Bryssel den 30.4.2020

COM(2020) 186 final

2020/0075(COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EU) nr 1305/2013 vad gäller särskilda åtgärder för att ge exceptionellt tillfälligt stöd inom ramen för Ejflu för att hantera covid-19-utbrottet


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

De direkta och indirekta effekterna av covid-19-utbrottet fortsätter att öka i alla medlemsstater. Den nuvarande situationen är exempellös och kräver extraordinära åtgärder som är anpassade efter situationen.

Från jordbruket och livsmedelssektorn har många svårigheter rapporterats, beroende på de omfattande begränsningarna av rörelsefriheten som införts i medlemsstaterna samt den obligatoriska stängningen av butiker, torghandel, restauranger och andra serveringsställen. De ekonomiska störningarna i jordbrukssektorn och på landsbygden har lett till likviditetsproblem för jordbrukare och små företag på landsbygden som bearbetar jordbruksprodukter.

Följaktligen har vissa småföretag och jordbrukare ett akut behov av krisstöd för att kunna fortsätta sin verksamhet.

Med tanke på att även förvaltningarna har svårigheter, som gör det olämpligt för rådgivare att närvara personligen för att stödja potentiella stödmottagare och för ansvariga att genomföra kontroller på plats eller förhandskontroller, är det nödvändigt att erbjuda lösningar som lätt kan användas av medlemsstaterna, som kan fungera vid olika situationer på fältet och som är lättillgängliga för stödmottagarna.

Stödet måste ges i form av ett tillfälligt stöd, för ett mycket specifikt syfte under exceptionella omständigheter. För att uppnå dessa mål kommer stödet att ges i form av ett engångsbelopp för jordbrukare och små och medelstora företag som är verksamma inom bearbetning, marknadsföring och/eller utveckling av jordbruksprodukter. Kommissionens utbetalningar ska ske i enlighet med budgetanslagen och under förutsättning att det finns tillgängliga medel.

För att säkerställa att de medel som är tillgängliga inom de befintliga landsbygdsprogrammen används så effektivt som möjligt kommer det att krävas att medlemsstaterna motiverar inriktningen av stödet till de hårdast drabbade, baserat på objektiva och icke-diskriminerande kriterier. Medlemsstaterna kommer att behöva inkludera åtgärden i landsbygdsprogrammen genom en ändring, men utgifterna kommer att vara stödberättigande från katastrofens början (covid-19-utbrottet).

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Förslaget är förenligt med den allmänna rättsliga ram som inrättats för den gemensamma jordbrukspolitiken och för de europeiska struktur- och investeringsfonderna (ESI-fonderna) och det är begränsat till en riktad ändring av förordning (EU) 1305/2013. Förslaget kompletterar alla andra åtgärder som unionen vidtar för att åtgärda den rådande exceptionella situationen, och särskilt de åtgärder som syftar till att stödja marknaderna. Förslaget påverkar inte tillämpningen av de minimikrav på utgifter som fastställs i artikel 59.5 och 59.6 i förordning (EU) nr 1305/2013.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Förslaget innebär endast riktade ändringar av förordning (EU) nr 1305/2013 och är förenligt med unionens politik inom andra områden.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Förslagets rättsliga grund är artiklarna 42 och 43 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

I fördraget om Europeiska unionens funktionssätt föreskrivs att befogenheterna för jordbrukspolitiken ska delas mellan unionen och medlemsstaterna, och att en gemensam jordbrukspolitik ska utarbetas med gemensamma mål och ett gemensamt genomförande. Förslaget syftar till att säkerställa de gemensamma målen och det gemensamma genomförandet av en ny landsbygdsutvecklingsåtgärd.

 Proportionalitetsprincipen

Förslaget innehåller begränsade och riktade ändringar som inte går utöver vad som är nödvändigt för att uppnå målet att ge exceptionellt tillfälligt stöd till jordbrukare och små och medelstora företag som är verksamma inom bearbetning, marknadsföring och/eller utveckling av jordbruksprodukter och som påverkas särskilt av covid-19-krisen.

Val av instrument

En förordning är det lämpliga instrumentet för att införa den extra åtgärd som krävs för att hantera dessa exceptionella omständigheter.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

Ej tillämpligt

Samråd med berörda parter

Det har inte skett något samråd med externa berörda parter. Förslaget har dock föregåtts av samråd med medlemsstaterna och Europaparlamentets ledamöter under de senaste veckorna.

Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

Ej tillämpligt

Konsekvensbedömning

En konsekvensbedömning genomfördes i samband med utarbetandet av förslaget till förordning (EU) nr 1305/2013. De begränsade förändringar som nu föreslås kräver inte någon separat konsekvensbedömning.

Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

Ej tillämpligt

Grundläggande rättigheter

Ej tillämpligt

4.BUDGETKONSEKVENSER

Den föreslagna ändringen medför inga förändringar av de årliga taken för åtaganden och betalningar i den fleråriga budgetramen enligt bilaga I till förordning (EU) nr 1311/2013. Den totala årliga fördelningen av åtagandebemyndiganden inom ramen för Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) förblir oförändrad. Med tanke på den tid som behövs för att genomföra den här nya åtgärden kan man anta att utbetalningarna till stödmottagarna kommer att ske under det fjärde kvartalet 2020, och därmed finansieras inom ramen för 2021 års budget. De betalningsbemyndiganden som behövs för att finansiera åtgärden ska rymmas inom de anslag till Ejflu som ska ingå i kommissionens kommande budgetförslag för 2021 och de kommer att kompenseras genom en motsvarande minskning av betalningsbehoven under följande år.

5.ÖVRIGA INSLAG

Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

Genomförandet av åtgärderna kommer att övervakas och rapporteras inom ramen för de allmänna rapporteringsförfaranden som föreskrivs i förordningarna (EU) nr 1303/2013 och (EU) nr 1305/2013.

Förklarande dokument (för direktiv)

Ej tillämpligt

Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

Det föreslås en ändring av förordning (EU) nr 1305/2013.

2020/0075 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EU) nr 1305/2013 vad gäller särskilda åtgärder för att ge exceptionellt tillfälligt stöd inom ramen för Ejflu för att hantera covid-19-utbrottet

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 42 och 43.2,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande 1 ,

med beaktande av Regionkommitténs yttrande 2 ,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

av följande skäl:

(1)Jordbrukarna och företag på landsbygden har drabbats av konsekvenserna av covid-19-utbrottet på ett aldrig tidigare skådat sätt. De omfattande begränsningar av rörelsefriheten som införts i medlemsstaterna samt den obligatoriska stängningen av butiker, torghandel, restauranger och andra serveringsställen har orsakat ekonomiska störningar i jordbrukssektorn och på landsbygden samt lett till likviditetsproblem för jordbrukare och småföretag på landsbygden som är verksamma inom bearbetning, marknadsföring och/eller utveckling av jordbruksprodukter. Detta har skapat en extraordinär situation som kräver åtgärder.

(2)För att hantera krisens effekter behövs en ny exceptionell tillfällig åtgärd för att avhjälpa de likviditetsproblem som hotar kontinuiteten i jordbruksverksamheten och de små företag som är verksamma inom bearbetning, marknadsföring och/eller utveckling av jordbruksprodukter.

(3)Stödet, som syftar till att trygga företagens konkurrenskraft och jordbruksföretagens livskraft, bör, för att på bästa sätt koncentrera de tillgängliga medlen till de stödmottagare som drabbats hårdast av krisen, beviljas utifrån objektiva och icke-diskriminerande kriterier. När det gäller jordbrukare kan sådana kriterier omfatta produktionssektorer, driftsinriktning, jordbruksstruktur, typ av marknadsföring av jordbruksprodukter, antal anställda säsongsarbetare och, när det gäller små och medelstora företag, sektorer, typer av verksamhet, typer av regioner, andra särskilda begränsningar.

(4)Eftersom åtgärden är brådskande och exceptionell bör en engångsbetalning och ett slutdatum för tillämpning av åtgärden fastställas, samtidigt som principen att kommissionens utbetalningar ska göras i enlighet med budgetanslagen och under förutsättning att medel finns tillgängliga bör upphävas.

(5)För att ge större stöd till de jordbrukare eller små och medelstora företag som påverkas mest är det lämpligt att tillåta medlemsstaterna att justera schablonbeloppens storlek för vissa kategorier av berättigade stödmottagare, utifrån objektiva och icke-diskriminerande kriterier.

(6)För att säkerställa tillräcklig finansiering av den nya åtgärden utan att äventyra andra mål för landsbygdsprogrammen bör en högsta andel av unionens bidrag till denna åtgärd fastställas.

(7)Förordning (EU) nr 1305/2013 bör därför ändras i enlighet med detta.

(8)Med beaktande av covid-19-pandemin och hur brådskande det är att hantera den därmed sammanhängande folkhälsokrisen anses det nödvändigt att föreskriva ett undantag från den åttaveckorsperiod som avses i artikel 4 i protokoll nr 1 om de nationella parlamentens roll i Europeiska unionen, fogat till fördraget om Europeiska unionen, fördraget om Europeiska unionens funktionssätt och fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen.

(9)Eftersom situationen i samband med covid-19-krisen är akut är det lämpligt att den här förordningen träder i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1
Ändring av förordning (EU) nr 1305/2013

Förordning (EU) nr 1305/2013 ska ändras på följande sätt:

1.Följande artikel ska införas som artikel 39b: 

”Artikel 39b
Exceptionellt tillfälligt stöd till jordbrukare samt små och medelstora företag som är verksamma inom bearbetning, marknadsföring och/eller utveckling av jordbruksprodukter och som påverkas särskilt av covid-19-krisen.

 

1.Stöd inom ramen för denna åtgärd ska ge nödbistånd till jordbrukare och små och medelstora företag som påverkas särskilt av covid-19-krisen, i syfte att säkerställa kontinuiteten i deras affärsverksamhet, på de villkor som anges i denna artikel.

2.Stöd ska beviljas jordbrukare samt små och medelstora företag som är verksamma inom bearbetning, marknadsföring och/eller utveckling av sådana jordbruksprodukter som omfattas av bilaga I till EUF-fördraget eller av bomull, utom fiskeriprodukter; de framställda produkterna från produktionsprocessen får vara en produkt som inte omfattas av den bilagan.

3.Medlemsstaterna ska rikta stödet till de stödmottagare som påverkas mest av krisen genom att fastställa villkor för stödberättigande och eventuellt urvalskriterier som ska vara objektiva och icke-diskriminerande samt baserade på tillgängliga uppgifter.

4.Stödet ska betalas ut i form av ett schablonbelopp senast den [31 december 2020] och kommissionens efterföljande återbetalning ska ske i enlighet med budgetanslagen och under förutsättning att det finns tillgängliga medel. Stödnivån får differentieras per kategori av stödmottagare, enligt objektiva och icke-diskriminerande kriterier.

5.Det högsta stödbeloppet får inte överstiga 5 000 EUR per jordbrukare och 50 000 EUR per företag.

6.När medlemsstaterna beviljar stöd enligt denna artikel ska de beakta det stöd som beviljats inom ramen för andra nationella stödinstrument eller unionsstödinstrument eller privata försäkringar för att hantera effekterna av covid-19-krisen.

2.I artikel 59 ska följande punkt införas som punkt 6a: 

”6a. Det Ejflu-stöd som tillhandahålls inom ramen för den åtgärd som avses i artikel 39b ska begränsas till högst 1 % av det totala Ejflu-bidraget till landsbygdsprogrammet.”

3. Artikel 49.2 ska ändras på följande sätt:

”2. Den myndighet i medlemsstaten som ansvarar för att välja ut insatser ska, med undantag för insatser enligt artiklarna 18.1 b, 24.1 d, 28–31, 33–34 och 36–39b, säkerställa att insatserna väljs ut i enlighet med de urvalskriterier som avses i punkt 1 och enligt ett öppet och väldokumenterat förfarande.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

Ordförande    Ordförande

FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

1.GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER OM FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

1.1.Förslagets eller initiativets titel

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) nr 1305/2013 vad gäller särskilda åtgärder för att ge exceptionellt tillfälligt stöd inom ramen för Ejflu för att hantera covid-19-utbrottet

1.2.Typ av förslag eller initiativ

 en ny åtgärd 

 en ny åtgärd som bygger på ett pilotprojekt eller en förberedande åtgärd 3  

 en förlängning av en befintlig åtgärd 

X en sammanslagning eller omdirigering av en eller flera åtgärder mot en annan/en ny åtgärd 

1.3.Mål

1.3.1.Allmänt/allmänna mål:

Tillhandahålla en ny exceptionell tillfällig åtgärd för att avhjälpa de likviditetsproblem som hotar kontinuiteten i jordbruksverksamheten och de småföretag som bearbetar jordbruksprodukter

1.3.2.Specifikt/specifika mål:

Specifikt mål nr…

Ej tillämpligt

1.3.3.Verkan eller resultat som förväntas

Beskriv den verkan som förslaget eller initiativet förväntas få på de mottagare eller den del av befolkningen som berörs.

Ej tillämpligt

1.3.4.Prestationsindikatorer

Ange indikatorer för övervakning av framsteg och resultat.

Ej tillämpligt

1.4.Grunder för förslaget eller initiativet

1.4.1.Krav som ska uppfyllas på kort eller lång sikt, inbegripet en detaljerad tidsplan för genomförandet av initiativet

Ej tillämpligt

1.4.2.Mervärdet i unionens intervention (som kan följa av flera faktorer, t.ex. samordningsfördelar, rättssäkerhet, ökad effektivitet eller komplementaritet). Med ”mervärdet i unionens intervention” i denna punkt avses det värde en åtgärd från unionens sida tillför utöver det värde som annars skulle ha skapats av enbart medlemsstaterna.

Ej tillämpligt

1.4.3.Erfarenheter från tidigare liknande åtgärder

Ej tillämpligt

1.4.4.Förenlighet med den fleråriga budgetramen och eventuella synergieffekter med andra relevanta instrument

Ej tillämpligt

1.4.5.En bedömning av de olika finansieringsalternativ som finns att tillgå, inbegripet möjligheter till omfördelning

Ej tillämpligt

1.5.Varaktighet för och budgetkonsekvenser av förslaget eller initiativet

X begränsad varaktighet

   verkan från och med [den DD/MM]ÅÅÅÅ till och med [den DD/MM]ÅÅÅÅ

X    Inga övergripande budgetkonsekvenser för åtagande- och betalningsbemyndiganden.

obegränsad varaktighet

Efter en inledande period ÅÅÅÅ–ÅÅÅÅ,

beräknas genomförandetakten nå en stabil nivå.

1.6.Planerad metod för genomförandet 4

 Direkt förvaltning som sköts av kommissionen

av dess avdelningar, vilket också inbegriper personalen vid unionens delegationer;

   av genomförandeorgan

X Delad förvaltning med medlemsstaterna

 Indirekt förvaltning genom att uppgifter som ingår i budgetgenomförandet anförtros

tredjeländer eller organ som de har utsett

internationella organisationer och organ kopplade till dem (ange vilka)

EIB och Europeiska investeringsfonden

organ som avses i artiklarna 70 och 71 i budgetförordningen

offentligrättsliga organ

privaträttsliga organ som har anförtrotts offentliga förvaltningsuppgifter i den utsträckning som de lämnar tillräckliga ekonomiska garantier

organ som omfattas av privaträtten i en medlemsstat, som anförtrotts genomförandeuppgifter inom ramen för ett offentlig-privat partnerskap och som lämnar tillräckliga ekonomiska garantier

personer som anförtrotts genomförandet av särskilda åtgärder inom Gusp enligt avdelning V i fördraget om Europeiska unionen och som fastställs i den relevanta grundläggande rättsakten

Vid fler än en metod, ange kompletterande uppgifter under ”Anmärkningar”.

Anmärkningar

Detta nya förslag medför inga ändringar av de årliga taken för åtaganden och betalningar i den fleråriga budgetramen enligt bilaga I till förordning (EU) nr 1311/2013. Den årliga fördelningen av åtagandebemyndiganden för Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling förblir oförändrad.

Sammantaget innebär denna åtgärd inte något behov av extra betalningsbemyndiganden. De betalningsbemyndiganden för 2021 som behövs för att finansiera åtgärden kommer att kompenseras genom lägre betalningsbehov under följande år.

2.FÖRVALTNING

2.1.Regler om uppföljning och rapportering

Ange intervall och andra villkor för sådana åtgärder:

Ej tillämpligt

2.2.Förvaltnings- och kontrollsystem

2.2.1.Motivering av den genomförandemetod, de finansieringsmekanismer, de betalningsvillkor och den kontrollstrategi som föreslås

Ej tillämpligt

2.2.2.Uppgifter om identifierade risker och om det eller de interna kontrollsystem som inrättats för att begränsa riskerna

Ej tillämpligt

2.2.3.Beräkning och motivering av kontrollernas kostnadseffektivitet (dvs. förhållandet mellan kostnaden för kontrollerna och värdet av de medel som förvaltas) och en bedömning av den förväntade risken för fel (vid betalning och vid avslutande)

Ej tillämpligt

2.3.Åtgärder för att förebygga bedrägeri och oriktigheter

Beskriv förebyggande åtgärder (befintliga eller planerade), t.ex. från strategi för bedrägeribekämpning.

Ej tillämpligt

3.BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

3.1.Berörda rubriker i den fleråriga budgetramen och budgetrubriker i den årliga budgetens utgiftsdel

·Befintliga budgetrubriker (även kallade ”budgetposter”)

Redovisa enligt de berörda rubrikerna i den fleråriga budgetramen i nummerföljd

Rubrik i den fleråriga budgetramen

Budgetrubrik

Typ av
anslag

Bidrag

Nummer

Diff./Icke-diff. 5

från Efta-länder 6

från kandidat-länder 7

från tredje-länder

enligt artikel 21.2 b i budgetförordningen

05.046001 8

Diff.

NEJ

NEJ

NEJ

NEJ

·Nya budgetrubriker som föreslås

Redovisa enligt de berörda rubrikerna i den fleråriga budgetramen i nummerföljd

Rubrik i den fleråriga budgetramen

Budgetrubrik

Typ av
anslag

Bidrag

Nummer

Diff./Icke-diff.

från Efta-länder

från kandidat-länder

från tredje-länder

enligt artikel 21.2 b i budgetförordningen

Ej tillämpligt

JA/NEJ

JA/NEJ

JA/NEJ

JA/NEJ

3.2.Förslagets beräknade budgetkonsekvenser på anslagen

3.2.1.Sammanfattning av beräknad inverkan på driftsanslagen

   Förslaget/initiativet kräver inte att driftsanslag tas i anspråk

X    Förslaget/initiativet kräver att driftsanslag tas i anspråk enligt följande:

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Rubrik i den fleråriga
budgetramen

Nummer

2

Hållbar tillväxt: naturresurser

Åtagandebemyndigandena påverkas inte. Eftersom ändringen finansieras genom ändringar av medlemsstaternas landsbygdsprogram inom de överenskomna anslagen kommer inga extra betalningsbemyndiganden att behövas, då betalningar för åtgärden kompenseras genom lägre betalningar för andra åtgärder för landsbygdsutveckling.

Förslaget antas inte påverka Ejflus betalningsbemyndiganden för 2020 års budget. Med beaktande av den tid som medlemsstaterna behöver för att genomföra åtgärden förväntas utgifterna inte deklareras förrän under det fjärde kvartalet 2020, och påverkar därmed budgeten för 2021. Motsvarande inverkan på betalningsbemyndigandena, som uppskattas till cirka 650 miljoner EUR, kommer att täckas av de betalningsbemyndiganden som begärs för budgetförslaget för 2021 och kommer att kompenseras genom en motsvarande minskning av betalningsbehoven under de följande åren, enligt nedanstående uppskattningar.

GD AGRI

År
2020

År
2021

År
2022

År
2023

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

 Driftsanslag

05.046001

Åtaganden

(1a)

0

0

0

0

0

Betalningar

(2a)

0

+650

-325

-325

0

Anslag av administrativ natur som finansieras genom ramanslagen för särskilda program

Ej tillämpligt

(3)

TOTALA anslag
för GD AGRI

Åtaganden

=1a+1b +3

0

0

0

0

0

Betalningar

=2a+2b

+3

0

+650

-325

-325

0



   TOTALA driftsanslag

Åtaganden

(4)

0

0

0

0

0

Betalningar

(5)

0

+650

-325

-325

0

 TOTALA anslag av administrativ natur som finansieras genom ramanslagen för särskilda program

(6)

TOTALA anslag
för RUBRIK 2
i den fleråriga budgetramen

Åtaganden

=4+6

0

0

0

0

0

Betalningar

=5+6

0

+650

-325

-325

0





Rubrik i den fleråriga
budgetramen

5

”Administrativa utgifter”

Detta avsnitt ska fyllas i med hjälp av det datablad för budgetuppgifter av administrativ natur som först ska föras in i bilagan till finansieringsöversikt för rättsakt (bilaga V till de interna bestämmelserna), vilken ska laddas upp i DECIDE som underlag för samråden mellan kommissionens avdelningar.

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

År
n

År
n+1

År
n+2

År
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

GD: <…….>

 Personalresurser

 Övriga administrativa utgifter

GD TOTALT <….>

Anslag

TOTALA anslag
för RUBRIK 5
i den fleråriga budgetramen
 

(summa åtaganden = summa betalningar)

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

År
2020

År
2021

År
2022

År
2023

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

TOTALA anslag
för RUBRIKERNA 1–5
i den fleråriga budgetramen
 

Åtaganden

0

0

0

0

Betalningar

0

+650

-325

-325

3.2.2.Beräknad output som finansieras med driftsanslag

Åtagandebemyndiganden i miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Ange mål och output

År
n

År
n+1

År
n+2

År
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

OUTPUT

Typ 9

Genomsnittliga kostnader

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Totalt antal

Total kostnad

SPECIFIKT MÅL nr 1 10

0 Output

0 Output

0 Output

Delsumma för specifikt mål nr 1

SPECIFIKT MÅL nr 2…

0 Output

Delsumma för specifikt mål nr 2

TOTALT

3.2.3.Sammanfattning av beräknad inverkan på de administrativa anslagen

X    Förslaget/initiativet kräver inte att anslag av administrativ natur tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att anslag av administrativ natur tas i anspråk enligt följande:

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

År
n 11

År
n+1

År
n+2

År
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

RUBRIK 5
i den fleråriga budgetramen

Personalresurser

Övriga administrativa utgifter

Delsumma RUBRIK 5
i den fleråriga budgetramen

Utanför RUBRIK 5 12
i den fleråriga budgetramen

Personalresurser

Övriga utgifter
av administrativ natur

Delsumma
utanför RUBRIK 5
i den fleråriga budgetramen

TOTALT

Personalbehov och andra administrativa kostnader ska täckas genom anslag inom generaldirektoratet vilka redan har avdelats för förvaltningen av åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av anslag inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel.

3.2.3.1.Beräknat personalbehov

X    Förslaget/initiativet kräver inte att personalresurser tas i anspråk

   Förslaget/initiativet kräver att personalresurser tas i anspråk enligt följande:

Beräkningarna ska anges i heltidsekvivalenter

År
n

År
n+1

År n+2

År n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

 Tjänster som tas upp i tjänsteförteckningen (tjänstemän och tillfälligt anställda)

XX 01 01 01 (vid huvudkontoret eller vid kommissionens kontor i medlemsstaterna)

XX 01 01 02 (vid delegationer)

XX 01 05 01/11/21 (indirekta forskningsåtgärder)

10 01 05 01/11 (direkta forskningsåtgärder)

 Extern personal (i heltidsekvivalenter) 13

XX 01 02 01 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier finansierade genom ramanslaget)

XX 01 02 02 (kontraktsanställda, lokalanställda, nationella experter, vikarier och unga experter som tjänstgör vid delegationerna)

XX 01 04 yy  14

0 vid huvudkontoret

0 vid delegationer

XX 01 05 02/12/22 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier som arbetar med indirekta forskningsåtgärder)

10 01 05 02/12 (kontraktsanställda, nationella experter och nationella experter som arbetar med direkta forskningsåtgärder)

Annan budgetrubrik (ange vilken)

TOTALT

XX motsvarar det politikområde eller den avdelning i budgeten som avses.

Personalbehoven ska täckas med personal inom generaldirektoratet vilka redan har avdelats för förvaltningen av åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av personal inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel.

Beskrivning av arbetsuppgifter:

Tjänstemän och tillfälligt anställda

Extern personal

3.2.4.Förenlighet med den gällande fleråriga budgetramen

Förslaget/initiativet:

X    kan finansieras fullständigt genom omfördelningar inom den berörda rubriken i den fleråriga budgetramen.

Förklara i förekommande fall vilka omfördelningar som krävs, och ange berörda budgetrubriker och motsvarande belopp. Bifoga en Excel-tabell om det gäller en större omfördelning.

   kräver användning av den outnyttjade marginalen under den relevanta rubriken i den fleråriga budgetramen och/eller användning av de särskilda instrument enligt definitionen i förordningen om den fleråriga budgetramen.

Beskriv vad som krävs, ange berörda rubriker och budgetrubriker, motsvarande belopp och de instrument som är föreslagna för användning.

   kräver en översyn av den fleråriga budgetramen.

Beskriv behovet av sådana åtgärder, och ange berörda rubriker i budgetramen, budgetrubriker i den årliga budgeten samt de motsvarande beloppen.

3.2.5.Bidrag från tredje part

Förslaget/initiativet:

   innehåller inga bestämmelser om samfinansiering från tredje parter

   innehåller bestämmelser om samfinansiering från tredje parter enligt följande uppskattning:

Anslag i miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

År
n 15

År
n+1

År
n+2

År
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

Totalt

Ange vilket organ som deltar i samfinansieringen 

TOTALA anslag som tillförs genom samfinansiering



3.3.Beräknad inverkan på inkomsterna

X    Förslaget/initiativet påverkar inte budgetens inkomstsida.

   Förslaget/initiativet påverkar inkomsterna på följande sätt:

   Påverkan på egna medel

   Påverkan på andra inkomster

   ange om inkomsterna har avsatts för utgiftsposter

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Budgetrubrik i den årliga budgetens inkomstdel:

Belopp som förts in för det innevarande budgetåret

Förslagets/initiativets inverkan på inkomsterna 16

År
n

År
n+1

År
n+2

År
n+3

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

Artikel ….

För inkomster avsatta för särskilda ändamål, ange vilka budgetrubriker i utgiftsdelen som berörs.

Övriga anmärkningar (t.ex. vilken metod/formel som har använts för att beräkna inverkan på inkomsterna eller andra relevanta uppgifter).

(1)    EUT C , , s. .
(2)    EUT C , , s. .
(3)    I den mening som avses i artikel 58.2 a eller b i budgetförordningen.
(4)    Närmare förklaringar av de olika metoderna för genomförande med hänvisningar till respektive bestämmelser i budgetförordningen återfinns på BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
(5)    Diff. = differentierade anslag/Icke-diff. = icke-differentierade anslag.
(6)    Efta: Europeiska frihandelssammanslutningen.
(7)    Kandidatländer och i förekommande fall potentiella kandidatländer i västra Balkan.
(8)    Budgetrubrik 08.0301 från och med budgetåret 2021
(9)    Output som ska anges är de produkter eller tjänster som levererats (t.ex. antal studentutbyten som har finansierats eller antal kilometer väg som har byggts).
(10)    Mål som redovisats under punkt 1.4.2: ”Specifikt/specifika mål…”.
(11)    Med år n avses det år då förslaget eller initiativet ska börja genomföras. Ersätt ”n” med det förväntade första genomförandeåret (till exempel 2021). Detsamma för följande år.
(12)    Detta avser tekniskt eller administrativt stöd för genomförandet av vissa av Europeiska unionens program och åtgärder (tidigare s.k. BA-poster) samt indirekta och direkta forskningsåtgärder.
(13)    [Denna fotnot förklarar vissa initialförkortningar som inte används i den svenska versionen].
(14)    Särskilt tak för finansiering av extern personal genom driftsanslag (tidigare s.k. BA-poster).
(15)    Med år n avses det år då förslaget eller initiativet ska börja genomföras. Ersätt ”n” med det förväntade första genomförandeåret (till exempel 2021). Detsamma för följande år.
(16)    Vad gäller traditionella egna medel (tullar, sockeravgifter) ska nettobeloppen anges, dvs. bruttobeloppen minus 20 % avdrag för uppbördskostnader.