsmötena.

4.Kommentarer till rådets ståndpunkt

Rådets ståndpunkt återspeglar den överenskommelse som nåddes i trepartsmötena. De viktigaste ändringar som infördes jämfört med kommissionens förslag är följande:

Programnamnet Erasmus+ i stället för Erasmus.

Finansieringsramen för programmet bör vara 24,574 miljarder euro i löpande priser, med ett tillägg på 1,7 miljarder euro i 2018 års priser, efter den programspecifika justering som föreskrivs i artikel 5 i, samt bilaga II till, rådets förordning (EU, Euratom) 2020/2093 (förordningen om den fleråriga budgetramen).

Budgetfördelningen har ändrats enligt följande:

·Total finansieringsram:

·Minskad utbildningsandel från 83,1 till 83 %.

·Ökad idrottsandel från 1,8 till 1,9 %.

·Ökning av de nationella programkontorens förvaltningsavgifter från 3,2 till 3,3 %.

·Andelar inom budgeten för utbildning:

·Ökning inom mobilitet för vuxenstuderande från 4,8 till 5,8 %.

·Ökning inom yrkesutbildning från 21 till 21,5 %.

·Minst 1,8 % bör anslås till Jean Monnet-insatser.

·En andel på minst 17 % för horisontell verksamhet och centralt förvaltade insatser, inklusive det preliminära belopp på 400 miljoner euro för yrkesutbildningscentrum som anges i kommissionens uttalande.

·Minskad flexibilitetsmarginal från 5,5 till 4,1 %.

Tillägg i fråga om mobilitet för vuxenstuderande inom programområde 1 (mobilitet i utbildningssyfte).

En förstärkt inkluderingsdimension (fristående kapitel med två nya artiklar).

En ny bilaga med en generell beskrivning av programinsatserna, vilka behåller den flexibilitet som krävs för programmets genomförande och kan ändras genom en delegerad akt.

Reviderad och omstrukturerad förteckning över indikatorer.

En fast löptid för programmet som är anpassad till löptiden för den fleråriga budgetramen.

Tillägg av bestämmelser om retroaktivitet.

Reviderade bestämmelser om villkoren för deltagande av tredjeländer som är associerade till eller inte associerade till programmet.

I stort innebär överenskommelsen att syftena med kommissionens ursprungliga förslag bibehålls – i och med att ambitionsnivån inte sänkts och att den flexibilitet som krävs för genomförandet av programmet möjliggörs.

5.Slutsats

Kommissionen godtar rådets ståndpunkt.

6.Uttalande från kommissionen

Kommissionen har gjort ett uttalande som återfinns i bilagan.



BILAGA

Uttalande från Europeiska kommissionen om de särskilda anslagen för plattformar av yrkeskompetenscentrum

Utan att det påverkar den lagstiftande myndighetens och budgetmyndighetens befogenheter åtar sig kommissionen att anslå ett preliminärt belopp på 400 miljoner euro i löpande priser för att stödja plattformar av yrkeskunskapscentrum under programmets hela löptid, under förutsättning att det vid halvtidsutvärderingen av programmet konstateras att insatsen ger positiva resultat.