10.5.2021   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 181/25


Rådets motivering: Rådets ståndpunkt (EU) nr 17/2021 vid första behandlingen inför antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av programmet för Europeiska solidaritetskåren och om upphävande av förordningarna (EU) 2018/1475 och (EU) nr 375/2014

(2021/C 181/02)

I.   INLEDNING

1.

Den 11 juni 2018 antog kommissionen ett förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av programmet för Europeiska solidaritetskåren och om upphävande av [förordningen om den europeiska solidaritetskåren] och förordning (EU) nr 375/2014 (1).

2.

Europaparlamentet antog sin ståndpunkt vid första behandlingen den 12 mars 2019 (2).

3.

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén antog sitt yttrande den 17 oktober 2018 (3). Europeiska regionkommittén antog sitt yttrande vid sin session den 5–6 december 2018 (4).

4.

Vid sitt möte den 26 november 2018 enades rådet om en partiell allmän riktlinje (5) om kommissionens förslag och gav ordförandeskapet mandat att föra förhandlingar med Europaparlamentet. Under förhandlingsprocessen hölls fyra trepartsmöten och många möten på teknisk nivå, och en preliminär övergripande överenskommelse nåddes slutligen vid det senaste trepartsmötet den 11 december 2020.

5.

Den 18 december 2020 godkände Coreper den slutliga kompromisstext som dessa trepartsmöten hade resulterat i (6). Texten översändes därefter till Europaparlamentet.

6.

Den 11 januari 2021 godkändes den slutliga kompromisstexten enhälligt av Europaparlamentets utskott för kultur och utbildning (7).

II.   MÅL

7.

Det allmänna målet för programmet för Europeiska solidaritetskåren för 2021–2027 är att stärka ungas och organisationers engagemang i solidaritetsverksamhet som är tillgänglig och av hög kvalitet, främst volontärarbete, som ett sätt att stärka sammanhållningen, solidariteten, demokratin, den europeiska identiteten och ett aktivt medborgarskap i och utanför unionen och ta itu med samhällsutmaningar och humanitära utmaningar på fältet, med ett särskilt fokus på främjande av hållbar utveckling, social inkludering och lika möjligheter.

8.

Genom programmet inrättas två programområden för ungas deltagande, nämligen ett för deltagande i solidaritetsverksamhet och ett för deltagande i verksamhet för humanitärt bistånd (Europeiska frivilligkåren för humanitärt bistånd). De verksamheter som stöds inom ramen för programmet för båda programområdena är volontärarbete, solidaritetsprojekt, nätverksarbete samt kvalitets- och stödåtgärder.

9.

Programmet ska stödja solidaritetsverksamhet som har ett tydligt europeiskt mervärde, till exempel genom sin gränsöverskridande karaktär, sin förmåga att komplettera andra program och strategier på alla nivåer, sin europeiska dimension avseende ämne, mål, tillvägagångssätt, förväntat resultat och andra aspekter, sitt tillvägagångssätt för att involvera unga med olika bakgrund, eller sitt bidrag till en effektiv användning av unionens verktyg för öppenhet och erkännande.

III.   ANALYS AV RÅDETS STÅNDPUNKT VID FÖRSTA BEHANDLINGEN

10.

I rådets ståndpunkt vid första behandlingen införlivas nästan alla ändringar av kommissionens förslag som rådet enades om i sin partiella allmänna riktlinje av den 26 november 2018, särskilt

kravet att deltagare ska vara lagligen bosatta i ett deltagande land,

definitionen av Europeiska solidaritetskårens portal,

möjligheten att använda högst 20 % av budgeten för volontärverksamhet inom landet,

den halvtidsöversyn som kommissionen ska lämna in senast den 31 december 2024,

tillägget av en bestämmelse om försiktighetsåtgärder och korrigerande åtgärder för att skydda unionens intressen i enlighet med budgetförordningen, och

ett antal ändringar av skälen.

11.

Rådets ståndpunkt vid första behandlingen innehåller också följande centrala inslag som medlagstiftarna har enats om i trepartsmötena:

Viktigaste frågor

12.

Europaparlamentet hade uttryckt farhågor om programmets förvaltning och parlamentets begränsade roll i beslutsfattandet för det fall att nya initiativ skulle införas under programperioden. Medlagstiftarna enades om att lägga till ett nytt skäl som klargör att verksamheter eller initiativ som inte stöds enligt denna förordning inte får ingå i arbetsprogrammet.

13.

Den finansieringsram som medlagstiftarna har enats om är det belopp som Europeiska rådet beslutade om i samband med den fleråriga budgetramen 2021–2027, nämligen 1 009 miljoner euro. Detta belopp innebär en minskning av budgeten med omkring 20 % jämfört med kommissionens ursprungliga förslag på 1 260 miljoner euro.

14.

Vad gäller programmets tillämpningsområde och budgetfördelning enades man om att stryka området praktik och jobb från programmet och lägga motsvarande budget (8 %) till området solidaritet, som då kommer att få 94 % av budgeten. Återstående 6 % av budgeten kommer att tilldelas området humanitärt bistånd.

15.

Även om Europeiska solidaritetskåren i grunden är ett program för inkludering, har en ny artikel om inkludering av ungdomar med begränsade möjligheter, och ett antal andra bestämmelser som förstärker programmets inkluderande karaktär, lagts till för att betona denna aspekt.

16.

Försäkring, försäkringsskydd och krav på godkännande var också en viktig fråga under förhandlingarna mellan medlagstiftarna. Som ett resultat av förhandlingarna, och delvis mot bakgrund av erfarenheterna från covid-19-pandemin och dess inverkan på volontärer inom Europeiska solidaritetskåren, har ett antal bestämmelser införts i olika delar av texten för att förbättra deltagarnas försäkring och försäkringsskydd samt säkerhetskontrollerna för att skydda sårbara personer, såsom barn.

17.

Vad gäller åldersgränsen för volontärer för humanitärt bistånd behålls i texten den generella regeln om åldersgränser på 18–30 år för alla volontärer, men ett särskilt undantag läggs till för volontärer för humanitärt bistånd (en övre åldersgräns på 35 år). Bestämmelserna om erfarna handledare, mentorer och experter har förstärkts.

18.

Även om Europaparlamentet hade föreslagit omfattande ändringar och ytterligare förslag till text med avseende på programområdet humanitärt bistånd, enades medlagstiftarna om att godta vissa av dem, med tanke på att detta programområde trots sina särdrag endast står för 6 % av programmet. Den slutliga kompromissen om bestämmelserna om humanitärt bistånd i programmet är väl avvägd i detta avseende och utöver den höjda åldersgränsen enades medlagstiftarna om att ta med de viktigaste principerna för humanitärt bistånd samt förstärkta skyddsåtgärder som är tillämpliga på volontärarbete till stöd för humanitära insatser.

Övriga frågor

19.

Medan kommissionen ursprungligen hade föreslagit en begränsad uppsättning indikatorer enades rådet och Europaparlamentet om att komplettera bilagan med mer detaljerade indikatorer.

20.

Medlagstiftarna enades om att förstärka bestämmelserna om deltagande organisationer, särskilt vad gäller Europeiska solidaritetskårens kvalitetsmärkning.

21.

Medlagstiftarna enades också om att förstärka bestämmelserna om interimsutvärderingen av programmet och spetskompetensstämpeln.

22.

Flera bestämmelser har ändrats till följd av rådets övergripande strategi för alla ärenden som rör den fleråriga budgetramen. Det gäller särskilt tillägget om programmets löptid i artikel 1, så att den överensstämmer med tidsramen för den fleråriga budgetramen 2021–2027, bestämmelserna rörande tredjeländers deltagande, bestämmelserna om kumulativ och alternativ finansiering samt bestämmelserna om retroaktivitet (programmet för Europeiska solidaritetskåren för 2021–2027 ska tillämpas från och med den 1 januari 2021).

IV.   SLUTSATS

23.

Rådets ståndpunkt vid första behandlingen återspeglar till fullo den övergripande kompromissöverenskommelse som nåddes under förhandlingarna mellan rådet och Europaparlamentet, med hjälp av kommissionen.

24.

Denna kompromissöverenskommelse bekräftas av skrivelsen av den 15 januari 2021 från ordföranden för Europaparlamentets utskott för utbildning och kultur till Corepers ordförande. I denna skrivelse anger ordföranden för utskottet för utbildning och kultur att, om rådet formellt översände sin ståndpunkt till parlamentet i enlighet med vad som överenskommits, skulle hon rekommendera plenarförsamlingen att godta rådets ståndpunkt utan ändring vid parlamentets andra behandling, med förbehåll för juristlingvisternas granskning.

(1)  Dokument 9993/1/18 REV 1 + ADD 1–5.

(2)  EUT C 23, 21.1.2021, s. 218.

(3)  EESC-2018-04028-AC.

(4)  Dokument 5321/19.

(5)  Dokument 14787/18.

(6)  Dokument 13847/20.

(7)  https://www.europarl.europa.eu/cmsdata/217229/CULT%20Voting%20session%2011%20January%202021%20Results.pdf