4.3.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 105/77


Yttrande av Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén om den globala strategin för forskning och innovation – Europas strategi för internationellt samarbete i en föränderlig värld

(COM(2021) 252 final)

(2022/C 105/11)

Föredragande:

Neža REPANŠEK

Remiss

Europeiska kommissionen, 1.7.2021

Rättslig grund

Artikel 304 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

Ansvarig sektion

Inre marknaden, produktion och konsumtion

Antagande av sektionen

30.9.2021

Antagande vid plenarsessionen

20.10.2021

Plenarsession nr

564

Resultat av omröstningen

(för/emot/nedlagda röster)

231/0/4

1.   Slutsatser och rekommendationer

1.1

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) välkomnar EU:s åtagande att agera föregångare och bevara öppenheten inom det internationella forsknings- och innovationssamarbetet och samtidigt främja lika villkor och ömsesidighet som bygger på grundläggande värden.

1.2

EESK välkomnar slutsatserna i Bonndeklarationen om fri vetenskaplig forskning, som antogs vid ministerkonferensen om det europeiska forskningsområdet i Bonn den 20 oktober 2020, eftersom denna deklaration utgör en förutsättning för ett dynamiskt forsknings- och innovationslandskap som strävar efter att främja kunskap och samhällsnytta. EESK stöder ett antagande av dessa principer på internationell nivå i framtiden.

1.3

EESK anser att det är nödvändigt att på ett bättre sätt involvera det civila samhällets organisationer som stöd för EU-institutionerna och medlemsstaterna i utvecklingen av extraordinära strategier och särskilda program (karriärrörlighet, åtgärder för att locka till sig/behålla forskare och resultat av tillämpad forskning och innovation för entreprenörskapskulturen i EU:s små och medelstora företag) som kan samla ett mervärde för EU som i sin tur kan bidra till ett ambitiöst europeiskt forskningsområde (1) under det kommande årtiondet. Detta bör särskilt inbegripa att man tar fasta på de lärdomar som inhämtats under pandemin och klimatförändringarnas inverkan på samhällen och ekonomier samt behovet av att säkerställa fullständig överföring av kunskap och teknik genom forskningens digitala omställning. Pandemin har aktualiserat hälso- och sjukvårdssamarbetet, där fokus måste ligga på att göra hälso- och sjukvården tillgänglig, på att arbeta för att förbättra och stärka hälsan i god tid samt på samarbete mellan hälso- och sjukvårdspersonal, där man genom att arbeta tillsammans kan hitta lösningar på till och med de mest komplexa hälsoproblemen.

1.4

EESK vill framhålla vikten av att stärka EU:s ledande roll när det gäller att stödja multilaterala forsknings- och innovationspartnerskap för att ta fram nya lösningar på utmaningar som rör miljö, digitala frågor, hälsa, sociala frågor och innovation, med beaktande av hur covid-19 just nu påverkar de europeiska hälso- och sjukvårdssystem, samhällena, näringslivet och den globala ekonomin i stort.

1.5

För att bidra konkret till målet om ett starkare EU i världen efterlyser EESK att det civila samhällets organisationer på lämpligt sätt involveras på EU-nivå och nationell nivå i kommissionens arbete med att övervaka genomförandet av de åtgärder som anges i dess meddelande. Med tanke på det europeiska forskningsområdets forum för omställning föreslår EESK att man underlättar gemensamma åtgärder med EU och nationella institutioner genom en preliminär rapport om kunskapsnätverk i det civila samhället, som skulle läggas fram och diskuteras vid en internationell konferens 2022.

2.   Allmänna kommentarer

2.1

I den globala strategin för forskning och innovation (FoI) presenteras kommissionens perspektiv på EU:s strategi för internationellt samarbete inom forskning och innovation. Strategin syftar också till att stärka partnerskapen för att ta fram nya lösningar på utmaningar som rör miljö, digitala frågor, hälsa, sociala frågor och innovation.

2.2

Den nya strategin bygger på två huvudsakliga mål. För det första eftersträvas en regel- och värdebaserad forsknings- och innovationsmiljö, som också är öppen, för att hjälpa forskare och innovatörer runt om i världen att samarbeta i multilaterala partnerskap och hitta lösningar på globala utmaningar. För det andra vill man säkerställa ömsesidighet och lika villkor i det internationella samarbetet inom forskning och innovation.

2.3

Den nya globala strategin bör genomföras genom att man

anpassar EU:s bilaterala samarbete inom forskning och innovation för att göra det förenligt med europeiska intressen och värderingar och för att stärka EU:s öppna strategiska oberoende,

mobiliserar vetenskap, teknik och innovation för att påskynda en hållbar och inkluderande utveckling och en övergång till motståndskraftiga, kunskapsbaserade samhällen och ekonomier i låg- och medelinkomstländer,

tar initiativ som bygger på Team Europe-strategin, som kombinerar åtgärder som vidtas av EU, finansinstitut och medlemsstaterna för att maximera åtgärdernas effektivitet och verkan.

2.4

Meddelandet kommer också att fungera som vägledning vid genomförandet av den internationella dimensionen av det nya EU-programmet för civil forskning och innovation, Horisont Europa, och dess synergier med andra EU-program, särskilt instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete – Europa i världen.

3.   Engagemang för internationell öppenhet och grundläggande värden inom forskning och innovation

3.1

För att upprätthålla sin ledande ställning måste EU:s forsknings- och innovationsprogram förbli öppet för omvärlden. Detta innebär att deltagare från hela världen, oavsett etableringsort eller bostadsort, bör kunna delta i EU-program såsom Erasmus+ och Horisont Europa. Dessutom bör respekten för och samsynen kring värden inom forskningen främjas ytterligare och genomföras i alla internationella partnerskap.

3.2

Som en uppföljning av den europeiska uppförandekoden för forskningsintegritet (2) understryker EESK i sitt yttrande ”En ny era för det europeiska forskningsområdet” (3) behovet av att införliva principen om vetenskaplig och etisk integritet i forskningens etik och integritet för att förhindra förluster i fråga om människors hälsa, pengar och vetenskapliga misslyckanden. I meddelandet betonas EU:s roll i att skydda gemensamma grundläggande värden när man tar itu med etiska utmaningar och säkerställer teknisk innovation med människan i centrum.

3.3

Akademisk frihet, institutionellt oberoende, forskningsetik och forskningsintegritet, empiriska grunder, jämställdhet, mångfald och delaktighet bör integreras i det internationella forskningssamarbetet. EESK instämmer fullt ut i vikten av en jämn könsfördelning och jämställdhet, ungdomars medbestämmande och deltagande, delaktighet och mångfald inom den globala innovationsforskningen. En inkluderande och stödjande miljö, utan politisk inblandning, bör, tillsammans med möjligheter till forskning, förespråkas på alla nivåer. EESK välkomnar kommissionens initiativ att utarbeta och främja riktlinjer för hantering av utländsk inblandning riktad mot EU:s forskningsorganisationer och institutioner för högre utbildning.

3.4

EU:s övergripande mål är att göra dataset sökbara, tillgängliga, kompatibla och återanvändbara (FAIR) inom ramen för konceptet med öppna data och öppen vetenskap.

3.5

Det är viktigt att tillhandahålla grundläggande finansiering på nationell nivå för att säkerställa tillräckliga investeringar i forskning och utveckling som kan uppnå de mål som fastställts inom sektorn.

3.6

Vetenskapsdiplomati skulle kunna hjälpa EU att utveckla mjuk makt och främja våra ekonomiska intressen och värderingar på ett effektivare sätt, möta partnerländernas efterfrågan och intresse och utnyttja EU:s styrkor som forsknings- och innovationsmotor. Kommittén är övertygad om att en konstruktiv social och medborgerlig dialog på alla nivåer skulle kunna bidra till en framgångsrik vetenskapsdiplomati i våra samhällen.

4.   Ny balans – mot lika villkor och ömsesidighet inom FoI

4.1

Genom sin politik och sina program är EU en viktig katalysator för internationalisering inom forskning och innovation. Unionen kan också involvera produktionssystem och mobilisera vetenskapen, unga forskare, tvärvetenskapliga nätverk, teknik och innovation för att påskynda en hållbar och inkluderande utveckling, å ena sidan, och övergången till motståndskraftiga, kunskapsbaserade samhällen och ekonomier i låg- och medelinkomstländer, å den andra. EESK understryker vikten av privata och särskilt offentliga investeringar i vetenskap för att hålla jämna steg med andra globala stormakter inom forskning och innovation och samtidigt skydda mänskliga rättigheter och grundläggande värden.

4.2

Andra stora vetenskapsmakter satsar nu mer på forskning än EU som en procentandel av bruttonationalprodukten. De geopolitiska spänningarna ökar, och mänskliga rättigheter och grundläggande värden såsom akademisk frihet hotas. Akademisk frihet är en hörnsten i den högre utbildningen inom EU och bör skyddas i förhållande till tredjeländer. Mot bakgrund av den senaste tidens händelser välkomnar och stöder EESK europeiska akademikers vädjan (4) om omedelbara åtgärder för att skapa snabba kompletterande lagliga vägar för forskare och akademiker som utsätts för risk. Till dessa hör akademiker, studenter och aktörer i det civila samhället från Afghanistan, i synnerhet kvinnor och etniska och religiösa minoriteter.

5.   Ta itu med globala utmaningar tillsammans

5.1

EESK ställer sig helt bakom att ett entydigt fokus läggs på den rättvisa dubbla omställningen, dvs. på den digitala omställningen och den gröna given samt politik för hälsa och återhämtning efter covid-19 på lång sikt. Europa måste samarbeta över gränserna i en aldrig tidigare skådad omfattning för att lära sig hur man, tillsammans med partner, utvecklar innovativa lösningar för att åstadkomma en rättvis grön och digital omställning i linje med målen för hållbar utveckling och för att främja Europas motståndskraft, välstånd och konkurrenskraft – särskilt till förmån för mikroföretag och små och medelstora företag – samt stödja ekonomisk och social välfärd. Samtidigt som övergången till en mer motståndskraftig europeisk ekonomi främjas är en inkluderande återhämtning som inte lämnar någon europeisk medborgare på efterkälken avgörande i övergången till en hållbar europeisk ekonomi, samtidigt som nya möjligheter skapas för arbetstagarna. Social innovation kan också spela en viktig roll i dessa processer.

5.2

Ömsesidig öppenhet, fritt utbyte av idéer och gemensamt skapande av lösningar är avgörande för strävan efter och utvecklingen av grundläggande kunskaper. De är centrala beståndsdelar i ett dynamiskt innovationsekosystem, eftersom den öppenhet i samarbetet som kännetecknar EU:s åtgärder äger rum i en förändrad global miljö.

5.3

Mobiliseringen av världens forskare och innovatörer kommer att vara avgörande för medborgarnas och kommande generationers välbefinnande. Såsom vi har sett under den pågående globala pandemin kan ett förstärkt internationellt samarbete i frågor som global hälsa hjälpa oss att åstadkomma banbrytande innovationer. EU bör stödja sina mål om öppet strategiskt oberoende genom att samtidigt anpassa sitt bilaterala samarbete med tredjeländer på vissa områden (5).

5.4

Som svar på aktuella globala trender bör EU föregå med gott exempel genom att främja regelbaserad multilateralism. Den multilaterala ordningen måste stärkas för att bli ändamålsenlig så att den kan hantera globala utmaningar och tillgodose medborgarnas växande krav på öppenhet, kvalitet och delaktighet. EU bör också främja en ambitiös modernisering av viktiga multilaterala internationella institutioner och eftersträva en gemensam färdplan för ömsesidig öppenhet i forsknings- och innovationssamarbetet för att underlätta globala lösningar på globala utmaningar samt utbyta bästa praxis.

5.5

EU bör spela en ledande roll som global normsättare och detta bör också stärkas genom en större roll i det internationella samarbetet inom standardförberedande forskning och standardiseringsforskning som är gynnsam för små och medelstora företag. EESK understryker även vikten av stödåtgärder för små och medelstora företag på alla områden som rör skyddet av immateriella rättigheter.

5.6

EESK ger handlingsplanen för immateriella rättigheter (6) sitt fulla stöd och ser den som en mycket bra och övergripande strategi för att modernisera EU:s system för immateriella rättigheter. Införandet av det enhetliga patentsystemet måste ges högsta prioritet och det kommer att göra företagen i EU betydligt mer konkurrenskraftiga.

5.7

Vissa länder strävar i allt högre grad efter tekniskt ledarskap genom diskriminerande åtgärder och använder sig ofta av forskning och innovation som ett verktyg för globalt inflytande och social kontroll. EU:s välstånd och ekonomiska konkurrenskraft, men även unionens förmåga att självständigt anskaffa och förse sina medborgare med viktig teknik och viktiga tjänster som är säkra och tillförlitliga, måste stärkas. EU bör gå i spetsen för utvecklingen av nya globala normer, internationella standarder och samarbetsramar på områden som digital teknik, inbegripet artificiell intelligens, och annan ny teknik. EU:s demokratiska styrka och regleringsstyrka är tillgångar som kan bidra till att bygga upp en bättre värld, samtidigt som dess trovärdighet som fredsaktör och dess säkerhets- och försvarsstrukturer kan bidra till att stödja multilaterala insatser för att bevara, upprätthålla och bygga fred.

5.8

EESK har gått i spetsen för debatten om artificiell intelligens (AI) sedan sitt första yttrande i frågan 2017 (7) och har offentliggjort flera yttranden i frågan under de senaste åren (8). Vi har förespråkat en ”human-in-command”-strategi för AI, där människorna behåller både kontrollen över AI i teknisk mening och möjligheten att besluta om, när och hur AI ska användas i vårt samhälle i stort. Uppmärksamhet måste också riktas mot AI:s inverkan på sysselsättningen, vikten av att finna rätt balans mellan reglering, självreglering och etisk vägledning samt AI:s inverkan på konsumenterna, bland annat. EESK håller för närvarande på att utarbeta sitt formella yttrande om kommissionens förslag till rättsakt om artificiell intelligens (9).

5.9

EU:s förmåga att vara en global aktör säkerställs också genom samstämmighet mellan EU:s yttre åtgärder och inre politik i varje medlemsstat. Ett enat och samstämmigt agerande från EU:s sida är avgörande för att stabilisera våra partnerskap och allianser med tredjeländer, stödja multilaterala och regionala organisationer och förhandla fram en mer intressebaserad inställning till globala kollektiva nyttigheter.

Bryssel den 20 oktober 2021.

Christa SCHWENG

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande


(1)  Not från ordförandeskapet till rådet – ”Ett förnyat europeiskt forskningsområde – förberedelse av genomförandet av ett ambitiöst europeiskt forskningsområde rustat för nästa årtionde” samt ”Det nya europeiska forskningsområdet: rådet antar slutsatser” – pressmeddelande, den 1 december 2020.

(2)  The European Code of Conduct for Research Integrity, www.allea.org [hämtad den 6 juni 2021].

(3)  EESK:s yttrande (EUT C 220, 9.6.2021, s. 79).

(4)  https://www.scholarsatrisk.org/2021/08/urgent-appeal-to-european-governments-and-eu-institutions-take-action-for-afghanistans-scholars-researchers-and-civil-society-actors/.

(5)  Integrera samarbetet med Eftaländerna, västra Balkan, Turkiet, länder som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken och Förenade kungariket, fördjupa EU:s partnerskap med Afrika, Latinamerika och andra regioner osv.

(6)  EESK:s yttrande ”Handlingsplan för immateriella rättigheter” (EUT C 286, 16.7.2021, s. 59).

(7)  EUT C 288, 31.8.2017, s. 1.

(8)  EUT C 440, 6.12.2018, s. 1; EUT C 440, 6.12.2018, s. 51; EUT C 240, 16.7.2019, s. 51; EUT C 47, 11.2.2020, s. 64; EUT C 364, 28.10.2020, s. 87.

(9)  INT/940 – Förordningen om artificiell intelligens. (EUT C 517, 22.12.2021, s. 61).