Bryssel den 24.8.2020

COM(2020) 471 final

2020/0225(NLE)

Förslag till

RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

om beviljande av tillfälligt stöd enligt rådets förordning (EU) 2020/672 till Belgien för att minska risken för arbetslöshet i en krissituation till följd av covid-19-utbrottet


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

I rådets förordning (EU) 2020/672 (nedan kallad SURE-förordningen) fastställs den rättsliga ramen för att ge ekonomiskt stöd från unionen till medlemsstater som drabbas av, eller allvarligt hotas, av stora ekonomiska störningar till följd av covid-19-utbrottet. Stöd som ges enligt SURE-förordningen ska framför allt användas för att finansiera system för korttidsarbete eller liknande åtgärder som har till syfte att skydda anställda och egenföretagare och därmed minska arbetslöshet och inkomstförluster, samt, som en komplettering, för att finansiera vissa hälsorelaterade åtgärder, särskilt på arbetsplatser.

Den 7 augusti 2020 ansökte Belgien om ekonomiskt stöd enligt SURE-förordningen. Kommissionen har i enlighet med artikel 6.2 i SURE-förordningen samrått med de belgiska myndigheterna för att kontrollera den plötsliga och kraftiga ökning av faktiska och planerade utgifter som har direkt anknytning till systemet för tillfällig arbetslöshet, inkomstersättningen för egenföretagare med anledning av covid-19, föräldraledighet med anledning av covid-19, ett antal regionala ordningar för inkomststöd och regionala hälsorelaterade åtgärder med anledning av covid-19-pandemin. Det handlar framför allt om följande:

(1)Systemet för tillfällig arbetslöshet, chômage temporaire/tijdelijke werkloosheid, enligt vilket ersättning utgår till anställda vilkas arbete minskat eller upphört på grund av minskad arbetsbelastning eller regeringens åtgärder för social distansering. Systemet för tillfällig arbetslöshet fanns redan före covid-19-pandemin, men kraven för att omfattas av systemet har anpassats till covid-19 och ansökningsförfarandet har förenklats ytterligare. Stödet till tillfälligt arbetslösa har dessutom höjts från 65 % till 70 % av genomsnittslönen per dag (upp till ett bruttobelopp på högst 2 754,76 EUR per månad). Det har vidare införts ett bidrag på 5,36 EUR per dag.

(2)Den befintliga inkomstersättningen för egenföretagare – ”överbryggningsstödet” (droit passerelle/overbruggingsrecht), som har utvidgats genom införandet av ett ”överbryggningsstöd med anledning av covid-19”. Det handlar om ett stöd som utgår när regeringens åtgärder för social distansering leder till att egenföretagares verksamhet helt eller delvis måste avbrytas, eller till ett frivilligt avbrott på minst sju kalenderdagar i rad under en månad. Från och med juni 2020 riktar sig stödet till egenföretagare som har återupptagit sin verksamhet men fortfarande har en lägre omsättning än 2019. Egenföretagare som ännu inte kunnat återuppta sin verksamhet kan ändå få stödet om de kan bevisa att detta beror på covid-19-restriktionerna.

(3)Föräldraledigheten med anledning av covid-19, vilket är en särskild föräldraledighet som inte påverkar rätten till vanlig föräldraledighet och som gör det möjligt för föräldrar att ta ledigt för att ta hand om sina barn mellan maj och september 2020 med en högre ersättning än vid vanlig föräldraledighet.

(4)Ett antal regionala ordningar som ger inkomststöd till egenföretagare, enmansföretag och anställda som inte uppfyller kraven för andra typer av inkomststöd. Framför allt utgör ersättningsbidraget till företag och företagare i Bryssels huvudstadsregion, olägenhets-, ersättnings- och stödbidragen i Flandern och ersättningsbidraget för nedstängda företag i Vallonien ett generellt engångsstöd till företag och egenföretagare som varit tvungna att upphöra med verksamheten på grund av covid-19 eller vilkas omsättning har minskat betydligt. Andra åtgärder (ersättningsbidraget för intermittenta arbetstagare i Bryssels huvudstadsregion, daghemsstödet och understödet till kulturarbetare i den franskspråkiga gemenskapen, utbildningsverksamheten i Vallonien och understödet till företag och egenföretagare inom kultursektorn samt turistföretag i den tyskspråkiga gemenskapen) riktar sig till egenföretagare och arbetstagare som inte kan omfattas av systemet för tillfällig arbetslöshet i specifika branscher (kultur- och omsorgssektorn, samt utbildningsverksamhet).

(5)Hälsorelaterade åtgärder i den tyskspråkiga gemenskapen, bland annat hygienutbildning, tillhandahållande av skyddsmaterial för service- och vårdboenden, sjukhus och vårdtjänstleverantörer, samt informationskampanjer.

Belgien har lämnat relevant information till kommissionen.

På grundval av de uppgifter som är tillgängliga föreslår kommissionen att rådet ska anta ett genomförandebeslut om att bevilja ekonomiskt stöd till Belgien enligt SURE-förordningen för att stödja ovannämnda åtgärder.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Förslaget är helt förenligt med rådets förordning (EU) 2020/672, på grundval av vilken det läggs fram.

Förslaget kompletterar en annan unionsrättsakt som möjliggör stöd till medlemsstater i krissituationer, nämligen rådets förordning (EG) nr 2012/2002 av den 11 november 2002 om inrättande av Europeiska unionens solidaritetsfond (förordning (EG) nr 2012/2002). Den rättsakten ändras genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/461, som antogs den 30 mars, för att utvidga tillämpningsområdet till att även omfatta större hot mot folkhälsan och för att definiera särskilda insatser som ska kunna finansieras.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Förslaget är en av flera åtgärder som tagits fram för att hantera den pågående covid-19-pandemin – ett annat exempel är investeringsinitiativet mot effekter av coronaviruset – och det är ett komplement till andra sysselsättningsstödjande instrument som Europeiska socialfonden och Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi)/InvestEU. Genom att i den specifika situation som uppstått till följd av utbrottet av covid-19 stödja medlemsstaterna genom upp- och utlåning skapar detta förslag en andra försvarslinje för att finansiera system för korttidsarbete och liknande åtgärder som skyddar sysselsättningen och därmed anställda och egenföretagare mot risken för arbetslöshet.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Den rättsliga grunden för denna rättsakt är rådets förordning (EU) 2020/672.

Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

Förslaget läggs fram med anledning av en ansökan från en medlemsstat och är ett uttryck för europeisk solidaritet genom att ekonomiskt stöd från unionen ges i form av tillfälliga lån till en medlemsstat som drabbats av utbrottet av covid-19. Det ekonomiska stödet fungerar som en andra försvarslinje genom att tillfälligt bidra till staternas ökade offentliga utgifter för system för korttidsarbete och liknande åtgärder, så att de kan skydda sysselsättningen och därmed anställda och egenföretagare mot risken för arbetslöshet och förlorad inkomst.

Stödet kommer att hjälpa den drabbade befolkningen och mildra den nuvarande covid-19-krisens direkta effekter på samhället och ekonomin.

Proportionalitetsprincipen

Förslaget är förenligt med proportionalitetsprincipen. Det går inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå målen med detta instrument.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Samråd med berörda parter

Det brådskande behovet av att utarbeta förslaget så att det utan onödigt dröjsmål kan antas av rådet innebar att det inte var möjligt att genomföra ett samråd med berörda parter.

Konsekvensbedömning

På grund av förslagets brådskande karaktär gjordes ingen konsekvensbedömning.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Kommissionen bör få möjlighet att ta upp lån på finansmarknaderna för att sedan låna vidare till en medlemsstat som ansöker om ekonomiskt stöd enligt SURE-förordningen.

Utöver medlemsstaternas garantier byggs andra skyddsåtgärder in i ramen för att säkerställa programmets ekonomiska soliditet:

·En strikt och försiktig ekonomisk förvaltning.

·En låneportfölj som begränsar koncentrationsrisken, den årliga exponeringen och alltför stor exponering mot enskilda medlemsstater, samtidigt som de medlemsstater som har störst behov kan garanteras tillräckliga resurser.

·Möjlighet att refinansiera lånen.

2020/0225 (NLE)

Förslag till

RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

om beviljande av tillfälligt stöd enligt rådets förordning (EU) 2020/672 till Belgien för att minska risken för arbetslöshet i en krissituation till följd av covid-19-utbrottet

THE COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION,

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av rådets förordning (EU) 2020/672 av den 19 maj 2020 om inrättande av ett europeiskt instrument för tillfälligt stöd för att minska risken för arbetslöshet i en krissituation (SURE) till följd av covid-19-utbrottet 1 , särskilt artikel 6.1,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)Den 7 augusti 2020 ansökte Belgien om ekonomiskt stöd från unionen i syfte att komplettera landets nationella ansträngningar att hantera effekterna av covid-19-utbrottet och dess socioekonomiska konsekvenser för arbetstagarna.

(2)Covid-19-utbrottet och de extraordinära åtgärder som Belgien har vidtagit för att begränsa utbrottet och dess socioekonomiska och hälsorelaterade effekter förväntas på ett dramatiskt sätt påverka landets offentliga finanser. I kommissionens vårprognos 2020 förväntades Belgiens offentliga underskott uppgå till 8,9 % av bruttonationalprodukten (BNP) och den offentliga skulden till 113,8 % av BNP i slutet av 2020. I kommissionens interimsprognos sommaren 2020 beräknas Belgiens BNP minska med 8,8 % 2020.

(3)Covid-19-utbrottet har även immobiliserat en stor del av arbetskraften i Belgien. Detta har lett till en plötslig och kraftig ökning av Belgiens offentliga utgifter för det system för tillfällig arbetslöshet – chômage temporaire/tijdelijke werkloosheid – den inkomstersättning för egenföretagare med anledning av covid-19, det överbryggningsstöd med anledning av covid-19, den föräldraledighet med anledning av covid-19 och de regionala ordningar för inkomststöd och folkhälsoåtgärder som beskrivs i skälen 4–8.

(4)Genom Arrêté royal du 30 mars 2020 2 , som Belgien hänvisar till i sin ansökan av den 7 augusti 2020, anpassas systemet för tillfällig arbetslöshet – chômage temporaire/tijdelijke werkloosheid – med anledning av covid-19 för att ersättning ska kunna utgå till anställda vilkas arbete minskat eller upphört på grund av minskad arbetsbelastning eller regeringens åtgärder för social distansering. Systemet för tillfällig arbetslöshet fanns redan före covid-19-pandemin, men kraven för att omfattas av systemet har anpassats till covid-19 och ansökningsförfarandet har förenklats ytterligare. Stödet till tillfälligt arbetslösa har dessutom höjts från 65 % till 70 % av genomsnittslönen per dag (upp till ett bruttobelopp på högst 2 754,76 EUR per månad). Det har vidare införts ett bidrag på 5,36 EUR per dag.

(5)Genom Loi du 23 mars 2020 3 , som Belgien hänvisar till i sin ansökan av den 7 augusti 2020, utvidgas den nuvarande inkomstersättningen för egenföretagare – ”överbryggningsstödet” (droit passerelle/ overbruggingsrecht”, genom att det införs ett ”överbryggningsstöd med anledning av covid-19”. Det handlar om ett stöd som utgår när regeringens åtgärder för social distansering leder till att egenföretagares verksamhet helt eller delvis måste avbrytas, eller till ett frivilligt avbrott på minst sju kalenderdagar i rad under en månad. Från och med juni 2020 riktar sig stödet till egenföretagare som har återupptagit sin verksamhet men fortfarande har en lägre omsättning än 2019. Egenföretagare som ännu inte kunnat återuppta sin verksamhet kan ändå få stödet om de kan bevisa att detta beror på covid-19-restriktionerna.

(6)Genom Arrêté royal du 13 mai 2020 n° 23 4 , som Belgien hänvisar till i sin ansökan av den 7 augusti 2020, införs en föräldraledighet med anledning av covid-19 som en särskild föräldraledighet utan påverkan på rätten till vanlig föräldraledighet som gör det möjligt för föräldrar att ta ledigt för att ta hand om sina barn mellan maj och september 2020 med en högre ersättning än vid vanlig föräldraledighet. Föräldraledigheten med anledning av covid-19 kan betraktas som en liknande åtgärd som de system för korttidsarbete som avses i förordning (EU) 2020/672, eftersom den ger inkomststöd till anställda och bidrar till att skydda sysselsättningen genom att föräldrar som är tvungna att ta hand om sina barn när skolorna är stängda inte behöver avsluta sitt anställningsförhållande.

(7)De belgiska myndigheterna har infört ett antal regionala ordningar som ger inkomststöd till egenföretagare, enmansföretag och anställda som inte uppfyller kraven för andra typer av inkomststöd, genom följande rättsakter, som Belgien även hänvisar till i sin ansökan av den 7 augusti 2020: Arrêté du Gouvernement de la Région de Bruxelles-Capitale de pouvoirs spéciaux n° 2020/019 5 , Arrêté du Gouvernement de la Région de Bruxelles-Capitale de pouvoirs spéciaux n° 2020/030 6 , Notification de la réunion du conseil des ministres du gouvernement de la région de Bruxelles-Capitale du jeudi 14 mai 2020 7 , Besluit van de Vlaamse Regering van 20 maart 2020 8 , Besluit van de Vlaamse Regering van 10 april 2020 9 , Besluit van de Vlaamse Regering van 12 juni 2020 10 , Arrêté du Gouvernement de la Communauté française de pouvoirs spéciaux n° 4 du 23 avril 2020 11 , Arrêté du Gouvernement de la Communauté française du 7 avril 2020 12 , Arrêté ministériel portant exécution de l'arrêté du Gouvernement wallon du 20 mars 2020 13 , Arrêté du Gouvernement wallon du 19 juin 14 , Parlament der Deutschsprachigen Gemeinschaft, Corona-Krisendekret I vom 6. April 2020 och Parlament der Deutschsprachigen Gemeinschaft, Corona-Krisendekret III vom 20. Juli 2020. Framför allt utgör ersättningsbidraget till företag och företagare i Bryssels huvudstadsregion, olägenhets-, ersättnings- och stödbidragen i Flandern och ersättningsbidraget för nedstängda företag i Vallonien ett generellt engångsstöd till företag och egenföretagare som varit tvungna att upphöra med verksamheten på grund av covid-19 eller vilkas omsättning har minskat betydligt. Om åtgärderna riktar sig till en större krets stödmottagare gäller ansökan bara de belopp som avser utgifter för stöd till egenföretagare och enmansföretag. Andra åtgärder (ersättningsbidraget för intermittenta arbetstagare i Bryssels huvudstadsregion, daghemsstödet och understödet till kulturarbetare i den franskspråkiga gemenskapen, utbildningsverksamheten i Vallonien och understödet till företag och egenföretagare inom kultursektorn samt turistföretag i den tyskspråkiga gemenskapen) riktar sig till egenföretagare och arbetstagare som inte kan omfattas av systemet för tillfällig arbetslöshet i specifika branscher (kultur- och omsorgssektorn, samt utbildningsverksamhet). Eftersom understödet till företag och egenföretagare inom kultursektorn i den tyskspråkiga gemenskapen har formen av lån som kan omvandlas till bidrag bör, för att kravet på att det ska vara fråga om offentliga utgifter ska uppfyllas, bara utgifter knutna till lån som omvandlas till bidrag få stöd enligt förordning (EU) 2020/672.

(8)Genom Parlament der Deutschsprachigen Gemeinschaft, Corona-Krisendekret I vom 6. April 2020 15 , som Belgien hänvisar till i sin ansökan av den 7 augusti 2020, införs slutligen hälsorelaterade åtgärder i den tyskspråkiga gemenskapen, bland annat hygienutbildning, tillhandahållande av skyddsmaterial för service- och vårdboenden, sjukhus och vårdtjänstleverantörer samt informationskampanjer.

(9)Belgien uppfyller de villkor för att få ansöka om ekonomiskt stöd som anges i artikel 3 i förordning (EU) 2020/672. Belgien har tillhandahållit kommissionen lämplig bevisning för att de faktiska och planerade offentliga utgifterna har ökat med 7 766 380 000 EUR från och med den 1 februari 2020 på grund av de nationella åtgärder som har vidtagits för att hantera de socioekonomiska effekterna av covid-19-utbrottet. Detta utgör en plötslig och kraftig ökning eftersom den både beror på nya åtgärder och en utvidgning av befintliga åtgärder som omfattar en betydande andel av företagen och arbetskraften i Belgien.

(10)Kommissionen har i enlighet med artikel 6 i förordning (EU) 2020/672 samrått med Belgien och kontrollerat den plötsliga och kraftiga ökning av de faktiska och planerade offentliga utgifterna med direkt anknytning till system för korttidsarbete och liknande åtgärder samt till relevanta hälsorelaterade åtgärder med anledning av covid-19-utbrottet som det hänvisas till i ansökan av den 7 augusti 2020.

(11)Ekonomiskt stöd bör därför ges för att hjälpa Belgien att hantera de socioekonomiska effekterna av de stora ekonomiska störningar som är en följd av covid-19-utbrottet.

(12)Detta beslut bör inte påverka resultatet av eventuella förfaranden som rör snedvridningar av den inre marknadens funktion som kan komma att inledas, särskilt enligt artiklarna 107 och 108 i EUF-fördraget. Beslutet befriar inte medlemsstaterna från deras skyldighet att i enlighet med artikel 108 i EUF-fördraget till kommissionen anmäla alla planerade statliga stödåtgärder.

(13)Belgien bör regelbundet informera kommissionen om genomförandet av de planerade offentliga utgifterna för att göra det möjligt för kommissionen att bedöma i vilken utsträckning Belgien har genomfört utgifterna.

(14)Beslutet att ge ekonomiskt stöd har fattats med beaktande av Belgiens befintliga och förväntade behov, de ansökningar om ekonomiskt stöd enligt förordning (EU) 2020/672 som andra medlemsstater redan lämnat in eller planerar att lämna in, samt med tillämpning av principerna om likabehandling, solidaritet, proportionalitet och insyn.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Belgien uppfyller villkoren i artikel 3 i förordning (EU) 2020/672.

Artikel 2

1.Unionen ska göra ett lån på högst 7 766 380 000 EUR tillgängligt för Belgien. Lånet ska ha en längsta genomsnittlig löptid på 15 år.

2.Det ekonomiska stöd som beviljas genom detta beslut ska vara tillgängligt under en period på 18 månader från och med den första dagen efter ikraftträdandet av detta beslut.

3.Kommissionen ska göra unionens ekonomiska stöd tillgängligt för Belgien i högst åtta delbetalningar. En delbetalning får delas upp i en eller flera trancher. Trancherna i den första delbetalningen får ha en längre löptid än den längsta genomsnittliga löptid som avses i punkt 1. I sådana fall ska löptiderna för ytterligare trancher fastställas på ett sätt som innebär att den längsta genomsnittliga löptid som avses i punkt 1 respekteras när alla delbetalningar har verkställts.

4.Den första delbetalningen ska verkställas med förbehåll för att det låneavtal som föreskrivs i artikel 8.2 i förordning (EU) 2020/672 träder i kraft.

5.Belgien ska bära de finansieringskostnader för unionen som avses i artikel 4 i förordning (EU) 2020/672 för varje delbetalning samt eventuella avgifter, kostnader och utgifter som unionen ådrar sig till följd av finansieringen.

6.Kommissionen ska besluta om delbetalningarnas storlek och verkställande, samt om tranchernas storlek.

Artikel 3

Belgien får finansiera följande åtgärder:

a) Det system för tillfällig arbetslöshet – chômage temporaire/tijdelijke werkloosheid – som föreskrivs i Arrêté royal du 30 mars 2020.

b) Den inkomstersättning för egenföretagare med anledning av covid-19 – ”överbryggningsstöd” – som föreskrivs i Loi du 23 mars 2020. 

c) Den föräldraledighet med anledning av covid-19 som föreskrivs i Arrêté royal du 13 mai 2020 n° 23.

d) Följande regionala ordningar för inkomststöd:

i)För Bryssels huvudstadsregion:

Ett ersättningsbidrag för företag som föreskrivs i  Arrêté du Gouvernement de la Région de Bruxelles-Capitale de pouvoirs spéciaux n° 2020/019, för den del av utgifterna som avser stöd till egenföretagare och enmansföretag.

Ett ersättningsbidrag för företagare som föreskrivs i Arrêté du Gouvernement de la Région de Bruxelles-Capitale de pouvoirs spéciaux n° 2020/030, endast för den del av utgifterna som avser stöd till egenföretagare och enmansföretag.

Ett ersättningsbidrag för intermittenta arbetstagare som föreskrivs iNotification de la réunion du conseil des ministres du gouvernement de la région de Bruxelles-Capitale du jeudi 14 mai 2020 point 23.

ii)För regionen Flandern:

Ett olägenhetsbidrag som föreskrivs i Besluit van de Vlaamse Regering van 20 maart 2020, för den del av utgifterna som avser stöd till egenföretagare och enmansföretag.

Ett ersättningsbidrag som föreskrivs i Besluit van de Vlaamse Regering van 10 april 2020, för den del av utgifterna som avser stöd till egenföretagare och enmansföretag.

Ett stödbidrag som föreskrivs i Besluit van de Vlaamse Regering van 12 juni 2020, för den del av utgifterna som avser stöd till egenföretagare och enmansföretag.

iii)För den franskspråkiga gemenskapen:

Ett understöd till företag inom kultursektorn som föreskrivs i Arrêté du Gouvernement de la Communauté française de pouvoirs spéciaux n° 4 du 23 avril 2020.

Ett daghemsunderstöd som föreskrivs i Arrêté du Gouvernement de la Communauté française du 7 avril 2020, för den del av utgifterna som avser stöd till egenföretagare och enmansföretag.

iv)För regionen Vallonien:

Ett ersättningsbidrag för nedstängning av verksamhet som föreskrivs i Arrêté ministériel portant exécution de l'arrêté du Gouvernement wallon du 20 mars 2020, för den del av utgifterna som avser stöd till egenföretagare och enmansföretag.

Utbildningsverksamhet som föreskrivs i Arrêté du Gouvernement wallon du 19 juin.

v)För den tyskspråkiga gemenskapen:

Ett understöd till företag och egenföretagare inom kultursektorn som föreskrivs i Parlament der Deutschsprachigen Gemeinschaft, Corona-Krisendekret I vom 6. April 2020, Art. 7, för den del av utgifterna som avser lån som omvandlas till bidrag.

Ett understöd till turistföretag som föreskrivs i Parlament der Deutschsprachigen Gemeinschaft, Corona-Krisendekret III vom 20. Juli 2020, Art. 4, för den del av utgifterna som avser stöd till egenföretagare och enmansföretag.

e) Hälsorelaterade åtgärder i den tyskspråkiga gemenskapen som föreskrivs i Parlament der Deutschsprachigen Gemeinschaft, Corona-Krisendekret I vom 6. April 2020, Art. 7.

Artikel 4

Belgien ska senast den [DATE: 6 månader efter offentliggörandet av detta beslut] och därefter var sjätte månad informera kommissionen om genomförandet av de planerade offentliga utgifterna till dess att de är helt genomförda.

Artikel 5

Detta beslut riktar sig till Konungariket Belgien.

Artikel 6

Detta beslut ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

(1)    EUT L 159, 20.5.2020, s. 1.
(2)    Arrêté royal du 30 mars 2020 visant à adapter les procédures dans le cadre du chômage temporaire dû au virus Covid-19 et à modifier l'article 10 de l'arrêté royal du 6 mai 2019 modifiant les articles 27, 51, 52bis, 58, 58/3 et 63 de l'arrêté royal du 25 novembre 1991 portant réglementation du chômage et insérant les articles 36sexies, 63bis et 124bis dans le même arrêté.
(3)    Loi du 23 mars 2020 modifiant la loi du 22 décembre 2016 instaurant un droit passerelle en faveur des travailleurs indépendants et introduisant les mesures temporaires dans le cadre du COVID-19 en faveur des travailleurs indépendants.
(4)    Arrêté royal du 13 mai 2020 n° 23 pris en exécution de l'article 5, § 1, 5°, de la loi du 27 mars 2020 accordant des pouvoirs au Roi afin de prendre des mesures dans la lutte contre la propagation du coronavirus COVID-19 (II) visant le congé parental corona.
(5)    Arrêté du Gouvernement de la Région de Bruxelles-Capitale de pouvoirs spéciaux n° 2020/019 modifiant l’arrêté de pouvoirs spéciaux n° 2020/013 du 7 avril 2020 relatif à une aide en vue de l’indemnisation des entreprises affectées par les mesures d’urgence pour limiter la propagation du coronavirus.
(6)    Arrêté du Gouvernement de la Région de Bruxelles-Capitale de pouvoirs spéciaux n° 2020/030 relatif à l’aide aux entreprises qui subissent une baisse d’activité en raison de la crise sanitaire du COVID−19.
(7)    Notification de la reunion du conseil des ministres du gouvernement de la région de Bruxelles-Capitale du jeudi 14 mai 2020 point 23 - Mesures de soutien d’urgence au secteur créatif et culturel bruxellois suite à la crise COVID-19.
(8)    Besluit van de Vlaamse Regering van 20 maart 2020 tot toekenning van steun aan ondernemingen die verplicht moeten sluiten ten gevolge van de maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad vanaf 12 maart 2020 inzake het coronavirus.
(9)    Besluit van de Vlaamse Regering van 10 april 2020 tot toekenning van steun aan ondernemingen die een omzetdaling hebben ten gevolge van de exploitatiebeperkingen opgelegd door de maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad vanaf 12 maart 2020 inzake het coronavirus.
(10)    Besluit van de Vlaamse Regering van 12 juni 2020 tot toekenning van steun aan ondernemingen die een omzetdaling hebben ondanks de versoepelde coronavirusmaatregelen, tot wijziging van de artikelen 1, 9 en 11 van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 april 2020 tot toekenning van steun aan ondernemingen die een omzetdaling hebben ten gevolge van de exploitatiebeperkingen opgelegd door de maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad vanaf 12 maart 2020 inzake het coronavirus, en tot wijziging van de artikelen 1, 6, 9 en 12 van het besluit van de Vlaamse Regering van 20 maart 2020 tot toekenning van steun aan ondernemingen die verplicht moeten sluiten ten gevolge van de maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad vanaf 12 maart 2020 inzake het coronavirus.
(11)    Arrêté du Gouvernement de la Communauté française de pouvoirs spéciaux n° 4 du 23 avril 2020 relatif au soutien du secteur culturel dans le cadre de la crise sanitaire du COVID-19.
(12)    Arrêté du Gouvernement de la Communauté française du 7 avril 2020 relatif au soutien des milieux d’accueil dans le cadre de la crise sanitaire du COVID-19.
(13)    Arrêté ministériel portant exécution de l'arrêté du Gouvernement wallon du 20 mars 2020 relatif à l'octroi d'indemnités compensatoires dans le cadre des mesures contre le coronavirus COVID-19 and Arrêté du Gouvernement wallon relatif à l'octroi d'indemnités compensatoires dans le cadre des mesures contre le coronavirus COVID-19.
(14)    Arrêté du Gouvernement wallon du 19 juin portant des dispositions diverses relatives aux formateurs et au subventionnement des activités de formation des centres de formation du réseau IFAPME.
(15)    Parlament der Deutschsprachigen Gemeinschaft, Corona-Krisendekret I vom 6. April 2020.