EUROPEISKA KOMMISSIONEN
Bryssel den 8.5.2020
COM(2020) 201 final
2020/0084(CNS)
Förslag till
RÅDETS FÖRORDNING
om ändring av förordning (EU) 2017/2454 vad gäller dag för tillämpning till följd av covid-19-utbrottet
EUROPEISKA KOMMISSIONEN
Bryssel den 8.5.2020
COM(2020) 201 final
2020/0084(CNS)
Förslag till
RÅDETS FÖRORDNING
om ändring av förordning (EU) 2017/2454 vad gäller dag för tillämpning till följd av covid-19-utbrottet
MOTIVERING
1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET
•Motiv och syfte med förslaget
Den 5 december 2017 antog rådet rådets förordning (EU) 2017/2454 1 , som utgör en del av lagstiftningspaketet om modernisering av mervärdesskatten för gränsöverskridande e-handel mellan företag och konsumenter (nedan kallat paketet om mervärdesskatt på e-handel). Den ändrar förordning (EU) nr 904/2010 om administrativt samarbete och kampen mot mervärdesskattebedrägeri 2 , som utgör grunden för den underliggande it-infrastrukturen och det nödvändiga samarbetet mellan medlemsstaterna för att säkerställa en framgångsrik utvidgning av systemet med en enda kontaktpunkt (Mini One Stop Shop, MOSS).
Dagen för tillämpning av de ändringar som föreskrivs i förordning (EU) 2017/2454 fastställdes till den 1 januari 2021.
Kommissionen lade fram en lägesrapport om medlemsstaternas beredskap den 14 februari 2020, där merparten av medlemsstaterna bekräftade att de var redo att tillämpa reglerna inom utsatt tid. Två medlemsstater uttryckte farhågor och begärde att tillämpningen skulle skjutas upp med ett år eller mer. Kommissionen erbjöd sig att bistå de medlemsstater som hade svårigheter att övervinna dessa hinder och var förvissad om att medlemsstaterna skulle vara redo senast den 1 januari 2021.
Till följd av det oförutsedda covid-19-utbrottet och dess betydande inverkan såg sig medlemsstaterna dock tvingade att ändra prioriteringar och omfördela resurser från genomförandet av paketet om mervärdesskatt på e-handel för att bekämpa denna pandemi. Även andra medlemsstater kan därför inte längre garantera att de kan slutföra det förberedande arbetet för att tillämpa de nya reglerna senast den 1 januari 2021, inbegripet reglerna om administrativt samarbete. Det it-system på nationell nivå som krävs för att genomföra de nya reglerna för mervärdesskatt på e-handel, inklusive reglerna i förordning (EU) 2017/2454, riskerar att allvarligt försenas och flera medlemsstater riskerar att inte vara redo att tillämpa de nya reglerna från och med den 1 januari 2021. Liknande farhågor togs upp av de viktigaste ekonomiska aktörerna, särskilt postoperatörer och kurirföretag, som uppmanade kommissionen att skjuta upp dagen för tillämpning av paketet om mervärdesskatt på e-handel med sex månader till följd av covid-19-krisen.
Kommissionen höll den 24 april 2020 ett möte med medlemsstaterna för att bedöma om de var redo att tillämpa de nya reglerna från och med den 1 januari 2021. Merparten av medlemsstaterna bekräftade att de fortfarande var redo att tillämpa dem i tid, men betonade att bestämmelserna om hur paketet om mervärdesskatt på e-handel ska fungera bygger på principen att alla medlemsstater bör vara i stånd att tillämpa dem korrekt, och att de därför skulle vara beredda att ställa sig bakom att de skjuts upp med högst sex månader.
Syftet med detta förslag är att skjuta upp den dag för tillämpning av de ändringar av paketet om mervärdesskatt på e-handel som föreskrivs i förordning (EU) 2017/2454, och som ursprungligen var planerad till den 1 januari 2021, med sex månader. Den nya dagen för tillämpning ska således vara den 1 juli 2021. Det föreslås att dagen för tillämpning skjuts upp med sex månader, eftersom förseningen bör hållas så kort som möjligt för att minimera ytterligare budgetförluster för medlemsstaterna.
•Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området
Det allmänna syftet med detta förslag är att få den inre marknaden att fungera väl, tillika med EU-företagens konkurrenskraft och behovet av att säkerställa en effektiv beskattning av den digitala ekonomin. Paketet om mervärdesskatt på e-handel är förenligt med den framtida tillämpningen av destinationsprincipen för mervärdesskatt enligt den nya handlingsplan för mervärdesskatt som rådet har ställt sig bakom 3 .
Paketet om mervärdesskatt på e-handel har, tillsammans med handlingsplanen för mervärdesskatt, identifierats som ett centralt initiativ i strategin för den digitala inre marknaden 4 , strategin för den inre marknaden 5 och handlingsplanen för e-förvaltning 6 .
2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN
•Rättslig grund
Förslaget bygger på artikel 113 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget). I denna artikel föreskrivs att rådet enhälligt, i enlighet med ett särskilt lagstiftningsförfarande och efter att ha hört Europaparlamentet och Ekonomiska och sociala kommittén, ska anta bestämmelser om harmonisering av medlemsstaternas regler på området för indirekt beskattning.
•Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)
Detta förslag ändrar dagen för tillämpning av det paket om mervärdesskatt på e-handel med avseende på administrativt samarbete och kampen mot mervärdesskattebedrägeri som antogs av rådet i december 2017. Detta går hand i hand med förslaget om att skjuta upp dagen för tillämpning av paketet om mervärdesskatt på e-handel, som ursprungligen fastställdes till den 1 januari 2021, inklusive alla de rättsakter som påverkas. Detta förslag har lagts fram som en följd av och som en reaktion på covid-19-utbrottet, som ställer medlemsstaterna inför utmaningar på nationell nivå när det gäller att hantera den rådande nödsituationen och som gör det svårt för vissa av dem att garantera ett snabbt genomförande av de nödvändiga förändringarna i sina nationella it-system. Bestämmelserna om hur paketet om mervärdesskatt på e-handel fungerar bygger på principen att alla medlemsstater bör vara i stånd att tillämpa dem korrekt.
Med tanke på att mervärdesskatten är en skatt som är harmoniserad på EU-nivå kan medlemsstaterna inte var för sig fastställa olika regler. Därför kräver alla initiativ om ändring av mervärdesskattereglerna för e-handel, inklusive en ändring av dagen för tillämpning, ett förslag från kommissionen och kan inte uppnås genom ensidiga åtgärder på nationell nivå.
Förslaget är därför förenligt med subsidiaritetsprincipen.
•Proportionalitetsprincipen
Förslaget är förenligt med proportionalitetsprincipen, det vill säga det går inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå EUF-fördragets mål, särskilt vad gäller en väl fungerande inre marknad. Som i fråga om subsidiaritetsprövningen är det inte möjligt för medlemsstaterna att lösa frågorna utan ett förslag om ändring av rådets förordning om administrativt samarbete.
•Val av instrument
Detta förslag ändrar rådets förordning (EU) 2017/2454. Den enda ändring som har gjorts är att dagen för tillämpning skjuts upp.
3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR
•Samråd med berörda parter
Detta förslag återspeglar den starka oro som vissa medlemsstater, postoperatörer och kurirföretag har gett uttryck för och riktat till kommissionen om att inte kunna slutföra det förberedande arbetet med paketet för mervärdesskatt på e-handel på nationell nivå och tillämpa reglerna senast den 1 januari 2021 till följd av covid-19-krisen.
Kommissionen höll den 24 april 2020 ett möte med medlemsstaterna för att bedöma om de var redo att tillämpa de nya reglerna från och med den 1 januari 2021. Merparten av medlemsstaterna bekräftade att de fortfarande var redo att tillämpa dem i tid, men betonade att bestämmelserna om hur paketet om mervärdesskatt på e-handel ska fungera bygger på principen att alla medlemsstater bör vara i stånd att tillämpa dem korrekt, och att de därför skulle vara beredda att ställa sig bakom att de skjuts upp med högst sex månader.
•Konsekvensbedömning
En konsekvensbedömning genomfördes för det förslag som ledde till antagandet av direktivet om mervärdesskatt på e-handel 7 , som utgör grunden för ändringen av reglerna i förordningen om administrativt samarbete. I det aktuella förslaget ändras bara dagen för tillämpning av dessa ändringar.
•Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling
Det huvudsakliga syftet med detta förslag är att skjuta upp dagen för tillämpning av paketet om mervärdesskatt för e-handel med sex månader. Förslaget ändrar inte innehållet i reglerna, utan senarelägger bara dagen för deras tillämpning.
4.BUDGETKONSEKVENSER
Detta förslag utgör en del av projektet för att skjuta upp dagen för tillämpning av paketet om mervärdesskatt på e-handel.
Budgetkonsekvenserna av det redan antagna paketet om mervärdesskatt för e-handel som helhet återges i detalj i motiveringen till förslaget till rådets direktiv 2017/2455, dokument COM(2016) 757 final 8 .
Om paketet om mervärdesskatt för e-handel inte genomförs på ett tillfredsställande sätt uppskattas medlemsstaternas budgetförluster uppgå till cirka 5–7 miljarder euro om året. En försening på sex månader skulle därför orsaka förluster på cirka 2,5–3,5 miljarder euro. Om medlemsstaterna och företagen inte är redo att tillämpa de nya reglerna för mervärdesskatt på e-handel, skulle risken för att systemet inte fungerar ordentligt kunna medföra nästan samma förluster.
5.ÖVRIGA INSLAG
•Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget
Detta förslag gäller endast dagen för tillämpning av de redan antagna bestämmelserna om administrativt samarbete i paketet om mervärdesskatt på e-handel som fastställs i förordning (EU) 2017/2454. Dagen för tillämpning av dessa nya bestämmelser ska skjutas upp med sex månader. Detta innebär att bestämmelserna ska tillämpas från och med den 1 juli 2021 i stället för den 1 januari 2021, och de nuvarande reglerna för systemet med en enda kontaktpunkt (kapitel XI avsnitt 2 artiklarna 43–47) ska fortsätta att gälla till och med den 30 juni 2021.
Orsaken till detta förslag är covid-19-utbrottet, som sätter press på medlemsstaterna att reagera omgående och snabbt vidta åtgärder på nationell nivå för att mildra konsekvenserna för företagen och befolkningen i allmänhet. På grund av dessa exempellösa och exceptionella omständigheter kommer ett flertal medlemsstater inte att kunna slutföra det förberedande arbetet för att tillämpa de nya bestämmelserna i paketet för mervärdesskatt på e-handel på nationell nivå från och med den 1 januari 2021.
2020/0084 (CNS)
Förslag till
RÅDETS FÖRORDNING
om ändring av förordning (EU) 2017/2454 vad gäller dag för tillämpning till följd av covid-19-utbrottet
EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING
med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 113,
med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,
efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,
med beaktande av Europaparlamentets yttrande 9 ,
med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande 10 ,
i enlighet med ett särskilt lagstiftningsförfarande, och
av följande skäl:
(1)I rådets förordning (EU) nr 904/2010 11 fastställs regler om medlemsstaternas utbyte och lagring av information för att fastställa de särskilda ordningar som föreskrivs i kapitel 6 i avdelning XII i rådets direktiv 2006/112/EG 12 .
(2)Rådets förordning (EU) 2017/2454 13 ändrar dessa bestämmelser i linje med utvidgningen av tillämpningsområdet för dessa särskilda ordningar och införandet av en ny ordning. Dessa ändringar ska tillämpas från och med den 1 januari 2021.
(3)Den 30 januari 2020 förklarade Världshälsoorganisationen (WHO) att covid-19-utbrottet var ett internationellt hot mot människors hälsa. Den 11 mars 2020 förklarade WHO att covid-19-utbrottet var en pandemi. Covid-19 har orsakat infektioner i alla medlemsstater. På grund av den alarmerande ökningen av antalet fall och bristen på effektiva medel som finns omedelbart tillgängliga för att hantera covid-19-utbrottet har ett stort antal medlemsstater utlyst nationellt undantagstillstånd.
(4)Covid-19-utbrottet utgör en oväntad och exempellös nödsituation som allvarligt påverkar alla medlemsstater och tvingar dem att omgående vidta åtgärder på nationell nivå för att hantera den pågående krisen som en prioritering genom att omfördela resurser till andra områden. Till följd av krisen har flera medlemsstater svårigheter med att slutföra utvecklingen av de it-system som krävs för tillämpningen av bestämmelserna i förordning (EU) 2017/2454 och tillämpa dem från och med den 1 januari 2021. Vissa medlemsstater har därför begärt att dagen för tillämpning av förordning (EU) 2017/2454 ska skjutas upp.
(5)Med tanke på de utmaningar som medlemsstaterna står inför för att hantera covid-19-krisen och det faktum att de nya bestämmelserna bygger på principen att alla medlemsstater måste uppdatera sina it-system för att kunna tillämpa bestämmelserna i förordning (EU) 2017/2454, och på så sätt säkerställa insamling och överföring av information och betalningar enligt de ändrade ordningarna, är det nödvändigt att skjuta upp dagen för tillämpning av denna förordning med sex månader. Det är lämpligt att skjuta upp dagen för tillämpning med sex månader, eftersom förseningen bör hållas så kort som möjlig för att minimera ytterligare budgetförluster för medlemsstaterna.
(6)Förordning (EU) 2017/2454 bör därför ändras i enlighet med detta.
HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.
Artikel 1
Förordning (EU) 2017/2454 ska ändras på följande sätt:
(1)I artikel 1 ska punkt 7 ändras på följande sätt:
(a)I led a ska rubriken till avsnitt 2 ersättas med följande:
”Bestämmelser som ska tillämpas från och med den 1 januari 2015 till och med den 30 juni 2021”.
(b)Led b ska ändras på följande sätt:
(i)Rubriken till avsnitt 3 ska ersättas med följande:
”Bestämmelser som ska tillämpas från och med den 1 juli 2021”
(ff)Artikel 47a ska ersättas med följande:
”Artikel 47a
Bestämmelserna i detta avsnitt ska tillämpas från och med den 1 juli 2021.”
(2)I artikel 2 ska andra stycket ersättas med följande:
”Den ska tillämpas från och med den 1 juli 2021.”
Artikel 2
Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.
Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.
Utfärdad i Bryssel den
På rådets vägnar
Ordförande