Bryssel den 7.8.2020

COM(2020) 362 final

2020/0167(NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om inlämning, på Europeiska unionens vägnar, av förslag till ändring av bilaga IV till Baselkonventionen om kontroll av gränsöverskridande transporter och om slutligt omhändertagande av farligt avfall inför den femtonde partskonferensen och om Europeiska unionens ståndpunkt när det gäller förslag från andra parter om ändring av bilaga IV och andra bilagor


MOTIVERING

1.FRÅGA SOM BEHANDLAS I FÖRSLAGET

Detta förslag avser ett rådsbeslut om inlämning, på Europeiska unionens vägnar, av förslag om ändring av bilaga IV till Baselkonventionen inför den femtonde partskonferensen för Baselkonventionen om kontroll av gränsöverskridande transporter och om slutligt omhändertagande av farligt avfall (COP 15). Partskonferensen planeras äga rum den 19–30 juli 2021. Detta förslag omfattar även unionens förhandlingsposition i fråga om eventuella ändringar av de relevanta bilagorna som föreslagits av andra parter.

2.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

2.1.Baselkonventionen om kontroll av gränsöverskridande transporter och om slutligt omhändertagande av farligt avfall

Konventionen om kontroll av gränsöverskridande transporter och om slutligt omhändertagande av farligt avfall (nedan kallad konventionen) antogs den 22 mars 1989 och trädde i kraft 1992. Både Europeiska unionen och dess medlemsstater är parter i konventionen 1 . Konventionen är nu bindande för 187 parter.

Konventionens krav gäller för farligt avfall som definieras i artikel 1 i konventionen och förtecknas i bilaga VIII till konventionen och på annat avfall som förtecknas i bilaga II och som innehåller avfall som samlats in från hushåll, restprodukter som uppstår genom förbränning av hushållsavfall samt från och med den 1 januari 2021 även vissa typer av plastavfall. I bilaga IX till konventionen förtecknas också avfallsposter som inte omfattas av konventionens krav, om inte detta avfall innehåller ett material som tillhör en kategori i bilaga I i en sådan omfattning att det uppvisar farliga egenskaper enligt bilaga III. Avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk och elektronisk utrustning (nedan kallat elavfall) som är farligt förtecknas i bilaga VIII (post A1180), och om det inte är farligt förtecknas det i bilaga IX (post B1110). Bilaga II innehåller inte någon post för elavfall.

I bilaga IV till konventionen förtecknas och specificeras avfallshanteringsförfaranden som betraktas som ”slutligt omhändertagande” enligt definitionen i artikel 2.4 i konventionen. I konventionen omfattar denna term både slutliga bortskaffningsförfaranden, såsom deponering och förbränning (förtecknas i bilaga IV A), och återvinningsförfaranden som materialåtervinning och andra återvinningsförfaranden (förtecknas i bilaga IV B).

Betydelsen av förteckningen i bilaga IV är att endast ”ämnen eller föremål som slutligt omhändertas, som är avsedda för slutligt omhändertagande eller som ... skall bli föremål för slutligt omhändertagande” betraktas som ”avfall” enligt definitionen i artikel 2.1 i konventionen, och ”slutligt omhändertagande” betyder ”varje förfarande som specificeras i bilaga IV”. Konventionens krav gäller således endast för de metoder för slutligt omhändertagande som anges i bilaga IV. Den bilagan bör därför omfatta alla eventuella avfallshanteringsförfaranden som förekommer eller kan förekomma i praktiken, oavsett om de genomförs i enlighet med nationell eller internationell lagstiftning eller om de anses vara miljövänliga. Om så inte vore fallet skulle det skapa kryphål i förhållande till konventionens krav.

De viktigaste kraven i konventionen är följande:

·Ett förbud mot export från OECD-länder till icke-OECD-länder 2 av avfall som är förtecknat som farligt i bilaga VIII.

·Ett kontrollsystem (nedan kallat PIC-förfarandet) för export, import och transitering av avfall som fordrar speciell behandling enligt bilaga II eller som klassificerats som farligt i bilaga VIII men som inte omfattas av det ovannämnda exportförbudet. PIC-förfarandet innebär att export ska anmälas i förväg till de behöriga myndigheterna i import- och transitstaterna. Denna anmälan ska göras av den exporterande staten, som också kan kräva att producenter eller exportörer av avfall gör sådana anmälningar via dess behöriga myndighet. Anmälningar ska göras skriftligen och innehålla de förklaringar och uppgifter som anges i bilaga V A till konventionen. Avfallsexport får endast genomföras om och när samtliga berörda stater har lämnat sitt skriftliga medgivande. (Artikel 6 i konventionen).

2.2.Partskonferensen

Partskonferensen för Baselkonventionen är det huvudsakliga beslutsfattande organet för konventionen. Den har befogenhet att ändra bilagorna till konventionen och sammanträder vartannat år.

Översynen av bilagorna I, III och IV och relaterade aspekter i bilaga IX till konventionen initierades av den tolfte partskonferensen (COP 12) genom dess beslut BC-12/1 3 .

Vid den trettonde partskonferensen (COP 13) beslutades att inrätta en expertgrupp för översyn av de ovannämnda bilagorna, bestående av 50 medlemmar som nominerats av parterna på grundval av en rättvis geografisk representation från FN:s fem regionala grupper. Deltagare från EU och dess medlemsstater i expertgruppen är kommissionen, Estland, Tyskland, Nederländerna och Polen. Skriftliga inlagor och muntliga bidrag har samordnats i rådets arbetsgrupp för internationella miljöfrågor. Vid COP 13 enades man om att expertgruppen skulle ge högre prioritet åt arbetet med bilaga IV och relaterade aspekter av bilaga IX. Under 2017–2019 lade EU och dess medlemsstater fram preliminära förslag till ändringar av bilaga IV till konventionens sekretariat och expertgruppen.

Vid den fjortonde partskonferensen (COP 14) antogs beslut BC-14/16 som utvidgade expertgruppens mandat till att även granska de två befintliga posterna för elavfall, dvs. post B1110 i bilaga IX och motsvarande post A1180 i bilaga VIII, samt konsekvenserna av översynen av bilagorna I, III och IV för andra bilagor till konventionen och för relevanta beslut av partskonferensen. Genom beslut BC-14/16 begärde COP 14 att expertgruppen skulle fortsätta sitt arbete genom att förslag till ändringar rörande bilagorna IV, VIII (A1180) och IX (B1110) förhandlas fram för eventuellt antagande vid den femtonde partskonferensen (COP 15).

Expertgruppen har utfärdat ett antal rekommendationer och alternativ som parterna kan överväga, om de vill lämna in förslag till COP 15. Den tidsfrist som Baselkonventionens sekretariat fastställt för att lägga fram förslag om ändring av bilagorna till konventionen löper ut den 4 december 2020, med beaktande av att partskonferensen har skjutits upp från maj till juli 2021.

Syftet med förslagen är att ändra och förtydliga de beskrivningar av bortskaffningsförfaranden som förtecknas i bilaga IV till konventionen. Förslagen kommer, om de antas, att leda till förbättrad rättslig klarhet och därmed underlätta kontroller av avfallstransporter och förebyggande av olagliga transporter. De kommer också att stödja en miljövänlig hantering av avfall på global nivå och bidra till övergången till en global cirkulär ekonomi.

EU och dess medlemsstater har under perioden 2017–2019 lagt fram preliminära förslag om förteckningen över bortskaffningsförfaranden i bilaga IV till konventionens sekretariat och expertgruppen. Dessa förslag diskuterades med andra parter som deltar i expertgruppen. Även rekommendationer om klassificeringar av elavfall i bilagorna VIII och IX diskuterades i expertgruppen.

Om ändringar godkänns vid COP 15 ska de genomföras i EU:s ramdirektiv 2008/98/EG om avfall 4 (den förteckning över avfallshanteringsförfaranden som motsvarar bilaga IV till konventionen) och EU:s förordning (EG) nr 1013/2006 om transport av avfall 5 (de särskilda posterna för elavfall som motsvarar bilagorna VIII och IX till konventionen).

2.3.Den planerade akten

I förslaget till rådets beslut föreslås följande:

Att ändra bilaga IV till konventionen i fråga om dess allmänna inledning, rubriker och inledande text för att göra åtskillnad mellan och förklara termerna slutligt bortskaffande och återvinning och för att klargöra att alla avfallshanteringsförfaranden omfattas.

Att uppdatera och förtydliga beskrivningarna av avfallshanteringsförfaranden i bilaga IV och säkerställa att alla förfaranden, även behandling i avvaktan på bortskaffande eller återvinning, omfattas av konventionens krav.

Detta förslag till rådets beslut omfattar även i princip, med förbehåll för samordning på plats, unionens förhandlingsposition om andra parter föreslår ytterligare ändringar av de relevanta bilagorna. Sådana förslag kan gälla förteckningen över avfallshanteringsförfaranden i bilaga IV och posterna för elavfall som för närvarande finns i bilagorna VIII och IX och kan också tas upp i bilaga II till konventionen.

Ändringarna av bilagorna till konventionen måste genomföras genom ändringar av direktiv 2008/98/EG och förordning (EU) nr 1013/2006. Direktiv 2008/98/EG innehåller en förteckning över de avfallshanteringsförfaranden som motsvarar bilaga IV till konventionen, och förordning (EG) nr 1013/2006 innehåller de specifika posterna för elavfall i enlighet med bilagorna VIII och IX till konventionen.

Förändringarna för aktörer och myndigheter när det gäller export från EU beror på vilka typer av ändringar som kan komma att beslutas (särskilt vilka bilagor som i slutändan ändras), avfallstypen och destinationsländerna.

Ändringar av bilaga IV till konventionen kommer inte att få några direkta konsekvenser för export eller andra transporter av avfall, men kommer att förtydliga beskrivningen av avfallshanteringsförfaranden som ska genomföras efter det att avfallet har transporterats. Detta kommer att underlätta för myndigheterna när de genomför kontroller av avfallstransporter och hjälpa dem att tillämpa konventionens krav i syfte att förebygga olagliga transporter. Det kommer också att stödja en miljövänlig hantering av avfall på global nivå och bidra till övergången till en global cirkulär ekonomi.

I den mån ytterligare kategorier av elavfall tas upp i bilaga II eller VIII till konventionen, och om bilaga V till förordning (EG) nr 1013/2006 skulle ändras i enlighet med detta, skulle export av sådant avfall från EU till icke OECD-länder vara förbjudet enligt artikel 36 i förordning (EU) nr 1013/2006. För export inom OECD av sådant avfall skulle i princip PIC-förfarandet behöva följas. När dessa ändringar av konventionen införlivas i förordning (EG) nr 1013/2006 skulle det också leda till att transporter inom EU av avfall som nyligen tagits upp i bilagorna II eller VIII till Baselkonventionen blir anmälningspliktiga, i enlighet med artikel 3.1 b i i förordning (EG) nr 1013/2006.

Förfarandet för ändring av bilagorna till konventionen regleras av artiklarna 17 och 18 i konventionen. Närmare bestämt måste varje föreslagen ändring göras av en part och meddelas sekretariatet för alla parter minst sex månader före partskonferensens möte. Dessutom måste varje sådan ändring antas vid ett möte i partskonferensen. Den planerade akten kommer att vara bindande för parterna i enlighet med artikel 18.2 c i konventionen, där följande anges: ”Efter utgången av sex månader från dagen för depositariens översändande av meddelandet skall bilagan träda i kraft för alla parter i denna konvention eller i ett berört protokoll vilka inte lämnat in någon anmälan om invändning i enlighet med vad som föreskrivs under b) ovan”.

3.DEN STÅNDPUNKT SOM SKA INTAS PÅ UNIONENS VÄGNAR

Unionen bör lägga fram förslag avseende bilaga IV till konventionen för att

·ändra bilaga IV i syfte att införa en allmän inledning som gör det möjligt att tydligt särskilja termerna slutligt bortskaffande och återvinning, klargöra att alla avfallshanteringsförfaranden som förekommer eller som kan förekomma i praktiken omfattas oavsett deras rättsliga status och oavsett om de anses vara miljövänliga eller inte, och att även behandling i avvaktan på bortskaffande eller återvinning omfattas,

·ändra bilaga IV i syfte att införa rubriker och inledande texter som förklarar vad som avses med icke-återvinningsförfaranden (bilaga IV A) och återvinningsförfaranden (bilaga IV B), och

·ändra bilaga IV avseende befintliga förfaranden och införande av nya förfaranden i bilaga IV, bland annat för att uppdatera och förtydliga beskrivningarna av förfaranden i överensstämmelse med vetenskaplig, teknisk och annan utveckling sedan konventionen antogs 1989, och för att säkerställa att det införs generalklausuler om att alla förfaranden som inte särskilt nämns omfattas av konventionens krav.

De ovannämnda förslagen syftar till att

·säkerställa att konventionens ändamålsenliga kontrollmekanismer tillämpas fullt ut, och de skulle därför, om de antas, förbättra kontrollerna av avfallstransporter och underlätta förebyggandet av olagliga transporter,

·förbättra den rättsliga klarheten och få till stånd en gemensam förståelse och tolkning hos parterna av avfallshanteringsförfarandena, och

·stödja en miljövänlig hantering av avfall på global nivå och bidra till övergången till en global cirkulär ekonomi.

Om andra parter föreslår ändringar av de relevanta bilagorna, som skulle kunna uppnå samma mål som unionens förslag, kan sådana förslag i princip stödjas av unionen. Detta kan gälla förteckningen över förfaranden i bilaga IV och posterna för elavfall som för närvarande finns i bilaga VIII (A1180) och bilaga IX (B1110) och även förslag till nya poster för elavfall i bilaga II (kategorier av avfall som kräver särskild behandling). Förslag om klassificering av elavfall i bilagorna II och VIII skulle kunna säkerställa att de ovannämnda målen uppnås i fråga om ett av de avfallsflöden som är ett särskilt stort problem för miljön och hälsan och som också har den största potentialen att bidra till den cirkulära ekonomin.

Konventionens bestämmelser genomförs i unionen genom direktiv 2008/98/EG om avfall, som i bilagorna I–II innehåller förteckningar över avfallshanteringsförfaranden som motsvarar bilaga IV till Baselkonventionen, och genom förordning (EG) nr 1013/2006, som reglerar export från och import till unionen samt transporter mellan medlemsstater (artikel 1). Direktivet och förordningen gäller också inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

När ändringar av bilagorna II och VIII till konventionen har antagits kommer de att behöva införlivas i unionsrätten och närmare bestämt i direktiv 2008/98/EG och förordning (EG) nr 1013/2006. Ändringarna i förordning (EG) nr 1013/2006 skulle kunna innebära att transporter inom EU och EES av nya avfallskategorier i bilaga II kommer att omfattas av nya kontrollåtgärder och ett förbud mot export till icke-OECD-länder för detta avfall. Denna situation skulle av ovannämnda skäl vara önskvärd för export från EU, men kan ha oönskade och problematiska konsekvenser för transport inom EU respektive EES av avfall avsett för återvinning, eftersom detta avfall skulle omfattas av nya anmälningsförfaranden. Dessa transporter omfattas redan av miljöskyddskraven i unionens avfallslagstiftning, och införandet av nya administrativa förfaranden skulle kunna göra återvinning i EU mer komplicerad och dyr, samtidigt som miljövinsterna skulle vara begränsade.

För att upprätthålla den nuvarande situationen inom unionen och EES, dvs. utan konventionens kontrollsystem, blir det nödvändigt att anmäla de berörda bestämmelserna till konventionens sekretariat enligt artikel 11 i konventionen och vidta nödvändiga åtgärder i enlighet med OECD-beslutet. Enligt artikel 11 i konventionen får parterna ingå bilaterala, multilaterala eller regionala överenskommelser eller arrangemang avseende avfallstransporter över gränser, förutsatt att dessa är förenliga med en miljövänlig hantering av avfall i enlighet med konventionen. Bestämmelserna i dessa överenskommelser eller arrangemang får inte vara mindre miljövänliga än de som föreskrivs i konventionen, med särskilt beaktande av utvecklingsländers intressen. Anmälningar enligt artikel 11 har t.ex. gjorts avseende OECD-beslutet.

Följaktligen innebär detta förslag till rådets beslut att unionen, i enlighet med artikel 11 i konventionen, kommer att anmäla de bestämmelser som tillämpas på transporter av nya avfallskategorier inom unionen och EES-området, i den mån som dessa bestämmelser skiljer sig från den planerade akten, och det specificeras att våra bestämmelser baseras på ett system för miljövänlig hantering som är förenligt med konventionen. Åtgärder måste också vidtas för att underrätta OECD-sekretariatet om ovannämnda situation med tanke på kopplingen mellan ändringar av konventionens bilagor och ovannämnda OECD-beslut.

4.RÄTTSLIG GRUND

4.1.Förfarandemässig rättslig grund

4.1.1.Principer

I artikel 218.9 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (nedan kallat EUF-fördraget) föreskrivs att beslut ska antas ”om fastställande av vilka ståndpunkter som på unionens vägnar ska intas i ett organ som inrättas genom ett avtal, om detta organ ska anta akter med rättslig verkan, med undantag av sådana akter som kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram”.

4.1.2.Tillämpning i det aktuella fallet

Partskonferensen för Baselkonventionen är ett organ som inrättats genom konventionen.

Den akt som ska antas av partskonferensen utgör en akt med rättslig verkan. Den planerade akten kommer att bli bindande enligt internationell rätt i enlighet med artikel 18 i konventionen. Den kommer att påverka EU-lagstiftningens tillämpningsområde och innehåll, dvs. direktiv 2008/98/EG och förordning (EG) nr 1013/2006. Direktivet och förordningen genomför konventionen genom att bl.a. fastställa förteckningen över avfallshanteringsförfaranden och förfarandena för export från och import till unionen samt för transporter mellan medlemsstater. Direktivet och förordningen gäller också inom EES. När konventionens bilagor har ändrats måste dessa ändringar genomföras i den förordning och det direktiv som nämns ovan, eventuellt med undantag för bestämmelser om avfallstransporter inom EU.

Den planerade akten varken kompletterar eller ändrar konventionens institutionella ram.

Den förfarandemässiga rättsliga grunden för det föreslagna beslutet är därför artikel 218.9 i EUF-fördraget.

4.2.Materiell rättslig grund

4.2.1.Principer

Den materiella rättsliga grunden för ett beslut enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget är främst beroende av syftet med och innehållet i den planerade akt avseende vilken en ståndpunkt intas på unionens vägnar. Om den planerade akten har två syften eller två beståndsdelar av vilka det ena syftet eller den ena beståndsdelen kan identifieras som det eller den huvudsakliga, medan det eller den andra endast är av underordnad betydelse, måste det beslut som antas enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget ha en enda materiell rättslig grund, nämligen den som krävs med hänsyn till det huvudsakliga eller avgörande syftet eller den huvudsakliga eller avgörande beståndsdelen.

4.2.2.Tillämpning i det aktuella fallet

Det främsta syftet och innehållet i den planerade akten rör skydd av miljön.

Den materiella rättsliga grunden för förslaget till beslut är därför artikel 192.1 i EUF-fördraget.

4.3.Slutsats

Den rättsliga grunden för det föreslagna beslutet bör vara artikel 192.1 jämförd med artikel 218.9 i EUF-fördraget.

2020/0167 (NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om inlämning, på Europeiska unionens vägnar, av förslag till ändring av bilaga IV till Baselkonventionen om kontroll av gränsöverskridande transporter och om slutligt omhändertagande av farligt avfall inför den femtonde partskonferensen och om Europeiska unionens ståndpunkt när det gäller förslag från andra parter om ändring av bilaga IV och andra bilagor

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 192.1 jämförd med artikel 218.9,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)Baselkonventionen om kontroll av gränsöverskridande transporter och om slutligt omhändertagande av farligt avfall (nedan kallad konventionen) trädde i kraft 1992 och ingicks av unionen genom rådets beslut 93/98/EEG 6 .

(2)Genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1013/2006 7 genomförs konventionen inom unionen. Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/98/EG av den 19 november 2008 om avfall 8 innehåller den förteckning över avfallshanteringsförfaranden som finns i bilaga IV till konventionen.

(3)Enligt artikel 15.5 b i konventionen ska partskonferensen överväga och efter behov anta ändringar av konventionen och dess bilagor. Ändringar av konventionen ska antas vid ett möte i partskonferensen.

(4)På grundval av ett förslag i enlighet med artiklarna 17–18 i konventionen som lämnats in av unionen eller någon annan part till konventionen får partskonferensen vid sitt femtonde möte i juli 2021 överväga ändringar av bilagorna II, IV, VIII och IX till konventionen.

(5)Unionen bör lägga fram förslag om att ändra bilaga IV i syfte att införa en allmän inledning som gör det möjligt att tydligt särskilja termerna slutligt bortskaffande och återvinning, klargöra att alla avfallshanteringsförfaranden som förekommer eller som kan förekomma i praktiken omfattas oavsett deras rättsliga status och oavsett om de anses vara miljövänliga, och att även behandling i avvaktan på bortskaffande eller återvinning omfattas, införa rubriker och inledande texter som förklarar vad som avses med slutliga bortskaffningsförfaranden (bilaga IV A) och återvinningsförfaranden (bilaga IV B), uppdatera och förtydliga beskrivningarna av förfaranden i överensstämmelse med vetenskaplig, teknisk och annan utveckling som skett sedan konventionen antogs 1989, och för att säkerställa att det införs generalklausuler om att alla förfaranden som inte särskilt nämns omfattas av konventionens krav.

(6)Beskrivningarna av avfallshanteringsförfaranden i bilaga IV är generella och skulle kunna vinna på ytterligare förtydliganden. Unionen bör därför stödja utarbetandet av förklarande meddelanden eller riktlinjer från partskonferensen för att ytterligare förtydliga innehållet i dessa förfaranden. Dessa meddelanden eller riktlinjer bör ge förklaringar och exempel på de förfaranden som omfattas och bör inte ingå i konventionens text.

(7)De ovannämnda förslagen har som mål att säkerställa att de relevanta kontrollmekanismerna enligt konventionen är fullt tillämpliga och skulle därför, om de skulle antas, förbättra kontrollen av avfallstransporter, underlätta förebyggandet av olagliga transporter, förbättra den rättsliga klarheten och få till stånd en gemensam förståelse och tolkning hos parterna av avfallshanteringsförfarandena, och stödja en miljövänlig hantering av avfall på global nivå och bidra till övergången till en global cirkulär ekonomi.

(8)Unionen bör dessutom i princip stödja ändringar som senare föreslås av andra parter i konventionen om förteckningen över avfallshanteringsförfaranden i bilaga IV, posterna för avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk och elektronisk utrustning (nedan kallat elavfall), som för närvarande finns i bilaga VIII (A1180) och IX (B1110), och nya föreslagna poster för sådant avfall i bilaga II (kategorier av avfall som kräver särskild behandling), förutsatt att de kan uppnå samma mål som de som ligger till grund för unionens förslag.

(9)Det är lämpligt att fastställa den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar vid partskonferensen, eftersom den planerade akten (ändring av bilagorna till konventionen) kommer att vara bindande för unionen och påverka unionsrättens tillämpningsområde och innehåll, dvs. direktiv 2008/98/EG och förordning (EG) nr 1013/2006.

(10)Det är lämpligt att upprätthålla den nuvarande situationen för transporter av icke-farligt elavfall inom unionen och inom EES och därför inte använda det kontrollsystem som följer av ett eventuellt tillägg av en post i bilaga II till konventionen för sådana transporter. I detta syfte bör unionen, i den mån det är nödvändigt, använda de förfaranden som anges i OECD-beslutet 9 och förfarandet för införande i bilaterala, multilaterala eller regionala avtal eller överenskommelser med parter eller icke-parter avseende gränsöverskridande transporter av farligt avfall eller annat avfall i enlighet med artikel 11 i konventionen 10 för att säkerställa att inga ytterligare kontroller av transporter av icke-farligt avfall inom unionen och EES införs till följd av antagandet av ändringar av bilaga II till konventionen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1.Vid den femtonde partskonferensen för Baselkonventionen ska unionen sträva efter att uppnå följande mål:

(a)Att säkerställa att de relevanta kontrollmekanismerna enligt konventionen är fullt tillämpliga, i syfte att förbättra kontrollerna av avfallstransporter och underlätta förebyggandet av olagliga transporter.

(b)Att förbättra den rättsliga klarheten och få till stånd en gemensam förståelse och tolkning hos parterna av de ”bortskaffningsförfaranden” som omfattas av bilaga IV.

(c)Att stödja en miljövänlig hantering av avfall på global nivå och bidra till övergången till en global cirkulär ekonomi.

2.Inför den femtonde partskonferensen för Baselkonventionen, och för att uppnå de mål som anges i punkt 1, ska unionen lägga fram förslag om att

(a)ändra bilaga IV i syfte att införa en allmän inledning som gör det möjligt att tydligt särskilja termerna slutligt bortskaffande och återvinning, klargöra att alla avfallshanteringsförfaranden som förekommer eller som kan förekomma i praktiken omfattas oavsett deras rättsliga status och oavsett om de anses vara miljövänliga eller inte, och att även behandling i avvaktan på bortskaffande eller återvinning omfattas,

(b)ändra bilaga IV i syfte att införa rubriker och inledande texter som förklarar vad som avses med slutliga bortskaffningsförfaranden (bilaga IV A) och återvinningsförfaranden (bilaga IV B), och

(c)uppdatera och förtydliga beskrivningarna av förfaranden i bilaga IV i överensstämmelse med vetenskaplig, teknisk och annan utveckling som skett sedan konventionen antogs 1989, och för att säkerställa att det införs generalklausuler i bilaga IV om att alla förfaranden som inte särskilt nämns omfattas av konventionens krav.

3.Ett detaljerat förslag i enlighet med leden a–c bifogas detta beslut. Kommissionen ska på unionens vägnar överlämna detta förslag till konventionens sekretariat.

4.Unionen ska stödja det koncept som innebär att partskonferensen för konventionen utarbetar förklarande meddelanden eller riktlinjer för att ytterligare förtydliga innehållet i de bortskaffningsförfaranden som anges i bilaga IV. Dessa förklarande meddelanden eller riktlinjer bör inte tas med i själva konventionen.

Artikel 2

Unionen får stödja ändringar som föreslås av andra parter i konventionen avseende

1.förteckningen över avfallshanteringsförfaranden i bilaga IV,

2.posterna för elavfall som för närvarande finns i bilagorna VIII (A1180) och IX (B1110), och

3.förslag till nya poster för elavfall i bilaga II (kategorier av avfall som kräver särskild behandling),

förutsatt att de bidrar till att uppnå unionens mål som anges i artikel 1.1.

Artikel 3

Beslut om justering av den ståndpunkt som avses i artiklarna 1 och 2, mot bakgrund av utvecklingen under den femtonde partskonferensen för konventionen, får fattas av unionens företrädare, i samråd med medlemsstaterna, under samordningsmöten på plats och utan något ytterligare beslut av rådet.

Artikel 4

Om de relevanta bilagorna till konventionen ändras vid den femtonde partskonferensen för Baselkonventionen ska unionen, i den mån det är nödvändigt, vidta de åtgärder som krävs enligt OECD-beslutet och artikel 11 i konventionen 11 för att säkerställa att de nuvarande kontrollerna av transporter av icke-farligt avfall inom unionen och EES inte påverkas.

Artikel 5

Detta beslut riktar sig till kommissionen.

Utfärdat i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

(1)    Rådets beslut 93/98/EEG av den 1 februari 1993 om ingående på gemenskapens vägnar av konventionen om kontroll av gränsöverskridande transporter och om slutligt omhändertagande av riskavfall (Baselkonventionen), EGT L 39, 16.2.1993, s. 1.
(2)    I artikel 4a i konventionen, som trädde i kraft i december 2019, förbjuds alla gränsöverskridande transporter av farligt avfall som omfattas av konventionen från varje part som anges i bilaga VII (parter och stater som är medlemmar i OECD, EU och Liechtenstein) till stater som inte anges i bilaga VII.
(3)    Mer information finns på Baselkonventionens webbplats, se http://www.basel.int/Implementation/LegalMatters/LegalClarity/ReviewofAnnexes/AnnexesI,III,IVandrelatedaspectsofAnnexes/tabid/6269/Default.aspx
(4)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/98/EG av den 19 november 2008 om avfall, EUT L 312, 22.11.2008, s. 3.
(5)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1013/2006 av den 14 juni 2006 om transport av avfall, EUT L 190, 12.7.2006, s. 1.
(6)    Rådets beslut 93/98/EEG av den 1 februari 1993 om ingående på gemenskapens vägnar av konventionen om kontroll av gränsöverskridande transporter och om slutligt omhändertagande av riskavfall (Baselkonventionen), EGT L 39, 16.2.1993, s. 1.
(7)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1013/2006 av den 14 juni 2006 om transport av avfall, EUT L 190, 12.7.2006, s. 1.
(8)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/98/EG av den 19 november 2008 om avfall, EUT L 312, 22.11.2008, s. 3.
(9)    Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) rådets beslut C(2001)107/FINAL om revidering av beslut C(92)39/FINAL om kontroll av gränsöverskridande transporter av avfall avsett för återvinning (nedan kallat OECD-beslutet).
(10)    Observera att unionen befinner sig i ett långt framskridet skede i användningen av förfarandet enligt artikel 11 i Baselkonventionen, så det är eventuellt inte nödvändigt att nämna det i detta rådsbeslut.
(11)    Se fotnot 10.

Bryssel den 7.8.2020

COM(2020) 362 final

BILAGA

till

Förslag till rådets beslut

om inlämning, på Europeiska unionens vägnar, av förslag till ändring av bilaga IV till Baselkonventionen om kontroll av gränsöverskridande transporter och om slutligt omhändertagande av farligt avfall inför den femtonde partskonferensen och om Europeiska unionens ståndpunkt när det gäller förslag från andra parter om ändring av bilaga IV och andra bilagor




BILAGA

Förslag från EU om ändring av bilaga IV till Baselkonventionen (förslag till ny text i bilaga IV):

Bilaga IV 1

Metoder för slutligt omhändertagande

Det finns två typer av metoder för slutligt omhändertagande: återvinningsförfaranden och icke-återvinningsförfaranden. Avsnitt A omfattar icke-återvinningsförfaranden och avsnitt B återvinningsförfaranden.

Denna bilaga omfattar metoder för slutligt omhändertagande, inbegripet behandling i avvaktan på återvinning eller bortskaffande.

Denna bilaga omfattar alla metoder för slutligt omhändertagande, oavsett deras rättsliga status och oavsett om de anses vara miljövänliga eller inte.

 

A.    Icke-återvinningsförfaranden

Ett icke-återvinningsförfarande är ett förfarande som inte är ett återvinningsförfarande, även om förfarandet sekundärt leder till återvinning av ämnen eller energi.

D*1    Deponering i deponi ovan jord som är isolerad från omgivningen

D*2    Invallning (t.ex. placering av vätskor eller slam i dagbrott eller av bearbetningsavfall i fördämningar och dammar)

D*3    Deponering på annan mark än sådan som omfattas av D*1 och D*2 (t.ex. permanent lager ovan jord)

D*4    Permanent lagring under jord (t.ex. placering i behållare i en gruva)

D*5    Deponering i annan mark än sådan som omfattas av D*4 (t.ex. insprutning i källor, saltgruvor eller naturligt förekommande förvaringsrum)

D*6    Behandling i markbädd på plats (t.ex. biologisk nedbrytning eller kemisk behandling i jord)

D*7    Utsläpp till andra vatten än hav och oceaner

D*8    Utsläpp till hav eller oceaner, inklusive deponering under havsbotten

D*9    Utsläpp till atmosfären (t.ex. avluftning av komprimerade eller kondenserade gaser)

D*10    Värmebehandling annan än sådan som omfattas av R*5 i avsnitt B (t.ex. förbränning)

D*11    Slutliga bortskaffningsförfaranden andra än sådana som omfattas av D*1 till D*10

D*12    Biologisk behandling före behandling enligt något av förfarandena i avsnitt A

D*13    Fysisk/mekanisk behandling (t.ex. avdunstning, torkning), fysikalisk/kemisk behandling (t.ex. extraktion med lösningsmedel), kemisk behandling (t.ex. neutralisering, utfällning) eller immobilisering (t.ex. stabilisering, solidifiering) före behandling enligt något av förfarandena i avsnitt A

D*14    Mekanisk behandling, annan än sådan som omfattas av D*15 (t.ex. demontering, sortering, krossning, komprimering, sintring, fragmentering, konditionering, separering) före behandling enligt något av förfarandena i avsnitt A

D*15 Blandning, även sammansmältning, före behandling enligt något av förfarandena i avsnitt A

D*16 Omförpackning före behandling enligt något av förfarandena i avsnitt A

D*17    Annan behandling än sådana som omfattas av D*12 till D*16 före behandling enligt något av förfarandena i avsnitt A

D*18    Tillfällig lagring i avvaktan på något av de förfaranden som anges i avsnitt A

B.    Återvinningsförfaranden

Ett återvinningsförfarande är ett förfarande vars främsta resultat är avfall som har ett nyttigt ändamål, genom att det antingen vid anläggningen eller i samhället i stort ersätter annat material som i annat fall skulle ha använts för ett visst syfte eller förbereds för detta syfte.

R*1    Förberedelse för återanvändning (t.ex. kontroll, rengöring, reparation, renovering)

R*2    Materialåtervinning av organiska ämnen

R*3    Materialåtervinning av metaller och metallföreningar

R*4    Materialåtervinning av andra oorganiska material

R*5    Värmebehandling med det huvudsakliga syftet att generera energi

R*6    Återvinning av andra slag än sådana som omfattas av R*1 till R*5

R*7    Biologisk behandling före behandling enligt något av förfarandena i avsnitt B

R*8    Fysisk/mekanisk behandling (t.ex. avdunstning, torkning), fysikalisk/kemisk behandling (t.ex. extraktion med lösningsmedel) eller kemisk behandling (t.ex. neutralisering, utfällning) före behandling enligt något av förfarandena i avsnitt B

R*9    Mekanisk behandling, annan än sådan som omfattas av R*10 (t.ex. demontering, sortering, krossning, komprimering, sintring, fragmentering, konditionering, separering) före behandling enligt något av förfarandena i avsnitt B

R*10 Blandning, även sammansmältning, före behandling enligt något av förfarandena i avsnitt B

R*11 Omförpackning före behandling enligt något av förfarandena i avsnitt B

R*12    Annan behandling än sådana som omfattas av R*7 till R*9 före behandling enligt något av förfarandena i avsnitt B

R*13    Tillfällig lagring i avvaktan på något av de förfaranden som anges i avsnitt B

(1)    Ändringarna i denna bilaga får verkan den [datum som inträffar två år efter det att partskonferensen har antagit den], och asteriskerna kommer inte att användas från och med den [datum som infaller fyra år efter antagande av partskonferensen].