13.10.2020   

SV EN EN

Europeiska unionens officiella tidning

C 341/1


Årlig lägesrapport om genomförandet av europeiska unionens strategi mot spridning av massförstörelsevapen (2019)

(2020/C 341/01)

INLEDNING

1.

Denna lägesrapport om genomförandet av Europeiska unionens strategi mot spridning av massförstörelsevapen, som antogs av Europeiska rådet i december 2003 (dok. 15708/03), omfattar verksamheten under 2019. Rapporten är inte uttömmande, utan inriktad på den viktigaste utvecklingen. All verksamhet har bedrivits inom den övergripande ramen för EU:s säkerhetspolitik och konfliktförebyggande.

2.

Den globala strategin för Europeiska unionens utrikes- och säkerhetspolitik (dok. 10715/16 REV 2), Europeiska unionens strategi mot spridning av massförstörelsevapen samt de nya handlingslinjerna (dok. 17172/08) utgör grundvalen för Europeiska unionens vägledande principer, som förblir följande:

a)

Reell multilateralism, vilket inbegriper att värna om betydelsen av det globala systemet för icke-spridning och nedrustning och främja dess universalitet genom diplomati och ekonomiskt stöd till tredjeländer och internationella organisationer.

b)

Ett nära samarbete med länder för att stärka det internationella icke-spridningssystemet.

c)

Frågor om icke-spridning tas upp inom ramen för EU:s bilaterala politiska dialogmöten och dialogmöten om icke-spridning och nedrustning samt vid mer informella kontakter.

d)

Effektiv och komplementär användning av alla tillgängliga instrument och finansiella resurser – budgeten för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, instrumentet som bidrar till stabilitet och fred och andra instrument – för att underbygga EU:s utrikespolitiska mål.

3.

Europeiska utrikestjänsten, i synnerhet det särskilda sändebudet för nedrustning och icke-spridning, företrädde EU vid ett antal viktiga internationella möten under 2019, nämligen

det regionala sydasiatiska seminariet om Haag-uppförandekoden mot spridning av ballistiska missiler (Colombo den 14–16 januari 2019),

mötet i gruppen med G7-direktörer för icke-spridning (Paris den 5–6 februari 2019),

Carnegie International Nuclear Policy Conference (Washington den 11–14 mars 2019),

den tredje sessionen i den förberedande kommittén för 2020 års granskningskonferens mellan parterna i icke-spridningsfördraget (New York den 29 april–10 maj 2019),

Internationella atomenergiorganets (IAEA) 63:e årliga generalkonferens (Wien den 16–20 september 2019),

Initiativet för dialog om missiler (Berlin den 17–18 oktober 2019),

74:e sessionen i FN:s generalförsamlings första utskott (New York den 7 oktober– 8 november 2019),

granskningskonferensen mellan parterna i konventionen om förbud mot antipersonella minor (Oslo den 25–29 november 2019).

Det särskilda sändebudet inriktade sig på följande områden:

a)

Arbete för att främja bevarande och stärkande av fördraget om förhindrande av spridning av kärnvapen (nedan kallat icke-spridningsfördraget) som ett grundläggande multilateralt instrument för att stärka internationell fred, säkerhet och stabilitet.

b)

Arbete för att främja en universell anslutning till och ikraftträdande av fördraget om fullständigt förbud mot kärnsprängningar (CTBT) och för att öka synligheten för EU:s engagemang.

c)

Upprätthållande av den globala normen mot användning av kemiska vapen, inbegripet genom att förhindra strafflöshet för sådan användning.

d)

Arbete för att främja Haag-uppförandekoden mot spridning av ballistiska missiler som en åtgärd för att skapa förtroende och transparens.

e)

Inledande och upprätthållande av dialoger om icke-spridning med viktiga partner samt integrering av frågor om icke-spridning i EU:s bilaterala förbindelser.

4.

Europeiska unionens råds arbetsgrupp för icke-spridning sammanträdde elva gånger under 2019, inbegripet på direktörsnivå, för att diskutera EU:s ståndpunkter och framtida verksamhet. EU-delegationerna i Wien, Genève och New York utarbetade och samordnade en rad EU-uttalanden för multilaterala forum och bidrog aktivt till utformningen av politiken genom regelbundna EU-samordningsmöten.

NUKLEÄRA FRÅGOR

5.

EU förblir fast beslutet att främja en universalisering och ett fullständigt, komplett och verkningsfullt genomförande av icke-spridningsfördraget, ikraftträdandet av fördraget om fullständigt förbud mot kärnsprängningar (CTBT) och inledandet och ett snabbt slutförande av förhandlingarna, vid nedrustningskonferensen, om ett fördrag om förbud mot framställning av klyvbart material för kärnvapen och andra kärnladdningar. Upprättandet av en zon i Mellanöstern fri från massförstörelsevapen och deras bärare förblir också en prioritering för EU. Under 2019 antog rådet beslut (Gusp) 2019/938 (1) i syfte att förse FN:s institut för nedrustningsforskning (Unidir) med 2 856 278 euro till stöd för en förtroendeskapande process för att upprätta en zon i Mellanöstern som är fri från kärnvapen och alla andra slags massförstörelsevapen.

Fördraget om förhindrande av spridning av kärnvapen och Internationella atomenergiorganet

6.

Cykeln för granskning av icke-spridningsfördraget fortsatte med den tredje sessionen i den förberedande kommittén för 2020 års granskningskonferens mellan parterna i icke-spridningsfördraget i New York den 27 april–10 maj 2019. EU gjorde fyra uttalanden: ett under den allmänna debatten och tre under debatterna om kärnvapennedrustning, icke-spridning respektive fredlig användning. Ett särskilt uttalande gjordes också till stöd för upprättandet av en zon i Mellanöstern fri från massförstörelsevapen. Dessutom anordnade EU ett sidoevenemang och lade fram ett arbetsdokument om sin bedömning av fördraget, femtio år efter antagandet. Samtliga EU-medlemsstater ställde sig bakom uttalandet om hantering av kärnvapenfrågan i Nordkorea. EU bidrog till alla relevanta debatter, inbegripet den tematiska debatten om kärnvapen, vid den 74:e sessionen i FN:s generalförsamlings första utskott för nedrustning och internationell säkerhet.

7.

Vidare antog rådet den 15 april 2019 för första gången ett beslut (Gusp) 2019/615 (2) om ekonomiskt stöd till arbetet vid FN:s kontor för nedrustningsfrågor (Unoda) när det gäller att anordna tematiska och regionala samråd som förberedelse inför 2020 års granskningskonferens mellan parterna i icke-spridningsfördraget. Det främsta målet med rådets beslut är att bidra till en lyckad granskningskonferens och till framtagandet av en rad realistiska och genomförbara åtgärder och rekommendationer som man kan uppnå konsensus om. Inom ramen för beslutet anordnade Unoda under 2019 två regionala seminarier (i Addis Abeba den 29–30 augusti och i Bangkok den 3–4 december) och ett tematiskt seminarium om fredlig användning av kärnenergi (i Wien den 20–21 november). Under de regionala mötena behandlades icke-spridningsfördragets samtliga tre pelare ur perspektivet regionala prioriteringar och farhågor. Alla evenemangen strävade efter att lyfta fram de många fördelar som icke-spridningsfördraget redan medför och behovet av att bevara dessa fördelar.

8.

EU fortsatte att stödja IAEA:s huvudsakliga ansvarsområden i fråga om icke-spridning, kärnenergi, kärnsäkerhet, nukleärt fysiskt skydd och tekniskt samarbete.

9.

Genom rådets beslut (Gusp) 2016/2383 (3) bidrar EU till genomförandet av IAEA:s plan för nukleärt fysiskt skydd för 2018–2021. EU:s finansiering fortsatte att stödja IAEA:s verksamhet för att uppnå universalisering av internationella instrument för icke-spridning och nukleärt fysiskt skydd, hjälpa stater att etablera inhemsk teknisk, vetenskaplig och mänsklig kapacitet på området nukleärt fysiskt skydd, stärka förmågan att förhindra, upptäcka, vidta åtgärder och skydda människor, egendom, miljö och samhället mot brottsliga eller avsiktliga otillåtna handlingar som involverar kärnämne eller andra radioaktiva material som inte omfattas av tillsynssystem, förbättra upptäckt och bekämpning av olaglig handel med kärnämne och andra radioaktiva material, bidra till datasäkerhet på kärnenergiområdet, förbättra säkerheten beträffande radioaktiva strålkällor och överföra dem till en säker och trygg lagring i de länder som är i behov av stöd, inklusive återsändande till ursprungslandet eller leverantören, och stärka det fysiska skyddet av kärnämne och andra radioaktiva material.

10.

IAEA fortsatte att framgångsrikt genomföra rådets beslut (Gusp) 2016/2001 (4) av den 15 november 2016 om unionens bidrag till inrättandet och säker förvaltning av en bank för låganrikat uran under kontroll av Internationella atomenergiorganet (IAEA) inom ramen för EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen.

11.

Europeiska kommissionens gemensamma forskningscentrum (JRC) slutförde under 2019 sitt stöd till IAEA:s databas över incidenter och smuggling.

12.

I anslutning till EU:s och IAEA:s femte möte mellan högre tjänstemän (den 15 februari 2017) undertecknade JRC och IAEA en praktisk överenskommelse om samarbete om kärnvetenskapliga tillämpningar i syfte att utveckla gemensam verksamhet och undvika dubbelarbete. Denna praktiska överenskommelse omfattar bland annat miljöövervakning av radioaktivitet, mätt över Europa och ett antal andra platser i världen i form av genomsnitt av och högsta värden för gammadosrat för de senaste 24 timmarna. Dessa mätningar kommer från ungefär 5 500 mätstationer som drivs av de behöriga nationella myndigheterna i 39 länder som rapporterar de senaste radiologiska värdena till Europeiska unionens plattform för utbyte av radiologiska data (Eurdep). En anmälan av en radiologisk olycka eller nödsituation görs genom nätverk för tidig information såsom Europeiska unionens system för snabbt utbyte av information i radiologiska nödsituationer (Ecurie) eller Emercon, som drivs av Europeiska kommissionen respektive IAEA, efter samråd med de behöriga nationella myndigheterna.

13.

Den gemensamma övergripande handlingsplanen (JCPOA) är en central del av den globala arkitekturen för förhindrande av spridning av kärnvapen och resultatet av multilateral diplomati. Det är av avgörande betydelse för europeisk säkerhet att överenskommelsen fortsätter att genomföras fullt ut och på ett effektivt sätt. EU fortsätter att bidra till genomförandet av JCPOA genom att samordna den gemensamma kommittén och ett antal arbetsgrupper på expertnivå som har inrättats inom ramen för handlingsplanen. EU fortsätter också att fullt ut stödja IAEA:s långsiktiga uppdrag att kontrollera och övervaka Irans kärntekniska åtaganden. Sedan 2016 har EU deltagit i genomförandet av bilaga III till JCPOA, i synnerhet genom projekt för att förbättra kärnsäkerheten. 15 miljoner euro har redan anslagits till civilt kärntekniskt samarbete med Iran och tre projekt kontrakterats till stöd för både Irans tillsynsmyndighet för kärnteknik och kärnkraftverksoperatören vid Bushehr. Ett nytt projekt godkändes 2018. Det har en budget på 5 miljoner euro som täcker leverans av laboratorieutrustning till tillsynsmyndighetens kärnsäkerhetscentrum. Projektet förväntas läggas ut på entreprenad 2020.

14.

Civilt kärntekniskt samarbete med Iran är en hörnsten i JCPOA och utgör ett centralt inslag i EU:s kontakter med Iran. Samarbetet ger en bättre förståelse för Irans civila kärntekniska behov och skapar gradvis ett förtroende för den fredliga karaktären av Irans kärntekniska program. 2019 års samarbete mellan EU och Iran inbegrep täta utbyten på hög nivå om politiska frågor med en särskild inriktning på kärnteknisk förvaltning; en gemensam workshop om ansvarighet och försäkring inom civil kärnteknik; projekt som stöder ansträngningarna från Irans tillsynsmyndighet för kärnteknik att anpassa sig till internationella standarder på lagstiftnings- och tillsynsområdet liksom inrättandet av kärnsäkerhetscentrumet, som utformades inom ramen för ett tidigare EU-finansierat projekt; iranska studenters deltagande i en sommarkurs om nedrustning och en workshop om metrologi för karakterisering av avfall och friklassning vid JRC, en gemensam workshop EU–Iran om rapportering till konventionen om använt kärnbränsle och radioaktivt avfall, en gemensam workshop EU–Iran om beredskap och reaktionsförmåga vid radiologiska och nukleära nödsituationer, samt projekt till stöd för moderniseringen av forskningsreaktorn i Arak (Khondab) och omställningen av Fordowanläggningen till ett centrum för kärnteknik, fysik och teknik. Iran förblev EU:s största mottagare av stöd inom kärnsäkerhetsområdet.

15.

Övergripande avtal om kärnämneskontroll tillsammans med tilläggsprotokoll utgör den nuvarande kontrollstandarden och EU fortsätter att uppmana till universell anslutning till dessa. Det nära samarbetet mellan Euratom och IAEA möjliggör ändamålsenlig och effektiv kärnämneskontroll. EU stöder aktivt IAEA:s system för kärnämneskontroll genom Europeiska kommissionens program för stöd till kärnämneskontroll, instrumentet för kärnsäkerhetssamarbete och medlemsstaternas stödprogram. Programmet för stöd till kärnämneskontroll stärker IAEA:s kapacitet att kontrollera genomförandet av JCPOA bland annat genom att tillhandahålla utbildning för IAEA:s inspektörer med ansvar för kärnämneskontroll på området utvidgat tillträde och drift av Compucea (kombinerat förfarande för analys av koncentration och anrikning av uran) för kontroll av UF6-anrikning.

16.

Europeiska kommissionen fortsätter att driva och aktivt stödja European Safeguards Research and Development Association (ESARDA), som fyllde 50 år 2019, vilket högtidlighölls genom ett öppet symposium som lockade 250 deltagare från hela världen; frågorna som diskuterades rörde kärnämneskontroll och icke-spridning, främst ur vetenskaplig och teknisk synvinkel. ESARDA fortsätter också sin internationella utåtriktade verksamhet genom sina samförståndsavtal med African Commission on Nuclear Energy och Asian Pacific Safeguards Network och i nära samarbete med Institute for Nuclear Materials Management. ESARDA:s arbetsgrupper utvecklar, testar och validerar innovativa strategier för kärnämneskontroll och icke-spridning vilket direkt gynnar direktoratet för kärnämneskontroll vid GD Energi och Internationella atomenergiorganets avdelning för kärnämneskontroll. Resultaten inom forskning och utveckling och utbildningsinitiativen stärker den europeiska och internationella kapaciteten på området kärnämneskontroll liksom den strategiska handelskontrollen, vilket även gynnar initiativen för nukleärt fysiskt skydd och kärnvapennedrustning.

17.

EU och dess medlemsstater fäster mycket stor vikt vid ett globalt genomförande och en kontinuerlig förbättring av kärnsäkerheten. EU har gett rättslig verkan åt målen i Wiendeklarationen om kärnsäkerhet genom det ändrade kärnsäkerhetsdirektivet, som trädde i kraft 2017. En central del i det ändrade direktivet är att ett säkerhetsmål införts för alla aktörer för att förhindra olyckor och undvika betydande radioaktiva utsläpp. Genom de ändrade direktiven läggs även tematiska inbördes granskningar till i Euratoms lagstiftning. En första tematisk inbördes granskning har redan genomförts med gott resultat. Alla EU:s medlemsstater har införlivat de nya bestämmelserna i sin nationella lagstiftning.

18.

För att främja fredlig användning av kärnenergi har EU avsatt 325 miljoner euro under perioden 2014–2020 till främjande av kärnsäkerhet, strålskydd och tillämpning av en effektiv och ändamålsenlig kärnämneskontroll i tredjeländer. Europeiska kommissionen stöder, i samarbete med IAEA och andra partner, genomförandet av den strategiska översiktsplanen för miljösanering i Centralasien, som ska finansieras av det särskilda kontot för miljösanering som förvaltas av EBRD. I egenskap av den största givaren upprätthåller EU sina kontakter med mottagarländerna (Kirgizistan, Tadzjikistan och Uzbekistan) med målet att få dem att engagera sig och inleda konkreta renings- och saneringsprojekt.

19.

Vid en ceremoni med president Volodymyr Zelenskyj överlämnades i juli 2019 officiellt den nya säkra inneslutningen av den förstörda reaktor 4 vid kärnkraftverket i Tjernobyl till Ukraina. Överlämnandetvar det sista steget i den långvariga internationella insats som på G7:s initiativ har genomförts för att göra platsen miljösäker igen. EU är den största givaren till fonden för inkapsling av Tjernobylreaktorn, efter Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling, som förvaltar fonden.

20.

EU och dess medlemsstater fortsätter med sitt starka stöd för IAEA:s program för tekniskt samarbete, bland annat genom betydande bidrag till fonden för tekniskt samarbete och initiativet för fredlig användning. EU och dess medlemsstater tillhör de största bidragsgivarna till programmet för tekniskt samarbete, som är ett viktigt verktyg för att möjliggöra en säker, trygg och fredlig användning av kärnteknik och uppfylla målen i Agenda 2030 för hållbar utveckling.

21.

EU och IAEA håller ett årligt möte mellan högre tjänstemän, där deras breda samarbete ses över och planeras. Europeiska kommissionen stod värd för det senaste mötet, som hölls i Luxemburg den 12 februari 2019. Diskussionerna inriktades på ett stärkt samarbete avseende kärnsäkerhet, nukleärt fysiskt skydd, kärnämneskontroll och forskning, innovation och utbildning på kärnteknikområdet.

Fördraget om fullständigt förbud mot kärnsprängningar

22.

Att CTBT träder i kraft och universaliseras är viktiga mål för EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen. Alla EU:s medlemsstater har visat prov på sitt engagemang för fördraget genom att ratificera det och tillämpa de grundläggande skyldigheterna enligt fördraget. CTBT är en effektiv åtgärd för att skapa förtroende och säkerhet. Under 2019 förde EU diplomatiska samtal med alla återstående länder i bilaga II och med övriga länder. Målet med EU:s utåtriktade verksamhet var att uppmana till åtaganden om ratificering av CTBT. Att främja ikraftträdandet av CTBT var en av åtgärderna i FN:s generalsekreterares nedrustningsagenda Securing our Common Future: an Agenda for Disarmament, som EU ställde sig bakom.

23.

EU lyfter konsekvent fram fördelarna med fördraget samt dess bidrag till fred, säkerhet, nedrustning och icke-spridning, inbegripet i dess civila tillämpningar. EU fortsatte att ekonomiskt stödja den förberedande kommissionen för organisationen för fördraget om fullständigt förbud mot kärnsprängningar (CTBTO), i enlighet med rådets beslut (Gusp) 2018/298 (5) om unionens stöd för den verksamhet som bedrivs av den förberedande kommissionen för organisationen för fördraget om fullständigt förbud mot kärnsprängningar (CTBTO) i syfte att stärka dess övervaknings- och kontrollkapacitet. EU och dess medlemsstater bidrog också till underhållet och stärkandet av CTBT:s kontrollsystem genom tekniskt stöd och teknisk rådgivning i CTBTO:s arbetsgrupp B och vid andra workshoppar och seminarier. EU deltog aktivt i arbetssessionerna i arbetsgrupperna A och B vid den förberedande kommissionen för CTBTO.

24.

På inbjudan av CTBTO:s sekretariatschef deltog EU:s utrikesrepresentant i den elfte konferensen om underlättande av ikraftträdandet av CTBT, vid FN:s högkvarter i New York den 25 september 2019, där hon framförde ett överenskommet EU-uttalande. Den 25 juni anordnade EU:s delegation i Wien, under konferensen CTBT Science and Technology, ett evenemang om samarbetet mellan EU och CTBTO.

Initiativ avseende nukleärt fysiskt skydd

25.

EU fortsatte att främja den internationella konventionen för bekämpande av nukleär terrorism (nedan kallad konventionen) och ändringen av konventionen om fysiskt skydd av kärnämne som centrala beståndsdelar i den globala arkitekturen för nukleärt fysiskt skydd och antiterrorism. FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå och FN:s kontor för terrorismbekämpning började genomföra rådets beslut (Gusp) 2018/1939 (6) om unionens stöd för universalisering och effektivt genomförande av den internationella konventionen för bekämpande av nukleär terrorism. Målen för rådets beslut är att få fler att ansluta sig till konventionen, att öka medvetenheten bland nationella beslutsfattare och att genomföra kapacitetsuppbyggnad för att förbättra den nationella lagstiftningen och stärka kapaciteten hos de nationella berörda aktörerna, till exempel tjänstemän inom rättsväsendet som ska utreda, lagföra och avgöra ärenden som gäller nukleär terrorism. Genomförandet av rådets beslut inleddes med lanseringsevenemang i New York i april 2019 och i Wien i maj 2019.

26.

EU fortsatte att stödja det globala initiativet för att bekämpa nukleär terrorism (GICNT) och dess uppdrag att stärka den globala förmågan att förhindra, upptäcka och vidta åtgärder mot nukleär terrorism. EU och dess medlemsstater deltog i GICNT:s elfte plenarmöte i Buenos Aires den 6–7 juni 2019. Följande länder anslöt sig till det överenskomna EU-uttalandet: Turkiet, Nordmakedonien, Montenegro, Serbien och Albanien, det potentiella kandidatlandet i stabiliserings- och associeringsprocessen Bosnien och Hercegovina samt Efta- och EES-länderna Island och Norge liksom Ukraina, Republiken Moldavien, Armenien och Georgien.

27.

EU och dess medlemsstater deltar aktivt i GICNT:s arbete på samtliga områden: nukleär detektion, nukleär forensik samt beredskap och begränsning. Europeiska kommissionens gemensamma forskningscentrum (JRC) stod värd för workshoppen ”Cunning Karl”: Nuclear Detection Reachback Support den 12–14 februari 2019 i Karlsruhe (Tyskland) under överinseende av GICNT:s arbetsgrupp för nukleär detektion. Workshoppen, som byggde vidare på 2017 års workshop ”Magic Maggiore” Technical Reachback, inriktades på att fastställa central kapacitet i fråga om teknisk reachback till stöd för detektionsuppdrag och man utforskade utmaningar och bästa praxis för tillhandahållande av reachbackstöd till avlägset belägna områden. Den 24–25 februari 2019 stod Finland värd för expertmötet i arbetsgruppen för nukleär forensik, där man diskuterade gruppens arbetsplan för 2019–2021. EU bidrog också till workshoppen Nuclear Detection at Blue and Green Borders och till en skrivbordsövning som anordnades av Konungariket Marocko i december 2019.

28.

EU:s centrum för utbildning om nukleär säkerhet (Eusectra), med uppgift att upptäcka och vidta åtgärder mot olagliga handlingar med kärnämne och annat radioaktivt material, har varit fullt operativt sedan 2013 till gagn för Europeiska unionens medlemsstater och partnerländer, däribland flera GICNT-medlemmar. Centrumet drivs av JRC vid dess anläggningar i Karlsruhe (Tyskland) och Ispra (Italien), i nära samarbete med olika internationella initiativ som har lanserats av Internationella atomenergiorganet och av flera partnerländer i GICNT. Centrumet används även för praktiska övningar främst rörande bekämpning av smuggling av kärnämne. Eusectra arbetar aktivt med att tillgodose utbildningsbehov i EU:s medlemsstater och hos EU:s partner, inbegripet genom de mycket uppskattade samordnade utbildningar för medlemsstaternas delegater inom tull och brottsbekämpning som redan har genomförts, och som planeras genomföras på nytt 2019–2021 (i direkt samarbete med generaldirektoratet för migration och inrikes frågor och generaldirektoratet för skatter och tullar), och man utvärderar även utrustningens prestanda på begäran av EU-medlemsstaterna. Under 2019 anordnades 14 enveckasutbildningar och två extra workshoppar med experter från EU:s medlemsstater.

29.

Europeiska kommissionen och EU:s medlemsstater fortsatte sin nukleärforensiska verksamhet för grundläggande karakterisering av upptäckt kärnämne, genom avancerad nukleärforensisk undersökning vid JRC:s anläggning i Karlsruhe. Under 2019 analyserades prover från tre incidenter i två EU-medlemsstater. Sammanlagt har kärnämne som upptäckts och beslagtagits vid över 50 incidenter undersökts till stöd för behöriga myndigheter i EU:s medlemsstater och utanför dessa.

Initiativ avseende kärnkontroll

30.

EU och dess medlemsstater stödde FN:s generalförsamlings resolution från 2019 om kontroll av kärnvapennedrustning och inrättandet av den andra gruppen med statliga experter som ska fortsätta att undersöka kontrollens roll för att främja kärnvapennedrustning. EU stöder det arbete som bedrivs i bredare partnerskap och samarbetsbaserade kontrollarrangemang och har deltagit i arbetet inom International Partnership for Nuclear Disarmament Verification, IPNDV (det internationella partnerskapet för kontroll av kärnvapennedrustning) sedan det invigdes 2015. EU:s aktiva engagemang har fortsatt under etapp två av IPNDV, och EU (Europeiska utrikestjänsten och JRC) deltog i arbetsgruppernas möten i Helsingfors den 4–6 mars och i Haag den 19–21 juni samt i plenarmötet i Ottawa den 2–6 december 2019. Omfattande stöd till FN:s grupp med statliga experter för kontroll av kärnvapennedrustning och översynskonferensen 2020 för icke-spridningsfördraget har fastställts som huvudmål. EU ställde sig också bakom åtgärden avseende kontroll av kärnvapennedrustning i FN:s generalsekreterares nedrustningsagenda Securing our Common Future: an Agenda for Disarmament.

Regionala frågor

31.

EU och dess medlemsstater fortsatte att enträget uppmana Demokratiska folkrepubliken Korea (Nordkorea) att fortsätta i riktning mot att lägga ned sina program för massförstörelsevapen och ballistiska robotar på ett fullständigt, kontrollerbart och oåterkalleligt sätt. Detta återspeglades i alla EU:s relevanta uttalanden. EU höll fast vid sin ståndpunkt att Nordkoreas upprepade uppskjutningar av ballistiska robotar, i strid med ett flertal av FN:s säkerhetsråds resolutioner, utgör ett allvarligt hot mot regional och internationell fred och säkerhet och undergräver de pågående internationella insatserna för varaktig fred och säkerhet på Koreahalvön. EU uppmanade Nordkorea att omedelbart stoppa alla uppskjutningar, delta i meningsfulla förhandlingar och vidta konkreta och trovärdiga förtroendeskapande åtgärder samt lägga ned alla sina program för kärnvapen och ballistiska robotar på ett fullständigt, kontrollerbart och oåterkalleligt sätt. EU fortsatte att enträget uppmana Nordkorea att fullt ut följa alla relevanta resolutioner från FN:s säkerhetsråd och uppfylla sina övriga internationella skyldigheter och åtaganden, att utan dröjsmål underteckna och ratificera CTBT samt att återigen börja uppfylla sina skyldigheter i fråga om kärnämneskontroll enligt icke-spridningsfördraget. EU har snabbt införlivat alla säkerhetsrådets resolutioner i EU-lagstiftningen och har dessutom antagit strikta autonoma sanktioner som kompletterar och skärper de sanktioner som antagits av FN. Europeiska utrikestjänstens talesperson utfärdade uttalanden den 10 augusti, efter det att två ballistiska kortdistansrobotar avfyrats, och den 2 oktober, efter det att en enligt uppgift ballistisk robot avfyrats till havs.

Nedrustningskonferensen/fördraget om förbud mot framställning av klyvbart material för kärnvapen och andra kärnladdningar

32.

EU står fortsatt enat bakom en kontrollerbar och fördragsbaserad kärnvapennedrustning och rustningskontroll, och understryker behovet av att förnya de multilaterala ansträngningarna och ge ny kraft åt de multilaterala förhandlingsorganen, och då särskilt nedrustningskonferensen. EU:s prioritering i nedrustningskonferensen är sedan länge att omedelbart inleda förhandlingar om ett fördrag om förbud för framställning av klyvbart material för kärnvapen och andra kärnladdningar (nedan kallat FMCT). EU stöder inledandet av sådana förhandlingar i enlighet med dokument CD/1299 och mandatet i detta. EU uppmanar alla medlemmar av nedrustningskonferensen att utan dröjsmål inleda förhandlingar om FMCT och att påbörja arbetet med andra frågor på dagordningen. Genom rådets beslut (EU) 2017/2284 (7) av den 11 december 2017 tillhandahåller EU ekonomiskt stöd till FN:s kontor för nedrustningsfrågor (Unoda) för att underlätta afrikanska, asiatiska, latinamerikanska och västindiska länders deltagande i FMCT-relaterade samråd och annan verksamhet. EU uppmanar dessutom alla länder som har kärnvapen att, om de inte redan har gjort det, utfärda och upprätthålla ett omedelbart moratorium för framställning av klyvbart material för kärnvapen och andra kärnladdningar. Den EU-medlemsstat som är en kärnvapenstat har utfärdat de relevanta moratorierna och avvecklat sådana anläggningar.

KEMISKA VAPEN

33.

EU fortsatte att politiskt, diplomatiskt och finansiellt stödja Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) för att säkerställa ett fullständigt och effektivt genomförande av och universell anslutning till konventionen om kemiska vapen (CWC).

34.

Den 1 april 2019 antog rådet beslut (Gusp) 2019/538 (8) genom vilket EU-stöd ges till OPCW:s kärnverksamhet (bland annat nationellt genomförande, internationellt samarbete, universalisering och programmet för Afrika) under perioden 2019–2022. Beslutet innebär också ett betydande bidrag till uppgraderingen av OPCW:s laboratorium till ett centrum för kemi och teknik samt till genomförandet av OPCW:s beslut C-SS-4/DEC.3 om bemötande av hotet från användning av kemiska vapen, som antogs vid den särskilda sessionen i konferensen för de stater som är parter i CWC den 27 juni 2018.

35.

Den 26 juni 2019 antog rådet beslut (Gusp) 2019/1092 (9) som förlänger genomförandeperioden för beslut (Gusp) 2017/2302 (10) av den 12 december 2017 till stöd för OPCW:s verksamhet för att bistå saneringsinsatser vid den tidigare lagringsplatsen för kemiska vapen i Libyen inom ramen för genomförandet av EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen.

36.

EU upprätthöll sitt starka stöd för det arbete som utförs av OPCW:s undersökningsuppdrag och gruppen för utvärdering av deklarationen när det gäller att utreda rapporter om användning av kemiska vapen i Syrien och försöka åtgärda de brister och inkonsekvenser som konstaterats i Syriens ursprungliga deklaration. I detta sammanhang antog rådet den 9 december 2019 beslut (Gusp) 2019/2112 (11) som förlänger genomförandeperioden för beslut (Gusp) 2017/2303 (12) till stöd för det fortsatta genomförandet av Förenta nationernas säkerhetsråds resolution 2118 (2013) och beslutet av OPCW:s verkställande råd EC-M-33/DEC.1 om förstöring av Syriens kemiska vapen, särskilt genom tillhandahållandet av satellitbilder till stöd för OPCW:s verksamhet i Syrien.

37.

I linje med Europeiska rådets slutsatser av den 28 juni 2018 i vilka EU åtog sig att stödja genomförandet av beslut C-SS-4/DEC.3 från den extra konferensen för parterna i konventionen om kemiska vapen den 27 juni 2018 om inrättande av en mekanism för ansvarstillskrivning som svar på den upprepade användningen av dessa vapen sedan 2012, och för att säkerställa antagandet av utkastet till OPCW:s program och budget för 2020 – som ger OPCW:s tekniska sekretariat en fast och stabil grund för arbetet med att hantera sina många framtida uppgifter och utmaningar – utfärdade EU en démarche till ett stort antal konventionsstater och bad dem att inta ett konstruktivt förhållningssätt till genomförandet av OPCW:s beslut C-SS-4/DEC och att ge sitt stöd för ett lyckat resultat av konventionsstaternas 24:e konferens (CSP-24) den 25–29 november 2019.

38.

Genom rådets beslut (Gusp) 2017/1252 (13) av den 11 juli 2017 till stöd för stärkt kemikalieskydd och kemikaliesäkerhet i Ukraina i linje med genomförandet av Förenta nationernas säkerhetsråds resolution 1540 (2004) om icke-spridning av massförstörelsevapen och bärare av dessa stödde EU nationell kapacitetsuppbyggnad i Ukraina och särskilt inrättandet av Ukrainas nationella referenscentrum som ska identifiera kontrollerade och giftiga kemikalier.

39.

Den 14 oktober 2019 förlängde EU genom rådets beslut (Gusp) 2019/1722 (14) sin ordning för restriktiva åtgärder för motverkande av användning och spridning av kemiska vapen med ytterligare 12 månader.

BIOLOGISKA VAPEN

40.

Den 21 januari 2019 antog rådet det femte beslutet i rad till stöd för konventionen om förbud mot utveckling, framställning och lagring av bakteriologiska (biologiska) vapen och toxinvapen samt om deras förstöring (BTWC). Genom rådets beslut (Gusp) 2019/97 (15) anslås en budget på 3 miljoner euro till FN:s kontor för nedrustningsfrågor (Unoda) för perioden 2019–2022. Detta gör det möjligt för stödenheten för BTWC:s genomförande att främja sex nya projekt till stöd för universalisering, bygga upp kapacitet för nationellt genomförande, bland annat genom tre övningar i inbördes granskning, främja biosäkerhet på södra halvklotet, utveckla verktyg för utåtriktad verksamhet, utbildning och deltagande samt öka beredskapen inför bioattacker. Under 2019 finansierades tre workshoppar och två andra evenemang genom detta beslut. Bland annat anordnades en workshop om biosäkerhet den 3–5 augusti 2019 i närheten av Genève: Engaging Young Scientists from the Global South in Biosecurity Diplomacy. Ungefär 20 unga forskare från utvecklingsländer som arbetar med BTWC-relaterade frågor deltog. Beslut (Gusp) 2019/97 kommer också att stödja BTWC-programmet för perioden mellan sammanträdena och förberedelserna inför den nionde granskningskonferensen år 2021.

41.

Den 31 juli 2019 antog rådet beslut (Gusp) 2019/1296 (16) till stöd för stärkt biosäkerhet och bioskydd i Ukraina i linje med genomförandet av Förenta nationernas säkerhetsråds resolution 1540 (2004) om icke-spridning av massförstörelsevapen och bärare av dessa. Beslutet föreskriver tillhandahållandet av 1,9 miljoner euro i stöd under tre års tid. Genom beslutet stöder EU stärkt biosäkerhet och bioskydd i Ukraina, i första hand genom att förbättra Ukrainas förutsättningar för lagstiftning och reglering och systemen för människors och djurs hälsa samt genom att öka kunskapen bland forskare inom livsvetenskaper.

42.

Den 9 december 2019 antog rådet beslut (Gusp) 2019/2108 (17) till stöd för stärkt biosäkerhet och bioskydd i Latinamerika i linje med genomförandet av Förenta nationernas säkerhetsråds resolution 1540 (2004) om icke-spridning av massförstörelsevapen och bärare av dessa, som föreskriver tillhandahållandet av 2,7 miljoner euro under loppet av tre år.

43.

Genom de ovannämnda rådsbesluten har EU:s totala ekonomiska stöd till BTWC sedan 2006 ökat till nästan 15 miljoner euro.

44.

Vid mötet för de stater som är parter i konventionen den 3–6 december 2019 i Genève gjorde EU ett allmänt uttalande. EU bekräftade sitt starka stöd för BTWC som en grundpelare i det regelbaserade internationella systemet och erinrade om sina långvariga insatser för att stärka konventionen, främja dess universalisering och förbättra dess genomförande. EU:s prioriteringar i samband med BTWC är bland annat att förbättra det nationella genomförandet och efterlevnaden, främja förtroendeskapande åtgärder och åtgärder för ökad öppenhet såsom inbördes granskningar, frivilliga besök och andra initiativ, underlätta vetenskapligt och tekniskt samarbete, i praktiken genomföra artikel V-bestämmelser om samråd och artikel VII-bestämmelser om bistånd, åtgärder och beredskap samt främja universell anslutning till konventionen liksom jämställdhet och kvinnors egenmakt som en viktig övergripande prioritering. Vidare gav EU uttryck för sin fortsatta oro över den kritiska finansiella situationen för konventionen och uppmanade alla stater som ännu inte gjort det att utan dröjsmål uppfylla sina finansiella skyldigheter. I detta sammanhang erinrade EU om att syftet med fonden för arbetskapital som inrättades 2018 är att ge kortfristig finansiell likviditet i början av kalenderåret och definitivt inte att subventionera uteblivna betalningar eller resterande skulder. Vad gäller verksamheten framhöll EU de framsteg som gjorts tack vare det samarbete som utvecklats inom ramen för rådets beslut till stöd för BTWC och initiativet för EU:s kompetenscentrum för minskning av CBRN-risker. Vid ett EU-finansierat sidoevenemang den 4 december 2019 presenterades biosäkerhetsrelaterad verksamhet i Kaukasus inom ramen för initiativet för kompetenscentrum för minskning av CBRN-risker.

45.

EU deltog också aktivt i fem expertmöten mellan den 29 juli och den 8 augusti 2019 i Genève, närmare bestämt expertmötet (MX1) om samarbete och bistånd, med särskilt fokus på stärkt samarbete och bistånd enligt artikel X (den 29–30 juli 2019), expertmötet (MX2) om översyn av utvecklingen inom forskning och teknik med koppling till konventionen (den 31 juli och den 2 augusti 2019), expertmötet (MX3) om förstärkning av det nationella genomförandet (den 5 augusti 2019), expertmötet (MX4) om bistånd, reaktion och beredskap (den 6–7 augusti 2019) samt expertmötet (MX5) om institutionell förstärkning av konventionen (den 8 augusti 2019). EU framförde välfokuserade och aktuella centrala budskap vid varje expertmöte och höll ett anförande vid det sidoevenemang som anordnades av Frankrike om frivilliga åtgärder för öppenhet, där man förespråkade ett mer strukturerat informationsutbyte om övningar i inbördes granskning. EU fokuserade på att öka medvetenheten bland yrkesverksamma inom vetenskap och teknik genom moduler för e-lärande och finansiering av seminarier för intressenter. I detta sammanhang lyfte EU fram det nya rådsbeslutet till stöd för universalisering och genomförande av konventionen.

BALLISTISKA MISSILER

Haag-uppförandekoden

46.

Den internationella uppförandekoden mot spridning av ballistiska missiler (nedan kallad Haag-uppförandekoden) är resultatet av det internationella samfundets ansträngningar för reglering på området ballistiska missiler som kan bära massförstörelsevapen. Haag-uppförandekoden är det enda multilaterala instrument för öppenhet och ökat förtroende som avser spridningen av ballistiska missiler. Att ansluta sig till Haag-uppförandekoden innebär ett politiskt åtagande att frivilligt föranmäla avfyrande av ballistiska missiler, uppskjutning av bärraketer och testflygningar. De anslutna länderna åtar sig också att lägga fram en årlig förklaring om sin politik avseende ballistiska missiler och bärraketer.

47.

EU har gett starkt stöd till Haag-uppförandekoden sedan den instiftades. Alla EU-medlemsstater har anslutit sig till den. Sedan undertecknandet och ikraftträdandet av den politiskt bindande Haag-uppförandekoden i november 2002 i Haag i Nederländerna har antalet signatärer ökat från 93 till 143. Detta är också en följd av de diplomatiska kontakter till stöd för universalisering av Haag-uppförandekoden som EU haft med ett antal icke-anslutna stater.

48.

EU främjar konsekvent universaliseringen, det fullständiga genomförandet och förbättringen av kodens funktion. Under det senaste årtiondet har rådet inom ramen för Gusp antagit en rad beslut och gemensamma åtgärder till stöd för Haag-uppförandekoden och för icke-spridning av missiler i allmänhet. Genom dessa rådsbeslut finansierar EU uppsökande verksamhet, bland annat sidoevenemang, forskningsrapporter, expertmöten och regionala informationsseminarier inom ramen för Haag-uppförandekoden. Dessa verksamheter genomförs av den Parisbaserade stiftelsen Fondation pour la recherche stratégique och vanligtvis medverkar även Haag-uppförandekodens roterande ordförandeskap.

49.

Genom rådets beslut (Gusp) 2017/2370 (18) av den 18 december 2017 fortsätter EU att främja anslutningen till koden och på sikt dess universalisering, stödja ett fullständigt genomförande av koden, främja dialog mellan anslutna och icke-anslutna stater för att skapa förtroende och transparens, mana till återhållsamhet samt skapa mer stabilitet och säkerhet för alla, stärka kodens synlighet och öka allmänhetens medvetenhet om de risker och hot som spridning av ballistiska missiler medför samt utforska, i synnerhet genom akademiska studier, möjligheterna att förbättra koden och främja samarbete mellan koden och andra relevanta multilaterala instrument.

FN:s SÄKERHETSRÅDS RESOLUTION 1540 OCH MINSKNING AV CBRN-RISKER

50.

FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) är alltjämt en central pelare i det internationella systemet för icke-spridning. Resolutionen är det första internationella instrument som på ett integrerat och övergripande sätt behandlar massförstörelsevapen, bärare av dessa vapen och material med koppling till dessa. I FN:s säkerhetsråds resolution 1540 (2004) fastställs bindande skyldigheter för alla länder. Dessa syftar till att förhindra och avhålla icke-statliga aktörer från att få tillgång till sådana vapen, deras bärare och allt material relaterat till såväl vapnen som deras bärare. Enligt resolutionen, som antogs i enlighet med kapitel VII i Förenta nationernas stadga, måste alla länder anta den lagstiftning som krävs för att hindra icke-statliga aktörer från att skaffa kärnvapen, kemiska vapen eller biologiska vapen och för att upprätta lämplig inhemsk kontroll över material med koppling till sådana vapen i syfte att förhindra olaglig handel. Den övergripande översynen av säkerhetsrådets resolution 1540 under 2016 bekräftade på nytt resolutionens centrala roll, dess betydelse och dess auktoritet, i enlighet med vad som återspeglas i säkerhetsrådets resolution 2325.

51.

I syfte att bidra till genomförandet av resultatet av den övergripande översynen 2016 och stödja ett fullständigt genomförande av säkerhetsrådets resolution 1540 antog Europeiska unionens råd den 11 maj 2017 rådets beslut (Gusp) 2017/809 (19) till stöd för genomförande av Förenta nationernas säkerhetsråds resolution 1540 (2004) om icke-spridning av massförstörelsevapen och bärare av dessa. Rådets beslut omfattar en period på 36 månader och genomförs av FN:s kontor för nedrustningsfrågor (Unoda) i New York som har gett OSSE i Wien i uppdrag att genomföra delar av beslutet. EU:s finansiering bidrar till att hjälpa länder att fastställa särskilt tekniskt bistånd, informera om relevanta program för tekniskt bistånd och till att förbättra samarbetet med internationella och regionala organisationer till stöd för nationell kapacitetsuppbyggnad.

52.

Initiativet för EU:s kompetenscentrum för minskning av CBRN-risker (nedan kallat initiativet) är ett världsomspännande kapacitetsuppbyggnadsprogram som i nuläget omfattar 61 partnerländer som är grupperade runt åtta regionala sekretariat, belägna i följande regioner: Afrikas Atlantkust, Centralasien, Öst- och Centralafrika, länderna i Gulfstaternas samarbetsråd, Mellanöstern, Nordafrika och Sahel, Sydostasien, Sydöst- och Östeuropa.

53.

Kompetenscentrumen för minskning av CBRN-risker finansieras inom ramen för instrumentet som bidrar till stabilitet och fred och har som mål att minska riskerna i samband med CBRN-material, stärka partnerländernas beredskap och alstra en säkerhetsorienterad kultur och styrning. Deltagande länder får hjälp med att, på frivillig basis och utifrån en efterfrågestyrd regional strategi, upprätta nationella och regionala strukturer för samordning och styrning. Dessa plattformar utvecklar och stärker nationella politiska CBRN-strategier och bygger upp kapacitet på grundval av särskilda behovsbedömningar och nationella handlingsplaner. De stöds genom flera regionala samarbetsprojekt, som finansieras inom ramen för initiativet, och är öppna för andra finansieringsinstrument. Sedan 2010 har 82 regionala projekt erhållit finansiering. Initiativets budget för tioårsperioden från och med 2010 uppgår till cirka 250 miljoner euro.

54.

Kompetenscentrumens nätverk är nu väl utvecklat, vilket har gjort det möjligt för EU att genomföra utbildningar i form av skrivbordsövningar och gränsöverskridande övningar på plats inom bland annat civilskydd, incidenthantering, bioskydd och avfallshantering inom ramen för kompetenscentrumens projekt, i syfte att öka synligheten och på ett konkret sätt utvärdera deras inverkan. Såväl regionala CBRN-handlingsplaner som interregionalt samarbete har börjat ta form. Dessutom är initiativet nu tillräckligt moget för att stödja ytterligare åtgärder med inriktning på säkerhetsstyrningsfrågor avseende it-brottslighet, terrorism, kritisk infrastruktur, förfalskade läkemedel, hybridhot och sprängämnen samt att ytterligare utveckla samarbetet gällande nukleär forensik, gränskontroll och kontroll av export av produkter med dubbla användningsområden. Inom ramen för EU:s nätverk av CBRN-kompetenscentrum utarbetade JRC under 2019, i samarbete med det amerikanska energidepartementet och kärnforskningsinstitutet Institute for Nuclear Research i Kiev, utbildningsverksamhet på området nukleärt fysiskt skydd för deltagare från Georgien, Ukraina, Azerbajdzjan och Moldavien, för att förbättra det nukleära fysiska skyddet i Svartahavsregionen.

55.

Genomförandet av den handlingsplan för att förbättra beredskapen mot kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära säkerhetsrisker som kommissionen lade fram i oktober 2017, som en del av ett bredare paket för terrorismbekämpning, har fortsatt. I den nuvarande handlingsplanen, som bygger på de resultat som åstadkommits genom EU:s CBRN-handlingsplan 2010–2015, införs en rad olika åtgärder för att förbättra beredskapen, motståndskraften och samordningen på EU-nivå. I handlingsplanen föreslås inrättandet av en mer säkerhetsinriktad CBRN-arkitektur på EU-nivå, och man betonar behovet av att utnyttja befintliga resurser på ett bättre sätt och att slå samman befintlig sakkunskap. I handlingsplanen uppmanas också till en förstärkning av EU:s beredskap och reaktionsförmåga när det gäller CBRN genom gräns- och sektorsöverskridande utbildning och övningar. Behovet av att när så är nödvändigt involvera gräns- och tullmyndigheter och militära partner framhålls. I handlingsplanen betonas också vikten av en nära koppling mellan interna och externa säkerhetsrelaterade aktiviteter på CBRN-området samt av samarbete med specialiserade multilaterala organisationer såsom IAEA, OPCW och Interpol. Genomförandet av handlingsplanen har fått finansiellt stöd genom Fonden för inre säkerhet (polisdelen).

56.

Handlingsplanen för CBRN har erhållit vetenskapligt och tekniskt stöd från en rad olika forskningsprojekt, som finansierats av programmet Secure Society inom sjunde ramprogrammet. Forskningen omfattar hela krishanteringscykeln från förebyggande till återhämtning. Insatser för att fastställa standardiseringsbehov skulle kunna leda till europeiska standarder. Horisont 2020-programmet kommer att stärka det pågående arbetet inom CBRN-forskningen genom fokuserade teman.

TANKESMEDJOR

57.

Med utgångspunkt i rådets beslut nr 2010/430/Gusp (20) av den 26 juli 2010 har genomförandet av EU:s strategi mot spridning av massförstörelsevapen aktivt stötts av EU:s icke-spridnings- och nedrustningskonsortium, som inledde sin verksamhet i januari 2011. Den 26 februari 2018 antog rådet beslut (Gusp) 2018/299 (21), som ytterligare förlänger EU:s stöd till konsortiets verksamhet under perioden 2018–2021 genom att bygga vidare på de resultat som hittills uppnåtts och genom att lägga till nya projekt.

58.

Konsortiets verksamhet innebar ett ökat synliggörande av EU gentemot tredjeländer och det civila samhället och bidrog avsevärt till utformningen av EU:s politik på områdena icke-spridning och nedrustning. Konsortiet utgör en plattform för informella kontakter mellan personer som är verksamma på fältet och hjälper till att främja en dialog mellan olika aktörer. Dess verksamhet har bidragit till att öka medvetenheten om de utmaningar som massförstörelsevapen och konventionella vapen medför och man har undersökt olika möjligheter att ta itu med dessa utmaningar. Konsortiet bygger vidare på ett omfattande nätverk bestående av 90 tankesmedjor och forskningscentrum över hela Europa, med medlemmar från samtliga EU-medlemsstater och från partnerländer som Schweiz och Ukraina. Under 2019 gick 14 institut med i nätverket.

59.

Vid alla evenemang som konsortiet sammankallade säkerställdes mångfald i fråga om deltagarnas och föredragshållarnas kön, ålder, sakkunskap och geografiska härkomst. Mer specifikt anordnade konsortiet under 2019 följande verksamheter för genomförandet av rådets beslut (Gusp) 2018/299:

EU:s åttonde samrådsmöte mellan EU-tjänstemän och europeiska experter (Bryssel den 11–12 juni).

Det andra besöket av deltagarna i FN:s Fellowshipprogram om nedrustning (den 12–13 september).

Ett ad-hoc-seminarium om efterlevnad av normen mot kemiska vapen.

Ett ad-hoc-seminarium om säkerhet och hållbarhet: Security, Safety, Sustainability: Promoting Good Behaviour in Outer Space (Bryssel den 9 december).

En workshop för unga deltagare: Next Generation Workshop (Bryssel den 12 december).

Det tredje årliga mötet i European Network of Independent Non-Proliferation and Disarmament Think Tanks (Bryssel den 12 december).

Den åttonde EU-konferensen om icke-spridning och nedrustning (Bryssel den 13–14 december).

60.

Konsortiet publicerade ett månadsbrev samt fem EU-rapporter om icke-spridning och nedrustning under 2019 (22). Utbildningsverksamheten omfattade bland annat en onlinekurs i icke-spridning och nedrustning och EU:s politik samt stöd till 36 praktikplatser på området icke-spridning och nedrustning vid europeiska tankesmedjor mellan 2018 och 2021, med tillämpning av rådets beslut (Gusp) 2018/299 av den 26 februari 2018.

EXPORTKONTROLL

61.

Arbetsgruppen för export av konventionella vapen slutförde sin översyn av gemensam ståndpunkt 2008/944/Gusp (23) om kontroll av vapenexport. Rådet antog ett beslut om ändring av rådets gemensamma ståndpunkt och en reviderad användarhandbok. Man antog också slutsatser om översynen av den gemensamma ståndpunkten.

62.

I rådets beslut beaktas den utveckling på både EU-nivå och internationell nivå som sedan antagandet av den gemensamma ståndpunkten från 2008 har inneburit nya skyldigheter och åtaganden för medlemsstaterna. I denna utveckling märks särskilt vapenhandelsfördraget, som trädde i kraft den 24 december 2014 och som reglerar den internationella handeln med konventionella vapen. Samtliga medlemsstater är parter i vapenhandelsfördraget. Syftet med vapenhandelsfördraget är att fastställa högsta möjliga gemensamma internationella standarder för reglering eller förbättrad reglering av den internationella handeln med konventionella vapen och att förebygga och stoppa den olagliga handeln med konventionella vapen samt förhindra att sådana vapen kommer på avvägar.

63.

I sina slutsatser erinrar rådet om sitt åtagande att stärka kontrollen av export av militär teknik och krigsmateriel och förstärka samarbetet och främja samsynen när det gäller export av militär teknik och krigsmateriel, vilket man ska göra genom att fastställa, upprätthålla och genomföra stränga gemensamma normer i fråga om hantering av överföringar av militär teknik och krigsmateriel i alla medlemsstater.

64.

Under 2019 fortsatte EU även sin utåtriktade verksamhet till stöd för tredjeländer genom att inrätta system för kontroll av vapenexport och främja universaliseringen av vapenhandelsfördraget. Det tyska förbundskontoret för ekonomi och exportkontroll (Bafa) genomförde ett antal regionala workshoppar, studiebesök och enskilda biståndsevenemang inom ramen för rådets beslut (Gusp) 2018/101 (24) av den 23 januari 2018. Dessutom genomförde Bafa och Expertise France regional utåtriktad verksamhet, anpassade nationella biståndsprogram och enskilda ad-hoc-workshoppar om bistånd inom ramen för rådets beslut (Gusp) 2017/915 (25), till stöd för vapenhandelsfördragets effektiva genomförande och universella tillämpning.

65.

Under 2018 och 2019 hölls politiska dialogmöten om frågor rörande vapenexportkontroll med Norge, Kanada, Förenta staterna och Ukraina. Dessa politiska dialoger utgjorde ett forum för givande diskussioner i frågor av ömsesidigt intresse, som exportpolicy gentemot vissa mottagarländer, frågor som rör efterlevnad och kontroll samt arbetet med vapenhandelsfördraget.

66.

Under 2019 fortsatte EU att regelbundet uppdatera sina förordningar för att avspegla utvecklingen inom multilaterala exportkontrollsystem. Europeiska kommissionen antog därför en delegerad förordning (EU) 2019/2199 (26) av den 17 oktober 2019 genom vilken EU:s kontrollförteckning uppdaterades i enlighet med de beslut som fattats inom multilaterala exportkontrollsystem under 2018, och nya kontroller infördes av bland annat flygburna uppskjutningsplattformar, ”MMIC”-förstärkare, diskreta mikrovågstransistorer och obemannade undervattensfarkoster.

67.

Samordningsgruppen för varor med dubbla användningsområden fortsatte att stödja ett effektivt och konsekvent genomförande av exportkontroller i EU. Nya funktionaliteter infördes i det ”elektroniska systemet för dubbla användningsområden”, vilket förbättrade informationsutbytet och det tekniska utbytet inom EU. EU slutförde arbetet med att fastställa riktlinjer för industrins efterlevnad genom antagandet av kommissionens rekommendation (EU) 2019/1318 (27) av den 30 juli 2019. EU gick också vidare i arbetet med att utveckla en ”plattform för elektronisk tillståndsgivning” som ska användas av behöriga myndigheter på frivillig grund. En årsrapport (28) offentliggjordes för att säkerställa insyn i fråga om exportkontroll och tillståndsverksamhet, och ett forum för exportkontroll anordnades den 13 december 2019 för berörda aktörer från medlemsstaterna, industrin och civilsamhället (29).

68.

Översynen av EU:s politik för exportkontroll fortsatte. Rådet och Europaparlamentet diskuterade aktivt kommissionens förslag om att modernisera exportkontrollen av produkter med dubbla användningsområden. I juni 2019 antog rådet ett mandat för förhandlingar med Europaparlamentet och under hösten inleddes trepartsförhandlingar mellan medlagstiftarna.

69.

EU:s ståndpunkter och uttalanden samordnades på lämpligt sätt inför relevanta möten inom systemen för exportkontroll: plenarmötet i gruppen av länder som levererar kärnmaterial (Nur-Sultan den 20–21 juni 2019), plenarmötet i Australiengruppen (Paris den 3–7 juni 2019) och mötet inom kontrollsystemet för missilteknik (Auckland den 7–11 oktober 2019).

70.

Kontrollsystemet för missilteknik (MTCR) är en informell, frivillig sammanslutning av länder med ett gemensamt mål: icke-spridning av obemannade system som kan bära massförstörelsevapen. De strävar efter att samordna sina nationella åtgärder avseende exporttillstånd som syftar till att förhindra sådan spridning. De regeringar som deltar i MTCR har åtagit sig att följa de gemensamma exportpolitiska riktlinjerna (MTCR-riktlinjerna) som tillämpas på en heltäckande gemensam förteckning över kontrollerade produkter (MTCR-bilagan om utrustning, programvara och teknik). Partnerna i MTCR utbyter regelbundet information om relevanta nationella frågor med koppling till exporttillstånd. MTCR-riktlinjerna och MTCR-checklistorna utgör internationell bästa praxis för kontroll av export av missilrelaterade produkter och missilteknik.

71.

En viktig fråga för EU i samband med MTCR är fortfarande blockeringen av Kroatiens, Cyperns, Estlands, Lettlands, Litauens, Maltas, Rumäniens, Slovakiens och Sloveniens anslutning till systemet. För att exportkontrollsystem som MTCR ska fungera och vara trovärdiga är ett kontinuerligt och förutsägbart ordförandeskap av avgörande vikt. I oktober 2019 lade de EU-medlemsstater som är medlemmar i MTCR fram ett informellt dokument om problemen med ordförandeskapet, för beaktande vid plenarmötet, där olika möjligheter till stöd för ett hållbart ordförandeskap för systemet utforskades. EU kommer att fortsätta sina diskussioner med medlemmarna om de olika alternativen. I samband med systemet har EU alltid varit för antagandet av kraftfulla offentliga uttalanden från MTCR som återspeglar internationella farhågor kring Irans och Nordkoreas uppskjutningar av ballistiska robotar och betydande utveckling av missilteknik.

72.

Genomförandet av EU:s program för exportkontroll (nedan kallat EU P2P-programmet) för att förbättra effektiviteten i systemen för kontroll av export av produkter med dubbla användningsområden och därtill hörande material, utrustning och teknik fortsatte i sex regioner. Under 2019 utvidgades programmet för att möjliggöra samarbete med Irak och för närvarande omfattar det sammanlagt 37 länder, bland annat från de riktade initiativen för exportkontroll med det vetenskapliga och tekniska centrumet i Ukraina och det internationella vetenskapliga och tekniska centrumet i Kazakstan, vilka omfattar 13 länder.

73.

Den intensiva samordningen av EU P2P-programmet med det amerikanska utrikesministeriets program för exportkontroll och gränssäkerhet fortsatte. Gemensamma seminarier för EU och USA anordnades för att diskutera metoder för hotbedömning, fastställa gemensamma effektindikatorer och samordna assistans på plats. EU P2P-sommaruniversitetet om strategisk handelskontroll, som EU anordnar varje år för partnerländerna i EU P2P-programmet, anordnades i augusti 2019 i Finland. Webbportalen för EU P2P-programmet flyttades till Europeiska unionens officiella webbmiljö (https://europa.eu/cbrn-risk-mitigation/eu-p2p_en). Uppgraderingen av utformning och innehåll kommer att slutföras under 2020. Webbportalen kommer att fortsätta fungera som en plattform för alla EU:s uppsökande program för kontroll av export av varor med militär användning och dubbla användningsområden, med syftet att behovsanpassa informationsutbytet med EU:s partnerländer. Programmet finansieras genom instrumentet som bidrar till stabilitet och fred.

RYMDEN

74.

EU och dess medlemsstater fortsatte att främja bevarandet av en säker och hållbar rymdmiljö och en fredlig användning av yttre rymden på lika och ömsesidigt godtagbara grunder. Vi fortsatte att framhålla vikten av åtgärder för att skapa öppenhet och förtroende och behovet av att främja ett ansvarsfullt beteende i yttre rymden inom ramen för Förenta nationerna. I detta avseende gjorde EU uttalanden med koppling till rymden i FN:s generalförsamling, FN:s nedrustningskonferens, FN:s nedrustningskommission och FN:s rymdkommitté (Copuos).

75.

EU och dess medlemsstater stod fast vid sitt åtagande om att förebygga en kapprustning i yttre rymden, vilket är av avgörande vikt för att kunna stärka den internationella säkerheten och stabiliteten och säkra en långsiktig användning av rymdmiljön för fredliga ändamål. Vi fortsatte att uttrycka vår oro över all utveckling av antisatellitvapen och antisatellitförmågor, även markbaserade, och framhåller vikten av att ta itu med sådan utveckling snarast, inom ramen för de internationella insatserna för att förebygga en kapprustning i yttre rymden.

76.

EU och dess medlemsstater gav sitt starka stöd för antagandet av ingressen och de 21 riktlinjerna för långsiktig hållbarhet för verksamhet i yttre rymden, som antogs av Copuos och som godkändes genom en resolution från FN:s generalförsamling 2019 (30). Riktlinjerna utgör ett viktigt komplement till åtgärderna för att skapa öppenhet och förtroende i fråga om yttre rymden (31).

77.

Den 9 december anordnade EU:s icke-spridnings- och nedrustningskonsortium, i samarbete med Europeiska utrikestjänstens arbetsgrupp för rymden, seminariet Security, Safety, Sustainability:. Promoting Good Behaviour in Outer Space. Syftet med seminariet var att diskutera och utbyta information om nationella, regionala och globala initiativ för att främja bevarandet av en säker och hållbar rymdmiljö och en fredlig användning av yttre rymden på lika och ömsesidigt godtagbara grunder. Deltagarna var regeringstjänstemän och verksamma inom den akademiska världen och den privata sektorn. De givande diskussionerna mellan rymdsamfundet och samfundet för icke-spridning och nedrustning om säkerhets- och hållbarhetsaspekter i fråga om yttre rymden uppskattades av deltagarna.

KLAUSULER OM ICKE-SPRIDNING AV MASSFÖRSTÖRELSEVAPEN

78.

EU fortsatte i enlighet med sin politik för icke-spridning av massförstörelsevapen och i enlighet med rådets slutsatser från 2003 sitt arbete med integrering av åtaganden gällande icke-spridning av massförstörelsevapen i avtal med partnerländer. Förhandlingarna om en klausul om massförstörelsevapen fortsatte avseende ett nytt avtal med Azerbajdzjan, och kunde avslutas med Chile och Kirgizistan. I linje med EU:s och Kubas gemensamma beslut om preliminär tillämpning av vissa delar av det nya avtalet mellan EU och Kuba fördes i mars för första gången någonsin en dialog mellan EU och Kuba om icke-spridning av massförstörelsevapen. Dialogen, som ägde rum i Bryssel, grundades på det nya avtalets klausul om massförstörelsevapen. EU deltog som observatör i den första sessionen i konferensen om upprättandet av en zon i Mellanöstern som är fri från kärnvapen och andra massförstörelsevapen. Sessionen hölls i New York den 18–22 november 2019.

ANDRA MULTILATERALA FORUM

G7

79.

EU fortsatte att aktivt delta vid mötena i gruppen med G7-direktörer för icke-spridning. Under 2019 deltog EU i de möten som hölls under Frankrikes ordförandeskap med inriktning på aktuella frågor som rör icke-spridning och nedrustning samt på ytterligare framsteg i arbetet med samordning av direktörsgruppens arbete och G7-gruppens globala partnerskap mot spridning av massförstörelsevapen och material för massförstörelse, i synnerhet genom skapande av en närmare koppling mellan politiska prioriteringar och verksamheten i projekt.

80.

EU är fortsatt engagerat i det globala partnerskapet mot spridning av massförstörelsevapen och material för massförstörelse, i synnerhet genom det tekniska bistånd (hotbedömning, nationella handlingsplaner) som tillhandahålls världen över genom initiativet med EU:s kompetenscentrum för motverkande av kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära risker. I sitt uttalande om icke-spridning och nedrustning av den 6 april 2019 bekräftade G7-gruppen att det globala partnerskapet under ledning av G7 behövs. Partnerskapet har nu 30 aktiva medlemmar förutom EU.

MÖTEN INOM DEN POLITISKA DIALOGEN

81.

Europeiska utrikestjänstens särskilda sändebud för nedrustning och icke-spridning höll dialogmöten om nedrustning och icke-spridning med Kina, Indien, Ukraina och USA. Han genomförde flera bilaterala samråd med olika aktörer i anslutning till viktiga forum som FN:s generalförsamlings första utskott, mötet i den andra förberedande kommittén för 2020 års utvärderingskonferens mellan parterna i icke-spridningsfördraget och IAEA:s generalkonferens. Bilaterala samråd genomfördes med bland annat FN:s höga representant för nedrustningsfrågor, generaldirektören för Organisationen för förbud mot kemiska vapen och det nyzeeländska ordförandeskapet för MTCR.

(1)  EUT L 149, 7.6.2019, s. 63.

(2)  EUT L 105, 16.4.2019, s. 25.

(3)  EUT L 352, 23.12. 2016, s. 74.

(4)  EUT L 308, 16.11.2016, s. 22.

(5)  EUT L 56, 28.2.2018, s. 34.

(6)  EUT L 314, 11.12.2018, s. 41.

(7)  EUT L 328, 12.12.2017, s. 32.

(8)  EUT L 93, 2.4.2019, s. 3.

(9)  EUT L 173, 27.6.2019, s. 47.

(10)  EUT L 329, 13.12.2017, s. 49.

(11)  EUT L 318, 10.12.2019, s. 159.

(12)  EUT L 329, 13.12.2017, s. 55.

(13)  EUT L 179, 12.7.2017, s. 8.

(14)  EUT L 262, 15.10.2019, s. 66.

(15)  EUT L 19, 22.1.2019, s. 11.

(16)  EUT L 204, 2.8.2019, s. 29.

(17)  EUT L 318, 10.12.2019, s. 123.

(18)  EUT L 337, 19.12.2017, s. 28.

(19)  EUT L 121, 12.5.2017, s. 39.

(20)  EUT L 202, 4.8.2010, s. 5.

(21)  EUT L 56, 28.2.2018, s. 46.

(22)  Se https://www.nonproliferation.eu/activities/online-publishing/non-proliferation-papers/

(23)  EUT L 335, 13.12.2008, s. 99.

(24)  EUT L 17, 23.1.2018, s. 40.

(25)  EUT L 139, 30.5.2017, s. 38.

(26)  EUT L 338, 30.12.2019, s. 1.

(27)  EUT L 205, 5.8.2019, s. 15.

(28)  https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2019/SV/COM-2019-562-F1-SV-MAIN-PART-1.PDF

(29)  http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2019/december/tradoc_155125.pdf

(30)  https://www.unoosa.org/oosa/en/oosadoc/data/documents/2019/a/a7420_0.html

(31)  https://www.unoosa.org/oosa/oosadoc/data/documents/2013/a/a68189_0.html


BILAGA I

OVERVIEW OF EU COUNCIL JOINT ACTIONS AND COUNCIL DECISIONS IN THE FRAMEWORK OF THE EUROPEAN UNION STRATEGY AGAINST THE PROLIFERATION OF WEAPONS OF MASS DESTRUCTION

 

Title

Objective and implementing entity

Budget and duration

1.

Council Decision (CFSP) 2019/97 of 21 January 2019 in support of the Biological and Toxin Weapons Convention in the framework of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction

This Council Decision serves as an operational policy tool for providing essential follow-up and momentum to the activities undertaken throughout 2016-2018 in the framework of Council Decision (CFSP) 2016/51 in support of the BTWC. It will support in particular the discussions in the BTWC Meetings of Experts in 2019 and 2020, as well as preparations for the Ninth Review Conference in 2021.

The following activities will be undertaken: (1) Universalisation; (2) Capacity development for national implementation; (3) Fostering biosecurity networks in the Global South; (4) BTWC inter-sessional programme and Ninth Review Conference in 2021; (5) Preparedness to prevent and respond to biological attacks; and, (6) Enabling tools for outreach.

Implementing Agency: BTWC Implementation Support Unit via UNODA

Budget: EUR 3 029 856

OJ L 19, 22.1.2019, p. 11

Estimated duration of the action: 36 months

2.

Council Decision (CFSP) 2019/538 of 1 April 2019 in support of activities of the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) in the framework of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction

The Council Decision foresees a contribution to the core activities of the Organisation, notably for verification, national implementation, universalisation and the Africa programme. It also contributes substantially to the project of transforming the OPCW laboratory into a Centre of Chemistry and Technology and to the implementation of the decision by the OPCW Conference of States Parties directing the OPCW Technical Secretariat to put into place arrangements to identify the perpetrators of the use of chemical weapons in the Syrian Arab Republic.

Implementing Agency: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 11 601 256

OJ L 93, 2.4.2019, p. 3

Estimated duration of the action: 36 months.

3.

Council Decision (CFSP) 2019/615 of 15 April 2019 on Union support for activities leading up to the 2020 Review Conference of the Parties to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons (NPT)

The Council Decision supports the organisation of a series of consultations: three thematic seminars for all States Parties on nuclear disarmament (Geneva), nuclear non-proliferation (New York) and peaceful uses of nuclear energy (Vienna), targeted at practitioners/diplomats, academia and civil society, as well as four regional meetings: Asia-Pacific, Africa, Latin America and the Caribbean, and the Middle East.

The regional meetings will cover all three of the NPT pillars viewed through the lens of regional priorities and concerns. All activities will seek to highlight the many benefits already provided by the NPT and the need to preserve those benefits.

Implementing Agency: UNODA.

Budget: EUR 1 299 883

OJ L 105, 16.4.2019, p. 25

Estimated duration of the action: 18 months.

4.

Council Decision (CFSP) 2019/938 of 6 June 2019 in support of a process of confidence-building leading to the establishment of a zone free of nuclear weapons and all other weapons of mass destruction in the Middle East

Objectives:

To produce a factual narrative of efforts to establish a ME WMDFZ between 1995 and 2015 to fill an important gap in the research literature and identify lessons for future efforts.

To identify key issues, opportunities, obstacles and ideas of contemporary relevance to consideration of a WMDFZ and efforts to enhance regional security cooperation.

To engage and obtain perspectives and insights from a wide community of researchers, policymakers and academics in the region on these issues and, in so doing, expand the number and diversity of participants exploring the prospects for dialogue and progress.

To facilitate dialogue among these experts with a view to fostering networks, communication and engagement that could in turn contribute to future efforts to advance regional security, arms control, non-proliferation and disarmament progress in the region.

Implementing Agency: UNIDIR.

Budget: EUR 2 856 278

OJ L 149, 7.6.2019, p. 63

Estimated duration of the action: 36 months.

5.

Council Decision (CFSP) 2019/1092 of 26 June 2019 amending Decision (CFSP) 2017/2302 in support of the OPCW activities to assist clean-up operations at the former chemical weapons storage site in Libya in the framework of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction

Council Decision (CFSP) 2019/1092 extended the duration of Decision (CFSP) 2017/2302 from 20 months to 32 months.

Implementing Agency: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

OJ L 173, 27.6.2019, p. 47

6.

Council Decision (CFSP) 2019/1296 of 31 July 2019 in support of strengthening biological safety and security in Ukraine in line with the implementation of United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) on non-proliferation of weapons of mass destruction and their means of delivery

The overall objective of this Decision is to support three OSCE projects aiming at strengthening biological safety and security in Ukraine in line with UNSC Resolution 1540 (2004) and the EU-Ukraine Association Agreement.

The following activities would be undertaken:

a)

harmonisation of existing Ukrainian regulations on biosafety and biosecurity with international standards;

b)

establishing of the veterinary surveillance system sustainability in Ukraine; and

c)

awareness raising, education and training for life scientists on biosafety and biosecurity.

Implementing Agency: OSCE.

Budget: EUR 1 913 900

OJ L 204, 2.8.2019, p. 29

Estimated duration of the action: 36 months.

7.

Council Decision (CFSP) 2019/2108 of 9 December 2019 in support of strengthening biological safety and security in Latin America in line with the implementation of United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) on non-proliferation of weapons of mass destruction and their means of delivery

This Council Decision has the objective to improve biosafety and biosecurity in beneficiary countries in Latin America in line with UNSC Resolution 1540 (2004).

The following activities are to be undertaken:

a)

Technical and legislative assistance to strengthen, in beneficiary countries, regulations on biosafety and biosecurity and ensure their harmonization with international standards, and to promote and enhance regional cooperation;

b)

awareness raising, education and training on biosafety and biosecurity.

Implementing Agency: Organisation of American States (OAS).

Budget: EUR 2 738 708

OJ L 318, 10.12.2019, p. 123

Estimated duration of the action: 36 months.

8.

Council Decision (CFSP) 2019/2112 of 9 December 2019 amending Decision (CFSP) 2017/2303 in support of the continued implementation of UN Security Council Resolution 2118 (2013) and OPCW Executive Council decision EC/M-33/DEC.1 on the destruction of Syrian chemical weapons, in the framework of the implementation of the EU Strategy against proliferation of weapons of mass destruction

Council Decision (CFSP) 2019/2112 extended the duration of Decision (CFSP) 2017/2303 from 12 months to 48 months.

Implementing Agency: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPWC).

OJ L 318, 10.12.2019, p. 159

9.

Council Decision (CFSP) 2018/2011 of 17 December 2018 in support of gender mainstreamed policies, programmes and actions in the fight against small arms trafficking and misuse, in line with the Women, Peace and Security agenda

The objective is to support gender-mainstreaming of small arms (SALW) control and countering firearms abuse, in line with the Women, Peace and Security (WPS) agenda and the UN Programme of Action against illicit SALW (PoA), through:

the development of a training manual and an implementation support programme;

the development and implementation of train-the-trainer courses on gender;

the training for national officials, including those in security forces, on operational gender & SALW control issues;

training for regional UN staff;

the engagement with civil society, in order to address gender-specific manifestations of gun violence in local communities, including funding of local actions;

the creation of synergies between the 2030 Agenda for Sustainable Development Goals and the WPS agenda through the integration of gender perspectives in SALW control;

to implement the gender-related actions in the outcome document of the UN PoA Review Conference;

the promotion of research and analysis on SALW and gender;

the development and maintenance of a dedicated website to enhance the visibility and to increase the impact of the project;

the promotion of advocacy and of outreach activities in support of the implementation of the project.

Implementing agency: United Nations Office for Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 4 375 508

OJ L 322, 18.12.2018, p. 38

Estimated duration of the action: 36 months.

10.

Council Decision (CFSP) 2018/2010 of 17 December 2018 in support of countering illicit proliferation and trafficking of small arms, light weapons (SALW) and ammunition and their impact in Latin America and the Caribbean in the framework of the EU Strategy against Illicit Firearms, Small Arms & Light Weapons and their Ammunition ‘Securing Arms, Protecting Citizens’

With this Council Decision, the EU wishes to show its support to countering illicit arms in order to prevent violence, organised crime and conflicts in the region. The Council Decision has the following specific objectives:

Strengthen physical security and management systems for national military and other institutional stockpiles through improved site security measures and inventory control;

Reinforce national capabilities for destruction of seized, excess or unsafe SALW and ammunition;

Enhance national SALW marking and tracing capacity and foment regional cooperation on tracing confiscated weapons and ammunition;

Improve SALW transfer mechanisms through national legislation, border controls, and regional coordination; and

Promote socially responsible behaviours in selected communities, targeting groups that are severely affected by armed violence, including the use of turn-in campaigns or other strategies designed to reduce local incidence of violent crimes.

Implementing agency: Organization of American States (OAS).

Budget: EUR 3 000 000

OJ L 322, 18.12.2018, p. 27

Estimated duration of the action: 36 months.

11.

Council Decision (CFSP) 2018/1939 of 10 December 2018 on Union support for the universalisation and effective implementation of the International Convention for the Suppression of Acts of Nuclear Terrorism

With this Decision, the EU is supporting one of the key elements of the global nuclear security and anti-terrorism architecture, the International Convention for the Suppression of Acts of Nuclear Terrorism (ICSANT).

The objectives of the support are to increase the number of adherents to ICSANT, to raise awareness among national policy- and decision-makers, as well as capacity-building: to help improve national legislation and to strengthen the capacity of national stakeholders, including criminal justice officials to investigate, prosecute and adjudicate cases of nuclear terrorism.

The Council Decision aims to build synergies with on-going EU projects in support for relevant international legal instruments, such as the Amendment to the Convention on the Physical Protection of Nuclear Material and UN Security Council Resolution 1540.

The Council Decision will promote the universalization and effective implementation of ICSANT through the development and maintenance of a password-protected website on all resources on ICSANT including examples of national legislation; the development of an e-learning module on ICSANT, to be translated into at least four UN official languages; the provision of relevant legislative assistance; capacity building of relevant stakeholders including criminal justice officials that could be involved in investigating, prosecuting and adjudicating cases involving nuclear and other radioactive material covered by ICSANT; holding of global and regional workshops and country visits and by the collection and dissemination of good practices.

Implementing agency: United Nations (UN) Office on Drugs and Crime (UNODC) and the UN Counter-Terrorism Centre (UNCCT).

Budget: EUR 4 999 986

OJ L 314, 11.12.2018, p. 41

Estimated duration of the action: 36 months.

12.

Council Decision (CFSP) 2018/1943 of 10 December 2018 amending Decision (CFSP) 2017/2303 in support of the continued implementation of UN Security Council Resolution 2118 (2013) and OPCW Executive Council decision EC-M-33/DEC.1 on the destruction of Syrian chemical weapons, in the framework of the implementation of the EU Strategy against proliferation of weapons of mass destruction

The duration of Decision (CFSP) 2017/2303, on the provision of satellite imagery in support of the OPCW, has been extended for 12 months. This to allow the OPCW to continue the implementation of the activities and to reach their planned objectives.

Implementing agency: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 0

OJ L 314, 11.12.2018, p. 58

13.

Council Decision (CFSP) 2018/1788 of 19 November 2018 in support of the South-Eastern and Eastern Europe Clearinghouse for the Control of Small Arms and Light Weapons (SEESAC) for the implementation of the Regional Roadmap on combating illicit arms trafficking in the Western Balkans

With a view to fighting the illicit trade in firearms and SALW in the Western Balkans, support is provided for the implementation of the ‘Regional Roadmap for a sustainable solution to the illegal possession, misuse and trafficking of SALW/firearms and their ammunition in the Western Balkans by 2024’.

This Council Decision also provides support for countering illicit arms trafficking in the Republic of Moldova, Ukraine and Belarus.

Implementing agency: South-Eastern and Eastern Europe Clearinghouse for the Control of Small Arms and Light Weapons (SEESAC).

Budget: EUR 4 002 588

OJ L 293, 20.11.2018, p. 11

Estimated duration of the action: 36 months.

14.

Council Decision (CFSP) 2018/1789 of 19 November 2018 in support of combating the illicit trade in and proliferation of small arms and light weapons in the Member States of the League of Arab States

The focus of the project is on capacity-building in Arab States for implementing the UN Programme of Actions against illicit small arms and light weapons.

Actions in the following areas are supported:

international SALW transfer control (combating illicit arms flows);

identification and disruption of sources of illicit small arms (capacity-building for law-enforcement agencies);

other measures related to small-arms control, including stockpile management, control of related supplies and security;

disarmament, demobilisation and reintegration (DDR);

provision of information relevant to illicit SALW and enhanced SALW control.

Implementing agency: League of Arab States (LAS).

Budget: EUR 2 858 550

OJ L 293, 20.11.2018, p. 24

Estimated duration of the action: 24 months.

15.

Council Decision (CFSP) 2018/298 of 26 February 2018 on Union support for the activities of the Preparatory Commission for the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization (CTBTO) in order to strengthen its monitoring and verification capabilities and in the framework of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction

The EU assistance is supporting universal adherence to the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty and the long term sustainability of its verification regime through outreach and capacity building.

The Council Decision continues the support for:

certified auxiliary seismic stations part of the CTBTO International Monitoring System;

the development of noble gas sampling systems through study of materials for improved adsorption of xenon;

continuing the radio-xenon background measurement campaigns in different regions of the world;

the Ensemble Prediction System to quantify uncertainties and confidence level in Atmospheric Transport Modelling (ATM) simulations;

the scientific evaluation of the increase in resolution for ATM tools;

the development of new software;

enhancing the on-site inspection noble gas processing and detection;

enhancing the automatic processing and integration capabilities in seismic, hydro-acoustic and infrasound National Data Centre-in-a-Box;

integrated outreach and capacity-building targeting State Signatories and Non-Signatories.

Implementing agency: Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization (CTBTO).

Budget: EUR 4 594 752

OJ L 56, 28.2.2018, p. 34

Estimated duration of the action: 24 months.

16.

Council Decision (CFSP) 2018/299 of 26 February 2018 promoting the European network of independent non-proliferation and disarmament think tanks in support of the implementation of the EU Strategy against proliferation of weapons of mass destruction

Over the period 2018-2021, EU funding for the activities of the European Network of Independent Non-Proliferation and Disarmament Think Tanks will be continued.

The following objectives will be further pursued:

(a)

to encourage political and security-related dialogue and long-term discussion of measures to combat the proliferation of WMD and their delivery systems;

(b)

to provide those participating in the relevant preparatory bodies of the Council with the opportunity to consult the Network on issues related to non-proliferation and disarmament;

(c)

to constitute a useful stepping stone for non-proliferation and disarmament action by the Union and the international community;

(d)

to contribute to enhancing third countries’ awareness of proliferation and disarmament challenges and of the need to work in cooperation with the Union;

(e)

to contribute to the development of expertise and institutional capacity in non-proliferation and disarmament matters in think tanks and governments in the Union and third countries.

Implementing agency: EU Non-Proliferation Consortium.

Budget: EUR 4 507 005

OJ L 56, 28.2.2018, p. 46

Estimated duration of the action: 42 months.

17.

Council Decision (CFSP) 2018/294 of 26 February 2018 amending Decision (CFSP) 2015/259 in support of activities of the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) in the framework of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction

The duration of Decision (CFSP) 2015/259 has been extended until December 2018, with a view to the full implementation of the activities.

Implementing agency: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 0

OJ L 55, 27.2.2018, p. 58

18.

Council Decision (CFSP) 2018/101 of 22 January 2018 on the promotion of effective arms export controls

This is a new phase of EU outreach activities in the field of arms export controls. 24 third countries in the EU close neighbourhood will receive technical assistance to improve their controls over arms transfer. In addition to promoting effective arms export controls, the objective of this Decision is to support regional cooperation, enhanced transparency and greater responsibility in line with the principles of the EU Common Position 2008/944/CFSP and the risk assessment criteria contained therein.

Implementing agency: German Federal Office for Economic Affairs and Export Control (‘BAFA’).

Budget: EUR 1 304 107

OJ L 17, 23.1.2018, p. 40

Estimated duration of the action: 30 months.

19.

Council Decision (CFSP) 2017/2370 of 18 December 2017 in support of the Hague Code of Conduct and ballistic missile non-proliferation

The contribution aims to:

a)

promote the subscription to the Code by an ever larger number of States and ultimately its universality;

b)

support the full implementation of the Code;

c)

promote dialogue among subscribing and non-subscribing States with the aim of helping to build confidence and transparency, encouraging restraint and creating more stability and security for all;

d)

reinforce the Code’s visibility and raising public awareness about the risks and threats posed by ballistic missile proliferation;

e)

explore, in particular through academic studies, possibilities of enhancing the Code and of promoting cooperation between the Code and other relevant multilateral instruments, such as the Missile Technology Control Regime, UNSCR 1540 (2004) and the United Nations Register of Objects Launched in Outer Space.

Implementing agency: Fondation pour le Recherche Stratégique.

Budget: EUR 1 878 120

OJ L 337, 19.12.2017, p. 28

Estimated duration of the action: 40 months.

20.

Council Decision (CFSP) 2017/2302 of 12 December 2017 in support of the OPCW activities to assist clean-up operations at the former chemical weapons storage site in Libya

a)

The contribution aims to support the OPCW in the complete destruction of Libya’s chemical weapons stockpile subject to the verification measures provided for in the Chemical Weapons Convention. The specific objectives of the project are to:

b)

complete the full clean-up operations at the former chemical weapons storage site at Ruwagha (Al Jufra province), in an environmentally compliant manner, subject to the verification measures provided for in the Chemical Weapons Convention (CWC);

c)

increase the capacity of the Libyan National Authority (LNA), as designated pursuant to Article VII(4) of the CWC, and those engaged in destruction, decontamination, and disposal of chemical materials in Libya, and

d)

train those engaged in these efforts to collect, record, and transport soil samples in and around the Ruwagha tank farm in accordance with OPCW standards, with the use of live video feeds and sealed OPCW cameras, for compliance with the report of the Eighty-Third Session of the Executive Council.

Implementing agency: The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 3 035 591

OJ L 329, 13.12.2017, p. 49

Estimated duration of the action: 20 months.

21.

Council Decision (CFSP) 2017/2303 of 12 December 2017 in support of the continued implementation of UN Security Council Resolution 2118 (2013) and OPCW Executive Council decision EC-M-33/DEC.1 on the destruction of Syrian chemical weapons

The project supported through this Decision is the provision of situation-awareness products related to the security of the OPCW fact-finding mission, including the status of the road network through the delivery to OPCW of SatCen satellite imagery products.

Implementing agency: The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 1 003 717

OJ L 329, 13.12.2017, p. 55

Estimated duration of the action: 12 months.

22.

Council Decision (EU) 2017/2284 of 11 December 2017 to provide support to States in the African, Asia-Pacific and Latin America and Caribbean regions to participate in the high-level fissile material cut-off treaty expert preparatory group consultative process

The contribution provides support to States in the African, the Asia-Pacific and the Latin America and Caribbean regions to participate in the high-level FMCT expert preparatory group consultative process, in sub-regional workshops and expert meetings. It also aims to facilitate the transmission of knowledge between academia, civil society organisations and Member States relating to fissile materials and to establish a repository of relevant information and publications.

Implementing agency: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 1 220 881

OJ L 328, 12.12.2017, p. 32

Estimated duration of the action: 36 months.

23.

Council Decision (CFSP) 2017/1252 of 11 July 2017 in support of the strengthening of chemical safety and security in Ukraine in line with the implementation of United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) on the non-proliferation of weapons of mass destruction and their means of delivery

Aiming to enhance peace and security in the neighbourhood of the Union by reducing the threat posed by the illicit trade of controlled and toxic chemicals in the OSCE region, in particular in Ukraine and to uphold effective multilateralism at regional level by supporting the action of the OSCE to enhance the capabilities of the competent authorities in Ukraine to prevent the illicit trade of controlled and toxic chemicals in line with obligations under UNSCR 1540, the contribution provides support for:

a)

improving Ukraine’s regulatory system on chemical safety and security;

b)

establishing a Ukrainian national reference centre to identify controlled and toxic chemicals;

c)

strengthening controls over cross-boundary movement of controlled and toxic chemicals.

Implementing agency: the OSCE Secretariat and an OSCE Project Coordinator in Ukraine.

Budget: EUR 1 431 157

OJ L 179, 12.7.2017, p. 8

Estimated duration of the action: 36 months.

24.

Council Decision (CFSP) 2017/1195 of 4 July 2017 amending Decision 2014/129/CFSP, promoting the European network of independent non-proliferation think tanks in support of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction (EU Consortium Second Extension)

Second Extension of the EU Consortium Council Decision

Implementing agency: EU Non-Proliferation Consortium.

Budget: EUR 434 254

OJ L 172, 5.7.2017, p. 14

Estimated duration of the action: 6 months.

25.

Council Decision (CFSP) 2017/915 of 29 May 2017 on Union outreach activities in support of the implementation of the Arms Trade Treaty

This is a second phase of EU outreach activities in support of the Arms Trade Treaty in order to:

a)

support a number of States to strengthen their arms transfer control systems for effective implementation of the ATT;

(b)

increase awareness and ownership of the ATT at national and regional levels by the relevant national and regional authorities and civil society stakeholders.

Implementing agency: German Federal Office for Economic Affairs and Export Control (‘BAFA’) and Expertise France (EF).

Budget: EUR 8 368 151

OJ L 139, 30.5.2017, p. 38

Estimated duration of the action: 36 months.

26.

Council Decision (CFSP) 2017/809 of 11 May 2017 in support of the implementation of United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) on the non-proliferation of weapons of mass destruction and their means of delivery

The support provided aims to help enhance the relevant national and regional efforts and capabilities, primarily through training, capacity-building and assistance facilitation in close coordination with other Union programmes and other actors involved in the implementation of UNSCR 1540 (2004); to ensure synergies and complementarity; to contribute to the practical implementation of specific recommendations of both the 2009 comprehensive review on the status of implementation of UNSCR 1540 (2004) and the outcome of the comprehensive review conducted during 2016, in particular in the areas of technical assistance, international cooperation and raising public awareness; to support the development of voluntary UNSCR 1540 (2004) national implementation action plans upon States’ request; to promote the engagement of relevant stakeholders from industry and civil society in the implementation of UNSCR 1540 (2004).

Implementing agency: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 2 672 770

OJ L 121, 12.5.2017, p. 39

Estimated duration of the action: 36 months.

27.

Council Decision (CFSP) 2017/632 Amending Decision 2014/129/CFSP, promoting the European network of independent non-proliferation think tanks in support of the implementation of the EU Strategy against Proliferation of Weapons of Mass Destruction (EU Consortium First Extension)

Extending the duration of Council Decision 2014/129/CFSP to enable the full implementation of the activities contained therein.

Implementing agency: EU Non-Proliferation Consortium.

Budget: no-cost extension

OJ L 90, 4.4.2017, p. 10

Estimated duration of the action: 3 months.

28.

Council Decision (CFSP) 2016/2383 of 21 December 2016 on the Union support for the International Atomic Energy Agency (IAEA) activities in the area of nuclear security and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The support provided for the nuclear security activities of the IAEA aims to:

a)

ensure the sustainability and effectiveness of support provided through previous Joint Actions and Decisions;

b)

strengthen countries indigenous nuclear security support infrastructure;

c)

strengthen countries legislative and regulatory framework;

d)

strengthen nuclear security systems and measures for nuclear and other radioactive materials;

e)

strengthen countries institutional infrastructure and capabilities to deal with nuclear and radioactive materials out of regulatory control;

f)

strengthen countries response and resilience to cybercrime and mitigate its impact on nuclear security;

g)

enhance education and training capacities in the field of nuclear security;

h)

provide focused and continuing support for the implementation and universal adherence to the Amendment to the Convention on the Physical Protection of Nuclear Material.

Implementing agency: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 9 361 204,23

OJ L 352, 23.12.2016, p. 74

Estimated duration of the action: 36 months.

29.

Council Decision (CFSP) 2016/2001 of 15 November 2016 on a Union contribution to the establishment and the secure management of a Low Enriched Uranium (LEU) Bank under the control of the International Atomic Energy Agency (IAEA) in the framework of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The contribution provides support for the safe and secure operation and management of the IAEA LEU Bank by ensuring high levels of security and safety during transport and storage, in line with the IAEA safety standards and security guidance documents. It provides support for:

a)

the safe and secure establishment of storage for the 90 tonnes of LEU;

b)

the secure transport of 90 tonnes of LEU;

c)

the long term storage of the 90 tonnes of LEU

Implementing agency: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 4 362 200

OJ L 308, 16.11.2016, p. 22

Estimated duration of the action: 60 months after the date of the conclusion of the financing agreement.

30.

Council Decision (CFSP) 2016/51 of 18 January 2016 in support of the Biological and Toxin Weapons Convention (BTWC) in the framework of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The contribution provides support for:

a)

promoting universal adherence to the BTWC by encouraging States not party to better understand the benefits of joining the BTWC and getting more involved in BTWC meetings and other activities,

b)

enhancing interaction with non-governmental stakeholders on science and technology and biosafety and biosecurity,

c)

developing national capacities for BTWC implementation — in particular in developing countries, and on areas such as Articles VII and X — by improving the quality and quantity of declarations submitted under the Confidence-Building Measures system in order to enhance confidence in compliance with the BTWC,

d)

supporting the intersessional programme and the preparations for the Eighth Review Conference,

e)

strengthening the United Nations Secretary-General’s Mechanism for Investigation of Alleged Use of Chemical, Biological and Toxin Weapons (SGM),

f)

enabling tools for awareness-raising, education and engagement.

Implementing agency: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 2 340 000

OJ L 12, 19.1.2016, p. 50

Estimated duration of the action: 36 months from the conclusion of the financing agreement.

31.

Council Decision (CFSP) 2015/2215 of 30 November 2015 in support of UNSCR 2235 (2015), establishing an OPCW-UN joint investigative mechanism to identify the perpetrators of chemical attacks in the Syrian Arab Republic

The decision supported the OPCW and the JIM by contributing to costs associated with their activities under UNSCR 2235 (2015), with the following overall objective: identification to the greatest extent feasible of individuals, entities, groups or governments who were perpetrators, organisers, sponsors or otherwise involved in the use of chemicals, including chlorine or any other toxic chemical, as weapons in the Syrian Arab Republic, where the OPCW FFM determines or has determined that a specific incident in the Syrian Arab Republic involved or likely involved the use of chemicals, including chlorine or any other toxic chemical, as weapons.

Implementing agency: The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 2 290 463

OJ L 314, 1.12.2015, p. 51

Estimated duration of the action: 18 months from the conclusion of the financing agreement.

32.

Implementing agency: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 2 295 632

OJ L 314, 1.12.2015, p. 51

Estimated duration of the action: 18 months from the conclusion of the financing agreement.

33.

Council Decision (CFSP) 2015/1838 of 12 October 2015 amending Decision 2013/391/CFSP in support of the practical implementation of United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) on non-proliferation of weapons of mass destruction and their means of delivery

Decision 2013/391/CFSP was amended as follows: (1) in Article 5, paragraph 2 was replaced by the following: ‘2. This Decision shall expire on 25 April 2016.’ (2) in the Annex, point 6 was replaced by the following: ‘6. DURATION This Decision will expire on 25 April 2016.’

Implementing agency: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 750 000

OJ L 266, 13.10.2015, p. 96

Duration of the action:

1)

CD 2013/391/CFSP (row 65): 24 months;

2)

CD (CFSP) 2015/1838: extended it until 25 April 2016.

34.

Council Decision (CFSP) 2015/1837 of 12 October 2015 on Union support for the activities of the Preparatory Commission of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) in order to strengthen its monitoring and verification capabilities and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The sixth Council Decision supports the CTBT Organisation, without substituting actions/projects funded through the regular budget, a) in its technical pillars to enhance the technical and scientific capacity of the PTS and b) in its capacity to promote the universal adherence and entry-into-force of the Treaty and the verification regime through training and educational activities. The projects aim to:

a)

sustain the operability of the CTBTO verification system;

b)

expand the capabilities of the Multispectral/Infrared (MSIR) system, developed by the PTS under EU Council Decision V, by adding dedicated sensors to help inspection teams detect OSI-relevant features;

c)

promote universal adherence and the entry into force of the Treaty and the long term sustainability of its verification regime through outreach activities and capacity building.

Implementing agency: The Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization (CTBTO).

Budget: EUR 3 024 756

OJ L 266, 13.10.2015, p. 83

Duration of the action: 24 months from the conclusion of the financial agreement.

35.

Council Decision (CFSP) 2015/259 of 17 February 2015 in support of activities of the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The EU Council Decision (CFSP) 2015/259 for the years 2015-17 has made available to the OPCW some EUR 2,5 mln to support:

a)

universality,

b)

national implementation,

c)

international cooperation,

d)

the Africa Programme and

e)

implementation of lessons learned from the Syrian operation.

Implementing agency: The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 2 528 069

OJ L 43, 18.2.2015, p. 14

Duration of the action: 36 months.

36.

Council Decision (CFSP) 2015/203 of 9 February 2015 in support of the Union proposal for an international Code of Conduct for outer-space activities as a contribution to transparency and confidence building measures in outer-space activities

The objective was to promote the proposal for an international Code of Conduct on outer-space activities as a contribution to the creation of TCBMs in outer-space activities in line with UNGA Resolution A/RES/68/50, while building on the lessons-learned from Council Decision 2012/281/CFSP.

The projects supported by the EU aimed to:

a)

enhance awareness, knowledge and understanding of the proposal for an international Code of Conduct and the process led by the European Union.

b)

continue to provide a framework for the multilateral process on the proposal for an international Code of Conduct for outer-space activities, that will enable the international community to continue to engage with a view to building the widest possible consensus for adoption of the Code of Conduct, through supporting multilateral meetings for negotiations on the draft Code, and for its formal adoption.

Implementing agency: United Nations Office for Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 775 729

OJ L 33, 10.2.2015, p. 38

Duration of the action: 18 months.

37.

Council Decision 2014/913/CFSP of 15 December 2014 in support of the HCoC and ballistic missile Non-Proliferation in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The objectives were to:

1.

Support the Hague Code of Conduct against ballistic missile proliferation and the Missile Technology Control Regime, in particular with the aim to:

a)

promote universality and the subscription to the Code by all States with ballistic missile capabilities;

b)

support the implementation and reinforce the visibility of the Code;

c)

promote adherence to the MTCR guidelines and its annex.

2.

More generally, to support a range of activities to fight against the proliferation of ballistic missiles, aimed notably at raising awareness of this threat, stepping up efforts to increase the effectiveness of multilateral instruments, building up support to initiatives to address these specific challenges and helping interested countries to reinforce nationally their relevant export control regimes.

Implementing agency: Fondation pour la Recherche Stratégique (FRS).

Budget: EUR 990 000

OJ L 360, 17.12.2014, p. 44

Duration of the action: 30 months.

38.

Council Decision 2014/129/CFSP of 10 March 2014 promoting the European network of independent non-proliferation think tanks in support of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The Council Decision continued the support to the Consortium of think-tanks. It built on the achievements and experiences since 2011. New tasks were added, among which:

a)

annual international conference on non-proliferation and disarmament (3 in total; 250-300 targeted participants, international in scope, held in Brussels)

b)

annual consultative meeting on non-proliferation and disarmament (3 in total, 100 targeted participants, European in scope, held in Brussels)

c)

internet platform and production of policy papers;

d)

ad hoc seminars;

e)

help-desk facility for production within two weeks-time of up to twenty 5-10 pages policy papers on demand by EEAS;

f)

education on non-proliferation and disarmament (European online curriculum for university use to be available 24 months after the starting of the contract).

Implementing agency: The EU Non-Proliferation Consortium of Think-Tanks.

Budget: EUR 3 600 000

OJ L 71, 12.3.2014, p. 3

Duration of the action: 36 months.

39.

Council Decision 2013/726/CFSP of 9 December 2013 in support of the UNSCR 2118 (2013) and OPCW Executive Council EC-M-33/Dec 1, in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The overall objective was to support the OPCW activities by contributing to costs associated with the inspection and verification of the destruction of Syrian chemical weapons, and costs associated with activities complementary to the core mandated tasks in support of UNSCR 2118 (2013) and the OPCW Executive Council Decision of 27 September 2013 on the destruction of Syrian chemical weapons and subsequent and related resolutions and decisions. The project under the Council Decision provided situation-awareness products: satellite imagery and related information products of the EU Satellite Centre, related to the security of the OPCW-UN Joint Mission, including the status of the road network.

Implementing agency: The Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 2 311 842

OJ L 329, 10.12.2013, p. 41

Duration of the action: 12 months. Extended until 30 September 2015.

Implemented.

40.

Council Decision 2013/668/CFSP of 18 November 2013 in support of World Health Organisation activities in the area of bio-safety and bio-security in the framework of the European Union Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The overall objective was to support the implementation of the BTWC focusing on the safety and security of microbial or other biological agents or toxins in laboratories and other facilities, including during transportation and to promote bio-risk reduction practices and awareness, including biosafety, biosecurity, bioethics and preparedness against intentional misuse of biological agents and toxins.

Implementing entity: The World Health Organisation (WTO).

Budget: EUR 1 727 000

OJ L 310, 20.11.2013, p. 13

Duration of the action: 24 months.

41.

Council Decision 2013/517/CFSP of 21 October 2013 on the Union support for the activities of the International Atomic Energy Agency in the areas of nuclear security and verification and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — IAEA VI

The overall aim was to support the IAEA activities in the areas of nuclear security and verification to:

(a)

promote universal adherence to international non-proliferation and nuclear security instruments, including IAEA comprehensive safeguards agreements and additional protocols;

(b)

protect proliferation-sensitive materials and equipment and the relevant technology by providing legislative and regulatory assistance in the area of nuclear security and safeguards;

(c)

strengthen the detection of, and response to, illicit trafficking of nuclear and other radioactive materials.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 8 050 000

OJ L 281, 23.10.2013, p. 6

Duration of the action: 36 months.

42.

Council Decision 2013/391/CFSP of 22 July 2013 in support of the practical implementation of United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) on non-proliferation of weapons of mass destruction and their means of delivery

The support focused on:

(a)

enhancing relevant national and regional efforts and capabilities primarily through capacity-building and assistance facilitation;

(b)

contributing to the practical implementation of specific recommendations of the 2009 Comprehensive Review of the status of implementation of UNSCR 1540 (2004), in particular in the areas of technical assistance, international cooperation and raising public awareness;

(c)

initiating, developing and implementing national action plans upon states request.

Implementing entity: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 750 000

OJ L 198, 23.7.2013, p. 40

Duration of the action: 24 months.

43.

Council Decision 2012/699/CFSP of 13 November 2012 on support for activities of the Preparatory Commission of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) in order to strengthen its monitoring and verification capabilities and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — CTBTO V.

The Union supported four projects, the objectives of which were to:

(a)

provide technical assistance and capacity building to State Signatories to enable them to fully participate in and contribute to the implementation of the CTBT verification system;

(b)

develop capacity for future generations of CTBT experts through the Capacity Development Initiative (CDI);

(c)

enhance the Atmospheric Transport Model (ATM);

(d)

characterize and mitigate Radio Xenon noble gases;

(e)

support the Integrated Field Exercise in 2014 (IFE14) through the development of an integrated multispectral array;

(f)

sustain certified IMS Auxiliary Seismic Stations.

Implementing entity: The Preparatory Commission of the CTBTO.

Budget: EUR 5 185 028

OJ L 314, 14.11.2012, p. 27

Duration of the action: 24 months. Extended to 3 December 2015.

Implemented.

44.

Council Decision 2012/423/CFSP of 23 July 2012 on support of ballistic missile non-proliferation in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction and of the Council Common Position 2003/805/CFSP

The objectives were to:

(a)

support the activities of The Hague Code of Conduct against ballistic missile proliferation, in particular with the aim to:

promote the universality of the Code and the subscription to the Code by all States with ballistic missile capabilities;

support the implementation of the Code;

reinforce the visibility of the Code on the occasion of the tenth anniversary of its signature;

(b)

support a range of activities to fight against the proliferation of ballistic missiles, step up efforts to increase the effectiveness of multilateral instruments, build up support for initiatives addressing these specific challenges and help interested countries to reinforce nationally their relevant export control regimes.

Implementing entity: Fondation pour le Recherche Stratégique (FRS).

Budget: EUR 930 000

OJ L 196, 24.7.2012, p. 74

Duration of the action: 24 months. Extended to 28 March 2015.

Implemented.

45.

Council Decision 2012/422/CFSP of 23 July 2012 in support of a process leading to the establishment of a zone free of nuclear weapons and all other weapons of mass destruction in the Middle East.

The objectives were to:

(a)

support the work of the Facilitator for the 2012 Conference on the establishment of a Middle East zone free of nuclear weapons and all other weapons of mass destruction;

(b)

enhance the visibility of the Union as a global actor and in the region in the field of non-proliferation;

(c)

encourage regional political and security-related dialogue within civil societies and governments, and more particularly among experts, officials and academics;

(d)

identify concrete confidence-building measures that could serve as practical steps towards the prospect of a Middle East zone free of WMD and their means of delivery;

(e)

encourage discussion on the universalization and implementation of relevant international treaties and other instruments to prevent the proliferation of WMD and their delivery systems;

(f)

discuss issues related to peaceful uses of nuclear energy and international and regional cooperation.

Implementing entity: EU Non-Proliferation Consortium.

Budget: EUR 352 000

OJ L 196, 24.7.2012, p. 67

Duration of the action: 18 months.

A contingency amount of EUR 20 000 was given to the Arab Institute for Security Studies in Amman, Jordan for organising a meeting on the subject of the WMDFZ in the M.E. (13-14 November 2013).

Implemented.

46.

Council Decision 2012/421/CFSP of 23 July 2012 in support of the Biological and Toxin Weapons Convention (BTWC), in the framework of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction.

The objectives were to:

(a)

promote universal adherence to the BTWC,

(b)

support the implementation of the BTWC and the submission of CBMs by the States Parties,

(c)

support the work of the 2012-2015 inter-sessional programme with a view to strengthening the implementation and effectiveness of the BTWC.

Implementing entity: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 1 700 000

OJ L 196, 24.7.2012, p. 61

Duration of the action: 24 months. Extended to 31 January 2015.

Implemented.

47.

Council Decision 2012/281/CFSP of 29 May 2012 in the framework of the European Security Strategy in support of the Union proposal for an international Code of Conduct on outer-space activities.

The objectives were:

(a)

consultations with States, active or not yet active on space issues to discuss the proposal and to gather their views,

(b)

gathering expert support for the process of developing an international Code of Conduct for outer-space activities.

Implementing entity: United Nations Institute for Disarmament Research (UNIDIR).

Budget: EUR 1 490 000

OJ L 140, 30.5.2012, p. 68

Duration of the action: 18 months. Extended to 31 July 2014.

Implemented.

48.

Council Decision 2012/166/CFSP of 23 March 2012 in support of activities of the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — V.

The objectives were to:

(a)

enhance the capacities of States Parties in fulfilling their obligations under the CWC,

(b)

enhance the preparedness of States Parties to prevent and respond to attacks involving toxic chemicals,

(c)

enhance international cooperation in the field of chemical activities,

(d)

support the ability of the OPCW to adapt to developments in the field of science and technology,

(e)

promote universality by encouraging States not Parties to join the CWC.

Implementing entity: The Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 2 140 000

OJ L 87, 24.3.2012, p. 49

Duration of the action: 24 months. Extended to 31 December 2014.

Implemented.

49.

Council Decision 2010/799/CFSP of 13 December 2010 in support of a process of confidence-building leading to the establishment of a zone free of weapons of mass destruction and their means of delivery in the Middle East in support of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction.

The objectives were to:

(a)

encourage regional political and security-related dialogue within civil societies and governments, and among experts, officials and academics,

(b)

identify confidence-building measures that could serve as practical steps towards the prospect of a Middle East zone free of WMD and their means of delivery,

(c)

encourage discussion on the universalization and implementation of relevant international treaties and other instruments to prevent the proliferation of WMD and their delivery systems,

(d)

discuss issues related to the peaceful uses of nuclear energy and international and regional cooperation in this regard.

Implementing entity: EU Non-Proliferation Consortium.

Budget: EUR 347 700

OJ L 341, 23.12.2012, p. 27

Implemented.

50.

Council Decision 2010/585/CFSP of 27 September 2010 on support for IAEA activities in the areas of nuclear security and verification and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — IAEA V.

The objectives were:

(a)

strengthening national legislative and regulatory infrastructures for the implementation of relevant international instruments in the areas of nuclear security and verification, including comprehensive safeguards agreements and the Additional Protocol,

(b)

assisting States in strengthening the security and control of nuclear and other radioactive materials,

(c)

strengthening States’ capabilities for detection and response to illicit trafficking in nuclear and other radioactive materials.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 9 966 000

OJ L 259, 1.10.2010, p. 10

Duration of the action: 24 months. Extended to 31 December 2014.

Implemented.

51.

Council Decision 2010/430/CFSP of 26 July 2010 establishing a European network of independent non-proliferation think tanks in support of the implementation of the EU strategy against the proliferation of weapons of mass destruction.

The objective of this network of independent non-proliferation think tanks was to encourage political and security-related dialogue and the long-term discussion of measures to combat the WMD proliferation and their delivery systems within civil society, and among experts, researchers and academics. The support for the network focused on:

(a)

organising a kick-off meeting and an annual conference with a view to submitting a report and/or recommendations to the High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy (HR),

(b)

creating an internet platform to facilitate contacts and foster research dialogue among the network of non-proliferation think tanks.

Implementing entity: EU Non-Proliferation Consortium.

Budget: EUR 2 182 000

OJ L 202, 4.8.2010, p. 5

Duration of the action: 36 months. Extended to 30 June 2014.

Implemented.

52.

Council Decision 2010/461/CFSP of 26 July 2010 on support for activities of the Preparatory Commission of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) in order to strengthen its monitoring and verification capabilities and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — CTBTO IV.

The objectives were to:

(a)

improve the operation and sustainability of the auxiliary seismic stations network of the CTBT’s International Monitoring System;

(b)

improve the CTBT verification system through strengthened cooperation with the scientific community;

(c)

provide technical assistance to States Signatories in Africa and in the Latin American and Caribbean Region so as to enable them to fully participate in and contribute to the implementation of the CTBT verification system;

(d)

develop an OSI noble gas capable detection system.

Implementing entity: The Preparatory Commission of the CTBTO.

Budget: EUR 5 280 000

OJ L 219, 20.8.2010, p. 7

Duration of the action: 18 months. Extended to 16 May 2014.

Implemented.

53.

Council Decision 2009/569/CFSP of 27 July 2009 on support for OPCW activities in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction: OPCW IV.

The objective was to support universal adherence to the CWC, to promote ratification/accession to the CWC by States not Parties (signatory States as well as non-signatory States) and to support the full implementation of the CWC by the States Parties:

Implementing entity: The Organisation for the Prohibition of the Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 2 110 000

OJ L 197, 29.7.2009, p. 96

Duration of the action: 18 months.

Implemented.

54.

Council Decision 2008/974/CFSP of 18 December 2008 in support of the Hague Code of Conduct against ballistic missile proliferation in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The EU supported three aspects of the Code:

(a)

universality of the Code,

(b)

implementation of the Code,

(c)

improved functioning of the Code.

Implementing entity: Fondation pour le Recherche Stratégique (FRS).

Budget: EUR 1 015 000

OJ L 345, 23.12.2008, p. 91

Duration of the action: 24 months.

Implemented.

55.

Council Joint Action 2008/858/CFSP of 10 November 2008 in support of the Biological and Toxin Weapons Convention (BTWC), in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction

The overall objective was to:

(a)

support universal adherence to the BTWC,

(b)

improve implementation of the BTWC, including the submission of confidence building measures declarations, and

(c)

support the best use of the inter-sessional process 2007-2010 for the preparation of the 2011 Review Conference.

Implementing entity: United Nations Office for Disarmament Affairs (UNODA) — Geneva.

Budget: EUR 1 400 000

OJ L 302, 13.11.2008, p. 29

Duration of the action: 24 months.

Implemented.

56.

Council Joint Action 2008/588/CFSP of 15 July 2008 on support for activities of the Preparatory Commission of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) in order to strengthen its monitoring and verification capabilities and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — CTBTO III.

The EU supported the building of capacity of the Preparatory Commission of the CTBTO in the area of verification by:

(a)

noble gas monitoring: radio-xenon measurements and data analysis,

(b)

integrating States Signatories in Africa to fully participate in and contribute to the implementation of the CTBTO monitoring and verification system.

Implementing entity: The CTBTO Preparatory Commission.

Budget: EUR 2 316 000

OJ L 189, 17.7.2008, p. 28

Duration of the action: 18 months.

Implemented.

57.

Council Joint Action 2008/368/CFSP of 14 May 2008 in support of the implementation of UNSCR 1540.

The projects in support of the implementation of UNSCR 1540 were six workshops aiming at enhancing the capacity of export-control officials in six sub regions: Africa, Central America, Mercosur, the Middle East and Gulf Regions, Pacific Islands and South-East Asia — to implement UNSCR 1540 in practice. The workshops were tailored for border, customs and regulatory officials and contained the main elements of an export control process including applicable laws (including national and international legal aspects), regulatory controls (including licensing provisions, end-user verification and awareness-raising programmes) and enforcement (including commodity identification, risk-assessment and detection methods).

Implementing entity: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 475 000

OJ L 127, 15.5.2008, p. 78

Duration of the action: 24 months.

Implemented.

58.

Council Joint Action 2008/314/CFSP of 14 April 2008 on support for IAEA activities in the areas of nuclear security and verification and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction– IAEA IV.

The objectives were to:

(a)

strengthen national legislative and regulatory infrastructures for the implementation of relevant international instruments in the areas of nuclear security and verification, including comprehensive safeguards agreements and the Additional Protocol,

(b)

assist States in strengthening the security and control of nuclear and other radioactive materials,

(c)

strengthen States’ capabilities for detection and response to illicit trafficking in nuclear and other radioactive materials.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 7 703 000

OJ L 107, 17.4.2008, p. 62

Duration of the action: 24 months.

Implemented.

59.

Council Joint Action 2008/307/CFSP of 14 April 2008 in support of World Health Organisation activities in the area of laboratory bio-safety and bio-security — WHO I.

The overall objective was to support the implementation of the BTWC, in particular those aspects that relate to the safety and security of microbial or other biological agents and toxins in laboratories and other facilities, including during transportation as appropriate, to prevent unauthorised access to and removal of such agents and toxins. The contribution aimed to:

(a)

promote bio-risk reduction management through regional and national outreach,

(b)

strengthen the security and laboratory management practices against biological risks.

Implementing entity: The World Health Organisation (WTO).

Budget: EUR 2 105 000

OJ L 106, 16.4.2008, p. 17

Duration of the action: 24 months.

Implemented.

60.

Council Joint Action 2007/753/CFSP of 19 November 2007 in support of the IAEA monitoring and verification activities in the DPRK.

The objective was to contribute to the monitoring and verification activities in the DPRK, in accordance with the Initial Actions of 13 February 2007, as agreed in the framework of the six-party-talks.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA — Department of Safeguards).

Budget: EUR 1 780 000

OJ L 304, 22.11.2007, p. 38

Estimated duration of the action: 18 months. Suspension, Force majeure. Ended.

61.

Council Joint Action 2007/468/CFSP of 28 June 2007 of 28 June 2007 on support for activities of the Preparatory Commission of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) in order to strengthen its monitoring and verification capabilities and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction CTBTO II.

The objective was to support the early entry into force of the Treaty, and the establishing of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty (CTBT) verification regime through:

(a)

improvement of the knowledge of Provisional Technical Secretariat noble gas measurements;

(b)

support for the Integrated Field Exercise 2008.

Implementing entity: The CTBTO Preparatory Commission.

Budget: EUR 1 670 000

OJ L 176, 6.7.2007, p. 31

Duration of the action: 15 months.

Implemented.

62.

Council Joint Action 2007/185/CFSP of 19 March 2007 on support for OPCW activities in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — OPCW III.

The objective was to support universal adherence to the CWC, to promote ratification/accession to the CWC by States not Parties (signatory States as well as non-signatory States) and to support the full implementation of the CWC by the States Parties. The contribution also promoted international cooperation in the field of chemical activities, as accompanying measures to the implementation of the CWC and provided support for the creation of a collaborative framework among the chemical industry, OPCW and national authorities on the 10th anniversary of the OPCW.

Implementing entity: The Organisation for the Prohibition of the Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 1 700 000

OJ L 85, 27.3.2007, p. 10

Duration of the action: 18 months.

Implemented.

63.

Council Joint Action 2007/178/CFSP of 19 March 2007 in support of chemical weapons destruction in the Russian Federation in the framework of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — Russian Federation IV.

The objective was to assist the Russian Federation in destroying some of its chemical weapons as required by the CWC. This Joint Action supported the completion of the electricity supply infrastructure at Shchuch’ye chemical weapon destruction facility.

Implementing entity: The Ministry of Defence of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.

Budget: EUR 3 145 000

OJ L 81, 22.3.2007, p. 30

Duration of the action: 18 months.

Implemented.

64.

Council Joint Action 2006/418/CFSP of 12 June 2006 on support for IAEA activities in the areas of nuclear security and verification and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — IAEA III.

The objective was to strengthen nuclear security in selected countries focusing on:

(a)

legislative and regulatory assistance;

(b)

strengthening the security and control of nuclear and other radioactive materials;

(c)

strengthening of countries capabilities for detection and response to illicit trafficking.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 6 995 000

OJ L 165, 17.6.2006, p. 20

Duration of the action: 15 months.

Implemented.

65.

Council Joint Action 2006/419/CFSP of 12 June 2006 in support of the implementation of the United Nations Security Council Resolution 1540 (2004) and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction.

The action aimed at addressing three aspects:

(a)

awareness-raising of requirements and obligations under the Resolution,

(b)

strengthening national capacities in three target regions: Africa, Latin America and Caribbean, Asia-Pacific, in drafting national reports on the implementation of UNSC Resolution 1540 (2004) and

(c)

sharing experience from the adoption of national measures required for the implementation of the Resolution.

Implementing entity: United Nations Office of Disarmament Affairs (UNODA).

Budget: EUR 195 000

OJ L 165, 17.6.2006, p. 30

Duration of the action: 22 months.

Implemented.

66.

Council Joint Action 2006/243/CFSP of 20 March 2006 on support for activities of the Preparatory Commission of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation (CTBTO) in the area of training and capacity building for verification and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — CTBTO I.

The objective was to improve the capacity of CTBT Signatory States to fulfil their verification responsibilities and to enable them to fully benefit from participation in the treaty regime with the help of a computer-based training/self-study.

Implementing entity: The CTBTO Preparatory Commission.

Budget: EUR 1 133 000

OJ L 88, 25.3.2006, p. 68

Duration of the action: 15 months.

Implemented.

67.

Council Joint Action 2006/184/CFSP of 27 February 2006 in support of the Biological and Toxin Weapons Convention, in the framework of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction.

The objective was to support universal adherence to the BTWC, promote accession to the BTWC by States not Party (signatory States as well as non-signatory States) and support the implementation of the BTWC by States Parties.

Implementing entity: The Graduate Institute of International Studies (GIIS), Geneva.

Budget: EUR 867 000

OJ L 65, 7.3.2006, p. 51

Duration of the action: 18 months.

Implemented.

68.

Council Joint Action 2005/913/CFSP of 12 December 2005 on support for OPCW activities in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — OPCW II.

The objective was to support universal adherence to the CWC and accession to the CWC by States not Party (signatory States as well as non-signatory States) and the implementation of the CWC by States Parties. The contribution also helped foster international cooperation.

Implementing entity: The Organisation for the Prohibition of the Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 1 697 000

OJ L 331, 17.12.2005, p. 34

Duration of the action: 12 months.

Implemented.

69.

Council Joint Action 2005/574/CFSP of 18 July 2005 on support for IAEA activities in the areas of nuclear security and verification and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — IAEA II.

The objectives of the contribution were to:

(a)

strengthen the physical protection of nuclear materials and other radioactive materials in use, storage and transport and of nuclear facilities;

(b)

strengthen the security of radioactive materials in non-nuclear applications;

(c)

strengthen the countries capabilities for detection and response to illicit trafficking;

(d)

provide legislative assistance for the implementation of obligations under IAEA safeguards agreements and additional protocols.

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency (IAEA).

Budget: EUR 3 914 000

OJ L 193, 23.7.2005, p. 44

Duration of the action: 15 months.

Implemented.

70.

Council Joint Action 2004/797/CFSP of 22 November 2004 on support for OPCW activities in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — OPCW I.

The objective was to: support universal adherence to the Convention on the Prohibition of the Development, Production, Stockpiling and use of Chemical Weapons and on their Destruction (CWC); promote the accession to the CWC by States not Party (signatory States as well as non-signatory States); support the implementation of the CWC by the States Parties and promote international cooperation.

Implementing entity: The Organisation for the Prohibition of the Chemical Weapons (OPCW).

Budget: EUR 1 841 000

OJ L 349, 25.11.2004, p. 63

Estimated duration of the action: 12 months.

Implemented.

71.

Council Joint Action 2004/796/CFSP of 22 November 2004 for the support of the physical protection of a nuclear site in the Russian Federation — Russian Federation III.

The objective was to reinforce the physical protection of nuclear sites in Russia to reduce the risk of theft of nuclear fissile material and of sabotage by improving the physical protection at the Bochvar Institute of the Russian Federal Agency for Atomic Energy (formerly MINATOM).

Implementing entity: The Federal Republic of Germany.

Budget: EUR 7 730 000

OJ L 349, 25.11.2004, p. 57

Duration of the action: 36 months.

Implemented.

72.

Council Joint Action 2004/495/CFSP of 17 May 2004 on support for IAEA activities under its Nuclear security programme and in the framework of the implementation of the EU Strategy against the proliferation of weapons of mass destruction — IAEA I.

The objective was to:

(a)

strengthen the physical protection of nuclear materials and other radioactive materials in use, storage and transport and of nuclear facilities;

(b)

strengthen the security of radioactive materials in non-nuclear applications;

(c)

strengthen the countries capabilities for detection and response to illicit trafficking;

Implementing entity: The International Atomic Energy Agency.

Budget: EUR 3 329 000

OJ L 182, 19.5.2004, p. 46

Duration of the action: 15 months.

Implemented.

73.

Council Joint Action 2003/472/CFSP of 24 June 2003 on the continuation of the European Union cooperation programme for non-proliferation and disarmament in the Russian Federation — Russian Federation II.

The Joint Action financed a unit of experts under the cooperation programme for non-proliferation and disarmament in the Russian Federation.

Implementing entity: The Russian Federation.

Budget: EUR 680 000

OJ L 157, 26.6.2003, p. 69

Expired on the date of expiry of the EU Common Strategy 1999/414/CFSP on Russia.

Implemented.

74.

Council Joint Action 1999/878/CFSP of 17 December 1999 establishing a European Union Cooperation Programme for Non-proliferation and Disarmament in the Russian Federation — Russian Federation I.

The project contributed to:

(a)

a chemical weapons pilot destruction plant situated in Gorny, Saratov region, Russia;

(b)

set studies and experimental studies on plutonium transport, storage and disposition.

Implementing entity: The Russian Federation.

Budget: EUR 8 900 000

OJ L 331, 23.12.1999, p. 11

Duration of the action: 48 months.

Implemented.


BILAGA II

OVERVIEW OF INSTRUMENT CONTRIBUTING TO STABILITY AND PEACE ICSP — CBRN 1997-2018

‘RISK MITIGATION AND PREPAREDNESS RELATING TO CHEMICAL, BIOLOGICAL, RADIOLOGICAL AND NUCLEAR MATERIALS OR AGENTS’

Funding through ISCT-STCU

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

Administrative operating budget, supplemental budgets and projects

Retraining former weapon scientists and engineers through support for:

International Science and Technology Centre (ISTC, Moscow) and

Science and Technology Centre (STCU, Kiev)

To redirect scientists/engineers’ talents to civilian and peaceful activities through science and technological cooperation.

ISTC and/or STCU

 

TACIS

235 million

1997-2006

 

IfS (AAP)

15 million

8 million

7,5  million

5,0  million

4,5  million

4,0  million

4,8  million

4,0  million

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

348-211

Enhancing regional CBRN detection capacity for the Border Guards in Ukraine and Moldova

To provide mobile chemical and RN detection equipment for the border guards.

STCU

4,1  million

9.2014-9.2015

365-540

Provision of specialized CBRN equipment for first responders in the SEE CoE Region

EU CBRN CoE. CBRN equipment — SEE CoE Region.

STCU

1,7  million

2016-6.2017 (tbc)

369-100

Strengthening the national legal framework and provision of specialized training on bio-safety and bio-security in Central Asia

EU CBRN CoE. Biosafety-biosecurity in Central Asia.

ISTC

5 000 000

2016-2018

378591

Funding of the 2017 ISTC Administrative Operating Budget (AOB), Supplemental Budgets (SBs), and projects

Administrative support — ISTC.

ISTC

1 500 000

31.12.2021

378227

Support to the Centre of Excellence of Eastern and Central Africa in Nuclear Security — ISTC

EU CBRN CoE. Eastern and Central Africa in Nuclear Security.

ISTC

3 500 000

7.11.2019

378590

Funding of the 2017 STCU Administrative Operating Budget (AOB), Supplemental Budgets (SBs), and projects

EU CBRN CoE — Administrative support.

STCU

700 000

7.11.2021

378591

Funding of the 2017 ISTC Administrative Operating Budget (AOB), Supplemental Budgets (SBs), and projects

EU CBRN CoE — Administrative support.

ISTC

1 500 000

31.12.2021

Year 2008 (excluding funding for ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

145-156

Combating illicit trafficking of nuclear and radioactive materials in FSU countries (Russian Federation, Ukraine, Armenia, Moldova, Georgia, Azerbaijan and Belarus)

To supply equipment for detection of NRM at border check points as it was identified in the previous phase of the activity financed by TACIS Nuclear Safety programme, contributing thus to reduce nuclear and radiation terrorism threat.

JRC

5 million

11.7.2008-12.4.2013

145-130

Assistance in export control of dual-use goods

To support the development of the legal framework and institutional capacities for the establishment and enforcement of effective export controls on dual-use items, including measures for regional cooperation with a view of contributing to the fight against the proliferation of WMD and related materials, equipment and technologies.

BAFA (D)

~ 5 million

19.3.2008-31.12.2010

145-132

Knowledge Management System on CBRN Trafficking

To improve capabilities of participating states, neighbouring countries of the EU in South-East Europe and possibly Caucasus, to combat the illicit trafficking and criminal use of CBRN materials (preparation phase to ‘EU CBRN Centres of Excellence’).

UNICRI

1 million

31.1.2008-1.8.2010

Year 2009 (excluding funding for ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

200-523

Knowledge management system on CBRN trafficking in North Africa and selected countries in the Middle East

To develop a durable co-operation legacy in the area of trafficking of CBRN materials (preparation phase to ‘EU CBRN Centres of Excellence’).

UNICRI

1 million

16.3.2009-15.7.2011

217-540

Strengthening bio-safety and bio-security capabilities in Central Asian countries

To address shortcomings in the safety/security practices of key biological facilities in selected countries of Central Asia; to raise the skills of the personnel working at facilities (laboratories) handling dangerous biological agents or supervising those facilities, and to provide additional equipment, as needed, to ensure an adequate level of bio-safety and security.

ISTC

6,8  million

21.9.2009-21.9.2014

219-636

Combating illicit trafficking of nuclear and radioactive materials in selected FSU and Mediterranean Basin countries and preparation of border management activities in the ASEAN region

To reduce the threat of nuclear and radiation terrorism. For this purpose the assistance will be provided to the partner countries in the improvement of the technical and organisational measures for detection of nuclear and radioactive materials (NRM) illicit trafficking.

JRC

6,7  million

2.12.2009-1.12.2014

216-327

Awareness raising of exporters export control of dual-use goods

To enhance the effectiveness of export control of dual use items in the Russian Federation, with a view to contribute to the fight against the proliferation of WMD (the specific objectives will be achieved through information exchange with EU exporters, support industry and researchers for awareness raising, organisation of seminars for exporters in the regions of the Russian Federation).

Russian independent non-profit organisation for professional advancement ‘Export Control Training Centre’

1 million

1.9.2009-1.3.2011

Year 2010 (excluding funding for ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

239-471 (UNICRI main) –239-481 (JRC main) 253-483

and 253-485 (pilot projects JRC and Univ. Milan) / 250-984 (UNICRI establishment of 2 Secretariats)

CBRN Centre of Excellence — First Phase

To set up a mechanism contributing to strengthen the long-term national and regional capabilities of responsible authorities and to develop a durable cooperation legacy in the fight against the CBRN threat.

UNICRI / JRC main contracts / 2 pilot projects in South East Asia / first step (2 Secretariats in Caucasus and South East Asia)

5 million

May 2010 - May 2012

235-364

Border monitoring activities in the Republic of Georgia, Central Asia and Afghanistan

To enhance the detection of radioactive and nuclear materials at identified borders crossing and/or nodal points in the Republic of Georgia, at Southern borders of selected Central Asian countries with Afghanistan and at the airport of Kabul.

JRC

4 million

4.5.2010-4.5.2013

238-194

EpiSouth: a network for the control of health and security threats and other bio-security risks in the Mediterranean Region and South-East Europe

To increase through capacity building the bio security in the Mediterranean region and South-East Europe (10 EU + 17 non EU countries).

Istituto Superiore di Sanità, Rome (Italy)

3 million

15.10.2010-15.4.2013

247-264 (service)

248-064 + 258-635 (supply)

Redirection of former Iraqi WMD scientists through capacity building for decommissioning of nuclear facilities, including site and radioactive waste management

To assist Iraq with redirection of scientists and engineers possessing WMD-related skills and dual-use knowledge through their engagement in a comprehensive decommissioning, dismantling and decontamination of nuclear facilities.

Università degli Studi dell'Insubria (service) — Canberra + NNL (supplies)

2,5  million

(1,5 mil. for service + 1,5 mil. for supplies)

Aug 2010 - Aug 2013

253-484

Knowledge Management System on CBRN risk mitigation — Evolving towards CoE ‘Mediterranean Basin’

To integrate the existing Knowledge Management Systems, namely for South East Europe and for North Africa, and to prepare the evolution towards a Centre of Excellence in the Mediterranean Basin dealing with CBRN risk mitigation (preparation phase to ‘EU CBRN Centres of Excellence’).

UNICRI

0,5  million

25.11.2010-30.4.2012

254-942

Bio-safety and bio-security improvement at the Ukrainian anti-plague station (UAPS) in Simferopol

To contribute to full implementation of the BTWC (Biological and Toxin Weapons Convention) in Ukraine, which includes the prevention of illicit access to pathogens by terrorists and other criminals.

STCU

4 million

22.11.2010-21.8.2014

256-885

Assistance in export control of dual-use goods

To continue the on-going activities in this field in the already covered countries, with possible extension to other regions/countries.

BAFA (D)

5 million

21.12.2010-1.7.2013

Year 2011 (excluding funding for ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

263-555 (set-up)

273-506

(actions)

CBRN Centres of Excellence — Second phase

To set-up three to four new Centres in the Middle East and, possibly, Gulf region, Mediterranean Basin, Central Asia and Southern Africa, extend the projects in South East Asia and in Ukraine / South Caucasus and implement thematic projects in all project areas of priority 1.

UNICRI

4,5  million

16,3  million

23.8.2011-28.2.2013

273-571

Enhancing the capability of the IAEA Safeguards Analytical Service (ECAS) — EU contribution to the new Nuclear Material Laboratory (NML)

To ensure that the IAEA has a strong independent analytical capability for safeguards in the decades to come by means of expansion and modernisation of the IAEA Safeguards Analytical Services.

IAEA

5 million

30.11.2011-30.11.2015

272-372 (service) and 272-424 (supplies)

Establishment of Mobile Laboratories for Pathogens up to Risk Group 4 in combination with CBRN Capacity Building in Sub-Saharan Africa

To implement two units of mobile labs to be used to perform diagnosis of up to group 4 infectious agents in sub-Saharan Africa and one ‘stand-by’ unit based in the EU for training purposes and to be deployed in other countries outside the EU where these agents are endemic or outbreaks occur.

Bernhard-Nocht-Institut für Tropenmedizin (service) — supply under evaluation

3,5  million

15.12.2011-14.12.2015

I273-572

Strengthening bio-safety and bio-security capabilities in South Caucasus and in Central Asian Countries

To raise the capabilities of State organisations in target countries responsible for bio-safety and bio-security in a way that will result in a substantial improvement of the countries’ bio-safety/security situations.

UNICRI

5 million

1.1.2012-31.12.2015

278-349

Multilateral Nuclear Assurances — EU contribution to the Low Enriched Uranium bank under the supervision of the International Atomic Energy Agency (IAEA)

To purchase a quantity of Low Enriched Uranium.

IAEA

20 million

30.11.2011-30.11.2013

Year 2012 (excluding funding for ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

285-261

CBRN protection to Ukraine in the framework of the UEFA European Football Championship 2012

To counteract nuclear and radiation terrorism threat (for these purposes the assistance should be provided to Ukraine in the improvement of the technical and organisational measures for detection of Nuclear and Radioactive Materials (NRM) illicit trafficking, including training and establishment of an expert network).

Sateilyturvakeskus

343 000

3.2012-4.2013

292-244

Supply for POL11 — Equipment Supply for CBRN protection support to Ukraine in the framework of the UEFA European Championship 2012

To enhance the CBRN security at Poland — Ukraine border with the occasion of the football championship Euro2012.

Sateilyturvakeskus

307 000

5.2012-1.2014

301-327

Provision of specialised technical training to enhance the first responders' capabilities in case of CBRN incidents

To reinforce inter-agency coordination to respond to CBRN incidents (this includes defining standard operational procedures in response to such incidents, e.g. post-incident management and site restoration).

France Expertise Internationale

699 274

12.2012-12.2014

301-675

EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence Initiative

To provide support in the implementation of the project ‘EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence’.

JRC

3,5  million

10.2012-10.2014

301-740

Building capacity to identify and respond to threats from chemical, biological, radiological and nuclear substances

The European Commission is seeking external support to implement technical aspects related to the EU CBRN Risk Mitigation CoE. The overall objective of the project of which this contract will be a part is as follows: 1) Counter the threat arising from chemical, biological and radioactive or nuclear agents in particular when used in a criminal or terrorist context; 2) Improve the preparedness and response capabilities of states to unlawful or criminal acts involving CBRN agents.

Fundación Internacional y para Iberoamérica de Administración y Políticas Públicas

499 100

12.2012-12.2014

301-756

Contribution to the establishment and development of EU Centres of Excellence Governance — Phase II

The main aim of this assignment is to link actively technical expertise, management initiative, elements of diplomacy and of cultural sensitiveness to enhance the establishment and performance of the CoE initiative. By implementing modern and judicious governance approaches, it will in particular support capacity building and management with the right sense of ownership among actors and stakeholders at national, regional and overall levels, and correctly adapt the initiative to the challenges of CBRN risk mitigation. The initiative also aims at enhancing the visibility, acceptance and support among the EU stakeholders, both at EU and MS levels.

Association Groupe ESSEC

1 399 988

12.2012-6.2014

302-214

Regional Human Resource Development for Nuclear Safety, Security and Safeguards Management through a University Master’s Programme carried out in Thailand

To cover the tuition fees and living expenses of 10 Thai and 10 international (limited to the Southeast Asia region) students expected to enrol and graduate from the Master’s degree programme developed jointly with the US PNNL in Nuclear Safety, Security and Safeguards Management at the Chulalongkorn University of Thailand.

Enconet Consulting GmbH

649 812

12.2012-12.2014

302-252

Bio-risk Management

To share the bio-risk management program developed in Thailand with the participating countries in the project.

France Expertise Internationale

480 000

12.2012-12.2014

302-364

Development of a methodology for RN materials detection, management and protection of the public

To develop and manage a system for the detection of RN material from sensors located in a variety of locations such as borders, critical infrastructure, ports, airports, etc.; to recommend equipment and standard procedures to respond to RN events.

France Expertise Internationale

599 830

12.2012-12.2014

302-427

Prerequisite to strengthening CBRN national legal frameworks

To increase, through capacity building the health security in the Mediterranean Area and South-East Europe Black Sea Region by enhancing and strengthening the preparedness to common health threats and bio-security risks at national and regional levels by the creation of a Network of laboratories, by strengthening the already previously created by Episouth plus (the reinforcement of relations of trust in a region is an objective and an instrument in the scope of Project’s implementation).

France Expertise Internationale

299 936

12.2012-12.2014

302-428

Knowledge development and transfer of best practice on bio-safety/bio-security/bio-risk management

To develop and transfer knowledge concerning best practice on bio-safety, bio-security and bio-risk management in this region.

Università degli Studi di Roma Tor Vergata

434 010

12.2012-12.2014

304-799

Assistance in export control of dual-use goods

To strengthen the export control systems of partner countries, with a strong link with the Regional Centres of Excellence activities, by aligning them to the standard of the international export control regimes and treaties and therefore meeting the requirements of the UNSCR 1540 (2004).

Bundesrepublik Deutschland

3 650 000

12.2012-12.2014

305-778

‘EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence’ Coordination and CBRN Need Assessment Methodology

To support countries with improving national policies and ensuring international cooperation in the area of CBRN risk mitigation through the implementation of a Needs Assessment methodology for the Regional Secretariats and the partner countries.

United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute

2 million

12.2012-6.2015

306-644

Supply of radiation detection equipment for South East Asia — LOT 1

To supply radiation detecting equipment to the various entities (border guards, custom services) from Thailand, Cambodia, Laos and the Philippines.

Polimaster Instruments UAB

497 500

12.2012-3.2014

306-670

Supply of radiation detection equipment for South East Asia — LOT2

To supply radiation detecting equipment to the various entities (border guards, custom services) from Thailand, Cambodia, Laos and the Philippines.

Mirion Technologies MGPI SA

241 540

12.2012-3.2014

306-675

Supply of radiation detection equipment for South East Asia — LOT 3

To supply radiation detecting equipment to the various entities (border guards, custom services) from Thailand, Cambodia, Laos and the Philippines.

ENVINET AS

988 205

12.2012-10.2015

307-293

Establishment of a Mediterranean Programme for Intervention Epidemiology Training (MediPIET)

To enhance health security in the Mediterranean region by supporting capacity building for prevention and control of natural or man-made threats to health posed by communicable diseases through the start-up of a long-term Mediterranean Programme for Intervention Epidemiology Training (MediPIET).

European Centre for Disease Prevention and Control

440 000

12.2012-12.2014

307-400

Supply of radiation detection equipment for Democratic Republic of Congo — LOT1

To supply radiation detecting equipment to the Custom and Excise Administration Directorate of the Democratic Republic of Congo.

Polimaster Instruments UAB

298 500

12.2012-3.2014

307-401

Supply of radiation detection equipment for Democratic Republic of Congo — LOT2

To supply radiation detecting equipment to the Custom and Excise Administration Directorate of the Democratic Republic of Congo.

Mirion Technologies MGPI SA

121 660

12.2012-3.2014

307-781

Support for the border monitoring activities in the South East Asia and Democratic Republic of the Congo

To counteract nuclear and radiation terrorism threat (for this purposes, the assistance should be provided to the identified countries in the improvement of the technical and organisational measures for detection of Nuclear and Radioactive Materials (NRM) illicit trafficking, including training and establishment of an expert network).

JRC

1 650 000

12.2012-12.2015

308-512

Implementation of Projects CBRN — 3rd call: #77 #111 #114

The overall objective is the enhancement of the RN security situation in the countries of concern (with a spin-off towards chemical detection under P77). Such concern needs to be addressed in a systematic manner and with interventions at quite a few different levels. Also the ‘action radius’ of the interventions needs to be described (to assure the proper engagement of the key actors).

JRC

2,3  million

12.2012-12.2014

310-879

Network of universities and institutes for raising awareness on dual-use concerns of chemical materials

The European Commission is seeking external support to implement technical aspects related to the EU CBRN Risk Mitigation CoE. The overall objective of the project is to reinforce inter-interagency coordination to respond to CBRN incidents. This includes defining standard operational procedures in response to such incidents, e.g. post-incident management and site restoration.

Agenzia Nazionale per le Nuove Tecnologie, l'Energia e lo Sviluppo Economico Sostenibile — ENEA

721 886

12.2012-12.2014

301-675

EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence Initiative

To provide support for the implementation of the project ‘EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence’.

JRC

3,5  million

10.2012-10.2014

306-680

Second contribution to enhance the capability of the IAEA Safeguards Analytical Service (ECAS) — The New Nuclear Material Laboratory (NML)

To support IAEA in constructing and outfitting the chemistry and instrumentation laboratories of the new IAEA Safeguards Analytical Services NML for the analysis of nuclear material according to the latest standards assuring safety and measurement quality.

IAEA

5 million

12.2012-12.2016

Year 2013 (excluding funding for ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

315-979

Strengthening the National CBRN Legal Framework & Provision of specialized and technical training to enhance CBRN preparedness and response capabilities

The present procedure aims at awarding a Contract that will technically implement two projects (Component 1 and Component 2) funded by the EU Instrument for Stability (Priority 1) in the framework of the Chemical, Biological, Radiological, and Nuclear — Centres of Excellence (CBRN-CoE).

France Expertise Internationale

2 699 069

9.2013-9.2016

316-496

Strengthening Capacities in CBRN Response and in Chemical and Medical Emergency

The CBRN emergency response needs to be identified and prioritised per country. Comprehensive technology solutions for detection, protection, decontamination, mitigation, containment and disposal should also be elaborated. CBRN incidents require full utilization of national resources to respond to and mitigate the consequences of such emergencies. The main responsibility in cases of CBRN emergencies falls upon first responders. It is therefore essential that countries build upon their national resources to mitigate and respond to the consequences of an emergency situation. Best-practices should thus be exchanged amongst these first responders at MIE regional level and CBRN risk mitigation knowledge developed. It should also result in increased awareness of stocks of hazardous chemical agents, their pre-cursors as this is one of the means of targeting illicit use and/or trafficking of WMD.

Wojskowy Instytut Higieny i Epidemiologii

3 914 034

12.2013-12.2016

318-905

Support to the European Commission — Exploratory missions in Middle East/East and south Mediterranean countries/South East of Europe in the safety and security CBRN fields

To provide support to the European Commission with finding out what kind of short-term measures should be developed taken into account different situations and circumstances regionally and/or nationally (this entails assessing countries’ preparedness — risk assessment, crisis prevention and warning systems — and response mechanisms in the field of CBRN).

France Expertise Internationale

299 999

6.2013-6.2015

321-215

Strengthening Health Security at Ports, Airports and Ground crossings

To increase health security globally by providing technical guidance and tools, information and knowledge sharing, international collaboration and assisting countries in enhancing and strengthening capacities for prevention, detection, control and response to public health events related to activities at points of entry and international travel and transport, in a multi-sectoral approach, to minimize risks in association with natural or deliberate released hazards.

World Health Organisation

1,5  million

7.2013-7.2015

323-494

AAF — Waste management

EU CBRN CoE. To improve the management of biologic and chemical waste in the African Atlantic Façade region and Tunisia. This includes the review of regulations and technical training on detection and sampling.

Fundación Internacional y para Iberoamérica de Administración y Políticas Públicas

3 871 800

1.2014-6.2017

329-422

Implementation of Projects CBRN — 3rd call. Complementary actions for project: #77 #111 #114

EU CBRN CoE. The global overall scope of work is to pursue international efforts in counteracting the threat of nuclear and radiological terrorism. This project aims at supporting the development of an integrated regional nuclear safety and security systems. This will be achieved by assessing the adoption of laws and regulation in the field in order comply with international related standards for improving the security and safety of radioactive sources by encouraging the establishment of storage facilities and completion of inventories, disseminate best practices for the development of a national response plan in the participating countries. These activities are carried out under a well-coordinated approach with other donors in the region, in order not to duplicate existing efforts.

IAEA

700 047

1.2014-12.2015

332-096

Export control outreach for dual use items

This project aims to deepen support measures to improve dual use export control systems in third countries taking specific geopolitical challenges into account. The following beneficiary countries are eligible under this project: Jordan / Neighbouring Countries and Kazakhstan / Neighbouring Countries. Regional activities may include all beneficiary countries in the region. Where appropriate and in justified cases and following the demand of beneficiary countries also activities in other countries / or regions will be carried out.

Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle

2,5  million

12.2013-12.2015

332-212

Conferences associated to EU CBRN Centres of Excellence

To provide support for organising conferences and meetings in partner countries in order to enhance the inter-agency cooperation that will contribute to mitigating the risks and threats associated with Chemical, Biological, Radiological and Nuclear (CBRN) materials and facilities.

LDK Consultants, Engineers & Planners SA

140 885,85

1.2014-1.2015

332-306

Consolidation and Extension of the CBRN Regional Centre Secretariats

EU CBRN CoE. To strengthen regional capabilities in the area of CBRN risk mitigation. It is expected that the project will promote better cooperation and coordination of countries on CBRN risk mitigation at regional and international levels (the set-up of the Regional Secretariats is meant to provide the missing infrastructure at regional level to facilitate sharing of information and experience among partner countries).

United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute

3,1  million

5.2014-10.2015

332-312

Strengthening Health Laboratories to minimize potential biological risks

To minimize potential biological risks through enhancement of laboratory biosafety, biosecurity, quality management and diagnostic capacity. Specific objective 1: Support the development of nationally-owned laboratory policies, strategies norms and regulations. Specific objective 2: Engage institutional and individual capacity building efforts through implementation of appropriate tools, methodologies and training activities. Specific objective 3: Enhance the ability of Member States to safely and rapidly detect and respond to natural or deliberate events of national and international concern according to the IHR through support to laboratory networks.

World Health Organisation

4 495 712

12.2013-12.2016

329-859

Further development and consolidation of the Mediterranean Programme for Intervention Epidemiology Training (‘MediPIET’)

To contribute to the overall objective of enhancing health security in the Mediterranean region by supporting capacity building for prevention and control of natural or man-made health threats posed by communicable diseases through the further roll-out of the Mediterranean Programme for Intervention Epidemiology Training (MediPIET).

Fundación Internacional y para Iberoamérica de Administración y Políticas Públicas

6,4  million

12.2013-12.2016

330-961

MediLabSecure

To increase, through capacity building the health security in the Mediterranean Area and South-East Europe Black Sea Region by enhancing and strengthening the preparedness to common health threats and bio-security risks at national and regional levels by the creation of a Network of laboratories, by strengthening the already previously created by Episouth plus (the reinforcement of relations of trust in a region is an objective and an instrument in the scope of Project’s implementation).

Institut Pasteur

Fondation

3 626 410

12.2013-12.2017

Year 2014 (excluding funding for ISTC/STCU)

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

337-084

Elimination of Syrian Chemical Weapons of Mass destruction

To contribute to the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) Special Trust Fund that finances the activities for the complete destruction of Syrian Chemical material stockpiles.

OPCW

12 million

2.2014-12.2015

343-652

Contribution to the establishment and development of EU Centres of Excellence Governance — Phase III

To support to the governance of the EU CBRN Centres of Excellence.

ESSEC-IRENE-ENCO

1,5  million

9.2014-9.2016

346-176

High risk chemical facilities and risk mitigation in the AAF Region

EU CBRN CoE. Enhancing sound chemical hazard management within the African Atlantic Façade Region in order to prevent the occurrence of high risks chemical accidents.

France Expertise Internationale

3 million

1.2015-12.2017

346-488

Chemical safety and security in the Central and Eastern African region

EU CBRN CoE. Enhancing sound chemical hazard management within the ECA region by strengthening the national ‘Chemical legal framework’ in order to prevent the occurrence of accident inside and around all important chemical installations, as well as to enhance Chemical preparedness and response capabilities.

Gesellschaft für Anlagen und Reaktorsicherheit (GRS) MBH

2 978 000

1.2015-1.2018

347-013

EUWAM-Lab (P43)

EU CBRN CoE. Establishment of a Mobile Laboratory for in situ interventions on VHF outbreak sites in combination with CBRN Capacity Building in Western Africa.

France Expertise Internationale

2 579 854,40

9.2014-9.2016

347-135

EU outreach programme for dual use items

Contribute to the creation, consolidation or updating the effective export control systems for dual use items in partner countries by continuing to offer them a long-term perspective for cooperation.

France Expertise Internationale

2 249 250

9.2015-2.2017

347-634

Strengthening CBRN first response capabilities and regional cooperation in South East Europe, Southern Caucasus, Moldova and Ukraine

EU CBRN CoE. Enhance response capabilities and promote inter-agency and regional cooperation in CBRN first response in the South East Europe, Southern Caucasus, Moldova and Ukraine.

Centre d’étude de l’énergie nucléaire

Fondation d’utilité publique

2 953 550

1.2015-12.2017

350-752

One Health Project in Pakistan

Support the development of a structured, integrated and sustainable collaboration between the Ministry of Health and Ministry of Agriculture in Pakistan for improved risk assessments and detection, prevention and control of the spread of emerging zoonotic diseases.

World Health Organization

927 608

1.2015-1.2017

Year 2015

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

355-376

EU outreach programme for dual use items — South-East Asia

Support to export control outreach in South-East Asia.

France Expertise Internationale

2 999 500

9.2015-2.2017

272-372

Establishment of Mobile Laboratories for Pathogens up to Risk Group 4 in combination with CBRN Capacity Building in sub-Saharan Africa

EU CBRN CoE — Mobile labs in sub-Saharan Africa — Extension.

Bernhard-Nocht-Institut für Tropenmedizin

500 000

6.2016

355-443

Enhancement of CBRN capacities of South East Asia in addressing CBRN risk mitigation concerning CBRN first response, biosafety and biosecurity, awareness raising and legal framework

EU CBRN CoE. Biosafety-biosecurity in South East Asia.

Fundación Internacional y para Iberoamérica de Administración y Políticas Públicas

3 000 000,00

7.2015-7.2018

355-879

Provision of specialized CBRN equipment for training first responders

EU CBRN CoE. CBRN equipment for first responders in Gabon, Mauritania, Morocco, Senegal, Burundi, Democratic Republic of Congo, Kenya and Uganda.

Paul Boyé Technologies SAS — FR

2 712 516,87

9.2015-9.2017

357-652

On-site Technical Assistance to the Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Centres of Excellence Secretariats

EU CBRN CoE. On site technical assistance (Rabat, Tbilisi, Nairobi).

Agriconsulting Europe SA — BE

2 969 700,00

9.2015-9.2018

362-277

Regional Management of Outbreaks in the CBRN Centres of Excellence Partner Countries of the African Atlantic Façade Region

EU CBRN CoE. Management of outbreaks in the African Atlantic Façade (pandemics).

Agence française d’expertise technique internationale

3 499 600,00

1.2016-12.2018

370291

Feasibility study for the establishment of the Wildlife Forensics Training Academy in South Africa

Wildlife Forensics Training.

Nederlands Forensisch Instituut

182 000

28.12.2016

359484

Strengthening the CBRN Centre of Excellence Regional Secretariat for the Gulf Cooperation Council Region

Support to GCC region.

Centre d’étude de l’énergie nucléaire

Fondation d’utilité publique

285 000

14.9.2016

355376

EU outreach programme for dual use items — South-East Asia

EU outreach programme for dual use items in South-East Asia.

Agence française d’expertise technique internationale

2 999 500

28.2.2017

371715

Capacity building for medical preparedness and response to CBRN incidents — CoE Project 54

EU CBRN CoE. Capacity building for medical preparedness and response to CBRN incidents. Middle East (P54).

Sustainable Criminal Justice Solutions

Community interest company

2 999 965

17.7.2019

365817

Annual meeting EU CBRN National Focal Points 2016

 

LDK Consultants Engineers & Planners SA

182 949,5

11.10.2016

Year 2016

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

384-876

Recommitment — Feasibility study for the establishment of the Wildlife Forensics Training Academy in South Africa (2015 / 370-291)

EU CBRN CoE

Nederlands Forensisch Instituut

NET

174 515,29

29.9.2017

38130

SEACHEM — Sound management of chemicals and their associated wastes in Southeast Asia

EU CBRN CoE. Chemical Waste management.

Sustainable Criminal Justice Solutions

2 999 815

29.8.2020

369616

Support to the development, adoption and implementation of CBRN Needs Assessments, National and Regional CBRN Action Plans, their promotion and visibility

EU CBRN CoE. Promotion, adoption, implementation and visibility of CBRN Needs EU CBRN CoE. Assessments, National and Regional CBRN Action Plans.

United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute

2 000 000

31.8.2017

372955

On-site Technical Assistance to the Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Centres of Excellence Secretariats in Algiers and Tashkent

EU CBRN CoE. On site technical assistance (Algiers, Amman, Tashkent).

Enconet Consulting GmbH

2 130 250

10.11.2019

373918

Strengthening cross-border capacity for control and detection of CBRN substances

EU CBRN CoE. CBRN cross border security in the North of Africa and Sahel (P55).

Agence française d’expertise technique internationale

3 500 000

30.9.2019

374993

P57 ‘Strengthening crime scene forensics capabilities in investigating CBRN incidents in the South East and Eastern Europe Centres of Excellence region’

EU CBRN CoE. ‘Strengthening crime scene forensics capabilities’.

Centre d’étude de l’énergie nucléaire

Fondation d’utilité publique

1 399 670

14.1.2020

Year 2017

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

376203

Study on the sustainability of the EU CBRN CoE’s capacity building activities

EU CBRN CoE. Educational component.

Fondazione Alessandro Volta per la promozione dell'Università, della ricerca scientifica, dell'alta formazione e della cultura

298 900

31.3.2018

377918

Support to the EU CBRN Risk Mitigation Centres of Excellence initiative and its mechanisms. Towards the consolidation of the regional secretariats.

EU CBRN CoE. Regional Secretariats.

United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute

3 000 000

14.1.2018

377943

Strengthening the CBRN Centre of Excellence Regional Secretariat for the Gulf Cooperation Council Region

EU CBRN CoE. On site technical assistance (GCC region).

Senior expert

425 000

2.2019

378686

EU CBRN Centres of Excellence NFP meeting 2017

EU CBRN CoE annual international meeting.

Italtrend C&T SPA

235 587

6.4.2017

378793

Supporting the EC organizing European Summer School 2017 and Conference in Export Control

European Summer School 2017 and Conference in Export Control.

LDK Consultants Engineers & Planners SA

277 167

8.3.2018

378848

Assistance on evaluation of Export Control Outreach P2P program

Evaluation of P2P programme.

Individual expert

20 000

17.2.2017

381687

Worldwide technical support to the EU CBRN Centres of Excellence.

EU CBRN CoE. Portal, NAQs, NAPs, technical evaluations, communication.

EC DG JRC

3 500 000

2018

381687

Administrative arrangement. Worldwide institutional technical support to the EU CBRN Centres of Excellence.

EU CBRN CoE

Centre d’étude de l’énergie nucléaire

Fondation d’utilité publique

3 411 384

31.12.2017

384445

Technical Assistance for the implementation of the EU Export Control programme in partner countries

EU outreach programme for dual use items.

Centre d’étude de l’énergie nucléaire

Fondation d’utilité publique

297 750

6.4.2019

384614

Project development and donor coordination for the establishment of Wildlife Forensics Training Academies in Africa

EU CBRN CoE. Forensics Training.

Nederlands Forensisch Instituut

NET

350 000

24.9.2018

384772

2017 International Meeting of EU CBRN CoE National Focal Points, Brussels

EU CBRN CoE annual international meeting.

LDK Consultants Engineers & Planners

233 799

16.2.2018

388844

P2P Summer School 2018 and other meetings in the frame of the Instrument contributing to Stability and Peace (IcSP)

EU outreach programme for dual use items.

LDK Consultants Engineers & Planners

227 940

1.10.2018

Year 2018

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

378224

P57/58 — Additional equipment — Montenegro

EU CBRN CoE

STCU

350 000

2017-2019

384876

Feasibility study for the establishment of the Wildlife Forensics Training Academy in South Africa

EU CBRN CoE

Nederlands Forensisch Instituut

152 373

2017

386600

New African Magazine — subscription contract

EU CBRN CoE

Stirling

1 000

2017-2018

386666

Stirling Assynt Report and GT Intell Serv — subscription contract

EU CBRN CoE

TRAC

33 600

2017-2018

388380

Assistance in reporting and communication on IcSP CBRN CoE activities

EU CBRN CoE

Individual expert

20 000

2018

388397

P65 CoE CA chemical waste management

EU CBRN CoE

MICR

401 089

2017-2020

388844

2018 P2P Summer School in Export Control

EU CBRN CoE

LDK

227 940

2017-2018

390045

STCU operational grant

EU CBRN CoE

STCU

1 000 000

2018-2022

390046

ISTC operational grant

EU CBRN CoE

ISTC

2 500 000

2018-2022

390079

CBRN CoE Governance Team

EU CBRN CoE

Association Groupe ESSEC

1 680 520

2018-2019

390601

P66 MEDISAFE

EU CBRN CoE

Expertise France

3 998 250

2018-2021

391059

Assistance on mapping EU security/CT activities

EU CBRN CoE

Individual expert

20 000

2017

391935

UNICRI

EU CBRN CoE

UNICRI

2 707 453

2018-2019

393533

Development of a pilot CBRN Centres of Excellence Research Competition

EU CBRN CoE

Fondazione Alessandro Volta

149 850

2018

393792

P62 OSA South East Asia

EU CBRN CoE

Business and Strategies Europe

1 198 750

2018-2021

394360

Support for Conferences and Events CBRN

EU CBRN CoE

Pomilio Blumm

1 052 346

2018-2020

395369

Assistance and support in implementation of IcSP

EU CBRN CoE

Individual expert

20 000

2018

395899

P68 Training and Tutoring

EU CBRN CoE

LDK

268 700

2018-2020

402247

P75 — Preventing biological risks increased by environmental and climate change in the Mediterranean, Black Sea and Sahel regions by strengthening institutional capacities in the context of One Health (MEDILABSECURE)

EU CBRN CoE

Institut Pasteur Fondation

2 088 964

2018-2020

402649

P76 — Preventing biological risks increased by environmental and climate change by strengthening Public Health Laboratories — (STRONGLABS)

EU CBRN CoE

WHO

1 000 000

2018-2020

402810

Funding of the 2019 ISTC Administrative Operating Budget

EU CBRN CoE

ISTC

2 500 000

2018-2023

402811

Funding of the 2019 STCU Administrative Operating Budget

EU CBRN CoE

STCU

1 000 000

2018-2023

404680

Strengthening the CBRN Centre of Excellence Regional Secretariat for the Gulf Cooperation Council Region

EU CBRN CoE

OSA

590 000

2018-2020

Year 2019

Project identification

Title

Objective

Contractor

Amount (EUR)

Execution period

408921

Funding of the 2020 STCU Administrative Operating Budget (AOB and service contract

Administrative support — STCU

STCU

680 000

31.12.2020

408920

Funding of the 2020 ISTC Administrative Operating Budget (AOB and service contracts

Administrative support — ISTC

ISTC

1 041 000

31.12.2020

412541

Funding of the 2020–2021 ISTC activities and Supplemental Budgets (SBs),

Capacity building

ISTC

779 000

31.12.2021

402901

CoE Project 73 — CBRN Protection of critical infrastructure in Middle East CoE Region

EU CBRN CoE

SCK-CEN

2 399 200

2019-2022

403281

Support to the assessment of priority countries and impact of the EU CBRN CoE Initiative

EU CBRN CoE

SCK-CEN

300 000

2019-2021

404680

Strengthening the CBRN Centre of Excellence Regional Secretariat for the Gulf Cooperation Council Region

EU CBRN CoE

Peter Clevestig

599 400

2019-2022

404922

Support to CBRN CoE regional secretariats

United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute

EU CBRN CoE

UNICRI

3 950 000

2019-2020

407001

On-site Technical Assistance to the Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Centres of Excellence Secretariat in Nairobi

EU CBRN CoE

Enconet

1 178 900

2019-2022

407176

P70 — Provision of specialized equipment to manage transport accidents with dangerous goods for first responders

EU CBRN CoE

Paul Boyé

2 249 717

2019-2022

407688

On-site Technical Assistance to the Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Centres of Excellence Secretariat in Tbilisi

EU CBRN CoE

Agriconsulting Europe SA

1 127 320

2019-2022

408380

BIOSEC — Enhanced Biosecurity in South-East Asia P81

EU CBRN CoE

SCJS Europe

3 499 850

2019-2022

408466

P83 — Provision of specialized CBRN equipment for the training of personnel in charge of border control in Algeria

EU CBRN CoE

Excelor Holding Group EOOD

323 321

2019-2022

410027

Preparation of a communication strategy on IcSP-funded projects managed by the CBRN Sector of the Security and Nuclear Safety Unit of DG DEVCO

EU CBRN CoE

Rogie

20 000

2020

EXT

372955

On-site Technical Assistance to the Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Centres of Excellence Secretariats in Algiers and Tashkent

EU CBRN CoE

Enconet

2 130 250

2019-2022

EXT

394360

Support to the organisation of events related to the CBRN Centre of Excellence Initiative and Export Control programme

EU CBRN CoE

Pomilio Blum

969 799

2019-2022