Bryssel den 5.11.2020

COM(2020) 693 final

2018/0089(COD)

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET

enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

om

rådets ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets direktiv om grupptalan för att skydda konsumenters kollektiva intressen, och om upphävande av direktiv 2009/22/EG

(Text av betydelse för EES)


2018/0089 (COD)

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET

enligt artikel 294.6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt


om

rådets ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets direktiv om grupptalan för att skydda konsumenters kollektiva intressen, och om upphävande av direktiv 2009/22/EG

(Text av betydelse för EES)

1.Bakgrund

Överlämnande av förslaget till Europaparlamentet och rådet (dokument COM(2018) 184 final – 2018/0089 (COD)):

den 12 april 2018.

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande:

Regionkommitténs yttrande:

den 20 september 2018.

den 10 oktober 2018.

Europaparlamentets ståndpunkt vid första behandlingen:

den 26 mars 2019.

Överlämnande av det ändrade förslaget:

Ej tillämpligt.

Antagande av rådets ståndpunkt:

den 4 november 2020.

2.Syftet med kommissionens förslag

Som ett led i initiativet ”En ny giv för konsumenterna” lade kommissionen fram ett förslag till direktiv om grupptalan för att skydda konsumenters kollektiva intressen och om upphävande av direktiv 2009/22/EG.

Målet med förslaget är att höja konsumentskyddsnivån och förbättra den inre marknadens funktion genom att det nuvarande förfarandet för förbudsföreläggande effektiviseras och kompletteras med en mekanism för kollektiv prövning för konsumenter.

I förslaget fastställs regler för att godkända enheter ska kunna väcka grupptalan i syfte att skydda konsumenters kollektiva intressen, samtidigt som lämpliga garantier säkerställs för att undvika rättegångsmissbruk. De åtgärder som kan begäras inom ramen för grupptalan omfattar förbudsförelägganden för att stoppa eller förbjuda en näringsidkares affärsmetoder, om de bedöms bryta mot tillämplig EU-lagstiftning, samt åtgärder för gottgörelse för att ge de konsumenter som företräds i målet tillgång till rättsmedel enligt EU-lagstiftningen och nationell lagstiftning. I förslaget fastställs harmoniserade kriterier för utseendet av godkända enheter samt regler för tredjepartsfinansiering, stöd till godkända enheter och deras ömsesidiga erkännande, förlikning, konsumentinformation och utlämnande av bevis i syfte att säkerställa ett ändamålsenligt förfarande både i ett inhemskt och ett gränsöverskridande sammanhang. Förslagets tillämpningsområde omfattar övergripande konsumentlagstiftning och sektorspecifika EU-instrument av relevans för skyddet av konsumenternas kollektiva intressen inom olika sektorer, såsom finansiella tjänster, energi, telekommunikation, dataskydd, resor, turism, hälsa och miljö.

3.Kommentarer till rådets ståndpunkt

I linje med den politiska överenskommelsen införs ett antal ändringar av kommissionens förslag genom rådets ståndpunkt vid första behandlingen, huvudsakligen i syfte att:

·klargöra målen för direktivet och på vilket sätt en hög konsumentskyddsnivå bidrar till den inre marknadens funktion. I detta sammanhang hänvisas också till målet med konsumenternas tillgång till rättslig prövning.

·säkerställa medlemsstaternas handlingsfrihet när det gäller att utse godkända enheter som kan väcka inhemsk grupptalan, men samtidigt stärka de harmoniserade kriterierna för utseendet av godkända enheter som kan väcka gränsöverskridande talan.

·klargöra vilka åtgärder som kan begäras av godkända enheter, men också för att bringa klarhet i reglerna om konsumentdeltagande inom ramen för talan, samordning av eventuella parallella mål, tredjepartsfinansiering, fördelning av rättegångskostnader, konsumentinformation, utlämnande av bevis och bistånd till godkända enheter.

·göra direktivet mer principbaserat genom att medlemsstaterna ges större handlingsfrihet i fråga om förfaranden som förlikningar, verkningar av slutliga beslut, preskriptionstider eller påföljder, i syfte att underlätta anpassningen av grupptalan till de nationella genomföranderamarna.

·införa en översynsklausul om ett eventuellt inrättande av en europeisk ombudsman för grupptalan.

·förlänga direktivets införlivandeperiod, från 18 till 24 månader.

Rådets ståndpunkt avspeglar till fullo den politiska överenskommelse som nåddes mellan Europaparlamentet och rådet den 22 juni 2020. Kommissionen anser att dessa ändringar av förslaget ligger i linje med dess ursprungliga politiska mål. Kommissionen kan därför godta rådets ståndpunkt.

4.Slutsats

Kommissionen stöder rådets ståndpunkt.

Antagandet av detta direktiv kommer att utgöra en viktig milstolpe på vägen mot ett mer effektivt genomdrivande av konsumenträttigheter i EU i fråga om konsumenters kollektiva intressen. Direktivet kommer också att bidra till lika villkor för näringsidkare som är verksamma på den inre marknaden.