Strasbourg den 19.10.2021

COM(2021) 645 final

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

Kommissionens arbetsprogram 2022



















Göra Europa starkare tillsammans






























































































































































































































































































































































































































































































































































1.Göra Europa starkare tillsammans 

”Men jag tror att det är i prövningens stund som ens sinnelag – ens själ – verkligen kommer fram.”, Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, talet om tillståndet i unionen 15 september 2021.

Vårt EU är på väg ut ur en unik kris. Inför en rad omvälvande världshändelser har vi visat att vi med förenade krafter, i enighet och med höga ambitioner kan ta oss an de hårdaste utmaningar som kan tänkas och skapa resultat för människorna i EU.

Europeiska kommissionen har reagerat snabbt på utmaningarna genom att bland annat ta itu med covid-19-pandemin, klimatkrisen och miljöförstöringen, se till att en alltmer digital värld fungerar för människorna och hantera nya geopolitiska förhållanden. När vi gjort det har vi samtidigt lagt grunden för en bättre framtid. Allt detta har skett i enlighet med vår djärva och omdanande agenda, uppdelad på sex huvudmål.

Det här arbetsprogrammet låter oss hålla tempot uppe och gå vidare i processen, särskilt för den unga generationen i och med förslaget om europeiska ungdomsåret 2022 1 .

I fjol lade kommissionen fram det banbrytande 55 %-paketet för att nå resultat med målen i den epokgörande klimatlagen på ett ekonomiskt hållbart och socialt rättvist sätt. Den färska rapporten från FN:s mellanstatliga klimatpanel visar med all tydlighet att vi inte har någon tid att förlora: konferenserna COP 26 i Glasgow och COP 15 i Kunming är avgörande tillfällen i denna satsning då de visar att klimatkrisen och krisen med den biologiska mångfalden är oupplösligt förenade med varandra. Den senaste tidens höga energipriser bekräftar också hur viktigt det är att EU går över till ren energi och minskar sitt beroende av fossila bränslen.

Vi lade också fram vår djärva vision för ett människocentrerat, digitalt drivet Europa 2030 med en digital kompass för att omsätta detta mål i verklighet. Här ingår förslaget om regler för ett säkert och tryggt internet och en gemensam europeisk digital identitet. Vi antog handlingsplanen för den europeiska pelaren för sociala rättigheter och föreslog en uppsättning sociala mål för 2030, vilka EU:s stats- och regeringschefer slöt upp bakom vid det sociala toppmötet i Porto. För att ytterligare stärka jämlikheten i EU föreslog vi åtgärder för att intensifiera kampen mot rasism och diskriminering på grund av kön och sexuell läggning, och ökade våra satsningar för att låta personer med funktionsnedsättningar vara fullt delaktiga i samhället. Vidare agerade vi kraftfullt för att upprätthålla och stärka rättsstaten, skydda vårt EU:s kärnvärden och stärka den demokratiska resiliensen, i enlighet med handlingsplanen för demokratin i Europa.

Allt detta hände i pandemins skugga, något som krävde insatser i aldrig tidigare skådad skala för att skydda människors hälsa och hålla de socioekonomiska konsekvenserna så låga som möjligt. Sammantaget antog kommissionen över 2 326 åtgärder som reaktion i närtid. Vår framgångsrika vaccinstrategi hjälpte EU att få fram 4,6 miljarder doser covid-19-vaccin och nå målet att 70 % av den vuxna befolkningen i EU skulle vara fullvaccinerad före sommarens slut. EU har också varit pådrivande i de globala insatserna mot covid-19 och en ledande givare till Covax.

För att vi ska bli bättre förberedda på eventuella pandemier framöver har vi påskyndat arbetet med att bygga upp en europeisk hälsounion. Vi agerade för att stödja ett säkert återöppnande av EU, bl.a. genom EU:s digitala covidintyg, som beslutades rekordsnabbt och nu används av miljoner människor.

Vi angrep pandemins sociala och ekonomiska konsekvenser i samarbete med medlemsstaterna genom en rad ambitiösa, långtgående program och insatser. Den samlade slagkraften i EU:s långtidsbudget och NextGenerationEU tillhandahåller 2,018 biljoner euro för att stärka vår ekonomi och återuppbygga ett EU efter covid-19 som är grönare, rättvisare, mer digitalt och mer resilient. Den allmänna undantagsklausulen i stabilitets- och tillväxtpakten och de tillfälliga statsstödsreglerna lät medlemsstaterna stödja ekonomin med omkring 6,6 % av BNP under 2020 och 7,1 % av BNP under 2021. Detta bidrog till stabilitet och en stark ekonomisk återhämtning. Vi kommer att se till att EU-budgeten tas i anspråk enligt principerna för sund ekonomisk förvaltning så att EU:s ekonomiska intressen skyddas fullständigt. Dessutom har vi hittills satt in 21 miljarder euro i sammanhållningspolitiska medel som krisstöd till hälso- och sjukvårdssektorn och för att bevara jobb, medan 50 miljarder euro från React-EU fungerat som överbryggning till återhämtningsmedlen.

Vårt arbete med återhämtningen i EU ger redan resultat. Grunden i NextGenerationEU, återhämtnings- och resiliensfaciliteten med en budget på över 800 miljarder euro, ger oss nu möjlighet att bana väg mot en långvarig återhämtning för alla. Den här facilitetens omdanande verkan kommer att fortsätta att utvecklas och öka under kommande år, i takt med att reformer och investeringar genomförs under fullständigt iakttagande av EU:s grundläggande rättigheter och värden.

Under de senaste 18 månaderna har vi lärt oss mycket, bland annat att det inte räcker att bara återhämta sig från en kris av den här omfattningen. Vi måste i själva verket gå stärkta och mer resilienta ur krisen och få in våra ekonomier på vägen mot hållbar tillväxt. Vi måste genomföra de åtgärder vi enats om det senaste året. Och vi måste främja mer offentliga och privata investeringar i hela EU och reformer under kommande år för att lyckas med den gröna och digitala omställningen.

Kommissionen har hållit sina utfästelser att stärka EU:s globala ledarskap när det bl.a. gäller reaktioner på pandemin, klimatkrisen och krisen med biologisk mångfald, främjande av stark, öppen och fri handel och upprätthållande av den regelbaserade världsordningen. Vi har stärkt EU:s kontakter med länderna på västra Balkan och byggt ut partnerskapet med våra östliga och sydliga grannar genom ambitiösa ekonomi- och investeringsplaner. Vi har också samverkat med Afrika.

Vidare har vi enats om en ny agenda med USA för globala förändringar, fortsatt att föra en nyanserad men robust Kinapolitik, befäst vår hållning till Ryssland, utvecklat en konstruktiv och realistisk agenda med Turkiet och lagt fram strategier för att göra multilateralt samarbete och humanitära insatser mer verkningsfulla.

Det är i denna anda som vi i dag lägger fram vårt arbetsprogram för 2022. Programmet visar vår beslutsamhet att gå stärkta ur pandemin, påskynda den gröna och digitala omställningen och bygga ett rättvisare, mer resilient och mer sammanhållet samhälle i enlighet med FN:s Agenda 2030 och Parisavtalet. Vi uppmanar Europaparlamentet och rådet att snabbt enas om de viktigaste lagförslagen. Tillsammans kan vi se till att enskilda, näringslivet och andra berörda parter kan dra nytta av våra gemensamma ansträngningar. Samtidigt tänker vi lägga fram förslag för att förverkliga våra utfästelser, i enlighet med vad som sägs nedan och i bilagorna 2 till arbetsprogrammet.

2.Resultat med de sex huvudmålen

2.1.Den europeiska gröna given

Kommissionen kommer att fortsätta att verka för att Europa 2050 ska ha blivit världens första klimatneutrala kontinent. Vi tänker föreslå regler för intyg om koldioxidupptag för att påskynda utbyggnaden av hållbart koldioxidupptag och skapa en ny affärsmodell där markansvariga belönas för sådan verksamhet. Vi tänker se över kraven på koldioxidutsläpp från tunga fordon och införa regler om harmoniserad mätning av utsläpp från transporter och logistik för att stödja omställningen till mobilitet med nollutsläpp. Och vi tänker se över EU:s regler om fluorhaltiga växthusgaser för att ytterligare minska utsläppen av dem och se till att vi fullgör våra internationella utfästelser.

Gröna obligationer får allt större roll för att finansiera utfasningen av fossila bränslen från samhället som ett led i investeringsplanen för ett hållbart Europa.

Vi tänker följa upp handlingsplanen för nollföroreningar inom bland annat integrerad vattenförvaltning för att ta itu med föroreningar av yt- och grundvatten och luftkvalitet och anpassa kraven till Världshälsoorganisationens rekommendationer. Dessutom tänker vi föreslå åtgärder för att begränsa tillsatser av mikroplast i produkter och minska utsläppen av mikroplast i miljön. Vi kommer att ta itu med hållbarhetsutmaningarna med biologiskt nedbrytbar och komposterbar plast och kartlägga i vilka fall de kan gynna miljön. Vi tänker också se över lagstiftningen om klassificering, märkning och paketering och fortsätta arbetet med en begränsad översyn av Reach-förordningen för att bättre skydda miljö och människors hälsa.

Förutom våra initiativ inom politiken för hållbara produkter tänker vi stärka konsumenternas rätt att reparera produkter till rimliga priser. Det förlänger produkternas livslängd och bidrar på så sätt till den cirkulära ekonomins mål.

Omställningen till ren energi är den bästa försäkringen mot sådana prischocker som den EU står inför just nu. De höga energipriserna visar med all önskvärd tydlighet hur viktigt det är att snabbare få mer förnybar energi i drift. Som stöd för det mål för förnybar energi som sattes i juli 2021 tänker kommissionen verka för god praxis för tillståndsgivning för förnybar energi och lägga fram ett meddelande om solenergi, som särskilt ska handla om tillämpningar och existerande hinder.

Vi ska få fram medel för en grön omställning som är socialt och internationellt rättvis: utöver Fonden för en rättvis omställning och den föreslagna sociala klimatfonden, som har att göra med utökningen av handeln med utsläppsrätter till transporter och bostäder, ska vi fördubbla de externa anslagen till biologisk mångfald och i betydande omfattning bidra till klimatfinansiering i mindre utvecklade länder och de länder som är särskilt utsatta för klimatförändringarnas effekter.

Vi tänker fortsätta att verka för ett grönare, mer hållbart jordbruk och nå resultat med åtgärderna i strategin från jord till bord. Under 2022 tänker kommissionen i samarbete med medlemsstaterna fastslå ambitiösa nationella strategier för att nå den gemensamma jordbrukspolitikens och den gröna givens mål och tänker bl.a. föreslå nya regler om hållbar användning av bekämpningsmedel för att nå målet om en minskning med 50 % enligt strategin för biologisk mångfald och strategin från jord till bord samt se över kraven på saluföring. Samtidigt har kommissionen för avsikt att bygga ut hållbara jordbruksmetoder genom att främja kolinlagrande jordbruk, definiera om hållbara sätt att använda jordbruksmark och driva fiskodling samt genom förbättrad övervakning på gårdsnivå av hållbarhetsindikatorerna.

2.2.Ett Europa rustat för den digitala tidsåldern

Pandemin har drivit på den allt snabbare digitaliseringen av Europa och världen. Kommissionen tänker följa upp sin färdplan för det digitala decenniet för att EU 2030 ska ha nått resultat i fråga om den digitala omställningen. Vi är fast beslutna att ta ledningen i den globala satsningen på pålitlig, säker och människocentrerad teknik. Vi tänker dessutom arbeta för att nå enighet och genomföra våra förslag om ett säkert och tryggt internet, en europeisk digital identitet och pålitlig artificiell intelligens.

Den inre marknaden är och förblir grunden för en innovativ, välmående och framtidsinriktad europeisk ekonomi. En stark och verkningsfull konkurrenspolitik behövs för att bidra till en resilient återhämtning och till den gröna och digitala omställningen. Därför har kommissionen inlett en översyn av konkurrenspolitiken för att se till att de olika konkurrensverktygen är ändamålsenliga Vi tänker också lägga fram ett instrument för kriser på den inre marknaden för att bidra till att förebygga framtida störningar.

Trots sju sorger och åtta bedrövelser tog EU sig igenom krisen i hög grad tack vare sin innovationsförmåga, sin starka industribas och sina diversifierade och konkurrenskraftiga leveranskedjor. I några få strategiska sektorer har EU dock varit sårbart på grund av ett mycket litet antal utomeuropeiska leverantörer, särskilt av råvaror. Detta framgår särskilt tydligt i fråga om halvledare. Leveranserna av de här chipen som ligger till grund för EU:s digitala teknik har blivit ett allvarligt bekymmer för EU:s industri: produktionen har i flera fall avmattats. Därför tänker vi anta en europeisk chiprättsakt för att främja ett modernt europeiskt chipekosystem för att stärka vår innovationskapacitet och försörjningstrygghet och utveckla nya marknader för banbrytande europeisk teknik.

I och med att ekonomin och samhället i allt högre grad bygger på digitala lösningar, måste vi se till att vi kan försvara oss i en värld där uppkopplade produkter och tjänster allt oftare riskerar att hackas. För det ändamålet avser vi att lägga fram ett förslag om en europeisk cyberresiliensrättsakt för att slå fast gemensamma krav på produkters cybersäkerhet. Vi kommer också att börja bygga upp ett rymdbaserat globalt säkert kommunikationssystem för EU som ska erbjuda bredband i hela EU där det inte finns i dag och säker och oberoende kommunikation för medlemsstaterna.

Eftersom energisektorn bidrar mest till att nå EU:s klimatmål att 2030 ha minskat utsläppen med minst 55 % tänker kommissionen lägga fram en handlingsplan för snabbare digital omställning av sektorn, vilket behövs för omställningen till förnybar energi, uppkopplad mobilitet, smarta hus och ett mer integrerat energisystem där konsumenterna står i centrum. De omfattande energistörningarna i USA och EU det senaste året visar på behovet av resilient och cybersäker energi.

För att människorna i EU ska dra full nytta av den digitala tekniken måste det till stark digital kompetens och utbildning. Det framgick särskilt tydligt när distansundervisning blev normen under pandemin. Detta är också ett av de viktigaste målen för den digitala kompassen. För att fylla ut kompetens- och kunskapsluckor tänker vi föreslå åtgärder för att underlätta och främja digital kompetens i skolor och högre utbildning.

Forskning och innovation har avgörande betydelse för att hantera dagens utmaningar. Forskning och innovation bidrar till återhämtningen i EU genom att skapa ekonomisk tillväxt som ligger till grund för den gröna och digitala omställningen. Det är viktigt för rättvis ekonomisk tillväxt som gynnar alla regioner och invånare, även på landsbygden, Det är nödvändigt att se till att Europa ligger kvar i framkanten på vetenskap och nya innovationsområden.

Digitala lösningar kan också bidra till mer integrerad, hållbar mobilitet Vi tänker lägga fram ett initiativ för multimodala digitala mobilitetstjänster för att täppa till luckor på marknaden i fråga om kombinerat resande med olika transportslag, bl.a. tåg.

2.3.En ekonomi för människor

Nu när den ekonomiska aktiviteten är på väg tillbaka till nivåerna före pandemin är det dags att fundera på hur krisen har påverkat ekonomin. Därför nystartar kommissionen den offentliga debatten om statsfinansiella regler och styrningen av den ekonomiska politiken. Kommissionen kommer att beakta alla åsikter som uttrycks under debatten. Under första kvartalet 2022 tänker kommissionen lägga fram riktlinjer för finanspolitiken framöver i syfte att underlätta samordningen av finanspolitiken och utarbetandet av medlemsstaternas stabilitets- och konvergensprogram. Riktlinjerna ska utformas under hänsynstagande till den ekonomiska situationen i världen, medlemsstaternas situation och diskussionerna om styrningen av den ekonomiska politiken. Kommissionen tänker presentera inriktningen på eventuella ändringar av styrningen av den ekonomiska politiken i syfte att nå bred enighet om vägen framåt i god tid före 2023. Sure, EU:s instrument för tidsbegränsat stöd för att minska risken för arbetslöshet under kriser, visade sig vara synnerligen framgångsrikt och kommissionen tänker noga granska erfarenheterna av det.

För att alla i EU ska få tillgång till bra jobb, rättvisa arbetsvillkor, omfattande socialt skydd och en bättre balans mellan arbete och privatliv tänker kommissionen följa upp handlingsplanen för den europeiska pelaren för sociala rättigheter.

Den plötsligt inträffade pandemin visade hur viktigt det är med starka sociala skyddsnät. Vi tänker lägga fram ett förslag till rekommendation om minimiinkomst för att komplettera medlemsstaternas politik.

Kommissionen tänker också lägga fram ett meddelande om stärkt dialog mellan arbetsmarknadens parter på EU-nivå och nationell nivå för att stödja deras stora betydelse för att främja en ekonomiskt, social och sammanhållningspolitiskt rättvis återhämtning och för den gröna, digitala och sysselsättningspolitiska omställningen.

Vi ska även lägga fram ett förslag om att förbättra arbetstagarnas skydd mot risker på grund av exponering för asbest på arbetsplatsen, med beaktande av arbetsmarknadsparternas synpunkter. Vi instämmer i Europaparlamentets åsikt i det nyligen framlagda betänkandet enligt artikel 225 i EUF-fördraget att asbest föranleder allvarliga betänkligheter.

Finanssektorn har en central roll i den ekonomiska återhämtningen. Under pandemin ökade de digitala transaktionerna, och kommissionen avser att lägga fram ett initiativ om direktbetalningar för att främja spridningen av dem i EU.

Hälsokrisen har även visat hur viktigt det är med välutvecklade europeiska kapitalmarknader. Återhämtningen kräver enorma investeringar som enbart offentliga medel och traditionell bankutlåning inte räcker till för. När det gäller insolvensförfaranden kommer kommissionen att verka för enhetlighet och avlägsna oförenligheter i syfte att öka effektiveten, underlätta gränsöverskridande investeringar och minska bördorna. Krav för börsnotering kommer att förenklas för att göra de öppna kapitalmarknaderna mer attraktiva för EU:s företag och underlätta tillgången till kapital för små och medelstora företag.

Den 8 oktober enades 136 länder i hela världen, däribland alla EU-länder, G20-länder och OECD-länder, om ett historiskt globalt skattereformavtal, med en global lägstanivå på faktisk skatt (pelare 2) och en omfördelning av beskattningsrätt (pelare 1). Ända sedan starten 2016 har kommissionen kraftfullt stöttat denna internationella satsning. På samma sätt tänker kommissionen nu verka för att EU ska visa ledarskap inom global skatterättvisa genom att snabbt och enhetligt genomföra avtalet i hela EU.

2.4.Ett starkare Europa i världen

De pågående geopolitiska förändringarna visar hur viktigt det är att stärka EU:s inflytande i en föränderlig omvärld och försvara de europeiska värdena och intressena.

Med hjälp av vår nya strategi Global Gateway, som ska samordnas med strategin Build Back Better World (B3W), stärker vi EU:s satsningar på konnektivitetspartnerskap som främjar digital och grön betrodd konnektivitet med partner i omvärlden.

De humanitära kriserna i världen har visat på gapet mellan behov och tillgängliga resurser. De olika globala kriserna bekräftar att vi måste stärka partnerskapen med våra allierade, varför vi har för avsikt att lägga fram en ny gemensam förklaring från EU och Nato och påskynda arbetet med en verklig europeisk försvarsunion.

Kommissionen tänker lägga fram ett försvarspaket med bl.a. en färdplan för säkerhets- och försvarsteknik för att stärka forskning, utveckling och innovation och minska EU:s strategiska beroende inom kritisk teknik och kritiska värdekedjor på området.

Nästa år tänker vi ta en rad nya initiativ och samtidigt genomföra tidigare åtgärder. Vi avser att lägga fram en utökad blockeringsförordning för att bättre skydda enskilda och företag i EU genom att avskräcka och motverka exterritoriell tillämpning av tredjeländers sanktioner. Detta ska ytterligare stärka EU:s resiliens och öppna strategiska oberoende.

Vi tänker verka för den globala energiomställningen och främja försörjningstrygghet, ren teknik och öppna marknader. Detta är ett led i den nya strategin för internationellt energiengagemang, där vi tänker utforska nya möjligheter med utbyggnaden av ett rent energisystem och främja energieffektivitet och säker, hållbar teknik i takt med att vi successivt rör oss från fossila bränslen till grön energi och en rättvis omställning.

Vi tänker omarbeta 2016 års agenda för internationell världshavsförvaltning genom att lägga fram ett gemensamt meddelande med en handlingsplan för havsförvaltning för att ta itu med allvarliga hot som föroreningar, klimatförändringseffekter och förluster av biologisk mångfald. Detta blir ett kraftfullt budskap om att EU är ledande med att hålla globala utfästelser i enlighet med Agenda 2030-målen för hållbar utveckling.

Gulfregionen är en viktig partner för EU. För att befästa samarbetet och skapa en ram för vår politiska dialog tänker vi lägga fram ett gemensamt meddelande om ett strategiskt partnerskap med Gulfstaterna.

2.5.Främjande av vår europeiska livsstil

Ungdomarna måste kunna forma framtiden, då de leder debatten i konferensen om Europas framtid. Vårt EU behöver en själ och en vision som de kan ta till sig. Vi tänker lansera det nya initiativet Alma (Aim, Learn, Master, Achieve) för att hjälpa mindre gynnade unga i EU som varken arbetar eller studerar. Det ska hjälpa dem att få arbetslivserfarenhet utomlands med nödvändigt socialt stöd. Det slutliga målet är att de ska skaffa sig utbildning eller bra jobb.

För att möta nya och gamla utmaningar, ta itu med brister i olika åldersgrupper och arbetskraftsbrist och axla vårt globala ansvar är det av avgörande betydelse att hitta en gemensam europeisk grund för migrations- och asylhanteringen. Den senaste tidens händelser, bland annat i Belarus och Afghanistan, visar att det finns ett akut behov av att snabbt enas om de återstående lagstiftningsförslagen i den nya migrations- och asylpakten. Pakten, kommissionen lade fram för ett år sedan, innehåller allt som krävs för ett balanserat och humant system som fungerar för alla medlemsstater. Vi kommer att fortsätta att samarbeta med Europaparlamentet och medlemsstaterna för att bygga upp förtroendet ytterligare och föra en hållbar europeisk migrationspolitik.

Kommissionen fortsätter att bygga upp en verklig säkerhetsunion och kommer regelbundet att rapportera om framstegen på säkerhetsområdet, bl.a. om pågående förhandlingar i centrala lagstiftningsärenden och då särskilt de fyra strategiska prioriteringarna: en framtidssäkrad säkerhetsmiljö, hantering av nya hot, skydd för människorna i EU mot terrorism och organiserad brottslighet samt ett starkt europeiskt säkerhetsekosystem. Arbetet med cybersäkerhet är och förblir en viktig byggsten i säkerhetsunionen. Samtidigt fortsätter arbetet mot människohandel, samtidigt som vi avser att vidta nya åtgärder för att förbättra säkert informationsutbyte med tredjeländer och dem som arbetar med säkerhet ute på fältet. Vidare ska reglerna om förhandsinformation om passagerare uppdateras.

Insatserna mot pandemin har återigen visat att vetenskap och utbildning inte bara är ovärderliga för att främja vår livsstil utan också för att bevara vår hälsa. Våra skolor och universitet håller på att anpassa sig till den digitala revolutionen, men krisen har blottlagt problem med rättvisan i utbildningen och drabbat vissa studerande hårdare än andra. Vi vill trygga framtiden för nästa generation europeiska forskare, bevara de europeiska universitetens ledande ställning i världen och stärka deras samarbete. Därför tänker vi lägga fram en EU-strategi för universitet och föreslå former för fördjupat och hållbart gränsöverskridande samarbete inom högre utbildning, som för enhetlighetens skull ska utarbetas parallellt med initiativen för ökad digitalisering i skolan och den högre utbildningen.

Då vi dragit lärdom av covid-19-krisen tänker vi lägga fram en ny EU-strategi för vård och omsorg för både vårdgivare och vårdtagare, från barnomsorg till långvarig vård och omsorg. Strategin ska utgöra en ram för politiska reformer som ska vägleda utvecklingen av hållbar långvarig vård som ger bättre och billigare tillgång till tjänster av hög kvalitet för alla. Dessutom behandlas förskoleverksamhet och barnomsorg, med särskild vikt lagd vid barn med funktionsnedsättning och barn från mindre gynnade grupper. Strategin ska även bidra till att minska skillnaderna i sysselsättning mellan könen, öka kvinnors egenmakt och bidra till jämställdhet genom bl.a. en översyn av Barcelonamålen.

Vi fortsätter arbetet med en stark europeisk hälsounion och tänker föreslå en ny ram för en dynamisk läkemedelssektor i EU som ska ge tillgång läkemedel av hög kvalitet till överkomligt pris för alla i EU, främja innovation och trygga försörjningen. Detta ska innebära ett förenklat och effektivt regelverk med innovativ digitalisering så att det blir vägledande inom bördeminskning. Vi tänker även se över lagstiftningen om läkemedel för barn och sällsynta sjukdomar för att åtgärda brister och se till att innovativa läkemedel och behandlingar finns lätt tillgängliga. Bägge initiativen följer på läkemedelsstrategin för Europa och ska bidra till ett öppet strategiskt oberoende inom vårdsektorn och dra nytta av erfarenheterna av pandemin för att stödja ett framtidssäkert och kriståligt läkemedelssystem. Initiativen stärks genom förslaget om ett europeiskt hälsodataområde med tillförlitlig styrning för att säkerställa datasäkerhet och personlig integritet. Det ska i sin tur sätta fart på forskningen om epokgörande läkemedel och göra det möjligt för allmänheten att få större kontroll över sina hälsodata.

Livräddande cancerscreening och tidig diagnos ska stärkas ytterligare genom en rekommendation om cancerscreening som bygger på de senaste vetenskapliga rönen som en del av EU:s handlingsplan mot cancer.

2.6.En ny satsning på demokrati i Europa

Med konferensen om Europas framtid i full gång uppmanas alla i EU att uttala sig om hur vi ska forma vår gemensamma framtid. Konferensen är en unik, öppen och inkluderande demokratisk satsning med en flerspråkig digital plattform. Vi kommer att lyssna lyhört på de idéer och inlägg som förs fram och vara redo att följa upp det som konferensen enas om. För att se till att vi tar vara på det här tillfället håller vi på att införa nya, innovativa verktyg för att förändra hur vi samarbetar med medborgarna. Detta ska bidra till att ungdomarna kan bli ledande i debatten.

Det europeiska medborgarinitiativet gör det redan nu möjligt för medborgarna att hjälpa till att forma vårt EU genom att uppmana kommissionen att föreslå ny lagstiftning. För närvarande finns det elva sådana initiativ som är öppna för undertecknande, och ytterligare tre ska inleda processen inom kort.

Bevarandet av mediernas frihet och mångfald är en hörnsten i vårt demokratiska statsskick. Vi kommer att vidta ytterligare åtgärder för att förbättra öppenheten, ansvarsutkrävandet och oberoendet när det gäller åtgärder som påverkar mediernas frihet och mångfald genom att lägga fram en europeisk mediefrihetsakt.

Rättsstatligheten är central för vår identitet och våra värderingar som européer. Det är också en förutsättning för att EU ska kunna fungera effektivt i en anda av ömsesidigt förtroende. Rapporten om rättsstatsprincipen 2021 visade på en positiv utveckling i medlemsstaterna, men också återfall och nya problem. Kommissionen kommer att fortsätta sitt arbete som fördragens väktare för att se till att utmaningar för rättsstatsprincipen identifieras och åtgärdas, bl.a. genom att utfärda särskilda rekommendationer till medlemsstaterna i rapporten om rättsstatsprincipen 2022. Kommissionen tänker också göra vad som krävs för att upprätthålla EU-rättens företräde. Och den tänker sätta in alla verktyg för att säkerställa en konsekvent och ändamålsenlig strategi, bland annat för att skydda EU-skattebetalarnas pengar.

Kommissionen ska fortsätta arbetet med en gemensam rättslig ram för effektiv överföring av brottmål mellan medlemsstaterna för att intensifiera kampen mot gränsöverskridande brottslighet. Vi tänker också utforska hur man kan uppnå konvergens i fråga om häktning och häktningsvillkor mellan medlemsstaterna som en del av förbättringarna av det gränsöverskridande samarbetet i straffrättsliga frågor.

Kommissionen avser att fortsätta arbetet med att göra jämlikhetsunionen till verklighet för alla. Alla ska kunna känna sig trygga och slippa diskriminering eller våld på grund av sexuell läggning, könsidentitet, könsuttryck, könsegenskaper, ras eller etniskt ursprung, religion eller övertygelse, funktionsnedsättning eller ålder. Jämlikhetsorgan spelar en viktig roll för att skydda dessa rättigheter, och vi kommer att föreslå åtgärder för att stärka deras roll och oberoende. Vi kommer att föreslå åtgärder för att förbättra erkännande av föräldraskap mellan medlemsstaterna och stärka det rättsliga samarbetet om skydd av utsatta vuxna i gränsöverskridande situationer. De åtgärder som vi tänker föreslå för att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor ska kompletteras med ett initiativ nästa år för att hjälpa medlemsstaterna att förbättra förebyggandet och vidta stödåtgärder för att bekämpa seder som är skadliga för kvinnor och flickor. 

Vi strävar efter att göra framsteg med utformningen av EU:s nya interinstitutionella etikorgan, bl.a. genom att fortsätta det nära samarbetet med de andra EU-institutionerna för att finna den nödvändiga samsynen om det framtida organets verksamhetsområde, uppgifter och befogenheter. Hänsyn måste i det avseendet tas till EU-institutionernas särdrag och fördragsfästa institutionella och demokratiska ansvarsområden och skyldigheter. Europaparlamentets initiativbetänkande är ett viktigt inlägg i diskussionen.

Kommissionen kommer också att lägga fram ett initiativ om kompetensflykt och motverkande av problemen med befolkningsminskningen, där vi tänker undersöka de olika drivkrafterna, de långsiktiga konsekvenserna och möjliga lösningar för att hejda eller till och med vända kompetensflykten.

3.Bättre lagstiftning och genomförande av EU-rätten

3.1.Bättre lagstiftning

Vår agenda för bättre lagstiftning innebär att politiska beslut ska fattas utifrån bästa tillgängliga underlag, med beaktande av inverkan i praktiken och synpunkter från de människor och företag som sannolikt kommer att påverkas. Detta upplägg bidrar till att lagstiftningen blir målinriktad och lätt att följa och inte medför onödiga regelbördor. I meddelandet om bättre lagstiftning från 2021, Samarbete för att skapa bättre lagar, anges sätt att höja lagstiftningens kvalitet och maximera nyttan med den.

För att bördan med att nå EU:s politiska mål ska bli så liten som möjligt tänker kommissionen fullt ut iaktta principen ”en in, en ut” i det här arbetsprogrammet. Detta innebär att vi när vi inför nya bördor systematiskt och aktivt strävar efter att minska bördorna på grund av befintlig lagstiftning. De förväntade kostnaderna för att följa EU-lagstiftningen ska kvantifieras på ett tydligare sätt, när det är genomförbart och rimligt, och presenteras systematiskt i konsekvensbedömningar. Administrativa kostnader ska kompenseras. I möjligaste mån ska andra åtgärder vidtas för att kompensera anpassningskostnaderna. Principen ”en in, en ut” kompletterar programmet om lagstiftningens ändamålsenlighet och resultat (Refit-programmet), som systematiskt kartlägger och undanröjer krångel och onödiga kostnader.

Bättre lagstiftning är också grundläggande för hållbarhet och den digitala omställningen. Kommissionens gröna och digitala ambitioner och de här ambitionernas implikationer för samhälle och rättvisa och målen för hållbar utveckling och principerna om att ”inte vålla någon betydande skada” och ”digitalt som standard”, ska bli mer framträdande i våra utvärderingar, konsekvensbedömningar och samråd. Jämlikhet och jämställdhet samt de externa konsekvenserna av den inre politiken ska beaktas i alla skeden av beslutsfattandet. Territoriella konsekvensbedömningar och landsbygdssäkring kommer att stärkas så att de olika EU-regionernas behov och särdrag beaktas bättre. Särskild uppmärksamhet ska ägnas åt konsekvenserna för den unga generationen. Integreringen av framtidsfrågor i det politiska beslutsfattandet kommer också att göra vår lagstiftning bättre framtidssäkrad.

3.2.Genomförande och efterlevnad

Att anta ambitiös och innovativ lagstiftning är inte allt: det är också viktigt att genomföra den korrekt för att skydda allmänhetens och näringslivets rättigheter i EU. Kommissionen kommer att fortsätta att stödja och arbeta tillsammans med medlemsstaterna för att se till att nya och befintliga EU-regler genomförs snabbt och fullständigt, och kommer inte att tveka att upprätthålla EU-rätten genom överträdelseförfaranden när det behövs. Detta är en förutsättning för att vi ska kunna nå våra politiska mål för bl.a. en väl fungerande inre marknad, EU i den digitala tidsåldern, den europeiska gröna given och den europeiska pelaren för sociala rättigheter. Överträdelseärenden är också en viktig del av den verktygslåda som kommissionen förfogar över för att försvara de grundläggande rättigheter och värden som EU bygger på.

4.Slutord

De senaste arton månaderna har vårt EU och dess invånare visat prov på styrka, uthållighet och enighet inför en unik uppsättning utmaningar. Dagens värld kännetecknas fortfarande av osäkerhet, störningar och förvärrade geopolitiska spänningar i kombination med klimat- och naturförstöringskrisen. Men det är genom att ta vara på de tillfällen som de här utmaningarna innebär och bygga vidare på den grund vi lagt som vi kan nå den samhälleliga omställning som EU behöver och människorna förtjänar.

I det här arbetsprogrammet anges riktade åtgärder för att fortsätta nå resultat med de ambitioner som den här kommissionen föresatte sig i början av sin mandatperiod och för att leda EU mot en hållbar återhämtning. Dessutom ingår de lagförslag som bör prioriteras under lagstiftningsprocessen för att snabbt ge resultat i praktiken. Den här listan blir utgångspunkten för vår dialog med Europaparlamentet och rådet som är tänkt att utmynna i en gemensam förklaring om lagstiftningsprioriteringar före årsslutet i enlighet med det interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning 3

Vi har visat att vi med förenade krafter har bättre möjligheter att ta itu med generationsfrågor och skydda liv och levebröd.

Denna enighet behövs nu mer än någonsin, men bör inte tvingas fram på bekostnad av vår ambitionsnivå. Vi kommer att behöva båda delarna om vi ska fortsätta att bygga ett resilient EU för en välmående morgondag.

(1)

Vi tänker också lägga fram en plan för ungdomsåtgärder inom EU:s yttre åtgärder.

(2)

Var ett initiativ placerats i bilagorna till det här programmet ändrar inte ansvarsfördelningen i de uppdragsbeskrivningar som ordförande Ursula von der Leyen skickat till varje kommissionsledamot.

(3)

EUT L 123, 12.5.2016, s. 1.


Strasbourg den 19.10.2021

COM(2021) 645 final

BILAGOR

till

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

Kommissionens arbetsprogram 2022



































































Göra Europa starkare tillsammans














































Bilaga I: Nya initiativ 1

Nr

Politiskt mål

Initiativ

En europeisk grön giv

1.

Paketet om nollföroreningar

a)Översyn av förordning (EG) nr 1272/2008 om klassificering, märkning och förpackning(lagstiftning, inkl. konsekvensbedömning, artikel 114 FEUF, 2 kv. 2022)

b)Integrerad vattenförvaltning – reviderade förteckningar över föroreningar i ytvatten och grundvatten (lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 192 FEUF, 3 kv. 2021)

c)Översyn av EU-lagstiftningen om luftkvalitet(lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 192 FEUF, 3 kv. 2022)

2. 

Klimatpaketet

a)Översyn av EU:s regler om fluorerade växthusgaser (lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 192.1 FEUF, 2 kv. 2022)

b)EU-regler om harmoniserad mätning av utsläpp från transporter och logistik (lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artiklarna 91 och 100.2 FEUF, 4 kv. 2022)

c)Översyn av EU:s regler om fluorerade växthusgaser (lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 192.1 FEUF, 2 kv. 2022)

d)Certifiering av avlägsnande av koldioxid (lagstiftning inkl., konsekvensbedömning, artikel 192.1 FEUF, 4 kv. 2022).

3.

Cirkulär ekonomi

Initiativ om reparationsrätt (lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, 3 kv. 2022)

4.

Plastpaketet

a)Politisk ram för biobaserade, biologiskt nedbrytbara och komposterbara plaster (inte lagstiftning, 2 kv. 2022)

b)Restriktioner för mikroplast (inte lagstiftning, 4 kv. 2022)

c)Åtgärder för att minska utsläpp av mikroplast i miljön (lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 114 FEUF, 4 kv. 2022)

5.

Biologisk mångfald och jord till bord

Hållbar användning av bekämpningsmedel, översyn av EU:s regler (lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 192.1 FEUF, 1 kv. 2022)

Ett Europa rustat för den digitala tidsåldern

6..

Cyberresiliens

Europeisk cyberresiliensakt (lagsstiftning inkl. konsekvensbedömning, 3 kv. 2022)

7.

Halvledare

Europeisk chipakt (lagstiftning eller annat, 2 kv. 2022)

8.

Säkerhet och försvar

Färdplan för säkerhets- och försvarsteknik (inte lagstiftning, 1 kv. 2022)

9.

Innovativ och hållbar rymd

a)Ett globalt, rymdbaserat och säkert kommunikationssystem för EU (lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 189 FEUF, 2 kv. 2022)

b)EU-strategi för rymdtrafikledning (inte lagstiftning, 2 kv. 2022)

10.

Digital utbildning och digitala färdigheter

a)Rekommendation om bättre digital kompetens i allmän och yrkesinriktad utbildning (inte lagstiftning, 3 kv. 2022)

b)Rekommendation om möjliggörande faktorer för digital utbildning (inte lagstiftning, 3 kv. 2022)

11.

Inre marknad

Krisinstrument för den inre marknaden(lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, 1 kv. 2022)

12..

Multimodal digital mobilitet

Tjänster för multimodal digital mobilitet (lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 91 FEUF, 4 kv. 2022)

En ekonomi för människor

13.

Skydd av arbetstagare

Skydd av arbetstagare mot risker vid exponering för asbest i arbetet (lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 153.2 FEUF, 3kv. 2022)

14.

Små och medelstora företag

Underlättande av små och medelstora företags tillgång till kapital (lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 114 FEUF, 3 kv. 2022)

15.

Direktbetalningar

Initiativ om direktbetalningar i EU (lagstiftning eller annat, 2 kv. 2022)

16.

Fördjupning av kapitalmarknadsunionen

Harmonisering av vissa aspekter av lagstiftningen om insolvensförfaranden (lagstiftning eller annat, 3 kv. 2022)

17.

Rättvis beskattning

Förslag om genomförande av OECD:s globala avtal om omfördelning av beskattningsrätt (lagstiftning, artikel 115 FEUF)

18.

Minimiinkomst

Rekommendation om minimiinkomst (inte lagstiftning, 3 kv. 2022)

19.

De yttersta randområdena

Förnyat strategiskt partnerskap med de yttersta randområdena (inte lagstiftning, 2 kv. 2022)

Ett starkare Europa i världen

20.

Blockering

Ändring av blockeringsförordningen (lagstiftning inkl. konsekvensbedömning,, 2 kv. 2022)

21.

Internationella kontakter om energi

Ny strategi för internationella kontakter om energi (inte lagstiftning, 1 kv. 2022)

22.

Internationell havsförvaltning

Gemensamt meddelande om internationell havsförvaltning (inte lagstiftning, 2 kv. 2022)

23.

Partnerskap med Gulfstaterna

Gemensamt meddelande om partnerskap med Gulfstaterna (inte lagstiftning, 2 kv. 2022)

Främjande av vår europeiska livsstil

24.

Europeiska omsorgsstrategin

Europeisk omsorgsstrategi, Meddelande om en EU-strategi för omsorg, med översyn av Barcelonamålen och förslag till rådsrekommendation om långvarig vård och omsorg (inte lagstiftning, 3 kv. 2022)

25.

Förhandsinformation om passagerare

Skyldighet för transportörer att lämna förhandsinformation om passagerare (lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, 2 kv. 2022)

26.

Ömsesidig tillgång till säkerhetsrelaterad information

Ram för ömsesidig tillgång till säkerhetsrelaterad information för fälttjänstemän mellan EU och vissa tredjeländer för att motverka gemensamma säkerhetshot (lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, 4 kv. 2022)

27.

Cancerscreening

Uppdatering av rekommendationen om cancerscreening (inte lagstiftning, 3 kv. 2022)

28.

Utbildningspaketet

a)Europeisk universitetsstrategi (inte lagstiftning, 1 kv.2022)

b)Bygga broar för ett ändamålsenligt europeiskt samarbete inom högre utbildning (inte lagstiftning, 1 kv. 2022)

En ny satsning på demokrati i Europa

29.

Mediefrihet

EU-rättsakt om mediefrihet (lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 114 FEUF, 3 kv. 2022)

30.

Överföring av brottmål

Initiativ om överföring av brottmål (lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 82.1 FEUF, 3 kv. 2022)

31.

Erkännande av föräldraskap mellan medlemsstaterna

Erkännande av föräldraskap mellan medlemsstaterna (lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 81.3 FEUF, 3 kv. 2022)

32.

Jämlikhetsorgan

Stärkande av jämlikhetsorganens roll och oberoende ( lagstiftning, artiklarna 19 och 157 FEUF, 3 kv. 2022)



Bilaga II: Refit-initiativ 2

Nr

Titel

Förenklingsmål/förenklingspotential (kort förklaring av bördeminskning och förenklingsmål)

En europeisk grön giv

1.

Översyn av direktivet om rening av avlopp från tätbebyggelse

Under utvärderingen av direktivet framkom vissa områden som kan förbättras: bättre hantering av befintliga och nya föroreningar, förbättrad styrning av sektorn och bättre samband med den europeiska gröna givens mål. Hänsyn kommer också att tas till folkhälsan (bättre förebyggande av pandemier genom övervakning av avlopp).

Särskilda ansträngningar ska göras för att förbättra övervakningen och rapporteringen (i riktning mot halvautomatisk rapportering). Medlemsstaterna och avloppsoperatörerna – både privata och offentliga – gynnas av detta. Ytterligare insatser för öppenhet kan komma att krävas eftersom det anses leda till bättre resultat för sektorn.

(lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 192 FEUF, 2 kv. 2022)

2.

Översyn – Begränsning av farliga ämnen i elektronik

Översynen ska stärka och förenkla lagstiftningen för att bättre skydda allmänheten och miljön mot farliga kemikalier, bland annat genom en övergång till en process med ”ett ämne, en bedömning”, större öppenhet när åtgärder för hantering av kemikalier prioriteras, samt genom uppmuntran av innovation för utveckling av säkra och hållbara alternativ i enlighet med den europeiska gröna given.

Syftet med översynen är att minska den administrativa bördan i samband med undantagsförfarandet.

(lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 114 FEUF, 4 kv. 2022)

3.

GreenData4All: Översyn av direktivet om infrastruktur för rumslig information i EU (Inspire) och direktivet om allmänhetens tillgång till miljöinformation

Initiativet bygger på den europeiska datastrategin. Det innebär att direktivet om infrastruktur för rumslig information i EU (Inspire) och direktivet om allmänhetens tillgång till miljöinformation ses över efter den utvärdering som gjordes 2021. Initiativet ska modernisera datareglerna i enlighet med tekniska och innovativa möjligheter, vilket gör det enklare för EU:s myndigheter, företag och invånare att stödja övergången till en grönare och koldioxidneutral ekonomi och minskar den administrativa bördan. Storskaliga tjänster för vidareutnyttjande av data är tänkta att ingå, i syfte att bidra till att samla in, dela, behandla och analysera stora datavolymer för att se till att miljölagstiftningen och reglerna för de prioriterade åtgärderna i den gröna given följs Initiativet syftar till att rationalisera rapporteringen och minska bördan genom bättre återanvändning av befintliga uppgifter, automatisk rapportering genom datautvinning och företagsinformation

(lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 192 FEUF, 4 kv. 2022).

4.

Övergripande förslag om omfördelning av EU:s tekniska och vetenskapliga arbete om kemikalier till EU-organ

Initiativet syftar till att i EU-organen centralisera ansvaret för vetenskapligt och tekniskt arbete med kemikalier som för närvarande är utspritt på en rad aktörer (vetenskapliga kommittéer, konsulter, kommissionens avdelningar) enligt principen ”ett ämne, en bedömning”.

Förslaget ska minska bördan för de berörda parterna eftersom det centraliserar det vetenskapliga och tekniska arbetet med kemikalier till EU:s organ. Förslaget ska också minska bördan för EU-institutionerna (kommissionen och organen), eftersom utnyttjandet av organens fackkunskap om säkerhetsbedömning av kemikalier i stället för tillfälliga kommittéer och konsulter innebär synergieffekter och effektivisering

(lagstiftning, artikel 114 FEUF, 4 kv. 2022).

5.

Översyn av förordningen om tillhandahållande och utsläppande på marknaden av tvätt- och rengöringsmedel

Översynen av förordning (EG) nr 648/2004 ska åtgärda de brister som framkommit vid utvärderingen och anpassa lagkraven på tvätt- och rengöringsmedel till den senaste utvecklingen och de socioekonomiska behoven. Den ansluter till EU:s kemikaliestrategi för hållbarhet.

En viktig fråga som framkom under utvärderingen var att de begrepp och definitioner som används i förordningen om tvätt- och rengöringsmedel inte alltid stämmer överens med den betydelse de har fått med tiden och i praktiken. Detta leder till oklarheter om förordningen gäller vissa produkter på marknaden (t.ex. mikrobiella rengöringsmedel).

(lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 114 FEUF, 4 kv. 2022).

6.

Översyn av direktivet om uttjänta fordon och direktivet om typgodkännande av motorfordon

Översynen ska främja kretsloppstänkande genom att koppla konstruktion till hantering av uttjänta produkter, överväga regler om en obligatorisk andel återvunnet material för vissa komponenter och främja effektivare återvinning. Sammanslagningen av de två direktiven till ett enda instrument som täcker bilindustrins hela livscykel ger de ekonomiska aktörerna och myndigheterna rättslig klarhet jämfört med det splittrade nuläget: bilar omfattas av direktiv 2005/64/EG när de släpps ut på marknaden, medan uttjänta bilar omfattas av direktiv 2000/53/EG. Därför skulle en övergång till nätverktyg och digitala lösningar bidra till att minska onödiga administrativa bördor, bl.a. när det gäller rapporteringsskyldigheter och system för registrering, avregistrering och anmälan av fordon. Därför är översynen av direktivet tänkt att förbättra direktivets tillämpning och optimera den administrativa bördan genom bättre användning av digitala lösningar och samstämmighet med annan sektorspolitik och sektorsspecifik lagstiftning som bygger på ett livscykelperspektiv.

(lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 114 eller 192 FEUF, 4 kv. 2022)

7.

Översyn av lagstiftningen om saluföring av utsäde och andra växtförökningsmaterial

Initiativet går ut på att se över lagstiftningen om växtförökningsmaterial inom jord- och skogsbruk för att anpassa den till den europeiska gröna givens mål och strategierna från jord till bord, biologisk mångfald och klimatanpassning samt EU:s digitala strategi och EU:s nya skogsstrategi. Tanken är att undanröja hinder på den inre marknaden och stödja den tekniska utvecklingen, skapandet av ett hållbart och klimattåligt jord- och skogsbruk, bevarandet av den biologiska mångfalden och av genetiska resurser inom jord- och skogsbruk. Initiativet ska förenkla handläggningen och minska bördan för myndigheterna och den europeiska sektorn för växtförökningsmaterial.

(lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artiklarna 43.2, 114 och 192.1 FEUF, 4 kv. 2022)

Ett Europa rustat för den digitala tidsåldern

8.

Översyn av gruppundantagsförordningen om vertikala avtal och de vertikala riktlinjerna

Syftet med initiativet är att se över reglerna för avtal mellan parter på olika nivåer i samma ekonomiska leveranskedja för att tillgodose företagens behov utan att göra avkall på konkurrensreglerna. Det ska bidra till minskad börda genom att de berörda parterna får aktuell vägledning för ett företagsklimat som påverkats av bl.a. e-handelns tillväxt.

(inte lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 103 FEUF och förordning 19/65/EEG, 2 kv. 2022)

9.

Översyn av den övergripande gruppundantagsförordningen och de övergripande riktlinjerna

Syftet med initiativet är att se över kommissionens gruppundantagsförordningar om avtal om forskning och utveckling samt om specialisering och de tillhörande övergripande riktlinjerna. Syftet med översynen är att företagen ska få tydlig vägledning om vilka horisontella samarbetsavtal de kan ingå utan att riskera att bryta mot konkurrenslagstiftningen. Dessutom ska EU-kommissionens och de nationella domstolarnas och konkurrensmyndigheternas övervakning av horisontella samarbetsavtal förenklas.

(inte lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 103 FEUF och förordning 19/65/EEG, 4 kv. 2022)

10.

Översyn av vissa formella aspekter av EU:s koncentrationskontroll

Med det här initiativet ska EU:s rutiner för kontroll av företagskoncentrationer förenklas utan att ändamålsenligheten äventyras. Målet är att göra EU:s koncentrationskontroll effektivare och mindre betungande i ärenden som sannolikt inte medför konkurrensproblem och låta kommissionen avsätta mer resurser till de ärenden där det krävs en ingående utredning. Därför är meningen att undersöka alternativ för att ytterligare förenkla handläggningen i både förenklade och eventuellt även andra koncentrationsärenden.

(inte lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, kommissionens förordning (EG) nr 802/2004 och kommissionens tillkännagivande om förenklat förfarande, 2 kv. 2022)

11.

Översyn av tillkännagivandet om marknadsdefinition

Syftet är att tillkännagivandet ska ge aktuell vägledning om de principer och bästa praxis för marknadsdefinition som kommissionen tillämpar i konkurrens- och koncentrationsärenden, bl.a. den senaste utvecklingen av metoderna och marknadsutvecklingen i samband med digitaliseringen av ekonomin.

Ett uppdaterat tillkännagivande bör minska bördorna för företagen genom att öka rättssäkerheten och ge aktuellare vägledning om kommissionens sätt att definiera marknader, även på områden som inte omfattas av det nuvarande tillkännagivandet som digitala marknader. Om ingen vägledning alls eller ingen aktuell vägledning tillhandahålls, varken i koncentrations- eller konkurrensärenden, skulle företagen behöva ägna mer av sina egna resurser för att läsa in sig på en stor mängd kommissionsbeslut, domstolsavgöranden och litteratur om marknadsdefinition för att avgöra hur kommissionen antagligen skulle definiera en relevant marknad och vilka faktorer den skulle beakta. Ett aktuellt tillkännagivande minskar bördorna ytterligare och ökar nyttan för kommissionen och medlemsstaternas konkurrensmyndigheter genom att minska behovet av att förklara principerna för marknadsdefinition när de tillämpar EU:s konkurrenslagstiftning och genom att tillhandahålla en utgångspunkt för de nationella konkurrensmyndigheter som inte har egna riktlinjer för marknadsdefinition vid tillämpningen av nationell lagstiftning (eventuellt).

(inte lagstiftning, 4 kv. 2022)

12.

Förslag till en strategi för interoperabilitet i EU

I det här initiativet ska man utvärdera EU:s gällande interoperabilitetsram och bedöma hur den bidrar till kompatibla digitala offentliga tjänster. Kommissionen tänker också utarbeta ett förslag om en interoperabilitetsstrategi i EU:s offentliga sektor, som tillkännagavs i meddelandet ”Att forma Europas digitala framtid”. Målet är att inrätta en gemensam interoperabilitetsstyrning på EU-nivå för gränsöverskridande samordning, stöd till innovation i den offentliga sektorn och gemensamma minimispecifikationer för säkra och gränslösa dataflöden och tjänster i den offentliga sektorn. Viktiga mål:

 Inrätta en gemensam styrning för interoperabilitet med medlemsstaterna som har mandat att leda utvecklingen inom interoperabilitet mellan de offentliga förvaltningarna i EU.

·Se till att EU:s politiska förslag är kompatibla, digitalt förberedda och utformade så att de är kompatibla från början samt främja synergier för genomförandet av dem.

 Tillhandahålla gemensamma minimispecifikationer och standarder för interoperabilitet när EU:s politiska strategier och program ska genomföras.

·Stödja och främja att offentliga förvaltningar i hela EU utvecklar och vidareutnyttjar gemensamma, öppna och människocentrerade interoperabilitetslösningar och -specifikationer.

·Stärka innovation och internationellt samarbete genom ömsesidigt lärande och samarbete mellan offentliga förvaltningar.

(lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artiklarna 114, 172, 188 eller 197 FEUF, 2 kv. 2022)

13.

Översyn av riktlinjerna för statligt stöd till bredbandsnät

Målet med initiativet är att se över statsstödsreglerna för bredband, uppdatera dem efter den tekniska och socioekonomiska utvecklingen och ta hänsyn till EU:s nya konnektivitetsmål och annan politisk utveckling på senare tid. I meddelandet ”Att forma Europas digitala framtid” från 2020 betraktas gigabitkonnektivitet som den viktigaste byggstenen i den digitala omställningen och avgörande för att ta vara på den digitala tillväxtpotentialen i EU. Detta bekräftas av kommissionens senaste iakttagelser i meddelandet om en digital kompass för 2030. Där framhävs de ständigt växande kraven på nätkapacitet och behovet av långsiktiga investeringar i nät som kan erbjuda gigabithastigheter som grund för den europeiska dataekonomin efter 2025. Covid-19-pandemin visade hur viktiga bredbandsnät är för människor, företag och offentliga institutioner liksom för återhämtningen från krisen och för EU:s resiliens.

En mindre ändring av de nuvarande reglerna behövs för att anpassa statsstödsreglerna för bredbandssektorn till den tekniska, socioekonomiska och politiska utvecklingen.

(inte lagstiftning, 2 kv. 2022)

14.

Översyn av formgivningsdirektivet

Översynen av formgivningsdirektivet och förordningen om gemenskapsformgivning kommer efter en utvärdering av den nuvarande EU-lagstiftningen om skydd av formgivningar. Syftet med översynen är att anpassa reglerna till den digitala tidsåldern och öka rättssäkerheten och förutsägbarheten för enskilda formgivare, designintensiva branscher och små och medelstora företag. Man kommer också att undersöka möjligheterna att skapa lika villkor, öka effektiviteten och minska kostnaderna, och på så sätt göra det lättare att skydda formgivningar.

Förenklad handläggning och minskning av den administrativa bördan (bl.a. avgifter) är några av de viktigaste målen. Rationaliserade rutiner och ökad kompatibilitet mellan skyddssystemen i EU genom ytterligare harmonisering torde leda till minskade kostnader och administrativa bördor, både för användare av formskydd och för offentliga förvaltningar.

(lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 114 FEUF, 2 kv. 2022)

15.

Översyn av formgivningsförordningen

16.

Översyn av lagstiftningen om tilläggsskydd

Även om EU:s lagstiftning om tilläggsskydd är ändamålsenlig, är den splittrad (tilläggsskydd administreras och tillämpas på nationell nivå) så att den inte är så resurseffektiv och ändamålsenlig som den kunde vara. Inrättandet av ett enhetligt förfarande för beviljande av tilläggsskydd och ett enhetligt tilläggsskydd skulle stärka den inre marknaden för läkemedel och jordbrukskemikalier och göra tilläggsskydd lämpliga för att stödja den digitala och gröna omställningen.

Detta medför en kraftig minskning av kostnaderna och bördan och ökad rättssäkerhet för dem som ansöker om tilläggsskydd, däribland små och medelstora företag och uppstartsföretag, då en central tillståndsgivning blir tillgänglig som alternativ till de nuvarande 27 nationella sätten att ansöka om tilläggsskydd. Eventuella nya förslag kan ersätta eller ändra de befintliga förordningarna om tilläggsskydd för läkemedel och växtskyddsmedel.

(lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artiklarna 114 och 118 FEUF, 4 kv. 2022)

En ekonomi för människor

17.

Översyn av EU-statistiken om den rättsliga ramen för befolkningsfrågor

Det behövs statistik om befolkningens egenskaper i fråga om storlek, demografi, samhälle, sysselsättning, bostad, utbildning och migrationsförhållanden för att EU ska kunna fullgöra sina uppgifter. Den här statistiken behöver en reviderad, aktuell och heltäckande rättslig grund så att den uppfyller kraven på kvalitet, fullständighet och tillförlitlighet. Syftet med initiativet är att skapa en aktuell rättslig ram för befolkningsstatistik som bygger på internationella standarder och som i en enda rättslig grund samlar befintlig årsstatistik om demografi och migration, decennievis statistik från folk- och bostadsräkningen samt regionala och georefererade befolkningsuppgifter, som för närvarande regleras i separata förordningar.

Den reviderade gemensamma rättsliga grunden för befolkningsstatistik är tänkt att minska den administrativa bördan för medlemsstaternas förvaltningar (främst de nationella statistikbyråerna) genom att främja användningen av harmoniserade och relevanta statistiska definitioner inom alla områden av befolkningsstatistiken och genom att undvika dubbelarbete inom närliggande områden. Initiativet ska göra det lättare för medlemsstaternas förvaltningar att oftare använda administrativa datakällor för att sammanställa befolkningsstatistik. Detta upplägg ska bli mer kostnadseffektivt och med tiden minska resursbördan för medlemsstaternas förvaltningar, samtidigt som det blir möjligt att oftare ta fram mer detaljerad statistik för att tillgodose användarnas behov. Att ändra befintlig lagstiftning (två förordningar från rådet och Europaparlamentet är tänkta att upphävas och en ändras) eller ersätta den med en enda ramförordning förenklar EU-lagstiftningen.

(lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 338.1 FEUF, 2 kv. 2022)

18.

Översyn av direktivet om behörighetsprövning av lokförare som framför lok och tåg på järnvägssystemet i gemenskapen

Utvärderingen av direktiv 2007/59/EG visade att det finns betydande utrymme att förenkla direktivet och göra det mer ändamålsenligt. Vissa av bestämmelserna är inaktuella, formuleringarna är ibland tvetydiga och tillämpningsområdet kan behöva justeras.

Översynen är också tänkt att ytterligare förbättra rörligheten för lokförare både mellan företag och mellan medlemsstater. Ansvars- och uppgiftsfördelningen mellan aktörerna i certifieringssystemet kommer att ses över för att minska den administrativa bördan för dem. När det gäller mervärde torde översynen av direktivet effektivisera det EU-omfattande certifieringssystemet genom harmoniserade regler. Det ökar tydligheten för de berörda medlemsstaterna och parterna och minskar dubbleringen av kostnader och arbete.

(lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 91 FEUF, 4 kv. 2022).

19.

Översyn av EU:s tullagstiftning

Unionens tullkodex behöver tillämpas i situationer som den inte är utformad för, särskilt e-handel. Översynen av EU:s tullagstiftning ska förbättra kontrollerna av e-handel till förmån för skattebetalarna (uppbörd av tullar och skatter) och allmänheten (skydd mot produkter som inte uppfyller kraven). Meningen är att underlätta de nationella myndigheternas tillsyn och ge lika villkor för de ekonomiska aktörerna, bl.a. i fråga om plattformar. På andra områden innebär översynen bättre ansvarsfördelning och informationsutbyte mellan tullmyndigheter och sektorsansvariga myndigheter så att tullmyndigheterna och kommissionen kan använda mer elektroniska tulluppgifter för att effektivisera sina kontroller av ekonomiska och andra risker och därigenom minska bördan för näringsidkarna. Dessutom planeras vissa förenklingar för de ekonomiska aktörerna.

(lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artiklarna 33, 114 och 207 FEUF, 4 kv. 2022)

20.

Moms och digitalisering: Översyn av momsdirektivet och rådets förordning om administrativt samarbete i momsfrågor

Initiativ går ut på att modernisera de gällande momsreglerna med beaktande av de möjligheter som digital teknik erbjuder. Enligt EU-kommissionens handlingsplan för rättvis och enkel beskattning är det viktigt att undersöka hur skattemyndigheterna kan använda ny teknik för att bekämpa skattebedrägerier och skapa nytta för företagen, och om de nuvarande momsreglerna är anpassade till affärsverksamhet i det digitala samhället. I handlingsplanen aviserades ett lagförslag för 2022 under rubriken ”Moms och digitalisering” som omfattat 1) momsdeklarationskrav och e-fakturering, 2) moms i plattformsekonomin samt 3) gemensam momsregistrering i EU. Paketet ska harmonisera och främja tillhandahållandet av gränsöverskridande leveranser på den inre marknaden och bidra till att förbättra skatteuppbörden och på så sätt trygga hållbara intäkter under återhämtningen efter covid-19.

(lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 113 FEUF, 3 kv. 2022).

Främjande av vår europeiska livsstil

21.

Översyn av läkemedelslagstiftningen

Översynen av den allmänna läkemedelslagstiftningen syftar till att säkerställa tillgången till säkra och verkningsfulla läkemedel av hög kvalitet till rimligt pris i EU. Syftet är att främja innovation, även på områden med icke tillgodosedda medicinska behov (t.ex. antimikrobiella medel), och öka försörjningstryggheten samtidigt som man anpassar sig till ny vetenskaplig och teknisk utveckling och minskar regelbördan där det är möjligt. Genom de lärdomar som kan dras av covid-19-pandemin stöder översynen ett framtidssäkert och kriståligt läkemedelssystem.

Översynen ska förenkla lagstiftningen och skapa ett effektivt regelverk, bl.a. genom minskad administrativ börda och digitalisering av handläggningen med förväntade positiva effekter för tillsynsmyndigheter och företag.

(lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artiklarna 114 och 168 FEUF, 4 kv. 2022)

22.

Översyn av EU-lagstiftningen om läkemedel för barn och läkemedel mot sällsynta sjukdomar

Den här översynen inriktas på ett antal brister i den befintliga ramen som upptäcktes vid en färsk utvärdering av förordningarna om läkemedel mot sällsynta sjukdomar respektive för barn. Översynen ska stödja utvecklingen av produkter på områden där patienterna har stora icke tillgodosedda behov så att de snabbt får tillgång till dem. Det ska även säkerställas att lagstiftningen kan hålla jämna steg med den tekniska och vetenskapliga utvecklingen. Slutligen ska befintliga rutiner effektiviseras och förenklas.

Översynen ska förenkla och rationalisera förfarandena för bedömning och godkännande av läkemedel mot sällsynta sjukdomar och läkemedel för barn, för att på så sätt minska bördan för både företag och tillsynsmyndigheter.

(lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artiklarna 114 och 168 FEUF, 4 kv. 2022)

En ny satsning på demokrati i Europa

23.

Översyn av reglerna om brottsoffers rättigheter

Det fortsatta arbetet med brottsoffers rättigheter bör vara heltäckande och fokusera på bättre omhändertagande av brottsoffer, inbegripet rätt till ersättning och bättre tillgång till rättslig prövning för offer för alla brott, inbegripet könsrelaterat våld. Efter utvärderingen av direktivet om brottsoffers rättigheter 2021 kan en eventuell översyn av direktivet eller något annat lagstiftningsinstrument komma att föreslås före slutet av 2022. En eventuell översyn av direktivet om brottsoffers rättigheter bör inte bara gälla offer för könsrelaterat våld utan alla slags brottsoffer. Huruvida direktivet om brottsoffers rättigheter bör ses över torde bli tydligare efter utvärderingen och de pågående diskussionerna med de berörda parterna, bl.a. diskussionerna under de nuvarande och kommande ordförandeskapen och plattformen för brottsoffers rättigheter.

En eventuell översyn bör gå ut på att förbättra brottsoffrens tillgång till rättslig prövning. Framför allt kan översynen omfatta ytterligare bestämmelser som stärker offrens fysiska skydd genom att fastställa miniminormer för utfärdande och tillämpning av skyddsbeslut, inbegripet skyndsamma besöksförbud. Ett annat tillägg skulle kunna vara att stärka brottsoffrens rätt till information om tillgänglig offentlig ersättning. Det återstår dock att klargöra och besluta om en översyn av direktivet om brottsoffers rättigheter är nödvändig och det mest proportionerliga verktyget för att uppnå målet att stärka brottsoffrens fysiska skydd och brottsoffrens rätt till information om tillgänglig ersättning.

(lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 82.2 FEUF, 4 kv. 2022)

24.

Översyn av direktivet om paketresor – anpassning till covid-19

Som tillkännagavs i den nya konsumentagendan 2020 och i rapporten om tillämpningen av direktivet om paketresor 2021 ska kommissionen utvärdera om direktivet ger ett robust och heltäckande konsumentskydd, inbegripet skydd vid obestånd samt erfarenheter av covid-19. Utvärderingen ska ta hänsyn till åtgärderna i strategin för hållbar och smart mobilitet. Mot bakgrund av utvärderingen kan kommissionen lägga fram ett förslag till översyn av direktivet i slutet av 2022.

Översynen inriktas också på att eventuellt förenkla eller rationalisera reglerna och definitionerna för sammanlänkade researrangemang och skillnaden mellan dem och paketresor, för att göra det lättare för branschen, konsumenterna och tillsynsmyndigheterna att avgöra vad som gäller för en viss kombination av tjänster. Kommissionen tänker undersöka möjligheten att förenkla informationskraven utan att försämra konsumentskyddet, förtydliga vissa andra regler (om t.ex. frivilliga vouchrar) och anpassa direktivet om paketresor till förordningarna om passagerares rättigheter.

(lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 114 FEUF, 4 kv. 2022).

25.

Översyn av körkortsdirektivet

Kommissionen ska se över körkortsdirektivet 2006/126/EG för att öka trafiksäkerheten och underlätta den fria rörligheten. Det nya initiativet omfattar nya utmaningar för mobiliteten, bl.a. i fråga om digital teknik, och bidrar också till målen i EU:s strategi för smart och hållbar mobilitet från 2020.

(lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 91 FEUF, 4 kv. 2022).

26.

Översyn av direktivet om gränsöverskridande informationsutbyte om trafiksäkerhetsrelaterade brott.

Översynen av direktiv (EU) 2015/413 ska hjälpa medlemsstaterna att bättre utreda trafikbrott som begåtts av utrikes bosatta förare och bättre verkställa påföljder för dessa brott, genom att effektivisera förfarandena för ömsesidigt bistånd och erkännande i syfte att förbättra trafiksäkerheten. Målet är att minska den administrativa bördan genom att förenkla och digitalisera rutinerna (t.ex. förbättra det elektroniska informationsutbytet). Översynen ska stärka likabehandlingen av europeiska förare, oavsett i vilket land deras fordon är registrerade. Den bidrar också till ett bättre skydd av misstänkta lagöverträdares grundläggande rättigheter. 

(lagstiftning inkl. konsekvensbedömning, artikel 91 FEUF, 4 kv. 2022).



Bilaga III: Prioriterade pågående förslag

Nr

Titel

Hänvisning

En europeisk grön giv

1.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om ändring av beslut (EU) 2015/1814 vad gäller det antal utsläppsrätter som ska placeras i reserven för marknadsstabilitet inom unionens utsläppshandelssystem för växthusgaser fram till 2030

COM(2021)571 final 
2021/0202 (COD) 
14.7.2021

2.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av en social klimatfond

COM(2021)568 final 
2021/0206 (COD) 
14.7.2021

3.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om ändring av direktiv 2003/87/EG vad gäller anmälan av kompensation i samband med en global marknadsbaserad åtgärd för luftfartygsoperatörer som är baserade i unionen

COM(2021)567 final 
2021/0204 (COD) 
14.7.2021

4.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av en mekanism för koldioxidjustering vid gränserna

COM(2021)564 final 
2021/0214 (COD) 
14.7.2021

5.

Förslag till RÅDETS DIREKTIV om en omstrukturering av unionsramen för beskattning av energiprodukter och elektricitet (omarbetning)

COM(2021)563 final 
2021/0213 (COD) 
14.7.2021

6.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om användning av förnybara och koldioxidsnåla bränslen för sjötransport och om ändring av direktiv 2009/16/EG

COM(2021)562 final 
2021/0210 (COD) 
14.7.2021

7.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om säkerställande av lika villkor för hållbar luftfart

COM(2021)561 final 
2021/0205 (COD) 
14.7.2021

8.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om utbyggnad av infrastruktur för alternativa bränslen och om upphävande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/94/EU

COM(2021)559 final 
2021/0223 (COD) 
14.7.2021

9.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/2001, Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1999 och Europaparlamentets och rådets direktiv 98/70/EG vad gäller främjande av energi från förnybara energikällor och om upphävande av rådets direktiv (EU) 2015/652

COM(2021)557 final 
2021/0218 (COD) 
14.7.2021

10.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) 2019/631 vad gäller skärpning av normerna för koldioxidutsläpp från nya personbilar och nya lätta nyttofordon i linje med unionens höjda klimatambitioner

COM(2021)556 final 
2021/0197 (COD) 
14.7.2021

11.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) 2018/842 om medlemsstaternas bindande årliga minskningar av växthusgasutsläpp under perioden 2021–2030 som bidrar till klimatåtgärder för att fullgöra åtagandena enligt Parisavtalet

COM(2021)555 final 
2021/0200 (COD) 
14.7.2021

12.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordningarna (EU) 2018/841 vad gäller omfattning, förenkling av regler för efterlevnadskontroll, fastställande av medlemsstaternas mål för 2030 och åtaganden för att kollektivt uppnå klimatneutralitet 2035 i sektorn för markanvändning, skogsbruk och jordbruk, och (EU) 2018/1999 vad gäller förbättrad övervakning, rapportering, uppföljning av framsteg och översyn

COM(2021)554 final 
2021/0201 (COD) 
14.7.2021

13.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2003/87/EG vad gäller luftfartens bidrag till unionens mål om minskade utsläpp från hela ekonomin och ett lämpligt genomförande av en global marknadsbaserad åtgärd

COM(2021)552 final 
2021/0207 (COD) 
14.7.2021

14.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2003/87/EG om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom unionen, beslut (EU) 2015/1814 om upprättande och användning av en reserv för marknadsstabilitet för unionens utsläppshandelssystem och förordning (EU) 2015/757

COM(2021)551 final 
2021/0211 (COD) 
14.7.2021

15.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om riktlinjer för transeuropeisk energiinfrastruktur och om upphävande av förordning (EU) nr 347/2013 (revision av TEN-E-förordningen)

COM(2020)824 final 
2020/0360 (COD) 
15.12.2020

16.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1139 vad gäller förmågan hos Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet att agera som organ för prestationsgranskning för det gemensamma europeiska luftrummet

COM(2020)577 final 
2020/0264 (COD) 
22.9.2020

17.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EG) nr 1224/2009, och om ändring av rådets förordningar (EG) nr 768/2005, (EG) nr 1967/2006 och (EG) nr 1005/2008 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1139 vad gäller fiskerikontroll

COM(2018)368 final 
2018/0193 (COD) 
30.5.2018

18.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om genomförandet av det gemensamma europeiska luftrummet (omarbetning)

COM(2013)410 final 
2013/0186 (COD) 
11.6.2013 

COM(2020)579 final 
22.9.2020

19.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 261/2004 om fastställande av gemensamma regler om kompensation och assistans till passagerare vid nekad ombordstigning och inställda eller kraftigt försenade flygningar och av förordning (EG) nr 2027/97 om lufttrafikföretags skadeståndsansvar avseende lufttransport av passagerare och deras bagage

COM(2013)130 final 
2013/0072 (COD) 
13.3.2013

20.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om gemensamma regler för fördelning av ankomst- och avgångstider vid Europeiska unionens flygplatser

COM(2011)827 final 
2011/0391 (COD) 
1.12.2011

Ett Europa rustat för den digitala tidsåldern

21.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2014/53/EU om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av radioutrustning

COM(2021)547 final 
2021/0291 (COD) 
23.9.2021

22.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 910/2014 vad gäller inrättandet av en ram för europeisk digital identitet

COM(2021)281 final 
2021/0136 (COD) 
3.6.2021

23.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om utländska subventioner som snedvrider den inre marknaden

COM(2021)223 final 
2021/0114 (COD) 
5.5.2021

24.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om harmoniserade regler för artificiell intelligens (rättsakt om artificiell intelligens) och om ändring av vissa unionslagstiftningsakter

COM(2021)206 final 
2021/0106 (COD) 
21.4.2021

25.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om maskinprodukter

COM(2021)202 final 
2021/0105 (COD) 
21.4.2021

26.

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av gemensamma företag inom ramen för Horisont Europa

COM(2021)87 final 
2021/0048 (NLE) 
23.2.2021

27.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om öppna och rättvisa marknader inom den digitala sektorn (rättsakten om digitala marknader)

COM(2020)842 final 
2020/0374 (COD) 
15.12.2020

28.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om en inre marknad för digitala tjänster (rättsakten om digitala tjänster) och om ändring av direktiv 2000/31/EG

COM(2020)825 final 
2020/0361 (COD) 
15.12.2020

29.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om åtgärder för en hög gemensam cybersäkerhetsnivå i hela unionen, och om upphävande av direktiv (EU) 2016/1148

COM(2020)823 final 
2020/0359 (COD) 
16.12.2020

30.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om dataförvaltning (dataförvaltningsakten)

COM(2020)767 final 
2020/0340 (COD) 
25.11.2020

31.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2006/43/EG, 2009/65/EG, 2009/138/EG, 2011/61/EU, 2013/36/EU, 2014/65/EU, (EU) 2015/2366 och (EU) 2016/2341

COM(2020)596 final 
2020/0268 (COD) 
24.9.2020

32.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om digital operativ motståndskraft för finanssektorn och om ändring av förordningarna (EG) nr 1060/2009, (EU) nr 648/2012, (EU) nr 600/2014 och (EU) nr 909/2014 (Dora)

COM(2020)595 final 
2020/0266 (COD) 
24.9.2020

33.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om en pilotordning för marknadsinfrastrukturer som baseras på teknik för distribuerade liggare

COM(2020)594 final 
2020/0267 (COD) 
24.9.2020

34.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om marknader för kryptotillgångar och om ändring av direktiv (EU) 2019/1937 (Mica)

COM(2020)593 final 
2020/0265 (COD) 
24.9.2020

35.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 715/2007 om typgodkännande av motorfordon med avseende på utsläpp från lätta personbilar och lätta nyttofordon (Euro 5 och Euro 6) och om tillgång till information om reparation och underhåll av fordon

COM(2019)208 final 
2019/0101 (COD) 
14.6.2019

36.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om respekt för privatlivet och skydd av personuppgifter i samband med elektronisk kommunikation och om upphävande av direktiv 2002/58/EG (förordning om integritet och elektronisk kommunikation)

COM(2017)10 final 
2017/0003 (COD) 
10.1.2017

En ekonomi för människor

37.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2009/138/EG vad gäller proportionalitet, kvalitet på tillsyn, rapportering, långsiktiga garantiåtgärder, makrotillsynsverktyg, hållbarhetsrisker, grupptillsyn och gränsöverskridande tillsyn

COM(2021)581 final 
2021/0295 (COD) 
22.9.2021

38.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om inrättande av en ram för återhämtning och resolution av försäkrings- och återförsäkringsföretag och om ändring av direktiven 2002/47/EG, 2004/25/EG, 2009/138/EG, (EU) 2017/1132 och förordningarna (EU) nr 1094/2010 och (EU) nr 648/2012

COM(2021)582 final 
2021/096 (COD) 
22.9.2021

39.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om tillämpning av det allmänna preferenssystemet och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 978/2012

COM(2021)579 final 
2021/0297 (COD) 
22.9.2021

40.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om de mekanismer som medlemsstaterna ska inrätta för att förhindra att det finansiella systemet används för penningtvätt eller finansiering av terrorism och om upphävande av direktiv (EU) 2015/849

COM(2021)423 final 
2021/0250 (COD) 
20.7.2021

41.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om uppgifter som ska åtfölja överföringar av medel och vissa kryptotillgångar (omarbetning)

COM(2021)422 final 
2021/0241 (COD) 
20.7.2021

42.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av en myndighet för bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism och om ändring av förordningarna (EU) nr 1093/2010, (EU) nr 1094/2010, (EU) nr 1095/2010

COM(2021)421 final 
2021/0240 (COD) 
22.7.2021

43.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om åtgärder för att förhindra att det finansiella systemet används för penningtvätt eller finansiering av terrorism

COM(2021)420 final 
2021/0239 (COD) 
20.7.2021

44.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om europeiska gröna obligationer

COM(2021)391 final 
2021/0191 (COD) 
6.7.2021

45.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2013/34/EU, direktiv 2004/109/EG, direktiv 2006/43/EG och förordning (EU) nr 537/2014 vad gäller företagens hållbarhetsrapportering

COM(2021)189 final 
2021/0104 (COD) 
21.4.2021

46.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om tillräckliga minimilöner i Europeiska unionen

COM(2020)682 final 
2020/0310 (COD) 
28.10.2020

47.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av en miljö med en enda kontaktpunkt för tullen i EU och om ändring av förordning (EU) nr 952/2013

COM(2020)673 final 
2020/0306 (COD) 
28.10.2020

48.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om kreditförvaltare, kreditförvärvare och återvinning av säkerhet

COM(2018)135 final 
2018/0063A (COD) 
2018/0063B (COD) 
14.3.2018

49.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 883/2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen och av förordning (EG) nr 987/2009 om tillämpningsbestämmelser till förordning (EG) nr 883/2004

COM(2016)815 final 
2016/0397 (COD) 
14.12.2016

50.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 806/2014 för att inrätta ett europeiskt insättningsgarantisystem

COM(2015)586 final 
2015/0270 (COD) 
24.11.2015

Ett starkare Europa i världen

51.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om tillträdet för varor och tjänster från tredjeländer till unionens inre marknad för offentlig upphandling och förfaranden till stöd för förhandlingar om tillträde för varor och tjänster från unionen till tredjeländers marknader för offentlig upphandling

COM(2012)124 final 
2012/0060 (COD) 
21.3.2012

Främjande av vår europeiska livsstil

52.

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om en ram för åtgärder för säkerställa tillgången på krisrelaterade medicinska motmedel i händelse av en folkhälsokris på unionsnivå

COM(2021)577 final 
2021/0294 (NLE) 
16.9.2021

53.

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om inrättande och användning av en utvärderings- och övervakningsmekanism för att kontrollera tillämpningen av Schengenregelverket och om upphävande av förordning (EU) nr 1053/2013

COM(2021)278 final 
2021/0140 (CNS) 
2.6.2021

54.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) 2019/816 om inrättande av ett centraliserat system för identifiering av medlemsstater som innehar uppgifter om fällande domar mot tredjelandsmedborgare och statslösa personer (Ecris-TCN) för att komplettera det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister, och av förordning (EU) 2019/818 om inrättande av en ram för interoperabilitet mellan EU-informationssystem på området polissamarbete och straffrättsligt samarbete, asyl och migration och om ändring av förordningarna (EU) 2018/1726, (EU) 2018/1862 och (EU) 2019/816, i syfte att införa screening för tredjelandsmedborgare vid de yttre gränserna

COM(2021)96 final 
2021/0046 (COD) 
2.3.2021

55.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om kritiska entiteters motståndskraft

COM(2020)829 final 
2020/0365 (COD) 
16.12.2020

56.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) 2016/794 vad gäller Europols samarbete med privata parter, Europols behandling av personuppgifter till stöd för brottsutredningar och Europols roll inom forskning och innovation

COM(2020)796 final 
2020/0349 (COD) 
9.12.2020

57.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) 2018/1862 om inrättande, drift och användning av Schengens informationssystem (SIS) på området polissamarbete och straffrättsligt samarbete vad gäller Europols införande av registreringar

COM(2020)791 final 
2020/0350 (COD) 
9.12.2020

58.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om allvarliga gränsöverskridande hot mot människors hälsa och om upphävande av beslut nr 1082/2013/EU

COM(2020)727 final 
2020/0322 (COD) 
11.11.2020

59.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 851/2004 om inrättande av ett europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar

COM(2020)726 final 
2020/0320 (COD) 
11.11.2020

60.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om en förstärkt roll för Europeiska läkemedelsmyndigheten vid krisberedskap och krishantering avseende läkemedel och medicintekniska produkter

COM(2020)725 final 
2020/0321 (COD) 
11.11.2020

61.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om hantering av krissituationer och force majeure-situationer på migrations- och asylområdet

COM(2020)613 final 
2020/0277 (COD) 
23.9.2020

62.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om införande av screening för tredjelandsmedborgare vid de yttre gränserna och om ändring av förordningarna (EG) nr 767/2008, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240 och (EU) 2019/817

COM(2020)612 final 
2020/0278 (COD) 
23.9.2020

63.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om asyl- och migrationshantering och om ändring av rådets direktiv 2003/109/EG och förslaget till förordning (EU) XXX/XXX [Asyl- och migrationsfonden]

COM(2020)610 final 
2020/0279 (COD) 
23.9.2020

64.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om gemensamma normer och förfaranden för återvändande av tredjelandsmedborgare som vistas olagligt i medlemsstaterna (omarbetning)

COM(2018)634 final 
2018/0329 (COD) 
12.9.2018

65.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av en unionsram för vidarebosättning och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 516/2014

COM(2016)468 final 
2016/0225 (COD) 
13.7.2016

66.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om upprättande av ett gemensamt förfarande för internationellt skydd i unionen och om upphävande av direktiv 2013/32/EU

COM(2016)467 final 
2016/0224 (COD) 
13.7.2016 

COM(2020)611 final 
23.9.2020

67.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om normer för när tredjelandsmedborgare eller statslösa personer ska anses berättigade till internationellt skydd, för en enhetlig status för flyktingar eller personer som uppfyller kraven för att betecknas som subsidiärt skyddsbehövande, och för innehållet i det beviljade skyddet och om ändring av rådets direktiv 2003/109/EG av den 25 november 2003 om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning

COM(2016)466 final 
2016/0223 (COD) 
13.7.2016

68.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om normer för mottagande av personer som ansöker om internationellt skydd (omarbetning)

COM(2016)465 final 
2016/0222 (COD) 
13.7.2016

69.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av Eurodac för jämförelse av fingeravtryck för en effektiv tillämpning av [förordning (EU) nr 604/2013 om kriterier och mekanismer för att avgöra vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en ansökan om internationellt skydd som en tredjelandsmedborgare eller en statslös person har lämnat in i någon medlemsstat] , för identifiering av tredjelandsmedborgare eller statslösa personer som vistas olagligt, och för när medlemsstaternas brottsbekämpande myndigheter och Europol begär jämförelser med Eurodacuppgifter för brottsbekämpande ändamål (omarbetning)

COM(2016)272 final 
2016/0132 (COD) 
4.5.2016  

COM(2020)614 final 
23.9.2020

En ny satsning på demokrati i Europa

70.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om konsumentkrediter

COM(2021)347 final 
2021/0171 (COD) 
30.6.2021

71.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om allmän produktsäkerhet, ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1025/2012 och om upphävande av rådets direktiv 87/357/EEG och Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/95/EG

COM(2021)346 final 
2021/0170 (COD) 
30.6.2021

72.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om stärkt tillämpning av principen om lika lön för kvinnor och män för lika eller likvärdigt arbete tack vare insyn i lönesättningen och efterlevnadsmekanismer

COM(2021)93 final 
2021/0050 (COD) 
4.3.2021

73.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om fastställande av harmoniserade bestämmelser för utseende av rättsliga företrädare för insamling av bevisning i straffrättsliga förfaranden

COM(2018)226 final 
2018/0107 (COD) 18.4.2018

74.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om europeiska utlämnandeorder och bevarandeorder för elektroniska bevis i straffrättsliga förfaranden

COM(2018)225 final 
2018/0108 (COD) 18.4.2018

75.

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om en jämnare könsfördelning bland icke verkställande styrelseledamöter i börsnoterade företag och därmed sammanhängande åtgärder

COM(2012)614 final 
2012/0299 (COD) 
14.11.2012

76.

Förslag till RÅDETS DIREKTIV om genomförande av principen om likabehandling av personer oavsett religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning

COM(2008)426 final 
2008/0140 (CNS) 
2.7.2008



Bilaga IV: Tillbakadragna förslag 3

Nr

Hänvisning

Titel

Skäl för tillbakadragande

En ekonomi för människor

1.

COM(2020)446 final 
2020/0109 (APP)

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EU, Euratom) nr 1311/2013 om den fleråriga budgetramen för 2014–2020

Föråldrat eftersom rådets förordning (EU, Euratom) nr 1311/2013 om den fleråriga budgetramen 2014–2020 slutade gälla i slutet av 2020.

2.

COM(2020)404 final 
2020/0106 (COD)

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) 2015/1017 vad gäller inrättandet av ett instrument för solvensstöd

Föråldrat på grund av den fleråriga budgetramen 2021–2027 och överenskommelsen om NextGenerationEU

Ett starkare Europa i världen

3.

COM(2020)461 final 
2020/0110 (COD)

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 1257/96 av den 20 juni 1996 om humanitärt bistånd

Föråldrat på grund av den fleråriga budgetramen 2021–2027 och överenskommelsen om NextGenerationEU

4.

COM(2020)407 final 
2020/0107 (COD)

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) 2017/1601 om inrättande av Europeiska fonden för hållbar utveckling (EFHU), EFHU-garantin och EFHU-garantifonden

Föråldrat på grund av den fleråriga budgetramen 2021–2027 och överenskommelsen om NextGenerationEU

5.

COM(2019)125 final 
2019/0070 (COD)

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om ändring av Europaparlamentets och rådets beslut nr 1313/2013/EU om en civilskyddsmekanism för unionen

Föråldrat eftersom innehållet ersatts genom COM (2020) 220 om ändring av Europaparlamentets och rådets beslut nr 1313/2013/EU om en civilskyddsmekanism för unionen.

Främjande av vår europeiska livsstil

6.

COM(2014)340 final 
2014/0173 (COD)

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU, Euratom) nr 883/2013 vad gäller inrättandet av en registeransvarig för rättssäkerhetsgarantier

Föråldrat eftersom innehållet ersatts genom förordning (EU, Euratom) 2020/2223 om ändring av Olaf-förordningen (EU, Euratom) nr 883/2013, som antogs i december 2020.



Bilaga V: Planerade upphävanden

Nr

Politikområde

Titel

Skäl för upphävandet

1.

Energi

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 106/2008 av den 15 januari 2008 om ett gemenskapsprogram för energieffektivitetsmärkning av kontorsutrustning

Förordningen handlar om avtalet mellan EU och USA om Energy Star-märkning, som löpte ut 2018.

(1)    I denna bilaga lämnar kommissionen i möjligaste mån mer information om initiativen i arbetsprogrammet i enlighet med det interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning. Denna information, som finns inom parentes vid varje initiativ, är preliminär och kan komma att ändras under beredningen, t.ex. beroende på hur konsekvensbedömningar utfaller.
(2)    I denna bilaga anges de viktigaste Refit-översyner, utvärderingar och kontroller av ändamålsenligheten kommissionen kommer att utföra 2022.
(3)    Den här förteckningen innehåller lagförslag som kommissionen planerar att dra tillbaka inom sex månader.