Bryssel den 13.7.2020

COM(2020) 309 final

2020/0140(COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 514/2014 vad gäller förfarandet för tillbakadragande


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

De direkta och indirekta effekterna av covid-19-pandemin fortsätter att öka i alla medlemsstater. Den nuvarande situationen är helt ny och kräver åtgärder för att stödja medlemsstaterna i genomförandet av fonderna. I detta avseende bör den fullständiga tillämpningen av n+2-regeln säkerställas så att medlemsstaterna får tillräckligt med tid på sig för att genomföra sina anslag och redovisa sina utgifter för kommissionen.

För att det i regeln om tillbakadragande (n+2) ska kunna tas hänsyn till en betalningsansökan som omfattar hela år n+2 som lämnats in av medlemsstaterna, är det nödvändigt att anpassa tidsfristen för tillbakadragande till tidsfristen för inlämning av räkenskaperna.

För att säkerställa samstämmighet i tillvägagångssättet för tillbakadragande och för att ge medlemsstaterna en genomförandeperiod i enlighet med n+2-regeln, föreslås det att man anpassar tillbakadragandet av de ytterligare anslag som lämnats till de nationella programmen under 2018 och 2019 till de regler som gäller för de grundläggande anslagen till de nationella programmen.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Förslaget är förenligt med den allmänna rättsliga ram som inrättats för asyl-, migrations- och integrationsfonden samt fonden för inre säkerhet och det är begränsat till riktade ändringar av förordning (EU) 514/2014.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Förslaget innebär endast riktade ändringar av förordning (EU) nr 514/2014 och är förenligt med unionens politik inom andra områden.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Förslagets rättsliga grund är artiklarna 78.2, 79.2, 79.4, 82.1, 84 och 87.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

Det anpassar tidsfristerna för betalningsansökningar och tillbakadragande och även datumet för åtagande för de ytterligare anslagen under 2018 och 2019, som har beviljats för oförutsedda behov inom de områden som omfattas av asyl-, migrations- och integrationsfonden och fonden för inre säkerhet.

Subsidiaritetsprincipen

Syftet med detta förslag är att utnyttja fonderna maximalt för att hantera de direkta och indirekta effekterna av exceptionella folkhälsokrisen i samband med utbrottet av covid-19.

Proportionalitetsprincipen

Förslaget är en begränsad och riktad ändring som inte går utöver vad som är nödvändigt för att uppnå målet att säkerställa att medlemsstaterna i största möjliga utsträckning kan utnyttja anslagen till följd av den utbredda folkhälsokris som riskerar att skada de områden som omfattas av fonderna.

Val av instrument

En förordning är det lämpliga instrumentet för att införa de ändringar som krävs för att hantera dessa exceptionella omständigheter.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

Ej tillämpligt

Samråd med berörda parter

Det har inte skett något samråd med externa berörda parter. Förslaget tar dock hänsyn till de klargöranden och de råd som de nationella myndigheterna har lämnat när det gäller hanteringen av krishanteringsåtgärder.

Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

Ej tillämpligt

Konsekvensbedömning

En konsekvensbedömning genomfördes i samband med utarbetandet av förslaget till förordning (EU) nr 514/2014. De begränsade och riktade förändringar som nu föreslås kräver inte någon separat konsekvensbedömning.

Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

Ej tillämpligt

Grundläggande rättigheter

Ej tillämpligt

4.BUDGETKONSEKVENSER

Den föreslagna ändringen medför inga förändringar av de årliga taken för åtaganden och betalningar i den fleråriga budgetramen.

5.ÖVRIGA INSLAG

Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

Genomförandet av åtgärderna kommer att övervakas inom ramen för de allmänna mekanismer som föreskrivs i förordning (EU) nr 514/2014 och som är tillämpliga på tillbakadraganden.

Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

Det föreslås att förordning (EU) nr 514/2014 ändras för att säkerställa att alla ansökningar om utbetalning för år n+2 som lämnas in av en medlemsstat inom de föreskrivna tidsfristerna i artikel 44 i förordning (EG) nr 514/2014 beaktas vid beräkningen av tillbakadragandet. Dessutom föreslås en ändring av förordning (EU) nr 514/2014 för att säkerställa att genomförandeperioden för de belopp som motsvarar de ytterligare anslagen till de nationella programmen under 2018 och 2019 anpassas till genomförandeperioden för det ursprungliga anslaget. Båda ändringarna säkerställer konsekvens mellan bestämmelserna och påverkar inte tillämpningen av n+2-regeln om tillbakadragande.

2020/0140 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 514/2014 vad gäller förfarandet för tillbakadragande

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 78.2, 79.2, 79.4, 82.1, 84 och 87.2,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande 1 ,

med beaktande av Regionkommitténs yttrande 2 ,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

av följande skäl:

(1)Medlemsstaterna har drabbats av konsekvenserna av covid-19-pandemin på ett exceptionellt sätt. Det påverkar migration, säkerhet och gränsförvaltning i medlemsstaterna, vilket i sin tur förvärrar medlemsstaternas allvarliga likviditetsbrist på grund av den plötsliga och stora ökningen av offentliga investeringar som är nödvändig i många sektorer. Detta har skapat en extraordinär situation som kräver särskilda åtgärder.

(2)Det är nödvändigt att ge medlemsstaterna ytterligare flexibilitet så att de kan reagera på denna exceptionella kris genom att öka möjligheten att fullt ut utnyttja den tillgängliga genomförandeperioden fram till avslutandet av programmen den 31 december 2023. För att tillgodose detta behov bör tidsfristerna för tillbakadragande och inlämning av ansökningar om utbetalning av det årliga saldot anpassas till varandra. Den lagstadgade tidsfristen för ansökningar om utbetalning av det årliga saldot är den 15 februari, medan den ursprungliga tidsfristen för tillbakadragande var den 31 december föregående år. Genom anpassning av de båda tidsfristerna till den 15 februari kommer den ansökan om utbetalning av det årliga saldot som medlemsstaten lämnade in den 15 februari att beaktas i samband med tillbakadragandet.

(3)För att säkerställa att medlemsstaterna fullt ut kan utnyttja de ytterligare anslag som beviljats under 2018 och 2019 bör året för budgetåtagandet justeras. Dessa ytterligare anslag ingick i Europeiska unionens allmänna budget för budgetåren 2018 och 2019 3  och anslogs därefter till de nationella program som avses i artikel 14 i förordning (EU) nr 514/2014.

(4)För att ge medlemsstaterna rättslig säkerhet i fråga om tidsfristen för tillbakadragande bör denna förordning träda i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

(5)Förordning (EU) nr 514/2014 bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Artikel 50.1 i förordning (EU) nr 514/2014 ska ersättas med följande:

”1. Belopp inom de nationella programmen som omfattas av ett åtagande men som inte blir föremål för förfinansiering och årlig förfinansiering enligt artikel 35 eller betalningsansökningar enligt den tidsfrist som anges i artikel 44.1 under året efter andra året för budgetåtagandet ska dras tillbaka. Kommissionen ska beräkna det belopp som ska dras tillbaka genom att till varje budgetåtagande för åren 2015–2020 lägga en sjättedel av det årliga budgetåtagande som hänför sig till det totala årliga bidraget för 2014.

För belopp som motsvarar de ytterligare anslagen till de nationella programmen under 2018 ska det år då budgetåtagandet gjordes vara 2019. För belopp som motsvarar de ytterligare anslagen till de nationella programmen under 2019 ska det år då budgetåtagandet gjordes vara 2020. ”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i medlemsstaterna i enlighet med fördragen.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

Ordförande    Ordförande

(1)    EUT C , , s. .
(2)    EUT C , , s. .LS
(3)

   EUT L 57 s. 317 och EUT L 67 s. 318.