10.11.2020 |
SV |
Europeiska unionens officiella tidning |
C 379/22 |
Offentliggörande av ett meddelande om godkännande av en standardändring av produktspecifikationen för ett namn i vinsektorn enligt artikel 17.2 och 17.3 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/33
(2020/C 379/09)
Detta meddelande offentliggörs i enlighet med artikel 17.5 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/33 (1).
MEDDELANDE OM EN STANDARDÄNDRING AV DET SAMMANFATTANDE DOKUMENTET
”MUSCADET CÔTES DE GRANDLIEU”
PDO-FR-A0496-AM02
Datum för meddelandet: 15.9.2020
BESKRIVNING AV OCH MOTIVERING TILL DEN ÄNDRING SOM GODKÄNTS
1. Geografiskt område
Hänvisningen till den officiella kommunindelningen har uppdaterats och avser nu år 2020 års indelning.
Det sammanfattande dokumentet påverkas inte av denna ändring.
2. Avgränsat odlingsområde
I kapitel 1 punkt IV.2 i produktspecifikationen läggs ordalydelsen ”och den 17 juni 2020” till efter ”20 juni 2018”.
Syftet med ändringen är att lägga till det datum då den behöriga nationella myndigheten godkände en ändring av det avgränsade odlingsområdet inom det geografiska produktionsområdet. Avgränsningen av odlingsområdet handlar om att inom det geografiska produktionsområdet fastställa vilka jordbrukslotter som lämpar sig för produktion av vin med den berörda skyddade ursprungsbeteckningen.
Det sammanfattande dokumentet påverkas inte av denna ändring.
3. Omedelbart närområde
Det omedelbara närområdet har ändrats till följd av en kommunsammanslagning som ändrat vissa kommuners namn.
Kommunerna ”Saint-Géréon” och ”Ancenis” har ersatts med kommunen ”Ancenis-Saint-Géréon”. Kommunerna ”Saint-Hilaire-de-Loulay” och ”Montaigu” har ersatts med ”Montaigu-Vendée (endast den del som hör till de delegerade kommunerna Montaigu och Saint-Hilaire-de-Loulay)”.
Denna ändring är en redaktionell ändring som inte ändrar det omedelbara närområdet.
Denna ändring innebär en ändring av punkt 9 i det sammanfattande dokumentet.
SAMMANFATTANDE DOKUMENT
1. Produktens namn
Muscadet Côtes de Grandlieu
2. Typ av geografisk beteckning
SUB – Skyddad ursprungsbeteckning
3. Kategorier av vinprodukter
1. |
Vin |
4. Beskrivning av vinet eller vinerna
Vinerna är vita, torra och stilla.
Vinerna har följande egenskaper:
— |
En lägsta naturlig alkoholhalt på 10 volymprocent. |
— |
En halt av jäsbart socker (glukos och fruktos) på högst 3 gram per liter. |
— |
En högsta halt av flyktiga syror på 10 milliekvivalenter per liter. |
— |
En total alkoholhalt efter berikning på högst 12 volymprocent. |
Den totala halten syror, den totala svaveldioxidhalten och den totala verkliga alkoholhalten ska följa de regler som fastställs i unionslagstiftningen. Vinerna är vita, torra och stilla.
De uppvisar intensiva aromer som domineras av fruktighet, ibland med inslag av jod, och en smakbalans som ligger åt det friska hållet.
Med en längre lagringstid utvecklas en rikare smak och en god förmåga att åldras.
De tappas omsorgsfullt på flaska för att den rika aromen ska bevaras och förstärkas.
Allmänna analytiska egenskaper |
|
Högsta totala alkoholhalt (i volymprocent): |
|
Lägsta verkliga alkoholhalt (i volymprocent): |
|
Lägsta totala syrahalt: |
|
Högsta halt av flyktiga syror (i milliekvivalenter per liter): |
|
Högsta totala halt av svaveldioxid (i milligram per liter): |
|
5. Vinframställningsmetoder
a. Specifika oenologiska metoder
Planteringstätheten ska vara minst 6 500 stockar per hektar.
Avståndet mellan raderna får vara högst 1,50 meter och avståndet mellan plantorna i samma rad måste vara minst 0,90 meter och högst 1,10 meter.
Vinrankorna beskärs med någon av följande tekniker, med högst 12 skott per stock:
— |
Kortskottsbeskärning med högst 5 kortskott per vinstock. |
— |
Enkel eller dubbel guyotbeskärning. |
Beskärningen görs innan knoppsprickningen, eller i stadium 5 på Eichhorns och Lorentz skala.
Oavsett beskärningsmetod får vinstockarna beskäras med 4 extra skott per vinstock, under förutsättning att antalet fruktbärande grenar per vinstock detta år, vid det tillväxtstadium som motsvarar 11 eller 12 blad, inte är fler än 12.
Specifika oenologiska metoder
All termisk behandling av vinskörden som leder till temperaturer under -5 °C är förbjuden.
Efter berikning har vinerna en total alkoholhalt på högst 12 volymprocent.
De ligger kvar på de fina jäsningsresterna från vinframställningen från slutet av alkoholjäsningen till åtminstone den 1 mars året efter skörden. De ligger kvar på de fina jäsningsresterna från vinframställningen fram till tidpunkten för buteljering eller den första flyttningen från vinframställningslokalerna.
Utöver ovanstående bestämmelser ska vinerna uppfylla alla oenologiska krav i unionens regelverk och i den franska lagen om jordbruk och fiske (Code rural et de la pêche maritime).
b. Högsta avkastning
66 hektoliter/hektar.
6. Avgränsat geografiskt område
Alla steg i produktionen ska äga rum i det geografiska område som godkändes av Institut national de l’origine et de la qualité (nationella institutet för ursprung och kvalitet) vid den behöriga nationella kommitténs sammanträde den 15 juni 2017. Området omfattade vid det datum som denna produktspecifikation godkändes av den behöriga nationella kommittén följande kommuner eller delar av kommuner på grundval av 2018 års officiella kommunindelning:
— |
Departementet Loire-Atlantique: Le Bignon (delvis), Bouaye, Brains, La Chevrolière, Corcoué-sur-Logne, Geneston, Legé (delvis), La Limouzinière, La Planche, Montbert (delvis), Pont-Saint-Martin, Port-Saint-Père, Saint-Aignan-Grandlieu, Saint-Colomban, Sainte-Pazanne (delvis), Saint-Léger-les-Vignes, Saint-Lumine-de-Coutais, Saint-Mars-de-Coutais, Saint-Philbert-de-Grand-Lieu, Les Sorinières (delvis) och Vieillevigne (delvis). |
— |
Departementet Vendée: Rocheservière och Saint-Philbert-de-Bouaine. |
7. Huvudsakliga druvsorter
Melon B
8. Beskrivning av samband
1. Detaljerade uppgifter om det geografiska området
a)
De vinodlingar som omfattas av den kontrollerade ursprungsbeteckningen ”Muscadet Côtes de Grandlieu” ligger huvudsakligen på kullarna kring sjön Grandlieu och längs de vattendrag som försörjer sjön, bland annat Logne, Boulogne och Ognon, liksom längs Acheneau som avvattnar sjön och rinner ut i Loires mynningsvik mellan Nantes och Saint-Nazaire. Det geografiska området sträcker sig över delar av departementen Loire-Atlantique och Vendée, söder om staden Nantes, inte långt från Atlantkusten. Det utgör den västligaste delen av det geografiska området för den kontrollerade ursprungsbeteckningen ”Muscadet”. Vinodlingarna ligger på landskapsöar på de bästa geografiska lägena, ofta kringgärdade av ett landskap där man i övrigt och huvudsakligen ägnar sig åt åkerbruk och djuruppfödning.
Det geografiska området har ett mycket milt kustklimat, med svaga temperaturskillnader över året, tack vare närheten till havet. Vintertid utgör sjön Grandlieu det kontinentala Frankrikes största sötvattenyta och bidrar till de milda temperaturerna genom att i hög grad minska förekomsten av frost. Eftersom det inte finns några betydande höjder mellan kusten och vinodlingarna blåser de molnbankar som bildas över havet snabbt förbi, vilket gör att nederbördsmängden är låg i det geografiska området, medan solinstrålningen är högre än i inlandet. Under sommaren är temperaturerna ofta milda och luftfuktigheten från sjön Grandlieu mildrar de sällan förekommande värmeböljorna.
Det geografiska områdets geologiska grund består främst av metamorfa bergarter, främst glimmerskiffer och gnejs, samt breda ådror av basiska bergarter, amfibolit, eklogit och grönskiffer. I de lägre liggande områdena kring sjön Grandlieu täcks den primära berggrunden på en del ställen av tertiära sediment, främst bestående av sand, med varierande proportioner lera och småsten. De jordarter som utvecklats på dessa olika bildningar är oftast friska, bruna, fasta och filtrerande jordar. Av tradition ligger de jordbrukslotter där druvorna skördas uteslutande på de kullar där landskapet är öppet och huvudsakligen eller av tradition har planterats med vinstockar. Jordbrukslotterna har grunda och måttligt fertila jordar, som lätt värms upp och har en begränsad förmåga att hålla kvar vatten.
b)
Vinodlingarna inom det område som omfattas av den kontrollerade ursprungsbeteckningen ”Muscadet Côtes de Grandlieu” har en gammal vinhistoria. Redan på medeltiden användes saltvägen från Bourgneuf-bukten och Noirmoutier över sjön Grandlieu för transporter av vin. En aktiv handel uppstod sedermera med Irland och de keltiska länderna. Medeltidens vinodlingar utökades med tiden under inverkan av klostren i Buzay (till floden Acheneaus stränder) och Villeneuve (till området längs floden Ognon).
Från och med 1300-talet stärktes den kommersiella vinodlingen tack vare de nordeuropeiska flottor som låg i Bourgneuf-bukten. Under 1500-talet stimulerades produktionen av vitt vin genom efterfrågan från den holländska handeln. Så började druvsorten melon B planteras i regionen, där den från mitten av 1600-talet fick namnet ”Muscadet”. I slutet av 1700-talet växte redan vinstockar på en tredjedel av den mark som hörde till församlingen Saint-Philbert-de-Grand-Lieu. Under det andra franska kejsardömet hade kommunen 750 hektar vinodlingar.
Efter vinlusangreppen återuppbyggdes vinodlingarna med ympade plantor och man började använda nya tekniker som guyotbeskärning och plantering i rader. Sedan dess har yrkeskunskaperna inom produktionen kodifierats – numer används bara druvsorten melon B, planteringstätheten hålls hög, belastningen på vinstockarna begränsas, liksom avkastningen, och druvorna skördas fullmogna.
För att kunna producera rikare och mer nyanserade viner använder aktörerna särskilda tekniker vid vinframställningen, den så kallade Nantesmetoden, som består i att lagra vinerna på de fina jäsningsresterna från vinframställningen under minst en vinter utan omtappning, en yrkeskunskap som kommer sig av producenternas vana att spara en tunna av sitt bästa vin på jäsningsresterna ”sur lie” till kommande högtider. Denna lagringsmetod ger vinerna en rundhet och fetma genom att de berikas med bland annat mannoproteiner och andra komponenter från jästcellernas nedbrytning. Metoden baseras på att man inte hanterar vinet utan låter det ligga i en koldioxidrik miljö, vilket kraftigt begränsar oxideringen och utsöndringen av flyktiga komponenter. Detta gör att man kan bevara de aromer som bildas under jäsningen fram till våren och längre än så. Under lagringen utvecklas också tertiära aromer hos vinerna. Druvan melon B och den must och de viner som framställs av denna druva har nämligen en betydande halt av glukosylerade aromprekursorer. Det är molekyler som består av sockerbundna algykoner och som i sig är doftlösa. Genom olika kemiska och enzymatiska processer bryts beta-glukoskedjorna ned, vilket genererar starkt doftande sammansättningar, huvudsakligen monoterpener och C13-norisoprenoider, och bland annat bildas beta-damascone, ett ämne som är känt för sin förmåga att lyfta vinets fruktiga aromer. Aktörerna har utvecklat en särskild sakkunskap för att skydda vinerna från varje form av oxidering under lagringen och för att buteljera dem med omsorg så att dessa aromämnen ska kunna frigöras under så lång tid som möjligt och göra vinerna mer sammansatta.
Redan 1937 godkändes den kontrollerade ursprungsbeteckningen ”Muscadet” för de bäst placerade vinodlingsområdena i det geografiska området. Producenterna önskade dock en högre klassificering av de viner som framställs av druvorna från de bästa kullarna och ansökte 1955 om en kontrollerad ursprungsbeteckning för dessa, och upprepade denna ansökan 1979. Den kontrollerade ursprungsbeteckningen ”Muscadet Côtes de Grandlieu” godkändes slutligen genom dekret av den 29 december 1994. Vinerna får märkas med det traditionella uttrycket ”sur lie” som definierades 1977 för ”Muscadet” och innebär att vinet ska tappas på flaska året efter skörden i de lokaler där det framställs, för att begränsa antalet omtappningar och omdragningar av vinet.
Produktionsytan omfattade år 2016 uppskattningsvis 250 hektar som brukades av omkring 80 producenter. Den årliga volym som släpps ut på marknaden är omkring 12 000 hektoliter varav det mesta får märkas med uttrycket ”sur lie”.
2. Uppgifter om produktens kvalitet och egenskaper
Viner med den kontrollerade ursprungsbeteckningen ”Muscadet Côtes de Grandlieu” är vita, stilla och torra viner. De uppvisar intensiva aromer som domineras av fruktighet, ibland med inslag av jod, och en smakbalans som ligger åt det friska hållet. Med en längre lagringstid utvecklas en rikare smak och en god förmåga att åldras. De tappas omsorgsfullt på flaska för att den rika aromen ska bevaras och förstärkas.
Viner som får märkas med uttrycket ”sur lie” har ofta en rundare, balanserad smak och en mer sammansatt doftbouquet och är ibland lätt spritsiga på grund av den restkolsyra som bildas vid jäsningen. För att bevara friskheten, den rika aromen och den endogena kolsyran skyddas vinerna från oxidering under lagringen. Eftersom koldioxidhalten är för hög för att vinet ska kunna förpackas i mjuka behållare tappas det på flaska och kräver en särskild omsorg under buteljeringen.
3. Samspel mellan de olika sambanden
Det geografiska områdets klimat påverkas direkt av Atlanten och sjön Grandlieu, och kännetecknas av sina mycket milda vintrar. De flesta jordbrukslotterna har en jordmån där sand är ett tydligt dominerande inslag och i kombination med klimatet gör detta att vinstockarnas växtcykel får en tidig start. Tillväxten gynnas av de långa, soliga dagarna och druvorna mognar innan höstens regn. Den tidiga mognaden återfinns i vinernas öppna och utvecklade karaktär redan från mycket tidig ålder.
Sprickbildningarna i de metamorfa bergarter som utgör den geologiska grunden och markens grova struktur gör att vinstockarna kan skjuta djupa rötter, vilket medger en måttlig och regelbunden vattentillförsel som gynnar druvornas mognad. De svala somrarna bidrar till att bevara de ömtåliga aromprekursorerna i druvan melon B. Havsbrisen skyddar mot olika skadegörare och druvorna kan skördas fullmogna, vilket ger vinerna deras fruktiga karaktär och lätta inslag av jod i doften.
Det geografiska området har en lång historia inom vinodling, men här förekommer också sedan länge ett blandjordbruk som domineras av boskapsuppfödning. De åtgärder som operatörerna har vidtagit för att få den kontrollerade ursprungsbeteckningen ”Muscadet Côtes de Grandlieu” godkänd har lett till att de samordnat sina vinframställningsmetoder. Den gemensamma sakkunskapen gör att producenterna kan optimera vinstockarnas avkastning och druvornas mognad.
Vinerna vinifieras enligt traditionella metoder och lagras på de fina jäsningsresterna från vinframställningen fram till buteljeringen, utan att tappas om. Tack vare de milda vintrarna i det geografiska området, som gynnar jäsningsresternas inverkan på vinet, fortsätter vinerna att utvecklas under lagringen och får en fylligare smak redan efterföljande vår. En varsam buteljering gör att vinernas väsentliga egenskaper bevaras och vissa aromer fortsätter att utvecklas även i flaskan. Denna yrkeskunskap, som med tiden anpassats perfekt till den potential som finns i den naturliga omgivningen och druvsorten melon B, gör att de doftmolekyler som bildas vid jäsningen och de glukosylerade aromprekursorerna kan komma till sin fulla rätt i vinerna.
Vinerna med den kontrollerade ursprungsbeteckningen kompletterad med uttrycket ”sur lie” buteljeras under året efter skörden, och behåller sin karakteristiska friskhet, som betonas av en lätt spritsighet på grund av den restkolsyra som bildas vid jäsningen. För att undvika varje form av oxidering tappas vinerna på flaska direkt i den lokal där vinet framställs. Detta traditionella bruk, som minimerar hanteringen av produkten, är perfekt anpassat för att bevara vinets känsliga doftkomponenter.
I det geografiska området har direktförsäljningen av dessa viner gynnats av närheten till kustens turistområden. Den andel av produktionen som säljs i bulk till vinhandeln är därför relativt liten, till skillnad från majoriteten av produkterna från regionen ”Muscadet”. Tack vare denna kommersiella dynamik och vinernas kvalitet kan nästan hela produktionen märkas med uttrycket ”sur lie”, vare sig det handlar om export utanför Frankrike, försäljning till specialkunder eller försäljning till restauranger i badorterna längs Atlantkusten, där vinernas friskhet harmonierar perfekt med musslor och ostron, skaldjur, fisk och alla havets frukter.
9. Väsentliga ytterligare villkor (förpackning, märkning, andra krav)
Omedelbart närområde
Rättslig ram:
Nationell lagstiftning
Typ av ytterligare villkor:
Avvikelse med avseende på produktionen i det avgränsade geografiska området
Beskrivning av villkoret:
Det omedelbara närområdet som fastställts genom undantag för framställning och beredning och lagring av vin samt framställning, beredning, lagring och buteljering av viner som får märkas med uttrycket ”sur lie” omfattar följande kommuner eller delar av kommuner på grundval av 2020 års officiella kommunindelning:
— |
Departementet Loire-Atlantique: Aigrefeuille-sur-Maine, Ancenis-Saint-Géréon, Basse-Goulaine, La Bernerie-en-Retz, Le Bignon (delvis), La Boissière-du-Doré, Bouguenais, Boussay, Carquefou, Le Cellier, La Chapelle-Heulin, Château-Thébaud, Chaumes-en-Retz, Chauvé, Cheix-en-Retz, Clisson, Couffé, Divatte-sur-Loire, Frossay, Gétigné, Gorges, La Haie-Fouassière, Haute-Goulaine, Le Landreau, Legé (delvis), Ligné, Loireauxence (endast den del som hör till de delegerade kommunerna La Chapelle-Saint-Sauveur och Varades), Le Loroux-Bottereau, Machecoul-Saint-Même, Maisdon-sur-Sèvre, La Marne, Mauves-sur-Loire, Mésanger, Monnières, Montbert (delvis), Montrelais, Les Moutiers-en-Retz, Mouzillon, Oudon, Le Pallet, Paulx, Le Pellerin, Pornic, La Regrippière, La Remaudière, Remouillé, Rezé, Rouans, Sainte-Pazanne (delvis), Saint-Étienne-de-Mer-Morte, Saint-Fiacre-sur-Maine, Saint-Hilaire-de-Chaléons, Saint-Hilaire-de-Clisson, Saint-Julien-de-Concelles, Saint-Lumine-de-Clisson, Saint-Père-en-Retz, Saint-Viaud, Les Sorinières (delvis), Thouaré-sur-Loire, Touvois, Vair-sur-Loire, Vallet, Vertou, Vieillevigne (delvis), Villeneuve-en-Retz och Vue. |
— |
Departementet Maine-et-Loire: Beaupréau-en-Mauges (endast den del som hör till de delegerade kommunerna Beaupréau och Gesté), Ingrandes-Le Fresne-sur-Loire (endast den del som hör till den delegerade kommunen Fresne-sur-Loire), Mauges-sur-Loire (endast den del som hör till de delegerade kommunerna La Chapelle-Saint-Florent, Le Marillais och Saint-Florent-le-Vieil), Montrevault-sur-Èvre (endast den del som hör till de delegerade kommunerna La Boissière-sur-Èvre, La Chaussaire, Le Fief-Sauvin, Le Fuilet, Montrevault, Le Puiset-Doré, Saint-Pierre-Montlimart och Saint-Rémy-en-Mauges), Orée d’Anjou, Sèvremoine (endast den del som hör till de delegerade kommunerna Montfaucon-Montigné, Saint-Crespin-sur-Moine, Saint-Germain-sur-Moine och Tillières). |
— |
Departementet Vendée: Cugand, Montaigu-Vendée (endast den del som hör till de delegerade kommunerna Montaigu och Saint-Hilaire-de-Loulay) och Saint-Étienne-du-Bois. |
Rättslig ram:
Nationell lagstiftning
Typ av ytterligare villkor:
Förpackning i det avgränsade geografiska området
Beskrivning av villkoret:
Viner som får märkas med uttrycket ”sur lie” förpackas inom det avgränsade området.
För att bevara de särskilda kännetecken som kommer sig av metoderna för vinframställning och lagring, särskilt vinernas friskhet, sammansatta aromer – varav vissa kommer till uttryck efter buteljeringen – och den lätta spritsigheten som beror på deras endogena kolsyrehalt, och för att begränsa antalet omtappningar, ska de viner som får märkas med uttrycket ”sur lie” buteljeras i de lokaler där vinet framställts, mellan den 1 mars och den 31 december året efter skörden.
Den specifika lagringsmetoden ger vinerna en rundhet och fetma genom att de berikas med bland annat mannoproteiner och andra komponenter från jästcellernas nedbrytning. Metoden baseras på att man inte hanterar vinet utan låter det ligga i en koldioxidrik miljö, vilket starkt begränsar oxideringen och utsöndringen av flyktiga komponenter.
Eftersom koldioxidhalten är för hög för att vinet ska kunna förpackas i mjuka behållare tappas det på flaska och kräver en särskild omsorg under buteljeringen.
Vinet ligger kvar på de fina jäsningsresterna från vinframställningen fram till tidpunkten för buteljering eller den första flyttningen från vinframställningslokalerna.
Rättslig ram:
Nationell lagstiftning
Typ av ytterligare villkor:
Kompletterande bestämmelser om märkning
Beskrivning av villkoret:
Namnet på den kontrollerade ursprungsbeteckningen får kompletteras med den geografiska beteckningen får kompletteras med uttrycket ”sur lie” på de viner som uppfyller de produktionskrav som fastställs för detta uttryck i produktspecifikationen.
Namnet på den kontrollerade ursprungsbeteckningen får kompletteras med den geografiska beteckningen ”Val de Loire” enligt de regler för användning av den beteckningen som anges i produktspecifikationen.
De bokstäver som används för uttrycket ”sur lie” och för den geografiska beteckningen ”Val de Loire” får varken vara högre, bredare eller fetare än de tecken som används i den kontrollerade ursprungsbeteckningens namn.
På viner som märkts med uttrycket ”sur lie” anges även årgången.
Märkningen av viner med den kontrollerade ursprungsbeteckningen kan ange en mindre geografisk enhet, förutsatt
— |
att det handlar om en registrerad plats, och |
— |
att denna plats nämns i skördedeklarationen. |
Namnet på den registrerade platsen trycks med bokstäver som varken är högre, bredare eller fetare än hälften av de bokstäver som används i den kontrollerade ursprungsbeteckningens namn. Namnet ska stå i samma synfält som namnet på den kontrollerade ursprungsbeteckningen.
Länk till produktspecifikationen
https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-7bb23711-f1fe-43a8-a137-4fe682abc234